- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Angol futball: 30 szezon statisztikáiból gyűjt érdekességeket a Microsoft AI
- Kifarolhat az üvegszubsztrátumok piacáról az Intel
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- CPU léghűtés kibeszélő
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: MS Office365 Linuxon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
"Ujjlenyomat ahogy olvastam meg gugliztam nem fog osszejonni" - Igen! Hogy nem működik, abban én sem vagyok biztos!
#75650 ubyegon2 - Annyiban nem jogos a hsz. - om, hogy A hölgy Mintet használ, én meg vanilla Ubunturól írtam és a kettő között lehet eltérés (ahogy írtad is)!
-
-
Aham értem köszi! Szóval kezd alakulni a wayland is KDE alatt.
Én eddig mindössze annyi különbséget tapasztaltam wayland meg x között, hogy előbbivel sok program nem indult, de ez még 18.04 és Gnome 3 alatt volt. Gyanítom, hogy a Cinnamon alatt használt programjaim nem mennének plasma wayland alatt, synaptic meg hasonlók. X alatt mentek plasma-val.
-
Exciting Improvements alcímmel már reggel olvastam, de mivel nem ismerem túlzottan, így kérdeném tőled, hogy valóban vannak izgalmas fejlesztések benne? Gondolom Te Plasma-t használsz. Megint azon gondolkodom, hogy összehozom a Cinnamonnal a plasma-t, előző verziónál jól sikerült. LM 19.3
-
-
_Smooth
senior tag
Ez nagyjából igaz is. De a hatását azért látod a többségnek.
Amúgy 10en éve nem használok én se mást (win alatt), mint a saját szutykát. Eleinte kb havonta rádugtam egy pendriveon futó, telepítést nem igénylő szoftvert, ami talán egyszer talált vírust (mert odaengedtem gép elé húgomat, az meg MSN-en mindenre is rákattintott).
Jó pár éve már ennyit se csinálok.
Céges gépen céges policy, hogy legyen. De még az se jelezett az otthoni vasakról származó adatokra. Vagy ennyire xart sem érnek, vagy tényleg nincs vírusom. Bármelyik legyen is, igazolja, hogy nincs rá szükségem. -
lvm+efi -n nem jelenik meg a grub menü
Köszönöm, erről tényleg halvány fogalmam sem volt, nem is találkozhattam volna ezzel így soha, lvm+efi eddig kimaradt. Ezek szerint régebben nem volt még ilyen gond, azért lepett meg.
6.366s NetworkManager-wait-online.service
Ez mondjuk különösebben nem fog hiányozni, remélem. Szóval köszi az infót!
LVM-et is értelmetlennek tartom ebben az esetben, egy meghajtó-egy OS.
-
-
Dave™
nagyúr
A tilix önmagában vagy nem tud dropdown-t, vagy én nem jöttem rá hogyan kell, egy extension van hozzá amivel megy F10-zel.
Kellett egy kis változatosság, azt nem mondom hogy végleges, de most egész jól elvagyok Gnome alatt is. A legutolsó próbálkozásom óta javult azért sok minden, pl. érezhetően fürgébb meg kevesebb ramot is eszik, nem hal meg a kereséstől stb. Van pár dolog ami hiányzik, egyik volt a yakuake, a másik a krunner (mindig azzal váltottam árfolyamot), gnome alá is van valami hasonló ami pluginnel elvileg tudja de az távolról sem olyan jó ha éppen működik egyáltalán. Meg hiányzik a fájlkezelős kontext menüs képtömörítés, a nautilusos csak méretezni meg forgatni tud. A gnome a "workflow"-ban jó, és az tényleg nagyon erős pontja, plusz a legtöbb alkalmazás gtk, köztük az új kevdencem, a lollypop is.
-
szucstom
őstag
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT UUID
loop0 7:0 0 28,9M 1 loop /var/lib/snapd/snap/chromium-ffmpeg/15
loop1 7:1 0 55M 1 loop /var/lib/snapd/snap/core18/1754
loop2 7:2 0 160,2M 1 loop /var/lib/snapd/snap/gnome-3-28-1804/116
loop3 7:3 0 142,4M 1 loop /var/lib/snapd/snap/opera/76
loop4 7:4 0 27,1M 1 loop /var/lib/snapd/snap/snapd/7264
loop5 7:5 0 93,9M 1 loop /var/lib/snapd/snap/core/9066
loop6 7:6 0 62,1M 1 loop /var/lib/snapd/snap/gtk-common-themes/1506
loop7 7:7 0 156,2M 1 loop /var/lib/snapd/snap/chromium/1165
loop8 7:8 0 0 loop
sda 8:0 0 232,9G 0 disk
├─sda1 8:1 0 100M 0 part /boot/efi AE6A-5A0B
├─sda2 8:2 0 16M 0 part
├─sda3 8:3 0 116,1G 0 part /run/media/z0d14c/E210A4BD10A499D5 E210A4BD10A499D5
├─sda4 8:4 0 506M 0 part DEB2AB93B2AB6EA9
└─sda5 8:5 0 116,1G 0 part / 53e7b610-3612-4203-a59f-25c5f69fa511
Itt szerepelnie kellene az nvme ssd-nek, ami nincs... -
growler
őstag
A rendszer telepítésével együtt kapunk egy grafikus szövegszerkesztőt
(gedit, xed). De alapból admin jogosultsággal nem lehet megnyitni.
Csak ha szerkesztjük a .bashrc fájt - úgy hogy a végére bemásoljuk ezt:
alias pkexec="pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY"
Mentés
így már szerkeszthetően meg lehet nyitni a rendszerfájlokat. Pl.:
pkexec gedit /etc/default/grub -
törölt tag
Teljesen jogos. Még a gksu idejében is tele volt a net sudo gedit leírásokkal. Ma is ott díszelegnek. Viszont pkexec gedit ritkán jön szembe. Hiába már nem megy a gksu.
Pont a kezdők futnak ilyenek miatt jogosultsági problémákba, amikor root joggal, GUI-n rendszer fájlokat szerkesztenek.
Pedig olyan egyszerű a sudo nano ctrlo enter ctrlx. -
cigam
titán
-
r0b3r
senior tag
Sajnos úgy tűnik nem ez hiányzott.
Inxi-ben a driver: N/A még mindig...Egyébként most próbálom beírni a sources.list-be az itt említett non-free tárolókat, de nem tudom módosítani...jogosultsági problémát ír.
-
gregory91
senior tag
Úgy érzem nem voltam egyértelmű: Az elején leszögeztem hogy user-error bármit is rootként futtatni, de ha azt akarod hogy csak te tudd egy könyvtár tartalmát módosítani vagy akár olvasni(attól függ mit állítasz be átlagos hozzáférésként),ne maga a kártevő tegye a te hozzájárulásod nélkül, akkor neked "root jogokkal" kell indítani ezt azt.Természetesen ezt is mérlegelni kell.
-
Olvastam a részletes leírást, de ezt nem akkor nem értettem, hanem.....
Néha igen, de nem minden boot-nál.
Ha ez így van a sor végén egyessel, akkor feladom, mindegy. Random mindig csinál valami valamikor valamit. OK.
(#72780) Rimuru
Fasza! Köszi. Kár volt ebbe belemennem. Marad az egyszerűség, ha a / végén 1-es van, van fscheck. Ezt a hol van, hol nincs dolgot úgysem tudom értelmezni.
(kezd gyanús lenni, hogy ha túl egyszerű a kérdés, azt nem értitek)
-
-
OK köszi, ezeket a kernel paramétereket nem ismertem, eddig elegendő volt a 0, 1 és 2. Szerencsére elég régen kellett fsck-t használnom.
Még az nem tiszta, melyik sorba írjuk be ezeket a paramétereket.....
ide a nulla elé?
ext4 errors=remount-ro 0 1
(#72749) cigam
Insync-nek csak az a baja, hogy fizetős.
-
Akkor root esetén, ha az utolsó szám 1-es, akkor bootkor minden esetben ellenőriz. Csak ezért kérdezek újra rá, mert amit írtál, abból egy szót sem értek.
Az utolsó számról beszélünk most, nem? ami lehet 0, 1 vagy 2.
A második azt mondja meg hogy hiba esetén javítsa-e.
No ezt nem tudom hová tenni, mi második, ha az utolsó számjegyről beszélünk? Tényleg nem értem.
-
Véreshurka
senior tag
Köszi! Ezeket mindenképpen ki fogom próbálni, hátha meg lehet tudni belőlük valamit, illetve remélhetőleg fogom is tudni értelmezni őket! Sajnos már tegnap késő volt, és csak egy gyors keresésre futotta már ami a journal fájlok olvasását illeti, a keresési eredményekben nem voltak ilyen jó tanácsok!
(#69285) ubyegon2: ezek is nagyon jó ötletek, köszi!
Gondolom ha nem is ezeket az értékeket fogom találni, akkor csak simán átszerkesztem a configot + mentem + újraindítok és akkor már elmentődnek?
(#69286) kovaax: ez is szimpatikusnak tűnik nekem, ha a fent említettekkel nem jutok dűlőre, ezt is meg fogom nézni!
(#69287) sh4d0w: PI-re telepítve a Kalit nem tudok rögtön másik felhasználót is létrehozni, csak root van alapból (legalábbis ahogy én raktam fel: kali img letölt --> img kiírása win32 disk imager-el SD kártyára --> kártya bedug a PI-be, bootol és már csak be is kell lépni). Persze utána nyílván lehet új usert felvenni.
-
Pano
addikt
Az teljesen oké.
Eddig amit erre a célra használtam az jó esetben tudott egy 50%-os tömörítési arányt csinálni, gyakoribb volt, hogy a 60 GB-os rendszer meghajtóból egy 35-40 GB-os lemezkép lett.
Most meg kipróbáltam a Clonezillát és a ~25 GB-os Ubuntu rendszerlemezemet betolta egy 5,5 gigás képbe én meg pislogtam, mint hal a szatyorban, hogy ez most mi. Csak maga a tömörítési arány lepett meg és azt hittem nem jól csináltam valamit, esetleg csak a swap partíciót mentette le vagy valami. -
I02S3F
addikt
"tehát megszűnik az a jelenség hogy valamilyen program "máshogy" vagy hibásan működik Ubuntun meg máshogy Fedora-n (pl. utóbbin nem ér el egy library-t mert nincs beállítva egy környezeti változó ami előbbin be van, stb)." - Vagyis a flatpack és a snap mégis fejlődés. Noha a futtatókörnyezet tárhely igényes. Viszont ez nem gond a gigabites net és az olcsó ssd-k korában.
Ezt azért írom, mert olvastam mástól is aggályokat a méretre vonatkozóan.
-
Plasma 5.16-hoz meg minek!?
Minap plasmásítottam a Mint 19.1-et és ugyanezt láttam, belenéztem a videóba, de mi javult, mi változott az előző kiadáshoz képest? (az lenne érdekesebb)
Mi a ragxya értelme van egy ilyen videónak?
No mindegy, a lényeg, hogy a Mint Cinnamon mellé rakott plasma tök jól megy KDE programok nélkül, most már nem is bánom, hogy a Kubuntu PPA-ból nem mindent lehetett felrakni függőségi gubanc miatt. Így sokkal jobb. 100 % plasma K alapprogramok nélkül. Ezek szerint jól kezeli a Gnome-tól örökölt programokat.
-
csixy
addikt
A gond nem ez.Hanem az, hogy azelőtt egy live linuxból azt csináltam egy winnyózos partícióval amit akartam. Tegnap este meg az egyik vinnyózos vinyóról nem tudtam a másik vinnyózos vinyóra másolni adatot a bebootolt live linux segítségével. Aztán az segített, hogy a végén mégiscsak beindult a Windows és át tudtam másolni az egyik meghajtó mappáját a másik meghajtóra kivéve egy Cardspace mappát. ... Hát ez már tragédia , azelőtt ez nem volt probléma.
-
-
Frawly
veterán
Jajj, ne is mondd, tegnap a Sway WM jól beszopatott Arch alatt. Az AUR-ból van fönt a git-es verzió, yay-jal kézzel befrissítettem, mert RC1-esem volt, és láttam a git-en, hogy van belőle RC5-ös. A függőségét az wlroots-t is befrissítettem, az is újrafordult. De ugyanazokat a verziókat fordította és telepítette újra, amik fönt voltak, RC1-t a master branch-ből. De mégis elkezdett az egész bugzani, használhatatlan lett, furcsa hibák tömkelegét produkálta. Le kellett kézzel szednem (-Rns kapcsoló yay-ben), a pacman és yay cache-t törölnöm (-Scc kapcsoló), majd az egész cuccos újra fordítanom, felraknom yay-jel, most megint jó. Fölöslegesen jól megszopattam magam. Pedig tudom, hogy az AUR-os csomagok veszélyesek, azokat óvatosabban is frissítem, mint a pacman-os csomagokat.
-
Ezt láttam, de normál esetben ezek nem választhatóak. Mondjuk azt sem tudom, hogy mikor, mert a Premiumnál is csak 65 darab van. Ezeket gondolom igényelni kell, mint egyedi arcképet. Azt nem fogok, mert biztosan találnak valami kizáró tényezőt nálam.
Egyszóval, amíg nem találtok megoldást vagy választ a kérdésre, addig nézzétek csak a csajképű jamaikai jesust! -
En mintre goldotam. Viszont ez ugye nem rolling disztro, hanem felevente kap nagyobb frissitest
Ezek szerint a fentieket félreértettem. Mindig tanul az ember, eddig Mint-tel kapcsolatban sehol nem találkoztam ezzel a fél éves frissítési periódussal, bár 5 év nem nagy idő..........(lehet, hogy a magyar nyelvet sem értem)
-
Frawly
veterán
Kösz az infót. Ezek szerint nem a disztró számít, hanem az adott proginak kell tudnia ezt az admin:// előtagot kezelnie. xed-del nem próbáltam, az nincs fent, és csak a tesztelés kedvéért nem is fogom feltenni. Én GVim-mel próbáltam, az az egyetlen grafikus szövegszerkesztőm most fent, de azzal nem megy. Terminálban indított text editorok meg kiírják, hogy nem találják az admin://-rel kezdődő fájlt.
De pl. nálam Archon a pkexec sem megy:
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gvim
==== AUTHENTICATING FOR org.freedesktop.policykit.exec ====
Authentication is needed to run `/usr/bin/env' as the super user
Authenticating as: felhasználónév
Password: bla-bla
polkit-agent-helper-1: error response to PolicyKit daemon: GDBus.Error: org.freedesktop.PolicyKit1.Error.Failed: No session for cookie
==== AUTHENTICATION FAILED ====
Error executing command as another user: Not authorizedThis incident has been reported.
Az is igaz, hogy nálam Wayland alatt hátrányból indul ez a koncept, de elvileg az XWaylandnek kielégítően kéne emulálnia minden szükséges Xorg-os hülyeséget.
-
Nem azt írtam, hogy bunkó vagy, hanem azt, hogy nem bunkóság-e ez így gyors egymásutánban?
de hogyan írhattam volna másképpen?
Úgy, hogy idóták vagyunk.....? pld.
Na de remélem nem kell mondanom, hogy a szofisztikált lehülyézésben nagyon penge vagyok, így fel is tudom azt ismerni!
-
Az enyhén nem bunkóság szerinted, hogy nemrég Frawly együgyüzte le a Mint használókat, most meg te írod, hogy ---"megértem hogy van akinek nincs kedve / szellemi ereje ilyenekkel bíbelődni, és ezért a fix kiadású disztrók jönnek be neki."?
Komolyan helyénvalónak érzik az Archosok ezt a stílust a nem Arch-vonalat használók felé?
-
Frawly
veterán
Azért nem biztonságos csak néhány mappát titkosítani, mert a titkosítatlanul futó rendszerben, egyéb partíciókon, mappákban, swapban, azaz a titkosítatlan részeken marad nyom a titkosított adatokról, arról az állapotról, mikor fel vannak oldva a titkosítás alól és meg vannak nyitva.
Illetve az ilyen fájlrendszer alapú titkosítást könnyebben törik elméletileg mintázati támadással. Ha az egész lemez/partíció van titkosítva, min. XTS-sel, akkor nem tudják, hogy melyik rész a lemezen szabad, melyik foglalt, milyen-hány fájl van rajta, milyen fájlrendszer egyáltalán.
A legjobb, ha az egész rendszer, egész meghajtó van titkosítva. Nincsenek titkosítatlan részek egyáltalán.
Ezért gyengébb SSD-t is titkosítani. A hardveres titkosítás tényleges törhetősége gyártói implementációfüggő (ezért kevésbé biztonságos, mint mondjuk a szoftveres, nyílt forráskódú Luks), vagy ha szoftveres titkosítást használsz rajta, akkor meg a TRIM-et ki kell engedni rajta, de az meg megint a mintázati támadást segíti.
De a Bitlocker is eleve ezért kevésbé biztonságos. Pedig lehet technikailag nem kevésbé biztonságos, de mivel zárt forráskód, nem látod mit hogy implementáltak benne, vannak-e hátsó kapuk (valószínűnek tartom, hogy nincsenek), stb..
Pl. a körülményektől is függ, hogy mennyire biztonságos titkosítani. Tegyük fel több felhasználó is van a gépen, amin hardveres vagy szoftveres egész lemezes titkosítás van. Legalább a rendszermeghajtóhoz mindegyik felhasználónak ismernie kell a jelszót. Minél többen tudják, annál valószínűbb, hogy valamelyik valahová felírja, valahol kikotyogja, valakivel megossza, valakiből kiszedik.
-
Victor Súgó
tag
-
Naná, rám bármikor! Mondjuk épp két napja van fenn Ubuntum (teszt), amúgy Mint-es kimenetet kaptál volna!
(#63809) Victor Súgó
Valami hasonlót én is olvastam, de ez normál esetben nem véd semmi ellen, mert akkor hiába raknám át egyik laptopból másikba az SSD-t nem tudnám használni tovább a rajta lévő oprendszert és adatokat.....vagy félreértettem, amit írtál?
Szóval alapból normál SSD-ken semmilyen kódolt írás nincs.... -
18.10 Mate totál friss belakatlan kimenet.
(#63802) Doky586
kisérletezni a PM képernyőfelbontás kézi megadásával a cfg fileokban.
És ha rájössz a megoldásra egyébként? Mit érsz vele...ill. perzisztens módban telepített PM a pendrive-on....ha csak úgy nem!
Ha nem perzisztens, akkor bakfitty. Meg persze amúgy is, lásd a Kapitány által leírtakat.
hdparm man-ját rárakod mobilra, de 10 alkalom után már fejből is tudni fogod a parancsot, ami kell
-
Frawly
veterán
Nem Wine alatt megy. Ez egy natív, 32 bites linuxos játék, a MoH:AA Loki-Icculus-féle portja, LibGL-t, OpenAL-t, és OSS-t használ natívan.
De abban is biztos vagyok, hogy nem a futtatható állománnyal van a baj, mert kipróbáltam, és más .desktop fájlokat sem hajlandó hozzáadni a rendszer a menühöz.
Mondanám, hogy Arch, vagy Gnome 3.30 bug, de akkor gyurmafiguráknál is elő kéne jönnie. Semmilyen ezzel kapcsolatos dolgot nem állítottam át a Gnome-ban, még a Tweaks-ben sem. Egyszerűen nem értem.
exec /home/Gmz/MOHAA/mohaa_lnx formában nem tudom futtatni, mert a játéknak fontos lenne, hogy a munkamappája /home/Gmz/MOHAA legyen, mert ebben kell megtalálnia bizonyos gyárilag mellékelt .so fájlokat. Ha csak simán teljes elérési úttal hívom meg, akkor nem fogja megtalálni ezeket és nem fog működni.
-
Frawly
veterán
Nálam az sose működött, ha csak simán odamásoltam, már a 3.28-as verzióban sem. Ebben a 3.30-ban meg sehogy sem működik, pedig próbáltam rendszergazdaként a gtk-update-icon-cahe és update-desktop-database parancsokat is futtatni, hátha úgy frissül. Ki-bejelentkezés, újraindítás se segít. Teljesen mindegy milyen jogokat adok az ikonnak, ki a tulajdonos, nem bukkan fel sehol az indítómenüben, se a dashben.
Elvileg a .desktop fájl is jó, az ikonját rendesen meg is jeleníti, de csak Double Commanderben, a Gnomes Files egyik ilyen .desktop fájl ikonját sem jelenti meg. Arra is ügyeltem, hogy az a progi, amire a .desktop fájl mutat, olyan mappában legyen, aminek a nevében nincs szóköz, meg a kis/nagybetűre is figyeltem
-
ArthurShelby
addikt
mkfs.ext4 /dev/sda
-t nem tudja értelmezni (a cikkben ext2 van, viszont ext3-mal is már megy). Egyébként az ext4-et is kezeli, csak nem tudom miért (régi a kernel) arra nem tud formázni.
Mi az hogy az eszközt formázom?
1 partíció az egész (de ha több is lenne, az egészet szeretném formázni). Az sda helyett sda1-et kéne használni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- Nintendo Switch Pro Controller (19000 Ft / db)
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest