- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
Lehet hogy egy egy slotos dell RX580/550 megérné ebay-ről, feltehetőleg downclockolt és így kevesebbet fogyaszt, meg a tartalék gépem háza elég kicsi, direkt építettem ilyenbe hogy jól nézzen ki, hiszen egy média pc, nem akarom hogy egy normál méretű kártya fűtsön benne. Illetve most kaptam valakitől üzenetet hogy a lexa magos kártya is megy device-id spoofinggal. Egyslotos dell rx550-ek egész jó árban vannak. De lehet tényleg megéri kicsit többet kiadni, biztosra menni, akkor rx580 tényleg jobb választás.
-
attilav2
őstag
Linux VM-ek esetében gyorsabb mint a Vmware / Virtualbox, tapasztalatom szerint. Macos-nél elég lassú volt, de még akkor teszteltem monterey-el mikor 4.gen 8gb -ram-os gépem volt. Most 32GB-os van, 12. gen, lehet Macos gyorsabb lenne most qemu-val.
Én a quickemu által felajánlott előre konfigurált VM-eket futtattam, Windows Macos és Linux esetén. Linuxos VM-eket most is rendszeresen használok a quickemu/qemu kombóval. -
attilav2
őstag
De a qemu-nak nem kell külön kernel modul, meg külön rendszer kofiguráció(régen telepítettem vmware-t linuxon de akkor ezek kellettek). Aur-ból telepíthető a quickemu minden szükséges függőséggel együtt, és oob működik. Nem proprietary megoldás mint a vmware, ez sokaknak számít. Azóta is rendszeresen használom a quickemu-t, de nem macos-re, hanem külön linux vm-eket(debian, ubuntu) tartok openwrt és padavan forgatásra hogy ne kelljen a natív rendszert teleszemetelni.
-
attilav2
őstag
Én Quickemu-t használtam anno macOS emulálásra linuxon, ez egy qemu kezelését megkönnyítő előtét program, egy shell script. Macos is telepíthető vele, előre konfigurált opencore-ral. Usb átadható fizikai portra, így macos telepítő média elkészíthető, így készült az első natív macos telepítő pendrive-om, amelynek efi partíciójára csak rá kell másolni a fizikai géphez készített oc-efit és mehet is a telepítés.
-
batabe
senior tag
igen, meg tudják osztani egymással az "erőforrásokat", a facetime egy példa volt, de valahol akartam még hasonlót, és ugyanúgy ne mműködött, de már nem emlékszem, mi volt ott a usecase. csak ez a facetime ugrott be elsőre.
ez folytonosság/handoff funkció, ahogy pl a vágólap is megosztható. na az pl működik.
[link] Itt a leírás a funkcióról.
-
Smiley
addikt
Az 5k az iMac model miatt az. Amúgy egy mezei 4k monitor lóg rajta.
Itt irnak az RTC checksum-ról. Majd jobban utána akarok járni, hogy mi ez pontosan.Úgy voltam vele, hogy akkor ezt maxoljuk ki, a kövi 3 évben ez szerintem bőven elég lesz mindenre. Kap rendes házat meg vizet majd, csak még nem találtam ki milyen legyen.
-
-
mexel
veterán
Oki B431D a nyomtató de csak DN drivert találunk
-
szuszinho
őstag
Köszi, meg is találtam! Számomra ez is új volt
Esetleg, hogy később is meglegyen: RestrictEvents#OTA #update # RestrictEvents
-
Smiley
addikt
Jah ez a bajom nekem is, gondoltam hogy ha vegre osszeraknam a 10th gen cuccot, akkor kene menni az utolso sonoma-ra, de airdrop meg clipboard nelkul en tuti megorulok... viszont nem tetszik, hogy nyomok egy gombot es taknyol valamit. Lehet a regi macbook pro-n kene kiprobalni elobb...
-
hkari
őstag
i7-8850H
UHD Graphics 630
NVIDIA Quadro® P1000 4GB (Ezt tudom hogy elvileg nem fog működni)
Samsung PM981
Intel® Wireless-AC 92602. nekifutásra a PM981-et lecseréltem egy 980-ra, és akkor felment a gépre, viszont semmi sem működött sajnos. A 630-at egy 6MB memóriával szerelt VGA nak érezte, és pokoli lassú volt. Utána valamit állítgattam, és többet be sem bootolt. Újra neki kell fussak valamikor
-
Gabady
aktív tag
Cseréltem a támogatott BCM94360NG-re. Integrált GPU-val lehetnek akkor ezekszerint gondok. Sonomáig akkor talán megéri frissíteni... más egyéb ?
Frissítéshez a szokásos OC és egyéb kextek frissítése elegendő ?
@Naja
Nem akarok flamelni, de rajtad kívül más értette mit kérdeztem. Ha indulatkezelési gondokkal küzdesz kérlek ne itt, máson töltsd ki. Elhiszem, hogy mindenki küzd a problémákkal és idegesíti a sok hülye, de ha nem tudsz építő jelleggel válaszolni, akkor inkább maradj csöndbe.Köszi
-
naja
aktív tag
Hát, én még nem igazán tudom mit gondoljak az E/P magokról. Szerintem jó irány (nem is új), de tutira kell pár generáció, amire ráállnak az emberek és olyan appokat írnak, amik megfelelően használják. Azért érdekes lenne, ha a Siliconok E/P managementjét valahogy meg lehetne patkolni. Persze ez így egy elég durva felvetés, gondolom.
Elnézést, nem voltam egyértelmű. A nyomkodás alatt arra gondoltam, hogy mik a szubjektív vélemények a Sequoiaról. Max technikai dolgokat olvastam csak. Inkább az érdekelne, hogy van-e értelme? Például valahol azt írták, hogy gyorsabb lett.
-
naja
aktív tag
Köszönöm Mindkettőtöknek!
Igen, én is a "fejlett" (P/E) proci miatt aggódtam kicsit. Igazából a lóerők kihasználása nem is annyira érdekel, csak laggoló/akadó bénaság ne legyen belőle. 10gen-nel nem rég mentem végig a dortania guide-on. Menet közben vettem észre, hogy mennyire nem up2date (0.9.1 több mint egy éves). Konkrétan nem úgy kell megoldani dolgokat, mint a ott írják (wifi/lan). Úgy fest a 10gen alaplap megdöglött, és a jövőn gondolkodtam. Amúgy egy 6600xt van mellé.Amúgy F-es procit érdemes lehet venni? Ha már úgysem látja/használja?
Csak érdekesség képpen kérdem: Sequoia-t nyomkodtátok már? -
Rob65
újonc
Az ntfs sonomától -asszem - a rendszer által támogatott 'read only', semmi sem kell hozzá, hogy az ntfs is ott legyen, de - tapasztalatom szerint - a 'Quircks' jelölésektől függően nálam is volt már olyan, hogy nem csatolta fel a reegyesdszer a wib lemezeket, csak a pendrive-ot látta.
A nyontatóm scannerét nem szokta mindig megtalálni a Sequoia és a Sonoma, olyankor a scanner illesztőt telepíteni kell és egy reboot után meglesz a képletöltő appja is.Sequoia 15.1 beta 4 a legújabb rendszer, a 15.0 16-ával hivatalos lett.
Mire írtad, hogy nem lesz jobb?! wifi/BT talán ? -
Rob65
újonc
RE: "ntfs-sel neked nincs problémád Sequoia alatt? "
Csak a Findert használom, ott nincs gond, Mounthy.app és a Tuxera NTFS 2019 is működik, azokkal nem csak readonly a win.
... esetleg megnézhetem az említett progikat ... nekem nem jött be semmi ami az eredetinél jobb lenne, total findert kipróbáltam már, ott is minden megvan.
Esetleg meg kellene nézni a /Library/Filesystems mappát , nekem egyszer ott kellett törölni a különféle kiterjesztéseket, ami miatt nem mountolta föl a rendszer a win partíciókat, illetve olyan is volt, hogy egy rossz kext miatt nem voltak meg az ntfs-ek, az meg a FeatureUnlock.kext volt, ha jól emlékszem. -
tlac
Topikgazda
pár órája kijött acidanthera-n mindenből friss verzió (opencore, virtualsmc, whatevergreen, restrictevents), ami már hivatalosan támogatja sequoia-t
meg is javultak a szenzorok, plusz még a frissítés is megjelent
restrictevents revpatch=sbvmm argumentummal
meg securebootmodel disabled
és továbbra is macmini 8,1 smbios -
attilav2
őstag
Ma impulzusvásárlással vettem egy Trust Tyro FullHD webkamerát, 12.199 volt MM-ban. A Trust Trino HD nem tudott ráélesíteni a személyi igazolványra mert fixfókuszos. A Tyro autófókuszos és miniállvány jár hozzá(a Trino-hoz nincs állvány), ez is megy facetime-al, meg az autofókusz miatt alkalmasabb videó bankolásra, az igazolványok mutogatása végett. A gyártó oldala azt írja hogy csak inteles macOS-al működik
"Intel-based Mac with Mac OS X 10.15 (Catalina) or higher". Valaki megnézhetné hogy arm-es mac-en működik e. -
thmsk
csendes tag
Igen, valahol olvastam, hogy sikerüt másnak is ezzel az igpu-val de meg nem mondom hol volt, sok fórumot, Redditet átnéztem.
Viszont elírtam mert nem Vega 3 van a gépembe hanem Vega 6.A jelenleg lényegen nem változtat, mert nem sikerült megcsinálnom és nem is akarom mókolni mert ahogy Te is írtad, már a végén jártok ennek az egész Hackintosh témának.
Egy próbát megért, nem low budget megoldást akartam kereseni csak felhasználni azt amivel jelenleg rendelkezem.
Viszont igazad van, a végén úgyis vennem kell egyet és annál is maradok.Mindenesetre köszönöm szépen a segítséget! 😊
-
thmsk
csendes tag
Igazából régóta foglalkoztatott, hogy sikerül-e vagy egyáltalán megy-e a rendszer bármilyen formában a gépemen.
Egy párszor használtam Macet és nagyon szerettem a rendszert, nyilván más mint egy pc ezzel azért tisztába vagyok.
Szóval teszt volt, be is jöhetett volna, másnak is megy.
Megcsináltam újra a telepítőt egy másik módszerrel és most elindul a telepítő viszont megáll ezzel a hibával.
Amit leírtál boot args után sem töltött be, ugyanaz volt.
Most a helyzet annyi, hogy egy hibával szinte az elején leáll a telepítő ami a következő:
in memory panic stackshot succeeded ** bytes traced 4471 uncompressed 10272
Innen nem megy sehova, utána néztem és ilyen hibát nem találtam sehol.
Valamint észre vettem még akkor amikor a került tölti be:
Process name corresponding to current thread { 0xfffff9bbb6918c8 }: Unknown
Boot args: -v ncpi=0x3000 alcid=1A boot args-okat variáltam már mindenféle módon amiket találtam de ennyit sikerült csak elérnem vele, vagyis csak idáig jutottam.
-
Smiley
addikt
Aha, Reddit-en volt 2 thread is. Ugye a 2019-es iMac volt a lenyeg a T2 miatt. Szerintem amugy ennyi volt, marint ezzel lesz 2027-ig security patch es vehetunk ujra eredeti mac-et.
A Welcome to macOS 15 Sequoia
[SEQUOIA] Success with i7-4790s, RX 5700XT -
Smiley
addikt
Nem, de igy utolag talan azert nem volt eleg, mert ott is el volt cseszve a connector type... az DP-on volt alapbol. Gyanitom, hogy azon az alacsony felbontason azert is mukodott mert szerintem a DP ugyanazt a protokolt hasznalja ott mint a DVI, csak az energiakezeles mar nem ment rendesen.
-
Smiley
addikt
Nah, csak meglett a megoldas 2 evvel kesobb... kicsit aludni kellett ra. De akkor bedobom hatha valaki rakeres meg a jovoben.
A rovid story annak aki nem akar visszalapozni, hogy az IGP-n csak a DVI port ment, es ha elaludt a kep akkor az se jott vissza.
i3-8100 UHD 630
Kellett hozza eloszor is egy BIOS update-t ezen az MSI B360M Bazooka vackon. Ez halmozottan hatranyos helyzetu, mert csak 2 kimenet van a lapon. Aztan kiturtam a WhateverGreen howto alapjan, hogy melyik ID-n van a HDMI, aztan osszelegoztam. (btw kurvajo a WEG doksija is). Persze azon az ID-n ahol az IOReg szerint lenne a Port, ott nem csinalt semmit, de az opencore doksija alapjan, kezd el vegigprobalni az ID-kat 01...06(max ennyi lehet). Nalam a 01 lett a nyero(alldata). Utana kellett meg azigfxonln=1
flag a boot-hoz, es mar mukodik is faszan.
Az mar csak extra a mai napra, hogy $0.99 CSR4.0 nevezetu kinai BT dongle-t is sikerult mukodesre birni ezen a gepen aBlueToolFixup.kext
segitsegevel. -
1thousand977
csendes tag
Sajnos egyre több minden kell már a zavartalan letöltéshez/frissítéshez:
- Acidanthera RestrictEvents kext drivere, az alábbi boot arguments-el:
revpatch=sbvmm Így remélhetőleg fog találni frissítést.
- Majd az általad emlitett SecureBootModel "Disabled" állítani a default-ról.Teszteld majd le a legközelebb így. Nekem megoldotta.
(Természetesen ajánlott a frissítés után visszaállítani a default-ra) -
Smiley
addikt
Az meg nemjo mert akkor serul az alairas, es SIP off utan se akarja betolteni erre hivatkozva. De irtam az ESI-nek, hogy amugy jo a kartya, mert ha olyan app-al hasznalom ami direktben hozzafer a kartyahoz es az parameterezi fel akkor fasza... ergo az osx cseszi azt ahogy felparameterezi indulaskor. Bar nem hiszem, hogy foglalkoznak majd vele.
-
-
Smiley
addikt
Amugy pont 1 verzioszammal nagyobb mint az enyem, es valoszinuleg azert hogy big sur-on jo legyen. Ha ott jo akkor felfele is jo lesz, mert pont ugyanugy viselkedik mindegyik os-en.
Nem tudja patchelni mert ez meg nincs benne a prelinked cache-ben, ha jol ertem. Es mivel az egesz Library egy image-ben van ezert nem is fer meg hozza. Vagyis szerintem ez van.
-
Smiley
addikt
Az enyemhez is big sur-t irnak, de azon is szar. Amugy azzal mar ellennek, mert annyira nem fontos hogy up to date legyen. Ez most a legfrissebb Sonoma. Ezen is betoltodik az enyem rendesen, szoval ennek is kene. A valami nemjo az, hogy szerintem nem csinalja meg a patch-et, ugyanis nem toltodik be a driver automatikusan.
-
naja
aktív tag
Most olvasom az összefoglalót. Ez a kedvenc részem:
• Töltsük le a teljes macOS Monterey telepítőt az App Store-ból
Ez egy kezdőnek azért lehet, hogy egy kicsit nagy lépés. Bár igaz, hogy kicsit feljebb ott van, hogy szükség lesz majd: "• macOS-t futtató rendszerre (ez lehet virtuális gép is), vagy Internet Recovery telepítőhöz Windows-ra"Ezek fényében jól sejtem, hogy az összefoglaló nem segít egy csak Windowssal vagy Linuxszal rendelkező kezdőnek?
-
Cingi1979
tag
Konkrétan én sem tudom de ami biztos hogy foltozni kell a Celeron procit. Mert ugye a Celeron proci OFF. Cserélgettem az EFI mappákat és az egyikkel indúlt a lap csak éppen kernel pánik volt. Rákerestem a Google és találtam az elitemacx86. fórumon egy útmutatót. Ez segített és azonnal indúlt az OC
Ami viszont tény, hogy nincs egyéb OP rendszer választási mód az MSI alaplapoban.
-
Cingi1979
tag
Van Olarila EFI és van az enyém amit én készítettem. Egyik sem indúl de érdekes módon az ASUS indúlna mindkettővel! Értelemszerúen a pendrive Fat32. Az MSI bios pedig nem igazán egyértelmű számomra. Na ez a probléma. Feltételezem hogy hasonló beállításokat használ minz az ASUS vagy a Gigabyte. Mert Giga lapot is tudok indítani megfelelő EFI-vel. Ráadásúl sem Legacy sem pedig UEFI módban nem indúl. Kiválsztom F11 az USB és csak egy fekete képernyő mosolyog rám!
-
attilav2
őstag
Nem volt köze a cpu-infonak a nem induláshoz, a biosban a clever access memory-t(rebar) kikapcsoltam és indult egyből a B660M-HDV-re optimalizált efi-vel a rendszer
A rebar-t ki akartam kapcsolni már korábban is, de nem ilyen néven hanem clever access memory-ként van a biosban, jobban kellett volna figyelnem a leírásra. -
attilav2
őstag
Lehet hogy azért nem indult el a B660M-HDV-re "optimalizált" efi-vel, mert aki készítette az i5-12400f-re szabta az efi-t, és abban vannak efficient magok, a 12100f-ben meg nincsenek ?
Az olarila féle efi meg lehet csak a P magokat használja, ezért működik ? -
Smiley
addikt
En is eleg nagy dilemmaban vagyok. 6 eves az 7700k, es honapok ota gondolkozok mi legyen vele. Megfogadtam hogy 3 evente cserelem egy 3 evesre es tartom a lepest a felso kategoriaval olcson, de egyszeruen annyira eleg meg ma is... viszont akkor is 6 eves. Ha megall akkor hulyet kapok mert ez a mindenes gepem a melotol a szorakozasik. En is a 10700k-t neztem a z490-el, de nem tudom, hogy van-e ertelme. Nagy valoszinuseggel ez lenne az utolso Hackintosh itthon. Az IT-s fejem azt mondja, hogy most kell meg cserelni amig mukodik, de felesleges teljesitmenyt venni rohadt nagy hulyeseg. Kb 2 honapja ezen rugozok.
-
Smiley
addikt
Hát jól belenyúltam, az opencore oldalán ezt írják:
Apple's custom cards that no one else has, specifically called SOCs from Broadcom
BCM4364 (Wi-Fi) + 4364B0 (Bluetooth 5.0)https://dortania.github.io/Wireless-Buyers-Guide/Airport.html#socketed-cards
-
attilav2
őstag
Valamivel stabilabb lett de még mindig vannak fagyások, de kis odafigyeléssel, türelemmel a fagyások nagyrésze elkerülhető. Most macmini 8,1-re állítottam az smbiost iMac 17,1-en volt előtte, de ez sem szüntette meg a fagyásokat. A connector beállításokat is átmásoltam a linkelt fórumból, mert a franebuffer memória beállítások alkalmazása után nem ment át HDMI-n a hang. A connector beállításokon nem kellett módosítanom semmit, az első variációt másoltam be, és egyből lett HDMI hang.
-
attilav2
őstag
A fagyás sajnos nem szűnt meg, ha két Finder ablak van nyitva akkor egy idő után megfagy a rendszer, de ha várok kb 10 percet akkor kidob a bejelentkező képernyőhöz, újra belépve pedig ott a két Finder ablak, tudok másolni. Ezt más alkalmazásoknál is eljátszotta időnként hogy a fagyás után, ha hagytam, úgy tért magához egy idő után h kidobott a bejelentkezéshez, majd újra belépve használható volt az app. Ezt a régi igp beállításokkal is eljátszotta. Hát akkor nincs mit tenni, használom így, úgyis csak média lejátszásra szántam azt a gépet, a böngészők, kodi, vlc, fagyásmentesen működnek.
-
attilav2
őstag
Na hát beraktam az értékeidet, viszont ebben az ASCII formában sem az OC Auxiliary tools, sem a ProperTree nem fogadta el, végül az OC Auxiliary tools ASCII-ról hexadecimálisra konvertáló funkcióját vettem igénybe az értékek beírásakor. A módosítások után bebootolt a rendszer, tehát valósak az értékek. Először a platform-id -t módosítottam, a fagyások ugyanúgy előjöttek, majd beírtam a többi értéket és úgy tűnik stabilabb lett, habár grafikai anomáliával még találkoztam, pl felcsatolt telepítő dmg-ben a telepítendő alkalmazás ikonja nem jelent meg csak a körvonala, a finder ikonja már megjelent ahová át kell húzni. Meg hát a dmg kicsit lassan jelenik meg, szóval a igp okozta fagyásoktól nem fogok megszabadulni teljesen érzésem szerint. De így első látásra stabilabbnak tűnik a rendszer az új igp paraméterekkel.
Itt egy kép a hexadecimálisra konvertált paraméterekről az OC toolsban:
Külső link a képhez -
attilav2
őstag
Hozzáadtam még ezeket a platform és a device id alá:
framebuffer-patch-enable Data 01000000
framebuffer-stolenmem Data 00003001
framebuffer-fbmem Data 00009000
De nem segített.
Smiley kolléga régebben átküldött egy haswelles efi-t, az abban levő platform-id -vel is próbálkoztam(04001204) de végtelenül lassú rendszerbetöltés lett a vége, nem vártam ki, lelőttem. Maradtam az eredeti platform-id -nél, az legalább úgy ahogy működik. Most csak a platform-id és a device-id van beírva, és így próbálgatom. Egy idő után "bemelegszik" a rendszer és minden appot indít fagyás nélkül. Úgy látszik ez sajnos ilyen, ez az igp macOS alatt olyan mint a kutya vacsorája. Talán egy haswell i5-el működne rendesen. -
attilav2
őstag
Biosban megemeltem a videó memóriát egészen 1gb-ig,(probálkoztam fix 256mb-os és korlátlan dvmt beállítással, ami a dinamikus videómemóriát illeti) ha erre gondolsz, valamennyit segített, több alkalmazás indult el fagyás nélkül, de a többség még mindig fagyott, ilyen alapvető dolgok mint a safari, firefox, yt videók(bár 1x kifagyott lejátszás közben safari alatt) beállítások app legalább ment. De pl podcastek app már fagyott, a beépített szövegszerkesztő még elindult, de ha arrébbhúztam az ablakát instant fagyás. Ha alkalmazást próbáltam telepíteni akkor a felcsatolt dmg-ben az ikonok kép nélkül jelentek meg, és ha egyiket megpróbáltam a másikra ráhúzni(az alkalmazást belehúzni az apps mappába) fagyás. Ha az OC-ban való fb-mem megemelésre gondolsz azt nem tudom hol és hogyan kell.
RX550-el futtatva a monterey-t természetesen semmi probléma nem volt.Nem emlékszel hogy a 4600-hoz milyen AAPL,ig-platform-id -t és device-id -t használtál ?
Meg van még az a régi OC efi ?Hogy lehet 4k 60hz-re hekkelni a haswell igp-t az jól hangzik, talán windows és linux alatt is meg lehet valahogy csinálni, és akkor nem kell új médialejátszó konfigot vennem ha 4k-s tv-m lesz.
-
attilav2
őstag
Én ráfrissítettem a ventura-ra, sok adatom van az ssd-n, nem akartam/nem volt kedvem mindent lementeni. Miután a 13.6-os update-t felraktam felajánlotta a frissítést sonoma-ra, de nem tudta letölteni(pár mp után hibát írt ki hogy nem tudja teleíteni, ellenőrizzem az internet kapcsolatot(ami persze vígan működött). Végül gibMacOS-sel leszedtem a teljes sonoma végleges telepítőt, az installassistant.pkg-t feltelepítettem. A biztonság kedvéért az összefoglalóban írt módon(az elérési utak átírásával), készítettem sonoma telepítő pendriveot(64GB-os pendrive-ra, így elfért). Aztán az alkalmazások közül indítottam a sonoma telepítőt, simán lefrissült a ventura minden gond nélkül. Az én szempontomból annyi előnye mindenképp lett, hogy megszűntek a gép tétlen állapotában előforduló random újraindulások (a ventura szinte állandóan csinálta) nem tudtam mit tenni ellene, de a sonoma úgy tűnik megoldotta.
Csináltam egy monterey telepítőt a másik haswelles gépemre (csak igp van benne), gimbMacOS-sel leszedtem a 12.7-et és telepítő pendriveot csináltam az összefoglalós módszerrel. Nos hát eléggé instabil a monterey a hd4400 igp-vel futtatva, egyes alkalmazások elindulnak, míg mások csontrafagyasztják a rendszert, akármit csináltam nem tudtam urrá lenni a dolgon, a biosban 1gb-ra felvettem a videómemóriát, fix méretűre tettem a dvm-et,(128 majd 256mb val is próbálkoztam), kicsit javult a helyzet, nőtt a nem lefagyó alkalmazások köre, de teljesen meg nem oldódott a probléma.
Ha jól láttam kezelte az igp a grafikus gyorsítást, ablak összecsukás effekt, átlátszó dock működött. Az oc efi-ben felvettem a hd4400-hoz szükséges paramétereket a dortania alapján. Nem tudom hogy van e olyan módszer amivel stabilizálható igp-n a monterey. Időnként még grafikai hibákkal is találkoztam. A monterey-t áttéve a fő gépembe (ahol az rx550-van) már stabilan futott).
Két szinte ugyanolyan gépem van, mindkettő gigabyte b85m-hd3-r4, a média lejétszósba 8gb-ram, a fő gépbe 16gb ram van és rx550. -
attilav2
őstag
Hát ez eléggé hardveres problémának tűnik(lilás kép). Nem lehet hogy kiszáradt a paszta és elégtelen a kártya hűtése ? Windows alatt is csinálja ? Megnézném windows alatt gpu tesztekkel, monitorozva a hőfokokat. Ha szerencséd van akkor csak újra kell pasztázni, ha meg nem akkor vga szerviz vagy gari.
-
attilav2
őstag
Nem IGP-t használsz ? Lehet h amiatt van. RX550-nel eddig nem tapasztaltam problémát a telepitett rendszeren.
Talán egy megemlitendő dolog van, hogy recovery módban(a telepitő ugyebár indit egy kis mac rendszert), a safari csak fehérséget rakott ki a weboldalaknál, némely oldalaknál a cimsor látszott, az elemek akkor jelentek meg ha a weboldal felett köröztem az egérrel, és az éppen az egér alá eső elem megjelent amig felette volt a mutató. Szóval úgy tünik recovery módban a safari használhatatlan a sonoma beta telepitőben. Ellenben a feltelepitett rendszeren jól működik a safari. -
naja
aktív tag
Oké, így is szégyellem magam egy kicsit a floodolás/agymenés miatt
Most így jobban belegondolva, az hogy "soha nem érdekelt a tuning" egy szemérmetlenül aljas hazugság volt a részemről. Hiszen az első gépem egy Cerka 300A volt, ami 450-en szaladt könnyedén
Igaz ezért nem csináltam sokat, csak a BIOS-ban két számot átírtam. Hol voltak még akkor a vízhűtés és a többiek. Valami hűtő (talán gyári) azt jóccakát. Az Interstate meg olyan simán ment rajta, hogy attól most is elkap a gyönyör. Azt a gépet nagyon-nagyon sokáig nem adtam el, mert nem volt semmi, amire lett volna értelme upgradelni. Aztán volt még egy E5400-am, amit megint nulla munka volt felhúzni. De ezek olyan rég voltak.
Szóval korrektül úgy hangzott volna a mondat, hogy igazán sosem motivált, hogy a tuninggal babráljak vagy költsek rá. Számomra teljesen érthetetlen, hogy plusz pár lóerőért mekkora pénzeket hajlandóak elkölteni az emberek. -
naja
aktív tag
Hm, köszönöm. Újabb érdekes adat, be is írom a noteszomba.
Amúgy soha nem is érdekelt a tuning. Az hobbinak/őrületnek jó lehet, de munkagéphez vagy szórakozásra azért van jobb dolog (ennél már a bélyeggyűjtés, terepasztalozás vagy a horgolás is jobb lehet).#37777 ThuG4LifE: Köszi, akkor Dortania guide ezek szerint lefed mindent, így az ottaniak elegendőek is lesznek. Szuper. Igazán nem is vártam mást Tőle, csak a biztonság kedvéért kérdeztem rá.
#37779 MoonMine: Az tény és való, hogy a Clover egyre okosabb lett. Amúgy elképesztő, hogy mit is vittek véghez a kollégák a fejlesztésével az évek alatt. Ha jól tévedek nagyon régen nem is volt efi/clover/KEXT mappa, minden kext ment a rendszerbe valahova (S/L/E, L/E). Később lett az nagy fícsör, hogy már nem kell, sőt nem is szabad/lehet bemásolni. Meg aztán SIP is csak kapitány óta van.
#37780 Cingi1979: Senki nem is állította, hogy mostanában bármit is be kellene másolni a rendszerbe. Minden úgy van, ahogy írtad, és ezzel mindenki egyet is ért. Ha figyelmesen elolvasod az erről szóló részeket, mind arra utal, hogy régen voltak ilyen dolgok. Csak egy kicsit "nosztalgiáztunk".
#37781 MoonMine: Most én is rákerestem, és látom a Clovert is már mások fejlesztik Az eredeti arcok közül egy van csak meg. Uramatyám a Chimera! Emlékszem akkor még mennyire fantasztikus filmbe illő volt számomra az ami történt. Azt se tudtam mit csinálok, csak nyomkodtam a telepítőt trial-and-error alapon. Aztán egyszer csak működött.
Mert a Mountain Lion volt az első, amit App Storeban meg lehetett venni, és egyúttal az utolsó is...A többi már ingyenes volt.
Nahát ez jó volt. Köszi mindent!
-
naja
aktív tag
Szerintem nem "belenyúlás" lehetett a gond, hanem az, hogy a két rendszer különböző kexteket töltött be és cachelt el. Gondolom ebbe a rendszer csere-berében ragadt be és ütközött valami valamivel.
Cloverrel elég rég telepítettem már akkor volt olyan, amire ajánlott volt a bemásolás. Elnézést, ha ez már rég elavult dolog. Nekem még mindig csak egy i5-3470-em van.
-
lócitrom
őstag
közben rájöttem hol futottam bele eltérésekbe. bár ez nem feltétlenül eltérés, csak az nem derül ki egyértelműen, hogy most akkor melyik line up kell valójában. itt is más van, meg itt is. és mindkettő Broadwell-U. ezzel a rename dologgal meg több leírásban találkoztam, de nem evidens: valamit valahol át kell nevezni kézileg vagy hogy van ez?
-
lócitrom
őstag
ez ezer százalék? tény, hogy első próbálkozásra pontosan nem emlékszem, hogy milyen módon nyertem ki a forrásokat, de nem volt ennyi. valamint nem volt hang. ALC293 van a vasban és akárhogy kísérleteztem az alcid-vel nem volt eredmény. esetleg valamelyik másik SSDT hatással lehet még erre forgatás közben? vagy van jelentősége SSDTTime-ban a sorrendnek, ami miatt ne lehetne hang? mert végül FixHPET-tel lett első build barkácsolása közben.
-
lócitrom
őstag
jó. ezek szerint akkor különösebb jelentősége nincs milyen a rendszerkörnyezet. első problémám, FixHPET:
Current Legacy IRQs:
* IPIC - PNP0000: [2]
MATH - PNP0C04: [13]
* RTC - PNP0B00: [8]
* TIMR - PNP0100: [0]
PS2K - DLLK062B: [1]
PS2M - DLL062B: [12]
UAR1 - PNP0501: [4, 4, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12]
LPTE - PNP0401: [0, 5, 5, 5, 7, 7, 7]
C. Only Conflicting IRQs from Legacy Devices (0,2,8,11 from * devices)
O. Only Conflicting IRQs (0,2,8,11)
L. Legacy IRQs (from * devices)
N. None
M. Main Menu
Q. Quit
* Indicates a typically troublesome device
You can also type your own list of Devices and IRQs
The format is DEV1:IRQ1,IRQ2 DEV2:IRQ3,IRQ4
You can omit the IRQ# to remove all from that device (DEV1: DEV2:1,2,3)
For example, to remove IRQ 0 from RTC, all from IPIC, and 8 and 11 from TMR:
RTC:0 IPIC: TMR:8,11nekem ez eléggé kínai. azt értem, hogy ez korrekció és patch-ként lehet majd az eredményt hozzáadni a config-hoz meg hogy ütközésre utal. na de ilyenkor mi oldja meg valóban a problémát?
-
lócitrom
őstag
rendben. de egy dolgot változatlanul nem értek. PLUG vs. PLUG-DRTNIA? jobb-e az utóbbi, ha elméletben az előbbi kizárólag az én gépem procijára vonatkozó infót tartalmazza? úgy értem van-e bármi haszna, ha zsúfoltabb fájlt használom? továbbá melyik rendszeren javasolt barkácsolni a fent felsoroltak közül?
-
scdlsc
senior tag
USBToolBox megcsinálta. Volt egy kis kavarodás, mert több 1-es port volt, de aztán arra is rájöttem, hogy a számokkal ki-be kapcsolom a jelölést. Tehát volt amit "ki kellett kapcsolni". Hogy ne legyen sárga.
Viszont most hiába állítottam vissza a BIOS-ban a boot order elejére a MacOS SSD-jét, a Windows-t akarja betölteni először. Közben bekapcsoltam a trim funkciót. Az okozhatja ezt? Most első körben arra gondoltam, hogy a timeoutot átállítom 0-ra, hogy legalább ne induljon el a Windows boot mindig automatikusan.
-
Cingi1979
tag
Az az igazság, hogy ez már nem az első X79 amit telepítettem. Eddig ilyen problémám nem volt mint ezzel az alaplappal. Ez csak akkor látja a külső USB ha mac pro 6.1 az smbios. Sőt
akkor döbbentem meg mikor az X79 opencore indította a rendszert és nem volt külső USB annak ellemére, hogy az EFI tökéletesen működött az előző Rampage IV Extreme és az ASUS P9X79 Deluxe lapokkal. Konkrétan ez az alaplap ASUS P9X79. Szerintem sok eltérés nincs az alaplapok között. A másik probléma pedig az, hogy az X79 USB3 portok nem működnek OS alatt. Legalább is én ezt tapasztaltam. Tehát a lényeg, hogy most mac pro 6.1 alatt látja az USB-t a kextek amit használok usbinjectall és generic xhci.kext. Valószínűleg maradok ennél a beállításnál.
-
Cingi1979
tag
Igen ez Windows 7. Sejtettem, hogy 10 kellene ezért a legkorábbi kiadást is próbáltam de az is ezt a hibát dobta. Időközben megoldottam a problémát. Legalább is úgy tünik. Cseréltem smbios mac pro 6.1-re és látja a rendszer a külső USB-t. Eddig iMac Pro 1.1 smbios-t használtam.
-
scdlsc
senior tag
Az első SSD-m egy OCZ volt 2013-tól, de annak a vezérlője meghalt. Mivel 5 év garancia volt rá, ezért adtak helyette egy Samsung EVO 750-et. Azt 2021-ben váltotta az EVO 870. Most a 750-esen van a Windows.
Mac alatt a HWMonitor 22 %-ot ír a 750-esre.
Total LBAs Written: 80405491741
Total Bytes Written (TB): 37.44 TB
A trim be van kapcsolva a 870-esen. A neten mindenfélét írnak. Itt éppen 830-ast emlegetnek és azt írják, hogy kapcsoljuk be SATA SSD-n.
[link] -
Cingi1979
tag
Ez a probléma minek tudható be? Telepítettem egy Monterey-t ASUS P9X79 alaplapra De mikor csatlakoztatom a külső USB portokhoz a pendrive-t NEM látja a rendszer. Most megpróbáltam ezt a programot Windows alatt de ezt a hibát kapom. Teszteltem az összes verziót! Mindig ez a hiba. macOS Hackintool is próbáltam de sajnos eredmény nélkűl.
-
scdlsc
senior tag
Köszi, megtaláltam. Közben rájöttem, hogy a ProperTree-ben a command+f shortcut csodákra képes.
Még a TRIM jutott eszembe régről. A System Reportban a TRIM support állapota NO. Elolvastam az OpenCore's configuration.pdf ide vonatkozó részét és ha jól értelmeztem, akkor ezzel már nem kell foglalkozzam.Még az USB mapping lenne fontos. Fizikailag már lerajzoltam, mert első körben az Intel USB mapping helyett a manual USB mappingot csináltam. Az Intel USB mapping kezdetén meg van egy ilyen szöveg: This guide is outdated, see USBMap's README (opens new window) for updated information until this guide is rewritten. Ami most furcsa, hogy az USB 3-as pendrive-omat nem érzékeli a Ventura az USB 3-as portban. Ha USB 2-es portba dugom, akkor látja. Tegnap este végigcsináltam az USBMap alapján, de ott sem látta a rendszer az USB 3-as pendrive-ot.
Most megnéztem és a IORegistryExplorer.app sem látja. Úgy rémlik a manual USB mappingnál felraktam a USBInjectAll.kext-et. Lehet azért látta? Na, szóval most megint beerdőztem egy kicsit. -
kushwavez
senior tag
Rossz hír amúgy mindenkinek aki BCM94360 alapú wifi kártyát használ (beleértve engem is), droppolták a supportot, ergo no wifi (meg AirDrop és egyéb jó dolgok).
valami patch már készül (https://github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/issues/1076) de egyelőre nincs sok hír
-
gabber_79
csendes tag
Találtam hozzá infot mert pont ez a gép de egszerűen nem tudom megcsinálni. Persze fel nem adom, csak van pár dolog aminek mennie kellene de nem megy. Ha azt a verziot probalom hogy internet recovery-s telepito legyen a pyton felmegy de mikor a parancssorba beillesztem hogy mit szedjen le nem történik meg.
https://github.com/lqph1994/OpenCore-Hackintosh-HP-EliteDesk-800-G3Yt on is néztem hozzá tartalmat leszedtem az installert :
https://www.olarila.com/topic/6278-olarila-vanilla-images-macos-installer/
Mindháromnál ventura monterey bigsur hibába futok, ahogy láttam balena-val megcsinálja az installert utána formázom az efit :
https://www.olarila.com/topic/5676-hackintosh-efi-folder-with-clover-and-opencore/
kicserélem a saját cpu verzióméra i5 7 gen kaby lake (7500) bootolhatóvá teszem újra. Be is bootol már végre a ventura installer és a fent emlitett helyen leparkol. Ahogy látom a leirás alapján az összes USB 3.1 nincs 2.0 hogy ugy tudjak próbálkozni.
Van valakinek ötlete? Hol csúszik el?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- 126 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest