Hirdetés
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #97501 üzenetére
Nincs FB fiókja.
Az igen pozitív! Anno én is szakmai okokból csináltam profilt, sajna most meg időnként azért kell benéznem, mert a társasházunk oda infózik. Amúgy a hátam borsódzik az egész FB-tól.
Mondjuk sok éve beléptem a blackPhanter nagymagyar OS FB oldalára, na az kemény volt! Nem nagyon toleráltak a vérfanok.
Voltak persze kritikus jellegű kérdéseim.
-
válasz
tordaitibi #97497 üzenetére
Pl. a napelemes hobbim elvitt most pár 100ezret, no problem.
Azért ez idővel csak termel annyi áramot, hogy a 8-15 gépedet ellássa energiával!
PH account megosztásnak nem látom értelmét, szegénykém számítástechnikai és műszaki analfabéta
Nem is Facebookozik eszerint? Mert ha igen, akkor simán meg tudja nézni sok helyen, miket írkálsz! Ugye ez a nagyszerű FB-kal meg Google-val való belépés...
-
válasz
tordaitibi #97494 üzenetére
Ezt az Ajajjj-t csak poénból írtam, hiszen nemrég itt is szóba került, hogy az emberi hülyeség ami igazán veszélyes a bankolgatásnál.
Amit fusizol, azt hazaadod...
Tuti, hogy a PH accountod is megosztod az asszonnyal! Egyszer úgyis megbuksz, hiába irkálsz ilyeneket!
-
válasz
tordaitibi #97489 üzenetére
Vannak ilyen esetek, amikor adott weboldal x böngirnyón hajlandó rendesen működni, ezt én is tudom, anno banki oldalak is csinálták ezt...
No de a jelenlegi esetnél nem elemezgettem a kérdést, nem olvasgatta a Netflix doksiját, mert tudtam, hogy működik FF-on is. Egyszerűen beírtam a címsorba vagy keresőbe és rákatt. Nem tudom mi van, de nálam évek óta minden csak egyszerűen működik. OS is, böngirnyó is, linkek is...
6 éves telóval bankolgatsz és ezer éve nincs security frissítés rajta? Ajajjj...
(#97487) galaxy55
Bocs, de én akkor olvasgatok leírásokat ilyen egyszerű kérdésekben, ha nem akar működni a dolog.
Amúgy néha bambulgatom notin, mik vannak fenn, nézni nyilván a TV-n nézem. Mióta rászoktam a koreai sorozatokra, nem is mondom le a NF-et, plusz családi nőihölgyek se engedik.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97428 üzenetére
Az Ubuntu Pro-hoz kötelező fiókot is regisztrálni?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97433 üzenetére
dir helyett az ll-t szokták használni, ugyanaz a kimenete. szerk: bocsi, nem, nálam is csak OpenSuse-n ugyanaz a kimenet (ahol ugye a aliasolva van a dir az ls -l-re), a többi gépemen a dir kimente ugyanaz, min a sima ls-é.
Ilyenkor én nem tudom mi történne de logikusan a tiédnek kéne lefutnia nem a lsusb parancs a pathból.
És oké, pontper.
Mit ér ha úgyis eléteszem hogy ./lsusb? akkor az fut le amit tőled kaptam, nemmindegy hisz egy kis csavarral de lefuttatható a tiéd. Ami csavart ezekszerint minden felhasználó ismer.Mindegy igazából, mi fut le, az eszmefuttatásom úgyis csak elméleti. De ha úgy lenne, ahogy írtam, akkor ha beírnád, hogy lsusb, akkor az én parancsom futna le, ha pedig azt írnád, hogy ./lsusb, akkor a PATH-ban lévő.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97426 üzenetére
dir az micsoda? Valami szőlőbetegség? Az én rendszereim csak ls-t ismernek
Fogd fel úgy ezt a ./ dolgot, mint valami biztonsági intézkedést. Ha én küldök neked egy tar.gz-t, amiben van egy dir nevű futtatható fájl, te kicsomagolod, terminálban belépsz a mappájába, és gyanútlanul kiadod a dir parancsot, akkor ha nem kellene elé pontpert írni, akkor az általam küldött dir futna le. És ha én történetesen egy velejéig romlott ember volnék, és olyan dir programot küldenék neked, ami törli mind a kétezer partíciódat, akkor jól megszívnád. Ezért jó, hogy pontpert kell írni elé.
-
válasz
tordaitibi #97421 üzenetére
Ha valahogy sikerül feltelepítened, akkor navigálj el a /sbin mappába és ott add ki az indítási parancsot.
-
válasz
tordaitibi #97428 üzenetére
Óóó akkor én legalább olyan fontos vagyok mint az amerikai haditengerészet
Főleg, ha Te is XP-t használsz, amit az US Navy.
-
válasz
tordaitibi #97426 üzenetére
Biztosan számít a rendszer és vele együtt a csomagok életkora is, mert a biztonsági frissítéseket már nem kapják meg, kivéve, hogy gyanítom Ubuntu Proval használod, ami 10 év támogatás.
Tegnap olvastam, hogy az amerikai haditengerészet valami ősöreg Red Hat verziót is használ, de gondolom az is egy speciális eset, mert arra kaphatnak frissítéseket a fejlesztőtől. -
urandom0
senior tag
válasz
Én csak simán letöltöttem innen a tar.gz-t: https://cisofy.com/downloads/lynis/
Kicsomagoltam, aztán terminálban./lynis audit system
Annyi, hogy első futtatásnál szólt, hogy a root tulajdonában kell lennie a fájloknak, úgyhogy átadtam mindent a rootnak (find * -exec chown root:root {} \;
), de ha eleve rootként töltöd le, talán az is jó lesz. -
válasz
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #97333 üzenetére
Ezt a csipketerítős mondatot majd beteszem az összefoglalóba.
-
allein
addikt
válasz
tordaitibi #97327 üzenetére
Van saját op rendszere: webOS, nem Android.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97291 üzenetére
Dettó egy ppa-s deb, appimage, github forráskód.
Az is gyakorlatilag a karbantartón múlik.Igen, DE (és ez egy erős DE)! A ppa-s deb, az appimage, a forrásból fordított programról (átlagos felhasználóként) esélyed sincs tudni, hogy hova ír, hogy milyen adatforgalmat bonyolít, stb.. Előfordulhat, hogy egy ppa-s deb letörli a pendrive-ot, amit bedugsz? Elő bizony. Előfordulhat, hogy egy hibásan elkészített kiegészítő törli az összes adatod? Elő bizony. És lehetne még sorolni.
Konténerformátum esetén legalább az esélyed megvan arra, hogy láthatod, hova nyúlkál az adott program (és meg is tilthatod neki).Csak egy példa. Én snapet nem használok, flatpakot igen. Itt vannak a flatpakos Viber jogosultságai:
Sehova máshova nem tud írni, csak a letöltésekbe, dokumentumokba, videókba, az asztalra, a képekbe, és a ~/.ViberPC mappába. És mindezt egy egyszerű GUI-n be lehet állítani.
Innentől fogva (ha a konténer védelme jól működik), hogy letarolja a home mappámat, hogy valami kémprogramoat helyezzen el az ~/.config/autostart-ban, stb. -
válasz
tordaitibi #97294 üzenetére
Oke, hadd szogezzek le valamit, mielott barki is felreerti: ha vhol biztonsagi problemat latok, csak azert teszem szova, hogy mindenkinek vilagos legyen, mivel szembesul - de ettol meg mindenki azt hasznal, amit akar.
Visszaterve az alkalmazasokra: hasznald a hivatalos tarolot, a legnagyobb eselyed akkor van arra, hogy ne vadasszon le vmi idiota. Kicsit furi ez a kerdesed egyebkent, mert mar nem tamogatott Ubuntut hasznalsz, nyilvan a csomagok is regiek lesznek a meg meglevo repokban. Ettol fuggetlenul frissiteni akkor erdemes barmit, ha lejar a tamogatasa, vagy biztonsagi hibat talalnak benne. Egyebkent ha nem romlott el, ne javitsd meg.
Debianban tenyleg regebbi csomagok vannak a tobbi disztribuciohoz kepest (de a backportsbol kaphatsz ujabbakat), ellenben stabil es merem allitani, hogy a legtobb disztribucional biztonsagosabb is - es desktopkent is hasznalhato. 1000 es egy eve leszoktam arrol, hogy buzeraljam a rendszeremet, mert sokkal produktivabb vagyok, ha nem az OS-t kell faragnom: ahogy kihajitottam az Ubuntut es a Linux Mintet, ugy a Debiant is kihajitom, ha ugy alakul. Szamomra az OS eszkoz, nem pedig cel es gyanitom, hogy nem egyedul vagyok ezzel, mert nem en vagyok az egyetlen Debian felhasznalo. Ebbol pedig az kovetkezik, hogy a regebbi csomagokkal is egyutt lehet elni, felteve, hogy nem akarok olyat a rendszerre eroszakolni, ami nem tamogatott. Lehet persze hasznalni frissebb alkalmazasokat is, de akkor tudd, hogy mit csinalsz es ne engedd le a vedelmet, csak mert ugy kenyelmes, hanem probald meg a megadott feltetelek mellett megoldani a feladatot!A Te esetedben pl. nem piszkalni a snap beallitasokat, hanem keresni egy eszkozt, ami a snap altal letoltott cuccot atmozgatja oda, ahova Neked kell - ezt lehet idozitetten, meg esemeny-vezerelten is, tehat eszkoz a cron, de mivel ez CLI-s, amire Te szentelt vizet locsolsz, lehet keresni hozza GUI-t (van), vagy keszitesz ra egy systemd-s unitot, amire oly' sokan eskusznek (nyilvan en nem).
Szoval vannak lehetosegek boven, felteve, hogy az ember nem soros lokent nez es megy egyetlen iranyba, hanem nyitott szemmel jar.
-
válasz
tordaitibi #97291 üzenetére
Nem tevedsz, pontosan ezt magyaraztam 2 v. 3 alkalommal ebben a topicban az elmult 1 ev soran.
-
válasz
tordaitibi #97286 üzenetére
Nem bonyolult és elmagyaráztam már néhányszor: többek között azért nem igaz a Canonical állítása a biztonságról a snap kapcsán, mert nem a cégen múlik, hanem a csomag karbantartóján. Az egyiknek magasabb a biztonsági szintje, mert rendesen be van állítva, a másiknak nincs, a harmadik figyelembe veszi, hogy külső eszközre is menteni lehessen.
-
válasz
tordaitibi #97279 üzenetére
"Számomra így alaphelyzetben használhatatlanok, mentegessek le 120 videoklipet meg 5 filmet a home-ba, aztán másolgassam a másod ssd-re? Nekem ez nem gyerebe."
Pedig meg automatizmus is keszitheto ra, Neked annyi dolgod lenne, hogy letoltsd a cuccot, ahova tudod.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #97280 üzenetére
Tényleg sokat ismétled a küzdelmeid. Végsősoron nem egyféleképpen használjuk az OS-eket. Én elfogadom, hogy te másként csinálod, mint az megszokott, vagy mainstream. Ráadásul a Linux aztán tényleg arról szól, hogy a szükségleteid képére faraghatod, így kár lenne elfordulnod tőle!
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97239 üzenetére
Szerintem ha egy CSAK letöltésre képes applikációnak nincs alapból jogosultsága a home-n kívülre, az nagyon gáz.
Nincs valami elérhetősége annak, aki csinálta a snap csomagot? Lehetne írni neki, hogy idiótán vannak beállítva a csomag jogosultságai.
-
válasz
tordaitibi #97271 üzenetére
Meg ahogy Szarvas József dadog, az se semmi!
-
válasz
tordaitibi #97265 üzenetére
Köszi. Értem. Csak azt nem értem, hogy miért ragaszkodsz a rég nem támogatott ubi verzióhoz.
Amúgy a yt-downloader csuda egy progi. Meg akartam nézni a youtube-on a Hasutasok c. filmet de nem adta , mert azt mondta, hogy jelentkezzek be a gugli fiókommal, hogy láthassa, hogy nem vagyok gyerek. A címsoros linket meg bemásoltam a downloaderbe , oszt úgy leszedte a filmet, mint a huzat. -
válasz
tordaitibi #97262 üzenetére
En kineztem Beloled, megvan hozza a tudasod es a tapasztalatod es nem miattad lesz bajban az r=1 Linux-felhasznalo, hanem a Canonical ostoba/f.szkalap hozzaallasa miatt. Siman meg lehetne csinalni, hogy a snap csomag telepitesekor a snap service rogziti a yaml-ban levo informaciokat, igy hiaba tursz bele, akkor is kierolteti a beallitasokat. Ugyanez pepitaban, ha a snap store-bol synceli le egy lokalis cache-be.
-
válasz
tordaitibi #97249 üzenetére
Itt az én [szabálytalan] megoldásom egyszerű fájl kicseréléssel, de gondolom, hogy ezt a faultomat a debián egy következő yt-dlp frissítéskor egyszerűen felül fogja írni. Addig meg működik az új verzió.
-
válasz
tordaitibi #97247 üzenetére
tibi, nezzel mar egy kicsit tavolabb, lasd, hogy a fa mogott ott van az erdo is. Ne vegyuk egy kalap ala az OS-eket es az alkalmazasokat. Az OS-eknek altalaban veve van egy logikajuk es ugy nyitogatjak a konyvtarakat. Vagy kerted az Ubuntudat, hogy a hozzon letre /etc-t, /var-t, satobbit? Nem, evidensnek veszed, hogy az OS egy bizonyos elkepzeles menten ezeket automatikusan letrehozza, oda file-okat tesz, alkonyvtarakat nyit stb.
Amikor viszont egy app beleir a /etc-be, a /usr/bin-be, a /opt-ba, meg a sajat home-odban meg vagy 2-3 helyre, na az szemeteles. Az, hogy egy allitolag biztonsagos, sandboxos csomagformatumnak par mozdulat plusz jogosultsagokat adni azon kivul, amivel erkezik, nem jo. Nekem nem azzal van bajom, hogy Te, szemelyesen, az ITCafe.hu forumanak tordaitibije atiranyitottad vmelyik videoletolto celkonyvtarat, hanem azzal, hogy nehany mozdulattal megteheto.
A kovetkezo szint az lesz, amikor majd jon vmi full kezdo, akinek a Linux alapjairol sincs halvany lovese sem es kerdezi, hogyan lehet ezt megcsinalni, mert "olvasta valahol", hogy lehet. Nincs realis indoka, miert akarja ezt tenni, csak ugy erzi, ez "meno". Aztan ennek kovetkezmenyekent "elveszik" a szakdolgozat, biztonsagi mentes ohne es nem ismeri fel, hogy o volt a hulye, csak kijelenti, hogy a Linux szar es nem biztonsagos.
-
válasz
Az nagyon rendben van, hogy egy alkalmazasnak alapbol nincs joga mashova szemetelni, csak a user sajat home-jaba, mert nem szabad megengedni, hogy OS-tol fuggetlenul az alkalmazasok oda piszkitsanak, ahova akarnak. Ilyen vilagbol jovunk - es tibi, Te mar akkor is felnott voltal, amikor ezt a vilagot eltuk, kivaloan lathattad, mi volt a kovetkezmenye - es nem veletlenul fejlodott oda ez, ahol most tartunk.
-
válasz
tordaitibi #97237 üzenetére
Egy dologban igazad van: mindent meg lehet hackelni.
Csak az nem mindegy, mennyi erofeszitest igenyel. Az, hogy egy kontenerformatum arra van kitalalva, hogy egy szuk teruleten garazdalkodhasson, aztan alig par mozdulattal ezt oda allitod, ahova akarod, sokmindennek nevezheto, jonak semmikepp.
Ez a megvalositas igazabol olyan igazi Ubuntus: "csinaljunk vmit, ami megkulonboztet minket a tobbi Debiantol, mondjuk egy sajat csomagformatumot. Mivel ezt kevesen veszik be, ezert mondjuk azt rola, hogy azert jo, mert 'biztonsagos', mert sajat sandboxban fut, de normalisan azert nem kell megcsinalni...".
Ez a hozzaallas erosen emlekeztet a Microsoftera: "raerunk megcsinalni szarul is, minek effortot belerakni a jo megoldasba, aztan ha majd baj lesz belole, foglalkozunk vele.".Szoval ez nemhogy nem a snap hibaja, hanem inkabb epic fail. Legalabb 2 modszert tudnek emliteni, amivel sokkal nehezebb lenne az ilyen babralas, ha meg kicsit gondolkodok is, akkor meg 3-at hozza tudnek tenni, mivel lehetne meg kemenyebbe tenni a vedelmet ezeknek a csomagoknak.
-
válasz
Mi az a Snap?
Írtuk már, hogy ne menj motoros szemüveggel búvárkodni, mert belemegy az orrodba a víz.. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97230 üzenetére
De ennek semmi köze a biztonsághoz. Az, hogy te a saját gépeden tárolt és futtatott snap jogosultságait meg tudtad változtatni, az teljesen normális és természetes. "Az ellen nem véd", nem is célja védeni a helyi módosítások ellen.
A konténerformátum azért konténerformátum, mert egy konténerben fut, amiből nem tud kitörni. Ha valaki (akár te, akár egy gonosztevő) belép a gépedre (az már régen rossz...), és megváltoztatja a snap jogosultságait, az egy másik kérdés.
Az, hogy Video letöltő program addig nem látta a /home mappádat, amíg te explicit módon bele nem hekkeltél, az pont jelenti, hogy a snap mappabiztonsági rendszere jelesre vizsgázott. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97227 üzenetére
Nem! Csak azt hittem ennél szofisztikáltabb a permissions kezelés.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97223 üzenetére
Nem lett volna egyszerűbb a snap store-ban, ha már egyszer működik nálad a permissions(#42702)?
-
5leteseN
őstag
válasz
tordaitibi #97223 üzenetére
=>
tordaitibi
veterán -
válasz
tordaitibi #97220 üzenetére
Wáááóóó, megvan, gugli segített.
sudo umount /snap/video-downloader/1178
Csak nem értem, a másik szintaktika is működik, addig amíg 1 szó a név.
Kiértiezt...? -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97220 üzenetére
sudo systemctl stop "snap-video.\x2ddownloader-178.mount"
Próbáld meg ezt úgy, hogy nem teszed bele a pontot a video után, akkor sem jó?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97218 üzenetére
Védd le a - karatert egy perjellel:
systemctl stop snap-video\-downloader-178.mount
Vagy helyettesítsd be \x2d-vel:
systemctl stop snap-video\x2ddownloader-178.mount
A systemd-escape parancs segít:
# systemd-escape sys-fs-fuse-connections.mount
sys\x2dfs\x2dfuse\x2dconnections.mount -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #97130 üzenetére
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #97096 üzenetére
Azért úgy látom, hogy a gondjaidat igen szépen megtanultad megoldani. Én babrálom a Linuxot, de ennyire mélyibe' nem mentem még.
-
válasz
tordaitibi #97093 üzenetére
Na Tibor!
A yt-dlp és downloader beüzemelése kézihajtányos módszerrel.
1. synapticból telepítsd a yt-dlp és a youtubedl-gui csomagokat ennek eredményeként a downloader jó lesz de a yt-dlp egy használhatatlan zizimport fájlt lesz a /usr/bin mappában
2. Töltsd le a legújabb [https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/download/2024.07.16/yt-dlp_linux] fájlt és ezt nevezd át yt-dlp -nek. Tedd futtathatóvá. Ezzel a 35 megás fájllal írd felül a x@r 2.9megás zizimport yt-dlp fájlt a /usr/bin mappában.
3. Kész. !!! Lehet, hogy szabálytalan, de múködik!
-
válasz
tordaitibi #97036 üzenetére
Anno én is kipróbáltam, de nekem se jött be, pedig a support nagyon barátságos volt.
Efibootmgr, már többször használtam begyöpösödött agyú uefi rendbetételére.
Legalább már tapasztaltad, milyen az, ha valami egyszerű.
-
válasz
tordaitibi #97024 üzenetére
Nagyon egyszerű, telepíted az efibootmgr (cli-s.... brrr
)programot.
Hoppa, ezt is megértük, azt írod, nagyon egyszerű és használod is! Egy terminalos programot!
Pedig vannak GUI-s megoldások, de ez esetben is bebizonyosodott, hogy sokszor tényleg a CLI-s módszer a jobb és egyszerűbb!
épp a Te eseted ez is: [link] [link]
Határozottan fejlődőképes lettél!
Igaz neked még könnytést is tettek bele, nem kellett kiírnod a 0001-et, elég volt az 1-es is.
Egész jónak tűnik ez a efibootmgr jobban megnézve.
De ez most komoly?
Boot0005 blackPanther_OS
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #97024 üzenetére
Köszönöm Tibi, ezt megnézem. Sokkal élhetőbbnek tűnik, mint amit én csináltam
-
válasz
tordaitibi #97005 üzenetére
ezt is megértük nálad!
Nekem viszont ez egy +supertordaitibi, mivel egyszerre tudott ellenem dolgozni a két nagy kedvencem, a Win meg az UEFI!
Kellett nekem kíváncsiskodni... -
válasz
tordaitibi #96999 üzenetére
Úgy néz ki, nálad még pont ez nem jött elő hibaként és azt gondolod, akkor ilyen hiba nem is létezhet!
No most végre találtam SSD csavart is meg a pici távtartót is a 2230-as SSD-hez, amin a Win11 is van, beraktam a Latitude 5520-ba a 2280-as SSD mellé. Mindkettő EFI-s, először simán bootolt az, amin nincs Win, utána EFI settingben a másikat kapcsoltam, az is bejött. Nagyszerű...lenne! Azóta a 2280-as SSD EFI-je simán eltűnt, hiába jelölöm ki EFI settingben a meghajtót, ahol egyébként egyre több Ubuntu bejegyzést tesz!
Látszik a Lemezek-ben mindkét meghajtó összes particiójával. Pont azt akartam kipróbálni, hogy a tisztán Linuxos SSD-n csinálok egy grub-update-et, de annak az UEFI-je illegalitásba vonul kissé.
Amíg nem jelölöm ki valamelyik Ubuntu sor vagy a Wines SSD-t, addig minden boot visszadob az EFI settingbe, bármit kavarok az eszközsorrenddel, akármivel.
No szóval ilyet egymás mellé berakott legacy meghajtók nem csinálnak!
Ez az, amit a fotó készítésekor láttam utoljára!
Emmeg az, amin a Win van.
No most akkor mit upgrade-eljek ilyenkor?
-
válasz
tordaitibi #96985 üzenetére
Kollégának az égvilágon semmi de semmi gondja nem akadt sem a UEFI, se CSM mode, sem a Windows terén.
Már kb leesett, hogy akkor gyakorlatilag még boot előtt kell kiválasztani az adott meghajtót!
Ha ez a UEFI meg a Win hibája, akkor ám legyen igazad.
Ilyent nem mondtam, a Windowsnak egyetlen hibája van, az maga a Windows!
És végre egy értelmes emberke, mármint Petya XT.
Persze, hogy az...de akkor én már alapból nem lehetek értelmes, mert nekem egyetlen meghajtóm van mindkét gépemben?
brühühü.... Amúgy jobb is így, mert a drága Windowsod nem fogja elbarmolni a GRUB-ot, mikor épp olyan kedve van!
-
válasz
tordaitibi #96917 üzenetére
Szerintem ataludhattad az elmult 20 evet, mert szinte minden szoftvert agile szerint fejlesztenek azota - ezert fos mind. Nem csak a Linuxos, mindegyik - a webappok is.
-
válasz
tordaitibi #96917 üzenetére
Kb. így van mostanság Linuxéknál, globálisan, szinte disztrófüggetlenül van mindegyikbe valami oltári gebasz.
Nálad legalábbis, ezt tegyük hozzá, meg persze azt is, hogy addig kavarod az összes disztró életét a sokévtizedes XP appjaiddal, amíg azok fel nem adják. No meg a miniPC csodagépeid...'18 óta elég sok használtüzleti notira raktam már Linuxot, a sajátjaimra ezernyifélét, de azt nem igazolhatom, hogy mindegyikbe van gebasz. De persze tízezernyi apró komponensből összerakott OS-nél nem zárható ki a hiba lehetősége.
Mondok egy egyszerű példát, mikor megvettem a Dell Latitude 5520-at, az eladó külön említette is az akku excellent 100%-os állapotát, csodálkoztunk is, hogy az hogy lehet, de ott volt a Windowsos hardvernéző akármilyében valóban, külön megnéztem itthon is, mert azért 3 éves gép volt 28TB írással az SSD-n. De az eladó tényleg jóhiszeműen mondta ezt. Aztán felraktam az első Linuxot...pedig itt is többször olvasni, hogy a hardvermonitorozás az Windowson az igazi. No ekkor szedtem ki a gépből a kis fittyfene méretű SSD-t Windowsostúl és tartós tárolásba helyeztem szépen.
56,4% lett a 100%-ból Linux alatt.
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 35.1 Wh (100.0%) condition: 35.1/62.3 Wh (56.4%)
volts: 16.4 min: 15.2 model: SMP DELL 75X1611 type: Li-poly serial: 239
status: fullAzér' ez a villanyszerelős példa eléggé inarogyi volt.
Amúgy ha a kombájnnal nem tudsz leparkolni rendesen a korcsma elé, akkor nyilván szar a kombájn!
-
válasz
tordaitibi #96894 üzenetére
Mind igaz, amit írsz, de azért lássuk be, Te vagy a desktop Linuxok valódi állatorvosi lova!
Nincs még egy élő Linux user, akinél ennyi féle-fajta disztró ne működne, köztük a Linux Mint és a Debian.
-
válasz
tordaitibi #96884 üzenetére
Én próbáltam ezt a Neont de a telepítő nem is látta azt a partíicót amire telepítettem volna így elengedtem.
Rémlik a dolog, de ott valami más gond lehetett, ha jól emlékszem, a particionálója megelégelte számlálni a millió meghajtódat/particiódat!
Amúgy jó esetben már ezzel a .gpg-vel elakad a legelején, szóval hamar kellett volna kérdezned!
file:/var/lib/preinstalled-pool jammy Release.gpg
Hiába szídtad volna a Linux csomagkezelését, mivel kiderült volna, hogy nem néztél utána a disztró doksikban, már megint! De akkor ezt megúsztuk!
Amúgy ha a GUI-s csomagkezelőt használtad volna, nem is futsz bele ebbe a problémába, ezt a részt átugrottam, de ha jól emlékszem a Discover-nek a cli-s megoldása a pkcon!
Amúgy nem rossz a Neon, csak figyelembe kell venni a sajátosságait, akár a Kubuntuval vagy a Debian KDE-vel szemben...
-
válasz
tordaitibi #96860 üzenetére
Gondolom Linux alatt szeretnéd ezt "elkövetni"...
1. PDF24 - PDF konvertáló, konvertáld Writer (.odt)-be (Mód->FLOW ez fontos), letöltöd (445MB-s PDF-t sikerült feltölteni a user-nek)2. Letöltöd ezt a kiegészítőt, LibreOffice Writer-ben telepíted, betöltöd az ODT-t és lefordíttatod vele (Eszközök/pagetranslate/europe/hungarian)
Kis kerülőút, de legalább működik, mondjuk azért a konvertálás és a fordítás is eltarthat egy ideig, légy türelmes...UI: PDF24 természetesen tud szétbontani és egyesíteni is...
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #96856 üzenetére
És, ha átkonvertálnád valami szöveges formátumra?
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #96811 üzenetére
Köszönöm szépen gyors válaszodat!
A "Switcheroo" alkalmazás megjelent a telepített alkalmazások között, miután kijelentkeztem és ismét beléptem a fiókomba.
-
varmi2
nagyúr
válasz
tordaitibi #96794 üzenetére
Igen van. Ahoz kell a progi.
-
varmi2
nagyúr
válasz
tordaitibi #96792 üzenetére
Sajnos nem. Böngészőből csak helyi hálón lehet nézni.
-
varmi2
nagyúr
válasz
tordaitibi #96787 üzenetére
Köszönöm hogy foglalkoztál vele.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96787 üzenetére
Na majd futok még vele egy kört. Amúgy az RTSP streamet be tudom lőni ezzel: https://snapcraft.io/cctv-viewer
De ez ugye csak élőképet ad, én meg visszanézni szeretném a felvételeket. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96765 üzenetére
Azt esetleg nem tudod, hogy a VIGI Security Manager hogy fut mostanában Linuxon? Én többször rápróbáltam, egyszer addig konfigoltam a Wine-t, amíg sikerült elérnem, hogy felmegy a program, el is indul, de a kamerák képének helyén csak ilyen elmosódott folt volt.
-
varmi2
nagyúr
válasz
tordaitibi #96781 üzenetére
Itt van.
Előre is köszönöm a foglalkozásr. -
válasz
tordaitibi #96772 üzenetére
De ez nem a Linux hibaja.
-
varmi2
nagyúr
válasz
tordaitibi #96765 üzenetére
Értem, köyzönöm a választ. Szomorú, de ez van, a linux nem alkalmas mindre.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96759 üzenetére
snapes nem jó neki?
De nem ám, neki konkrétan a yt-dlp Ubuntus csomagja kell: `yt-dlp' csomag nincs telepítve.
ezekszerint olyan szoftvert nem lehet telepíteni, aminek függősége a yt-dlp?
Nem lehet. Hiába van snap, vagy bármilyen yt-dlp, neki konkrétan a yt-dlp csomag kell.
Vagyis nincs tudomása róla a telepítőnek hogy de, van yt-dlp és működik?
Bizony nincs ám, ő csak azt nézi, hogy a yt-dlp csomag fent van.
Egyébként >> itt << van egy yt-dlp repó, azt nem tudod használni?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96739 üzenetére
Jajj, várjál, most nézem, hogy igazából magára a yt-dlp csomagra hivatkozik! Az telepítve van?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96743 üzenetére
Ha a /home/tibi/bin mappában bent van a yt-dlp, és bármelyik mappán álva kiadod a yt-dlp parancsot, akkor elindul?
Ha igen, akkor valami más problémája van a GUI-nak. Nem lehet, hogy fix helyen keresi? -
válasz
. Semmi, elnéztem.
Szerk.: De mondjuk mégsem néztem el, mert azt írtam, hogy jó lenne egy frissebb rendszert használni, amiben eleve benne vannak az yt-dlp függőségei. Nekem Debianon a tavalyi csomagok nem működtek, Fedorán viszont jelenleg nincs probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Hmm... Ha legalább az Ubuntu 20.04-re át tudnál lépni 18.04-ről, akkor már lenne PPA-d ahonnan magától rakná fel a yt-dlp csomagot és frissülne is a rendszerrel együtt. Ott valszeg egyből megtalálná a ytdlp-gui is amit keres.
Warton: de amit a Steam felrak Connectet, az továbbra is egy különálló telepítés lesz. Vagyis valami az Uborka szoftver oldalán nem ment, azt rakhattad rendbe mikor Lutris alól elindítottad.
-
urandom0
senior tag
válasz
a legfrissebb yt-dlp a /home/tibi/bin/ könyvtárban figyel,
chmod a+rx ~/.bin/yt-dlp lefutott.
Most akkor melyik, /home/tibi/bin vagy /home/tibi/.bin?
Rejtett a .bin mappád vagy nem rejtett?A $PATH-ban a /home/tibi/bin van, úgyhogy amit odaraksz, annak le kell futnia, bárhonnan is hívod meg. De ha a yt-dlp a /home/tibi/.bin mappában van, akkor nyilván nem fogja megtalálni.
-
válasz
tordaitibi #96676 üzenetére
Az Ubuntu egy Linux disztribucio, de ettol meg a snap nem Linuxos megoldas, mint ahogy az AUR sem az, mert az egy Arch megoldas.
Tudod: minden Ubuntu Linux, de nem minden Linux Ubuntu.
-
togvau
senior tag
válasz
tordaitibi #96675 üzenetére
swap fájl van, ez az uuid-je
Amúgy én c&c generals zero hourozom a linuxos laposon (intel fosgp van benne, szóval újabbat nem is bir, még a hl2 is szaggat lowon), van hozzá egy modernizáló patch a genpatcher, ami mai felbontások támogatását, új mapokat, meg pár modern fixet ad hozzá, de valami nagyon .net-es installere van, ha megpróbálom protonnal inditani mindenféle függőség hiányokkal hasal el.
Szóval megpróbáltam azt, hogy vinfosról áthoztam az egész telepitést oda ahova amúgy is telepitve volt (steames proton, semmi extra konfig, csak steamben rányomtam, hogy telepités és kompatibilitás mód), de az a kisérteties, hogy ugyanugy elindult a patch nélkül a generals, pedig máshol nem volt a lemezen egyik fájlja sem, szóval nem az van hogy rosszat cseréltem le...
Van ezzel valakinek tapasztalat? -
válasz
tordaitibi #96691 üzenetére
Azért is jól elvagyunk Veled itten! Naneharagudjmárnaaaa! Csak van aki ezt szereti, van aki azt. Emlékszem a Win xp elhalálozása előtti utolsó időkben a win addig nem is volt hajlandó működni, amíg ki nem tömtük mindenféle direkt X-ekkel, meg egyéb program telepítések kapcsán tele nem tömődött mindenféle dll-ekkel. Amikor már jól kitömtük, mint a párnát, onnantól kedve már bombabiztosan működött, de jó lassan. Én a linuxban azt szeretem, hogy az nem ilyen.
-
válasz
tordaitibi #96691 üzenetére
Még mindig snapestől mindenestől 30Gb alatti rendszerpartícióm.
Debian XFCE-vel az egész rendszer 5 giga körül van, de szerintem az ilyen snapmentes cuccok is elég soványak ilyen szempontból.Miért kell másra erőltetni a Te vagy bárki más akaratát?
Erről szó sem volt, tanácsot kaptál, köztük tőlem is. De ha kínlódni akarsz egy 7 éves rendszerrel, akkor hajrá, bocs, hogy szóltam érte.
-
válasz
tordaitibi #96685 üzenetére
Az AUR buildel, tehát nem csinál felesleges trágyacsomagokat minden útcasarokra, a Github úgyszintén, de ezek a Flatpak, Snap, meg egyéb tehénlepény telepítők furikostól öntik a felesleges adatcsomagokat bele a cizellált kristálytiszta rendszerbe.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #96676 üzenetére
Mondj legalabb 1 masik kiadast, amelyik annyira erolteti a
snap-et mint az Ubuntu! -
togvau
senior tag
válasz
tordaitibi #96606 üzenetére
igen, ezt adja vissza, és működik miután még akkor keresgéltem kicsit, így:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash resume=UUID=4958de63-cdcf-4118-8c85-38a831b70a51 resume_offset=8472576"
-
válasz
tordaitibi #96661 üzenetére
A snap nem Linuxos megoldas, hanem Ubuntus.
-
válasz
Mégegyszer, MOST PONT nem az bajom amit sokadszor írtál, nagyon nem hanem most a rendszer tett keresztbe.
Ilyen is van, értem én, de az embernek mindig a szokásos dolgaid ugranak be, ha valami panaszod van!
Az nem maradiság, ha valaki rühelli a snap megoldásokat, talán kicsit mégis, mivel a ténylegesen LTS disztrók, mint a Linux Mint és Debian, nem erőltetik az ember képébe, max felrakhatod, ha akarod, de ki akarná, ha nem muszáj?
2003-as MP3 lejátszó...meg hasonló múzeális vackok, mert nem lehet amúgy mással lejátszani a médiákat, csak amit megszoktál... Én is így voltam az UEFI-vel, de ha már nincs legacy, akkor nincs. Meg azért az nem ugyanaz, mint az ezernyi app mindenre.
AZ EFI egy nyamvadt valami és olyan dolgokat hoznak fel mentségére, ami az emberi hülyeségre megoldás, aztán az adott desktopon a legacy sémás SATA SSD 5sec alatt bootolt, az EFI-s NVMe SSD meg 27 sec alatt. Extended particiót meg azért annyira nem nagy feladat használni, hogy ne fussunk ki a 4 elsődlegesből.
Szóval hiába is vagyunk maradiak kicsit, ami csak nyűglődés, azt el kell engedni, ha van tucatnyi megoldás rá egyébként, de ezt sose fogjuk a fejedbe verni, az tuti! MP3...atyaég, vagy 20 éve láttam ilyet utoljára.
-
urandom0
senior tag
válasz
Nem próbáltad átmásolni új Thunderbirdbe a profilodat?
A Thunderbird ebből a szempontból eléggé rugalmas, általában szokott működni, ha egy az egyben át vannak másolva a fájlok. Legalábbis régebben csináltam ilyet, és nem volt vele gond. -
válasz
tordaitibi #96652 üzenetére
8 napig nem volt semmi nyűgöm
Unalmas is így az élet, Ubuntu topikban le is tolódtam, mert poenos képet szúrtam be a hsz végére! No de ha visszatértél az előző évtizedben felrakott Ubihoz, akkor nem csoda, hogy nyugodtan elvagy.
(#96653) urandom0
Hasznos persze és nem is a legvadabb blogja Tibikomámnak. Mondjuk hozzám hasonlóan Ő is örök kezdő, csak bennem van elég rugalom is, hogy könnyen vegyem az akadályokat, míg Tibikomám egyenesen szkenneli a rendszer olyan gyengéit, ami amúgy nem is lenne hiba, mert ugye egy LTS rendszer nem XP meg nem is rolling disztró. Plusz én 10 éve egy hónap Linux tapasztalás után kivágtam a Wint, mert annak mi értelme van, hogy van 8 darab Windowsom, de azért a Linuxon is fussanak normálisan a nyamvadt Wines appok!? Minek? Minek? MInek?
Nyilván hardverfüggő is, melyik Linux disztró hogyan fut ill futtat egyes appokat, de szerintem mindent meg lehet oldani, mármint minden józan ésszel értelmesnek mondható dolgot. Továbbra is aszondom, hogy 2024-ben nem lehet elvárás, hogy nyamvadt 25-30 éves Windowsos appok fussanak jól! Ez a becsípődése Tibikomámnak az idő haladtával egyre több fejfájást fog okozni.
-
válasz
tordaitibi #96618 üzenetére
Körző és vonalzó segítségével mérd ki a desktop oldalának a közepét pontosan és ott fúrd át egy 16-os drillel. Egy újabb vassal hátha jobb lesz.De sokkal occóbb megoldás egy frissebb disztró újra telepítése gépátfúrás nélkül. A konténereket meg felejtsd el és nyugodt ember lész e földön.
#96626 5leteseN: Az NVME megmolyolja saját magát , nem kell a trimmeléssel x@rakodni.
-
Warton
őstag
válasz
Leszedni, újrarakni?
-
válasz
tordaitibi #96621 üzenetére
Én nem haragszom (mire is haragudnék). A disztrohoppolás nálam már nem igazán merül fel, mert megtaláltam azokat a disztrókat, amiket szeretek használni. Ehhez kell az önismeret is. Nálam az öreg gépen (LGA775) Linux Mint, a nagy gépen (AM4) meg Fedora Workstation van.
-
válasz
Őszintén kérdezhetek Tőled valamit? Szoktam olvasni a hozzászólásaidat, de eddig még nem akartam válaszolni, mert semmi kedvem vitatkozni és amúgy sincs semmi negatív érzésem veled kapcsolatban.
Miért szopatod magad állandóan? Nálad valami mindig elsz*ródik, ilyen 100 éve lefutott rendszereket használsz meg Opera böngészőt... nem lenne jobb valami olyat feltelepíteni, ami csak simán FUT? Semmi genyózás meg taknyolás nincs vele, hanem csak simán MŰKÖDIK?
Rakjál már fel egy Linux Mintet, vagy MX Linuxot, Fedorát, vagy valamit, ami csak simán működik. -
togvau
senior tag
válasz
tordaitibi #96596 üzenetére
Hát nem jött össze így se, simán indítja a rendszert.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #96500 üzenetére
Ez nem elég pollkorrekt megfogalmazás! Inkább okostalan!
-
Dr. Akula
félisten
válasz
tordaitibi #96473 üzenetére
"Mivel bár az OS-t nem, vagy feketén, olcsón vette meg, a szolgáltatásokért valószínű fizetni fognak."
El nem tudok képzelni olyan felállást, hogy oprendszerre se telik, de drága és felesleges prémium szolgáltatásokra meg igen. Warez Windowshoz warez Office fog menni. 2-3x drágább mint maga a Windows, arra se lesz pénz. Felhős tárhely meg akkor is kb. 0 Ft-ot ér, ha nem warezolsz, inkább 1 vinyó otthonra, és a te kezedben van a mentett adat, nem más turkál benne, nem válik elérhetetlenné ha lelövik/karbantartják a szervert. Cégek közti átadókönyvtárnak jó az ilyesmi, de ott meg már a Windows se lesz warez.
Nem ezért néz félre az MS, hanem hogy ne szokjanak át a ruppótlan tömegek (amiből azért jóval több van mint pénzeszsákból) Linuxra. Belőlük úgyse fog pénzt látni, de legalább melóhelyen megveszik majd nekik a céges Windowst a gépükre, mert azt fogják ismerni. Amúgy pl. az Oraclenek is ez az üzleti stratégiája, sőt, őket annyira nem érdekli a homeuser, hogy otthonra hivatalosan letöltheted a TELJES, tehát nem demó, nem csökkentett funkciójú adatbáziskezelőjüket. Nyugodtan tanuld meg használni, és majd ha elmész dolgozni, nem az MS SQL-t fogod használni. Majd ők kifizetik az otthoni ingyenességedet is, mert az üzleti díjaiknál már szépen repkednek a millák, bele van számolva a "veszteség". Az MS is hasonlót játszik kicsiben, ők még megpróbálnak ráijeszteni a kisemberekre, de csak a menthető lelkek érdeklik őket, a semmiképp se fizetősekre meg legyintenek.
-
Ricsii2001
tag
válasz
tordaitibi #96461 üzenetére
Hát, nem kizárt, hogy napi vendég leszek én is itt
Már kimentettem az SSD-mről minden fontosat, és miután elvégzem a napi teendőimet, feltelepítem a fent említett rendszert. Feliratkoztam a rendszer levelezési listájára, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz. Most már nagyon érdekel, hogy milyen ez a rendszer. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #96445 üzenetére
fstab paraméterek között fel kell sorolni, hogy uid=valaki, gid=akárki
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #96429 üzenetére
Egy nagyon fontos részlet kimaradt a videódból: Nem mutattad meg a tulajdonosait, és jogosultságaikat.
Most kipróbáltam egy live ubuntu-n.
Ha alapértelmezetten csatolta fel a külső NTFS lemezt, hiába volt rá írás jogom, a tulajdonosa root/root volt. Ekkora valóban tiltakozott a letöltés ellen, mondván nem írható a mappa.
De!
Amint átírtam a csatolási opciókat, hogy az ubuntu/ubuntu legyen a tulajdonos(vagyis a live user), varázsütésre elkezdett működni:
Nem olvastam utána, de elképzelhető, és logikus korlátozás a snap részéről, hogy nem elég ha van rá írásjogod, a tulajdonosnak is neked kell lenned. -
5leteseN
őstag
válasz
tordaitibi #96438 üzenetére
A Win-efőfizetésest nem lehet használni Linux alatt?
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #96436 üzenetére
Orulok neki, es buszke vagyok rad!
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #96432 üzenetére
Nem vettem meg, de evek ota hsznalom Mint alatt a
4kvideodownloadeplus-t. A heten frissitettem 1.6.0-ra
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- PC Game Pass előfizetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF X570-PLUS WiFi X570 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3312, 94% Akkumulátor
- Akció! Paidashu 10600MAH / 20700MAH Powerbank olcsón!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest