- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- VR topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- Bluetooth hangszórók
- iPad topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz
I02S3F #69687 üzenetére
Nem váltanék, mert eddig ez volt a legbíztatóbb ezen az eszközön (érintőt is kezel, és forgatást is, és minden hw ment a liveban), de bosszantó, hogy telepítés után miért nem megy, ha a live-ban még ment.
Biztos csak valami apróság, de egyelőre az is bosszant, hogy a tablet nem hajlandó SD-ről bootolni, mert így nem kényelmes a két rendszer használata"de ha egyszer kevesebb hardveren van letesztelve..."
ez nem magyarázat arra, hogy ugyanazon a hardveren nem megy telepítve, amin a live ment. -
biker
nagyúr
válasz
samujózsi #69681 üzenetére
samujózsi: még nem találtam meg a trükköt hogy ne a butított user interface legyen látható az EFIben, hanem a teljes. Egyébként az sd kártyát kivéve és usb olvasóba betéve gyönyörűen bejön a grub, ott a linux és windows opció is, és mindkettőt bootolja is. Itt nem a linux beállítások a gondok, hanem a gépé
I02S3F: ""Se a G-sensor se a kijelző elforgatás kézzel nem működik" - Ez az Elementary fogyatékossága, ugye?"
Igen. Sajnos. Tehát fogom az 5.1 Hera telepítőt, bebootol próbára, és bár 90fokkal eltérő módban, de érzékel a g-sensor, forgatja a kijelzőt, lehet kézzel alaphelyzetet beállítani és forgatás zárat kiválasztani. (a 90 fok eltolás amiatt van, hogy a hülye lenovo 1900x1200 helyett 1200x1900 képernyőt gyártott, és a 0 fok az oldalra 90fok elforgatásban van). Ennek örömére feltelepítem az 5.1-et, és varázslat, nem ismeri fel a g-szenzort, nem lehet elforgatni a kijelzőt kézzel sem, és nem jelenik meg a forgatási zár. Hát ez rohadt gáz, hogy a live módban működik valami, feltelepítve meg nem. Ugyanazokat a drivereket kellene használnia.
A live módban a touchpad orientációja és a kijelzőé azonos, így ha oldalára fordítom a gépet, akkor álló kijelző és álló tapipad jól használható. A feltelepített verzióban balra 90fokkal van a kijelző elforgatva, és jobbra 45 fokkal (!!!) a tapipad. -
biker
nagyúr
No, visszatérve a nem bootoló elementary os-re: a készülék nem bootol az sd kártyáról
A sokadik kudarc után szimplán kivettem, és braktam a kártyát egy usb olvasóba, és bootol. tehát a telepítés hibátlan, egyszerűen nem engedélyezett az sd kártya mint boot eszköz, és a rendkívül buta efi-ben sincs ilyen opció, engedni.
Mindazonáltal hatalmas csalódás, hogy ami a LIVE verzióban működik, az a feltelepített verzióban nem. Se a G-sensor se a kijelző elforgatás kézzel nem működik. Ez elég gáz
-
biker
nagyúr
válasz
mefistofeles #69640 üzenetére
köszi, megnézem, van-e valami hasonló, eddig nem találtam.
Már újratelepítettem úgy is, hogy a kártya üres, és "alongside windows" megoldással oldja meg ahogy akarja, az egész kártyát formázza, particionálja, tegye a windowsra a grubot, hátha én állítottam be rosszul.
Ugyanaz, az sd kártyán ott a rendszer, csak nincs külön /home mert ilyenkor egybe veszi, ha erről bootolnék akkor is grub command line jön csak be.
windows fast boot is kikapcsolva.
Elementary 5.1 lenne -
biker
nagyúr
ott van az a fránya lemez, minden partició a helyén adatokkal, és oda kértem a kis drágát, telepítse a grubot a windows boot manager mellé/rá
De nem tette, ellenben lát egy boot lehetősget, ami nem bootol csak grub parancssor.Nem feltétlenül zavar, ha így tudok váltani, és nem közös a boot manager, de akkor el szeretném érni, hogy bootoljon az elementary valahogy.
[kép] [kép] [kép] -
biker
nagyúr
bocsi, nem floodolni akarok, csak miután az elementary topikba írtam, utána néztem rá, hogy fél éve csendben van a topik
"Üdv! Mit cseszhettem el
Új gép, kis 2in1, benne sd kártya (128 gb sandisk extreme), megformázva
20gb /
8gb /swap
100gb /home
kértem, hogy a boot managert a windows boot manager particiora tegye (az a belső emmc-n van)
Nos, oda nem tette, hanem "valahova", jelenleg a windows betölt magától, nincs grub.
ha a biosba belépek (EFI) akkor látok egy windows boot manager és egy ubuntu indító lehetőséget, ha ubuntut választok, akkor bejön a grub parancssor, hogy nincs bootolható média
itt ls nem listáz ki / és /home particiokat sem, csak disk0 és disk1 és disk1-en semmit
Mindjárt újrabootolok az installerbe, hogy a fileok fent vannak-e a kártyán. de elvileg felírt mindent.
Ha nem akar a windows boot managerre települni (akármiért) akkor jelöljem ki a grubnak az sd kártyát? akkor kell boot partició is neki, nem?"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Filmvilág
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- BestBuy topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Szerezd meg a tökéletes házat most!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest