-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
Átnyálaztam az összes támogatott Wifi és Wifi/Bt kártyát amik jók lehetnek PC-be, de semmi értelmeset nem találtam 20k alatt amit itthon boltban vagy használtan megkaphatnék és biztosan működik Big Sur alatt.
Szóval egy ilyet fogok majd rendelni. Nem nagyon szoktam.. vagyis nagyon nem szoktam külföldről rendelni semmit, mire számítsak, mennyi idő mire megérkezhet? -
kushwavez
senior tag
Nektek jött 12.2 update?
Nekem nem (MBP15,2). -
tradeelek11
aktív tag
válasz
Tomi_78 #36891 üzenetére
Valóban nem ide tartozik, de...
Ezt az App Storeból tudod egyesével letölteni
nincs nagy különbség a 365 és a "sima" között.
[kép]
Ez csak licence-ben más. Sőt ha telepítve van csak az kell cserélni.
Semmi esetre sem exével próbálkozz.Viszont ha winest akarsz telepíteni akkor,
virtuálisan tudod megoldani.Tisztelettel
-
Tomi_78
aktív tag
Sziasztok!
Ha témába vág, felteszem itt e rövidke kérdésem: MS-Office-ot lehet telepíteni Mac AirBook-ra? Hogyan történik a Windows op. rendszerre való programok telepítése Macintosh-ra? Már ha egyáltalán lehet. Csak elindítom a setup-exe-t és kész?
(A szóban forgó személynek már van Office 365 a Mac-jén, de lejárt a licence. Ezért szeretne egy rendes MS-Office-ot a gépére.) -
RaZroX
addikt
Sziasztok!
Big Sur van most fent, minden működik rendben. Szeretnék egy tiszta újratelepítést (van egy internet telepítős pendrive-om) csinálni. Arra gondoltam, hogy akkor már a Monterey-t rakom fel. Kextek frissítésén kívül van bármi teendőm?i5 3rd. gen
GT740
OC -
Gabady
aktív tag
válasz
Milo629 #36884 üzenetére
Itt nem mindegy, hogy mi van kiválasztva. Az egész meghajtót törlöd, vagy csak a partíciót.
Más: elég lassú az írási sebességem nvme-n. Írás kb 200MB/s de az olvasás 1200MB/s.
Az interneten olvasgattam, nem egyedi az eset, de többek ezt windowsos illesztőprogram cserével oldották meg.
MacOS alatt mi a teendő ?
Toshiba 256GB-os NVMe, i5-9500, 16GB RAM -
Milo629
aktív tag
Most, amikor mac alatt formáztam a pendrive-ot, észrevettem, hogy létrehozta rajta az EFI-t, ezért USB-SATA átalakítóval leformáztam így egy másik SSD-t, amin ugyan úgy létrehozta, majd a telepítőben már nem nyúltam hozzá, csak kiválasztottam, hogy erre telepítse és így működik minden, tudok EFI-t csatolni, rá is másoltam az OpenCore-t és már bootolni is tudok pendrive nélkül. Nem értem a telepítő menüjében a lemezkezelő miért nem tudta így megcsinálni.
-
Milo629
aktív tag
válasz
Gabady #36883 üzenetére
A telepítő 4. opciójában, a macOS lemezkezelőjével csináltam, ahol a törlés gombra mentem (ezért is telepítettem kétszer, mert úgy voltam vele, hogy biztos figyelmetlen voltam és benéztem, nem szerettem volna rögtön bekérdezni) . Majdnem 12 órámba telt, mire mindent végigolvastam, nem csak a leírást, hanem a fórumokat is és összeraktam a telepítőt, szval. nem csak úgy összedobtam, ezért nem is értem, hogy min csúszhatott el a dolog. Most, hogy már van macOS, megpróbálom ebben létrehozni újra a telepítőt és megpróbálom azzal, más ötletem már nem maradt.
-
Milo629
aktív tag
Sziasztok, valaki találkozott már olyan problémával, hogy a telepítés után nincs EFI partíció az SSD-n? Dell Optiplex 7010-es (Ivy Bridge) gépre telepítettem már másodjára a 12.1-es Monterey-t, minden működik, minden le/végigfut hiba nélkül. Telepítőben formáztam meg az SSD-t, GPT stimmel, APFS stimmel, viszont miután betöltött a rendszer, diskutil sem listázza és semelyik app sem tudja felcsatolni az EFI partíciót.
Szerk.: Az lemaradt, hogy OpenCore 0.7.7
-
Gabady
aktív tag
Tegnap a kis hacklimba upgradeltem a memóriát. 8GB-ról 16GB-ra.
Érezhetően gyorsabb lett a masina! (i5-9500, UHD630)
CPU_before
CPU_after
GPU_before
GPU_after -
kushwavez
senior tag
Olyan nincsen, hogy nincs jelszavad. Correct me if i'm wrong, de szerintem jelszó nélküli accot nem lehet létrehozni.
Max csak loginkor nem kéri, ha be van nyomva a Security & Privacy -> General-banDe egyébként Recovery: Clover alól boot menüből macOS Recovery-t válaszd ki, OC alól szintén. Ha nincs ilyen (amit nem értenék mert telepítéskor keletkezik), akkor esetleg egy telepítő USB-t bootolva is meg tudod ezt oldani, az is Recovery-ként működik.
-
orko
tag
Tegnap updatelt a Catalina és azóta jelszavat kér loginkor. Természetesen nem tudom a jelszavam,nem is volt... Hogy tudok belépni recovery módba,hogy reseteljem a jelszót? Alt+R ,Ctrl+R,Win+R, egyikkel sem sikerült előhívni a recovery modot..
-
Senator
aktív tag
A lassu boot ido igy latatlanban elofordulhat, hogy a samsung ssd firmwarejeben levo bugos trim es a macos trm egyuttesenek koszonheto. De lehet mas is, majd a verbose boot utan okosabbak leszunk.
-
kushwavez
senior tag
válasz
noorbertt #36865 üzenetére
ESXi-ről már hallottam, hogy azon használták. De ahhoz vannak konkrét VM driverek is Mac-hez.
De találtam Proxmox-ról is dolgokat:
[link]
[link]Viszont ha nincs egy GPU-d amit átadsz csak a Mac-nek akkor kb vállalhatatlan lesz véleményem szerint
Az Apple report meg egyéb dolgoktól meg nem kell félni
Én még bug reportokat is szoktam küldözgetni nekik hackliról ha tudom, hogy az OS-ben van a bug, némelyiket meg is nézték és fixálták is. Ügyet sem vetettek arra, hogy ott virít az SMBIOS-on belül, hogy "Powered by Clover" -
noorbertt
őstag
válasz
tradeelek11 #36864 üzenetére
Hali
Igen közben kicsit utána is néztem a dolognak, hasonló mint a xpenology ha nagyon sarkítom a dolgot.
Lehet itt off leszek de Proxmox szerverrel nem próbálta még senki? Kereső nem dobott ki semmit.. Igaz az nem szoszerint PC, de nah
Otthoni setup, jelenleg unraid pihen rajta:
GIGABYTE Z490 AORUS ELITE AC
i7-10700
CRUCIAL 32GB 2x16GB Ballistix RGB DDR4 3600MHz -
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Új vagyok a témában elkezdem a napokban pörgetni az oldalakat, viszont lenne két kérdésem is remélem nem tolakodó
PC-re vagy VM-re felrakott Mac OS -t mennyire egészséges saját icloud fiókkal kezelni? Nem fognak tiltani?
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #36852 üzenetére
nem számít milyen OS, magát a meghajtót ellenőrzi.
De egyébként ami még eszbejut az a Lemezkezelő > Disk Aid (vagy elősegély), az elindít szerintem egy fsck_apfs folyamatot ami leellenőrzi a meghajtód.
Nem tudom mennyire segít ez. Én szerintem valami állítja a bootot. De a kérdésem még mindig áll, mennyi időt állsz? Mennyi volt előtte? stb
OpenCore-nal sehogy, config.plist-et kell szerkesztened, azon belül NVRAM és bootargs részt
-
general
addikt
de hát winről hogyan ellenőrizzem a macos ssd-t? vagy ilyenkor nem számít, milyen oprendszer van rajta, ellenőrzi és kész? van win egy másik ssd-n.
viktor001 köszi, meglesem a DriveDX-et is.
szerk: le is töltöttem a trial DriveDX-et, hibátlan az ssd, az tuti nem gond.
szóval OpenCore-nál hogyan kérek opciókat, hogy verbose-zal fusson a betöltés? ha van ott egyáltalán ilyen...
-
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #36850 üzenetére
Vagy ha nem félsz a Terminaltol akkor
sudo smartctl -a /dev/diskX
(ahol az X a lemez száma, diskutil list megmutatja). Install Homebrew, aztánbrew install smartmontools
Nekem ez a leglegitebb. Kiír mindent isha azt látod, hogy "No Errors Logged" akkor probably nem disk hiba
-
-
general
addikt
Sziasztok! Furcsa módon elkezdett nagyon belassulni a bekapcsolás utáni betöltés ideje, tehát mire bejön a desktop. Gondot nem észlelek, minden működik rendesen, de elég idegesítő a dolog. Tapasztaltatok már ilyet? Semmilyen változás nem történt, sem hardveres, sem szoftveres szinten. Monterey van fent.
-
kushwavez
senior tag
nektek működik a live text 12.1-en?
nekem nem választ ki semmit sem -
Gabady
aktív tag
Halihó!
Akinek esetleg nem működne laptopon a fényerőszabályzás, hiába az SSDT-PNLF, próbálja meg bekapcsolni a legacy bootot.
Nekem volt csúszka de nem tudtam állítani a fényerőt és a legacy boot bekapcsolása megoldotta a problémát! -
Nite
őstag
válasz
kushwavez #36834 üzenetére
BCM94352Z
a durva, hogy azonnal mukodott a wifi a csere utan, az intelhez felrakott kext-ekkel is, sot a BT is, de hiaba parositottam a telomat, csatlakozott, majd lecsatlakozott 2mp alatt
ezert elkezdtem felpakolni amiet irtal, de semmi valtozas nem tortent, nem marad BT-n kapcsolatban a teloval, de mukodik az airdrop, akkor is ha a telo mobilneten van, szoval gyanitom, hogy mukodik a BT egyebkent
-
kushwavez
senior tag
válasz
Gabady #36832 üzenetére
Elég réginek tűnik az egész
Sztem frissítsd a drivereket és a CLOVERX64.efi-t a leírás alapján (meg a kexteket) (csak az legyen ott a drivers64UEFI-ben ami kell), természetesen backup után
Illetve a frissített clover config-sample.plist-jéből ki kell majd venned a "Quirks" részt és bele kell tenned a saját config.plistedbe.Ezután mehetünk a többi dologra is
Pl az SSDT-PLNF.aml-ből több féle is van, én letölteném a dortania oldaláról és azzal próbálnám
https://github.com/dortania/Getting-Started-With-ACPI/blob/master/extra-files/compiled/SSDT-PNLF.aml -
kushwavez
senior tag
Milyen konkrét bcm karira cserélted le?
Estleg egy iCloud logout-login? Mert hogy csak akkor működik ha mind2 eszköz 1 fiókon van, de néha bebuggol a hirtelen hw csere miatt
Annyira másra nem tudok gondolni, nekem mindig jó volt.
Annyi, hogy ha BCM94352 a kártya akkor kell hozzá az AirPortBrcmFixup.kext és egy BrcmPatchRAM2 (vagy 3) és egy BluetoothInjector kext, anélkül nem fog működni, Bluetooth-nak bekapcsolva kell lennie, esetleg párosítsd a két eszközt, de ez nemhiszem, hogy kellene, csak nekem így volt. -
-
kushwavez
senior tag
válasz
Gabady #36830 üzenetére
hozzáférést kell kérni hozzá
tedd fel mondjuk easyupload-raWifihez az AirportItlwm kell ha Heliport nélkül akarod "natívan" használni
-
Gabady
aktív tag
Szia!
Az intel wifihez neked nem kellett külső program ? Heliport-ot javasolják a fejlesztői oldalon.
Háttérvilágítás nekem sehogy sem akar menni. Próbáltam az általad linkelt kextet, a csúszka megjelenik a beállításokban és ennyi.
EFI [link]
(Dell Latitude 7480)
Átnéznétek és tudnátok segíteni az esetleges hibák javításán, felesleges dolgok törlésén stb? -
eszgé100
őstag
válasz
viperabácsi #36828 üzenetére
Marketplace-rol vettem evekkel ezelott valami 30 fontert, mert a srac nem tudta beroffenteni. Eredetileg kellett volna hozza kompatibilis kepernyo vagy projektor, de ebayen talaltam azt a nyak-ot, amivel be lehetett kapcsolni sima laptop toltovel, plusz adott nehany extra kimenetet (+1 nem mukodo audio jack, +3-bol 2 mukodo usb es egy hdmi). Hdmi-t meg nem tudtam kiprobalni, windows alatt mukodott, a tobbi mar windows alatt sem volt jo, gondolom nem jol vannak bekotve.
Sajnos az enyemben nincs beepitett wifi-bt kartya, de kezdo hackliskent ez nem is olyan nagy baj, legalabb nem kellett szorakoznom vele. Tegnapi kep ota annyi valtozott, hogy kiprobaltam egy frissitett efit Big Sur-ral is, de mar azon is tullepve Monterey fut rajta opencore 0.7.6-al. A kextek frissitesen kivul egyedul a hangot kellett atvaltani voodoohda-rol applealc-re alcid=3-al, azonkivul minden siman ment.Tervezem, hogy a mostani 4GB ramot kibovitem 8 vagy 16GB-re, sima ddr3/1600MHz-es modul, es a mSata ssd-t valami ertelmes mereture, valamint kesziteni neki egy hazat, es normalis hutest hozza, mert a mostni venti iszonyatosan suvit
-
eszgé100
őstag
válasz
kushwavez #36823 üzenetére
Ez volt az elso config.plist, amit en epitettem. Meg regrol volt elmentve konyvjelzobe egy nagyon reszletes opencore guide, mar a fajlokat es a telepitot is lementettem hozza, hogy mindent pontosan tudjak kovetni. Elszorakoztam vele vagy 5 orat
a CustomSMBIOSGuid kapcsolas mar megvolt, nem az volt a gond, hanem a MacMini7,1-es smbios. Generaltam egy MacBookPro11,4-est, ezzel mar elindult a telepites.
Olvasgattam az Opencore Install Guide-ot es ott lattam, hogy a desktop es a nuc-hoz ugyanazt az AAPL,ig-platform-id-t kell megadni, de ugye attol mar recovery elott lefagyott, ezert gondoltam, hogy talan egy full laptop smbios-szal kellene probalkozni, az elso ujrainditas mar megvolt, 7 perc van hatra az Apple logo alatt. -
eszgé100
őstag
Ezzel kapcsolatban tudna valaki segiteni?
A gep gyakorlatilag egy Haswell laptop, kepernyo, touchpad es beepitett billentyuzet nelkul, Opencore guide-bol nuc-kent allitottam be a config.plist file-t, es MacMini7,1-es smbiost generaltam hozza -
kushwavez
senior tag
Valaki akinek NVIDIA kártyája volt Big Sur alatt konfirmálná pls, hogy Monterey alatt valóban unsupported már?
Ezen kártyák valamelyike:
• Kepler (GTX 7XX, 6XX): GTX Titan (GK 110), GTX Titan Z, GTX 780 Ti, GTX 780, GTX 770, GTX 760 Ti, GTX 760, GT 740, GT 730 (GK 208), GT 720, GT 710 (GK 208), GTX 690, GTX 680, GTX 670, GTX 660 Ti, GTX 660 (GK 104), GTX 650 (GK 107), GT 640 (GK 107/208), GT 635, GT 630 (GK 107/208), Quadro K6000, K5200, K5000, K4200, K2000D, K2000, K600, K420, 410, NVS 510 -
kushwavez
senior tag
válasz
Laybee #36813 üzenetére
akkor úgy néz ki ez csak Catalinaig működött.
Az órabeállításra gyanakodtam. Akkor is tud hiba lenni ha rosszul jár.
Jól jár? a BIOS óra is és a telepítő órája is?
Utolsó dolog, ha sehogy sem akar működni: VM Mac Windows-on, ott letölteni és létrehozni a teljes telepítő USB-t amihez nem kell internet.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Laybee #36809 üzenetére
Ifconfig pedig szerint ip-t foglalt, de a broadcast 192.168.50.255-et mutat, de a routerem 192.168.50.1. Hogy tudom átállítani?
Teljesen jó. Az nem gateway hanem broadcast. az pedig .255
de mivel tudsz pingelni ezért ja, máshol van a probléma.esetleg ezt próbáld meg még Terminalba:
ntpdate -u time.apple.com
@Nite: A backup az a létfontosság egyik eleme nálam... -
Laybee
őstag
Sziasztok! Clover féle telepítést szerettem volna win mellé feltenni, de a telepítésnél azt írja, hogy nem érhető el és próbálkozzak később. Lehet nem látja a netet, kétféle kexttel is próbálkoztam, de semmi. Intel i217-v a hálókártya. Vagy probalkozzak az opencore-al?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Everest / AIDA64 topik
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Motoros topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- iPhone-t használók OFF topikja
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest