Hirdetés
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- PLC programozás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mexel
veterán
Sziasztok! Egy gyors kérdésem lenne. Van egy egyszerű kínai ledszalagom, 5M. Úgy vettem hogy volt hozzá a Bluetooth vezérlő ami USB-s aljatról kapta az 5V-ot. Ez világít is egy 2A-es telefon adapterrel normálisan.
A BT vezérlőt lecseréltem egy wifisre, de az sajnos 12V-os verzió. Rákötöttem a szalagra, kapott egy 12V-os adaptert, mert 5V-al nem akart menni, a ledszalag is világít, erősebben nyilvan.
A kérdés hogy a szalag bírja vajon a 12V-ot? 5050-es ledek elvileg.
Régebben nekem minden ilyen szalag 102V-os voltmi lesz a baj ha a 12V-os adapterrel használom?
Szerk: ami fura: 3 12V-os adapterrel is kipróbáltam és mindegyik zúg halkan ha bekapcsolom így, vagy ha változtatom a fényerőt. Ez nem annyira tetszik ( sípolnak, ha mást kötök rájuk, akkor nem)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
BB9000 #21398 üzenetére
Prell az olcsóbb kapacitív előtétes lámpáknál jelenthet kockázatot, mivel a kapacitás a meredek impulzusokkal szemben alacsonyabb impedanciát képvisel, mint a szinuszjelre, amire méretezve van. Noha ezen felül szoktak még valamennyi ellenállást is beépíteni az impulzusok mérséklésére, de azt én sem szívesen kapcsolgatom, mert amikor pont a szinusz csúcsának időpillanatát kapjuk el, az nem olyan jó. Ha nullátmenetre kapcsolunk, az meg a legjobb.
A kapcsolóüzemű driverek erre nem érzékenyek, eleve tág feszültséghatárok képesek biztosítani a LED-ek részére a stabilizált áramot, PWM-szabályzással, illetve a puffer is megfogja a prellhatást.
Maga a LED egyáltalán nem érzékeny a kapcsolgatásra, hiszen félvezető lévén nagyobb frekvenciát is kisugároz, ha kell. A LED-szalagok dimmere eleve PWM szaggatással szabályoz, csak a szem nem látja, valahol 10 kHz felett vibrál.
TV-k háttérvilágítása is PWM vibrálással jár, amikor le van szabályozva. 100 %-on már nem lehet észrevenni.
Ha túláramimpulzus lép fel, az már gond, de a stabilizált driver azt kizárja.
-
BB9000
senior tag
Akkor is hamar tönkre tud menni a led-es lámpa, ha rossz a kapcsoló és prellez. Ilyenkor egy felkapcsolás során akár többtízszer is ki-be kapcsol a led. A ledek 15-30 ezer kapcsolást viselnek el. Ezt egy prellező kapcsolóval hetek alatt elérik. A prellezés a mechanikusan működő villamos érintkezők egymáson való pattogása. Itt olvashatsz róla bővebben.
A lámpa kicserélésével egybekötve kapcsolócserét is javaslok. Egy teljesen újra!
Ha mindig távirányítóval kapcsolod ki-be, akkor ez nem lehet hibaok. Ez esetben a kötéseket kellene ellenőrizni, hogy nincs-e olyan, ami laza és nem biztos a kontakt. -
Drej
újonc
Sziasztok, egy lakásban több szobában van ledes fényforrás (xxxLutzban vásároltam). Van egy helység ahol 3-5 havonta tönkremegy lámpa (idáig 3x). A hibajelenség: a lámpa halványan világít, az erősségét nem lehet szabályozni a távirányítóval minden mást lehet (bekapcsolni, szín hőmérsékletet állítani). Próbáltam elemet cserélni, távirányítót tisztítani. Van valakinek bármi ötlete, hogy mi lehet a gáz, vagy csak pechem van?
-
BB9000
senior tag
válasz
Geri89 #21393 üzenetére
Látogass el ide. Itt megtalálsz mindent és még tanácsokat is olvashatsz, hogy mire kell figyelni választáskor. Igen, a hűtés miatt kell alu profil.
Itt tudsz választani tápot. A méretezés fontos! A ledszalag eljes hosszának fogyasztására kb 20% ráhagyással méretezz! A ledszalag mellett egy tápkábelt is körbe kell vinned kell, amivel 5 méterenként meg kell táplálnod a szalagot, mivel a szalagokban lévő vonali vezető nem kellően vastag ahhoz, hogy elvigye a teljes fogyasztást. Ha nem viszel kábelt körbe, akkor a táplálástól távolabbi végén elhalványul a szalag. -
Geri89
aktív tag
Sziasztok! A nappalinkban az álmennyezetnél (majdnem) körbe ki lett alakítva rejtett led hangulatvilágításnak hely. [ilyen módon] Összesen 20-25m közötti szakaszról lenne szó, 220-as kiállás a két végén van. Vagy sima melegfehér, vagy esetleg valami RGB-s led szalagban gondolkoznánk, ám gyakorlatilag semmi tapasztalatom nincs, hogy hogyan lehetne ezt jól megvalósítani, milyen led szalag kellene, kellene-e mögé fém profil, milyen táp, stb.. szóval ezzel kapcsolatban tudnátok javasolni led szalagot, és tápot? illetve bármilyen tippet ezzel kapcsolatban? Előre is köszönöm!
-
BB9000
senior tag
válasz
dellfanboy #21391 üzenetére
Felesleges méricskélni! Leírásod alapján 99,99%- hogy az akkuk mentek tönkre benne. Csak az akku-csere a megoldás. A fali szolárlámpa eleve rossz konstrukció, mivel egy napra helyezett fekete dobozban egy melegebb nyári napon 70 fok feletti lesz a hőmérséklet, ami a legjobb akkukat is hetek/hónapok alatt legyilkolja. Az akku lámpán kívüli, hideg/jól szellőző helyen történő elhelyezése lehet a hosszútávú megoldás, de mégjobb, ha egyből vezetékes fali lámpára cseréled ki.
-
dellfanboy
őstag
van egy ilyen lámpám, de egyik napról a másikra elfáradt.
megjavítanám, de elektronikában -se- vagyok otthon, ha szétszedem merre induljak el? mit mérjek ki multiméterrel?
[link] -
Brave_86
aktív tag
válasz
macilaci78 #21387 üzenetére
Ezt sikerült rajzolnom, de talán a célnak megfelel. Köszi! [kép]
-
tt_to
tag
válasz
macilaci78 #21386 üzenetére
Köszönöm a választ, rendben akkor előbb olvasgatás-utánajárás, az akciónak már amúgy is vége, meg eleve ha macerás... bár láttam ott a Lumenet webshopban eleve 30 méteres led-szalagot is, csak az jóval drágább, de majd utánaolvasgatok.
-
macilaci78
nagyúr
Javaslom az összefoglaló végén lévő cikkekbe beleolvasni, van ott egy ilyen megvalósult projekt.
Ha nem tudsz forrasztani, a helyedben bele sem kezdenék.
A linkelt termék adatlapján valamennyi adat 5 méterre vonatkozik (lámpatestre), ami vagy a webshop fogyatékossága és fals adat, vagy valós adat és akkor 260 lumen/méter, amivel gazdálkodhatsz. -
Brave_86
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget/tanácsot kérnék.
Készült egy lépcső világítás a két végén egy-egy mozgás érzékelővel [link]
A ledszalag két vége betáplálva (Táp: [link] ) és a mozgásérzékelős kapcsolóra kötve. Megfelelően működnek is, mozgásra bekapcsolnak, világít a led szalag. [link]A fő problémám, hogy időnként magától felkapcsol többször is (mozgás nélkül). A két érzékelő egymást felkapcsolja? Lehet a két vezérlőt azonos programra kellene állítani, vagy az nem befolyásolhatja?
Mi lehet a probléma? Valamit át kellene variálnom a bekötésben? -
Továbbra is keresek cri90 vagy afeletti 120 cm-es LED fénycsövet. Ötletek?
-
tt_to
tag
Sziasztok, semmi tapasztalatom a témában, majd most kezdek el utánanézni és olvasgatni, de az a lényeg hogy szobába körbe (kb 18-20m) szeretnék led szalagot tenni a plafon és az oldalfal találkozásához valószínűleg hungarocell stukkó mögé (még a stukkó sincsen kinézve, ez is egy soron következő feladat). Az eddig lejött hogy ezeket 5m-enként kell toldozgatni, mármint a táp szempontjából. Most van egy akció a Lumenet-nél, ez kb. jó ár lehet érte a 6860 ft, vagy Alin is van hasonló minőség ebben az árban? Milyen kiegészítő kellene hozzá, ha egyszerre szeretném vezérelni őket (mert ugye 4 db. kellene belőle a szobához), ebből össze lehet fűzni a 4 db-ot, egy erősebb tápegységgel?, és annak külön még milyen költsége lenne?
-
g.peter23
tag
Sziasztok!
Ilyesmi tükör mögé épített kapcsolókat lehet kapni itthon, vagy külföldi minőségi forrásból? Ami nem gagyi, nem kell attól félnem, hogy felgyullad a lakás az ócska alis szar miatt.
[link]Ami előny, hogy -van egy fali 220 voltos kapcsolóm, e célra-, tehát jó lenne, ha memóriás lenne a kapcsoló (ha megy a párátlanító, vagy a led, akkor kapcsoljon vissza, ha felkapcsolom a falit)
Köszi
-
Primary92
senior tag
válasz
macilaci78 #21379 üzenetére
Én is Philipset tervezek venni. Egy Optonica házban egy Philips LED azért csak nem olyan veszélyes. Egy GU10 foglalaton sok minden nem tud elromlani.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Primary92 #21378 üzenetére
A munkahelyemen 192 db GU10-es spot-ot cseréltünk, vegyesen volt halogén és csavart fénycsöves. Mára egy Optonica sincs köztük. Ugyanígy 60 db e27-ből mindegyik Optonica kikopott.
Főnök azt mondta, drága a Philips. Mondtam, a Philipset 3 saroknyira vettük, ha kiég egy, átsétálok cserélni. Az Optonica volt drága, amit tucatszám nem gariztattunk, mert Debrecen messze van... -
Primary92
senior tag
válasz
macilaci78 #21377 üzenetére
Szigorúan GU10-es spotokat keresek. Nem szeretnék integrált LED-eset, mert ha sokból x év múlva elpusztul 1-2, akkor tuti nem kapok ugyanilyet. Amilyen szerencsém van, tuti nem lesz olyan táp vagy LED, amivel át tudom építeni a belsejét.
Azért szeretnék síneset, mert 5 és fél méter magasan nem szívesen szerelnék 1-es spot falikarokból több tízet. Egyszerűbb egy sín.
Volt szerencsém Optonica led lámpához, hát tényleg nem az igazi.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
g.peter23 #21373 üzenetére
Mivel ezek stabilizált feszültségű tápegységek (CV / constant voltage), a megadott kimenő teljesítményig pontosan tartani kellene a 12 V-ot. Kis tűrés van csak megadva általában.
Vannak áramra stabilizált LED-driverek is (CC / constant current), de az megfelelő LED-ek közvetlen meghajtására való. A LED-szalag más műfaj, mert ezeken ellenállásokkal van megoldva az áramkorlátozás és fix tápfeszültséget igényelnek, legyen az DC 12 vagy 24 V-os szalag, vagy épp AC 230 V-os.
-
g.peter23
tag
Sziasztok!
Led szalagnál bekapcsolt állapotban is 12v-t kellene mérni?
Van egy új Scharfer tápom, 45w.
Ha rákapcsolok egy kb 80cm-es, 10 wattos led szalagot, már csak 11voltot mérek.Ha mellérakok párhuzamosan még 1 szalagot, már csak dekorled minőség van.
2 méter leddel, ami kb 38w(tehát maximum terhelés) , már csak 9 volt, és a fényerő is gyenge.
Lehet hogy rossz a táp?
Köszi
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
A legolcsóbb sínes GU10 spot (fekete) jeligére tudtok valamit ajánlani?
1 fázisú és több fázisú is érdekel. Lényeges, hogy olcsó legyen, mert nagyok sok kell belőle. -
Atis45
aktív tag
válasz
macilaci78 #21370 üzenetére
Táp, dimmer (maxra feltekerve), szalag. Vezérlő nincs, mert egyszínű a szalag. De kipróbáltam minden variációt dimmer nélkül is, és nem volt semmi változás dimmerrel vagy nélküle. Amikor a tp linkes tápon volt a szalag, akkor nem csak fogyasztásba volt különbség, hanem szemmel láthatóan fényerőben is.
-
Atis45
aktív tag
válasz
macilaci78 #21368 üzenetére
Fogyasztásmérős konnektorral.
-
Atis45
aktív tag
válasz
macilaci78 #21366 üzenetére
Tegnap este próbálgattam a tápot. Fogtam egy darab maradék led szalagot, ami elvileg 18 wattot kell fogyasztania annak a darabnak, rákötöttem erre a 60 wattos tápra és 14 watt fogyasztása volt. Rákötöttem a led szalagot egy másik tápra, (egy tp link 12v 18 watt, talán router táp) és azzal a táppal 18.4 watt volt a fogyasztás. Fogtam egy másik darab led szalagot, teljesen más led szalag, annak elvileg 5 watt fogyasztásnak kell lennie, a 60 wattos táppal 4.4 watt a fogyasztása, a tp linkes táppal 6 wattot fogyaszt. Vagyis a táp nem tudja azt amit kéne szerintem. Úgy hogy rendelek Meanwell tápot, és remélem az tudja majd hajtani a szalagot.
-
Atis45
aktív tag
válasz
macilaci78 #21364 üzenetére
Nincs semmi rajta. Mindegy már így jártam, mondjuk fel tudom használni ezt a tápot.
Ha veszek egy Meanwell LPV-60-12 tápot, az meg tudja hajtani a ledszalagot úgy ahogy kell? -
Atis45
aktív tag
válasz
macilaci78 #21359 üzenetére
Bocs hogy megint zaklatlak, de az létezhet, hogy a táp [link] nem tudja azt a teljesítményt, ami rá van írva? Mert kipróbáltam másik táppal, azzal sokkal jobban világít a led szalag, és persze azzal már többet fogyaszt.
-
CragON
aktív tag
Sziasztok!
Kültéri LED-es melegfehér jégcsap fényfüggönyt szeretnék beszerezni magamnak. 20 és 30 méteres kiszerelésben.
Tud valaki tapasztalat alapján ajánlani, melyiket érdemes megvenni ami megbízható?
Olyat szeretnék, aminek a vezetékezése igényesebb és rugalmasabb anyagból van, nem pedig a "kemény" fajta ami törékenyebb.
-
Atis45
aktív tag
válasz
macilaci78 #21359 üzenetére
Köszönöm szépen.
-
Atis45
aktív tag
válasz
macilaci78 #21357 üzenetére
Pont azért számolgattam úgy, hogy a gyári adattal. És úgy számoltam, hogy a teljesítmény alapján kb 50%-on járattam volna, és úgy adta volna ki kb a kellő lument (feltételezve, hogy jó a megadott lumen érték). De most így hogy a teljesítmény csak a fele, így lövésem sincs, hogy kb mennyi lehet a lumen. Vagy így számoljak kb fele lumennel, mivel fele a teljesítmény?
-
Atis45
aktív tag
válasz
macilaci78 #21355 üzenetére
Köszönöm hogy válaszoltál. Nekem ez azért probléma, mert akváriumnál a lumen/liter számít, és a watt alapján akartam kiszámolni, hogy hány lument adjon a szalag.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Arról van szó, hogy csináltam egy akvárium világítást. Vettem ledissimo ledet [link] , ami elviekbe 13 watt/méter teljesítményű. 2.77 méter hosszú szalag van, aminek kb 36 wattot kellene fogyasztania. De viszont csak 18 wattot fogyaszt. Egy 60 wattos tápról van hajtva, és közbe van iktatva egy 8 amperes dimmer. Valamit rosszul csináltam, vagy a led szalag nem azt tudja ami rá van írva?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
MrSealRD #21352 üzenetére
Két darab wago kell, egy a +12V ágra, egy pedig a -12V ágra, de amúgy igen, ennyire egyszerű, ha amúgy a teljesítménybe belefér.
Azért figyelembe kell venni a vezetékek keresztmetszetét, hosszát, a ledszalag hosszát, fogyasztását. A vékony, alulméretezett vezető eléghet. A túl hosszú szalag végére nem jut kellő feszültség és halványul, villog, vagy nem is világít.
-
Adott 2 LED szalag. Azonos tápra szeretném kötni őket. Természetesen a teljesítménybe belefér. Jelenleg 1 kínzó kérdés foglalkoztat. Hogyan tudom szépen megcsinálni ezt a kötést? Ahogy nézelődtem, kell egy wago 3-as vezeték összekötő. Amibe megy a táp, 1. szalag, második szalag... De ennyire egyszerű lenne, vagy van valami amire érdemes figyelni ezeknél. Nem használtam még ilyet ezért a bizonytalanság.
-
Dalion
tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, be lett építve a konyhapult fölé RGBW ledcsík, hozzá Mi Light FUT038 vezérlő és FUT096 távirányító. Működik is viszont a távirányítóval csak keverni lehet a színeket nincs külön R/G/B parancs, így ezeket a színeket nem tudom igény szerint megjeleníteni, pedig a programok között van olyan ahol ezeket megoldja csak állandóan vált a színeken, így sajnos ez sem opció.
Mi lehet a megoldás? Vegyek olyan távirányítót ahol van külön R/G/B szín opció?
Ez így elég gagyi, hogy erre nem gondoltak a kedves tervezők... -
Zsmester89
őstag
válasz
lordjancso #21348 üzenetére
Én most kapásból leszűrtem itt, és van egy tucat 1055 feletti egészen 1521-ig, az már nem olyan rossz. (most épp akcióban)
-
lordjancso
senior tag
válasz
Zsmester89 #21345 üzenetére
Néztem ezt a márkát is. Most a legnagyobb problémám az, hogy ahogy elnézem, az összes okos izzó, ami eddig szimpatikus csak 800 lumen körüli fényerősséget tudnak.
Ezek a modern "ufó" lámpák pedig egyetlen izzót tudnak fogadni. Tehát ha a nappaiba felteszek két ufót, 1-1 darab 800 lumenes izzóval, az eléggé kevésnek tűnik.Miért nincs ezekből 1500-2000 lumenes?
-
macilaci78
nagyúr
Én 350 fok körülre szoktam állítani a forrasztóállomást.
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Led szalag forrasztáshoz elég egy 30 wattos forrasztó, ami kb 380 fokot tud? -
Zsmester89
őstag
válasz
lordjancso #21341 üzenetére
Én ledvance-t lámpákat használok, nem kell köztes wifi eszköz (igaz "csak" a 2.4-en csatlakoznak). Időzítések, távoli kapcsolat, stb... minden van.
-
lordjancso
senior tag
Olyan rendszert nem szeretnék, amihez külön hub-ot is kell használni. A Tapo pont azért tetszik, mert direktben csatlakozik a wifihez.
Gyanítom, hogy ez az "összefogás", több izzó együttes kezelése nem annyira extra feature, így jó eséllyel mindegyik márkának tudnia kellene. Persze ennek utána fogok nézni vásárlás előtt. -
blg
senior tag
válasz
lordjancso #21341 üzenetére
Philips HUE-ben tudsz összefogni több égőt, és egyként vezérelni. De valóban, az égők mellett kell egy HUE bridge-t is kell venni.
Itt pl. egy étkezőasztal fölötti 3 égős csillár van összefogva.
-
lordjancso
senior tag
válasz
macilaci78 #21340 üzenetére
Haha, ez jól hangzik.
Esetleg küldenél róla egy képet privátban? Nagyon szívesen megnézném.
Ez az izzócserés irány nagyon tetszik, mert így nem a világítás miatt választok lámpát, hanem bármelyik lámpa dizájnnal el tudok indulni.
Úgy látom, valószínűleg a TP-Link Tapo lesz a befutó, mert ez vezérelhető wifi-n keresztül és az ára is jóval barátibb, mint a Philips.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
lordjancso #21339 üzenetére
Így van.
Én kovácsoltvas mennyezeti lámpákat csináltattam, amikhez az üvgbúrákat és a középen lévó világítótestet a Rábaluxtól vettem. -
lordjancso
senior tag
válasz
macilaci78 #21338 üzenetére
Hmm, akkor végülis elég lenne csak okos izzót venni?
Így a lámpa búra konkrétan teljesen mindegy, megvehetem bármelyiket, csak kiveszem belőle a gyári izzót és betekerek mondjuk egy Philips Hue-t?
Nyilván figyelve rá, hogy olyan lámpát vegyek, ami tudja fogadni az E27-es izzót. -
macilaci78
nagyúr
válasz
lordjancso #21337 üzenetére
Okos otthon világítás. Philips, Eglo, Ledvance, Xiaomi gyártóknak biztosan van rendszere, amit be lehet húzni a home assistant-ba.
-
lordjancso
senior tag
válasz
macilaci78 #21336 üzenetére
Igen, az "okos" irány teljesen jó lenne, mert alapvetően fogok egy HomeAssistant-ot futtatni, plusz Shelly relék is lesznek a kapcsolók mögött. Tehát ez a lehetőség megvan, viszont adja magát a kérdés, hogy milyen lámpára gondolsz pontosan?
Teljesen laikus vagyok, pár napja keresgélek csupán ebben a témában. -
macilaci78
nagyúr
válasz
lordjancso #21335 üzenetére
Olyan "okoslámpát" keress, amit lehet okos otthon rendszerbe integrálni, ott majd beállítod, hogy a két lámpa egyként cselekedjen.
Vagy tojd le a garanciát és az egyik elektronikát drótozd össze a másikkal, az egyik vezérlő vezérelje a másik lámpát is. -
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Tanácsot, ötleteket szeretnék kérni tőletek.
Lámpákat szeretnék vásárolni a lakásba és felmerült, hogy a nappaliba nem egy sima "ufo" lámpát vennék, hanem olyan lámpát, amit lehet időzíteni, fényerőt szabályozni, stb. A probléma ott kezdődik, hogy a nappali hossza miatt két mennyezeti lámpát szerelnénk fel és praktikus lenne, ha a két lámpa beállításait egyszerre lehetne állítani.
A legtöbb lámpa, ami megfelelne, azokhoz van egy-egy távirányító, de nagyon béna lenne, ha két távirányító lenne a nappali világításához, ráadásul azokat nehéz is lenne szinkronban tartani.Volna erre a problémára olyan lámpa, amiket együtt lehet kezelni?
Két fali kapcsoló van, tehát lehet a két lámpát külön fel-le kapcsolni, de az jó lenne, ha egy vezérlése lenne a kettőnek. Ha szoftveresen is vezérelhető lenne, az külön előny.
Előre is köszi a tippeket!
-
carr
őstag
helló hölgyeim!
valakinek van tippje presence/jelenlét érzékelőre megoldása?
mozgásérzékelő nem opció.
köszik. alin néztem, de tele vannak mozgásérzékelővel. :/ nem jó nekünk.
köszönöm -
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy led szalagnál a dimmer a teljesítménnyel egyenesen arányosan csökkenti a lumen értéket is?
Gondolok itt arra, hogy pl van egy led szalagom ami pl 20 watt és 2000 lumen. Ha dimmerrel letekerem pl 10 wattig vagyis felére, akkor a lumen érték is a felére, 1000 lumenre esik le?
(remélem nem kérdeztem nagy marhaságot)
-
st6969
őstag
válasz
Zsmester89 #21331 üzenetére
Ez igen! Ügyes!
-
Zsmester89
őstag
végül 5v leddel csináltam meg, egyszerű távval kapcsolva, külső akkumulátorról meghajtva:
-
csubuka
addikt
válasz
macilaci78 #21329 üzenetére
Köszönöm, próbálom ezt követni én is majd...
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Általánosan a LED világtások kapcsolását a 230V-os oldal megszakitásával szokás csinálni? Kivéve ha valami speci a led és a táp és az ember szeretné, hogy "emlékezzen" a korábbi beálltásokra talán?
-
jozsi252
veterán
válasz
Dr. Szilikát #21325 üzenetére
Meg is oldódott, ezzel a lámpával már minden rendben, szépen működik! A tömszelencénél nem tömített rendesen hiába húztam meg erősen. Majd beszerzek vastagabb kábelt de egyelőre használom ahogy most van. Ahol a tömszelence van oda tekertem szigetelőszalagot a kábelre hogy vastagabb legyen, így már stabilan ráfeszül a kábelre.
Gondolom egy darabig nem akkora gond ha így van a teraszon a lámpa? -
jozsi252
veterán
válasz
Dr. Szilikát #21323 üzenetére
Köszi!
Szeretnék még egy dolgot kérdezni. Vettem egy másik kültéri lámpatestet, itt előre nincs bekötve vezeték, hanem tömszelence le és oda be tudom kötni a fázist meg nullát.
Az ugye nem gond hogyha 3 eres vezetéket használok, csak ilyenkor annyi hogy a blankolásnál a földelés vezetékét tőből levágom és ennyi? A fázist meg nullát bekötöm ahogy kell. -
jozsi252
veterán
válasz
Dr. Szilikát #21321 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes leírást és segítséget! Ma rászánom magam aztán ilyen levágott 10-20cm-es szalaggal kísérletezek hogy mi lesz a megoldás a fenti hibára.
Ha mondjuk nem akarok zsugorcsövezni a forrasztási ponton, akkor elég lehet annyi hogy a forrasztási ponthoz rakok egy kis szigetelőszalagot az alu sínre? Ha nem lóg le az ón semennyire, de biztonságképpen azért jó ha van olyan ami elszigeteli a szalagot az alu síntől teljesen?Ez a led világítás ilyen egybeöntött szar. Tegnap csak úgy tudtam szétszedni hogy széttörtem. 0 csavar 0 lehetőség, annál több fehér ragasztó (sziló?). Össze volt ragasztva a műanyag vég, plusz a műanyag végbe beleragasztva a táp vagy nem is tudom pontosan mik vannak benne. Ezek tényleg ilyen egyszer használatos szarok.. Ha gari időn belül romlik el akkor szerencséd van, ha nem akkor megszívtad. Nyilván egy szakember tudja javítani, de a sok ragasztó miatt kiszedni is nehézkes lehet a belét.
Így meg hogy széttört ugrott az ip védelem.
Mindegy.. hétfőn úgyis szabin vagyok viszem az autót Heringhez szervizbe Jászberénybe, és elvileg ott tőlük nem messze van egy bolt és ott nézek valami hasonlót.Attól hogy a Moemaxba vettem ezt a zsinórkapcsolót nyugodtan tudom ugye használni? Nem kell attól tartani hogy minőségbeli gond lenne vele hosszú távon?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
jozsi252 #21316 üzenetére
Egyrészt a bőséges gyantázás vagy más folyasztószer is elősegíti a kívánt hatást, amellett a hőmérsékletnek is megfelelőnek kell lenni. Általában azért az ónban lévő anyag is elegendő, ha jó a hőmérséklet (azaz ilyen esetben emelni kell egy kicsit), ugyanakkor a szalagra is vigyázni kell, mert az meg nem bírja a hőt, ezért gyorsan kell dolgozni.
Szokott lenni olyan effekt is, amikor az ónban lévő gyanta mégis kevés, ezért önkéntelenül több ón adagolásával kompenzálunk, hogy több gyanta kerüljön rá, ez persze pazarláshoz is vezet, végül az ónból esetleg vissza kell venni a pákára, így kár érte.
Ezért jó bizonyos esetekben, ha van pluszban gyantánk vagy jófajta zsír / akármi.
Elvileg az anyagban lévő 1 % réz (Cu1 jelzés) sem szolgálja az általad kívánt hatást, inkább ellene van, ha jól rémlik, de az is leküzdhető.
Fázis-nulla egyébként csak szimbolikus jelentőségű, attól nem megy tönkre semmi, ha felcseréled, legfeljebb szokás a kapcsolót a fázis útjába iktatni. Főleg azon LED-lámpáknál, ahol másképp kikapcsolási anomáliák állnak elő (szivárgóáramok miatt), egyébként mindegy lenne.
A hibát belső okban kell keresni, szétszedni, megvizsgálni.
-
jozsi252
veterán
válasz
macilaci78 #21319 üzenetére
Köszönöm a tippet, rákérdezek. Bár eléggé kihalt a forrasztós úgyhogy inkább a Házi barkács topicban fogok rákérdezni.
Közben az egyik garázsból kiszereltem egy ilyen led lámpát --> [link] azzal a céllal hogy a teraszra felrakom. Van rajta egy 15-20cm környéki kábel ami lóg ki belőle 2 érrel. Vettem egy ilyen zsinórkapcsolót [link] . Ezeket egy kötődobozban összekötöttem 2db wago-val, természetesen a fázist a fázissal a nullát a nullával. A zsinórkapcsoló is 2 eres.
Bedugom konnektorba, felkapcsolom a kapcsolót, villan egyet, és örök nyugovóra tért a led lámpa egy halk pukkanás kíséretében.Szerintetek mi mehetett tönkre benne? Egyik wago nem kettes volt hanem hármas de gondolom ez nem okozhatott gondot? A zsinórkapcsoló tuti jó mert van egy másik hasonló lámpa, azzal hibátlanul működik.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
jozsi252 #21318 üzenetére
Házi barkács topikban lehet, hamarabb kapsz választ. De van kimondottan forrasztással kapcsolatos topik is.
-
jozsi252
veterán
válasz
macilaci78 #21317 üzenetére
Csak ami a forrasztó ónban van. Ezt használom forrasztásra. 250 fokra szoktam állítani a pákát, azt nem tudom hogy mennyire számító jónak vagy sem?
-
jozsi252
veterán
válasz
macilaci78 #21314 üzenetére
Akkor marad a nem beépíthető vezérlő.
Szeretnék egy dolgot kérdezni forrasztással kapcsolatosan. Mi okozza azt hogy az ón miután a szalagra kerül nem lesz szép kerek tetejű, hanem amikor húzom el a pákát akkor egy pici "csíkot" húz maga után.
Más ónt kellene esetleg használnom, vagy gyorsabban kell elhúznom a pákát, esetleg a hőfokkal kellene játszani? -
PROTRON
addikt
Srácok találkoztatok már olyan jelenséggel hogy az UGR19 kategóriájú LED világítás a falon egy sárgás sávot rajzol a "megvilágítás határán"?
-
jozsi252
veterán
válasz
macilaci78 #21312 üzenetére
Köszi a linket!
Amúgy ezek a profilba építhető kapcsolók mennyire tartósak?
https://s-lightled.hu/LED-profil-kapcsolo-SL-TD002-12/24V-8A-dimmer-rugo -
macilaci78
nagyúr
válasz
jozsi252 #21311 üzenetére
Legolcsóbb vezérlő is megfelel. Rádiós, eltemetheted a szekrényben, kicsi, 12 A-t bír.
-
jozsi252
veterán
válasz
macilaci78 #21305 üzenetére
Nekem az lenne a legjobb ha egy olyan megoldás lenne hogy a táp és a szalagok között lenne egy tök sima egyszerű vezérlő amivel akár távirányítóval tudnám ki be kapcsolni a szalagokat.
Konyháról van szó, víz azon a helyen nincs de azért pára az van. Lehet hogy valami kötődobozba azért csak be kellene rakni a csatlakozásokat.Köszönöm a tanácsokat!
-
Zsmester89
őstag
válasz
macilaci78 #21309 üzenetére
Köszönöm, ha meglesz, akkor majd jövök dicsekedni
(lámpaként, hogy ON legyen
)
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zsmester89 #21308 üzenetére
- semmilyet, nem ismerem ezt a szegmenst.
ws2812b
- a szalag teljesítménye +20%, Meanwell műanyag házas táp. Csak a kötéseket kell eldugni, akár egy OBO dobozban wagoval. Érdemes olyan helyre tenni, ahol tud szellőzni. Például felcsavarozod a vitrin aljára, a vitrin 4 sarkába meg teszel valami szintezhető bútorlábat, ami elemeli a földtől.
- semmilyet, de ilyesmiket például Ardiuno-val, vagy Raspberry Pi-vel szoktak megoldani. Mindkettőnek van topikja a Ph!-n, illetve mindkettőhöz lehet kapni mindenféle házat. Ha egy 12V->5V konvertert teszel rá, a ledtáp is elviszi.Azért javaslom ezeket az okosokat, mert többféle programot tudsz ráírni, vagy egy hosszút akár. Egy Apolló rakétakilövés fényjátéka és egy alaplapi speakeren keresztül a hangja is meglehetne.
-
Zsmester89
őstag
válasz
macilaci78 #21307 üzenetére
Mehetne privátban is, de itt hátha másnak is segítség lesz:
Milyen ajánlást tennél:
- 2m címkézhető led szalagra (Ip20 feletti) (4x50cm)
- hozzá való 220 táp
- programozáshoz egység, lehetőleg zárt házbanKöszönöm
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zsmester89 #21306 üzenetére
Én spirálban hoznám le.
-
Zsmester89
őstag
válasz
macilaci78 #21282 üzenetére
Eddig még is vagyok
[kép]
Hogy lenne érdemes feltekerni, vagy függőlegesen lehozni több vonalon, miután körbetekertem a fehér tartókon? -
jozsi252
veterán
válasz
macilaci78 #21303 üzenetére
Ha a 230V-os ágra teszed akkor az csak akkor opció ha csak egy szalagot vezérelsz nem? Mivel a szalag utána van ezért lekapcsolja mindkettő szalagot nálam?
Rosszat linkeltem, azt akartam amit írtál csak 60 ledes verzióban.
Mivel konyháról van szó ezért a kötések miatt mindenképp kellene a kötődoboz?
El tudom dugni a tápot ha kell. -
macilaci78
nagyúr
válasz
jozsi252 #21302 üzenetére
3528 helyett 2835 inkább. Dupla fogyasztásért 4x fényáram, vagy van belőle 60 ledes is.
Kapcsolót a 230V ágra tettem, kiválóan bevált. Ha mindenképpen a 12V ágat szeretnéd kapcsolni, akkor inkább 24V fele menj. Azonos teljesítmény mellett fele áramerősség van, ami kíméli a kapcsolót. Van kétáramkörös zsinórkapcsoló is.
Esztétika? Látszani fog?[kép]
Felvinném a szekrény tetejére, ott elfér. (Nálam a szomszédos kamrában vannak a tápok.)Kinek mi az igénye. Nekem tuti nem az, hogy adott esetben koszos kézzel kajtassak a lakásban a konyhai világítás kapcsolója után.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Szeretnék tanácsot kérni led szalag újraépítésében. A konyhában a pult világítására 2x1m 5630-as szalag van használva alu profilra ragasztva. Ez a fajta billenőkapcsoló van használva hozzájuk de nem az igazi mert a legutóbbi hónapokban már a 3. van használva. Valami miatt elromlanak. Nem kapcsol fel, vagy pedig villog. A tápot is le akarom cserélni. Szóval az alu profilon kívül mindenből újra van szükségem. Én a következő dolgokat néztem ki.
Led szalag: SL-3528WN120 S-LIGHTLED LED szalag 120LED/méter IP20 beltéri 6000K
Tápegység: MEANWELL 35W LPV-35-12 35W-12V LED tápegység
Kapcsoló: ??Tudnátok olyan kapcsolót ajánlani ami hosszabb távon bírja mint ezek a szar billenőkapcsolók? Vagy esetleg az is jó lenne ha lenne valami kis kapcsoló amivel külön fel tudnám kapcsolni a 2 led szalagot. De az is bőven jó lenne ha mondjuk lenne egy vezérlő a táp mellett és távirányítóval tudnám kapcsolni a 2 szalagot, nem kellene fali vezérlő. Tudnátok tanácsot adni ezzel kapcsolatosan?
Illetve még egy gondom lenne. Ezt a tápot hogy érdemes bekötni? Vegyek egy kis kötődobozt illetve 2 eres dugvillás kábelt és ott kössem össze Wago-val? Illetve a másik végét szintén érdemes kötődobozba beletenni ahol a led szalagtól jövő kábelek találkoznak? Vagy milyen esztétikus megoldás létezik a kábelek összekötésére?
Köszönöm a segítséget!
Közben találtam egy ilyet, szerintetek ez jó megoldás lehet a led szalagok ki be kapcsolására?
https://leddiszkont.hu/led-szalag-vezerlok-led-szalag-cw-ww-egyben-mi-light-vezerlo-led-szalag-vezerlok-wifi-bluetooth-/LLSZVCCTFUT035SPLUSZ/adatlap.html -
macilaci78
nagyúr
Nem írtad, hogy a linkelt lámpa mellett egy másik, kisebb is cserélve lesz.
De akkor írom bővebben: a 3×800 lumen és a 2×800 lumen is a ledizzóra van írva, amiből laza 20-30%-ot levesz az a savmart üveglap. A lámpa belső kialakításáról a Praktiker nem ír semmit, komolyabban böngészni meg nincs kedvem, de ha tippelnem kellene, akkor a foglalatok tengelye párhuzamos a mennyezettel, vagyis a ledizzóból kijövő fény egy jó része nem hasznosul.
Az új lámpa esetében sem derül ki, hogy az a 2100 lumen fényáram az opálbúra alatti mennyiség, vagy ami kijön onnan, de legalább a fény iránya hasznos. Valószínűleg jobban fog világítani az új lámpa. Cserébe ha kimegy, mert kimegy, efelől ne legyen kétséged, cserélheted az egészet egybe. Ezért is vettem cserélhető fényforrással szerelt lámpákat magamnak.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Bivalyerős Snapdragon a láthatáron
- Háztartási gépek
- Trollok komolyan
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Új és újszerű 13"-14" Gamer, ultrabook, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi 11T Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest