- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #93596 üzenetére
Hát, először nézd meg, hogy mi került be a fájlba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #93594 üzenetére
"
(külső hivatkozás)
" - szerintem valamit elrontottál a sources.list fájllal és olyat akar elérni, ami nem létezik.Ubuntu manapság kevésbé asztali disztró, mint régebben volt.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #93579 üzenetére
Javaslatom hogy legyél inkább cli huszár!
Remélem érted az eszmefuttatást:Eszembe nem jutna tömörítéshez grafikus programot használni...
-
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi #93523 üzenetére
Köszi a segítő szándékot. 8gb memória, cinnamon, transmission kliens kb 180 torrentel. Napközben, amikor pörgetem a gépet miért nem fogy el a memória? Amikor éjjel a lábát lógatja meg igen?
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #93517 üzenetére
Ezért kell Nemot telepíteni mindenhova (hogy a fél cinnamon jön vele kit érdekel!), az legálisan követi el ezt bakit, csak nem kell odaírni, hogy sudo!
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #93515 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #93514 üzenetére
Tárgytalan.
Sudo Thunar, a régiről bemásoltam az új rendszer usr/share/icons/ alá a komplett gnome-icons könyvtárat, reboot és tökéletesen működik.
Szuper. -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #93493 üzenetére
Azért ne keverjük össze a funkciófrissítést a biztonságival.
-
tompa torma
junior tag
válasz
tordaitibi #93491 üzenetére
semmi baj.....csak megjegyeztem, a megoldása egyszerű...
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #93474 üzenetére
Így hogy lehet betartani az ajánlást hogy nem veszünk fel ppa-t, nem szedegetünk le ad-hoc debeket a netről, ha ilyen alapok hiányoznak?
Költői kérdés, inkább csak hangosan gondolkodtam.Azert valaszolok ra, cimbora
Ha nincs stabilitasi, vagy kepessegbeli oka a bleeding edge verzio hasznalatanak, akkor menem jo a regebbi, ami a taroloban van? -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #93474 üzenetére
Nem tudtam valami hiba miatt szerkeszteni az előző hsz.-em.
Az Ubi, cserébe, hogy mérsékelten elmarad a csomagverziókkal, stabil. Ha munkára használod a géped ez az ajánlott.
Margójára ennek a hsz.-nek, hogy a Fedora full friss csomagokkal is stabil és binárisok ahhoz is vannak a legtöbb programnál.
Az, hogy ne ppa-zz, az a Debian öröksége, hogy telepíts mindent a gyári tárolókból. Egyébként erre megoldás a snap meg a flatpak. Azok frissek, mint most facsart citrom!
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #93442 üzenetére
Leszeded a libffmpeg.so-t a githubról (nwjs-ffmpeg-prebuilt tároló), és bemásolod az Opera könyvtárába. Most nincs Operám, de talán a /usr/lib/x86_64-linux-gnu/ környékén keresd.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #93442 üzenetére
Ubuntu 22.04 alapu Mint 21.3 [link]
Nem ezt keresed? -
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #93431 üzenetére
Senki sem gondol a youtube-dl-re, hanem azt mondom, hogy a te yt-dlp verziód november 16-ainak tűnik, miközben van már december 30-ai verzió is.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #93424 üzenetére
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #93424 üzenetére
Az a yt-dlp nem elavult verzió? Csak mert a youtube-nál szokott számítani, főleg mostanság.
Annyira szarnak tűnik így az elmondásod alapján az ubuntu, hogy kedvet kaptam hozzá.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #93420 üzenetére
Mennyi az a "sok"?
snap list -
törölt tag
válasz
tordaitibi #93397 üzenetére
A W10 sok mindennél élhetőbb.
Eleinte az volt a véleményem a pálcikawmekről, hogy az használja (legalábbis a képernyőkép erejéig), aki az Expert látszatát akarja kelteni, aztán én is megérkeztem ebbe a világba, mert a KDE meg a GNOME meg a többi ide terelt...
Aztán persze rálehet kapni ezeknek az ízére, és már nem érzed kényszernek, de ehhez idő kell (nekem biztos). -
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #93402 üzenetére
Ez érdekes, én meg azt érzékelem, hogy linuxon belüli disztrováltogatás nem jelent akkora sokkhatást. Az Ubuntut egyáltalán nem használtam. De az utóbbi két gépre már inkább az MX Linuxot raktam a jól megszokott Manjaro helyett és teljesen megvagyok velük. A tároló egy kicsit trükkösebb, de végülis minden jól megszokott progit megtaláltam az MX-en is. Mondjuk a KDE-t nem engedném el, bár tény, hogy a KDEwallet elég idegesítő tud lenni.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #93402 üzenetére
A 24.04 mar itt van a kanyarban - miert nem varod meg azt?
12 eves tamogatas
"nem csak az alapvető összetevőkre teszik ezt, hanem a disztribúció teljes egészére, mintegy 30 000 forráscsomaggal." [link] -
válasz
tordaitibi #93397 üzenetére
Pedig szerinte is az Uborkát a legkönnyebb kezelni!
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #93377 üzenetére
Egy jotanacs: Ha Manjarora (stabil aggal telepul) AUR-bol
is telepitesz csomagokat, akkor menj at a Manjaro instabil
agara. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #93361 üzenetére
EFI-s telepites?
Tudnal mutatni rola live alol egy Gparted kepet?
(Lehetoleg az "Eszkozinformaciok"-kal egyutt) -
törölt tag
válasz
tordaitibi #93318 üzenetére
"Visszaálltam régebbi Timeshift mentésre, mikor kezdte, ugyanez, próbálom régebbi kernellel indítani ugyanez a hiba."
A Timeshift mentés hogyan van beállítva?
Mert ott két lehetőség van.
1: rsync
2: btrfs -
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #93321 üzenetére
Itt egyeztesd az UUID-ket:
/etc/initramfs-tools/conf.d/resume -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #93318 üzenetére
sudo apt-get purge btrfs-tools # (vagy:btrfs-progs)
sudo update-initramfs -ukall
sudo update-grub
?
[link] (A Googli a baratom!)
-
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #93141 üzenetére
Van működő W11, de az nem is látja meg ezt a HDD-t, a Linux-os GParted meg látja. Ezért gondoltam, hogy megnézem Linux alatt(+ a poén ; ), de mindjárt rákérdezek az ehhez illő(W11) helyen a problémára.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #93128 üzenetére
Ha biztonsag, akkor csak a hivatalos tarolo, esetleg spec software eseten a gyarto honlapja, de az mar bizonyos fenntartasokkal kezelendo.
Egyebkent ha az AUR maga a Kanaan, akkor mutass egy binaris mongodb-t, kerlek, mert ha jol lattam, csak compile scriptek vannak, nekem viszont nincs sem idom, sem kedvem szarozni a forditasokkal, ehhez mar tul oreg vagyok.
-
válasz
tordaitibi #93128 üzenetére
nem csempésztek be trójait egyebet
Ez meg néha évekkel később derül ki. Én nem kockáztatok, de persze csak beszélgetünk.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #93116 üzenetére
"...Érted mit nem értek ha mindent, debet, flatpakot snapet appimaget, aur-t ppa-t stb. ízekre boncolunk, az 101% hogy bármelyikbe lehet hibát, sérülékenységet találni..."
Azert a deb csomagformatumot ne keverjuk mar ossze mindennel. Mivel a Debian csomagformatuma, maradok a Debianon beluli kontextusnal. Ilyenforman pedig ami a csomagban van es a hivatalos repobol jon, tesztelve van - nem csak mukodest, hanem biztonsagot tekintve is. Amit szembe lehetne vele allitani, az az rpm, de a flatpaket, snapet, appimage-et semmikeppen sem, az aur meg a ppa meg nem csomagformatum.
-
válasz
tordaitibi #93116 üzenetére
előny a faék rendszerű telepítés és használat, akkor itt mit kérdezzen meg?
Na ez a baj! Nem kéne Winesíteni a Linuxot! Majd én eldöntöm, hogy kell-e a gépemre, vagy sem. Azért, ha rákérdezne, hogy milyen tárolókat akarok használni, az megint más szintű bonyolultság, mintha egy Gentoo-t kéne telepíteni.Aki először lát majd ilyen kérdést néz mint vak a moziba.
Hát Linuxot se úgy telepítettem annak idején, hogy leültem a gép elé, aztán most Linuxot telepítek, hanem először átnéztem pár YouTube-os útmutató videót, amiben elmagyarázták, hogy pl. hogyan kéne particionálni, meg melyik partíció mire jó, meg egyáltalán mit csináljak? Szerencsére ilyen szempontból a népszerűbb disztribúciók jól elvannak látva angol nyelvű anyaggal, amiből tanulni lehet.
Érted mit nem értek ha mindent, debet, flatpakot snapet appimaget, aur-t ppa-t stb. ízekre boncolunk, az 101% hogy bármelyikbe lehet hibát, sérülékenységet találni.
Ez így van! Csak nem ugyanakkora az esély.A tolvaj mindig is 1 lépéssel előrébb járt mint a pandúr.
Na ez meg sajnos mindig így lesz, kivéve, ha a gondolatrendőrség meg a Skynet fogja figyelni a csinternetet. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #93102 üzenetére
Minden telepítés után a legelső dolgom, hogy a snapékat, meg a flatpak rákot synaptickkal szőrüstül bőröstől kitakarítom, még mielőtt akárcsak egy csomagot feltoltak volna, ezt előbb controllálom egy neofetch futtatással.
-
válasz
tordaitibi #93108 üzenetére
Végülis ezzel is egyet tudok érteni. Ezt a Secure Bootot sem értem, mert ahány helyen olvasom, mindenhol van legalább egy hozzászóló, aki szerint nem ér semmit. Akkor tulajdonképpen az is minek?
-
törölt tag
válasz
-
sh4d0w
félisten
válasz
Jó is az a snap...
-
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #93075 üzenetére
Kezdő szintnek tippelem a problémámat, ezért ide toppanok be: MX-Linux, valaki otthon van benne kicsit?
Ohhh, véletlen a "Válasz"-t kattintottam, az "Új" helyett. Pardon...
-
cog777
őstag
válasz
tordaitibi #93022 üzenetére
nagyon koszi, megnezem a linket
-
válasz
tordaitibi #92998 üzenetére
Az utóbbi hetekben két esetben írtál problémáról. Mivel volt problémád mindkét esetben? Na látod Tibikomám! Azt kéne nehezményezned, ha a kiújult isiászodról írnék állandóan.
Gondolom hallottál a tematizálásról már...no az ilyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #92994 üzenetére
Kaptál kernel frissítést sebezhetőségek miatt, de hát erről szól az uborka pro. Az mondjuk furcsa, hogy CVE fixek miatt nem menne a hibernálás.
Amúgy sleep nem jó?
-
válasz
tordaitibi #92994 üzenetére
...és nem is ez a hiba oka, csak akkor mi?
Igazatok lehet, mindig csak a kötekedési szándék vezérel...brühühü...
Akkor, ha hiba, jöhet a hibakeresés. Megvolt már gondolom, mert elég sokszor linkeltem már. Gondolod csak úgy látóasszonyos módszerrel is mehetnénk valamire?
no de tényleg kioffolom magam, megoldjátok, ahogy látom, kb egy évig nem reagálok a hsz-eidre, ha ennyire zavaró
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #92983 üzenetére
Milyen kernel frissítés? Tavaly tavasz óta EOL a 18.04
-
válasz
tordaitibi #92983 üzenetére
Lehet ezzel valamit kezdeni, valahogyan rájönni, lecsekkolni mi lett vele?
Leírtad, mi történt vele! Egy ősrégi rendszer, ha kap egy olyan kernelt végre, amivel működik minden, akkor azt kell használni tovább, marhaság további kernel frissítéseket engedni egy régi rendszer nem új hardverekkel mit kap még egy még újabb kerneltől? Max elrontja, ami addig működött.
Állj vissza az előző kernelre és soha többé ne frissíts kernelt.
Amúgy ezek a fránya kernelek eléggé ki tudnak bánni veled!
-
válasz
tordaitibi #92947 üzenetére
OK, nem égés, átfogalmazom. Mit szeretnél inkább, hogyan írjam?
Ne legyél már ennyire túlérzékeny, vagy ez a korral jár már?
Ez szerintem nem égés hanem a tanulási folyamat része.
Ez igaz, csak nem évtizedes tapasztalattal. Az alap dolgok ugyanazok minden Debian/Ubuntu alapú disztróban. Lehet tényleg az a baj, hogy Windowsos hozzáállásod van Linux használatakor is. Sok dolgot ez is megcsinál helyetted, de jó részét ezeknek neked kell meghatároznod. Amíg Wint is használsz, soha nem fogod megérteni a Linux lelkét!
Bicajozni mikor tanultam, 3 napig estem-keltem.
Ez helikopáter pilóta gyakornokként durvább lett volna.
-
válasz
tordaitibi #92936 üzenetére
Tibikomám, Te egy akkora...jóhiszemű marha vagy, már bocs az őszinteségemért! Te nem állítottál be autoupgrade-et, a komád azt se tudta, mi az a Frissítéskezelő és képes vagy amiatt novellányit hisztizni már megint, hogy a Linux Mint saját magát frissítette és bedugult. Az a helyzet, hogy a disztrók magukat nem frissítik. Soha! Vagy auto vagy manuál update&upgrade kell, hogy frissüljön a rendszer.
Mielőtt megy a komád újra, szólj és mondom neked, mely fáljok tartalmazzák a rendszer telepítése óta lefutott csomagkezelési műveleteket. Valamennyi biztosan megvan belőlük, mert x méret felett tömörítva rakja el a rendszer ezeket.
Ja és legközelebb valamit írni akarsz a Mint-ről, inkább írj priviben és nem égsz be, mint a rongy!
Bocs, de ezt nem tudom másképpen fogalmazni, pedig én is csípem a búrádat, de mindig beleszaladsz abba a qrva erdőbe, ahol a medve már erősen vigyorog...
-
válasz
tordaitibi #92924 üzenetére
Van pár perc szünetem, de azalatt is ilyen vicceseket olvasok....
Továbbmegyek, nem tudom van-e minten automatikus frissítés de azt is be fogom pipálni.
Most azért egy pillanatra áljunk meg! Azt írtad, a múlt év nyarán felrakott Mint 21.2-höz a komád tuti nem nyúlt hozzá, Te előbbiek alapján nem állítottál be automata upgrade-et...no most azt próbálja bárki elképzelni akkor, hogy a nyamvadt fenébe került fel mégis minimum 13 darab új kernel arra a Linux Mint nevű öncsodára???
Most jövök rá, hogy csak szórakozol velünk!
Ugye nem azt akarod mondani, hogy fentiek ellenére is begyüjti a galád Mint a falu összes kernelét?
-
válasz
unattended upgrade
Debiannál én is használom. Telepítést követően a Software & Updates-nél (software-properties-gtk csomag) megjelenik plusz egy választható menü, ahol beállíthatóak a frissítések. Faxa cucc.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Igen, van auto frissítés Mint-en, de ezt már legalább kétszer mondtam neked. Sőt, azt hiszem pont az említett pipa feletti pipa az.
-
válasz
tordaitibi #92819 üzenetére
Az úgy van, hogy klasszikusokat csak helyesen idézünk, de direkt oda is írtam, hogy Tibikomám "klasszikussá váló" mondását idézzem....szóval még nem klasszikus a mondás.
De valóban, ahogy írod, úgy ütősebb. Amúgy én legalább emlékszem szinte az összes érdekes dolgodra, az is valami!
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92813 üzenetére
Kéne tudni mi a célod pontosan, de amúgy igen, csak megfelelő fájlrendszert kell választani.
Remélem eligazodsz a kis demonstrációmon... -
törölt tag
válasz
tordaitibi #92793 üzenetére
Be van állítva, de ilyenkor nem indul még el a Gnome és a beállítás sem él sajnos.
A fura, hogy letiltva a GDM-et (systemctl disable gdm) amikor csak karakteres üzemmód van, akkor is működik a power gombra a leállítási folyamat, de a hiba esetén nem.
Tehát ilyenkor, amikor a GDM-Login megvolt és indulna a gnome-session, de nem indul, akkor már nem tudom így leállítani.Szóval ilyenkor valami nagyon fejreáll. Ezért volna nagyon fontos, hogy kiderüljön mi okozza mindkét gépemen ezt.
(esetleg még ssh-server mehetne a gépen és távolról le tudnám állítani (talán), de na ...)
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92787 üzenetére
Esetleg egy 2TB-os külső lemez még rádugva a fotózás idején?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92784 üzenetére
A haverod notijában meg 2TB-nyi lemez van?
Mert akkor nem szóltam egy szót sem. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
tordaitibi #92773 üzenetére
és #92774 májkimiki: Azért van annyi méret a Merevlemezek résznél, ugyanis a Mint nem a saját lemezét számolja, hanem ilyenkor az összeset!
Direkt megnéztem live-ba, mert úgy emlékeztem, hogy amikor a gépemen volt, akkor az összesített merevlemez tartalmát írta az infó résznél. Készítettem róla képet a live-ból és utána windows lemezkezelőjével együtt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #92780 üzenetére
Azért kérdeztem, mert én is jártam így. És azt hiszem tavaly mikor friss Mintet raktam fel, akkor úgy emlékszem alapból be volt kapcsolva a régi kernelek eltávolítása.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
De itt mi a háttér történet? Az R=1 userre volt bízva a frissítések kézi telepítése, és úgy maradtak meg a kernelek?
Azért kérdezem, mert a Mint-ben csak egy kattintás az auto update és akkor a régi kerneleket is törli magától, feltéve, hogy nem veszed ki a pipát onnan kézzel. -
törölt tag
válasz
Elég furi az a rendszerinformáció.
2751.6 GB? Annak ott MB-nak kéne lenni. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #92750 üzenetére
A Nobara grubot használ. Nem a PoPOS-el kevered? Mert az default systemd boot-ot használ.
-
törölt tag
válasz
Mbr-re sima ügy. Egy grub az mbr-be a többi a saját root partíciójára.
-
válasz
Found LMDE 6 (faye) on /dev/sda1
Found Ubuntu 22.04.2 LTS (22.04) on /dev/sda10
Found Linux Mint 21.2 Victoria (21.2) on /dev/sda11
Found Ubuntu 23.10 (23.10) on /dev/sda12
Found Linux Mint 21.2 Victoria (21.2) on /dev/sda6
Found Linux Mint 21.3 Virginia (21.3) on /dev/sda7
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda8
Found Solus (4.4) on /dev/sda9
done
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$Akar a ragya UEFI-t emlegetni, csak kollégának írtam, miért tapasztalja azt a nagyfokú zagyvaságot a bootoló disztróknál. Amúgy majdnem megmutattam neked a bootot, de pár napja sd7-en már nem Manjaro volt, de nem is utoljára pakoltam fel, még is bootolt, feleslegesen aggodalmaskodsz!
Nobara-t még sose próbáltam, majd ha nem lesz ennyire hypeos, akkor esetleg. De ha felraknám itt látnád bootképesen azt is. Szerinted én is fennakadok nyulfingnyi akadályon?
-
válasz
tordaitibi #92691 üzenetére
OK, eszerint két napot ügyeskedtél és meg se nézted, mi az a rendszer, no mindegy. Többen megdícsértek már ma, ha neked úgy jó, hogy ugyan rendkívüli bénázások sorozata a történet, de a rendszer lőtte lábon magát, nekem úgy is jó.
Ha még mennek hozzád más komák, elmondok egy tippet, 10 éve 15GB-ot adtam az OS-nek, most 40GB-ot adok neki, de minimum lenne a 30GB. A desktop Linuxok is használják már jó ideje a helyet is és a fizikai memóriát is.
Nekem a belakott rendszer, a 21.2 /-je 10GB körüli amúgy....
Nálad imént kiderült, hogy 20GB helyre is elfért 22,5GB kb...gyakorlatilag lehet mégis inkább ügyesek vagytok.
pár parancsot azért, hátha nem jut mindig eszedbe:
ja és a nala csomagot rakd fel, ha jól láttam, az egy frissítéskor autoremove-ot is csinál!
sudo nala update && sudo nala upgrade
sudo nala autoremove
sudo nala install összeskernelafaluban
sudo nala clean/autocleanutóbbi azért jó, mert van néha a cache-ben is elég sok régi csomag.
kép rólaHa
nala
van a parancsban, akkor nem kell azapt
, nehogy rákérdezz!De tényleg jobb neked, ha azt hiszed, hogy a rendszer a hibás?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92682 üzenetére
A 12GB /user és a 3.3GB /var könyvtárak mellé nehezen fér még majd 7GB kernel. Ez némileg több, mint 20GB. Nem is csoda, hogy ezt történt. Szépen megoldottad.
-
válasz
tordaitibi #92686 üzenetére
De itt barátok közt vagy, ne legyünk veled őszinték, azt szeretnéd?
Próbáltam kihúzni belőled a Mint verzióját, de kerülöd nagyon, gyanítom ezeréves lehet és anno még Te kókányoltad meg a komádnak. De nyilván a Mint a hibás, értem. Látom 4-essel kezdődő kernelt említesz, nincs is több kérdésem. Amúgy ez a kernel felgyűlés annyiszor volt már itt a topikban is, mint a bénázás egyik jó példája, emlékezhettél volna rá, de megint valami bonyolult nyakaterekt módszerekkel kókányoltad még jobban össze szerencsétlen Mintet, tényleg csoda, hogy működik. Miért nem raktál már fel komádnak valami friss disztrót?
Ennyire bejön neked ez a vadászélet?
Ja és 20 év Linux használat után fusd át a csomagkezelés alapjait léci! Ha pár hét múlva megint megy a komád, addigra írj ki egy friss Mint-et! Már 21-gyel kezdődnek, ennyit segítek. Ha valami egyszerű telepítést szeretnél, abban tudok segíteni.
Legözelebb a 3 órás 20 éves Dumaszinház unalma helyett inkább megnézném, amikor komáddal megkókányoltok egy Mintet!
(szerintem legközelebb vedd ki még az EXT4 biztonsági rendszertartalék 5%-át is, minek az oda)
-
válasz
Na kifújtam.
Azért nagyon csipázom a fejedet, csak hogy tudd. -
sh4d0w
félisten
válasz
Tibi, sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a Windows megtanulásába is bele kellett tenni az időt - de az ugyanígy igaz MacOS-re, Linuxra, Androidra, mindenre.
Ha 6 gigányi kernele volt, akkor már jó ideje használja a rendszert, lett volna ideje megtanulni az alap karbantartást.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #92670 üzenetére
Grat az ügyes melóhoz, a konklúzió viszont rossz, ahogy többen megemlítették.
Engem az érdekelne: mi az, hogy nincs dpkg? Lennie kell, az apt csak frontend a dpkg-hoz.
-
Apaxp
senior tag
válasz
Örülök a sikernek. Ezek után már csak a timeshift pillanatképek mentési helyét is érdemes megnézni. Én elkövettem azt a két őrültséget, hogy nem a /home volt a mentési hely, és óránkénti mentés volt beállítva. Ja és a beállításokban nem volt korlátozva hogy hány mentés maradjon meg.
Szerencsémre még időben kiderült hogy alig maradt szabad hely -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Azt hiszem egy ideje már alapból be van kapcsolva a frissítéskezelőben a Mint-en, hogy törölje a régi kerneleket. Régebben (pár éve) lehet, hogy nem így volt mert én is jártam így, hogy az auto update mellett ott hagyott Mint tele lett sok GB kernellel. Aztán megnéztem az opciókat, jé, ezt nem kapcsoltam be, azt hittem csinálja magától a takarítást...
-
válasz
tordaitibi #92676 üzenetére
Tehat akkor egy 2 eves Mint ellep egy 50gb particiot, ez igy rendben van. Nulla bajt user adattal.
Nem lep el, még 20GB-ot sem, remélem ezt elhiszed, nem egyet láttam már. Nulla user adat? Ez nem igaz, mert 14GB hely még maradt a kerneleken kívül. Mindent leírtam Mint-es tapasztalatok alapján, ha neked jobban esik, hogy a balf*sz userséget a Mint-ra kend, tényleg inkább írjál blogot és ott ki tudjuk beszélni rendesen.
De most ezt a marhabaromságot kár lenne nyúzni itt, mint a rétestésztát...
Valaki annyira béna, hogy nem tud magának felrakni semmilyen OS-t, de persze összebarmolja és Te itt magyarázod, hogy nem az user a hibás, hanem a Mint sz*r! Tipikus Windowsos agyatlan vagy ma reggel.
-
válasz
Tibikomám, ennyi marhaságot már blogba kellett volna írnod!
6GB mennyiségű kernel az minimum 10, annyit egy LTS tuti nem fog felrakni, szóval ha a komád birizgálta a rendszert, akkor tudnia kellett volna azt a 3 alap csomagkezelő parancsot legalább. De neked 10-20 év tapasztalattal minimum, életedben nem használtál még autoremove-ot? Mellesleg nem csak a 6GB kernel okozott ott dugulást, mert a rendszer 14GB hely felén elvan. Nyugtass meg, hogy nem a saját mintád alapján van fenn a Mint és nem a 17.1 van fenn.
Az már téged dícsér, hogy nem 10 perc alatt oldottad meg a dolgot, hanem kétszer kellett leutaznia a komádnak, ha jól emlékszem, három helyfoglaltság monitorozó appot is javasoltunk.
De egy mezei próbálkozó ezek után nem sikítva hanem ordítva menekül vissza Windowsra. Aki használni, nem szögelni akarja.
Pont a Mint az, amit tényleg csak használni kell, 10 év alatt nekem ez tűnt fel, családban akiknek felraktam, nem sivalkodtak, igaz nem is telepítgettek rá ész nélkül semmit, hogy elfoggyon a hely.
Aki ilyen balf*sz, annak tényleg menekülnie kéne vissza WInre, de nem azért, mert a Mint nem való kezdőknek, hanem azért, mert ugyan tök béna hozzá, de azért szét tudta barmolni a rendszerét. Hülyeség ellen sem a Mint, sem a többi disztró nem véd.
Olvasom itt a szokásos bugyutaságot is, hogy Ubuntu vonal...szerintem rakj fel neki valami Archer vonalas disztrót és akkor hetente kétszer fog meglátogatni!
Kifejezetten jó olvasni reggeli kávé mellett az ilyen szösszeneteidet, jót röhögtem ezen is!
-
törölt tag
válasz
apt autoremove
-
growler
őstag
válasz
"szerintem nem user error volt az ok hanem a Linux Mint logikája."
Szerintem meg alapveto elvaras lenne, hogy legalabb annak a
kiadasnak az fobb bealliaitasi lehetosegeit megismerje/
felfedezze amit hasznal az user.
A Mint ebbol a szempontbol is kifejezetten baratsagos/felhasnalo
barat! [link]
Aki erre nem kepes, az hasznalja megelegedessel a Windowst!! -
törölt tag
válasz
A Fedora magától automatice leszedi a régi kerneleket. Egy van az aktív és az utolsó előtti. A hiba nem az Ön készülékében van.
Ez így tényleg baromság. Gyűjteni a régi kerneleket. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #92645 üzenetére
Opera 106.0.4998.19 van Flatpak-ben, a többi nincs.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92646 üzenetére
De legalább tudtad, vagy igen hamar észre vetted, netalán eszedbe jutott. Hol hibázhattál.
-
válasz
tordaitibi #92638 üzenetére
Ez a snap dolog, az előbb olvastam a Manjaro fórumon egy ottani "szaki" hozzászólását. Flatpak volt a téma, hogy mennyire "secure"? Az ürge válasza az volt, hogy, ha akármilyen szoftvert telepít, akkor a forrás szempontjából nála ez a preferencia sorrend:
1. Belső tárolók.
2. Flatpak.
3. AUR (vagy egyéb community tárolók)
4. SnapSzóval a Snap f*s.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92640 üzenetére
Ez lett volna a következő kérdés, hogy ott matattál-e valamit. Nem véletlen van az elején, hogy "ne báncsad!, mert baj lesz belőle.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92638 üzenetére
Hol a jelszó bekérő sor a parancs után?
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #92633 üzenetére
timeshift és a snap nem nagyon jön jól ki egymással.
Megpróbálkozhatsz a helyreállítással de vannak kétségeim. Terminálban próbáld inítani, és amire panaszkodik azt refresh-elni:
pl.:snap refresh core
-
válasz
tordaitibi #92607 üzenetére
A legutóbbit én is így csináltam, de az elsőt nem, mivel KDE programok pont nem kellettek, mivel voltak sokkal jobbak, 10 év alatt nekem a Cinnamon eléggé megszokottá vált.
Ezt találtam a 19.3 idejéből:
Látszik is, hogy kellett irtani is rendesen...3 különböző leírásból kutyultam:
225 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
226 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
227 sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
228 sudo apt-get update
229 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
230 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
231 sudo apt install --with-recommends kubuntu-desktop
232 sudo aptitude install --with-recommends kubuntu-desktop
233 sudo apt update && sudo apt upgrade
234 sudo reboot
235 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen
236 sudo reboot
237 sudo apt install kubuntu-desktop
238 sudo aptitude install kubuntu-desktop
239 sudo aptitude install software-properties-kde
240 sudo aptitude install kubuntu-desktop
241 sudo aptitude install software-properties-kde
242 sudo apt install software-properties-kde
243 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen
244 apt --fix-broken install
245 sudo apt --fix-broken install
246 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
247 sudo apt autoremove
248 sudo reboot
249 sudo apt remove software-properties-kde
250 sudo apt autoremove
251 sudo apt --fix-broken install
252 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen
253 sudo aptitude remove kubuntu-desktop
254 sudo apt remove kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen software-properties-kde
255 sudo apt remove kwalletmanager
256 sudo apt remove konqueror kde-config-screenlocker KDE connect
257 sudo apt remove konqueror kde-config-screenlocker dolphin
258 sudo apt autoremove
259 sudo apt remove qt5*
260 sudo apt autoremove
261 sudo apt update && sudo apt upgrade
262 sudo reboot
263 history
264 sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/ppa
265 sudo apt update && sudo apt full-upgrade
266 sudo apt install kubuntu-desktop kde-plasma-desktop kscreen -s
267 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen -s
268 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreame tk-s
269 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreamer -s
270 sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen wish dolphin-plugins kdeconnect pi fam gpsd phonon4qt5-backend-gstreamer
271 kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby
272 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin
273 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin -s
274 sudo apt install kde-style-breeze-qt4 ffmpegthumbs kdegraphics-thumbnailers libkonq-common ruby kwin-x11 sddm libkf5khtml-bin javascript-common libjs-jquery kactivities-bin
275 sudo apt install qtvirtualkeyboard-plugin qml-module-qtquick-virtualkeyboard kdelibs5-data qt-at-spi fonts-lato sddm-theme-breeze sddm-theme
276 sudo apt install qtvirtualkeyboard-plugin qml-module-qtquick-virtualkeyboard kdelibs5-data qt-at-spi fonts-lato sddm-theme-breeze
277 sudo apt remove viber
278 sudo apt autoremove
279 history -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #92539 üzenetére
Nezd meg ezeket is:
df -h
df -i
Melyiknel mutat 100% koruli erteket? -
válasz
tordaitibi #92533 üzenetére
Uhh, ezek elég durva hibaüzenetek.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #92533 üzenetére
Ez nem inkabb disk hiba lesz? 0 byte a szabad, mert a rendszer folyamatosan jeloli a szektorokat hibasnak...
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #92528 üzenetére
Javaslom inkább a filelight-ot:
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #92528 üzenetére
sudo du -sh /*
(Egy kis idobe beletelik mig kilistaz mindent) -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #92526 üzenetére
sudo du -sh /var/log/*
? -
válasz
tordaitibi #92503 üzenetére
Jelzett igen, és rá kb. 5 percre meghalt
Ja értem, várt 5 percet...de ha a rendszer nem lép, várt volna 5 órát, 5 napot is. Nem akarom bántani, csak jelzem, van akinek az egyértelmű jelzések is kevésnek bizonyulnak. Nekik vagy Te, hogy helyrehozd a balhereségüket.
Azért a bálnaméretű hülyeséget ne szépítgessük már, akár cimbi, akár nem. Most komolyan, megkérdezed tőle, mire várt, amikor látta a jelzést?
Én tettem fel neki az Ubuntut, és az én szisztémám szerint, azaz maga a rendszer az csak a rendszer és minden létező user adat másik partícióra megy, a / szerintem 10-15Gb szabad hellyel rendelkezett még.
Ha nincs külön meghajtó, ahová töltöget, akkor hamar teletolja az üres helyet ezután is. Szerintem a /home és valóban a
/var
cache lehet érdekes, ahogy Wines kolléga írta.Ezért is kérdeztem terminálos megoldást.
Miiiiicsoda? Terminalos megoldást, Te? Nahát....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Filmvilág
- Villanyszerelés
- Autós topik
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- E-roller topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- The Crew sorozat
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest