- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- SSD kibeszélő
- Milyen videókártyát?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az a DAC megy gond nélkül a google szerint.
A laptopra meg koránál fogva valami light disztrót tennék, pl:
Lubuntu, Xubuntu, Linux Mint Mate, Linux Mint XFCENézd meg ezeket, aztán amelyik tetszik, azt próbáld ki. Már a pendriverról bebootolásnál látni fogod, hogy kb. mit produkálnak sebesség terén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az Opera is tud sync-et mint a jobb böngészők, használd azt: https://www.opera.com/computer/features/sync
Ha csak a hdd-t hagyod bent a gépben, akkor azon valszeg indulni fog a W10, de ha lenne valami, akkor futtatsz rajta egy indítás helyreállítását a W10 telepítőről, és / vagy megnézed a beállításokat a biosban. Btw, a hdd-ről futó W10 esetén a felhasználói élmény valszeg érezhetően rosszabb lesz, mint amit most a Mint produkál.
-
Nowhereman
őstag
A compizt mondjuk olyan 5 perc alatt be lehet izzítani MATE és xfce alá, de nem igazán érdemes, mert nem teljesen üzembiztos(pedig ez a két felület a sebesség és hardverigény mellett legjobban ebben ütik a gtk3-as "csodákat"). A gond, hogy mostanság minden ilyen extrát gtk3 alá csinálnak, aztán a gtk2 alapú felületeken már bajosak. A Cairo-t kipróbáltad, az awn - megsúgom - el se indul...
A MATE(és az xfce) panelkezelője is elég sok dolgot tud(ha még nem tekered végig a repertoárt, megéri), csak nem olyan csicsásan...
-
McSzaby
őstag
-
ViZion
félisten
Sokmindent nem kell hegeszteni, esetleg az induló progikból kiszeded ami nem kell (pl. Bluetooth, frissítés kezelő, nyomtatás vezérlő, stb.), és amiről tudod, h mi. Lehet csinálni FSTAB-ban a win partíció csatolásokat, symlinkeket ha gondolod, mást Ubuntun én nem igazán tudok. Vannak ilyen optikai tuning dolgok, meg erőforrás indikátorok, etc. de ezeket majd Ubuntus kollégák megmondják.
CPT.Pirk: Chakra, Minecraft... mi jöhet még?
Urban Terror, sok fejlövéssel, kész
-
ViZion
félisten
Háát, akkor nem értem a kérdést, mire kellene progi? Chrome vagyis Chromium van tárolóban, gThumb az jó képszerkesztő (alap dolgokra), torrent kliens van, stb. Van valami amire szükség lenne? Mert a legtöbb használat közben derül ki. Skype, TeamViewer, G-talk van. Esetleg Pidgint is kipróbálhatod.
Zenére nekem a Clementine jön be, bár lassan nem is hallgatok itthon zenét
Urban Terror-t rakd fel, 'oszt gyere játszani -
ViZion
félisten
Film nézésre sztem XBMC az egyik legjobb megoldás. Felteszed, meg a
restricted extras csomagotMintben ez alapból van
Jah, akkor kb. annyi, h XBMC felrak, megnézed miket lehet vele (időjárás, film extrák leszedése a netről, stb. stb.), beállítod ahogy tetszik, filmet néz. -
-
zodo
nagyúr
Meglestem a további asztali környezeteket pl cinnamon, gnome, ubuntu és talán gnome alatt találtam "minialkalmazás" menüpontban ami kísérteties módon hasonlít a Mate automatikusan induló alkalmazások menüjére bluetooth bejegyzést és itt kikapcsolva nem lesz aktív többé viszont Mate alatt a vezérlőpult/bluetotth beállítás ablak meg sem nyílik.
Compiz effektek közül szerettem volna párat bekapcsolni amik pl gnome alatt működnek de Mate-el nem, viszont erről legalább olvastam valamit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezért nem kellett volna újrarakni, át is méretezhetted volna a "/" partíciót. Mondjuk két napos rendszernél még mindegy...
A BT eszközöd iktatására, hmm BIOSban letiltás? Fogalmam sincs hogy a Mint-ben mit csinál az indítópultban.
A leírt feladatokat egyébként bármelyik mai disztró tudja probléma nélkül. Böngészős problémád meg a felbontás miatt lehet, gondolom valami elég nagy van beállítva. Nekem 1360*768-as felbontást tudó 82-es TV van beállítva monitornak, na ott még nem kellett betűtípust állítanom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, ilyesmiért nem kell újrarakni.
Ez, hogy kell-e külön "/home" pratíció, ez rajtad múlik, meg néha a telepítőn. Régebbi OpenSuse pl. a saját elképzelése szerint szétbontotta a "/" partíciót egy "/"-re és egy "/home"-ra, ha jól emlékszem nem is engedte, hogy másképpen csináld. Tulajdonképpen valamennyire adatbiztonsági, meg tárhely előnyei vannak a külön home-nak, mivel ott tárolódik a felhasználód minden cucca, letöltött dolgok, stb.
Amennyiben szeretnél ilyet külön, nem kell miatta újrarakni a rendszert. Egyszerűen csak fogsz egy partíciót, megformázod a neked tetsző módon (Ext4) és felcsatolod a fájlrendszerbe az fstab fájon keresztül, ez csak egy sor beírását jelenti. Ha ez megvan, egy parancs kell csak, ami átteszi a /home-ot az új helyére: usermod -d /path/to/new/homedir/ username
De mint mondtam, ha elférsz a mostani "/" partíción, akkor nem szükséges ezt megcsinálni. Pár disztrót már használtam, de még mindegyiken csak egy partíció volt nálam.
A Swap meg a mai több giga ram korában igazából csak a hibernáláshoz kell. Ha nem hibernálod a gépet, akkor ahhoz sem. Most 4Gb ram van a gépemben, a teljes Chakra használ 1G-t ebben a percben böngészővel, pidginnel, befejezett frissítéssel együtt, szal még mindig kellene valami a maradék 3G betöltésére, hogy sorra kerüljön a swap.
Ahogy láttam a disztrókban, amíg van szabad memória, addig nem igen nyúlnak hozzá a swaphoz. Régebbi Ubuntu is elvolt a 384MB ramos gépen Firefoxal az nélkül, hogy használta volna a swapot, maximum néha 1-2 mega került bele. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem kötelező külön /home-ot használni. /swap sem feltétlen kell.
Telepítéskor viszont javasolt mindig a kézi particionálást használni, az a biztos. Utoljára Ubuntuban láttam ilyen automata particionálást, nem egy jó dolog.
Előző posztodra: valami könnyű disztrót tennék penre, SD-re, ami amúgy is veszett gyorsan beindul és faék egyszerűen kezelhető. Pl. az ArchBang.
-
zodo
nagyúr
Félig kész a konfigom és felkerült a MIint 13 Mate 64 bit + 461 update ill. Opera 12.12 kiadása és Ati ccc.
Igen rosszul fest a weboldalak megjelenítése. Mit és hol állítsak az olvashatóság szempontjából?
Amúgy minden ok ha leszámítóm hogy telepítéskor a korábbi Chakra két particióját (swap nélkül) törölte és jelenleg egy + swap-ra formázta/telepítette a hdd-t ami nyilvány az én hibám.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A hétvégén egy pár napra elmegyek, aztán mire megjövök, már biztos fent lesz, akkora terveztem egy Logoutos cikket írni róla, mint amit ViZion szokott, csak ő nem barátja a Chakrának.
Egyébként 7-10 nap a szokásos tesztelési időszak egy iso-nál náluk, azaz valszeg hétfő körül már meglesz.
szerk: Manjaro jobban kötődik az Arch alapokhoz, náluk már egy ideje megvolt a systemd dolog, ezért ment annyira jól a gyengébb korábbi laptopomon is, csak akkor még nem vágtam mi ez a systemd.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azon a gépen is nyugodtan kipróbálhatod az említett disztrót, szaladni fog vele, mint állat és nem is hiányos, egy normális disztró.
Másik kedvencem a Chakra (teljesen KDE köré épül), de ott most váltottak systemd-re és még pár napig várni kell a már ezt tartalmazó letölthető iso elkészültét, így azt most nem javaslom.
Egyébként bármilyen disztrót is választasz, a Radeon HD4000-es széria támogatását is dobta az AMD, így marad a nyílt driver, vagy a Catalyst Legacy driver használata, ez utóbbit meg vagy frissítenek időnként az új kernelekhez, vagy nem, még nem tudni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha kicsi, gyors disztró kell és mellé legyen nagyon jó leírás mindenre, akkor Arch alapokon nézz körül (az Arch Wiki példa értékű, és arch alapokon a többi disztrónál is szinte minden pontja használható), jelenleg a Manjaro-t javaslom. [link]
Van többféle felülettel, én a KDE-t preferálom, 300-320MB ram fogyasztása lesz mindössze a teljes disztrónak így. Plusz KDE-n sok effektet is be lehet kapcsolni, ami nagyban feldobja dolgot és maga a KDE baromira személyre szabható, minden átrendezhető / kibővíthető ha kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az egész Ubuntu ág a Debian testingből lett, a Mint meg sok társával az Ubuntut követi. Az LMDE viszont olyan, mint az Ubuntu, visszanyúl a Debian testinghez. Nem állítom, hogy ettől rossz rendszer lenne, csak annyit mondtam, hogy nálam gondokat okozott a Debian testing, így ezek a gondok továbbgyűrűzhetnek a testing ágat használó elég sok rendszeren.
Ha biztosra akarsz menni, szedj le egy Debian netinstall kiadást, nagyon jó arra, hogy ismerkedj a dolgokkal.
Nézd meg, mennyi rendszer származik a Debianból / tól. [link]
-
rokefeller
senior tag
Nincs semmi gond a debian-nal, otthoni szerverekre használom sokszor, meg néha openbox-szal ha valami minimál GUI-s cucc kell. Nagyon összeszedett cucc az, a stabil ága elavult, de hát ezért használják többnyire a testing-et.
Ez is hasznos tapasztalat pl, debiannál a testing ág teljesen stabil rendszer, fedorán, meg általában máshol, a teszt az tényleg teszt, bármikor összeeshet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azt hiszem a Mint 10-es verzióját használtam, nem volt rossz, de egy sima frissítés után kernel paniccal fogadott. Ekkor hagytam el az Ubuntu vonalat. Ha ahhoz hasonló rendszert szeretnél, akkor ott a Debian, az mindennek az alapja azon az ágon, az nem fog összeomlani egy frissítéstől de kettőtől sem.
HDD kérdés terén meg én is azt mondom, amit Vladi, penről inkább csak valami pici "lightweight" disztrót próbálnék ki, megtámogatva ramdisk-el, ha magától nem csinál olyat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintem semmi, ha elfér rajta, akkor semmi gond. Max annyi, hogy a pendrive nem HDD feladatainak ellátására született, de már ez sem igazán probléma, pl. a Chakra már a telepítés alatt létrehoz magának ramdisket, így csökkentve a pendrive / hdd IO műveletek számát.
Azt hiszem a GRUB rendszertöltő ebben az esetben a pendrivera fog települni és tartalmazni fogja a gépben lévő egyéb oprendszereket is. Így a bootolás legyen a pendrivera állítva a biosban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt kb. mindegyik disztró tudja, a géped meg akár ötöt is elvinne egyszerre. Én a Chakrát szoktam javasolni. Ubuntut kerülöm, rossz véleménnyel vagyok róla.
Annyit érdemes tudnod, hogy a HD4000 széria már nem támogatott aktívan, hozzá a zárt driverből "Legacy" verzió van. Ezt tudod használni Chakrában, alapból benne van, ha engeded a zárt drivereket a boot során, akkor ezzel fog indulni és települni, ha nem, akkor a nyílt driver fog elindulni, az meg vagy megfelel az igényeidnek, vagy nem, mert annyit nem tud, mint a zárt driver.
-
rtom
senior tag
Nem tudom, hol az összefüggés az Operás levelező alkalmazás és az Opera beragadása között, de kinyírni úgy tudod, hogy pl.
ps -A
paranccsal kilistáztatod a futó processzeket, végigmazsolázod, ha megvan, megjegyzed a folyamat számát (PID), megölni a
sudo kill PID
paranccsal tudod. Vagy ha tudod a nevét, akkor a pidof paranccsal is lekérdezhető a PID.Speederer: az ntfs-en lévő adatok elszállnak, az ext3-on lévők viszont jó eséllyel túlélik az akciót (legalábbis abban a pár esetben, amikor ext3 méretét növeltem, nem volt gond az adatokkal). De az ördög nem alszik, tehát mindenképp ajánlott egy backup, mielőtt nekiesel.
-
doc
nagyúr
hogyamicsodat?
marmint windows mond ilyet bootkor? akkor vagy valami miatt eltunt a file a vinyorol, vagy elhalt az ntfs, utobbi esetre csak a format lesz az orvossag valoszinuleg, elobbire ott a csodalatos 'javito konzol', de ez mar windowsos temamost nyakamon a hatarido meg a meeting-hegyek, de meglesz a bobeszedubb leiras, addig nezd at, allj neki, es ha valami nem megy sikits
-
SLD
tag
Menni, menni szokott. Szerencsére már eljutottunk arra a szintre, hogy 2D-ben már szépen megy.
Viszont legutóbbi ATI próbálkozásomnál a Windows-hoz képest 90%-os teljesítménycsökkenés volt játékokban... Mondjuk igaz, mostmár nem játszom és akkoriban nem vettem észre egyéb helyeken zavaró dolgokat.
De erről valami grafikus vagy openGL developer biztos többet tudna mesélni...Linuxszal minden jobb, akárcsak Bluetooth-szal
-
SLD
tag
Nagyszerű, igyekeztem úgy írni, hogy érthető legyen.
Hát én sem emlékszem ilyen problémákra az Operánál, de az is igaz, hogy mióta linuxot használok már szóközt sem használok. Majd valamikor ha lesz hozzá kedvem belevetem magam a google rejtelmeibe és keresgélek...
Előre is grat a laphoz, kívánom, hogy ne legyenek gondjaid az integrált Radeon-nal, ha mégis lesznek, meg kíváncsian várom mit újított AMD-ATI a linux driverek terén.
-
-
SLD
tag
Elvileg nem kellett volna megadnod neki külön, ha odamész az Eszközök->Beállítások->Haladó->Letöltések-hez és ott pipátlanítod a "Az Operához rendelt fájltípusok elrejtése"-t, majd rákeresel a pps-re akkor már benne van egy bejegyzés. Szebb és biztosabb ha ezt módosítod... előbb-utóbb az egyiknek felül kell írnia a másikat.
Sajnos mivel az Opera fogja a beadott parancsot és a fájlnevet (szóközökkel együtt) és átadja a rendszernek végrehajtásra, akkor onnantól kezdve a rendszer értelmezi, ahol már a szóközök, elválasztó karakterek lesznek. Így az openoffice megkapja a parancsot, hogy nyissa meg a Dutyi, a VS és a Iroda.pps fájlokat. (Melynél az első még megkapja az Opera temporary mappájának elérési útját, a másik kettőt pedig az alapértelmezett helyen keresi.)
Ezt úgy lehetne kiküszöbölni ha idézőjelek közé lehetne tenni a fájlnevet, ám erre jelenleg nincs lehetőség, az Opera fejlesztői meg nem gondoltak rá. Viszont jelen állapotában ez bug, szóval talán a stabil kiadásra már meg lesz oldva...
A .doc-okban voltak szóközök?
-
Az a probléma, hogy a fájl neve szóközöket tartalmaz, ezért minden egyes space-t szeparátornak kezel. Mentsd le a fájlt, aztán nyisd meg az Impress-t és abban nyisd meg a fájlt - szerintem mennie kell így, de ha nem, akkor vedd ki belőle a szóközöket. (Fájl neve valsz: Dutyi VS Iroda.pps)
-
Siriusb
veterán
-
doc
nagyúr
nem muszaj feltetlenul KDE-t hasznalni, van masik ablakkezelo is a Slacki telepitoben mar alapbol
a telepitesnel meg kivalogathatod hogy mi kell es mi nem, raadasul defaultbol cli a telepites (tehat nem indul a grafikus felulet automatikusan)neztem a wikit, de eleg elavult (pl. fuggosegkezeles mar letezik, nemelyik kulsos csomagnal mar van is, ujabbaknal szinte mindig, a rendszer resze a slackpkg, stb)
-
doc
nagyúr
miert a 10.2-t? az meg abakuszra van optimalizalva
toltsd le a legfrissebb kiadast: [link]
illetve a legfrissebb az a current, de egyszeruen lehet update-elni a telepitett verziot
ebbol mar van dvd image is
amugy azert 2 cd (a mostaniak mar 4) mert a masodik (mostaniaknal nem tudom...) lemezen volt ha jol emlekszem a KDE, meg a forrasokprivi johet persze, de inkabb ajanlom a slackware topicot, jol johet meg masnak is ha elakadsz valahol, az meg nem eges hogy nem pingvintetkoval a hasadon szulettel
-
SLD
tag
Hmm biztos, hogy a Gnome lassítja? Nem pedig a Gnome + KDE, aztán ha pl. elindítasz gnome alatt egy kde-s appot az betölti néhány kde-s haverját és fordítva?
Hát ha nem tudod mi a megfelelő választás, akkor válassz ki néhány disztribúció nevet néhány ablakkezelő nevet és utána próbálgasd végig őket.
Én még mostanáig sem használtam egy linuxot fél évnél tovább... mindig elegem lett az aktuálisból és átváltottam egy másikra -
SLD
tag
Azt kéne eldöntened, hogy KDE-t vagy Gnome-ot vagy kisebbeket akarsz feltelepíteni. (Utóbbiakhoz több konzol és kevesebb klikk-elés tartozik, ám hosszútávon jól megismerheted velük a rendszert)
Utána másik, hogy Ubuntu-nak megvannak az előnyei mindaddig míg az "előtelepített" verziót használod, tehát megvan a gnome meg minden alapprogram. Ha teljesen az alapoktól építkezel, akkor ott már nem másabb mint bármelyik másik disztrib. Szóval kérdés: Ubunu-nál akarsz maradni, vagy pedig Debian, Slackware, ArchLinux meg még néhány. Utóbbiak mind jobb támogatást adnak az alapoktól építkezőknek, mint az Ubuntu szerintem. Viszont több tapasztalatot, de leginkább wiki és dokumentáció olvasást igényelnek.
(#8195) Csakénvagyok
Majd jön valaki aki ért a Yahoo-s dolgokhoz, én ott leragadtam, hogy van keresője, szóval még csak hozzá sem tudok szólni a problémához. Jobb hiányában keress tovább a Google-el, biztos van még egyéb tutorial/howto a linkelten kívül.
-
doc
nagyúr
mibol gondolod hogy a gdebi KDE-s? termeszetesen gnome-os cucc (ez magyarazza azt is hogy miert sz@r
- no flame
)
amugy ha kezbentarthato, stabil, gyors rendszert szeretnel tedd fel a Slackware-t, ennyi Linux utan mar nem lehet problema
abban alapertelmezett a KDE, ha jol tudom a 13-asban mar a KDE4 (en currentet hasznalok, remekul mukodik)
igaz, csomagbol lenyegesen kevesebb van hozza, de az alapvalasztek rendkivul jo, a SlackBuild meg zsenialis talalmany (picit olyasmi feeling mint a Gentoo)
-
SLD
tag
ööö, vigyázz a pingvinekkel, sokan vannak és egyformán néznek ki
LXDE-s: atesz117Ahaa értem.. ill. nem értem: Most új rendszert szeretnél vagy az a gond, hogy a KDE és a Gnome egybefolyt a menüben és egyéb helyeken. (Mondjuk lehet, hogy ez utóbbi esetén is az újratelepítés a leggyorsabb, de újra visszaépíteni a rendszert sem lehetetlen.)
-
doc
nagyúr
a pirosazast nem igazan ertem, a rengeteg hibas szot nem pirosozza ki, sok jol irtat meg igen, passz...
az meg hogy melyik menube mi kerul be, valoszinuleg a csomagtol/csomagolotol fugg
az szerintem egyaltalan nem baj, hogy a kde-s programok is ott vannak a menuben, inkabb az lenne a gaz ha gnome alol nem tudnal menubol inditani pl. K3B-t
valahol lattam olyan megoldast, hogy a gnome menujeben volt egy kulon almenu, ami a KDE-s menut mutatta, ez a legkulturaltabb talangnome felületen miért látok kde-s ikonokat egyálltalán miért tudok megnyitni kde-s programokat,
miert, te orulnel annak ha megtiltana a gnome hogy kde-s programokat indits? -
SLD
tag
Áhh, nem, mostmár mégsem leszek Opera fan... Firefox meggyőzött azzal a nemes tettével, hogy amikor félbeszakadt, akkor kiírt nekem egy csomó infót előtte, ami elvileg segíthetne a hibakeresésben... Ha Opera is ilyen nyílt lenne és nem csak azzal a grafikus hibakonzollal próbálna megetetni akkor szóba jöhetne...
Ipaq az a gép ahová felraktad az új Operát? És msot egy könnyebb rendszert szeretnél rá?
Szeritnem be van kapcsolva a helyesírás-ellenőrző -
SLD
tag
Most, hogy már tudjuk mivel megy, gyerekjáték (de azt továbbra sem értem miért nem megy a régi verziókkal.. régen még ment azokkal is).
Hmm szép munka, ha már a barátnőt is megtérítettedNekem még nem sikerült kiírtani a Windows-t a családból...(vagy legalább másodlagos oprendszerré tenni, de már haladnak ezen az úton
)
Csabee. :
Vannak linuxok, ahol telepítés végén meg tudod mondani, mi legyen az alapértelmezett.
Ha nem ilyet választasz, akkor a /boot/grub könyvtárban található menu.lst fájlt kell módosítani, pl. ha nálam így nézne ki ez a fájl:...
## default num
default 0
...
## timeout sec
timeout 10
...
title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-14-generic
...
title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-14-generic (recovery mode)
...
title Windows 7
...Akkor a default-nál módosítanom kéne a 0-át 2-re, így a Windows 7 lenne a default (a számozás 0-tól kezdődik).
Több rendszer estén pedig javasolt a timeout értéket emelni 5-10 (sec)-re, hogy legyen időd átváltani egy másikra.
A menu.lst fájl módosításához root jogosultság szükséges. -
SLD
tag
Háát... én úgy szoktam értelmezni a rendszerkövetelményeket, hogy ez kell ahhoz, hogy ne fagyjon le minden második percben. Szóval lehetne az akadozást, lassulást vagy egyebet a hardverre fogni, de magát az elindítást, azt szerintem nem.
(szerintem) Mindenképp szoftveres hiba, amit alátámaszt pl. az, hogy a youtube nem azt írja ki hogy "get the latest flashplayer", hanem egy üres képet. Tehát mind a youtube, mind az opera tudja, hogy neki van egy flashplayere, megcsinálta a helyet is magának.. csak épp elindulni már nem tudott... (amit meg jó kérdés, miért olyan nehéz egy hibacsatornán közölni a userrel) -
SLD
tag
Hopsz, pontatlan voltam. Az Operát én is opera.com-ról szedtem... Próbáltam a .64-est először.. Aztán sok helyen azt írták, hogy flash 9-es + Opera 9.5x-es működik.. szóval próbáltam úgy is. Ám úgy sem ment 10-es flash-el; 9es flash-el meg csak kép volt megint.
(De ehhez hozzá kell számítanod, hogy mivel én Firefox párti vagyok, így engem nem ösztönöz az, hogy működnie kell az Operának.. csak kíváncsi voltam mi lehet a probléma)
Habár kezdőknek nem ajánlatos, de nekem úgy egy hónapja Arch Linux-on még tökéletesen ment az Opera flashel, javaval, mindennel. (Azóta lehet ott is vannak gondok, úgy 10 napon belül visszaváltok rá.. aztán megnézem)Ha repóban .23as van, érdemes lehet kipróbálni azt is... általában nem véletlenül van bent a régebbi... (bár az majdnem biztos, hogy flash 10-el az sem fog menni.. de talán 9-el működik még)
Várjuk a fejleményeket
-
SLD
tag
Sikerült előállítani a hibát, ami nálad is van, ellenben amit én találtam google-lel, az nem túl lelkesítő: Opera + flashplayer 10 nem megy.
Ellenben elméletileg a 9-essel megy. Szóval én letöltöttem az adobe archiveból a 9es flash.zip-et (jó nagy darab). Bemásoltam a libflashplayer.so-t az opera/plugins-be és működik (persze a mozilla/plugins-t kiszedtem az opera beállításaiból)... habár hang nélkül.Amúgy milyen rendszert használsz? Mert ahogy én olvastam (hacsak nem állsz át egy olyan rendszerre ami régebbi operát és régebbi flash-t használ [talán Debian Lenny még a régit használja, nem tudom]) akkor ez generális probléma, amit nem a rendszer hanem az Opera + Flash páros produkál.
usr/lib/opera/plugins-ba meg root jogok szerzésével (sudo / su), konzolból a cp <mit> <hova> paranccsal tudsz másolni.
-
doc
nagyúr
hm, nem tudom hogy a .profile vegrehajtodik-e gui-s belepesnel
probald ki azt hogy inditasz kezzel egy login shellt a kovetkezo paranccsal: xterm -lsnezzuk, bekapcsolja-e a numlockot
bar igazabol az is eleg, ha siman inditasz egy terminalt, es beirod hogy numlockx on
ha ez mukodik, akkor mar csak be kell rakni valahova, ahol automatikusan elindul minden belepesnel -
doc
nagyúr
jo kerdes, en 95%-ban notebookot hasznalok, szoval nincsenek ilyen gondjaim
a numlock eleg erdekesen mukodik amugy, pl. X-rol atvaltok konzolra, elalszik a led, de a kapcsolo allapota ugyanaz, tehat bekapcsolva marad csak nem vilagit. utana megnyomom -> num lock kikapcsol, a led nem vilagit, majd ha megint megnyomom, akkor led is van es mukodik is
magyarul elalszik a led ha konzolra valtokhol (ugy ertem milyen config file-bol, stb) kapcsolod be?
-
zodo
nagyúr
Megfejtenétek ?
" Nem világít a num lock állapotjelző led , bekapcsoláskor, de ha kézzel bekapcsolom akkor pont úgy viselkedik mintha kikapcsoltam volna.
Szóval aktívált állapotban van a num lock, ha nem ég a led. "
Mindenhol azt olvasom, hogy elegendő lenne ( amit meg is tettem ) a vezérlőpult / billentyűzet szekcíó alatt " bekapcsolt "-ra állítani a num lock állapota kde indulásakor kapcsolót.
-
Vladi
nagyúr
Nem értek hozzá így nem tudom, de én örülök a legjobban,mert megusztam Vladi mester "kínzó eszkőzét" a " na akkor szerkesszünk kézzel ilyen olyan fájlokat"
Úgysem úszod meg. Egyszer farkasszemet kell nézned a villogó kurzorral...Neked ilyen marginális problémáid vannak. Az, hogy hány csomag van fenn, elhanyagolható kérdés. Az a lényeg, hogy mi fut, és az mennyi erőforrást emészt.
Egyébként pont az ilyen "színes csíkok" veszik el feleslegesen az erőforrásaidat, amiből nem sok van.
-
ZCoyote
őstag
Félig van igazad. Megkönnyíti a graf felület a dolgodat de valamennyire jó ha az ember megismeri a parancssort.
Mivel ez az üzenet eddig nem okozott nekem problémát így nem is érdekelt. Viszont most már tudom miért írja ki a gép.
Általában Ubuntuzok néha azért megnézegetek másik disztrókat is mert érdekelnek (de valahogy nem tudok leszokni az apt-get-ről). Egyébként én is kezdő vagyok a linux témában. Egyszer megpróbáltam a Gentoo-t is de csúfosan belebuktam, doksi alapján sem tudtam felrakni cirka 6 óra alatt
pedig nagyon jól dokumentált. Mondjuk nem is vagyok olyan kitartó mint Te.
-
doc
nagyúr
nyilvan programfuggo, egy oprendszer nem fogja magatol leforditani barmilyen nyelvre a csak angolul tudo programokat
a gimp nalam magyar, szoval nezz korul gimpes csomagok utan a csomagkezeloben, valahol biztos van
sajnos a debian valamiert mindent hatmilliard csomagra szet szed, ahhoz hogy egy program mukodjon, tobbnyire keves ha csak egy csomagjat rakod fel, a nyelvi file-ok meg debiannal tudtommal mindig kulon vannak (meg ugye -dev meg mittomenmik)
ugyanez az oka annak is hogy ennyi csomagod van, de a csomagok szama lenyegeben semmilyen informaciot nem hordoz, Slackware alatt ugyanez lehet hogy csak 200 lenne
a shutdown azert kerult bele a kilepo menube, mert kdm-bol inditod a kde-t, igy le tudja allitani a gepet, egyebkent nem
a kinittel meg ne foglalkozz, az majd akkor lesz baj hogy ilyeneket ir, ha alvo gepet akarsz felebreszteni
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gyermek PC játékok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged