Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Bici

félisten

Sziasztok!

Jelenleg egy utolsó szériás WD Velociraptor winyón pihen a Fedora linux a munka gépemen.
    / és /home külön partíción, swap nincs. Minden partíción EXT4 van, kivéve az EFI partíciót.
    AMD A10-7890K proci, 16GB Ram (-1GB az IGP-nek).

A gép elfogadható sebességet tud, de azért progik betöltése terén lenne még mit turbózni rajta.

Több kérdésem is felmerült ezzel kapcsolatban:

1.) - SSD - elég ha a / particiót rakom SSD-re, vagy a /home is sokat számít?
    2.) - másik file rendszer - A velociraptor nagyon gyors winyó, de nálam mégsem annyira. Lehet, hogy az EXT4 fogja vissza? (sajna nem tudok semmit a file rendszerek sebességre gyakorolt hatásáról)
    3.) - egyéb - pl. swap-nak van értelme 16GB Ram mellett, ha eddig még nem fogyott ki komoly felhasználás mellett sem?
    Sosem értettem, hogy egy winyón lévő file hogy gyorsíthat, de meggyőzhető vagyok. :U

• mefistofeles

veterán

LOGOUT blog

Hajaj, egy kicsit kimaradt a linux és máris bénázok...
    Az SSD-re felment a rendszer meg a home eddig kafa de az 1 Tb-os winyót az fstab nem is látja. A nemo és a gparted látja de csatolni nem sikerült.....
    Ja és Fstab se tiszta ezt dobja ki.
    # /etc/fstab: static file system information.
    #
    # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
    # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
    # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
    #
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
    # / was on /dev/sda1 during installation
    UUID=8cdaf530-a4b0-4464-ae8a-39f61cc46a88 / ext4 errors=remount-ro 0 1
    # /home was on /dev/sda5 during installation
    UUID=f4f18392-36b4-4037-b4fd-910cc071fa5c /home ext4 defaults 0 2
    # swap was on /dev/sda6 during installation
    UUID=a7555443-f436-43df-b05a-b276ce15e185 none swap sw

az az errors=remount-ro az mi?

törölt tag

válasz mefistofeles #55803 üzenetére

/home-ot ne tegyél HDD-re ha van SSD, lassítja a mindennapi munkát...

(#55806): bárhová csatolhatod, nekem a gyökér alá van, ha meg követed a UNIX szokásokat, az /mnt alá csatolod.

• ubyegon2

félisten

Ahogy azt growler írta, én annyiban csinálom másképp, hogy ekkora helyen 15GB hagyom a /-en belül a /home-ot, nincs külön, mert az 1 TB-s HDD-re megy úgyis minden letöltés.

Nincs értelme több helyet adni a Linuxnak, a fennmaradó helyet felosztottam 15 gigákra és azokra is Linuxokat rakok, tartalékrendszer no meg kipróbálásra is kell a szabad partíció!

A HDD-t az FSATB-ban intézd, itt le van írva minden.

• growler

őstag

Szerintem pocsékolás lenne 120 GB-ot csak a /-nek adni.
    Normál esetben: 15 max. 20-GB / a többi: /home
    1 TB Adat + x GB SWAP

• lev258

veterán

válasz lajos0001 #55781 üzenetére

Ha Linuxon tárolóból telepítesz valamit, az a /-re kerül (hacsak nincsenek symlink-jeid valahol). A beállítások, felhasználói dolgok mennek a /home-ba. Ha külső helyre teszed valahogy, akkor az is ext-es partíció legyen, más szerintem nem fontos.
    Egyébként Windows-on a sok partíció szerintem nem jelent nagyobb biztonságot, mivel ott minden partíció automatikusan csatolva lesz, bármi hozzáférhet.
    (A mértékegységeket elírtad. :DDD )

• lajos0001

tag

válasz Frawly #55776 üzenetére

Köszönöm az igen részletes magyarázatot. Nem tudhatom külön hosszas hálózati monitorozás nélkül (glassware, wireshark, stb.), melyik app akar egyáltalán valaha/valamikor kitelefonálni (és ha nem muszáj, ezzel nem is akarok vacakolni), ezért sokkal egyszerűbb lenne csak azokat kiengednem, amelyekben megbízom. Ezt viszont az általad leírtak szerint egyszerűen megvalósítani nem tudom.

A kérdésem még a következő: egy 2 gb-s hard diskem van a gépben, rajta fizikailag 1 db 100 mb-s ext3 partíció a mintnek (ezen van a /home is; 16 gb ram mellett swapdrive-ot nem használok), 1 db fat32 a windowsnak, a többi partíció adattárolónak ill. windows-prgoknak (több ok miatt nem vagyok híve annak, hogy egy 2 gb-s hard disk 3 - 4 partíció legyen csak). Valós biztonsági kockázat az önmagában, ha linuxos programot nem az ext3 partícióra telepítek, hanem máshova, és onnan futtatom?

• Black&White

addikt

System: Host: C64-Linux Kernel: 4.10.0-37-generic x86_64 (64 bit)
    Desktop: Cinnamon 3.4.6 Distro: Linux Mint 18.2 Sonya
    Machine: Mobo: ASRock model: FM2A85X-ITX
    Bios: American Megatrends v: P1.60 date: 07/11/2013
    CPU: Quad core AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics (-MCP-) cache: 8192 KB
    clock speeds: max: 3800 MHz 1: 1900 MHz 2: 1900 MHz 3: 2400 MHz
    4: 2400 MHz
    Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
    Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
    Resolution: 1920x1080@60.00hz
    GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD ARUBA (DRM 2.49.0 / 4.10.0-37-generic, LLVM 4.0.0)
    GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7
    Audio: Card Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity HDMI Audio Controller
    driver: snd_hda_intel
    Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-37-generic
    Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
    driver: r8169
    IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
    mac: bc:5f:f4:95:a6:f1
    Drives: HDD Total Size: 3120.6GB (84.8% used)
    ID-1: /dev/sda model: Samsung_SSD_840 size: 120.0GB
    ID-2: /dev/sdb model: Hitachi_HDS5C303 size: 3000.6GB
    Partition: ID-1: / size: 19G used: 10G (58%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
    ID-2: /home size: 25G used: 7.3G (31%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
    RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
    Sensors: System Temperatures: cpu: 45.5C mobo: 50.0C gpu: 13.0
    Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A fan-1: 514 fan-2: 0 fan-3: 0 fan-4: 0 fan-5: 0
    Info: Processes: 240 Uptime: 0 min Memory: 554.0/7429.0MB
    Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35

• cigam

titán

Tudtam én, hogy bináris kell nekem, és nem forráskód:
    make
    cd src && make all
    make[1]: Entering directory '/home/stamas/Letöltések/cpulimit-master/src'
    cc -c list.c -Wall -g -D_GNU_SOURCE
    cc -c process_iterator.c -Wall -g -D_GNU_SOURCE
    cc -c process_group.c -Wall -g -D_GNU_SOURCE
    cc -o cpulimit cpulimit.c list.o process_iterator.o process_group.o -Wall -g -D_GNU_SOURCE
    cpulimit.c:46:18: warning: extra tokens at end of #ifdef directive
    #ifdef __APPLE__ || __FREEBSD__
    ^~
    make[1]: Leaving directory '/home/stamas/Letöltések/cpulimit-master/src'
    cd tests && make all
    make[1]: Entering directory '/home/stamas/Letöltések/cpulimit-master/tests'
    cc -o busy busy.c -lpthread -Wall -g
    cc -I../src -o process_iterator_test process_iterator_test.c ../src/list.o ../src/process_iterator.o ../src/process_group.o -lpthread -Wall -g
    process_iterator_test.c:31:18: warning: extra tokens at end of #ifdef directive
    #ifdef __APPLE__ || __FREEBSD__
    ^~
    make[1]: Leaving directory '/home/stamas/Letöltések/cpulimit-master/tests'

Mi lehet a hiba?

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz jackal79 #55682 üzenetére

Elvileg igen. Most hogy néznek ki a partíciók? A legegyszerűbb talán, ha átformázod a win partícióját ext4-re, aztán azt becsatolod a /home alá aztán csak a grubot kell frissíteni.

A másik lehetőség, hogy egy külső eszközzel pl. gparted live bootolsz, aztán azzal átméretezed a / partíciódat a wines kárára. De ez után bele kell nyúlni az fstab fájlba szintén egy külső eszköz alól, szóval ez a rész nem triviális.

3. lehetőség, hogy újrarakod a mintet és formázod az egész ssd-t egyben. Úgy is most jön ki a 18.3...

• válasz cappa72 #54355 üzenetére

Szóval az úgy kezdődött, hogy (jött szembe a cápa....) egy borús hétfő reggelen úgy 8 óra tájékán rájöttem, hogy az aznapi túrának lőttek.
    Így hát mintegy véletlenül megtaláltam az Ubuntu 16.04-et. Így kezdődöt az Ubuntu 10.04 frissítése mintegy 7 és fél év után.

Már terveztem régebben is ezt, de a „szép időjárás“ bent tartott a házban, és nagyban segített a tevékenységben.

Első dolog: mentés a régi rendszerről ; komplett rendszermentés.
    Az első gondolatom az volt, hogy dd-vel, de rájöttem, hogy simán az srync-es mentés most jobb lesz, mert a régi adataimat nem kéne kidobni (Supertuxkart mentés, Thunderbird, Minecraft).
    sudo su -
    rsync -avx / /media/DOX/dist-backup/ubu1004-2017-10-23/

Igaz, eltartott egy darabig, de lényeg, hogy minden mentve, ha nem tetszik valami, akkor csak simán visszarakom a régit, oszt’ bakfitty.

Live DVD elő, kipróbál.
    Végülis már próbáltam, így nem okozott különösebb meglepetést. Ez mindenképp jólesett.

Telepítés simán lezajlott, a régi rendszer helyére került friss telepítéssel.

Az első rendszerindítás után teljes frissítést csináltam mindenből, és csak ezután kezdtem el minden beállítás frissítését, a testreszabásokat, és a felhasználók hozzáadását, beállítását.

Azért persze volt néhány megbicsaklás a felhasználói dolgokat tekintve :
    A users-admin grafikus felülettel nem engedett hozzáadni user-t.
    Sem gksu users-admin, sem pedig sudo su - után.
    Így maradt a hagyományos módszer, a nem túl bonyolult adduser parancs.
    Szépen létre is hoztam az eddig meglévőket, kipróbáltam, hogy működnek-e, és eddig minden rendben is volt.
    Azonban a lementett adatok visszaállításánál akadt némi gebasz: természetesen jogosultsági gond.
    Szerintem a user ID-k nem azonosak voltak, vélhetően a sorrend más volt a mostani létrehozások esetén, mint akkor, amikor jó régen létrehoztam...
    Persze nem voltam McDonald’s-os légy, így nem estem két shake-be. ;)
    Így jött képbe a chown. Csak el kellett olvasni, és a nem túl nagy bonyolultságú műveletet végrehajtatni az adott, nem stimmelő könyvtárakra.

Hát úgy tűnik eddig, hogy ez sikertörténet, de még nem mindegyik user adata, és nem minden program telepítése történt meg. Ezt majd szépen folyamatában...
    De az már biztosan látszik, hogy az eredeti elképzelés működik – friss telepítés és /home/user/<.adatkönyvtár> visszatöltés.

• ubyegon2

félisten

válasz csixy #55628 üzenetére

Itt vannak az FSTAB opciók. Itt a szerkesztés módja.
    Szerintem ennyi elég neked is, bár egyes helyeken láttam beírva az ntfs-3g sort is, de az régen volt:

noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0 (HDD-re noatime felesleges)

M I N T A FSTAB
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
    # / was on /dev/sda1 during installation
    UUID=bae6754a-5d29-4542-b7fe-e277ffbb3d4b / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
    # swap was on /dev/sdb5 during installation
    #UUID=4e169dd5-61f4-9165-80ef-1f33cf9f722f none swap sw 0 0
    UUID=929741bd-1330-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
    UUID=0b6666b-8d0d-4432-666-9f2d46665952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
    UUID=7f085f77-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/PCX ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0

#tmpfs to .cache
    #tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0

# Modification for SSD
    #tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
    #tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
    #tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
    #tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0

Itt is tök felesleges a noatime opció.

• ubyegon2

félisten

válasz jackal79 #55461 üzenetére

Winnek van saját lemezkezelő-je, ehhez semmilyen külön app nem kell, meg kéne keresned.
    Amúgy a Linux telepítéskor a particionáló résznél fogod látni a partíciókat, ott a méret, a fájlrendszer NTFS, nehéz elnézni. Kézi, Valami más opciót válaszd a telepítéskor majd. A Képregényben jó képek is vannak a particionálásról.

(#55459) norbert400

Nem értelek, maga a /home van külön HDD-n és azon belül van a Letöltések, egyébként nézd meg pontosan az elérési utat, nem biztos, hogy jól adtad meg a Deluge-nak. Ha /home-ba töltesz, ott nem kéne lenni jogosultsági gondnak, ha mégis, akkor az FSTAB-ban fel kell csatolni auto-ra.

• ubyegon2

félisten

válasz norbert400 #55453 üzenetére

Ez most úgy van, ahogy akartad, külön meghajtón van a /home. Az normális, hogy a fájlkezelő egyben látja, a /home nélkül nem is állna fel a rendszer.

nem kellett volna beállitani csatolási pontot vagy micsodát ugye csak szimplán üresen hagyni és a fájlrendszert beállitani.

Ez is egy módszer, ha csak a / -t jelölöd ki, akkor megcsinálja magának a /home-ot azonos meghajtón, de a legjobb a kézi telepítés/particionálás, akkor mindent úgy állítasz be, ahogy jónak látod.

• norbert400

tag

válasz ubyegon2 #55450 üzenetére

most már így hagyom, de hogy kellett volna beállítanom hogy ne egy helyen legyenek?

Partition: ID-1: / size: 103G used: 5.2G (6%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
    ID-2: /home size: 147G used: 1.8G (2%) fs: ext4 dev: /dev/sdb5
    ID-3: /media/norbi/UBUNTU 16_0 size: 7.3G used: 1.5G (21%) fs: vfat dev: /dev/sdc1
    ID-4: swap-1 size: 8.46GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5

nem kellett volna beállitani csatolási pontot vagy micsodát ugye csak szimplán üresen hagyni és a fájlrendszert beállitani.

• ubyegon2

félisten

válasz norbert400 #55448 üzenetére

Érdekes, amit a Debian művel, de az is, amit a Mint, mert az alapdolgok total Ubuntu repoból vannak, így a driverek is. :U

viszont szerintem elronthattam a particionálást

Ezt jól látod, a /home-ot egy rohadt lassú HDD-re raktad! Ebbe nem csak a Winben megszokott Képek, Videók, etc. van, mert akkor OK lenne, hogy külön raktad. Az SSD-re rakd legközelebb és a HDD-re csinálj egy letöltések partíciót és azt csatolod a rendszerhez FSTAB-ban.

Az inxi -p parancs megmutatja, milyen particióid vannak, abból látod, hogy van-e külön /home a HDD-n. Nem használtam még külön /home-ot, nem ugrik most be, hogyan jelenik meg a fájlkezelőben, de szerintem jó az úgy, ahogy látod.

• lev258

veterán

válasz MKLS #55409 üzenetére

Általában lehet tudni, hol vannak a beállítások tárolva a /home-on belül. Elegendő azt a mappát átnevezni ilyenkor, még a telepítés előtt.

• MKLS

aktív tag

Üdv!

Minap egy gépen cseréltem Mint-et (Cinnamon) Manjaro-ra (Xfce).
    Csak a /-t formáztam a /home mappát megtartottam. Telepítés végeztével viszont nem a Manjaro által konfigolt Xfce DE fogadott, hanem egy stock Xfce az "egeres" whisker menüvel illetve megmaradtak a régi asztalra kirakott parancsikonok stb.
    Konkrétan ebbe a szituba már párszor belefutottam, de emlékeim szerint mindig csak akkor amikor Xfce-s disztrót raktam fel valami más egyéb disztro után.
    A kísérletezős gépemen ahol nem tartok semmi fontosat a /home mappában, legkönnyebben úgy oldottam meg, hogy újraindítottam a telepítőt és formáztam particionáláskor azt is, de ez ugye egy "fő" gépen nem opció.

Mi a teendő, hogy elkerüljem ezt? :F

• Freel

tag

Még egy kérdésem lenne. Hol tudom azt megnézni Xubuntuban, hogy milyen programok vannak feltelepítve? Tehát valami olyasmi kellene, mint windowsban a programok hozzáadása/eltávolítása volt, hogy kilistázta az összes telepített programot és egy kattintással le tudtam pucolni amik nem kellettek. Köszönöm.

Illetve az érdekelne, hogy érdemes feltelepíteni mindig a legújabb Xubuntu változatot? Tehát most megjelenik a 17.10 és érdemes váltani? Egy tiszta telepítésnél megmaradnak a beállításaim ha nem törlöm le a /home-ot?

• King Unique

titán

válasz ArthurShelby #55074 üzenetére

A rendszernek mindenképpen meg kell adni egy csatolási pontot. Ha a gyökérbe (/), akkor minden rendszermappa oda települ és egyébként az automatikus telepítés is így oldja meg. Ez hasonló, mint amikor a Windowsnál minden a C partícióra kerül. De emellett lehet akár külön home partíciót is csinálni /home csatolással. Erről pl. ezen leírásban is van infó. Viszont normál esetben nem érdemes túlbonyolítani a dolgot, pláne nem egy szimpla kipróbálásnál, illetve pendrive-os telepítésnél.

Ha Legacy boot van, akkor az egyszerű, ott van hozzá a leírás.

• ubyegon2

félisten

válasz ArthurShelby #55076 üzenetére

Magyarán kiválaszthatom, hogy melyik mappába telepítse fel a linux-ot. mint egy programot?

Nem pont így, de azt eldöntheted, hogy a / gyökérkönyvtár melyik meghajtó melyik területére kerüljön. Ha csak a /-t választod ki, akkor az összes többi rendszermappa azon belül automatikusan kerül létrehozásra. Kezdőknél ez a legjobb, egyedül a swap particiót kell csak létrehozni ebben az esetben a /-en kívül.
    A /boot akkor kell, ha azon belül több rendszer indítóját helyeznénk el, de több rendszer esetén se szükséges ez.

Vagy meg lehet csinálni, hogy a dokumentumok, adatok (/home) egy másik meghajtón legyenek? (pl biztonsági okból, vagy mert kicsi a merevlemez/ssd mérete)

Persze, ez a lényege, hogy rakhatod tetszőleges meghajtóra. Emiatt nem szükséges a /home sem, én soha nem használtam. SSD-n van a rendszer, a /swap meg a /Data, / Torrentek meg a HDD-n vannak, FSTAB-ban kell ezeket csatolni és akkor automatikusan felcsatolódnak indításkor. FSTAB szerkesztése

itt le van írva a többi:
    A Linux könyvtárszerkezete.

• ArthurShelby

addikt

válasz ubyegon2 #55075 üzenetére

"Itt nem a mount-ról van szó, ebben az esetben a / lesz a gyökérkönyvtár, amit a win megcsinál C meghajtó néven"
    Magyarán kiválaszthatom, hogy melyik mappába telepítse fel a linux-ot. mint egy programot?

"Itt te határozod meg, hogy a /-en kivűl milyen partícióid legyenek, /home, /boot /var"
    Ezek alapból nem egy meghatón vannak?
    Vagy meg lehet csinálni, hogy a dokumentumok, adatok (/home) egy másik meghajtón legyenek? (pl biztonsági okból, vagy mert kicsi a merevlemez/ssd mérete)

a /boot és a /var mappákban mik vannak? (milyen fájlok)?

Köszönöm a segítséget! :R

• ubyegon2

félisten

válasz ArthurShelby #55074 üzenetére

Itt nem a mount-ról van szó, ebben az esetben a / lesz a gyökérkönyvtár, amit a win megcsinál C meghajtó néven plusz még csinál más partíciót is, ez a "rendszer számára fenntartott" partició.
    Itt te határozod meg, hogy a /-en kivűl milyen partícióid legyenek, /home, /boot /var is akár. Több meghajtó esetén sokkal szabadabban dönthetsz, mert nem az oprendszer dönt helyetted, persze itt most a kézi particionálásról beszélek.

A swap a wines virtuális memóriának felel meg, csinálhatsz partíciót is és swap fájlt is. Vannak tévhitek itt is. 4GB felett is szoktak csinálni 1GB-ot a biztonság kedvéért ill. ha hibernálsz, akkor kell annyi swap, amennyi a fizikai memória.

Tudom, hogy a linux-nál csatolni (mount-olni) kell (androidnál már előjött). Azt nem értem, hogy miért kell csatolni, és pl egy windows-nál akkor hova van csatolva alapértelmezetten egy pendrive?

Telepített desktop Linuxnál már auto csatolással működik ez is, újabban a /media mappába csatolódnak a külön meghajtók. Egyes disztróknál meg az /mnt mappába. Ha rádugod a külső eszközt, ezekben fogod megtalálni a fájlkezelővel.

Remélem érthetően írtam le ezeket az alapdolgokat! ;) Ami nem tiszta még, kérdezd meg nyugodtan, csak előrébb leszünk egy lépéssel mindig.

• cigam

titán

Próbálgatom a backintime programot, de valami nem smukkol az ssh mentéssel:
    A(z) 192.168.0.2 távoli kiszolgáló nem támogatja a következőt: 'rsync -rtDHh --links --no-p --no-g --no-o --info=progress2 --no-i-r --rsh="ssh -p 22 -o IdentityFile=/home/stamas/.ssh/id_rsa" --dry-run --chmod=Du+wx /tmp/tmphlr3fzyc "pi@192.168.0.2:/mnt/Medion"':
    3072

Mi nem tetszik neki?

• God Vazzeg

veterán

válasz guppi2 #54682 üzenetére

A /home/.mozilla (rejtett!) alatt találhatók a mozilla beállításai, 1/1 át lehet pakolni win alá, csak ki kell keresni az ugyanolyan nevű 2 mappát win alatt.

Win alatt a

Felhasználók\[username]\AppData\Local\Mozilla

és

Felhasználók\[username]\AppData\Roaming\Mozilla

Tartalom alapján el tudod dönteni mit hova, 100% működik, többször költöztem így már.

• cigam

titán

válasz Rimuru #54493 üzenetére

Valami nem jól csinálok. Az autostartba csináltam egy bing nevű fájklt, aminek a tartalma:
    [Desktop Entry]
    Name=Háttérképcsere
    Exec="/home/stamas/Képek/bingwallpaperchanger -1"
    Type=Application
    Hidden=false
    NoDisplay=false
    X-GNOME-Autostart-enabled=true

Aztán mikor belépek, semmi.

• dni

őstag

Sziasztok,

Kezdő Mint user vagyok egy smb megosztás felcsatolási problémával. Ubi wiki alapján szerettem volna fstab-ba felvenni egy Synology DSM 6.1.3 Samba megosztását. De az alábbi hibaüzentet kapom. (Nehezítő körülményként a jelszavam felkijáltó jelet tartalmaz. )

mount error(95): Operation not supported
    Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)

fstab tartalma:
    //192.168.0.7/documents /home/daniel/NAS1 cifs credentials=/home/daniel/.smbcredentials,iocharset=utf8,dir_mode=0777,gid=1000,uid=1000,sec=ntlm 0 0

ha csak ideiglenesen szeretném felvenni:
    sudo mount -t cifs -o credentials=/home/daniel/.smbcredentials //192.168.0.7/documents /home/daniel/NAS1 --verbose
    mount.cifs kernel mount options: ip=192.168.0.7,unc=\\192.168.0.7\documents,user=daniel.bokori,pass=********

Mi lehet a hiba?

Válaszaitokat, ötleteiteket előr eis köszönöm.

• ubyegon2

félisten

válasz cappa72 #54323 üzenetére

Nem ismerem az Ubuntu frissítési metodikáját, de szerintem 10.04-től már nem kéne lépésenként végigmenned az összes szükséges verzión! :D

Ha már Ubi volt, akkor én a helyedben azt raknék fel (újat, ahogyan lev258 szaki írta), a Mate verzió nagyszerű szerintem, függetlenül attól, hogy a Mint-nek is van alapból, de ha többen használjátok, minél kevesebb változás legyen. De rakhatsz fel Debiant is, ha nincs vele gondod, van ez az unattanded mód is, amikor gyakorlatilag frissíti magát, amikor szükséges. Nem ismerem, csak Cpt. Pirk szokta gyakorta emlegetni ezt.

A Mint Cinnamont mondanám még, mert nagyon jó, egyszerűen kezelhető, gyakorlatilag aki Wint látott, annak a Cinnamon percek alatt belakható. De....az utóbbi években nagyon megéhezett, nagyon erőforrásigényes lett. Már simán lehagyta ebben a KDE-t is talán. (vagy csak az én gépem nincs optimalizálva a friss 18.2-vel)

Valaki egyszer csak ír már egy cikkett a különböző VGA-khoz való vaapi, vdpau, mesa és társairól. Ma egy órát ezzel szórakoztam, mert az AMD mindkettőt tudja használni (vaapi és vdpau), de képtelen voltam rájönni melyik jobb a gépnek. -------Kapitány ígérte pár éve, hogy ír ezekről----------

Sok külön felhasználó esetén gondolom nem akarnád egy percig sem SSD-n hagyni a /home-ot. Itt a lehetőség, hogy ne az SSD-re menjen az összes haszontalan letöltés a családtagok részéről! ;]

Vagy nincs külön /home, de HDD-n vannak a külön mappái mindenkinek és akkor jön a symlink a / saját /home-jába/ból. (ez colomb2 mániája főként)

A többi vonalat nem ismerem. Nemzeti disztrót esetleg?

(#54324) lev258

Viszont van egy rakás beállításfájl benne, ami okozhat gondot.

Én mindig ezekre a config fájlokra gondolok, amikor nem különösebben javaslom a külön /home-ot. Alapesetben semmi értelme nincs.

• lev258

veterán

válasz cappa72 #54323 üzenetére

Elolvasva, több okból is, tiszta telepítést javasolnék. A felhasználókat létrehozhatod újra, vagy ha kimented a /home mappát, esetleg meg lehet próbálni "visszaültetni" a felhasználókat. Viszont van egy rakás beállításfájl benne, ami okozhat gondot. Hasznos lenne a kiválasztott rendszer Live-ban tesztelése is.

• Üdv!

Mostanság el kell gondolkodnom a jelenlegi rendszer frissítésén.
    Igenám, csak a gondom az, hogy merre felé induljak el?
    Ehhez szeretnék tanácsot kérni.

Előzmények:
    Még 2010-ben tettem fel az Ubuntu 10.04 LTS-t, egy AMD alapú gépre, ami aztán sok számítógépre felkerült rsync-kel költöztetve.
    Most is az van fent (léretik nem röhögni...) Na ezt kellene lecserélnem valami jelenleg frissebb, de nem túlmodernizált Linux-ra.
    A túlmodernizált alatt azt értem, hogy nem kell csilli-villi felület, amolyan Gnome2 jellegű felülettel elégedett vagyok simán - Talán a Mate hasonlatos leginkább...

A fentiekből következően ugye logikus lenne az Ubuntu folytatása, és talán az LTS-sek sorozatos apt-get --dist-upgrade vonala, csak hát ki tudja, hogy a régebbi LTS-sek ilyen frissítési mechanizmusa még rendelkezésre áll-e... Nem tudom, hogy a 16.04 LTS Mate mennyi buggal jött ki (bár azért egy év után már biztosan sok hibajavításon van túl).
    További lehetőség ugye a Mint 18.x LTS, ahol a Mate felület adott.

Igen, a döntés az én felelősségem, nekem kell kipróbálni (live DVD), hogy mégis milyen, és hogy fut-e, stb.

A gondom csak az, hogy a jelenlegi rendszeren a családban mindenkinek saját felhasználóneve/jelszava van, illetve a /home könytár nem külön partíción helyezkedik el.

A kérdések:
    1, - vajon a jelenlegi home könytárat át tudom emelni egy esetleges tiszta telepítés után?
    Itt persze oly módon, hogy a tiszta telepítés után létrehozom a jelenleg is meglévő user-eket azonos ID-vel és jelszóval, majd utána rsync-kel visszateszem (akár user-enként) a home-ot.

2, - Ubu 16.04 vagy Mint 18.x? (Természetesen LTS)
    Nem tudom, hogy Debian-ra visszatérjek-e...
    Nem tudom, hogy a Mageia vonal felé visszainduljak-e; annak idején szerettem a Mandrivát.
    Fedora utoljára a 7-es volt, szerintem az utána következők már nem voltak a barátaim, így 10-től le is szoktam róla.
    A mélyebb tudást igénylő rendszerek kizárva (Gentoo, Slackware, Arch...)

3, - érdemes vonla a /home könyvtárat az összes felhasználójával áttenni egy másik hdd-re? (van másik 2 HDD a gépben, az alaprendszer egy SSD-ről fut). Hátha a későbbiekben hasonló szituációba keveredek. (utoljára Mandriva 2008.1 -> Ubuntu 10.04 váltáskor volt ilyen, ám akkor csak 2 user volt, és csak a Thunderbird adatinak átemelése volt fontos, a többi nem... most már más a helyzet).

Bocs, hogy hosszú lett, de hát régen "hegesztettem" már számítógépre Linuxot (utoljára Mint 13 ment egy régi laptopra - Dell Latitude 6410-re). Pláne régen frissítettem...

Köszönöm előre is a segítséget, iránymutatást, támogatást.

Először gondolkodtam, hogy az Ubuntu, vagy a Mint topikban tegyem fel a kérdést, de szerintem inkább ide való.

törölt tag

válasz ubyegon2 #54198 üzenetére

Ha a kezdő OpenSUSE-val szimpatizál, és változtatás nélküli alaptelepítést végez, pont a /home-ja lesz XFS-en... ;)

JFS-t ajánlottam, a legjobb fájlrendszer sztem... :K

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Skullwipe #54170 üzenetére

A / az a root. Csinálhatsz külön /home-ot, de nélküle is fasza minden. Ha van elég helyed, nyugodtan csinálhatsz. A swap mérete meg tetszőleges, mindenki más értékre esküszik, adhatsz neki 4GB-t, de kb sosem lesz tele.

• Skullwipe

senior tag

Én meg most teljesen eltántorodtam. Akkor nem kell /home? Én úgy tudtam, hogy kell / ez a root? Meg memória mennyiségednek megfelelő swap. Ez se így van?

törölt tag

válasz #68216320 #54161 üzenetére

A külön adat partíción a külön adat partíciót értem... ;)
    A /home alatt van egy rakás fontos fájl, a torrent meg fragmentálja a fájlrendszert, tehát oda torrentezni nem túl jó ötlet...
    Csinálsz egy kellemesen nagy partíciót, aztán tetszőleges helyre csatolod mondjuk ADATOK néven. Én gyökér alá szoktam, de teheted az /mnt vagy akár a /home/felhasználó/ alá is, ha úgy kényelmesebb.

törölt tag

válasz #21078528 #54159 üzenetére

A kulon adat particio alatt mit ertesz? Soha nem csinaltam meg, a /home is csak a reinstall miatt szokott nalam kulon lenni. Kenyelmesebb a kepeket, filmeket, stb a ~/Videos, Pictures, etc konyvtarakba pakolni.

törölt tag

válasz #68216320 #54156 üzenetére

Mindig érdemes swap partíciót csinálni, akárki akármit is mond... ;) :K
    1GB elég, ha nem hibernálsz, ha igen, akkor a RAM mérete.
    Külön adat partíciót érdemes csinálni, /home-ot csak ha konkrét okod van rá.

törölt tag

válasz CPT.Pirk #54157 üzenetére

Parom edesanyja fogja hasznalni. Nem hinnem, hogy a kozeljovoben kodot forditana vagy videot vagna :)

En arra gondoltam, hogy kihagynam a swap-ot es egyben hagynam a rendszert. Vagy mondjuk a / kapjon 20gb-ot, a maradek pedig legyen /home?
    Igy szepen bekonfigolnam, hogy a torrent mondjuk a ~/torrent konyvtarba pakoljon mindent es igazabol a /home lenne hasznalva, mert telepiteni nelkulem tuti nem fog ra semmit, nem ismeri a linux-ot.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz #68216320 #54156 üzenetére

4GB mellett csak akkor futottam ki a ramból, mikor valami batár nagy dolgot fordítottam forrásból. Esetleg ha játszol, akkor kellhet swap. Bár azt hiszem akkor is megoldotta a Linux, nem hallt meg tőle, de ha van hely, akkor nyugodtan csapj hozzá egy swap partíciót, az idő 99%-ában úgy is üresen fog állni. :)

A külön /home ízlés kérdése, nekem kb. sosem volt. Ha fő rendszernek használod a disztrót akkor csinálhatsz több giga home-ot, mert letöltések, egyebek oda mennek alapból meg azt a mappát nyitod meg úgy alapból, szóval "munkaterület".

• vmk

tag

válasz lev258 #53956 üzenetére

Az első linken leírt paraméterezve indítás nem hozott eredményt.

A második linkről a sudo apt-get install xcb nem működött.
    E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) „sudo dpkg --configure -a” parancsot a probléma megoldásához.

A libqt5gui5 feltelepítettem, de nem javult meg a Viber.

Sőt... most már se előre, se hátra. Nem tudom törölni sem:
    E: A(z) viber csomagot újra kell telepíteni, de nem található hozzá archívum.
    E: Belső hiba a gyorsítótár megnyitása közben (1). Kérem jelentse.

(#53960) ubyegon2:

endre@endre-linux:~$ ~ $ /opt/viber/Viber
    bash: /home/endre: Ez egy könyvtár

Ezt dobta mindkettőre.

• ubyegon2

félisten

válasz BoB #54018 üzenetére

Ki használ itt Ubuntut? :DD

Super, így már megette a dolgot, figyeltem a htop-pal, de szólhattál volna, hogy ez az összes magot 100%-ra viszi, kezdtem már aggódni, ahogy ebben a melegben felugrott a hőfok szegény APU-nál....

A 4 szálas nem sokat lacafacázott szerencsére!

----------- SCAN SUMMARY -----------
    Known viruses: 6299898
    Engine version: 0.99.2
    Scanned directories: 786
    Scanned files: 13254
    Infected files: 0
    Total errors: 1
    Data scanned: 1367.58 MB
    Data read: 1083.97 MB (ratio 1.26:1)
    Time: 168.435 sec (2 m 48 s)

sudo clamdscan -m --fdpass /home
    /home: OK

----------- SCAN SUMMARY -----------
    Infected files: 0
    Time: 50.009 sec (0 m 50 s)

• ubyegon2

félisten

válasz BoB #54010 üzenetére

~ $ sudo clamdscan -m --fdpass /home
    [sudo] ubyegon jelszava:
    ERROR: Can't parse clamd configuration file /etc/clamav/clamd.conf

Köszi, ez tényleg teljesen új volt nekem is. Igaz nincs nagyon wines kapcsolata a gépnek, nem is nagyon clamoztam eddig. Az egyszálas lefutott, de a többszálas a fentit irja nekem. Az emlitett conf nincs ott, ahol kéne lennie.

• BoB

veterán

válasz #95488640 #54002 üzenetére

"tudom, hogy kell kiadni egy clamscan -r /home-ot"

Javaslom helyette a clamdscan -m --fdpass /home -ot, ugyanis a te változatod csak egy szálon fut :DD

törölt tag

válasz #21078528 #54000 üzenetére

>> Sehogy, az, hogy egy grafikus előtét nyekereg, hogy van újabb, az kit érdekel?

Azt a felhasználót, aki utálja a Windowst, és szeretne áttérni linuxra. És nem terminálban akarja használni a víruskeresőjét.

>> Eleve minek a ClamAV-hoz grafikus előtét?

Nem kell. NEKED, colomb2-nek, sőt elárulom, még nekem sem kell, mert én tudom, hogy kell kiadni egy clamscan -r /home-ot. De Nem fogom ezzel elriasztani a kezdő áttérőt, aki már eleve amúgy is azt hiszi, hogy a linux alatt folyamatosan csak a terminált látja, és folyton csak gépelnie kell. Neki kell a frontend.
    Megint elfelejted, te is, és colomb2 is, hogy nem rendszergazda képzőt csinálok. Próbáljatok kicsit úgy gondolkodni ahogy egy kezdő. Nem úgy mint egy haladó, vagy középhaladó. Mert olyan gondolkozással tényleg lehet fura amit mondok, hiszen csomó más lehetőség is van, és lehet, hogy jobbak is, nem vitatom. DE egy 0 km-es kezdőnek, aki nem akar szervert építeni, nem akar linux guru, isten király lenni, csak szimplán használni akarja mint egy átlagos ember, annak ennyi - így elég. És ha érdekli a több, mélyebb dolog, majd utána néz.

>> Ha majd abba a helyzetbe kerülsz, hogy üzemeltetned kell egy nagyobb rendszert, a kezed alatt egy rakás debil felhasználóval...

DE nem kerülök, mert nem szervert építeni tanítok, nem Vállalati munkakörnyezet építeni tanítok, NEM egy 500 fős munkahely linuxos informatikai struktúrájának a felépítését próbálom megtanítani, hanem azt, hogy hogyan tud az Átlag Joe, aki unja a Wint, átállni, a lehető legfájdalommentesebben linuxra. És úgy tanítom, mint egy kisbabát. Mert nem ért semmit, nem talál semmit, és ezért részletesen el kell mondani neki mindent.

Srácok, én tényleg értékelem, hogy felhívjátok a figyelmem a hibákra, mert az hasznos, de a szemléletünk különbözik. Ti sysadminként gondolkoztok, én meg desktopként. És ezt próbálom tanítani is. Ez olyan rossz lenne?

• vmk

tag

válasz ubyegon2 #53856 üzenetére

Igyekszem, elnézést.

"Fenti parancsra milyen hibaüzenetet ír ki? (feltéve, hogy az opt-ba települt)"

touch: '/home/user/.local/share/applications/mimeapps.list' elérése sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
    /usr/bin/xdg-mime: 807: /usr/bin/xdg-mime: cannot create /home/user/.local/share/applications/mimeapps.list.new: Directory nonexistent
    QSqlDatabasePrivate::removeDatabase: connection 'ConfigureDBConnection' is still in use, all queries will cease to work.
    This application failed to start because it could not find or load the Qt platform plugin "xcb"
    in "".

Available platform plugins are: eglfs, linuxfb, minimal, minimalegl, offscreen, wayland-egl, wayland, xcb.

Reinstalling the application may fix this problem.
    Félbeszakítva (core készült)

Újra dobta a hibát, csatolom a képet a részletekkel:

szerk: az eleje lemaradt:

• Pulsar

veterán

sziasztok,

at paranccsal van egy kis problémám
    újratelepítés előtt nem volt gondolom, szóval valami bénázásom lesz, csak nem jövök rá, hogy mi.
    at -f /home/user/akarmi.sh -v 20:00 például

at nélkül a kód tökéletesen lefut
    at paranccsal viszont ezt a hibát kapom:
    sh: 24: function: not found
    sh: 25: Syntax error: redirection unexpected

a script is igen egyszerű:
    #!/bin/bash

function on_write {
    ledon=$(mysql -uakarmi -ptitkos -D adatbazis -s<<<"UPDATE tabla SET adat='1'")
    return

sudo python /home/user/be.py
    on_write

mit bénázok el?

• 0xmilan

addikt

válasz Pulsar #53753 üzenetére

Az előbb linkelt topikban több hasznos tanács is van. Amit kezdetben mindeképp megcsinálnék, hogy a sudoersben a sorvégi ALL helyett csak azok a _teljes_parancsok_ legyenek felsorolva, amiket a scriptekben sudoval használsz, pl:
    www-data ALL=(ALL) NOPASSWD: /bin/cat file.txt, /etc/init.d/samba start, stb.
    Ha csak magában /bin/cat lenne felsorolva, akkor elméletben egy másik hibát kihasználva bármit lehetne sudoval catolni, pl. /etc/shadow-t is.

vagy csak a scripteket felsorolva:
    www-data ALL=(ALL) NOPASSWD: /home/testuser/testscript.sh, stb.
    Ilyenkor a scriptet sudo-val indítod az exec()-ben és a scriptbe nem kellenek a sudok.

Ezen kívül Basic auth védelmet lehet rakni az oldalra, ami így csak user + jelszó párossal lesz elérhető és nem tudja "bárki" elindítani a scriptet.

• Pulsar

veterán

Sziasztok,

Van egy weblapom, apache + php-val.
    A weboldalon vannak gondok, amikkel scripteket futtatnak:
    exec("/home/testuser/testscript.sh");

Ez eddig ment is, de történt egy reinstall, és most nem mennek. Gondolom valamilyen jogosultsági probléma lesz, de már nem emlékszem, és nem is találom, hogy milyen beállítás volt, ami engedélyezte ezt.
    Tud ebben valaki segíteni?
    Köszönöm

• ubyegon2

félisten

válasz kmisi99 #53700 üzenetére

Lehetne sok dolgot csinálni, de 20 GB nem kevés egy ilyen rendszernek. Letöltések mennek rá? Gondolom a /home nincs külön, de ez nem számít, ha külön letöltő partíciód van.

Tudod egyébként mitől van tele a 20 GB?

A Baobab nevű lemezhasználat-elemzővel meg tudod nézni. Nem használt kernelek vannak?

Nézd meg a Téma összefoglalóban lévő Csomagok takarítása.....c. írást is.

• Rimuru

veterán

válasz Flowtation #53679 üzenetére

Hogy ne barmoljunk el semmit a rendszerben mutatok egy szabvanyos inditasi modot.

~/.config/autostart mappaban (ha nem letezik akkor ezt is hozd letre) hozz letre egy fajlt, pl ilyen neven kepernyo.desktop (a .desktop kiterjesztes fontos!)
    Tartalma legyen ez, itt a lenyeg az Exec sor:
    [Desktop Entry]
    Type=Application
    Name=kepernyo
    Comment=Kepernyo fix
    Icon=utilities-terminal
    Terminal=false
    Exec=/home/lorinc/kepernyo.sh

Rovid magyarazat: a desktop fajlt fogd fel ugy mint egy parancsikot (csak kicsit bovebb), amiket a menuben latsz alkalmazasok azok mint ilyen desktop fajlokbol szarmaznak. Amikor bejelentkezel a fiokodban akkor a rendszer pedig elinditja a fenti mappaban talalhato .desktop fajlokat (tehat ha pl a menubol kihuzol ide egy fajlkezelot akkor azt is elinditja indulasnal)

• Flowtation

őstag

válasz Rimuru #53675 üzenetére

Köszi a választ!
    Automatikusan induló program-beállító nincs, egy olyat találtam, hogy az /etc/init mappába csináljak egy .conf fájlt, amiben az legyen benne, hogy futtassa a kepernyo.sh-t, de ez nem vált be.
    Ez van benne:
    start on startup
    task
    exec /home/lorinc/kepernyo.sh

Amit linkeltél oldalt megnéztem, a pipás résznél elakadtam, mert nekem nincs /etc/gdm mappa. A többit nem próbáltam.

• egerj

tag

válasz 0xmilan #53532 üzenetére

Én minden képpen a scriptben akarom a sudo parancsot...
    Szerintem működnie kell, mert ha nem akkor az ALL esetben sem működne.
    Nyilván valami primitív elirás lehet valahol.. :(((
    Ezért a mount2.sh elérési utat a double commanderből a Fájlnév másolása teljes elérési úttal másoltam a sudoer fájlba...

eger XXXXX=NOPASSWD: /home/eger/bin/mount2.sh

jogok jók:
    4 -rwxr-xr-x 1 eger eger 397 jún 7 15:55 mount2.sh

saját bin könyvtárból futtatva , hiba..
    ha ugyan ezt sudo val indítom akkor is hiba..

Feladtam, pedig valami nagyon egyszerű oka lehet...

• 0xmilan

addikt

válasz egerj #53531 üzenetére

Ezt a konfigot én se tudnám nyugodt szívvel használni.
    Leteszteltem most és nálam működik, hogy a .sh filet rakom a sudoersbe és a scriptet indítom sudo-val, jelszó nélkül (a scriptben nincs sudo).
    Sorry, hogy redundáns vagyok de mi a kimenete az ls -la mount2.sh -nak?
    Ha nincsenek benne x-ek, tehát pl. -rwxr-xr-x, akkor futtatási jogot kell rá adni:
    chmod +x mount2.sh
    Ezután a scriptet így indítod:
    sudo /home/eger/bin/mount2.sh
    A saját bin könyvtáradból így is mehet:
    sudo ./mount2.sh

bash meg sh meg minden előtét nélkül! Tehát _nem_ sudo bash /home/eger/bin/mount2.sh
    Ha így csinálnád, akkor a /bin/bash-re kéne NOPASSWD-t adni a sudoersben, ami értelemszerűen ugyanolyan rossz mint a mostani megoldás.

• egerj

tag

válasz 0xmilan #53530 üzenetére

Sajnos nem volt hatása a javaslatodnak.
    A sudo -l eredménye:

User eger may run the following commands on XXXXXXXXXXXXXXXX:
    (ALL : ALL) ALL
    (root) NOPASSWD: /usr/lib/linuxmint/mintUpdate/checkAPT.py
    (root) NOPASSWD: /bin/mount, /home/eger/bin/mount2.sh

ebből azt látni, hogy a működnie kellene..

Megoldás lett a végén:

user hostname=NOPASSWD: ALL

de, hogy miért ?

Köszönöm mindenkinek az együttműködést. :)

!!! Persze ez egyáltalán nem biztonságos !!! (de kényelmes és veszélyes)

• Gyb001

senior tag

Üdv.
    SCP-vel töltöttem fel pár gigát egy szerverre. Véletlenül elfelejtettem a mappa neve után / jelet írni, így az összes adatot egy fájlba rakta bele.
    Hogyan tudnám "kibontani" külön fájlokba?
    Így töltöttem föl:
    scp helyi/gép/mappa/ nev@szerver:/home/valami (itt maradt le a prejel)

• bzolika10

aktív tag

válasz lev258 #53319 üzenetére

Bezárja a terminált.
    Root ként ezt adja:
    root@debian-t430:/home/bimbozolika10# unset LD_LIBRARY_PATH
    root@debian-t430:/home/bimbozolika10# LD_PRELOAD=libcurl.so.3 exec /opt/viber/Viber
    touch: ”/root/.local/share/applications/mimeapps.list” elérése sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
    /usr/bin/xdg-mime: 781: /usr/bin/xdg-mime: cannot create /root/.local/share/applications/mimeapps.list.new: Directory nonexistent
    QSqlDatabasePrivate::removeDatabase: connection 'ConfigureDBConnection' is still in use, all queries will cease to work.
    Qt: Session management error: None of the authentication protocols specified are supported
    QXcbIntegration: Cannot create platform OpenGL context, neither GLX nor EGL are enabled

• bzolika10

aktív tag

válasz #95488640 #53296 üzenetére

root@debian-t430:/home/bimbozolika10# viber
    bash: viber: parancs nem található

• bzolika10

aktív tag

válasz #95488640 #53291 üzenetére

root@debian-t430:/home/bimbozolika10/Letöltések# dpkg -i viber.deb
    A korábban ki nem választott viber csomag kiválasztása.
    (Adatbázis olvasása ... 166685 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
    Kibontás előkészítése: viber.deb ...
    chown: ”/home/bimbozolika10/Documents/ViberDownloads” nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
    Kibontás: viber (6.5.5.1481) ...
    Beállítás: viber (6.5.5.1481) ...
    Aktiválók feldolgozása: desktop-file-utils (0.22-1) ...
    Aktiválók feldolgozása: mime-support (3.58) ...
    Aktiválók feldolgozása: hicolor-icon-theme (0.13-1) ...

Ezután föltelepül csak nem indul el.

• szucstom

őstag

válasz lev258 #53209 üzenetére

nem. ext4-re formáztam egy leszedett partíciót, ami a /home lett. utána ehhez a partícióhoz az ntfs jogkörrel rendelkezőt hozzácsatoltam, hogy a /home/media útvonalon keresztül elérjem.

• lev258

veterán

válasz szucstom #53208 üzenetére

Ezt ismételd meg! Telepítéskor a /home csatolásnak egy ntfs partíciót adtál meg? :Y

• szucstom

őstag

válasz BoB #53207 üzenetére

ööööö.... "hülyegyerek" stílus bekapcs. Ugye én úgy csináltam, hogy felvágtam egy teljesen tiszta win10-et, mellé dualbootba a linuxot. Linux felrakása előtt a partíció kezelőben a /home részhez hozzácsatoltam ntfs journal systemként (asszem talán ez volt írva), a nagy 700 gb-os partíciót, amit amolyan közös tárolónak használnék mind win10 mind linux felől. Ezen kívül akkor még ezt az előre lefoglalt területet is be kell kapcsolni transmissionben?

• vmk

tag

válasz Lacc #53177 üzenetére

Köszi.
    Ettől függetlenül tudtok mondani valamit a felmountolt meghajtó jogosultságával kapcsolatban?
    Megpróbáltam manuálisan a /home/user alá berakni, de törölni (áthelyezés kukába az jó egyáltalán?) ott sem enged, csak terminálból.

törölt tag

válasz hódmaci #53164 üzenetére

Szia, az adattároló könyvtáradat fogja titkosítani, azaz a /home -ot. Ezt olyankor tanácsos bekapcsolni, ha mondjuk céges laptopról beszélünk, és hozod-viszed, esetleg fennállhat a veszélye, hogy ellopják, pl. autóból kilopják. Ekkor a tolvaj nem tudja az adatokat leszedni róla, mert titkosítva van.

• ubyegon2

félisten

válasz #95488640 #52894 üzenetére

Köszönjük az új videót!
    Korán van még, csak belepislantottam, két észrevételem van, ami nem változtat a lényegen, de én annyit finomítanék a dolgon, hogy a particionálásnál külön mondtad az elsődleges particiót, mert az a biztos. Linuxnál ugyanolyan tökéletes az extended partició is a / és a /home-nak is.

Ami viszont egy hasznos tipp lehet: a tükörkiszolgálók kiválasztásánál nem a legközelebbit érdemes kiválasztani, hanem a httpredir kezdetű tükröt! Ez automatikusan a leggyorsabb tükörről fog letölteni.

A mirror redirector hivatalos Debian szolgáltatás lett

Ettől függetlenül nagyon jó lett a bemutató! ;)

Én a helyedben egyébként itt a fórumon minden videónak csinálnék egy blogbejegyzést, lehetne szöveget is berakni, rövid magyarázatokkal szükség esetén, beilleszteni a videót és a blogbejegyzés végén ki tudnád választani, hogy hozzászólhatnak-e és akkor oda mindenki írhatná a javaslatait, kérdéseit, gyakorlatilag egy videotopikká válna.

• hódmaci

senior tag

Sziasztok!
    /etc/fstab szerkesztésében kérnék segítséget.

Van két meghajtó a pcben egyiken van(nak) a rendszer másikon pedig az adataim.
    Adat meghajtó NTFS .
    Ezt a meghajtót becsatoltam /mnt/HPadat mappába,majd innen építeném tovább a csatolási pontokat.
    Ami különös lenne (számomra) szeretnék mappába mappát csatolni.

Eddig így nézne ki:

UUID=11D2A0F5DD4F2931 /mnt/HPadat ntfs-3g auto,defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0

/mnt/HPadat/Users/zoli//Downloads /home/zoli/Letöltések ntfs-3g bind,defaul$
    /mnt/HPadat/Users/zoli/Documents /home/zoli/Dokumentumok ntfs-3-g bind,defau$
    /mnt/HPadat/Users/zoli/Music /home/zoli/Zenék ntfs-3g bind,default 0 0
    /mnt/HPadat/Users/zoli/Videos /home/zoli/Videók ntfs-3g bind,default 0 0
    /mnt/HPadat/Users/zoli/Pictures /home/zoli/Képek ntfs-3g bind,default 0 0
    /mnt/HPadat/Users/zoli/Desktop /home/zoli/Asztal ntfs-3g bind,defaults 0 0

Kérdésem az hogy <type> <options> részekhez jól írtam-e be az opciókat,illetve mit is kellene írnom oda?

• BoB

veterán

válasz Sonja #52836 üzenetére

Ha konkétan a másolásra gondolsz, azt már végrehajtottad azzal az egyetlen rsync parancsal egy partíció esetén.

Ha kettőt akarsz akkor meg exclude-nak beírod a /home -ot is és a másikra teszed át.

fstab-ot értelemszerűen az új helyen módosítod.

• Sonja

nagyúr

válasz BoB #52834 üzenetére

No és a /home? :)

Grub-ot (grub2 gondolom Ubuntu Studio 14.04.5 LTS-nél) soha nem telepítettem külön, a telepítő elintézte, ezért kérdeztem, hogy kell. :K :B

• Sonja

nagyúr

Egyelőre egy elméleti kérdésem lenne (később válhat belőle gyakorlati csak). :)

A rendszer (/) a 64GB-os SSD-n van, míg a /home a WD Black 1TB-os HDD-n. Ha valamikor veszek egy nagyobb SSD-t, akkor hogy tudom megoldani, hogy a /home is az SSD-re kerüljön, míg az 1TB-os HDD csak egy sima ext4 partíció legyen? Én elsőre olyanra gondoltam, hogy csak simán átmásolgatom az új SSD-re (a / és /home-ot is) live rendszer alól, utána meg valamit kellene ügyködni az fstab-ban?! :F Google-val nem találtam erre leírást (vagy csak rosszul kerestem), csak pont a /home mappa külön partícióra/HDD-re való áttételét.

Szerk.: Elég, ha csak leírást linkeltek.

• ubyegon2

félisten

válasz Bferibörs #52790 üzenetére

készítettem /home partíciót, szuperrr-csak minden újra telepítésnél felpakol rá kb. 1.5 GB cuccot, na meg az előző beállításokat megjegyzi,vissza is pakolja ami részben jó, részben nagyon rossz.Mert ha más disztrót pakolok fel nem érti, cinnamon után mate lett feltéve háát, meg is holt az alklmazás kezelő első indításnál :DDD
    lehet,hogy valamit rosszul csináltam ?

Igen! Ezt:

készítettem /home partíciót,

Nézz bele egy home partícióba a rejtett fájlokkal mappákkal együtt és rájössz, mi a gond! Az egyik DE konfig fájljai nem jó, ha keverednek a másikéval. Ilyen esetekben erősen ellenjavallott a külön /home! Az igazán csak ugyanazon disztró újratelepítésénél használható!

• Bferibörs

addikt

válasz #95488640 #52784 üzenetére

nekem pld. a kilépéssel stb-vel van némi gondom, beírok egy bluetooth parancsot ,menteni kellene meg kilépni, háát, nem találom az alul megadott billentyű kombót, az x még csak meg van de a felfelé háromszög nem jött össze :DDD :N (megoldott máshogy,bonyolultabban).

tényleg remekek a videóid, öreg koromig emlékezni,használni fogom őket :DDD :R

Más:

Egy kis beszámoló hátha más is tudja használni.
    Kedvencem az ubuntu mate tizen valamennyi :DDD

viszont nem megy alatta a bluetooth :O körülnéztem a neten amit találtam kipróbáltam, nem kelt életre sajnos.
    felraktam a sima ubuntut,mint matet,mint cinnamont ezek alatt működött, látta az szközeimet,csatlakoztatni tudtam. Viszont ezeknél jön a laggolás ( hullámzás , Ti valahogy másképp hívjátok nem jut eszembe ) böngészőkben, nem tudtam megszüntetni sajnos.ment vissza az ubi.mate

particionálás:

készítettem /home partíciót, szuperrr-csak minden újra telepítésnél felpakol rá kb. 1.5 GB cuccot, na meg az előző beállításokat megjegyzi,vissza is pakolja ami részben jó, részben nagyon rossz.Mert ha más disztrót pakolok fel nem érti, cinnamon után mate lett feltéve háát, meg is holt az alklmazás kezelő első indításnál :DDD
    lehet,hogy valamit rosszul csináltam ? :U

• growler

őstag

Üdv. ubyegon2 !
    Eléggé beleástad magad az SSD beállításokkal kapcsolatos témába.
    Nem emlékszel rá hogy találkoztál olyan leírással / ajánlással ahol
    a kis méretű SSD-re telepített rendszer beállításáról volt szó ?
    Gondolok itt olyanra, hogy egy 30GB-s SSD-re telepített rendszernél
    ( / + /home) a heti trim optimális lehet ? - Átlagos használat mellett !
    Nem kéne gyakrabban futtatni a trim-et ?

törölt tag

válasz ubyegon2 #52627 üzenetére

Igazad van. És köszönöm, minden vélemény fontos, és épít, hogy többször ne kövessem el ugyanazt a hibát.
    Az összebarmolást nyilván nem úgy értettem, hogy ez bármilyen szinten probléma lenne, viszont pontatlanul fogalmaztam, és ez adhat okot a félreértésre.

Viszont szándékosan nem a meglévő mellé tettem, mivel a kérés az volt, hogy üres gépre, csupasz particionálatlan vinyóra, hogyan kell feltenni. Minden egyéb esetre, ott a dual boot-os videó. Amiben kifejtem a /home fontosságát is, és részletesebben beszélek a particiókról is. Nem sokkal részletesebben, de szájbarágósabban. Ezért is jelöltem meg referenciaként a videóban, és hivatkozok többször rá.

Azonban, valóban igazad van, igyekszem a jövőben pontosabban fogalmazni. :)

Köszönöm az észrevételeket.

A kezdők véleménye, igen, az nagyon fontos lenne, de nagyon lassan halad a csatorna épülése, és 1 hónapban én is csak 1x tudom megtámogatni pénzzel, az hoz 3-5 embert / hó. De igen, egy tömeges visszajelzés sokat segítne. :)

• csixy

addikt

válasz ubyegon2 #52547 üzenetére

Az SSD-mmel van baja? Egész szám helyett stringet kap?

[sanchop@sancho-pc ~]$ i-nex
    [04/26/2017 02:20:42.726] [INFO] [Finfosys.Form_Open.39] Starting log
    [04/26/2017 02:20:42.727] [INFO] [Finfosys.Form_Open.67] Call to MLibcpuid14
    [04/26/2017 02:20:43.64] [INFO] [Finfosys.Form_Open.97] Check available procesors
    [04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [Finfosys.Form_Open.117] /home/sanchop/.config/gambas3/i-nex.conf
    [04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [Finfosys.Form_Open.118] /home/sanchop/.config/gambas3
    [04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [Finfosys.Form_Open.121] Call to MInit for copy nedded files to I-Nex config dir in User.Home
    [04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [MInit._inits.27] I-Nex config directory in user/home folder exist
    [04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [MInit._inits.28] Try to remove files
    [04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [MInit._inits.30] Copy nedded files
    [04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [MInit.Copy_Nedded_Files.50] Copy gputemp from Data/gputemp to /home/sanchop/.i-nex/gputemp
    [04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [Finfosys.Form_Open.123] Settings default dir = /home/sanchop/.config/gambas3
    [04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [Finfosys.Form_Open.124] Check for Battery
    [04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [Finfosys.Form_Open.126] Check for Usb device plugged
    [04/26/2017 02:20:43.685] [INFO] [Finfosys.Form_Open.128] Check for Drives
    [04/26/2017 02:20:43.685] [INFO] [Disk_Drives._inits.71] Add Drives to ComboBox
    [04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Finfosys.Form_Open.130] Check for Drives..
    [04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Disk_Drives._init_2.83] Add Drives to ComboBox..
    [04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Disk_Drives.get_informations.100] Deleting data from variables
    [04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Disk_Drives.get_informations.102] Get informations of Drives
    [04/26/2017 02:20:43.687] [INFO] [Disk_Drives.get_informations.141] Get informations of Drives Done
    Finfosys.refreshing.741: #6: Type mismatch: wanted Integer, got String instead
    Finfosys.refreshing.741 Finfosys.ComboBox3_Click.654 Disk_Drives._init_2.92 Finfosys.Form_Open.131 MStart.Main.56
    [sanchop@sancho-pc ~]$

• lev258

veterán

válasz #89874944 #52503 üzenetére

Aktuális rendszeren a Lemezek alkalmazásban látni fogod, melyik partíció a / csatolású, valamint a /home, ha van olyan.

törölt tag

Sziasztok!

Egy bebootolt linuxról hogyan lehet megállapítani, hogy melyik partíción fut? Például az asztalon lévő fájlokra azt írja, hogy /home/user/asztal , de azt nem tudom ebből, hogy ez a home melyik lemezen, melyik partíción van.

törölt tag

válasz Bferibörs #52190 üzenetére

Én mindig előre dolgozom a particionálást illetőleg, vmi LIVE rendszer alól (személyes kedvencek: GParted LIVE!, SysRescueCD). De ha telepítővel csinálod, az sem gáz.
    Az SSD miatt figyelj, hogy a kezdő szektor a 2048 legyen (gyk. 1MB hely a meghajtó elején).
    Ha nem hibernálsz (már pedig SSD-n nem hibernálsz), akkor az 1GB swap bőven elég.
    A gyökér min. 15GB legyen.
    A külön /home nem rossz ötlet.
    Új telepítésnél megmutatod a /home-ot neki, és nem formázod, ennyi.
    Az Ubu MATE teljesen korrekt kis rendszer!

• Bferibörs

addikt

Sziasztok!

Jön a hétvége gondoltam ma délután elkezdem a linux újra telepítését.

a laptopom:

Lenovo B50-30 20382 ( alpvetően windowshoz készült )
    CPU: Pentium N3540 (4 mag, 2,16GHz, turbó: 2,66GHz)
    RAM: 2x4GB DDR3L Kingston 1600MHz
    SSD: 120GB Kingston
    GPU: NVIDIA® GeForce® 820M ( plusz alaplapi intel valami,sajna nem tudom a tipusát )
    DVD: DVD-olvasó/ -író
    Ujjlenyomat olvasó

Amire gondoltam a folyamat során:

Törlöm a partíciókat GParteddel. ( utána kell formázni ?)

Az első kérdések : ( csak linux lesz a laptopn 1 db)

- GParteddel hozzam létre az új partíciókat vagy telepítésnél csináljam meg ? (ext4 jó vagy mást csináljak ? )

- 8 GB RAM mellett, hány GB swap partíciót készítsek, elég 1 GB vagy nagyobbat
    kell ?

- root partíció ( esődleges ) , csatolási pontja : / , ez mennyi legyen kb. 10-15 GB ,ha létre szeretnék hozni /Home partíciót is ?

- /Home partíció ( másodlagos) ez lenne a maradék a winyón teljes mértékben , csatolási pontja: /Home

csak akkor lenne rá szükségem ha újra telepítésnél megmaradnak rajta a felpakolt cuccim, gondolok itt képekre,videókra,dokumentumokra. Ha nem marad meg akkor értelmetlen számomra a /Home.
    ( ezt még nem tudom, hogy újra telepítésnél mit, hogy kell csináljak , hogy ne vesszen el minden cuccom, csatolások ilyesmik, szóval gőzöm nincs az ilyen újra telepítésről.)

Disztró: (amire szükségem van a 64 bit )

Jelenleg az Ubuntu Mate 16.04 64 bite-et használom , több disztrót kipróbáltam, ez maradt meg számomra ami jól használható, tetszik a kinézete, a laptop sem köhög tőle ,szinte minden működik rendeseen ( leállítás, újra indítás 100-ból egyszer jön össze ,más distronál is jelentkezett , ez az összes jelenlegi hiba , -volt olyan distro ami el sem indult ha jól emlékszem a GRUB nem töltött be-. ( olyat is kipróbáltam, hogy Makulu linux , annál a nyelvet nem tudtam magyarra átállítani,Zornig,Mint ,Ubuntu , meg még a fene tudja miket , vagy nem tetszett vagy valami nem jól működött).

Bele néztem a topikon említett ChakraOS - be is (fórum, honlap) , teszik,kérdés, hogy zöldfülűként érdemes e belekezdenem?

Amire a linuxot használom : ( nem játszom )

böngészés ( lehetőleg chrome-n nem chromiumon ) , képek,videók nézése , dokumentumok szerkesztése saját célra (Libre office megfelelő) , nyomtatás (jelenleg HP LJ 1020) , szkennelés , ez lázálom számomra ha menne jó lenne , ha nem az sem nagy tragédia, jelenleg nem műxik. UMAX Astra 4700.
    Viber, f.messenger ezek működnek. Ami még szívfájdalmam a TVGO , nem találtam rá egyszerű megoldást sajnos. ( ha működne kidobnám az összes windowsos vackomat a többi gépeimről is).

Köszönöm a segítséget, útközben biztos, hogy kérdezni fogok még :U :R

törölt tag

válasz Flowtation #52154 üzenetére

Fstabba nem írunk parancsokat (mount)!

Pl.:

192.168.1.140:/export/FILMEK/ /home/lorinc/FILMEK nfs auto,nofail,noatime 0 0

• Flowtation

őstag

Frawly: Igen, előttem is írta kolléga. :K

Mindenkinek:
    Feltettem a laposra a lubuntut, minden frankó, viszont gondom akadt a fstab-al. Van ugye egy OMV-s gépem, azon nfs megosztás. A sudo mount 192.168.1.140:/export/FILMEK/ /home/lorinc/FILMEK parancsra, a jelszó megadása után frankón felcsatolódik a cucc, viszont ha ezt berakom az fstab-ba, akkor újraindítás után nem indul a lubi, parancssort kapok, látom hogy baja van az fstabbal, valami journal akármiben tudom megnézni a logokat, de nekem ebből nem derült ki semmi. Az omv-ben a megosztott mappákra irás/olvasás engedélyezve van mindenkinek, könnyelműségi okokból, biztos valami jogosultsági probléma lesz, de sajnos ez már meghaladja az én tudásomat. Van tippetek mit rontok el? A parancsot többféleképpen is beraktam az fstabba, sudo nélkül, meg mount nélkül is, de nem jó.

Ezer hála és köszönet! :R

• Flowtation

őstag

Sziasztok!
    Két kérdésem lenne. Az első, hogy mi ez a default keyring? Mire való? Ki lehet kapcsolni? Ha megnyitnám a hálózati megosztásaimat, mindig kéri a default keyringhez a jelszót. De csak egyszer, miért van ez?

A másik, itthon omv-t használok egy régi gépen. Van rajta nfs és samba megosztás is. Szeretném megoldani, hogy a megosztott mappák automatikusan felcsatolódjanak indításkor. Ha jól tudom ehhez az fstab-ba kellene berakni a mount parancsot a megfelelő paraméterekkel. Nos, este próbálkoztam, de nem sikerült, ezt kapom vissza erre:
    sudo mount 192.168.1.140/media/906881cd-2bfe-4712-b232-b3f074bb574f/FILMEK/ /home/lorinc/Filmek

mount: special device 192.168.1.140/media/906881cd-2bfe-4712-b232-b3f074bb574f/FILMEK/ does not exist

Tehát mintha nem létezne a hálózati hely. Mit kell akkor beírnom? Ezt a sort az lsblk-ból vettem. (a transmission remote guiban is ezt kellett bemásolni, hogy ide is tudjak tölteni. (persze win alatt még). A filmek mappa létre van hozva az én mappámban. Próbáltam több féle képpen is, pl 1.140/FILMEK, stb, de nem okés.

Előre is köszönöm!

• Frawly

veterán

válasz ArthurShelby #51866 üzenetére

A telepített csomagokat a dpkg -l paranccsal nézd meg terminálból, ha a Synaptic nem indul. Bár én a helyedben a Synapticot indítanám el terminálból (sudo synaptic) úgy el tudod olvasni a hibaüzenetet, hogy miért nem indul el.

Probálom most a következőkben dedómódban, sarkítottan, leegyszerűsítve leírni a legalapabb dolgokat, amikre kíváncsi voltál. A programokat a /lib (és ha 64 bites rendszered van, akkor /lib64) mappába teszi a rendszer. Néha települnek programok a /opt-ba is, igaz ezek általában külső forrásból települnek. Végül pedig függetlenül attól, hogy hová települ, az /usr/bin helyre szimbolikus linkek jönnek létre az alkalmazásokhoz, de csak a binárisaikhoz. A szimbolikus link olyasmi, mint Windows alatt a .lnk fájlok, de azért nem egészen, mivel ez úgy mutatja, mintha az eredeti fájlok lennének ott. Ezek a binárisokra mutató szimbolikus linkek az /usr/bin elérési úton találhatók, de e helyre mutat a /bin szimbolikus link is, ezek ahhoz kellenek, hogy az alkalmazásnév puszta futtatásával elinduljon az alklamazás, és ne kelljen /elérési/út/alkalmazás formában indítani. A binárisok olyanok, mint Windows alatt az .exe fájlok, de Linux alatt nincsenek kiterjesztések (vagyis vannak, de csak videó, zene, stb. fájloknál, és ott sem számítanak, csak a filenév részei, a felhasználó tájékoztatására szolgálnak mindössze). Szóval egy linuxos binárisnak nincs kiterjesztése általában (fájlnév áll egymagában, nem végződik pont akármicsodára), néha viszont .so-ra végződik (igaz ilyenkor meg tipikusan nem ezt indítjuk el, nem önmagában fut, ez kicsit a .dll-ekre hasonlít inkább, az so a shared object rövidítése). Ugyanez igaz a scriptekre (tipikusan a Bash-hoz készült scriptek, kb. olyanok, mint a Batch .bat fájlai Windows alatt), általában itt sincs kiterjesztés, néha azonban mégis van: .sh vagy ilyesmi, de ilyenkor is csak a fájlnév része, a felhasználót tájékoztatja a kiterjesztés. Persze Windows-ról jövő friss userek mindjárt itt nem szokták érteni, hogy ha nincs kiterjesztés, akkor a rendszer honnan tudja, hogy egy adott fájlt megadva mit csináljon vele, futassa, vagy egy másik célalkalmazással nyissa meg. A válasz egyszerű, a grafikus környezetek meg a kétpaneles fájlkezelők azért mégis csak figyelembe veszik a név részeként a kiterjesztést, és pl. az .mkv vagy .flac fájlokat automatikusan megnyitják azzal, amit beállítasz nekik, másrészt meg ha terminálban vagy konzolban (ezek a windowsos parancssor megfelelői) beírod az alkalmazás nevét, vagy fájlkezelőben rákattintasz a nevére, akkor meg elindul alkalmazásként, feltéve, hogy be van állítva rajta +x attribútum/flag, azaz van jogod futtatni.

Ha az adott szofvernek vannak olyanjai, akkor néha ikonok (Linux alatt nem működnek az .ico fájlok, helyette .png, .svg, stb. szokott lenni), asztali linkek (na, ez olyan, mint Windowson az .lnk fájlok, csak itt általában .desktop fájlok vannak), egyéb sallang települ a /usr/share mappába is. Az alkalmazások config fájlai pedig a ~/.config/ és ~/ (e hullámjel a /home/felhasználónév/-nek felel meg, azt rövidíti) mappákban szokott lenni, azaz a home-ban. Szóval ez nem Windows, hogy az egész alkalmazás benne van egyetlen mappában, hanem Linuxon a rendszer szétszórja a fájlokat funkciók szerint. Biztos kérdezed, hogy ez a szétszortírozás mihez kell, csak bonyolítja a dolgokat. Egyrészt kell ahhoz, amit már írtam, hogy a programokat puszta alkalmazásnév alapján lehessen futtatni, meg kell ahhoz is, hogy ablakkezelők/asztali környezetek (grafikus felületek), illetve ezek Start Menühöz hasonló indítómenüjei rátaláljanak a telepített alkalmazásokra egy szabványosított felületen, és tudják kezelni az összeset, anélkül hogy állandóan meg kelljen neked mondani, hogy új program van telepítve (erről a csomagkezelő is gondoskodik post install scripttel), meg hol található.

Ennek ellenére jól írták, nem kell neked tudni, hogy mi hová települ. A csomagkezelő (dpkg, illetve ezek text alapú frontedjei, apt, apt-get, grafikus frontend a Synaptic) belső tárolókból tölt le alapból (tehát nem himi-humi oldalakról kell neked letölteni a franc tudja milyen szeretetcsomaggal fertőzőtt .exe-s és .msi-s telepítőt), onnan is általában a rendszerre elérhető legfrissebb, ellenőrzött, hitelesített, biztonságos verziót, és telepíti a programokat a megfelelő helyre. A tároló egy szerver, amin össze vannak gyűjtve az alkalmazások kifejezetten a te rendszeredhez, kicsit olyan, mint egy mirror szerver, de általában repositorynak vagy csak lezseren repónak csúfolják. A csomagkezelő és a tároló frissítésként is működik, ha új verziót talál következő frissítéskor a csomagkezelő a tárolókban, akkor leszedi és telepíti automatikusan. Az egész az alkalmazásboltokra hasonlít, mint az Android Play Store-ja, vagy az iOS appstore-ja, azok is ezen az elven működnek. Okostelefonon sem kell emiatt tudnod, hogy egy adott alkalmazás hová települ, hol vannak a fájlai. A csomagkezelő egy komplex alkalmazás, egyszerre download manager, updater, adatbáziskezelő-nyilvántartó meg minden egyben, mindent intéz helyetted egy lépésben.

Ha egy progit nem találsz a belső tárolókban, akkor általában létezik hozzá külső tároló (főleg Ubuntuhoz), azt kell hozzáadni a Synaptichez vagy a sudo add-apt-repository paranccsal (ugyanazt csinálja mind a kettő), innen fogva megint ugyanaz, csomagkezelővel kiválasztod, és települ, frissül, mintha a belső tárolón lenne. Ugyanez uninstallálásnál, csak kiválasztod a csomagkezelőben az alkalmazást, és eltávolítást nyomsz, a csomagkezelő meg leszedi, általában sallangot sem hagy fent, ha mégis, akkor vannak erre kapcsolók, amik mindenestől szedik le a csomagot, még config fájlokat sem hagynak hátra. Azért vedd észre, hogy a külső tároló már nem olyan biztonságos, mint a belső, emiatt lehet, hogy galibát okozhat, ha innen telepítesz valamit.

Aztán, ha sem a belső tárolókban nincs meg az általad keresett alkalmazás, sem a neten nem találsz hozzá külső tárolót, akkor jön az, amit neked, kezdőnek nem javaslok: tárolón kívüli bináris letöltése, ezek általában .tar.gz, azaz Tar Gizi, vagy tar.bz2, tar.xz, vagy hasonló fájlok, ezeket neked kell kézzel letölteni, kibontani valahová (az mindegy hová, csak legyen jogod az adott mappát írni, listázni). Ha szerencséd van, nincs újabb függősége az alkalmazásnak, így is lehet telepíteni, de ilyenkor nincs garancia, hogy nem gányolt szoftvert töltöttél le. Esetleg lehet ugyanezt eljátszani másfajta linuxok tárolóiban lévő csomagokkal (pl. rpm-csomagokkal), ezeket is ki lehet bontani mappába (vagy átkonvertálni Ubuntu-kompatibilis .deb vagy .dpkg csomagokká), de a függőségek itt is közbeszólhatnak.

Amikor már sehogy sem találod meg az adott alkalmazást lefordított binárisokkal, akkor van egy olyan lehetőség, hogy ha rendelkezésre áll, akkor forráskódból fordítsd le, általában ezt az adott alkalmazás forráskódjához csomagolt readme vagy hasonló fájl írja, hogy a configure, make, make install parancsok közül melyiket hogy kell futtassad. Ezt sem ajánlom, hogy eleinte használd, ismerkedj azokkal a szoftverekkel, amelyek a belső tárolókban vannak, az esetek 99,99%-ban mindenhez van benne rendes alternatíva, szokjad azokat.

Az egész merőben más koncepció, mint a Windows, ahol .exe és .msi fájlok, meg Next-Next-Location-Finish típusú telepítés van, meg C: meghajtó meg Program Files és Registry. Pl. itt nincs Windows Update, mert a rendszerkomponensek is sima alkalmazások, azok is a csomagkezelőn keresztül frissülnek, mint minden. Nincs Registry sem, mert az alkalmazások komponensei és configfájlai szét vannak szórva a megfelelő helyekre. Nincsenek vírusok sem, vagyis vannak, de azok csak úgy tudnak települni Linuxra, ha valahonnan külső, megbízhatatlan forrásból töltesz le valamit, és rendszergazdaként telepíted (és a rendszer sincs frissítve), vagy a netről mindenféle mágikus (rossz indulatú, nem ellenőrzött) parancsokat futtatsz le rendszergazdai jogokkal (sudo), tehát mindenképpen aktív, közreműködő hülyeség kell a felhasznál részéről, tényezők együtthatása, mert amúgy Linux alatt nincs olyan, hogy böngészgetsz, egyszer csak automatikusan beszopsz valamit az egyik szenny/gány oldalról, aztán elárasztanak a popupok meg mindenféle ocsmányságok villognak bele az arcodba, aztán következő bootoláskor is lehet mindenféle áldást élvezni, meg botnet részeként tevékenykedni, meg cryptolockolt fájlokért bitcoinokat csengetni lefelé. Emiatt sajnos a Norton Security 2017 Megahyper Csakmostneked Ultra Professional Edition x64-et sem telepítheted fel rá, hiába olyan szép a doboza, meg vetted akciósan 17 ezerért vagy mennyiért. Erre szokták mondani, hogy a Windows olyan problémákra kínál megoldást, amelyeket maga kreált. Mivel nincs registry, ezért a Linux később sem lassul be, mint a Windows, hogy újra kelljen telepíteni minden x hónapban (bár mondjuk aki ért hozzá, nem telepítget észnélkül minden szart, annak a Windows sem lassul be annyira, hosszú évekig lehet újratelepítés nélkül használni), és nem kell registry cleanereket és mindenféle rendszerpucolókat, karbantartókat, defragot, apja kaszá't futtatni rendszeresen, meg rendszeresen rugdosni, hogy normálisan menjen. Linuxnál végképp igaz, hogy csak akkor van újratelepítés, ha vasat cserélsz alatta (néha még ekkor sem) vagy valamit te elcseszel benne, vagy disztribúciót frissítesz/főverziót váltasz és nem akarsz szívni (rolling release típusú Linux disztróknál még ez sincs, ezeknek a támogatása sem jár le soha).

A végére még kitérek a driverekre. Ez sem úgy megy, mint Windows alatt, hogy neked kell leszedni (jó, nagyon-nagyon ritkán kell hozzá a csomagkezelőből csamagot telepíteni), hanem alapból mindent kezel a kernel, amit meg nem (tipikusan videókártya zárt drivere) vagy hálókártya, nyomtató, scanner, azt neked kell leszedned, de ilyenkor is csomagkezelőből kell telepítened. Emiatt a driverek is mindig frissülnek a rendszerrel automatikusan.

Tömörített fájlokat grafikus archívumkezelőben (keresd a csomagkezelőben, bár az Ubuntu automatikusan tartalmaz ilyet feltelepítve), terminálban/konzolban parancsokkal (ez viszont nem felhasználóbarát), vagy paneles fájlkezelőkkel (vagy az Intézőre hasonlítanak vagy a Total Commanderre) tudod kibontani.

A szakiknak: kihagytam valami fontosat? Most így más alapvető nem jut eszembe. Mindegy, így is regénnyire nyúlt el, de ezek a kérdések rendszeresen előjönnek.

• spammer

veterán

válasz teleahocipöm #51513 üzenetére

Pedig kiemeltem vastaggal, hogy a ~/.bashrc-be. :) Tehát a saját home könyvtáradban (/home/vinetu) lesz egy .bashrc nevű fájl. Lehet, hogy nem látod, mert rejtett. Állítsd be, hogy mutassa a rejtett fájlokat is. Amelyik fájl neve ponttal kezdődik, az rejtett. A bashrc-t bármilyen egyszerű szövegszerkesztővel megnyithatod és bemásolhatod a kódot, amit írtam. Utána nyitsz egy új terminált és akkor már ismerni fogja az új parancsot. Ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan. ;)

szerk: a háromsoros funkciót kell a bashrc-be másolni, aztán persze az új parancs(oka)t majd már a terminálban kell használni, pl.: zenemasolas videonev.mp4 audionev.aac

• spammer

veterán

válasz teleahocipöm #51507 üzenetére

"el kell ismernem ebben az esetben a terminál csodát tett."

Hehe, a terminál (illetve a shell) nagyon sokszor gyorsabb és kényelmesebb. :) Csak egy példa a múltkor egy csomó képet kellett vízjeleznem. Az imagemagick programmal rengeteg képszerkesztési dolog megoldható terminálban a különböző parancsok segítségével. Kb. 1-2 sornyi paranccsal előre megadott szisztéma alapján (pl. fájlnév, sorszám, akármi) végigvízjelez neked akármennyi képet, pillanatok alatt. De ugyanígy tud croppolni (vágni), átméretezni, szürkeárnyalatosra konvertálni, színeket manipulálni stb. GUI nélkül. :)

"valahova el is mentem ezt a parancssort."

Megkönnyítheted az életed, ha megtanulod használni az aliasokat és funkciókat. Példa: ha ezt a funkciót berakod a ~/.bashrc-be

hangmasolas() {
    ffmpeg -i "$1" -vn -acodec copy "$2"
    }

Akkor utána a
    hangmasolas /home/vinetu/Videók/valami.mp4 /home/vinetu/Zenék/valami.aac paranccsal tudsz hangot másolni a videóból.

Vagy, ha még jobban le akarod rövidíteni és mindig a Videók mappából akarsz a Zenék mappába audio fájlt másolni, akkor például:

zenemasolas() {
    ffmpeg -i "/home/vinetu/Videók/$1" -vn -acodec copy "/home/vinetu/Zenék/$2"
    }

ebben az esetben a parancs: zenemasolas videonev.mp4 audionev.aac
    (a videót automatikusan a Videók mappában fogja keresni, az audio fájlt pedig automatikusan a Zenék mappába fogja pakolni).

Természetesen más nevet is adhatsz a funkcióknak, csak a példa kedvéért írtam a hangmasolas és zenemasolas parancsot. Arra ügyelj, hogy már létező program/parancs nevével ne ütközzön és ne tartalmazzon szóközt.

• teleahocipöm

senior tag

válasz BoB #51479 üzenetére

Na, már ki is próbáltam a "ffmpeg -i /home/vinetu/Videók/hfe.mp4 -vn -acodec copy /home/vinetu/Zenék/ez_legyen_a_hangfajl_neve.aac" parancsot és mint a villám már kész is volt, kipróbáltam, lejátsza. Nagyon szuper, :C el kell ismernem ebben az esetben a terminál csodát tett, valahova el is mentem ezt a parancssort.

Bevallom először az "acodec copy" után nem írtam elérési útvonalat, gondoltam oda másolja, ahol az eredeti van, de nem, kell a az elérési útvonal a kimenetre is, pedig úgy láttam másolt valahova, de még nem találtam meg.

Most már csak a nyomtatást kell megoldanom, hogy mindig van valami

• teleahocipöm

senior tag

válasz BoB #51486 üzenetére

Frawly és BoB

Most tettem mégegy próbát, de egy hirtelen ötlettől vezérelve az egész elérési útvonalat beírtam a fájlnév elé /home /.../.../.. és így már sokkal több adat jött ki.
    Metadata:
    major_brand : isom
    minor_version : 0
    compatible_brands: mp41avc1

Duration: 01:41:10.98, start: 0.000000, bitrate: 260 kb/s
    Stream #0:0(eng): Audio: aac (LC) (mp4a / 0x6134706D), 44100 Hz, stereo, fltp, 125 kb/s (default)
    Metadata:
    creation_time : 2017-03-05T14:16:51.000000Z
    handler_name : SoundHandler
    Stream #0:1(eng): Video: h264 (Main) (avc1 / 0x31637661), yuv420p, 720x720 [SAR 1:1 DAR 1:1], 125 kb/s, 29.96 fps, 29.97 tbr, 1000k tbn, 59.94 tbc (default)

Úgy nézem a hangfájl aac formátumban lehet.

• Ablakos

őstag

Distro független ACL kérdésem van. Adott a következő katalógus szerkezet a /home alatt:
    [teszt@centos home]$ tree -pf teszt
    teszt
    ├── [drwxr-x---] teszt/htdocs
    ├── [drwxr-x---] teszt/include
    ├── [drwxr-x---] teszt/log
    ├── [drwxr-x---] teszt/session
    └── [drwxr-x---] teszt/tmp
    ├── [-rwxr-x---] teszt/tmp/a1.txt
    └── [drwxrwx---] teszt/tmp/tmp1
    └── [-rwxr-x---] teszt/tmp/tmp1/b1.txt

Azt szeretném, hogy a legutolsó b1.txt fájl-t tudja olvasni az oracle user. Meg lehet ezt ACL segítségével alkotni?
    A getfacl ezt mutatja a b1.txt fájlra:
    # file: home/teszt/tmp/tmp1/b1.txt
    # owner: teszt
    # group: teszt
    user::rwx
    user:oracle:r--
    group::r-x
    mask::r-x
    other::---

és a fájl tartalmazó katalógusra:
    # file: home/teszt/tmp/tmp1/
    # owner: teszt
    # group: teszt
    user::rwx
    user:oracle:r-x
    group::rwx
    mask::rwx
    other::---

Ennek ellenére ez van:
    [oracle@centos home]$ cat /home/teszt/tmp/tmp1/b1.txt
    cat: /home/teszt/tmp/tmp1/b1.txt: Engedély megtagadva
    és
    [oracle@centos home]$ cd /home/teszt/tmp/tmp1/
    bash: cd: /home/teszt/tmp/tmp1/: Engedély megtagadva

• growler

őstag

válasz ALFA #51145 üzenetére

dpkg --get-selections > /home/felhasználónév/programlista

Létrehoz a saját könyvtáradban egy programlista nevű fájlt...ebben megtalálod
    az összes telepített csomagot.

Szerk. - megelőztek ! :)

• ubyegon2

félisten

válasz ALFA #51145 üzenetére

Ha kevés, amit berus.berus szaki írt:

dpkg --get-selections > telepített_csomagjaim.txt

Ez kiírja txt-ben a programokat, a /home/felhasználónév-ben találod telepített_csomagjaim néven.

Akár a synapticban is megnézheted, mik vannak telepítve:

• lev258

veterán

válasz Bici #51034 üzenetére

Ebben az esetben a jogosultság szerintem nem játszik. A file parancs mit mond valamely fájlról?
    pl. file /home/kutya/énvideófájlom.avi

• csixy

addikt

válasz King Unique #50838 üzenetére

Pendrájv-SSD combo!! Ez jó lehet! Hol van csak, hol van csak ?????? :C :F :R

Korábban egy rokonnak próbáltam egy netbookra felvarrogatni egy netbookos linuxot, mert az XP lelógott róla, de még azt is úgy sikerül, hogy a /home meg még pár partíció egy sd kártyára került , na az x@rta össze magát a végén ,mert hamarabb leállt mint mire a puffert kiírta volna.

• spammer

veterán

válasz Victoryus #50775 üzenetére

Magadnak hiába adsz másik jelszót.

Te csak saját home könyvtáradban (/home/neved) tudsz garázdálkodni. A fájlrendszer többi részén alapvetően csak a root a mindenható. Terminálból sudo kell, ha a saját usereddel akarsz a /home-on kívül variálni (ekkor a saját jelszavadat fogja kérni), vagy át kell váltani root-ra (ekkor a root jelszavát fogja kérni) és akkor tudsz bárhol bármit szerkeszteni.

szerk: konzolban nem kell gksu, az csak grafikus (GUI) programhoz kell, ha GUI-s szövegszerkesztővel/jegyzettömbbel stb. akarod szerkeszteni (a home könyvtáradon kívüli dolgokat). Terminálból/konzolból sudo nano fájlnév lesz a parancs, és a nano szerkesztőt nyitja meg (ami nem GUI-s).

Olvass kicsit utána az alapoknak.

• ubyegon2

félisten

válasz Polllen #50768 üzenetére

Igazán nincs mit! Nem számít milyen módon, csak elérd a célod. ;)
    Én is mindig ilyen brute force megoldásokat alkalmazok, mivel nem vagyok hozzáértő. Akkor már a Haladó topikban lebzselnék valószínűleg ;] .

Lehet, hogy csak ennyit kellett volna írnom:

ne adj írás jogot a desktophoz

Nem mindig tudom, ki mennyire mélyedt már el a Linuxban! (sokszor adtam már tök noob tanácsokat olyanoknak, akik ezerszer gurubbak nálam) :D

Nem baj, a chmod-os linkek jól jöhetnek másoknak is még!

Én letiltanám az egész /home-ot.

• Black&White

addikt

válasz ubyegon2 #50693 üzenetére

Köszi, működik! :)

# mount -a -v
    / : ignored
    /boot/efi : already mounted
    /home : already mounted
    /mnt/5K3000 : already mounted
    /media/olaj/Elements : already mounted

csixy:
    Tegnap még sikerült rendbe rakni, segítséggel. :)

• Lathronos

őstag

válasz ooszi #50687 üzenetére

De nehéz 4 felé osztódni. Itt vagyok.

1. Na akkor tehát, conky manager deb csomagja: ITT. Ezt feltelepíted. Eliondítod a conky manager-t majd kilépsz.

2. Letöltöd a témát, innen

3. kicsomagolod a /home/neved/conky-manager/themes mappába.

4. belépsz a conky_light 4core mappába, és telepíted a fontokat(betűtípusokat). Csak simán kattints rájuk 2x, majd telepítés gomb.

5. Töltsd le még ezt is, majd másold be a /home/neved/.conky mappába. Fájlkezelőben CTRL+H kombinációval tudod láthatóvá tenni a rejtett mappákat.

6. Conky Manager-ből futtasd a conky-t.

7. A cinnamon téma neve pedig Baldr. Ezt a /home/neved/.themes mappába csomagold ki.

8. Téma kiválasztása: Jobb egérgomb a tálcán -> Témák -> Alul Asztal -> itt kiválasztod a Baldr témát.

Ennyi. Ha van még kérdés, 22:00-ig itt (is) jelen vagyok.

• ubyegon2

félisten

válasz Black&White #50660 üzenetére

Próbáld ki, hogy nálad működik-e. Egyébként ezek az opciók nem befolyásolják a működést, inkább jórészük az optimalizálást szolgálja, de a sebességre is hatással vannak (la. atime és a tmpfs fejezetet). Ha végignézed az opciók leírását, te is láthatod. Rengeteg beállítási mód van, függ a hw elemektől és attól is mire használod a meghajtókat.

Amúgy miért van, hogy ennyire eltérő "hogyanokat"találni?

Sok Linux hw/sw felállás létezik és azon belül is sok metodika. Linuxon mindenre több megoldási módszer van, a kezdőknek vannak az egyszerű GUI-s megoldások, akár a meghajtók csatolására is van ilyen, például a Lemezek(disks) alkalmazás, de a legegyszerűbb mégis az fstab szerkesztése!

Ha a géped SSD-ről fut, akkor ahhoz is érdemes elolvasni pár dolgot, akár ezt az írást is. Ha mást nem a tmpfs alkalmazását érdemes megfontolni belőle:

#tmpfs to .cache
    tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0

# Modification for SSD
    tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
    tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
    #tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
    #tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0

Ha valami nem tiszta, inkább kérdezz! YT-n inkább csak érdekességeket nézz Linuxos témában, beállításokhoz használd a normális leírásokat! ;)

• Lathronos

őstag

válasz lev258 #50631 üzenetére

Basszus, ennyire nem lehetek balfék. Persze, hogy nem megy, ha a DX11-es exe-t futtatom. A DX9-es gond nélkül fut. :))

Viszont a konfigurációs exe a pbaconfig.exe nem működik. :( Anélkül meg nem tudom teljesképernyősre állítani.

Itt a hibaüzenet:

tomi37@tomi37-cinnamon:~$ wine '/home/tomi37/Játékok/Pinball Arcade/DX9/PBAConfig.exe'
    fixme:winediag:start_process Wine Staging 2.0 is a testing version containing experimental patches.
    fixme:winediag:start_process Please mention your exact version when filing bug reports on winehq.org.
    fixme:wincodecs:JpegDecoder_Frame_CopyPalette (0x169554,0x169ca8): stub

Unhandled Exception:
    System.ArgumentOutOfRangeException: Specified argument was out of the range of valid values.
    Parameter name: SelectedIndex
    at System.Windows.Forms.ComboBox.SetSelectedIndex (Int32 value, Boolean supressAutoScroll) <0x1c6ffb0 + 0x0017b> in <filename unknown>:0
    at System.Windows.Forms.ComboBox.set_SelectedIndex (Int32 value) <0x1c6ff80 + 0x0001f> in <filename unknown>:0
    at PBAConfig.Form1.GetDisplaySettings () <0x1c81498 + 0x0056f> in <filename unknown>:0
    at PBAConfig.Form1..ctor () <0x1beb408 + 0x00533> in <filename unknown>:0
    at (wrapper remoting-invoke-with-check) PBAConfig.Form1:.ctor ()
    at PBAConfig.Program.Main () <0x1be0fa8 + 0x00033> in <filename unknown>:0
    [ERROR] FATAL UNHANDLED EXCEPTION: System.ArgumentOutOfRangeException: Specified argument was out of the range of valid values.
    Parameter name: SelectedIndex
    at System.Windows.Forms.ComboBox.SetSelectedIndex (Int32 value, Boolean supressAutoScroll) <0x1c6ffb0 + 0x0017b> in <filename unknown>:0
    at System.Windows.Forms.ComboBox.set_SelectedIndex (Int32 value) <0x1c6ff80 + 0x0001f> in <filename unknown>:0
    at PBAConfig.Form1.GetDisplaySettings () <0x1c81498 + 0x0056f> in <filename unknown>:0
    at PBAConfig.Form1..ctor () <0x1beb408 + 0x00533> in <filename unknown>:0
    at (wrapper remoting-invoke-with-check) PBAConfig.Form1:.ctor ()
    at PBAConfig.Program.Main () <0x1be0fa8 + 0x00033> in <filename unknown>:0
    tomi37@tomi37-cinnamon:~$

• ooszi

senior tag

válasz Normi™ #50479 üzenetére

Szia telepítéskor ssd-re megy 120 gb-os, 20GB root - a maradék home, mindegyik vinyó és ssd 100/100-as, igen leformázom az ssd-t, a vinyókat nem és gpt mindegyik, a swap egy 500gb vinyón van.

Pontosan így néz ki:

120 GB SSD:
    1mb
    21,5GB /
    87,8GB /home
    10,0GB - nem particionált terület, hogy ne legyen tele írva

500GB HDD:
    487GB /adat
    12GB /swap

1TB HDD:
    1000GB /adat

Telepítéskor mindig reklamál az SSD-n lévő 1MB-ért valamit angolul kiír, de rányomok a folytatásra, az ssd formázom csak.

Most ott tartok, hogy újra raktam, de most elindult, vagyis van kép, nem merem újra indítani mert megint nem lesz kép, szerintem.

• Focke-Wulf

csendes tag

válasz Lathronos #50476 üzenetére

Telepítettem terminálból a dosboxot a következő paranccsal:
    sudo apt-get install dosbox
    ezután elindítottam a dosboxot a terminálból egyszerűen beírva hogy dosbox
    ezután a dosboxot már nem tudom használni, mert nem tudom beírni a " / " jelet

Azt írják a neten be kéne írnom pl. ezt:
    "Egy alapértelmezett virtuális meghajtót kapunk, amely a Z betűjelet kapja és a DOS rendszer számára szükséges állományok lesznek megtalálhatóak rajta. Létre kell hoznunk egy saját virtuális meghajtót, amelyet az általunk kiválasztott betűjellel fogunk tudni elérni. Pl.: C betűjelű meghajtó létrehozásához és a /home/felhasználónevünk/dosgames könyvtár tartalmának hozzárendeléséhez az alábbi parancs kiadása szükséges:

mount c /home/felhasználónevünk/dosgames"

Nem tudom beírni ezt az utolsó mount-os sort mert nincs / jelem!!

• lev258

veterán

válasz Focke-Wulf #50463 üzenetére

Terminálba: wine szóköz, majd behúzod az exe-t a fájlkezelőből. Erre Enter.
    pl. wine '/home/levente/Letöltések/Caesar3/Caesar3.exe'
    ampulla: Szerintem a letöltési oldalon akarja kiválasztani, melyik kell az ő rendszeréhez (mármint melyik virtualbox).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés