Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen videókártyát?
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- CPU léghűtés kibeszélő
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- OLED TV topic
- eGPU tapasztalatok
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
RaZroX
addikt
válasz Gabady #37688 üzenetére
Nem akarok azért pro-t venni mert az nagyobb 2 collal
Én is naponta hordom magammal az irodába a céges laptopot. Egy darabig 16-os volt, most sajnos 14-es van átmenetileg. Ugyan olyan könnyű mindkettőt betennem egy táskába és felszállni vele a hévre vagy bedobni a kocsiba Viszont a kisebbiken még csak numpad sincs és a kijelző is kisebb ugye.This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz Gabady #37686 üzenetére
A MacOS-t szerintem sincs értelme évente "frissíteni", de szerintem a nagyobb Air-nek igenis van létjogosultsága. Nem azon a 2 colon fog múlni a kompaktság, viszont egy ennyivel nagyobb kijelzőn sokkal jobb dolgozni és bármi mást is csinálni. Én (részben) azért nem is gondolkoztam eddig Air-ben mert 13"-es volt csak. Viszont majd ha cserélem a Minit egyszer akkor egy 15"-es air lesz helyette.
This is the way
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
Egyre gyanúsabb, hogy az EFI-ben nem stimmel valami.- Van egy olyan bug, hogy ha hosszabb időre (pár órára) magára hagyom a gépet, akkor a Dock-ra minimalizált ablakok mintaképe eltűnik és a csak a kicsi alkalmazás ikon marad ott.
- Sokszor indokolatlanul hallom a HDD-t, pl nagyítok Google Maps-en és minden nagyítás közben kerreg. Holott SSD-n van a rendszer, van egy kicsi HDD ami le van partícionálva APFS-re de azon csak független fájlok vannak.
- Néha megakad vagy erősen belassul a rendszer 1-2 másodpercre. Ez mondjuk elég ritka, pl OS update letöltés közben csinált ilyet, viszont egyik hardver sem volt kiakadva közben (proci, ram, háttértár).
i5 3570
GT740
Big Sur 11.6.3
OC 0.6.6 @ iMacPro 1,1[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz Tomi_78 #36911 üzenetére
Van több program is amivel tudsz futtatni virtuálisan Windowst, első körben ez kell + egy Windows hozzá. Elég könnyen felkonfigurálható egy virtuális gép, utána a telepítés ugyan úgy zajlik mintha fizikai pc-re telepítenéd.
Akárhányszor szeretnéd használni a Windowsos Office-t, mindig el kell indítanod a virtuális Windows-t hozzá. Ez le fog foglalni valamennyit a ramból, prociból és tárhelyből is, illetve lassabb is lesz mint ha direktbe futtatnád.
Van olyan program is ami képes csak a szükséges programot megjeleníteni és elrejti előled a Windows többi részét, tehát a te szemszögedből a MacOS környezetben fog futni a Windows-os Office (Parallels Desktop).
Rengeteg tutorial és leírás van ezekhez a programokhoz, akár youtube-on is.
VirtualBox, VMware, Parallels Dekstop, én ezeket használtam régebben.This is the way
-
RaZroX
addikt
Ha 10k alatt lehet kapni olyan usb-s adaptert ami nem jár nagy kompromisszummal (lassú vagy gyenge antenna) akkor persze érdekel. De ha 10 felett van akkor már inkább a fenvi.
Innen informálódtam, de nem találtam olyan usb adaptert ami kapható itthon.[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
Átnyálaztam az összes támogatott Wifi és Wifi/Bt kártyát amik jók lehetnek PC-be, de semmi értelmeset nem találtam 20k alatt amit itthon boltban vagy használtan megkaphatnék és biztosan működik Big Sur alatt.
Szóval egy ilyet fogok majd rendelni. Nem nagyon szoktam.. vagyis nagyon nem szoktam külföldről rendelni semmit, mire számítsak, mennyi idő mire megérkezhet?[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
Big Sur van most fent, minden működik rendben. Szeretnék egy tiszta újratelepítést (van egy internet telepítős pendrive-om) csinálni. Arra gondoltam, hogy akkor már a Monterey-t rakom fel. Kextek frissítésén kívül van bármi teendőm?i5 3rd. gen
GT740
OCThis is the way
-
RaZroX
addikt
Hali!
Big Sur 11.2-n vagyok azóta is, nem volt kedvem vesződni az usb patcheléssel. Van azóta olyan usb kext amivel biztosan működik frissebb verzió is vagy mindenképp kell a patchelés?[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
Hali!
Átmenetileg szeretném vissza tenni a GT740-et a gépbe amit korábban Catalina alatt használtam már (most rx580 van benne). Van vele bármi teendőm vagy csak plug’n’play?
OC Big SurThis is the way
-
RaZroX
addikt
Hali!
Rákötöttem a hacklira másodlagos kijelzőként a tv-t, viszont nem látja HDR-nek a kijelzőt. Láttam, hogy a képernyő beállításokban kéne legyen egy ilyen kipipálható opció, de nálam sajnos nincs. Mi lehet a gond?
Premium High Speed HDMI 2.0b 18Gb/s-es kábelt vettem, az biztosan tudja.RX580 4GB
Big Sur 11.2[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #36278 üzenetére
Közben rátaláltam erre a DRM dologra. Valahogy a "netflix red screen"-re semmit nem találtam
Egyébként Safarit és Chromiumot használok. Utóbbiban alapból ki van kapcsolva és csak Linuxra találtam leírást, hogy hogyan lehet bekapcsolni. Viszont tettem egy próbát Operával, azzal most megy.This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kazsmerlaca #36209 üzenetére
Akkor terminalból érdemes megpróbálni, ott a "sudo" adja a rendszergazdai jogosultságot. Bár a pontos parancsot nem tudom, csak akkor terminalozok ha nagyon muszáj és akkor is google segítséggel. Szóval azt javaslom keress rá, hogy mit kell beírni.
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kazsmerlaca #36207 üzenetére
Ha finderből a fájlra jobb egér, majd megnyitást nyomsz, akkor sem kínálja fel a lehetőséget, hogy megnyisd?
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #36161 üzenetére
Kitöröltem, jó lett!
USB patcheléshez tudsz linkelni egy up to date leírást? Mert inkább akkor megcsinálnám és úgy frissítenék.
AirPlay nálam sajna nem megy. Telóról simán kirakok bármit a tv-re, de a macOS nem látja. Ismőrnek van egy Macbook air-je, majd ha itt lesz kipróbálom, hogy azon megy-e kábelen.
This is the way
-
RaZroX
addikt
Ha a hackliban nincs wifi, de vezetékesen ugyan azon a hálózaton van mint a TV (csak az Wifin) akkor kéne működnie az AirPlaynek?
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #36155 üzenetére
Az első javaslatod bevált, már látja is az updatet.
A bootprotect nálam ki van kapcsolva a config.plist-ben, de ugye a hibaüzenet megjelenik.
Itt látom írjátok, hogy USB gondok vannak/lehetnek. Ezt el tudom előre kerülni valahogy? Nincs másik macOS a házban, szóval nem akarok nagyon kockáztatni.This is the way
-
RaZroX
addikt
-
RaZroX
addikt
-
RaZroX
addikt
Hali!
Megjelent a könyvtáramban két ilyen mappa amit nem igazán értek, hogy miért van. Valaki találkozott ezzel és tudja, hogy mi ez?Másik:
A nagyobbik HDD-re egyszer bekapcsoltam a timemachinet de ezt utólag kikapcsoltam (még Catalina alatt.) Azóta van egy ilyen mappám: "backups.backupdb"
Ez egy 38kb-os mappa, ki szabad törölni? Nem lesz utána semmi probléma?
Illetve azóta time machine ikonja van a finderben ennek a HDD-nek, ha ezt kitörlöm az is visszaváltozik?[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #36077 üzenetére
Az-az és igen. Jól van akkor megnyugodtam. Érdekes, hogy amikor Catalinaról frissítettem (még a tiszta telepítés előtt), akkor még kiírta, hogy milyen cpu van benne. De mindegy, nincs jelentőseg így.
Ja és igen, találtam screenshotot itt a topicban és a tiszta telepítés óta már ismeretlent ír.
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
Teljes mértékben off:
Xcode vagy bármi más segítségével tudom futtatni az iPhone-on lévő alkalmazásokat hackintoshon?
Az érdekel, hogy gördülékenyen, nagyon minimális latencyvel tudom-e vezérelni egérrel konkrétan azt, ami iPhone-on van (kábelen keresztül).This is the way
-
RaZroX
addikt
Igen, állítható a billentyűzeten FN + F gombokkal csomó minden.
MacOS alatt nem használom, de próbálgattam, hogy nyomkodom néha a gombokat, hogy akkor mivan, de ugyan úgy előjött a hiba.
Azon gondolkodtam, hogy mi lenne ha MacOS alatt letiltanám azt az usb portot amibe be van dugva. Elvégre azt úgy sem használom ilyenkor és nem kéne ki be huzogatnom, ha Windows-ra bootolok MacOS után. Lehetséges valami egyszerű módon ez?This is the way
-
RaZroX
addikt
Hali!
Elég érdekes dologba futottam. Van egy CoolerMaster CK350 billem most újonnan, amit Windows alatt használok. MacOS alatt elég érdekes dolgot művel: x idő elteltével (ez van, hogy fél perc, de lehet több óra is) csak néhány random billentyű világít és totál lefagy a bill, nem reagál semmire még újraindítás után sem. Ki kell húzni és be kell dugni.
Az előző sima 1500ft-os billel nem volt semmi baj.
Találkozott valaki hasonlóval?This is the way
-
RaZroX
addikt
Ezekre a mini arm gépekre fel lehet húzni macOS-t?
Pl. LattePanda, Raspberry pi stb.[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
-
RaZroX
addikt
-Kijelentkeztem iCloudból a gépen
-SMBios beállítva iMacPro 1,1-re másik serial kóddal
-reboot
-nvram reset
-reboot
Appstore továbbra sem tud bejelentkezni. 😒This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz tatomi92 #35972 üzenetére
SMBioshoz köthető a probléma. Legalábbis akinek ugyan ilyen problémája volt, úgy oldotta meg, hogy megváltoztatta az smbiost.
Lehet úgy "frissíteni", hogy ne váltsak át iMacPro 1,1-ről másikra? Gondolom a szériál számot kéne megváltoztatni.Szerk.: Most nézem, hogy van külön generate gomb a serialnal oc configuratorban, megpróbálom azt.
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
Sikeres volt a tiszta telepítés, meg is szűnt a proci zabálás!
Egyetlen dolog maradt hátra, valamiért most nemműködik az internet... mármint a lan kext. Az EFI-n nem változtattam (kivéve, hogy kiszedtem belőle az ssdt-ket, még az újratelepítés előtt, de akkor volt net).
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
-
RaZroX
addikt
válasz Senator #35949 üzenetére
Ez a rendszer (Catalnia) még áprilisban lett felhúzva egy Windowson készített internet telepítővel egy HDD-re. Onnan át lett rakva SSD-re carbon copy cloner-rel, majd kapott pár updatet a Catalina és most nem rég upgradeltem Big Sur-re.
USB-k működnek mind, de ezen a lapon ha jól emlékszem nincs is 3.0.
Mindjárt ránézek az ssdt próbákra, csak nem rég értem haza. Egyelőre felrakom ezt az oc-t a clover helyére, az ssd-re, az már úgy sem kell és akkor a pendriveon lévő oc-t próbálgatom, hogy hogy lesz jó.This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz Senator #35946 üzenetére
Most, hogy minden a helyén, észrevettem, hogy megint eszi a procit a kernelmanagerd folyamat. Ez Clover alatt is probléma volt, de olyan kextek okozták amik nem voltak jók a géphez (pl SMClightsensor ha jól emlékszem). Szóval miután töröltem, el is múlt egyből, most viszont nincs semmi fölösleges kextem.
Az SSDT-EC és SSDT-UIAC azok nem sajátok, de csak ezeket találtam ivy bridge-hez. Talán ez lehet a ludas.
Mára viszont ennyi időm volt erre, holnap este neki esek az intel power gadgetnekThis is the way
-
RaZroX
addikt
-
RaZroX
addikt
Lehetséges, hogy az okozza az össze problémát, hogy MBR partíciós táblán van a rendszer?
Anno amikor a Catalinát felraktam, utólag vettem észre, hogy MBR lett, és már nem volt kedvem újra telepíteni, inkább biosból bootolok Windows-ra ha épp kell. A lényeg, hogy azzal működött és talán a Big Sur már nem preferálja?[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
Na elvileg kész az oc, már csak ki kell próbálnom.
Viszont Misc/Security-n belül nem találtam meg a BootProtect menüpontot. Még egy nvram reset kéne neki, itt hogyan kell, ugyan úgy f11?[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
Ma délután megpróbálkozom az OC készítéssel és reménykedem, hogy azzal jó lesz. Viszont az OC-t egy külön pendrivera tenném, ami csak egy “efi pendrive” lenne. Mit kell csinálnom a pendriveval, hogy így funkcionáljon?
Sima apfs, elnevezem efi-re és kész?[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
Érdekesség: MacOS alatt az ssd-t és egy másfél terrás HDD-t használok. Egyszer csináltam egy HDD-re egy TimeMachine biztonsági mentést, de idővel töröltem.
Na időnként a timemachine backup ikont tölti be a HDD-hez, de van, hogy sima HDD ikont.Nem tudom, hogy jelent-e valamit, csak gondoltam hátha segít egy szösszenetnyit.
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35882 üzenetére
ssdt megvan, bemásoltam a megfelelő mappába.
Kitöröltem a CpuIst, CpuPM-et.
KernelXCPM NO (nálam nem true és false, hanem yes és no van, de gondolom ez ugyan azt jelenti).
PluginType 0 és NO.
_DSM to XDSM hozzáadva.Az ssdt-vel így gyakorlatilag semmi dolgom nem volt. Elindítottam terminálban a parancsot, kb 2x kellett nyomnom "y"-t és kész.
Itt nyomtam egy rebootot és hirtelen minden jó lett, meg is örültem és csináltam gyorsan pár rebootot, hogy biztos legyen. Harmadik alkalommal megint előjöttek a gondok. Ez most vagy véletlen egybeesés volt vagy passz.[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
Ezzel az ssdt-vel egyáltalán nem boldogulok. Értem, hogy config.plist-et át kell állítani a táblázatban lévők alapján, csak nem értem, hogy pontosan mit és hol kéne. A táblázatban szereplő dolgok egyszerűen nem egyértelműek számomra, hogy pontosan hol kéne átállítani az értékeket.
Nyilván ez azért van mert nem nagyon csináltam ilyen, az eredeti config.plist-em is grafikus felületen lett elkészítve.This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35879 üzenetére
Még az ssdt hátra van a többit megcsináltam ahogy írtad.
A problémák ugyanúgy véletlenszerűen fennállnak.
Közben újabb észrevétel: most épp nem működik a spotlight. Bármit írok bele nem dob rá ki semmit.
Mint laikus, számomra tök olyan, mintha néha nem férne hozzá rendesen a lemezekhez. Ez tényleg csak egy gondolat, nem több.szerk.: az is fura számomra, hogy a telepítést követően nem volt egy ideig semmi problémám. aztán apránként néha-néha előjött egy most meg minden boot szívás.
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35875 üzenetére
-kitöröltem a felesleget (SMCBatteryManager, SSDT-PNLF.dsl, SMCLightSensor,)
-reboot
-megint rohadt sokáig bootolt, az alábbi résznél haladt nagyon-nagyon lassan:
-boot után:
megint eltűnt az SSD ikonja, elment minden hang, még az utólagos midik is, kivéve a monitor output ami a vga-ról kapja hdmi-n keresztül. EFI nem mountolható, viszont újra gyors a rendszer, nem eszi a procit.
-oké reboot megint, hátha
-ugyan ez minden, de most mountolható az EFIThis is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35873 üzenetére
Hát ez pár kérdést felvet bennem.
Hogy működött ezek nélkül idáig? Elég fontos beállításoknak hangzanak.
A "nagy" reddites leírásban ezek mért nem szerepeltek amikor csináltam a configom?
Gyakorlatilag, ha nincs egy hozzáértő ember aki segítsen akkor elég necces összehozni olyannak aki nem szakértő.más:
Olvasgattam közben, hogy ez a kernelmanagerd akkor is pörgetheti a procit, ha nem kompatibilis kext van. Gondoltam ránézek a kextekre és látom, hogy van ott pár amit nem is én tettem bele.. Az SMC kextek és az XHCI nem is rémlenek így, hogy közöm lenne hozzá.
Gondoltam ránézek mert azóta is eszi a gépet és nem látszik, hogy végezni akarna vele.This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35871 üzenetére
Egyébként ez a "SIP" micsoda pontosan, illetve miket kellett átállítani a config fájlomon? (csak, hogy tanuljak is az esetből)
Nem értem, hogy mért volt jó az egyik bootnál minden és a másiknál meg nem (mármint még az előző config.plist esetén)
Azt láttam, hogy csak a "-v" bootflaget hagytad bent.[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35869 üzenetére
Nálam ez a "kernelmanagerd" ami zabál, a többit nem is nagyon láttam, hogy használná a procit.
A spotlight nem ír, hogy indexelne. Simán csak rohadt lassú, szóval akkor az már kész
Szerk.: Érdekes h Dockon a zoom effekt kb 15fps-sel megy akkor is amikor éppen nem hajtja a procit 100-on.[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35864 üzenetére
Ezzel 2ből kétszer normálisan bootolt, van hang is és mindkét alkalommal tudtam csatolni efi partíciót, viszont most a rendszer van összeesve. Pörög a processzor folyamatosan és mindenféle hibaüzeneteket dobál az appokról, előbb minden appot ellenörzött ami elindult a rendszerrel együtt. iCloud is szenved, hogy jelentkezzek be újra.
This is the way
-
RaZroX
addikt
2 újra indítás után fel tudtam mountolni terminalból. Úgy tűnik ez is fentebb írt gondokhoz kapcsolódott..
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35858 üzenetére
% sudo diskutil mount disk3s1
Password:
Volume on disk3s1 failed to mount
If you think the volume is supported but damaged, try the "readOnly" optionPedig ez lesz az:
/dev/disk3 (internal, physical):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *240.1 GB disk3
1: EFI EFI 209.7 MB disk3s1
2: Apple_APFS Container disk4 239.7 GB disk3s2
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
Hali!
Akadt 1-2 problémám Big Sur alatt.
1- Bizonyos bekapcsolások után nem működik a hang kext, csak azokat a midi eszközöket látom amiket én hoztam létre utólag, de azok sem működnek. A fizikai ki és bemeneteket nem észleli. Egy újraindítással megoldódik mindig. AppleALC kextből van a legújabb.
2- Random nincs meg az egyik merevlemez ikonom. Ez is szintén egyik bekapcsolásnál előjön, másiknál nem.
3- Ezúttal is véletlenszerűen némelyik bekapcsolásnál percekig bootol. Lefotóztam, kb ennél a részeknél áll nagyon sokáig.
Más is tapasztalt hasonlókat? Talált rájuk megoldást?ui: a problémák nem függnek össze. Van amikor lassan bootol és van hang, de fordítva is előfordul.
[ Szerkesztve ]
This is the way
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest