- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Socket AM4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Videószerkesztés
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Vasti74
senior tag
Hú, nekem is vannak emlékeim ezekről a masinákról :-)
Amikor még újak voltak, pár ügyfélnek megtetszett, hogy de kis aranyos! Lebeszélni nem tudtuk őket, megvették, aztán a fiók mélyén landolt szerintem mindegyik, mert már akkor is használhatatlanok voltak gyakorlatilag mindenre... Használhatatlan méretű és felbontású kijelző, használhatatlanul lassú hardverrel, és akkora háttértárral, amire nem fért fel egy operációs rendszer sem igazán - remek összeállítás :-)
Szóval ez a gép 15 éve is használhatatlan volt sajnos... Nem is értem, milyen célból hozták létre?! A mai világban teljesen felesleges akár csak gondolni is rá, hogy még valamire használná az ember.
Illetve de, ahogy sh4d0w írta: valami parancssoros rendszer rá, és ha nincs más, pl. szervereket adminisztrálni jó, mert kicsi és könnyű ;-)
-
-
Warton
őstag
Szerintem ne engedd el a gépet. Bár csodákat nem szabad várni ezektől a "csodáktól". Ha kellően alacsony elvárásokkal kezdesz neki, akkor előfordul, hogy meg fogsz lepődni.
BionicPup
Lubuntu
Esetleg megpróbálhatod a LinuxMint Xfce-t is, én pl. ennél maradtam egy hasonló kaliberű MSI Wind U200-as gép esetén és meglepően jól muzsikál. (Most is arról írok.)A firefoxot hanyagold, mert azzal borzasztó lesz, Chromium vagy valami egyéb kisebb étvágyú böngészőt kell hozzá leszedni.
-
-
samujózsi
senior tag
Te akarod telepíteni, csak nem értesz hozzá vagy ők akarnak foglalkozni vele?
(komolyan kérdezem, azért a mai hetven éveseknél már van esély, hogy valamelyest képben vannak akkor is, ha nem IT szektorban dolgoztak aktív korukban)A kérdés oka: ha van aki ért a telepítéshez, akkor jószerével mindegy, csak minél kisebb legyen a hardver igénye.
Viszont ott vannak még olyan apróságok, amiket valamelyik topic-ban feszegettem a közelmúltban: fontok telepíthetősége, codec-ek, hogy videókat le tudjanak játszani a netről stb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A ram kicsit sovány böngészéshez (főleg facebookoláshoz) így érdemes lenne valami filléres ramot venni bele apróról, de mondjuk egy Linux Mint Mate 64 bites kiadása valószínűleg megfelelő lesz minden szempontból. https://linuxmint.hu/letoltesek
-
Ha az Ubuntu az az alapot, a Unitys változatot jelenti, annál mindenképpen jóval gyorsabb a Mint XFCE, ha a 18.1 nem fut jól valamiért, akkor a 17.3 verzió, 2 GB memóriától már akár 64 bites is lehet. letöltés
He még lightosabb kell, akkor az LXLE vagy a PepperMint is gyors disztró gyengébb gépekre. Bunsenlabs szintén.
-
Ez is kínai nekem, mármint a HTPC, de itt javasolnak párat:
9 Awesome Linux Media Center Distros for Your HTPC
Érdemes a Kodibuntut próbálnod először, light-os alapú, futnia kell az összerakott gépeden. A KODI minden igényt kielégít ezen a téren.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jah értem, touchpad nélküli TP. Amit kolléga írt, az mellé még lehet hogy be kell állítani billentyűzet kiosztásnak a megfelelő IBM gépet. Arra a gépre nyugodtan mehet személyes kedvencem, a Chakra, ott ezt be lehet állítani. A címlapos cikkeim között megtalálod, a win alóli kiíráshoz win32diskimager progi kell.
amadeus11: lili helyett a win32diskimagerrel, vagy Unetbootinnel próbálkozz. Mostanában a Lili kicsit le van maradva.
-
BoB
veterán
Ez nagyjából egyik disztróban sem működik alapból, de bármelyikben pofonegyszerűen beállítható.
Létre kell hozni egy fájlt: /etc/X11/xorg.conf.d/20-trackpoint.conf
(root jog kell hozzá, azaz sudo-val kell)És bele kell írni ezt:
Section "InputClass"
Identifier "Trackpoint Wheel Emulation"
MatchProduct "TPPS/2 IBM TrackPoint|DualPoint Stick|Synaptics Inc. Composite TouchPad / TrackPoint|ThinkPad USB Keyboard with TrackPoint|USB Trackpoint pointing device|Composite TouchPad / TrackPoint"
MatchDevicePath "/dev/input/event*"
Option "EmulateWheel" "true"
Option "EmulateWheelButton" "2"
Option "Emulate3Buttons" "false"
Option "XAxisMapping" "6 7"
Option "YAxisMapping" "4 5"
EndSectionLogout - login és működik! (nekem x220 van, meg egy x200)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A trackpoint az egy közönséges egér, ebből a szempontból bármelyik disztró felmegy rá. HW-s kiépítés is elég erős bármelyikhez.
Hogy ne írjon sokat, be kellene kapcsolni a noatime opciót az fstab fájlban, így nem fog hozzáférési időket menteni a fájloknál. Esetleg még lehet egy nem naplózó fájlrendszert használni pl. a régebbi ext2, bár ezzel nincs tapasztalatom. Meg azt sem tudom, hogy még kézzel kell-e bekapcsolni az fstabban a discard opciót, ami a trim funkció.
-
zed01
őstag
Az Ubuntu alapú disztrók nem rolling kiadások, ami azt jelenti hogy normál esetben a telepített alkalmazásaidra csak biztonsági javítások érkeznek. Persze a szorgos emberkéknek hála, az Ubuntukra fel lehet venni az adott programhoz tartozó külső tárolót és akkor a rendszer frissítésekkel együtt fog települni a telepített programjaidhoz tartozó frissítés is.
-
doc
nagyúr
mindig a butabbtol az okosabb fele haladva, kulonben a butabb felulirja az okosabb bootloaderet
tehat windows->linux iranyban
30 GB az nem sok, nincs a gepben HDD? mert akkor inkabb azt mondanam, hogy az SSD-t hagyd meg az egyik OS-nek, kulonben a 15 GB hamar keves lesz...
egyebkent ma mar nem igazan erdemes szetszabdalni tobb particiora a rendszert, szoval en azt mondom, egy particio a vindoznak, egy a linuxnak, oszt' jovan... -
-
doc
nagyúr
nem 'ugyanugy', mivel windows alatt nem frissulnek a programjaid
Linux alatt viszont igen (felteve persze, hogy ahogy irtak is eggyel feljebb, a csomagkezelovel toltod le/rakod fel), beallitasoktol fuggoen. az lehet hogy (ha ugy van beallitva) akkor var az engedelyezesre, altalaban fel szokott dobni egy ablakot idonkent, hogy 'ezeket meg ezeket a frissiteseket talaltam, felrakjam?'a repository lenyegeben egy csomaggyujtemeny, ahol (jo esetben) mindig a csomagok legfrissebb verzioja van fent (ha jol emlekszem, ezt magyarul 'Tarolo'-nak forditottak)
-
MacCaine
őstag
Én Ubuntut használok, a Mint-et nem ismerem sajnos.
Ha a sima Ubi lassúnak tűnik, próbáld ki az xubuntut. Az xfce ablakkezelő elvileg gyorsabb, mint a gnome.
Vagy próbáld ki az icewm nevű ablakkezelőt, fapados ugyan, de villámgyors. Ubuntura is meg Mint-re is fel lehet telepíteni. Meg van még pár könnyűsúlyú versenyző...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Socket AM4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Építő/felújító topik
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest