- Fujifilm X
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
válasz
#63718632 #74673 üzenetére
Igaz nem említettem de anno 4 GB-ra lett módosítva vásárláskor.
Régebben volt fent Mint de nem tudom melyik verzió, jelenleg Win 10 van rajta de rám tört valami változtatás annak ellenére hogy közöm sincs a linux lelkivilágához pedig évek során több kiadást is kipróbáltam. -
zodo
nagyúr
Adott egy ilyen laptop.
Milyen kiadást tegyek fel ha kizárólag online (wifi-n) zenehallgatás a cél?
Creative Sound BlasterX G1 hangkártya van amit jó lenne ha kezelne. -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Adott egy brand gép amin Linux Mint fut.
Ezt a gépet elajándékoznám Win 10-el.
Van egy új vinyó a Win-nek de mivel nem vagyok jártas a témában kérdezném hogy miként tudnám Linux alól átmenteni a böngésző (opera) könyvjelzőit, gyorshívóit és egy egyéb fájljaimat hogy miután lehízom a Linux-os vinyót, gond nélkül indolon a Win? -
zodo
nagyúr
Megoldható hogy a laptopon Mint 17 / Cinnamon 64 bit wifi-n keresztül pl. Vlc lejátszóval lejátszhassam a Win-es Ultimate 64 bit gépen tárolt videó/hang anyagokat?
-
zodo
nagyúr
válasz
Nowhereman #16924 üzenetére
Köszi a segítséget de végül tegnap feltettem (lehet nem kellett volna) a 14 Mate 64 bit-es kiadást és megleszek dock és compiz nélkül is.
Az Ati driverrel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg (igaz nálam 780G chipset HD3200 int videókari van) hogy ezen a héten pl Mint 13 és 14 Mate 64 bit rendszer és frissítések telepítései után csak előbbi esetében ajánlja fel a zárt driver telepítését aminek ikonja nem tűnik el pár mp alatt a tálcáról.
-
zodo
nagyúr
válasz
ViZion #16881 üzenetére
Visszatettem a beállítás kezelőjét és a függőségeit.
Ablak díszítésnél jelenleg: /usr/bin/compiz-decorator van beállítva.
Visszatért az ékezetes írás lehetőség, ablak keretek az ikonos fejléccel is megjavult , igaz nem az a témát alkalmazza mint ami be van állítva.Hogyan térjek vissza a telepítés utáni állapotra hogy közben ne foss@ össze magát a rendszer?
-
zodo
nagyúr
válasz
Nowhereman #16879 üzenetére
Nem.
(#16881) ViZion
Nem akartam en "tulhegeszteni" direk probaltam vigyazni es nem hittem volna hogy ha eltavolitom a compizt akkor ez lesz belole. :-(
-
zodo
nagyúr
Valamiert nem tudtam mozgatni es atmeretezni az ablakokat.
Gondoltam egy nagyot , kivettem automata inditasbol a compiz-replace ill synapticban eltavolitottam az osszes telepitett compiz bejegyzest.
Fenti problema jelenleg is fentall ill nincs ablak keretem plusz eltuntek a fejlecbol a min, max,teljes kepernyo ikonok is.
Tovabba nem tudok ekezetes betuket hasznalni mert akkor Ãgy nézne ki az Ãrásom.Szerintem mast nem piszkaltam.
Mit tegyek, nincs valami rendszer visszaallitasi lehetoseg? -
zodo
nagyúr
válasz
Nowhereman #16845 üzenetére
Köszi az infót és sh4d0w-nak is a linket.
Ha majd nagyon nem akarja az igazat akkor törlöm őket, végül is megvagyok nélkülük csak ha már ilyen lehetőség miért nem teszteljem. -
zodo
nagyúr
válasz
Nowhereman #16839 üzenetére
Igen, köszi.
Közben találtam egy-két ilyen jellegű tippek, beállítások írást de úgy vélem kb semmi értelme szöszölni velük mert anélkül is szépen fut a gép és ha majd gondom lesz sikítok.Olvastam (lehet rossz írást) hogy a compizt nehézkes működésre bírni ez még most is így van?
Cairo dock-ot nemrég próbáltam Chakra-n amit szívesen feltennék vagy valami hasonló alkalmazást ill. egy minimalista Conky ha találok hozzá egy szájbarágós írást mármint annak konfigurálásáról. -
zodo
nagyúr
válasz
ViZion #16830 üzenetére
Nem is progi kellene mert azt nyilván elő ásom a csomagkezelőből hanem valami olyas valamire gondoltam amit egy rutinos felhasználó élből beállít a friss rendszeren hogy megkönnyítse az életét a hétköznapi használat során vagy a gép erőforrásait optimalizálja, ilyesmi.
Ha nincs ilyen amire figyelni kellene akkor nincs is több kérdésem.
Játszani nem szeretnék ezen a gépen de köszi. -
zodo
nagyúr
dupla
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Végre összeállt a végleges, másod mini gépem és úgy döntöttem mint kezdő hogy végül a Mint 13-as kiadását választom Mate asztal kezelővel.
Frissítéseket (cirka 500+) és Ati ccc-t feltelepítettem.
Szimplán netezni, zene hallgatásra, film nézésre használnám és eddig zökkenőmentes a működése.Summary
--------Computer-
Processor : 2x AMD Athlon(tm) II X2 240 Processor
Memory : 1793MB (535MB used)
Operating System : Linux Mint 13 Maya-Display-
Resolution : 1440x900 pixels
OpenGL Renderer : ATI Radeon HD 3200 Graphics
X11 Vendor : The X.Org Foundation-Multimedia-
Audio Adapter : HDA-Intel - HDA ATI SB
Audio Adapter : HDA-Intel - HDA ATI HDMI-SCSI Disks-
ATA WDC WD2500BEVT-0Operating System
-----------------Version-
Kernel : Linux 3.2.0-23-generic (x86_64)
Compiled : #36-Ubuntu SMP Tue Apr 10 20:39:51 UTC 2012
C Library : Unknown
Default C Compiler : GNU C Compiler version 4.6.3 (Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu5)
Distribution : Linux Mint 13 Maya-Current Session-
Desktop Environment : MATEKérdésem mi az amire nem is gondolnék de érdemes beállítani, feltenni vagy figyelmet igényel?
Ilyenekre gondolnék: Vírus védelem, új tárolók felvétele, automatikusan induló alkalmazások szanálása. -
zodo
nagyúr
Meglestem a további asztali környezeteket pl cinnamon, gnome, ubuntu és talán gnome alatt találtam "minialkalmazás" menüpontban ami kísérteties módon hasonlít a Mate automatikusan induló alkalmazások menüjére bluetooth bejegyzést és itt kikapcsolva nem lesz aktív többé viszont Mate alatt a vezérlőpult/bluetotth beállítás ablak meg sem nyílik.
Compiz effektek közül szerettem volna párat bekapcsolni amik pl gnome alatt működnek de Mate-el nem, viszont erről legalább olvastam valamit.
-
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15394 üzenetére
Bios-ban nem találtam bluetooth -ra utaló opciót de most hogy töröltem az indító pultból már nem indul automatikusan csak hát mégis aktív marad a jelzőfény.
Eddig sem használtam csak ugye win nem rak fel magától drivert hozzá így nem is kellett foglalkoznom vele.Felbontást akkor majd bőngészön belül állítok, betűméretet vagy valami mert magán a rendszerben ablak fejléc stb szép és olvasható az alapértelmezett betűkészlet.
-
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15390 üzenetére
Végül is hátha később majd jó hogy külön vannak újra tettem 60Gb -ot kapott a / és maradék cirka 100Gb os /home
Jelenleg a frissítések települnek.
További beállításokat meg majd összeollózom az egyéb írásokból.Konkrétan csak netezni, zenélni, yt videókat, filmeket nézni pakoltam össze ezt a gépet ami majd egyszer talán itthoni hálozatba kerül a win-es gépemmel.
Fentiek tökéletesen működtek (hang, kép akadásmentes) az előző telepítés után, gondolom most sem lesz gond velük.
Amire nem sikerült rájönnöm hogy az alaplapi bluetooth eszkőzt hol tudom végleg iktatni.
Elegendő ha a Vezérlőpult/Indítópult listájából eltávolitóm a bejegyzését?Bőngészők betűméretét kellene talán nagyobbra vennem mert FF és Opera alatt is "csúnyák", apró/olvashatatlan a szöveg.
Rendszerben a Vezélőpult/megjelenítés/betűkészletek/simítás a képponton belül (lcd) opciót jelőltem ki és részletek alatt, alapértelmezetten 96 pont/hüvelyk, képonton belül (lcd) , teljes ill. RGB -
zodo
nagyúr
Félig kész a konfigom és felkerült a MIint 13 Mate 64 bit + 461 update ill. Opera 12.12 kiadása és Ati ccc.
Igen rosszul fest a weboldalak megjelenítése. Mit és hol állítsak az olvashatóság szempontjából?
Amúgy minden ok ha leszámítóm hogy telepítéskor a korábbi Chakra két particióját (swap nélkül) törölte és jelenleg egy + swap-ra formázta/telepítette a hdd-t ami nyilvány az én hibám.
-
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14300 üzenetére
Sajna vagy hál istennek az a gép már nincs meg.
Chakra-t ajánlottad a múlt alkalommal is és egész szimpi volt, itteni topikját is olvasgattam.
Ránézek majd a topikra hogy mikortól tölthető az új iso.
Gondolom ott mint "házigazda" majd említést teszel róla.Végül is ráérek mert a napokban áll össze az új gép amit még újra kell húznom és így szabadul fel a jelenlegi amire meg a leendő disztró.
-
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14298 üzenetére
"Ha kicsi, gyors disztró kell"
Nem dehogy kell kicsi csak vázoltam hogy anno (2009 táján) küzdöttem egy Compaq Ipaq PIII 733mhz int.vga talán 32mb + 256 mb sdram géppel + valami kicsi disztróval.
Na ott volt minden csak szép és jó nem.Még mindig ehhez a géphez keresek valami bolond és üzembiztos, szép felületű kiadást.
CFI CFI-A6819 + 150W táp
ASUS M4A88T-I Deluxe (880G + SB710 lapkakészlet, Integrált ATI Radeon™ HD 4250 GPU-al)
AMD Athlon II X4 640 3.0Ghz
G.Skill F3-10666CL9D-4GBSQ So-DimmKözben rákerestem mert gyanús volt Vladi xfce -e és rájöttem hogy keverem az lxde-el.
KDE nekem is tetszik csak eddig nem volt olyan gépem amin kipróbálhattam volna.
-
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14294 üzenetére
Igazán köszi.
Konkrétan az Ubuntu-al nem volt gondom már amíg használtam.
Viszont ha valamiért szívás alakul ki akkor kb mindegy melyikkel szívók.
Elnézést a száraz fogalmazásért!Vladi
Anno szívtam már eleget a nyomi gépemre történő kis és még kisebb parancssoros minimál telepítőből építkezés kapcsán.
Most csak használni szeretnék egy szép kinézetű alap rendszert de nem xfce-el. -
zodo
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14222 üzenetére
Úgy értem, nem lenne egyéb a gépben mint pendrive.
Aztán lehet előásom a régi 40 vagy 80 gigás vinyómat és arra telepítek de kizárólag egy rendszert képzeltem erre a gépre telepíteni.
Esetleg a Linux Mint 13 Maya-t próbáltad?
Tudom hogy Ubuntu alapú amiről meg volt a véleményed de esetleg ez nem lehet más vagy oly mindegy ha az alap ugyan az. -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Közeljövőben tervezek egy kis gépet összedobni amin csak hétköznapi alkalmazások pl.: net, office, képnézegetés/szerkesztés, zenehallgatás, yt flash videók és egyéb videóanyagokat néznék (akár hálózaton keresztül).
Leendő gép főbb paraméterei:
CFI CFI-A6819 + 150W táp
ASUS M4A88T-I Deluxe (880G + SB710 lapkakészlet, Integrált ATI Radeon™ HD 4250 GPU-al)
AMD Athlon II X4 640 3.0Ghz
G.Skill F3-10666CL9D-4GBSQ So-DimmIgényeim:
Könnyen kezelhető, szép felületű rendszer.
Ubuntu 8.4, 10.4, Opensuse amiket korábban telepítettem.Kérdéseim:
Mennyire fogná vissza a rendszert ha Usb pendrive-ra vagy SDHC kártya+olvasóra telepíteném a rendszert?
Melyik disztribúciót ajánlanátok, kipróbálásra? -
zodo
nagyúr
válasz
Mela Kehes #12015 üzenetére
Nincs mit mert csak egy tipp volt.
-
zodo
nagyúr
válasz
Mela Kehes #12009 üzenetére
Szia!
Anno ismerkedés céljából többek közt az Ubuntu 10.04 LTS kiadást választottam mert úgy véltem laikusként hogy ezt sokan használják és így többen tudnak segíteni vagy épp a neten is számtalan leírást találni az esetleges problémákra.
Javaslom mint fentebb is írták hogy elsőként Live cd-ről futtasd a kiválasztott rendszert.
Innen letöltheted a neked szimpatikus kiadást.
Úgy vélem hogy a "Desktop 32-bit" választásával nem nyúlhatsz mellé.Kiírod a lemezképfájlt és dvd-ről futtatod a rendszert tehát az első opciót válaszd.
Ha mégis telepítenéd akkor abban majd a többiek segítenek.
-
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Ismét itt.
Szóval barátnőm kinyírta az Operában lévő levelező alkalmazást.
Opera topikban kaptam némi segítséget:" parancssoros "ps" parancsal. Biztosan ki lehet listaztani a beragadt Opera peldanyt majd pid alapjan kill-elni "
Valaki leírná, pontosan mit is kell tennem?
-
zodo
nagyúr
Ubuntu-t ajánlanék.
Miért ?
Egyszerű telepítés, magyar kezelő felület, előre telepített alkalmazások hada.
Szinte csak használni kell, ha szerencséd van.
Esetleg, ha elakadnál és lenne kérdésed itt a topikja, rengeteg segítőkész felhasználóval.Szerk: Szia doc!
Szerk 2: (#9179) sh4d0w
Ezt el is felejtettem, de ezek szerint még mindig az LTS kiadásokat érdemes telepíteni.
-
zodo
nagyúr
Azt akarja: beállítom, hogy usb-ről bootoljon a gép és "Ntldr is missing"
Ubuntu 8.04 mükődőképes rendszer a vinyón, egy rossz mp3-as lejátszó rajta a két mappával. Boot mappában futtatom az bootinst.sh-t és restart.
Mindegy csak unatkoztam, nem lényeg, gondoltam kiváltom a vinyót a gépből.
Jó munkát !
-
zodo
nagyúr
512mb pendrive-ra, mit ajánlotok ?
pl.: Slax 6 -
zodo
nagyúr
Szia doc!
,ha már Slackware topic
Tegnap végre beüzemeltem az új gépemet, amin hasított a Slacki, de a képernyőfelbontás, most kifogott rajtam. Addig babráltam míg: "Fatal error : no screen"
Amúgy minden klappolt, magyarosítás, Opera felrakása nem slackis verzíóból, magyar billentyűzet, ahogy eddig vettük.
Viszont a futási szint átállításához kellő /etc/inittab fájlt sem találtam.
Mindegy, megoldottam a startx-el az indítást. Viszont nem jöttem rá, hogy állítsam vissza az elrontott xorg.conf-ot. Próbáltam cseles lenni, bebootoltam ubuntu live cd-ről, de ott nem engedi elmenteni a modósított fájlt. Így feleadtam, meghagyom a nagyoknak.Most újra Ubuntu 8.04-et használok. Az int. Ati ( HD3200 ) videokarival, nem volt gond , símán felment a driver és ekkor már jó lett a monitor felbontásom is.
Majd, szerzek valami "kékesett" és majdnem olyan lesz, mint a slacki. -
zodo
nagyúr
Igaz, hogy nem integrált vga, de menni szokott. Vagy nem ?
Amúgy nem Linux alá vettem, de még megeshet, hogy azzal fogom használni. -
zodo
nagyúr
Köszi, nagyjából értem is.
Megnézem majd a beállításokat egy ráérősebb napomon, mert mindez a barátné gépén történik. Neki lenne fontos, mert csak levelezik és bőngészik.Nem emlékszem a .doc-ban volt-e szókőz.
Igérem, visszatérünk a témára, de most nincs kedvem kapcsolgatni a gépét.(#8317) sh4d0w
Lehet, hogy nem is bug, mert csak én bénázok, de ha kiderül elküldöm.
Nem rémlik, hogy valaha lett volna gondom linux és az opera párosával, kivéve a múltkori flash-es storyt.Köszönöm, hogy megpróbáltatok segíteni, de most tényleg tiszta ideg vagyok.
Nem tudok koncentrálni.
Ma kapom kézhez a Mini lapomat, de 20:00-ig igérték és mindjárt annyi. -
zodo
nagyúr
Akkor kapom amikor az Opera levelezőjében megnyitom a levelet és azon belül rányomok a csatolt mellékleten lévő megnyitás lehetőségre.
Elvileg beállítottam az Operában a .pps kiterjesztésű fájlok megnyitására az Openoffice-t.
.doc -ok mükődnek is , szépen, de a diák nem.(#8311) sh4d0w
Szerintem nem kéne figyelembe vennie a szóközöket.
(szóljak az ismerőseimnek, hogy ne tegyenek szóközöket a kedvemért )
Ha lementem a fájlt , természetessen akkor lejátsza, megnyitja ami kell, de hát nem így kéne lennie.(#8312) Vladi
Köszi, ezt a verzíót tudtam én is, de mond meg az asszonypajtinak is akire rátukmáltam az Ubuntu-t.
Szerintem, egyszerüen rossz elérési útvonalat adok meg az Opera beállításaiba.
Ezért is kérdeztem, hogy hol találom a telepített progikat, hogy oda mutassan a címek. -
zodo
nagyúr
Konkrétan hol is tárólja a telepített alkalmazásokat au Ubi 8.04 ?
Be kellene állítanom az Opera böngészőben a fájl társításokat, de az istenért nem akar összejönni. Folyton más elérési útvonalat adok meg, ezért hiba üzít kapok és leáll a böngésző.
-
zodo
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Wiki-n láttam a 10.2 -t kde 3.5 -el ( van egy kép a lapon ,magyar felülettel ) és ez a környezet még jót tett a gépemnek.
( ubuntu minimal cd + kde-core ,telepítésemre gondolok )Láttam én is a dvd.image-t ,de valami netes telepítőt is ( kb. 150mb ) amikor telepítéshez szükséges dolgokat menet közben leszedi magának. Mondjuk ez akkor lenne jó, ha lenne olyan lehetőség ,mint az ubinál a "cli" . Plussz még érteni is kéne a rendszer összetevők kiválasztásához és azoknak a karakteres felületen történő telepítéséhez.
Na akkor most szedhetem le a 2. cd-t .
Igen később már nekem is beugrott a topik.
-
zodo
nagyúr
A kedvedért kipróbálom a 10.2 -t ( szalad lefelé )
Eddig más témakörben keresgéltem.
Ezt a Slakit könnyen rá lehet venni a magyar nyelvezet használatára ?
Ja és miért van 2 db iso fájl ,kell mindkettő ?
Mintha azt olvastam volna, hogy a 2. csak a kernel fabrikáláshoz kell vagy majd kiderül ?Láttam már olyan telepítést ,mint amilyet ez is használ ,de azért nem minden esetben next-next
Inkább priviznék veled, hogy ne itt égessem magam, ha nem jön össze.
-
zodo
nagyúr
válasz
Major Major #8200 üzenetére
Igen, gnome csak a numlock miatt került fel ,mert az alatt már pikk-pakk sikerül beállítani.
Az erőforrásigény sorrendből úgy nézz ki, hogy csak az első kettő közül választhatók.
Én írtam, hogy 10-es flash-hez 128 MB vram kell az adobe honlapján feltüntetettek alapján, de nálam is beígazólodott, hogy nem kell annyi.
Köszi a Cool 'n quiet-es tippeket. -
zodo
nagyúr
Abból,hogy synaptic-ban is 2 verzíó van belőle ill. amikor telepítenék egy csomagot a gdebi ablak fejlécében is írja a típusát: gnome alatt / csomagkezelő , Kde alatt / kdeGdebi csomagkezelő.
Azt hiszem még pont a Slackware-t nem próbáltam, mert azt mondták a nagyok ,hogy az nem egyszerű fajta én meg béna vagyok így nem szivessen ugrottam neki.
(#8192) SLD : jaa, azt hittem a linux kiadásokra gondolsz.
(#8193) SLD : cli-s telepítés útán a sudo apt-get install kde-core -al csak a 3.5.10-et kaptam meg akkor még gyors volt a kicsike.
Gnome valóban lassítja a rendszert, pedig nem is került fel minden csomag.
Amúgy jó ötlet lehet a Slackware ,mert már többen javasolták vagy az Arch-ot.Az ubis minimal live cd-s verzíónál is én dönthetek csak nem tudtam mi a megfelelő választás.
-
zodo
nagyúr
miert, te orulnel annak ha megtiltana a gnome hogy kde-s programokat indits?
Hát most már magam sem tudom.
Azt viszont igen,hogy nem full verzíót telepítettem és pl. opera.deb-re vissza emlékezel,majd egy napig tartott felraknom,mert a kde gdebi-je szinte lefagyasztotta gépet és állította,hogy fent van, pedig nem, mert a végén terminal-ból kelett felszerencsétlenkednem.
Szerintem a sok híányzó csomag miatt nem tudja a rendszer ,hogy épp mihez is nyúljon. Igaz még nem néztem mi van akkor ,ha teljes pl.: hardy telepítést végzek és átváltok kde környezetre, de nem hinném, hogy ekkora kesze kuszaság lenne,mint most itt nálam.
Pl.: minek a gnome-os menübe a kde-s ikon beállító menüpont, ha mit sem érek vele gnome alatt ? Csak ezeket nem értem.(#8188) SLD Miért az nem lxde-re épül ?
-
zodo
nagyúr
Köszi a PCLinuxOS LXDE-s tippet, már nézegettem, de mikor a churncbang-nál találkoztam az Lxde-el ,úgy döntöttem,hogy nekem nem tetszik.
Nem az Ipaq gépre tettem fel az új Operát ,hanem a régi konfigomra.
( amd 3200+ , 512mb + 6600gt )
Az Ipaq-on van egy korcs rendszer amit én követtem el. Ubuntu minimal cd-s cli -s telepítés útán csak egy pár dolgott tettem fel: xorg , kde-core és még egy két dolgot ami épp hiányzott a rendszerhez kb. 550 csomag körénykén megállt a dolog és mükődött. Csak aztán kiprobáltam volna a már kicsit ismerős gnome felületet és innen kezdődtek a próblémáim.Helyesírásellenőrző lehet,hogy be van kapcsolva, de talán le tudom írni a 2 betűs szavakat normálissan. pl.: De.
(#8183) doc
Úgy értem,hogy azt hittem valamilyen szinten testvérek csak egy - két dologban különbőznek.
Pl.: most gnome felületen miért látok kde-s ikonokat egyálltalán miért tudok megnyitni kde-s programokat, ha xy.deb csomagot telepíteném akkor miért a kde-s gdebivel nyitja meg, menüben miért látom az összes kde-s ill. gnome-s alkalmazást,stb.
így értem.
Nem így van ? Vagy így van jól ?http://prohardver.hu/dl/upc/2009-08/02/160523_ixbdstij1nuaknwc_kepernyokep-2.png
Már linkelni sem tudok.
-
zodo
nagyúr
" Mostantól csatlakozom az Opera fan táborhoz" ,na még a végén megtérsz itt a nagy tesztelések során.
Átjöttem az Ipaq-ra, hogy teszteljem és beállítsam a régebbi opera verzíókat ill. flashpluginokat ,de rájöttem,hogy nagy gáz van az öszvér rendszerem házatáján.
Szóval idáig azt sem tudtam,hogy a kde ill. gnome alkalmazások nem bírják egymást.
Kicsit nagy a káosz így inkább elkezdem előről a "cli "-s telepítést vagy valami egyébb mini lice kiadást, mert ez így nem frankó.
De mit is tegyek fel ?
Ezt sem értem ,konqueror alól írók és minden második vagy harmadik szavam piros színnel látszódik. -
zodo
nagyúr
Igen ezt az egy írást találtam ,de ez nekem nagyon kínai, azt hittem van egy emészthetőbb verzíó. Akkor megkapja a pótis hőfokszabályzót.
(#8171) Sweet Lou 6
Nem tudom milyen bőngészőt ill. flash verzíót használsz, de nálam megy a teljes képernyős lejátszás is. Igaz ediig egyáltalán nem ment még a normál video ablakot sem láttam. Egy nap alatt sikerült a segítségek alapján összehozni.
Csak a teljes képernyős lejátszással van a baj ?
-
zodo
nagyúr
Van ötlet ,hogy lehet aktiválni a cpu ( estleg más ) venti szablyzást, 8.04 alatt ?
Olyanra gondolok ,mint win alatt a cool n quiet driver.nforce 4-es asus a8e-n lap
Szerk:
ezt találtam Amd oldalán:
AMD Athlon™ 64 Cool'n'Quiet Driver Version 1.50.03 Linux
ez mükődik, valaki használja vagy alternatíva ? -
zodo
nagyúr
Bezzeg most már ott figyel a frissitéskezelőben 1 db adobe flashplugin 10-es verzíó frissítés.
Tudod mikor, frissitek ,ha majd kijött a 20-as. -
zodo
nagyúr
Én sem értem mi lett a régi verzíókkal ,pedig elhiheted jópárat kipróbáltam kiványcsiságból. Eddig mindig mákom lett volna.
Remélem az előbb csak véletlen fagyott le a hsz. írás közben a gép , restart gombig.Azt úgy kell csinálni,hogy nem raksz fel víruskereső alkalmazást a gépére => egyszercsak beütt a féregtámadás. Ekkor felteszed a win 7 rc-t ( persze ez csak akkor mükődik,ha régebbi gépe van a barátnőnek ) ami persze igen lassú lesz amire ő kiakad. ( legalábbis az enyém türelmetlen típus ) és akkor " nézd csak milyen gyorsan megy ez az Ubi vagy akármi és itt az kedvenc bőngésződ és a skype is " és ennyi.
( legalábbis ő csak ezek miatt szokta bekapcsolni a gépet ) Mondjuk van egy pár "Ha" ,de egy próbát megér. -
zodo
nagyúr
Tényleg ,megoldva.
Leszedtem az ajánlott Opera 10.00 Beta 2-est, telepítettem.
Felraktam az adobe oldaláról a 10.0.32.18. -as verzíót.
Opera / plugins -ban ugyanazt látom ,mint eddig, de a most már ott van a lejátszó ablak youtube-on és még hang is van.Köszönöm.
ui. most csinálhatom meg barátnőm gépén is amire tegnap telepítettem 8.10-et sé nála semm jó a flash téma.
-
zodo
nagyúr
Még nem próbálkoztam, de majd ídővel megteszem.
Közben megnéztem az adobe honlapját , ott is a 9.5 -ös operát ajánja a 10-es flash-hez.
+ lehet,hogy a kicsi hardverem sem támogatott ( compaq Ipaq PIII 733mhz int.vga talán 32mb + 256 mb sdram )
Követelmény a 10-hez ,pedig linux alatt 800mhz , 512mb ram + 128mb vram.
Lehet ez a baj. -
zodo
nagyúr
Egy saját készítésű ubuntu 8.4.3 lts-en fekvő valami .
najó inkább mondd, meg mert már elvesztettem a fonalat
Nem csodálom, már én se nagyon tudom.Pontossan nem tudom már ,de a kde 3,5 került fel elsőre és nemrégiben a gnome csomagból egy pár db. Jellenleg is gnome alatt mükődik a rendszer.
Nem tárolóból telepítettem az operát ,mert ott általában csak a 9.23 található, hanem az oldaláról töltöttem le a static 9.64-es verzíót. Ezzel a kiadással win alatt nincs baj, mükődik minden ,még a hang is. Lehet,hogy az eszkábált rendszeremből híányzik valami.Köszi a segítséget, még ezt kipróbálom aztán telepítek a nagyobb gépre , fullos rendszert.
-
zodo
nagyúr
de korán keltél
Az adobe flash pluginja mindnhova bekerül ( ff ,mozilla ,iceape mappákba ) csak az operába nem. Ezekszerint az mindegy megtalálja vagy be kell állítanom az opera beállításaiban az elérési útvonalat ?
Ok. Feltelepítem, de hogyan tudom mozgatni ezt a flash-alternative.so fájl-t ?
,mert az előbb már próbálkoztam vele, de nincs másolás ,beillesztés lehetőség. -
zodo
nagyúr
Nekem az első perctől ( kb. 1,5 éve ) mostanáig mükődött rendessen , mind win és ubuntu alatt is. Nekem nem jött be az FF ezért maradtam Opera fan.
Szóval ma reggel megnéztem a plugineket látja a /usr/lib/mozilla ill. iceape vagy ff plugin mappáiban. De mint útvonalat megjelőli az opera / plugin mappát is.
Megnéztem a könyvtárakat is egyedül az opera / plugin mappában nincs semmi.
Gondoltam kitörlöm az FF meg a mozilla-t mappát. Elsőre nem sikerült ,mert a synaptic és a terminal is azt ( kamuzta )hogy nincs ilyen könyvtár vagy fájl így nem is törli.
Akkor mondom kitörlöm kézzél. Hát koppantam, nincs jobb klick / törlés ( google barátunk elárúlta a titkot: shift+del ) és ugye a jogusultság az ami sosincs.
Aztán már pislákolt a fény ,hogy ezek a ff , mozilla ,iceape mappák csak a pluginek miatt jöttek létre.Fogtam kijelőltem eltávolításra az adobe-flashplugin-t ill. a flashplugin-nonfree csomagokat. Tehát most nincs egyettlen flash-es plugin se a gépeme amit az opera is így lát.
Kérdésem:
Azt hogy lehet megoldani ( pl. valami kézi telepítés vagy nem tudom ) csak és kizárólag az /usr/lib/opera/plugins mappába kerüljön valamelyik flash csomag a telepítés útán ?
Úgy hogy nem teszi sehova máshova. ( ff ,mozilla, iceape + mappákra gondolok,mert azok nem kellenek nekem ) -
zodo
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Feltettem a gnome felületet + ezt azt hozzá ( + 365 csomag ) és betettem a munkamenetek közé a numlockx-et, de semmi változás.
Eztán már a régebbi segítség kérésem válaszaként kapott megoldást alkalmaztam.Terminal =>
sudo gedit /etc/gdm/Init/Default
fájl végén lévő exit 0 fölé beillesztettem a
if [ -x /usr/bin/numlockx ]; then
/usr/bin/numlockx on
fiMentés.
És mükődik.
( tudom nem nagy dolog ,de nálam mégis nagy öröm )
+ az Opera bőngészőbe is sikerült átmentenem win alól a könyvjelzőimet és a partner listámat.
-
zodo
nagyúr
válasz
ngabor2 #8136 üzenetére
Bocs, most ezt nem értem.
Nekem egy ubuntu minimal cd-s + Kde 3.5 -ös rendszer alatt kellene beízzítani a numlock-ot.
(#8137) doc :
Ott már nézztem és be is állítottam,hogy kapcsoljon be ,de semmi.
Max. annyit tudok a bejelentkezés útán elérni ,mint te ,pl.: hogy ha nem világít a led akkor be van kapcsolva fizikailag. De nekem már a bejelentkezéshez is kellene vagy változtassam meg a jelszavamat miatta ? -
zodo
nagyúr
Nekem nincs telepítve az xterm !
Szerk: Terminál ba bekapcsolja már csak a hely kéne.
Nem hiszed el ,de épp most tettem fel az full ubuntu 8.04-et, barátnőm gépére.
Ott bementem a Munkamenetek menübe => hozzáadtam a numlockx alkalmazást => a /usr/bin/X11/numlockx on parancsal és mükődik. Nem hiszem el.
Kde alatt nincs ilyen Munkamenetek vagy hasonló alkalmazás mint gnome alatt ? -
zodo
nagyúr
/home/zodo/.profile fájl végére írtam ( biztos nem így kéne ) ,hogy numlockx on
Vagy a fentebb említett módon a vezérlőpult / billentyűzet menüben bepipáltam,hogy a kde indításakor kapcsoljon be.
-
zodo
nagyúr
Most már van frissítés kezeleő alkalmazásom is.
Össz-vissz 5 csomagot jelőlt ki frissíthetőnek és a végén minden magyar nyelvezetű lett.Más:
Kezdhetek progik útán nézni: Openoffice , acroread asszem elég is lesz.
Aztán törölni a felesleges csomagokat.
Kellene valami alkalmazás amivel el tudom menteni a jelenlegi rendszeremet pl.: iso-ba.
Jól gondolom ? -
zodo
nagyúr
Megfejtenétek ?
" Nem világít a num lock állapotjelző led , bekapcsoláskor, de ha kézzel bekapcsolom akkor pont úgy viselkedik mintha kikapcsoltam volna.
Szóval aktívált állapotban van a num lock, ha nem ég a led. "
Mindenhol azt olvasom, hogy elegendő lenne ( amit meg is tettem ) a vezérlőpult / billentyűzet szekcíó alatt " bekapcsolt "-ra állítani a num lock állapota kde indulásakor kapcsolót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fujifilm X
- E-roller topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Formula-1
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Synology NAS
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged