- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Steam Deck
- Apple MacBook
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Milyen videókártyát?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Micro Four Thirds
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #92684 üzenetére
Ez a dolog nem evidens. Én is belefutottam, pedig Windows alatt is sok éven át kézzel kellett törölni a frissítések után megmaradt dolgokat a lemezkarbantartóban.
A tanulja meg-el az a probléma, hogy nem feltétlen veszed észre a gondot, ha egyébként minden működik addig a napig, amíg el nem fogy a tárhely végleg.
-
válasz
sh4d0w #92683 üzenetére
Gugli,
"linux kernel törlése" keresésre,
első 5 találatot próbáltam.dpkg -l | grep -E 'imagen-linux- [0-9] +' | grep -Fv $ (uname -r)
Ez állítólag kizárja a legfrissebbet, válasz,
valami token közelében valami nem található.
Én ebből azt hittem ez már nem élő régi parancs.
Következő,sudo apt remove linux-image-4.xx.xx.
Itt nem csinált semmit, vagy én rontottam el a parancsot vagy a kernel számát rosszul írtam be. esetleg szimplán ez se jó parancs.
Asszem az 5. találat segített, 1 kernel törölve, így lett 500 mega szabad hely, csont nélkül elindult a Mint, és Synapticba sikerült az összes régit törölni, gui alól.
1 maradt, a legfrissebb.
Eszembe nem volt a legegyszerűbb autoremove, ezt eddig én programokhoz használtam.
Mindegy kész a lapitopi, és be van álíltva hogy ne gyűjtögessen.
Köszönöm az elismerést. -
válasz
sh4d0w #92534 üzenetére
Erre nem is gondoltam.
Ez egy kb. 10-11 éves laptop, szegényke még hdd-s, azóta van rajta egy gyári W7, ami jelenleg is hiba nélkül fut.
A Mint meg múlt év augusztusba lett mellételepítve.
Ezért nem is jutott eszembe szektorhiba, pont ott lenne ahova a Mint lett telepítve?
Ráeresztünk egy Hd Sentinelt vagy valami disk analize pogrramot a Win alól és meglátjuk.
Köszi a tippet. -
-
Balerik
aktív tag
válasz
sh4d0w #92507 üzenetére
Erről lenne szó, ezt szeretném rendbe tenni.
sources list -
válasz
sh4d0w #92505 üzenetére
Szerintem az Ubuntu sem alkalmaz hivatalosan PPA-kat, hiszen az pont Personal Package Archive
Félreérthetően írhattam akkor, nem az Ubuntu csinálja, de a saját hivatalos github-ra vagy ilyesmire felrakja. Ubuntus ft írta anno és tényleg vannak ilyenek. Ezeket azért biztosan megnézik biztonsági szempontból is. Hirtelen ezt találtam: Personal Package Archives for Ubuntu
Szóval csak kvázi hivatalos. Ezek szerintem megbízhatók, ha nem is az Ubuntu oldala vagy nem? Nem tudom biztosra, mivel Ubuntut sem használok és jó ideje PPA-t sem rakok fel.
-
válasz
sh4d0w #92478 üzenetére
Az a baj szerény nicknevű kollégával, hogy egy igazi erőszakos szakbarbi-troll, képtelen normális emberi kommunikációra, csak nyomja a szakszöveget. Az OK, hogy vágja nagyon, de az a mindent leuraló bunkó stílusa...Ahogy látom a legújabb Wines blogot olvasva, az emberek normálisan megvitatják a dolgokat, ő meg erőlködik ezerrel, ahogy látom, főleg a Windowst használók nem is foglalkoznak vele, a Linuxerek próbálnak vele kommunikálni, de mindenkit letrolloz hamar.
kb ilyen sítlusban ír még a Wineseknek is, ha mást írnak, amit ő:
Nem világos mire fel okoskodsz itt, amikor láthatóan még a hivatalos rendszerkövetelményekkel sem vagy tisztában, ahol világosan le lett írva az előbb, hogy a 64 bites Windows 10-nél 2 GB a min. követelmény, ami amúgy a Microsoft weboldalán is eleve fel van tüntetve... [link]
Itt le is írtam neki pár szóban, de óvodás módon reagálta le nyilván.
-
válasz
sh4d0w #92388 üzenetére
Ezért érezd magad letolva, igenis mondd meg és a véleményedet is hogy mt csináljak, mivel érzésem szerint kb. 458x tapasztaltabb vagy és többet tudsz a témába mint én.
Az igaz hogy a sudozás guin problémákat vethet fel.
Viszont, hogy is fogalmazzak hogy átmenjen, innen, ebből a szemszögből is ki kell vesézni mivel ez egy olyan opció amit bárki bármikor elkövethet, ez egy üzemi állapotnak tekinthető.
Az valóban egy dolog hogy nálam eddig nem romlott el semmi, ez az én rendszerem, ez tűri.Ubuntus topikba Hcl kollégával volt nemrég egy eszmecserém hogy a Linux vagy a Windows igényel több energiát a működéséhez. Nem procit, ramot, hanem elektromos energiát.
Példának felhozta hogy laptopokon hosszabb az üzemidő, meg hogy célrendszerek beérik kevéssel is.
Mire én válaszoltam, hogy igen de a vita során laptop és desktop GUI ami terítéken van, nem egy routeren futó openwrt.
És llusztráltam azzal a mérési eredménnyel amit én többször teszteltem, mértem.
Válasz hogy valószínű valami wayland vagy mi nem a valami nemtudommi alatt futott így a hardveres gyorsítás rossz volt.
De. És megint csak de. Ez egy telepítés utáni gyári állapot, és hibás. Nálam hibás ezekszerint és bárkinél bármikor lehet ilyen anomália, ergo számításba kell venni. (mezei desktopom van, igaz mini pc de teljesen szabvámyos, Intel soc, minden működik)
A mérés hiteles és nálam ezt produkálja Linux kartárs. Akkor nincs apelláta, lehet hogy az esetek 50-70-80%-ában takarékosabb egy Linux, de előfordul amikor meg nem, így ezt a variációt is figyelembe kell venni, mivel előfordul. És ezt is tudatni illik a felhasználói táborral, így fair.
Jól gondolkodok?
Ugyanígy figyelembe kell venni a sudo gui lehetőséget is, hisz nem tiltja a rendszer, nincs korlátozás, kezdő is hamar eljuthat odáig 1-2 óra terminálozás után hogy, nini, ez lehetőség és működik.
Abban igazad van hogy én még promotálom is ezt a lehetőséget,viszont ha itt erről beszélgetünk, és Te meg a többiek azonnal így reagálnak hogy nem, ez nem ajánlott, akkor viszont talán még jó is mert a kezdő aki ezeket olvassa, értesül róla hogy ez nem jó megoldás és hanyagolni fogja.
A negatív reklám is reklám -
-
Tim82
félisten
válasz
sh4d0w #92279 üzenetére
x64-et tudja-e a processzor?
Tudja.CsengődiGeri: a tiednél csak kicsivel jobb gépen (Lenovo Thinkpad X200s: Intel Core 2 Duo SU9400 (1,86 GHz-es órajelű proci), 8 GB DDR3 RAM, SSD) a Linux Mint XFCE pl. egészen jól megy, igaz, a használatot könnyítendő uBlock Origin / h264ify böngészőaddon-okkal.
Ha ragaszkodsz a D630-hoz, azért egy SSD tényleg sokat lendítene rajta, SATA II ide vagy oda. Lehetne 8 GB-ra is bővíteni a RAM-ot, de a 4 GB-os noti DDR2 modulok ritkák és drágák, nem éri meg szerintem már sem az idő, sem a pénz ráfordítás.
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #92041 üzenetére
Engem már mindenki profiloz, szal egészségükre...
Minden esetre a gyors, biztonságos böngető kép az Opera esetén kissé elmosódott, maradjunk a gyorsnál... A fő defekt, hogy a beépített blokkoló nem tehető "szigorú" állásba, alap beállításokkal a Vivaldi kivételével az összes általam ismert bukja a tesztet, de legalább lehet náluk állítani. -
válasz
sh4d0w #92037 üzenetére
Épp ez, arra csomót lehet kötni, bárki bármit írkál olvas.
Én így tudom. Akkor mi az akadálya ha elvileg minden jogosultság megvan, illetve pontosan fogalmazva, nincs semmi korlát.
Olyan mint egy 125 lakattal lezárt ajtó, de az ntfs-en se lakat se zár se rigli. Aki akar az megy be és azt garázdálkodik amit akar.
Ezért nem értem, de már nem sokáig mert Te elmagyarázod
A másik amit lehet tényleg rosszul gondolok.
Ha az ntfs adat_1tb partíciómon lévő video_download NTFS mappát becsatolom a /home/tibi/akármi könyvtárba, akkor nem az "akármi" jogai lesznak a mérvadók, nem az eredeti könyvtáré?
Hisz rootként sudoval csatoltam, akkor az a jogosultság lesz, vagy nem tudom jól?
Symlinknél oké, az eredeti, ez teljesen világos.
de mountolásnál..? -
cigam
titán
válasz
sh4d0w #91886 üzenetére
Viszont ha be van kapcsolva a fájlok verziókövetése, akkor a titkosítás után is hozzáférsz az utolsó előtti, még kódolatlan verzióhoz. Nem tudom ez Mega-nál van-e vagy hogyan működik, de az az Asus WebStorage esetén így néz ki a WEB-es felületen:
Azok a kék visszafele mutató óra ikonok jelzik, ha egy fájlnak több verzióját is tárolja a "felhő".
Persze macerás egyenként visszaállítani, de sokkal jobb mintha örökre elveszett volna, mert csak ez a felhős mentés volt. Plusz vannak off programok is amivel talán könnyebb egy tömeges visszatérés egy megadott időpontra. -
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
sh4d0w #91738 üzenetére
Most lehet, hogy nem-nagyon van érteleme. Engem érdekel.
Amúgy meg változnak az idők, szerintem a kerék is három-négyszögletesnek indult, 6 fölött pedig már egész jó volt az előzőekhez képest!
A még korábbi "SEMMI"-hez, és "megoldhatatlan helyzet"-hez képest pedig biztosan.A Xeon-néknál is párosan szép az élet
Visszatérve a felvetett kérdéshez: Mennyi idő és erőforrás kellene ehhez a tizen-percenkénti 80GB ISO-sításhoz! Ismét nem jött erre válasz!
Érdekelne. Kb
Komolyan. -
5leteseN
senior tag
válasz
sh4d0w #91736 üzenetére
128 vagy 192 DDR3(ECC)-s GB-om van.
Ebből akár 64-128 közötti tud(akar) lenni RAMdrive.
Bármennyi erőforrásom van, minél kevesebbet illik elpazarolni.
A szinte biztosan az említett 80-90 GB köré hízó Ubuntu(Debian ? ) rendszer tizen-perecenkénti ISO-s ki-becsomagolása nem egy Celeron félmagos/10mp-s feladat. Részletekben megvan a megoldás a Linux-világban, sőt sokkal többet tudó is van (szerintem, pl: Proxmox ?), de túllőni/bonyolítani sem akarok.Nem gond "amúgy", szívesen elmondom sokadszor is, hozzá tartozik a megoldás kereséshez. Lassan(de biztosan?) csak összeáll a kép nálam. Nem hajt semmi...
Hobby...
Érdekes cél, feladat. -
5leteseN
senior tag
válasz
sh4d0w #91734 üzenetére
A 80-90GB-os rendszert is kibontja/visszacsomagolja a Ventoy pikk-pakk, úgy, hogy közben a feladatait is kellene végezni a rendszernek?
... és még 15-20 percenként szintén "backup-olni" is fogja a komplett futó rendszert ISO készítés formájában?
Egy ilyen folyamat szerintem nem 5-10mp(mint sejtésem szerint egy csak szükséges változások szinkronizálására szorítkozó folyamat a RAMdrive és eredeti között), és nem 1-2-3%-nyi erőforrás! Ha ezt is tudjaennyi idő/erőforrásból(csökkentve feleslegesen igénybe vett és ezzel elpazarolt erőforrásokat), az "kiráááály", de akkor erröl is ez idő és erőforrásigényről is jó lenne hír.mert a "megcsinálja" kicsit kevés infó önmagában!
Ez a VENTOY-os is jó megoldás lehet, csak ezeket a válaszokat nem szoktam látni a véleményekben, bár kérdezem.Köszönöm a segítő szándékot
és hozzászólásokat, mert lassan, lépésről-lépésre alakul bennem a kép, csak sokszor a részmegoldás jön, néha kis rosszallással(amit most igyekeztem tisztázni), de nem a teljes helyzet figyelembe vételével adva választ, csak a kérdések egy részére.
Ezért térek vissza látszólag ugyanazzal a kérdéssel, mert így alakul a teljes kép a több részmegoldásból. -
válasz
sh4d0w #91726 üzenetére
Ez nagyon jó...még a dallama is a fülembe ugrott egyből!
Ja, meg stabilitás és megbízhatóság fanoknak is...
Kb. ennyi idő szükséges, hogy egy terjesztés igazán kiforrja magát, müxik is minden ahogy kell!A Zorin....biztosan, bár lehet van ilyen szempontból stabilabb is.
Ja hogy BTRFS szempontjából...így már értelek. (mindegy, várunk akkor vagy két napot és meglátjuk melyik a következő stabil disztród)
(#91729) CPT.Pirk
Régi szép idők...még mindig hiányzik, az utolsó rc5 tökéletesen futott nálam...
-
Rimuru
veterán
válasz
sh4d0w #91717 üzenetére
Snapnal nem lehet siman hozzaferest adni ugy mint flatpak eseten*? Azt irod hogy szabalyozni lehet de megis mas alternativakat mondasz.
* itt tobb lehetoseg is van, pl portalt hasznal az app vagy filesystem access
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #91541 üzenetére
Mármint a DeepLabCut által supported. A leírásaik alapján náluk az Ubuntu az erősen ajánlott disztró, még a Mint-et meg a Centos-t említik Linux oldalról.
A Red Hat-ot meg sosem láttam.Annyi pozitívumot mondanék Ubuntu oldaláról, hogy alapból a zárt nVidia drivert telepítette, nem kellett külön aktiválni azt. Bár igaz, nem is kérdezte, hogy mit szeretnék.
-
válasz
sh4d0w #91437 üzenetére
Fehér lett minden betű a deepin installálasakor, ugyanekkor az UKUI betűi is fehérek lettek.
Nyilván van valami config, ahol ezt vissza lehet állítani, de nem csak ez a mostani konkrét jelenség zavar, itt inkább az a lényeg, hogy ugyanaz a beállítás különböző GUI rendszerekre érvényes, ezért nyilván később belefuthatok más galibákba is.
Ezt szeretném végleg megoldani. -
-szabi-
addikt
válasz
sh4d0w #91369 üzenetére
Hi
Linkelt fórumban valóban igaz, hogy kikapcsolt secure boot mellett telepíthető a manjaro.
Azonban visszakapcsolás után nem tud bootolni, ahogy azt az utolsó hozzászólásban említik.#91373 cigam
Volt egy hibaüzenetem w11 alatt mikor kikapcsoltam a secure boot-ot, titkosítást nem használok.
Érdekes adalék mikor manjaro után w11 indult a win rendszeridő 2 órával vissza állítódott.üdv
szabi -
sh4d0w
félisten
válasz
sh4d0w #91379 üzenetére
Nos, add-onok/plug-inek es minden egyeb kutyafule nelkul by default ezek az eredmenyek jottek ki:
https://en.wikipedia.org/wiki/Browser_speed_test - innen szedtem a benchmarkokat
speedometer 2.0 - 263
speed-battle - 414.78 / 809.09 / 97.52 / 1321.39
webxprt 4.0 - 230
wirple bmark - 1012 / 39 / 1808 / 1884 / 4743
kraken - 445.7
Jet stream - 486.85 -
-Skylake-
addikt
válasz
sh4d0w #91251 üzenetére
wow tenyleg. elarulod kerlek, hogy a 20 eves gazdmen hallgato diaklany meg az 50 eves anyuka aki recepteket nezeget meg lakberendez a pinterest feedje alapjan az pontosan mikor es miert kellene telepitsen 3rd party guit a defenderhez ? te is full direkt nem erted amit mondok...TENYLEG azt gondolod, hogy a defendernek azon funkcioja amit CSAK powershellbol ersz el, az egy tomegigeny ? komolyan ezt gondolod ?
-
moleculez
veterán
válasz
sh4d0w #90962 üzenetére
Azure - RDP -> Linux Hát az a helyzet hogy combos net mellett is tetű lassú a dolog, Remmina használatával úgyhogy szerintem elengedem a cloudot, adok egy esélyt a vm-nek de az X270-n sok köszönet nem lesz benne. Legrosszabb esetben asszony Windows laposát hasznalom, de azt meg annyira nem szeretem m
(Honor Magicbook 15)
-
classic B
senior tag
-
classic B
senior tag
válasz
sh4d0w #90852 üzenetére
A kiterjesztes csak a Windows-nak fontos, mert olyan ostoba, hogy annak alapjan donti el, mivel van dolga, vagy mit tartsitson hozza.
Jézusom.Még jó, hogy nem azt írtad, hogy a windows felhasználóknak fontos, mert olyan ostobák...
Tehát a deb kiterjesztésű fájl deb nélkül ugyanúgy használható lenne linuxon is? -
válasz
sh4d0w #90710 üzenetére
Sokban igen de most nem értek egyet.
Pl. a Megasync nem nevezhető übergagyi, ismeretlen cégnek és a mai napig nincs benne a hivatalos Ubi tárolókba. (flatpakos van, az is kb. 1 éve, előtte semmi)
És ilyet tudok még féltucatot, csak amiket én használok.
Marad a weboldal, deb install.
Meg a sokat emlegetett szabdságmániám.
Tudod hogy Winről jöttem, ott darkwebes találat,exe letölt, telepít, kipróbál, természetesen tudatába hogy ebből akár Win reinstall is lehet.
Ezt elvárom Linux vonalon is, majd figyelek.
Nem tudok elképzelni desktop OS-t enélkül, számomra a gyári Google Android beskatulyázott, korlátokkal teli rendszere meg a Playstore maga a borzalom. -
válasz
sh4d0w #90708 üzenetére
Okés, ha retek forrásból szedi le a .deb-et, az valóban gáz.
Én a hivatalos oldalról letöltött .deb-re gondoltam.
Úgy emlékszem, hogy ha azt (króm, vivaldi, opera esetén próbáltam csak) felteszi a gui installerrel (nem tudom, hogy mit használ a háttérben), akkor az is hozzáadja a megfelelő ppa-t.Ha jól emlékszem, akkor ennek a végeredménye ugyanaz, mint ha először adnád hozzá a ppa-t, és utána tennéd fel onnan a krómot.
-
válasz
sh4d0w #90684 üzenetére
A letöltött .deb nem pont ugyanazt csinálja, mint a hivatalos repo?
Szerintem az is hozzáadja ugyanazt a repo-t.
A végeredmény emlékeim szerint pont ugyanaz, de simán tévedhetek.Más kérdés, hogy miért nem engedi a letöltött .deb-et installálni.
Úgy rémlett, hogy engedélyezni kell valahol, de lehet, hogy keverem a pamac AUR engedélyezéssel.
Itt egy leírás, vagyis nem bonyolultabb, mint régebben.Már, ha a kolléga újra akar próbálkozni majd.
mod: persze, azzal egyetértek, hogy ez a letöltős install módszer kevés kivételtől eltekintve nem megoldás linuxon. Kicsit olyan, mint androidon külön .apk-ból feltenni a progikat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #90682 üzenetére
PS-t szerintem engedjük el, azzal tényleg nem találkozik az átlag user. Ez olyan szintű, mint a csoportházirend dolog, amit szintén nem használ az átlag user. Ezeket hagyjuk.
A Chrome-al meg nem tud mit csinálni mint letölteni a .deb-et és kézzel telepíteni, mert Ubuntu-n nincs más megoldás rá.
Még a Chromium lenne snap-ben amit 1 klikk telepíteni, de abba meg a Google részek nincsenek meg, úgy meg sokat nem ér az a böngésző.Ubuntu és Mint (meg társaik) alatt egyszerűen szívás a Chrome-ot telepíteni. Egyéb disztróknál jellemzően van rá legalább közösségi tároló.
-
classic B
senior tag
válasz
sh4d0w #90675 üzenetére
Ez is egy megközelítés, de hagy fűzzek hozzá pár dolgot:
- Ubuntu LTS használata elfogadható érv részemről
- Az viszont nem elfogadható, hogy .deb-et ne telepítsek
- Lefagyott lock screent illetően: nem nvidia kártyám van, hanem alaplapi intel
- Powershellről egy átlagos felhasználó még csak nem is hallott, meg nehogy már kocka módban lehessen csak használni... mármint a te felfogásod szerint.Ettől még lehet user error, bár nem tudom nekem mi közöm van ahhoz, hogy egy friss rendszer behalt teljesen, amíg kimentem az erkélyre.
Ja, szar az Ubuntu, tehát nem user error.
-
válasz
sh4d0w #90653 üzenetére
Igazad van, te foglalkozol is a témával elég mélyen, de hidd el egy átlagember meg ezen mosolyog erősen:
Attol, hogy XYZ nem hasznal internetet, okos eszkozoket, satobbit, a korulotte levok meg igen es azokon az eszkozokon keresztul is lehallgathato es megfigyelheto, plusz eleve gyanus, ha valakinek nincs ilyen eszkoze.
Mezei állampolgárként nem kell ezekel foglalkoznom, ami inkább fontos, hogy arra figyeljek, ne húzzanak csőbe se email, se SMS linkekkel, hamis weboldalakkal, mert ez veszélyes. Kínai telóm van régóta, sokszor olvasom, hogy jajjj kínai a Xiaomi, dehogy kell...amúgy nyilván a 100 milliárd mobileszközt me IOT vackokat mind folyamatosan lehallgatja egy kínai...ja mégsem, mert nem jön ki a matek.
OkosTV-vel is annyit tudok tenni, hogy nem jelentkezem be a googliba, de a streamekbe meg nyilván be vagyok loginolva. Ésszel kell használni minden eszközt, ennyit tehet az átlagember.
-
janos666
nagyúr
válasz
sh4d0w #90600 üzenetére
Ha belefutok egy "egy a millióhoz" esélyű bug-ba, az nem azt jelenti, hogy hülye vagyok.
Ne legyen már egy Linux topic olyan, mint az Apple, hogy "csak rosszul tartod az iPhone-t".
Valószínűleg, ha USB-ről boot-olnám a Debian 12.1-et, és feltelepíteném erre az NVMe SSD-re, akkor jobban futna, mint az Ubuntu 23.04 (ugyan így feltelepítve ugyan erre).
Csak meglepett, hogy a Debian totál kiborult attól, hogy NVMe SSD-ről boot-ol a Live! környezete, de az Ubuntu (ami Debian alapú, és elvileg kevésbé stabil) viszont nem.
Az, hogy le mertem írni ezeket a tapasztalatokat, az szerintem nem istenkáromlás.
A fanatikusok szoktak így reagálni, mikor valaki leírja, hogy nála ez vagy az nem működött.Mióta UEFI van, sohasem szoktam RuFus-t, Etcher-t, vagy hasonlót használni. Még a Windows telepítőt is kézzel másolom át USB pendrive-ra az ISO-ból (ha a gép nem boot-ol NTFS-ről, akkor kézileg becsomagolom a Windows féle install.wim file-t install.esd file-ba, és máris másolható FAT32-re is az eredetileg FAT32 számára túlméretes file). Semmi szükség nincs ezekre a utility-kre, ha tudod, hogy mit csinálnak. Akkor kellenek, ha valaki akar az USB tárhelyre perezistens tárhelyet is Live! mellé, vagy Windows To Go-t akar.
Az egész ötlet csak onnan jött, hogy van nálam egy feleslegessé vált 2000 Ft-os 16Gb SSD és egy üres M.2 PCI-e foglalat, így gondoltam, hogy rádobok egy Live! Linux-ot diagnosztikai célokra, hogy ha valami gond van a géppel/Windows-al, azonnal boot-olható, nem kell másik gépen elkészíteni egy USB pendrive-ot ilyesmikre. És lustán akartam megúszni: nem USB-ről feltelepíteni az SSD-re, csak magát a Live!-ot rátenni az SSD-re.
Ez Ubuntu-val működött is, Debian-al nem. Ha majd unatkozom, akkor telepítek rá valamit (akár nem is az említetteket, hanem egy harmadikat). -
válasz
sh4d0w #90557 üzenetére
Fene a pofájukat!
Szerencsére nem érint, igen ritkán nézek rá a Drive-omra, akkor meg ott van böngészőn belül a goggle account. Rég rájöttem, hogy böngészőn belül minden megoldható, legutóbb meló miatt mindenféle MS accountom lett, szép is lett volna, ha emiatt fel kellett volna raknom egy Windowst!
(#90556) sh4d0w
Csak jobbakat tudok mondani az Ubuntunal ugyanilyen celokra.
Hát ez nem meglepő!
-
-
janos666
nagyúr
válasz
sh4d0w #90520 üzenetére
Tudom, de nem 300Mb-ot szokott lefoglalni a hardware (ha nincs olyan SSD, ami abból csíp le cache-t). Az iGPU pedig inaktív a C232 chipset mellett, ami egy Pentium G4400 CPU-é lenne, szóval ez még nem enne sokat, ha default-ban lenne beragadni, mikor le van tiltva (de ennek <1% az esélye, hogy fixen RAM-ot foglal, mikor totál le van tiltva).
Használtam egy MSI lapot, ami 6Gb-ot is tud adni a Zen iGPU-nak, valamelyik Asrock lap akár 16Gb-ot is, ahogy olvastam. De ez szerintem itt egyáltalán nem játszik.
Szó mi szó, szerintem max 100Mb-nak szabadna hardware által foglaltnak lennie, mint a Windows-os gépemen. -
válasz
sh4d0w #90509 üzenetére
(egyébként a terminal hibakiírások jellemzően nincsenek lefordítva, talán épp a kereshetőség miatt)
Azért előző hsz-ben ezt is megemlítettem...bő egy hónapja volt időm ezeket nézegetni, mert a corectrl PPA felrakva figyelmetlenül frissítettem egyet a rendszeren*...
Összességében kezdő topikban hülyén hangzik leírva, hogy idiótaság egy OS magyar nyelven, sok kezdő mielőtt Win helyett felpróbálná, rá is kérdez, hogy van-e magyar nyelv. De install azzal nyit, hogy válassz lokációt és nyelvet, a haladók maradnak angol nyelven, kb ennyi. A terminal kerete meg az alap update szövegek le vannak fordítva, ez is segíthet, mint említettem, ha rendszerhiba jön elő upgrade-nél, azok az üzenetek nincsenek lefordítva. Ügyesebb rendszebenyúlás után úgysem a terminalt fogod látni, hanem roboot után a konzolból ügyeskedsz...no ott már nincs zavaró fordítás.
Kicsit rutinosabb szint fölött meg amúgy is a logokat nézegeti a user, ha hiba van.
Ha a Haladó Linuxos topikban írja kolléga, amit ír, fel sem tűnik, de itt írta és itt baromságnak hangzott a megrökönyödése...
*ez nyírta ki amúgy a rendszert:
Upgrade: libgl1-mesa-dri:amd64 (22.2.5-0ubuntu0.1~22.04.3, 23.1.3+git2306281930.836d642c34e~j~mesarc4)
Mellesleg a csomagok help/man-ja sincs lefordítva, mint minap is láthattad...[link]
-
válasz
sh4d0w #90464 üzenetére
Nem is az említett Minitools-ra gondoltam, nyilván van mihez nyúlni házilag is. Anno tök laikusként semmi más lehetőség híján még a régi tipusú Hiren's Boot CD-n lévő programokkal sikerült valahogy megmenteni a HDD-met, de nem ajánlanám laikusnak ettől még. Max, ha olyan helyzetbe kerülne, mint én ezer éve...
-
válasz
sh4d0w #90444 üzenetére
Ír a lemezre? Nem kéne egyiknek sem írnia, de mi ír, az ntfsfix vagy a testdisk? Persze ha tényleg nagyon minimálisan ír is valamit a lemezre és nincs dugig, igen kis esélye van, hogy pont oda ír, ahol nem üres helyet talál, de nyilván van rá 1:100000000-dik esély azért.
Másrészt meg jogos, olyant ne ajánljunk, ami nem megfelelő.
Akkor kb semmi nem lesz jó.... (szerencsére olyan valamit használ a kolléga, ami alapból felhőbe ment...)
-
lanszelot
addikt
válasz
sh4d0w #90402 üzenetére
Ez így ebben a formában nem igaz.
Ez nem böngészőből egy link.
Hanem maga egy böngésző alapú app, amit az MS ad ki.
Tehát fel kell telepíteni, és EndeavourOS alatt pl nem találtam meg.
Itt a tamogatott linuxok egy része, de ebben nincs olyan ami nekem kellene : [link]
Ezért írtam ide -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #89968 üzenetére
Jó hosszú ideje vitatkoztak róla, hogy hogyan menjenek tovább mert a filozófiájuk nem fért össze a mai IT / HW környezettel, de úgy látszik a végére értelmes irányba mentek el a Deb 12-vel.
Persze kérdés, hogy pl. ha előjön valami bug, akkor az meddig marad bent, anno pont KDE bug miatt hagytam el a Debiant...
-
-Skylake-
addikt
válasz
sh4d0w #89933 üzenetére
"Az Ubuntu egy Linux-disztribúció (a Linuxok Windows-a)."
termeszetesen elirtam azt a kommentet, ertelemszeruen (hisz alapbol ezzel jottem ide) azt akartam, hogy "annyi volt a kerdesem lenyege, hogy egy ubuntu az jol mukodik e ryzenen vagy sem"
lehet en fogalmazok felreerthetoen, vagy nem tudom, de furcsalom hogy ennyire fennakad rajta mindenki, ugyhogy egy osszefoglalo :teljesen mindegy nekem, hogy az ubuntunal van-e linuxabb linux vagy nincs. dolgozok egy cegnel. kicsit devops, kicsit app engineer, de ez teljesen lenyegtelen is. MINDEN olyan host, amihez nekunk csapat szinten kozunk van vagy mar most ubuntu server, vagy ubuntu server lesz.
en mindossze egyetlen dolgot akartam : nehezen tudok tanulni/gyakorolni itthon, mert csak M-es maceim vannak, mert a ceges gepem is M-es mac es a privat gepem is az, M-es macen a virtualizalas meg egy rakas szar, nincs ra jobb szo. akarok egy gepet venni, amire felraknek pont azert egy ubuntut, hogy olyan kornyezetben tudjak gyakorolni/tanulni, ami legalabb OS szinten megegyezik azzal amiben a munkaban dolgozok.
mivel ez teljes mertekben csak magamnak lesz, en fizetem meg minden, ezert probalom amennyire lehet koltseghatekonyan megoldani , ezert legegyszerubb, hogy veszek egy hasznalt brand gepet.
nezegettem ezeket, azt talaltam egy lenovo tiny-t (a tiny fontos, mert egy polcon lesz a TV alatt a szekrenyben) ami arban tetszik, specben tetszik, DE RYZEN APU van benne.ezert beirtam ide, hogy van valami gondja vele a linuxnak (azon belul az ubuntu serverre kerdezetem, mert azt fogok hasznalni rajta) , vagy nincs. ennyi.
nem tudom hogy kanyarodtunk oda, hogy most az ubuntu az a linuxok windows-a vagy sem, nekem ez tokmindegy. en akarok egy legalabb alapjaiban megegyezo gepet itthonra, hogy tudjak rajta gyakorolni meg tanulni. tok nem erdekel, hogy jobb-e ez a linux vagy az a linux, en 80% ubuntu serveren dolgozok es 20% Cent OS, nagyjabol a legnagyobb kulonbseg hogy az egyiken systemctl status httpd a masikon meg systemctl status apache... teljesen nem erdekel ezen tul, mi ezen dolgozunk meg ilyet epitunk/erre migralunk es ennyi.
annyi volt a kerdesem, hogy ryzen-re ubuntu van e valami known issue , vagy sem. ha van, de rakjak fel centet az off, mert ubuntu server lesz rajta. ennyi, ennyi volt a kerdes. ryzen + ubuntu = oke vagy nem oke. egy szavas valaszt is elfogadtam volna, mert konkretan ennyi van a kerdesben. ha ok megveszem es ennyi, ha nem ok intelt veszek es ennyi. ennyi.
-
fatpingvin
addikt
válasz
sh4d0w #89889 üzenetére
indokolatlanul sok időt b*sztam el ennek a megoldásával amit most nem fogok dokumentálni mert felesleges lenne, a lényeg:
az adwaita-icon-theme csomag "frissítése" okozta ezt az elmebajt, gyakorlatilag az egész színpalettástul le lett cserélve. megoldás: újraengedélyezni a régi repót, feltelepíteni onnan a régebbi csomagot majd apt-mark hold adwaita-icon-theme hogy a rendszer ne akarja felfrissíteni erre a gány kinézetű új verzióra.
én a 3.38-as verziót rögzítettem ki, nekem az bevált, de érdemes végignézni.
ugyanitt részemről a gnome design fejlesztésének a támogatása innentől kategorikusan fel lett függesztve, ezt minden további nélkül meg lehetett volna úgy is tenni hogy nem barmolja szét a felhasználóknak a megszokott vizuális környezetet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest