- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Androidos fejegységek
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #36779 üzenetére
én arra tippelek, hogy rossz helyről bootolsz
egyébként van egy T440 efim amit én raktam össze még anno, a bluetooth része tweakelésre szorul de egyébként jó, csak most sikeresen brickeltem szegényemet és nem volt időm újraflashelni. Összezipelem azt felteszem neked ide. Majd generálj új serialt.
Nekem sima T440-em van, de elég hasonló a két gép (meg a T440s is)
EDIT: itt is van: https://easyupload.io/6vbvu8
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #36246 üzenetére
live usb-ről azért sem tudod elérni az exFAT partíciót mert a linux nem kezeli natívan az exFAT formátumot, kell neki a fent említett exfat-fuse és exfat-utils csomag. annyira nem vagyok otthon a különböző disztrókban, viszont ezt volt a helyzet Debian és Ubuntu alatt (meg ha jól emlékszem Fedora 30) is.
és igen ahogy @tlac mondta, macOS alatt formázd ha exFAT-ot szeretnél, úgy talán okés.
Nekem NAS-nál volt probléma, hogy melyik formátum legyen (Ubuntu, Samba). NTFS-el teljesítményingadozások voltak, exFAT-tal szintén, a HFS+ az már jó volt viszont Win alól meg nem tudom elérni, csak macerás módon. Jelenleg XFS van mert az a legstabilabb, viszont egyáltalán nem érem el ha csak nem Linux az OS.
Most nyáron úgyis akarok egy NAS upgradet, megpróbálom NTFS-el belőni, hogy jó legyen a teljesítmény is, és akkor el is tudom érni bármikor akár Mac-ről is Tuxera-val, meg átméretezni is tudom. Az exFAT sajnos az átméretezhetetlensége miatt kiesett.
Bár úgyis 3-2-1 backupot szeretnék majd, szóval lehet ezzel sem lesz majd gondom. -
tlac
Topikgazda
válasz
eszgé100 #36246 üzenetére
macos alatt a gpt-s vinyónak kell egy efi partíció is, anélkül problémázik
csinálj egy üreset is neki és akkor jó leszexfat-ra formázást inkább macos alatt ajánlom, akkor tuti nem lesz vele baja (linux, meg a win is másfajta klasztermérettel dolgozik, amit nem biztos, hogy aztán szeretni fog)
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #36244 üzenetére
Milyen formátumra formáztad?
EXT, vagy egyéb Linux formátumot nem tud kezelni a macOS.Csak HFS+, NTFS (read-only), exFAT, FAT32, APFS formátumot tud kezelni natívan.
Illetve még érdemes GPT-GUID táblán formázni őket, nem pedig MBR.3rd party szoftverekkel viszont megoldható a nem natív formátumok kezelése, pl. NTFS-hez Tuxera NTFS, EXT-hez osx-fuse, vagy még a Paragonnak is vannak hozzá szoftverei.
Legegyszerűbb ha exFAT-ra formázod ha el szeretnéd érni natívan más OS-ről is, nem csak Mac-ről. Hátránya, hogy nem tudod átméretezni később. Linux alatt az exfat-fuse és exfat-utils telepítése után tudod kezelni.
-
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34738 üzenetére
ha már így T440P-d van, neked nincs problémád a jack csatlakozóval? Nekem Windows alatt ha bedugom az EarPods-om egyszerűen nincs rajta hang. Kiírja a gép, hogy csatlakoztatva van, de semmi. Ami nagyon vicces, hogy Mac alatt meg működik (ALCPlugFix-el), bár ott is néha fogja magát és akkora recsegéssel megy el a hang, hogy belesüketülök (de ez biztos orvosolható, csak még nem vettem a fáradtságot a beállítására). Meg nem működik Mac alatt lid wake, egyszerűen nem ébred fel a gép. Ilyen kis apróságok miatt el is ment a kedvem tőle amúgy. Az meg, hogy még Windows alatt sem működik valami, főleg elvette a kedvem a géptől.
Lenovo oldaláról szedtem le a sound drivert, de próbáltam simán a Windows Update által automatikusan telepítettet is.Volt még egy pár Lenovo gépem, mindegyikkel volt valami apróság, de az akksijukat nagyon bírom.
Na mindegy, lehet a kövi már egy Dell lesz, azokat még nem próbáltam. -
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34738 üzenetére
2 USB portom van, mind2 USB3.0 es igen az egyik a battery ikonos, egyiken sem mukodik. Viszont ha USBInjectAll.kext-el kikapcsolom az USB3.0 modot akkor mukodik, ugyhogy azzal lesz a problema. Patchelni kell oket.
@kisjimy szerintem te is patcheld az USB portokat, hatha az a problemad:
[Guide] Creating a Custom SSDT for USBInjectAll.kextEs nem tudom mit csesztem el, de ha alvo modba rakom es felnyitom a fedelt akkor nem ebred fel a gep, akkor sem ha barmi gombot megnyomok (bekapcs gombra sem). Tegnapelott meg mukodott lol
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34691 üzenetére
Az újrapasztázás nagyon sokat segít, főleg ha be van száradva. Nekem a régi asztalimba beszáradt és 95+ hőt produkált használat alatt ami brutális. újrapasztázás után 50-60 fok (gyári intel hűtő) lett belőle full használat alatt (i5-2300). Notimon szintén segített letornászni a 88-90 fokot 74-re (i5-6300HQ). Ha moddolni szeretnél tényleg egy Mac Mini házat neki akkor a hűtést én valami custom blower fanos hűtőre cserélném. Láttam már olyat de sajnos nem emlékszem hol.
szerintem simán menni fog rajta. a Mac-nek meg a bootloader-nek az UEFI a fontos és a chipset, na meg a támogatott iGPU, esetedben HD 4600 az támogatott.
A config.plist-ben kell a megfelelő ig-platform-id, vagy a megfelelő Device-properties-inject az iGPU működéséhez, nyílván whatevergreen is. [link] a config.plist-et ez alapján állítanám be, majd szerintem az iGPU (DeviceProperties) részével kell majd megszenvedni és próbálgatni a különböző id-kat.
8 GB az elég neki, nekem jelenleg 4 GB van a notimban mert meghalt a +4 GB stick, így is megy de azért már nem tudok olyan sokmindent egyszerre megnyitni. -
Smiley
addikt
válasz
eszgé100 #34673 üzenetére
Hát pedig az ilyen nagy cloud szolgáltatóknál jobb megoldás nem létezik. Havi $3-5 olyan infrastruktúrát kapsz, amit otthon soha nem tudnál megvalósítáni, ráadásul a backup-al sem kell törődni. Mondom ezt, úgy hogy a melom egyik része az, hogy ilyen rohadt nagy local storage-ket építek cégeknek... Nekem mégis minden cuccom cloud-ban van.
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34673 üzenetére
vagy bekapcsolni a WifiSync-et Finder vagy iTunes-ban és problem solved
r3dsnake: nekem dokumentumaim vannak iCloud felhőben,nagyon hasznos valóban viszont nagyobb fájloknál (pl pont a telefonos adataim) nem tudom ezt használni mert 200 kb feltöltésem van és 700 kb le amivel egy kicsit lenne sok idő. 😅úgyhogy nekem a WifiSync tökéletesen megoldja a problémám. 😁 -
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34606 üzenetére
Érdekes, nem igazán tudom mitől lehet, hogy egyszer megy egyszer nem, bár van tippem. Nekem a wifimmel (bcm94352z) volt olyan anno Sierra alatt, hogy "hideg" indítással működött, viszont újraindítva a gépet már nem működött, csakis akkor amikor sok idő elteltével "hidegen" indítottam. Gondolom a Fast Boot gyorsítótár akkor törlődik és azért, de nem nagyon értettem az egészet. High Sierra-ra frissítve már nem volt ilyen probléma.
Lehet összefüggésben van a RAM ellenőrzés problémával.
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34597 üzenetére
Nekem teljesen normálisnak tűnik a log.
Azt meg, hogy miért ellenőrzi a RAM-ot egyszer, máskor meg miért nem, azt nem tudom.
Ujrainditaskor a lekapcsolas szepen megtortenik, de a kovetkezo indulasnal az Apple logo alatt nem indul el a betoltest jelzo csik.
Ez csak restart után van?
bootolj "-v" versbose boottal, és látni fogjuk hol akad el. -
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34588 üzenetére
Restart: próbáld megkeresni mi lehet az ami megakadályozza az újraindítást a Konzol/system.log-ból.
Tapipad: Ha jól látom VoodoPS2Controller-t használ a géped, a Clover/Kexts/Other mappából vedd ki azt és tedd be a Library/Extensions mappába, majd csinálj egy kext gyorsítótár újraépítést:
sudo kextcache -i /
majd restartHanghoz töltsd le a legfrissebb AppleALC.kext-et és cseréld ki a Clover/kexts/Other-ben levőt az újra. Ugyanígy megy a többi kextnek a frissítése is. Ha még mindig nincs hang, akkor bootolj alcid=3 boot-argumentummal.
Clover-t csak akkor érdemes frissíteni ha bootbeli problémáid vannak, egyébként felesleges.
Backupot meg mindig érdemes készíteni a már működő EFI-ről esetleg egy FAT32 pendrive-ra és aztán arról be tudod a géped bootolni ha valami nem stimmel. -
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34481 üzenetére
Biztos, hogy az IntelMausiEthernet.kext kell a Te notidhoz? Ellenőrizd az ethernet kártya teljes nevét és típusát (HwInfo64), hogy biztosan ez kell-e hozzá. Van még egy kext az Intel kártyákhoz: SmallTreeIntel. Ha a telepítőben vagy nyiss meg egy Terminal-t és pingeld meg a google-t, hogy lásd van-e élő netkapcsolat. Bár én mindig wifiről csináltam, de nem hiszem, hogy a telepítő nem támogatja a kábelt.
Nem értem, hogy a VoodoPS2Controllerrel miért nem működik a trackpad és bill. Szerintem a laptopod PS/2-n alapuló trackpadet és billzetet használ.
Minden kext-ből szedd le és tedd be a legfrissebbet, hátha az segít, vagy próbáld az ELAN, FocalTech and Synaptics (Smart Touchpad) Driver (Mac OS X) drivert, vagy a VoodoI2C-tIlletve Töröld az SMC*.kext-eket, mivel FakeSMC-t használsz és azok pedig a VirtualSMC.kext-hez vannak (amit nem használsz, nincs bent a VirtualSMC.kext). Ez okozhat random megakadást boot közben. Vagy VirtualSMC-t használj, vagy FakeSMC-t, de kettőt együtt ne.
Új hozzászólás Aktív témák
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 3 hónap Aimlabs Plus Premium - Valorant
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest