-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sonja
nagyúr
Ehhez nem igazán értek.
Én csak egyilyen KODI topikot találtam ezzel kapcsolatban.
-
Sonja
nagyúr
Kinézetre valóban, de a benne található tuner chip a log szerint Rafael Micro R820T ([332877.516836] r820t 7-003a: Rafael Micro r820t successfully identified), ami valóban nem támogat DVB-C-t (itt a pdf doksi a chipről). Ha szét tudod esetleg szedni, akkor megnézheted magad is.
Szerk.: Ha DVB-T-re kellene, arra elvileg jó kell legyen.
-
válasz
lev258 #62990 üzenetére
Nem tudom ez így mond-e valamit, vagy elég-e.
[link]Ja
lsusb
-ra azt írja hogy:Bus 002 Device 002: ID 174c:55aa ASMedia Technology Inc. ASM1051E SATA 6Gb/s bridge, ASM1053E SATA 6Gb/s bridge, ASM1153 SATA 3Gb/s bridge
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 005: ID 15f4:0131 HanfTek
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub -
Üdv!
Nem tudom jó helyen járok-e ha nem akkor kérlek irányítsatok el a megfelelő topikba.
Van egy otthoni pc-m amin OpenMediaVault fut.
Rátettem egy Astrometa USB-s tunert, és szeretném használni TvHeadend progival, amit a docker-ben telepítettem.
Eddig jutottam, de a TvHeadend nem látja az eszközt.Mit kell tennem hogy menjen a tuner?
-
-
válasz
ubyegon2 #62982 üzenetére
Most, hogy a Win10 "megajándékozott" egy a fotóimból kreált albummal és még egy videót is csinált nekem belőle szintén kérés nélkül és még a téma nevét is helyesen találta el , végleg felforrt a gyomorsavam !!!! Már újra beizzítottam egy linux mintet, beleplántáltam a kedvenc Irfan View-mat (ezt engedjétek meg nekem pls !) és jól működik az Evolution levelezője is. A ma estét végig neteltem a L Minten és észre sem vettem , hogy nem az ablakok működnek épp nekem és már ideje lefeküdni aludni. Azért marad a pici puha op rendszere is ha már megvan,de csak igen válogatott esetekben fogom használni. Marad nekem a Mint , meg a Manjaro.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Shyciii #62977 üzenetére
Anno én is eljátszottam a gondolattal, hogy Arch aztán mindent magamnak rakok össze, a telepítés még ment is (tutorial alapján), meg el is kezdtem ezt-azt feltenni, aztán rájöttem hogy semmivel sem leszek előrébb a végén, csak elcseszek egy csomó időt (bár igaz, hogy sokat lehet tanulni közben). A Manjaroban nagyon jól összeszedték mindazt, amitől kerek és jó egy OS, meg mivel nem ugyanazokat a tárolókat használja, mint az Arch, van is benne egy plusz "biztonság" a késleltetés miatt. Ez az új Ubuntu, igaz, nincs benne semmi elitizmus meg rendhagyó, de egyszerű és megbízható. Pont ezért szeretem
-
válasz
Shyciii #62977 üzenetére
Nem röhögni, de tetszik a jele neofetch alatt
Pedig de! Ez tetszett! Valami meg kell, hogy fogja az embert egy oprendszerben!
Microsoft-nak (nem náluk, csak -nak) is dolgoztam vagy 8 évig
Emiatt neked nem is szabadna telepítősegédes telepítést alkalmazni!
Szerencsére elvetemült vagy, ez nálam pozitív Linux telepítés esetében! Én is az voltam anno, azzal a különbséggel, hogy nulla IT tudással rendelkezem.
Amúgy nyomon követem én az ilyen kűzdelmeket és nem azért, hogy ha majd valami miat hátha nem sikerül....Aki így áll a dologhoz, annak mindig sikerül! Én szurkolók neked is, sajna az Arch még sötét ló...pedig érdekelne, de iszonyúan ellustultam utóbi időben!
-
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #62976 üzenetére
Nem is az elvetemültséggel van a gond nálam. Én ugye tavasz végéig echte Windows-os voltam. Nem csoda, mert még Microsoft-nak (nem náluk, csak -nak) is dolgoztam vagy 8 évig. Aztán a google elém dobta Dave cikkét a Manjaro-ról. Tetszett a neve, így hát elolvastam annak ellenére, hogy linux. Meg is akadt a szemem a rolling update-en, így kifejezetten elkezdett érdekelni. Tartalék notira dobtam is fel a KDE-s manjaro-t. Olyannyira megtetszett, hogy az új notimra feltettem, és teljesen áttértem linuxra. Nincs dualboot windows-al vagy ilyesmi. Aztán a pure Arch kezdett el foglalkoztatni. Nem röhögni, de tetszik a jele neofetch alatt
És persze Arch az alapja ezeknek a rolling update-es kiadásoknak, szal adott volt, hogy nekem az kell. Persze nagyon rövidke kitérő volt az Arco Linux, vagy Archlabs felé, ami már nagyon-nagyon közel van a pure Arch-hoz, de még nem az. Aztán jött a pure Arch. Utánanéztem, hogy magyarként (magyar bill, de angol nyelv) hogyan lehet feltenni kézzel. Rögtön azzal kezdtem, hogy minden szépen bepötyögtem. Ki is van nyomtatva papírra
Ezt az Openbox-os megoldást is szívesen csináltam volna kézzel, manuálisan, hisz az Arch + KDE-t is úgy csináltam, de egyszerűen rohadt sok időt kellene erre áldozni. Az egy dolog, hogy felmenjen, de utána ugye a konfigurálás is full kézzel kell. Persze van 1-2 GUI-s állító, de 20-as annyit nem lehet benne, mint pl KDE alatt. Most azért gyorsan megcsináltam, hogy jobb klikkre a menű tükrözze a feltelepített progikat (konfig fileokat gyorsan rámásoltam kde-s beállítás alól, hogy tudjak dolgozni otthonról ha kell), meg bill kombóra gyorsan beraktam a Rofi launchert, így nem kell se dock, se semmi. Chromium megy, Remmina RDP dektopos progi megy, qbittorrent megy, grsync megy, double commander megy. Elég most ennyi. Aztán ahogy lesz időm úgy csinosítgatom (taskbar órával, hangerő, bluetooth ikonnal, automount stb, ami minden más alatt automatikusan van, és működik, itt meg hegeszteni kell)
Szal idő hiány miatt fordultam a Zen installerhez. Aztán majd ha otthon leszek pár napot egyedül (se asszony, se gyerek), akkor már lehet esélyem rendesen utánanézni a kézi openbox + lightdm (vagy más) telepítésének, beállításának, hogy rendben elinduljon. A mostani beállításokat, config fileokat meg elmentem, és elég csak visszamásolniJah és tök örülök, hogy itt vagytok és nem vagyok egyedül a nyűgjeimmel
-
válasz
Shyciii #62974 üzenetére
Anno én is így jártam, nagyon elvetemültnek kell lenni ahhoz, ha valaki nem használja ezeket az installereket! (így már jobb is, hogy nem az Arch topikban voltál)
Amit anno használtam, azzal így is másfél óra volt a felszenvedés. (3 éve január 01 kora reggel volt, tuti, hogy valami lassú tükörrel szenvedett az installer)
De a lényeg! Most így működik a választott WM?
-
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62973 üzenetére
Úgy látom, ez egy kernel bug jelenleg. Használhatsz régebbi rendszert, vagy próbálkozhatsz a kernel frissítésével, lecserélésével.
-
Shyciii
veterán
válasz
ubyegon2 #62972 üzenetére
ubyegon2, Frawly, colomb2
Mivel most kevesebb munka van, és már elkeseredtem, így használtam a Zen Installer-t. Ez felrak egy pure Arch-ot és a választott DM-et és WM-et. Szégyellem is magam érte, de most annyira akarooooom, hogy nem tudtam várni
Ezt beállítgatom, aztán majd egyszer visszatérek a teljesen manuálisra.
-
Shyciii
veterán
Hopp. Most nem megy a startx openbox-session megoldás sem, pedig most friss Arch-on vagyok. Rögtön bezárja a session-t hibával
Xorg_log
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #62969 üzenetére
Az Arch Wiki-vel az a gondom, hogy maga az Openbox telepítése (egy parancs), és annak beállításait tartalmazza. Ez rendben is van, csak nálam az a gond, hogy a grafikus bejelentkezőn nem jutok túl. Ha kihagyom a grafikus bejelentkezőt, akkor ahogy colomb2 is írta el tudom indítani kézzel, illetőleg még az elején beraktam a xinitrc-be automatizálni. Ez rendben is volt már kvázi az elején is, csak gondoltam legyen valami grafikus login is. Ha már minimalista az Openbox, akkor az LighDM-et és Slim-et ajánlották, csakhát nem akarják elindítani az Openboxot. Most beállítottam grafikus login nélkül az openbox elindítását, de még nem konfigolom fel, mert már nincs helyem erről újra image-t készíteni, hogy ha elbaromlódik. LXDE-t még megnézem, hátha van tutorial video. Gondolom nem magától állítja be, mint mondjuk KDE + SDDM esetén.
-
Shyciii
veterán
válasz
sh4d0w #62967 üzenetére
sh4d0w
Áááá. Egyszer rámszóltál, hogy az helytelen, azóta nem. Meg amúgyis ez egy teljesen szűz Arch. A mostan használatos KDE-s Arch egy másik partíción van. Csak akkor cserélem le, mikor az Openbox változat már tüchtig
colomb2
Köszi. A Xorg-xinit-et amúgyis fel szoktam rakni a xorg-server-el és xorg-apps-al együtt az Arch telepítésekor.
Visszatöltöm a szűz Archot, és akkor kipróbálom amit írtál. Meg persze openbox, obmenu, rofi és térsait felrakom. -
Shyciii
veterán
válasz
Rimuru #62964 üzenetére
Ugye pure arch + kde-t használok most. Ehhez találtam rendes tutorialt nuku scriptel. Működik is faccán. Ugye kb 2 hete terveztem, hogy openboxra váltok. Csináltam megint egy pure archot (meg image-t is róla, ha elcseszem az openboxot, akkor csak visszatöltöm), viszont ahány videót néztem kb annyiféleképpen mutatják, hogy hogyan kell feltenni, és kézzel beállítani, de egyik sem működik rendesen. Legtöbbször az a baj, hogy a login screenen a felhasználót kiválasztva nem bejelentkezik, hanem visszaugrik a loginscreenre. Slim, lightdm ugyanezt csinálja. Fura, hogy míg kde + sddm esetén kvázi mindenki ugyanúgy mutatta, openbox esetén meg rengeteg verzió van. Kvázi nem találok egy rendes, kifejtős leírást, ami tényleg működik. Tehát el sem jutok, hogy már az obenboxot mutassa, és konfigurálhassam a panelt, launchert stb
-
válasz
Frawly #62961 üzenetére
Azért ez nem ilyen fekete-fehér!
5 évnél tovább nem is érdemes alapozni egy HDD-re. - ez így marhaság, egyrészt ég és föld van HDD meg HDD között, másrészt 2011 előtt sokkal tartósabb minőségben készültek a jó HDD-k!Persze ha olyan a környezet, az is betehet nekik, szar táp, nem jól szellőző ház, mechanikai behatás, stb..
Ez maximálisan betehet neki, persze én a minőségi HDD-ről beszélek, mint ahogy az SSD topikban is csak egy bizonyos szint feletti SSD-t tartjátok megveendőnek!
Nekm több mint 8 éves a WD Black 640GB-os, azt nem is tudta kinyírni a rossz táp és 4-5 éve is WD Black-et vettem, ami most is az egyik legdrágább az 1 terások között! De ezt megérte megvenni, az tuti! Ahogy nézem, már 11+-éert is kapni 1TB-os merevlemezt, ez meg 23eft! Nem véletlen! -
Shyciii
veterán
Valaki telepített/állított be Openboxot + bármely login managert pure Arch-ra?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #62960 üzenetére
Szerintem szinte soha nem saját hibából történik. Legtöbbször még a környezet sem oka. Egyszerűen a háttértárak nem az örökkévalóságnak készülnek. Elfáradnak, kopnak. 5 évnél tovább nem is érdemes alapozni egy HDD-re. Persze ha olyan a környezet, az is betehet nekik, szar táp, nem jól szellőző ház, mechanikai behatás, stb..
-
Igaz, hogy az én fejemben desktop táp és egyebek voltak, de ha ez külön saját tápos, még esélyesebb a kondik kiszáradása. Elméletileg a lemez strapabíróbb, így célszerűbb lenne nem csak azt cserélni. Én a rossz táp miatt majdnem kampeca meghajtókat ideiglenes/tartalék tárolónak meg tudtam menteni, sőt a WD Black640GB-os az 100/100-ra visszajavult, bár jobban melegszik, mint az átlag, az eset óta. A Seagate is jó, de azon maradtak bad sectorok.
Ebből csak azt akartam kihozni, hogy a meghajtók elromlása szerintem a legritkább esetben saját hibából történik, többnyire a környezet, amitől függ, az teszi gallyra. Ha a gyári optimális energiaellátást kapnák, ezer évig is elfutnának.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #62946 üzenetére
Köszi ez picit megnyugtat. Egy külső merevlemezről van szó, tippem szerint azaz 5+ év eléggé megviselte. Most azon filózok, hogy csak a lemezt cseréljem ki vagy az egész egységet.(Mert ahogy írtad a tápegység is lehet a hunyó, de ha most nem is az 5 év folyamatos működés azt is megviselhette (kiszáradó kondik, stb...)
-
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
egyik napról a másikra lehalt a laptopom, és se Windows, se Linux nem indul el (Manjaro KDE). Win10 topikban posztoltam az azt érintő hibákat, mikor Linux-ra bootolnék, ez a két verzió fogad minden indításkor (mostmár csak az utóbbi, először az első kép volt): [link] [link] Illetve villog a Caps Lock LED, ha ez jelent valamit.
Ez mit jelent, és hogy lehetne helyreállítani?
A vicc az, hogy Win10 SSD-re van téve, Manjaro KDE a Grub-al egyetemben pedig HDD-re. Tudtommal egyik nem nyírhatná ki a másikat.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #62950 üzenetére
Igen, a *-ot ismerem, de ez meghatározza a karakterek számosságát, vagyis csak a ?-ek számosságával megegyező hosszú fájlneveket listázza ki.
A fenti példa azért érdekes, mert az -a paraméterrel a rejtett fájlokat is listázza, és a ? számossága határozza meg, hogy csak a 4(a .-al együtt 5) karakter hosszú könyvtárneveket listázza.
-
cigam
titán
válasz
Rimuru #62948 üzenetére
Mondjuk egy küső merevlemezt a Raspberry-re kötve simán formázhatom bármelyikre? Vagy van valami megkötés vele kapcsolatban (oké, majd rá is keresek
)
globbing-al van egy kis gondom:
ls -ad .????
.kodi .nano
de
ls -ad ?????
ls: '?????' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárHa a . nem helyettesíthető ? jellel, akkor hogyan listázom ki a 4(5) karakter hosszú könyvtárakat?
-
Én még ezen a ponton elég nyugodt lennék, mármint az adatok miatt! A vezérlő szépen vizsgálgat és amit weak sectornak lát, azt az adatot már helyezi is át a tartalék területre, mire bad sectorrá lesz minősítve, azon már nem lesz adat. Így aztán a mentéskor jó szektorokról másolja az adatokat. Ha csak nincs valami drasztikus azonnali összeomlás, ez így zajlik, nem szaknyelven írtam, de ennyi a lényeg ebben a részben.
Ami miatt aggódnék, az az, hogy mitől kezdett el ennyi bad sector létrejönni! A legjobb eset az, ha a meghajtó hibásodott meg, de ezt a jelenséget okozhatja akár rossz tápellátás is! Ezt célszerű lenne kiszűrnöd és ha kiderül, hogy nem a lemez rossz, azt egész jól helyre lehet hozni kis területveszteséggel.
(így már jártam, csak azért merem leírni)
szerintemHa lementetted róla az adatokat, a
sudo badblocks -v /dev/
sdax
parancsot küldd rá vagy amit ismersz hasonló célú megoldást.# How to Check Bad Sectors or Bad Blocks on Hard Disk in Linux
-
cigam
titán
Úgy tűnik egy fsck.ext4 -y /dev/sda1 rendbe hozta, de!
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : Hitachi HDS721010CLA332
HDD Serial No: JP2940HQ2RGVDH
HDD Revision : JP4OA39C
HDD Size : 953870 MB
Interface : JMicron USB/ATA
Temperature : 50 °C
Highest Temp.: 57 °C
Health : 9 %
Performance : 100 %
Power on time: 1967 days, 17 hours
Est. lifetime: 9 days
There are 1499 bad sectors on the disk surface. The contents of these sectors were moved to the spare area.
Based on the number of remapping operations, the health of the disk was decreased in different steps.
There are 153 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.
It is recommended to backup immediately to prevent data loss.Ráadásul tegnap pont tegnap indítottam el a havi mentést róla, és reggelre már be volt halva
Mekkora az esélye hogy az elérhető adatok, ill. ez a rengeteg bad szektor nem férkőzött be a fájlok tartalmába?
-
frewwy
tag
Sziasztok!
A probléma: Egy kis weblapkészítő vállalkozás vagyunk. Rengeteg kiindulási weblapalappal rendelkezünk, melyből válogathatnak a leendő ügyfeleink személyre szabva. Kijelöltünk egy gépet linuxosnak, és szeretnénk, ha ez "http szerverként" üzemelne, és képes lenne távolról megjeleníteni a feltöltött weblapsémákat. Melyik linux disztrót ajánlanátok (kevés linux tudással) erre a feladatra? -
Sziasztok!
Határeset, hogy belefér-e a topik témájába amiért ide fordulok, remélem lesz olyan aki tud segíteni.
Adott egy Zyxel NAS520, amin transmission-t használok, ami viszont már egy ideje döglődik, így kellene valamit kezdeni vele. Ha azonban már úgyis hozzá kell nyúlni a rendszerhez gondoltam megpróbálom helyette az rtorrent-et, amit anno sokáig használtam még WL-500Gp routeren és nagyon szerettem. Szóval az 520-on Entware-NG van amihez van rtorrent. Mivel linux ismereteim a 0-hoz konvergálnak, kicsit utána olvastam a telepítésnek. Létezik rá egy easy install script, ez mindent, függőségeket is felrakja elvileg, de sajnos a végén kaptam persze egy hibaüzenetet:
Do you wish to start torrent client? [y]: y
Starting lighttpd... already running.
Starting rtorrent... failed.
Collected errors:
* pkg_run_script: package "rtorrent-easy-install" postinst script returned status 255.
* opkg_configure: rtorrent-easy-install.postinst returned 255.
Ennek is próbáltam utána nézni és ezt találtam:
[link]
Itt elvileg azt írja, hogy a lighttpd telepítésnél történik valami gikszer és elvileg ezzel javítható:
setenv.add-environment = ( "PATH" => "/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin" )
Persze fogalmam sincs ezt hol, hogyan tudnám megtenni. -
cigam
titán
Valami történt. Nem érem el a felcsatolt merevlemezem:
ls /media/Medion/
ls: '/media/Medion/' könyvtár olvasása: Kimeneti/bemeneti hibaÉs a var/log/messages tele venezzel a sorral:
kernel: [156746.851799] blk_partition_remap: fail for partition 1Milyen adatmentő megoldások léteznek ext4-re?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Drughi #62939 üzenetére
Így okés a felosztás. De mikor bebootolsz a Mint telepítőről, akkor be fog tölteni a live rendszer. Az abban lévő gparted is át tudja méretezni az ntfs-es partícióidat, aztán indulhat a telepítés. Ezért külön nem kell win10 telepítőt csinálnod.
Amúgy a win8/10 dualboot mellett tud okozni 1-2 meglepetést azzal a hibrid leállítás dologgal, javaslom fusd át a téma összefoglalót, van benne pár hasznos link.
-
Drughi
addikt
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Partícionálást a windows 10 telepítőjével végezném: 100gb Win+win apps, 30gb linux, 100gb tároló
-
válasz
Drughi #62935 üzenetére
Annyi volna a kérdés, hogy MS Office telepíthető-e vagy alternatívát kell keresnem?
Alapból van fenn alternatíva, a LibreOffice, MSO nem telepíthető natívan.
Ami miatt eddig kötve voltam a windowshoz és egyáltalán valami desktop géphez az a torrent. Linuxon ez megoldott?
Még jó! Alapból a transmission van fenn, de érdemes feltenni inkább a Qbittorrent-et, ez a Wines utorrenthez nagyon hasonló!
A telepítés legegyszerűbben úgy történik, hogy a Ctrl+Alt+t billentyűkombóvel előugratod a terminalt és az ablakba beírod a
sudo apt install
csomagneve parancsot, esetünkbensudo apt install qbittorrent
,
Entert nyomsz és megadód a jelszavadat! (semmit nem fogsz látni a beíráskor, még csillagokat sem) lefut a parancs pillanatok alatt, látni fogod, ha vége.Ezt a 2015-ös írást belinkelhetnéd, mert így fene se tudja, elég-e az neked!
Ha valami akadályba ütköznél, ezt az írást célszerű lenne elolvasnod:
Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel
Ha nem tiszta valami, írd le nyugodtan.
-
Rimuru
veterán
válasz
Drughi #62935 üzenetére
Office helyett kell alternativa (pl libreoffice).
Steam-ben most mar beepitve is van egy reteg a jatekok futtatasara (proton), hivatalosan nem sok jatekot tamogat jelenelg, de bekapcsolhato hogy minddel lehessen hasznalni, ki kell probalni.
Torrentben semmi kulonos sincs, egyedul a μTorrent kliensnek nincs teljes portja (de amekkora hulladek nem is baj).
Telepitesnel a particionalasra figyelj nagyon, itt lehet a legjobban elrontani.
-
Drughi
addikt
Üdv,
Szeretnék első lépésként egy dual boot rendszert win10 pro és linux mellett, egy Thinkpad X230-as laptopon.
Egyelőre csak ismerkedem a linux-szal, évekkel korábban használtam ubuntut. De csak hetekig.
Elsőre a Linux Mintet néztem ki.
Annyi volna a kérdés, hogy MS Office telepíthető-e vagy alternatívát kell keresnem?
Láttam, hogy a steam már megy linux alatt, de nem tudom mely játékokat támogatja. Nekem a PES 2016 lenne fontos, de nem hiszem...Ami miatt eddig kötve voltam a windowshoz és egyáltalán valami desktop géphez az a torrent. Linuxon ez megoldott?
Találtam egy jó, szájbarágós leírást a linuxmint.hu oldalon a telepítés menetéről. 2015ös cikk, de gondolom még aktuális.
Kell még valamore különösen figyelni telepítéskor? -
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62932 üzenetére
Akkor valóban más utat kell találnod.
-
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62930 üzenetére
Megpróbálhatod, látja-e esetleg így is a rendszer. lspci listázza?
-
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62927 üzenetére
Igen, arra utaltak a kernelüzenetek.
Esetleg még meg lehet nézni, pontosan milyen LAN-od is van és talán találunk rá megoldást, hogy működjön is. -
infectedmann
őstag
Mindegy, van itthon négy pendrive-om
Amúgy ennyire még sosem temettem az arcom a tenyerembe. Múltkor mindent letiltottam, ami nem lesz használatban a laptopon. Infra, serial port, mindenféle power saving inteles marhaság. Egy valamit nem próbáltam meg. Az integrált LAN-t letiltani. Úgy tűnik azzal van baja, szerintem meg is van halva, mert hiába dugok bele kábelt, nem jelez vissza. No mindegy, úgyis WiFi-vel lesz használva, max. ha LAN kell, akkor veszek egy USB-s LAN adaptert. Most megy a live kipróbálás, a telepítő is elindul, úgyhogy most már csak azt kell eldöntenem melyik disztrót akarom véglegesen feltenni.
Köszi mindenkinek a mai ötletbörzét is, végre rájöttem mi a gond
-
Norbi887
aktív tag
Sziasztok!
Szerintetek érdemes-e hétköznapi felhasználásra Ubuntu-t választani?
Első sorban amiatt tartom hátrányosnak talán, mert nem tudom hogy pl. Visual Studio-ból ugye van VS Code Linuxra, na de azon mennyire lehet elsősorban C#-nyelvben dolgozni?(Debug,Struktúrák használata, stb.)
Tehát mennyire ér fel a Windows-os Visual Studio-hoz funkcionalitásban?
Ezen kívül Office helyettesítőnek ahogy elnéztem a LibreOffice van, állítólag jó alternatíva, és free.
-
válasz
infectedmann #62923 üzenetére
A telepítő pendrive-on kéne lennie, bootolj be róla és 2-3. sor a memtest lesz.
Illetve bootolás előtt válaszd ki. 😉 -
kemotox
addikt
válasz
infectedmann #62923 üzenetére
Ott van a lubuntu telepítőn
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
infectedmann #62912 üzenetére
Hasonló problémáknál nemrég az egyik kollégánál kiderült, hogy hibás volt az egyik ram modul a gépben. A bootolás során meg a ramba tömöríti ki a dolgokat, így nem tudott bootolni.
Érdemes lenne memtest86+ -t nézni azon a gépen, hogy hardverileg okés-e.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #62920 üzenetére
Ezzel teljesen egyet tudok érteni. De amikor nem tiszták a pontos körülmények, akkor érdemes más szoftverrel is megpróbálni.
Természetesen én sem hiszem, hogy ez a gond, a hibaüzenetek másra utalnak. -
King Unique
titán
válasz
lev258 #62918 üzenetére
Mások szerint, állítólag, meg ki tudja pontosan melyik verziónál és milyen körülmények között... Nálam még nem volt vele gond, pedig régóta használom a programot. Az meg a másik, hogy ha valakinél netán egy régebbi verzió esetleg nem működött megfelelően, az már eleve nem mérvadó, arra felesleges hivatkozni, hiszen azóta kijött számos újabb és alap, hogy mindig az aktuális verziót kell használni.
(#62919) infectedmann:
A próba kedvéért most kiírtam a program aktuális (3.3) verziójával DD képfájl módban egy Lubuntu 18.04.1-es ISO-t és gond nélkül bebootolt, nem volt olyan hibaüzenet, mint a linkelt videón. -
infectedmann
őstag
válasz
King Unique #62917 üzenetére
Három pendrive-val próbáltam, kötve hiszem, hogy mind a hárommal gond lenne
És igen, DD módban írtam ki az ISO-kat.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #62917 üzenetére
Én még sosem használtam a Rufus-t, de volt már, hogy egy-egy verzió problémás volt mások szerint.
-
King Unique
titán
válasz
infectedmann #62916 üzenetére
Meg másik pendrive-ot sem ártana kipróbálni, mert van amikor azok szarakodnak... Egyébként teljesen jó a kiíráshoz a Rufus is, semmilyen gond nincsen vele. Max. arra kell figyelni, hogy az ITT szemléltetett módon kell használni a Linux ISO-knál. De ez is már le lett írva vagy 100X...
-
infectedmann
őstag
-
lev258
veterán
válasz
infectedmann #62914 üzenetére
Kipróbálásra mit reagál?
Megnéznéd másik programmal kiírva (pl. Etcher)? A Rufus-ra néha panaszkodnak mások.
És persze megnézhetnél egy 16.04-es Lubuntut is. -
infectedmann
őstag
Most jónak kell lennie.
YT úgy gondolta tegnap este, hogy nem menti el a változtatásokat.
-
sh4d0w
félisten
válasz
infectedmann #62912 üzenetére
Video unavailable
-
infectedmann
őstag
Sziasztok!
Pár hete kértem segítséget Linux telepítési problémával kapcsolatban egy régi laptopra.
Próbált az ajánlott nomodeset-et, illetve DD mód-ban létrehozni a telepítő pendrive-ot Rufus-szal, de sajnos vakvágányra futottam.
Csináltam egy videót a problémáról, hátha valaki ki tud, valamit hámozni belőle.
Hasznos infó lehet, hogy bármilyen disztróval próbálkoztam (Absolute Linux, Lubuntu, Linux Lite, Peppermint, Linux Mint.), mindig a videóban látható problémába ütköztem.
-
zoltanz
nagyúr
Cseréltem Wi-fi adaptert azóta nem használható a LinSSID. Az eszközt érzékeli a LinSSID, de keresést soha nem fejezi be, gksu-val is próbáltam (Debian). Eltávolítottam, újra telepítettem, de negatív.
-
KaZo
tag
válasz
ubyegon2 #62906 üzenetére
OK. köszi a válaszokat. Bocs ha tájékozatlan vagyok, de kb. két hete foglalkozom Linuxszal, és abból sok időt tett ki a GRUB2 belövése, hogy elinduljon a Linux a régi gép HDMI-re kötött régi DVI monitorával. Plusz kísérleteztem a videokártya beállítással (HW video legátszás és 3D támogatás), de úgy néz ki, a diszto eredeti drivere a legjob... (+mesa-utils). Most Doomozok a chokolate doommal :-).
Le akarom cserélni a 32 bites rendszert 64 bitesre, azt olvastam, hogy a 64 bites ubuntu is támogatja a gma3650-et (gma500 driver), úgyhogy ha már a proci 64 bites, akkor az ubuntu is legyen az.
Érdekes, hogy a 32 bites is látja a 4GB memóriát, és nem csak 3,2GB-ot. Valami olyasmit olvastam, hogy más a memóriakezelése ,mint a windows 32 bit desktop változatoknak... -
Bármit lehet itt kérdezni, csak én nem értettem, miért így akarsz egy új telepítést megoldani, szerintem ugyanazok a csomagok vannak itt is értelemszerűen a DE saját programjai kivételével. Ez a sw butik vagy mi amúgy se való semmire. Mik azok a klasszik ubuntu alkalmazások amúgy? Én még mindig értelmetlennek tartom ezt az Ubuntu és utána a Mate telepítést, mert az Ubuntu Mate teljesen jól össze van rakva, ebből a keverékből nem lesz olyan soha, de ha neked ez kell, akkor csináld a Cpt. linkje alapján a tesksel-es megoldást. Ez gondolom ugyanaz, mintha a synapticból felraknád a meta-mate desktop csomagot.
szerintem ezt hagyd, ez fejlesztői PPA:
sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-mate-dev/xenial-mate -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyszerűbb a telepítés: https://linuxconfig.org/how-to-install-mate-desktop-on-ubuntu-18-04-bionic-beaver-linux
-
KaZo
tag
válasz
ubyegon2 #62902 üzenetére
Kösz a választ. Gondoltam, ez a kezdő topic, lehet ilyent kérdezni....
Amit nem tudok, ha a sima ubuntura teszem fel a mate-t, akkor pl fenn lessz-e az ubuntu sw center
most 32 bites 18.04.1 ububtu-mate van fenn de a sw boutiqe nem megy, az ubuntu sw centert meg nem engedi telepíteni.
Tehát a klasszik ubuntu alkalmazások kellenének Mate felülettel.
Ezt találtam még, ha a 18.04.1 Ubuntut teszem fel, és Mate-t akarok telepíteni:
$ sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-mate-dev/xenial-mate
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install mate
$ sudo apt-get dist-upgrade -
King Unique
titán
válasz
whited #62901 üzenetére
Hát az mondjuk pont lemaradt és az sem világos, hogy ez esetben miért Linux topikban kérdezted, de mindegy... Akkor a már említett YUMI, valamint a MultiBootUSB, SARDU, XBOOT, WinUSB stb., Windowsra van számos ilyen grafikus program. Viszont EFI módban némelyiknél szükség lehet az annak megfelelő változat használatára, valamint a Secure Boot kikapcsolására. Például a YUMI tipikusan ilyen, amelynél ez esetben az UEFI-s verziót kell használni és az is csak kikapcsolt Secure Boot mellett működik.
-
Mit akarsz tulajdonképpen? Honnan jön a képbe ez a körbekavarós tasksel-es kutyulás?
Azt se tudom, a mostani iso-val lehet-e tasksel-es telepítést csinálni, szerintem ahhoz a mini.iso kell. (de ebben nem vagyok biztos)3. módszer, egyszerűen letöltöd és telepíted a 18.04.1 Ubuntu Mate verziót.
Normál Ubuntud lesz Mate felülettel, az Ubuntu tárolóiban ugyanazok lesznek, mint ha a sima Ubuntu-t raknád fel + a Mate tároló a DE saját csomagjaival.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Vigneau interaktív lokálblogja
- E-roller topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Óra topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Apple iPhone 13 / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 89% akku
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest