- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dzsolo
senior tag
Sziasztok,
LED szalagot nem szeretnék vágni de van pár sarok amit ki kellen küszöbölnöm. Ki, hogy oldja meg? Ha meghajtom megtörik és annyi lesz neki, vághatom el.
Minden évben egyszer cserélem a szalagot de évről évre egyre nagyobb szívás a megfelelő áramátvitel, Ilyet találta, ez szerintetek jó lehet?
Már van kb 5kg műanyag ilyen olyan csatlakotóm, egyik roszabb mint a másik, a feszültség nem jön át rajtuk rendesen ezért vagy csökekn a fényerő vagy nem világit, hiába tápolom meg 2 oldalról.Köszönöm.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
v_viktor #20397 üzenetére
Nyilván tudjuk, miről beszélünk, csak így belezavarodik az ember, ha azt mondjuk, hogy a fali vezérlő, vezérli a vezérlőt.
Utóbbi a lényegi dimmer, ami az angolban valaminek a csökkentésére utal. Nem konkrétan szaggatásos elven (ahogy ezek működnek), noha általában fénycsökkentés, de lehet más is. Ez egy távvezérelhető dimmer, jelen esetben a 12 V-os tápegység és a LED között:
Ez meg a dimmer vezérlője, távszabályzója:
-
v_viktor
csendes tag
válasz
macilaci78 #20396 üzenetére
Nem kell hozzá, elemes. A vezérlőkhöz kell tápegység.
-
macilaci78
nagyúr
-
Vettem egy IKEA Melodi függőlámpát. Ha teszek bele dimmelhető ledet, illetve kicserélem a fali kapcsolót egy sima dimmerre, működni fog a dolog? Vagy kell még más átalakítás is?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
0021666 #20391 üzenetére
Én mindenképp többcsatornás vezeték nélküli 230V AC kapcsolóban gondolkodnék. Tehát pl valami Sonoff kapcsoló és relé páros.
Mehet külön, vagy azonos csatornára az ajtó egyik és másik oldalán lévő pultvilágítás, egy harmadik csatornára a díszvilágítás.
A tápegység 230 V ágát kapcsolód, a vezérlő (ha van) pedig az utoljára használt programmal indul (fényerő, dekor, stb). -
0021666
tag
Sziasztok!
Kicsit esetlen vagyok a témában egyelőre, építettem már be LED szalagot de csak egyszerű, kapcsolóval vezérelt megoldásút..
Éppen építés alatt áll az IKEA konyhabútorom, ami a bejárati ajtótól belépve jobbra és balra helyezkedik el, a kettőt az ajtó szélességét követő "út" választja el. Szeretnék konyhapult világítást csinálni a felső szekrény aljába, emiatt külön díszléc is lett feltéve.
Egy olyan vezérlő megoldást keresnék, ami kettő (vagy több) fizikailag nem összekapcsolt LED szalagot működtetne fizikai kapcsolóval ami egyszerre kapcsolná fel a két szalagot. Emellett lenne egy díszvilágításom is a falon (egy légcsavar van felszerelve a falra -tudom, tudom, szakmai ártalom- és a hátuljára szeretnék LED csíkot tenni, hogy megvilágítsa a falat). Van vésve kábelcsatorna a légcsavar mögött, tehát a vezetéket el tudom vinni, de a kapcsoló jó lenne ha egy másik lokációba, falra felragasztós módszerrel működne. Sajnos nem gondolkoztam teljesen előre ezekkel kapcsolatban, a csempét nem szeretném szétdúrni csak két kapcsoló beszerelése miatt, tudom hogy létezik ilyen megoldás csak segítséget szeretnék kérni, hogy ti milyen márkát és honnan vennétek? -
Exodion
senior tag
válasz
Exodion #20354 üzenetére
Megjottek a meghajtok (ltech td-10-100-450-g1t) tokeletesen mukodik a kanluxos led panel dimmelese
. A dimmeren meg be kene allitani a minimum fenyerot, mert ha eleg alacsonyra dimmelek akkor mar nem vilagit a panel, de ettol eltekintve tokeletes.
Felkapcsolas elsore furcsa volt hogy igazabol nullarol folfele dimmeli a beallitott fenyerore.
-
st6969
őstag
válasz
macilaci78 #20387 üzenetére
"Az okos dugaljba dugott dugvillát dugd be fordítva."
Ezt akartam is írni, hogy ez volt az első, amit megpróbáltam, de nem segített.
Egyébként valami féle kontakthibára gyanakszom én is, csak nem tudom, hogy szűrjem ki.#20388 Dr. Szilikát Ezek szerint akkor ez valamennyire normálisnak tekinthető.
Akkor lehet, hogy az lesz, hogy beruházok egy újba. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
st6969 #20386 üzenetére
31 V-ra párhuzamosan kapcsolódnak a lelógó szálak, ezért az egymástól független. De a szálakon már soros LED-ek vannak, ott egy megszakad, az egész alszik ki.
Viszont ezek a LED-ek mikroamperekre érzékenyek, amitől már halványan világít, érintésre is.
Ha feltételezzük, hogy szigetelési ellenállás szempontjából rendben van, még akkor is bejönnek a képbe kapacitív hatások. Noha a LED egyenárammal működik, de a tápegységnek van egy minimális kapacitív átvezetése a hálózat, ezen keresztül a föld irányába, ami veszélytelen, de egy LED már érzékelheti. Az ember pedig a földön / akármin áll, ami lehet szigetelt, de kapacitív úton kialakulhat egy kis (váltakozó) áram.
A fázisceruza működéséhez hasonlóan.
-
st6969
őstag
Van egy 3m-es "jégcsap" fényfüzérünk. Ilyesmi:
Tavaly már észrevettem, hogy 5-6 lelógó szál nem világít. Ez nagyon fura, azt gondoltam volna, ha meghibásodik, akkor az egész kuka.
Idén kicsit közelebbről megnéztem, és valójában világítanak azok a szálak is, de nagyon halványan. És most jön, amin nagyon megdöbbentem: ha megfogom a problémás szálat, kicsit jobban világít, ha elengedem, megint nem.Hát ez meg hogy a francba lehet?
Még nem dobtam ki, vajon lehet-e esély a javításra? Hogy fogjak hozzá, érdemes egyáltalán? Ha jól láttam, a tápegység, nem szerelhető. 31V kimeneti feszültség van rajta egyébként. Ami még szintén érdekes: ha be van dugva (egy okos dugaljba), de nincs bekapcsolva, akkor néhány szálon a ledek nagyon halványan sejlenek, alig látszik, csak vaksötétben. -
st6969
őstag
válasz
Primary92 #20383 üzenetére
Nem UV aktív anyagot keres, hanem maga a fényforrás legyen UV.
Első gugli találat.
Nem gondoltam volna, hogy létezik... -
RumiTT
tag
Sziasztok!
Tudtok segíteni olyan szalaggal, ami UV-s? Voltam egy bárban ahol csak UV lámpa volt és nagyon jó volt. Szeretnék hasonlót otthonra, ha lehetséges. Arra gondoltam, hogy egy hosszú szalagot tennék a nappali bútorhoz végig, így a nappali egy részében lehetne élvezni. Esetleg olyan megoldással, ami app kompatibilis.
-
Slyer
senior tag
Sziasztok!
Éppen szoba felújításban vagyunk, és szeretnénk egy kicsit feldobni egy led szalaggal. A terv az lenne, hogy az ablak fölé, teljes szélességben raknék egy olyan L alakú profilt, ami eltakarná a függönyrudat is, és abba belerakni a szalagot. Mivel annyira nem folyunk bele hogy véssünk is, így a vízcső mögött lenne lehozva a tápkábel (tudom nem tul elegáns, de jelenleg erre van lehetőség). Jó lenne egy telóról irányítható RGB-s megoldás. Van a Gosund SL2 ami nekem teljesen megfelelne, viszont 5m, a szoba pedig csak 4. Nem tudom mennyire tudom ezeket mókolni miután megvettem, mert ugye ez ilyen kész szettben jön. Jobb lenne valami egyedi összeállítást csinálni, vagy vegyem meg az SL2-t, és vágjak le a végéből csak simán 1m-t? Lehet ezt?
4700 ft az aquanal, elég kedvező.
Köszönöm szépen előre is!
Illetve még egy kérdés: tudtok olyan helyet, ahol lehet kapni nagyobb L alakú profilt? A praktikerben csak kicsi van sajnos.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Teasüti #20377 üzenetére
Kompakt fénycsöveknél létező jelenség a villogás. A vezetékek közötti szivárgó áramok miatt a benne lévő puffer lassan feltöltődik, majd elér egy szintet, amikor az önrezgő inverter beindul, fénycsövet begyújtja. Ettől persze rögtön kisül a puffer, majd kezdődik elölről.
A vezetékek közötti kapacitáson pont a váltakozóáram tud haladni. Noha ennek ellentmond, amikor autóban, az utastér világításánál tapasztalnak ilyet, ahol kapcsolók, esetleg a vezetékek között szivárgó egyenáram okozza.
Az indukció áramjárta vezető által gerjesztett elektromágneses térben jön létre, általában nem erről van szó és az is váltakozóáramú jelenség (a transzformátor alapelve).
Még egy, amikor a plazma TV-m kezdett ütemesen bekattanni, kikapcsolás után. Itt is a puffer töltődött, de más okból. Beiktattam egy relés kapcsolót, amivel számítógépről indítom, illetve elalvás esetén ezzel áramtalanítódik a házimozi, az éppen nézett videó után.
Egyszer meg lett fordítva a dugás és a nullát szakította meg a relé. A plazma nagy teljesítményű, földelt tápos konstrukcó. Mint kiderült, a bemeneti zavarszűrű kapacitásokon keresztül, a fázis és védővezető közötti feszültség hatására szintén töltődni kezdett a puffer, én meg csak néztem, hogy mi van ilyenkor (vagy inkább hallottam, félálomban).
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Teasüti #20377 üzenetére
Ha igaz, amit mondasz, hogy a barna felől a kék felé is megy áram, akkor az is ugyanúgy áram alatt van nyitott áramkör esetén, mint a fázis.
Nyitott áramkör esetén a nullán nincs áram, ezért ha a fázist szakítja meg a kapcsoló, egyik vezetéken sincs áram, ami a ledhez megy. Ha a nullát, akkor a fázis folyton ott van a led elektronikán, mellette megy a nulla. Kellő hosszúság esetén a nulla vezetőn is indulálódhat annyi áram, amitől a led már némi fényt bocsájt ki.
Ugyanez megvolt a hagyományos izzószálas izzók esetében is, de az a kis szivárgó áram messze nem volt elég, hogy a wolfram izzani tudjon.
Én íróasztalba építettem ledvilágítást, a derengés ott is megvolt. A tápnál megcseréltem a kéket, barnát és megszűnt.
A másik ötlet a glimlápás kapcsoló. A glimlámpa azzal a minimális árammal világít, amit a kapcsoló átenged, a maradék meg elég lehet a led derengéshez. Itt egy valamekkora ellenállást szoktak a glimlámpa mellé forrasztai, ami elfűti a felesleges áramot.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Régebben írtam pár hsz-t(1,2 ,3) végre év vége fele felkerült a legszallagom a nappali álmennezetre. Én 4x5m-es szallagot vettem biztonságképp, de elég volt 3x5m is.
Felállás az lett hogy:
Álmennyezetre 3x5m led lett felpakolva, amit haverom elkészített, az alábbi módon:
- 2x5m ledhez 1 tápot kötött amit vettem (12V 16A => 2x192W) + 1 db vezérlőt
- maradék 1x5m szallaghoz mivel ugyanazt a tápot rendeltem ezért 1db táp + 1 db vezérlőPár kérdésem lenne:
1. Vezérlők: Lehet valahogy Tuya vagy Smart Life appal beállítani, hogy hogy ha színt váltok bármelyiken akkor ugyanolyan legyen?
Külön-külön párosítottam a vezérlőket, így sajnos ha színt váltok mindkettőn kell.
Illetve már nem emlékszem, de ahogy néztem biztos hogy 2 vezérlővel kellett ezt megoldanom?
Ledszallagok 72W/5m, a 2 db így 144W, amihez a táp passzol is, viszont összességében 1 db vezérlő is elég lett volna?2. Ledszallag színe: Lehet olyan bug, hogy Wifi vagy BT kapcsolat esetén a hideg/melegfehér váltás bugos a Tuya vagy Smart Life appban?
Ha a 2 vezérlőn hidegfehérre húzom, akkor az ellenkező színre megy, de BT-on meg jól működik ha jól néztem, wifin máshogy.
Vagy lehet, hogy ismerősöm rosszul köthette be?
Gyári távjával próbáltam, ott érdekes mert egyik zónában olyan mintha jól működne, másikon nem működik vele szintúgy. Gondolom akkor a bekötéssel lehet gond.
Vezérlő (Wifi+BT): Link
Legszallag: LinkIlletve olyasmi kérdés még, hogy valami kis ARM board-ról célszerű hosszútávon a ledeket vezérelni pl.: Rasperry pi zero vagy elég a Tuya/Smart Life app?
Tudnátok ebben a kérdésben segíteni nekem.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
macilaci78 #20374 üzenetére
Ez nem normális jelenség? Nálunk otthon a ledes csillár is sötétben "dereng", mintha fluoreszkálna. Ez szivárgó áram lenne? Nem értem a fázis és nulla milyen szerepet játszik itt váltakozó áram esetén? Fizikailag mi a különbség a kettő között? Korlátozott elektromos ismereteim szerint a fázis és a nulla csak az adott időperiódusban értelmezhető, az idő felében az áram iránya a kék drót felől a barna felé halad, az idő másik felében meg fordítva. (Ezt lehet a villanyos topikban kéne feltennem.) Tovább megyek: főleg egyenirányítást követően végképp nem értem mit befolyásol a barna és a kék drót bekötése. Illetve hogy melyiket kapcsolod, nem mindegy? Egyenáramnál értem a különbséget, de váltóáramnál nekem magas miért tulajdonítanak bármi jelentőséget annak melyik orientációban van bedugva a villásdugó a konnektorba.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
BEndre34 #20375 üzenetére
Egyik dolog, hogy energiát nem igazán fogyaszt, ami forintban komolyan kifejezhető lenne, de a LED-ek, illetve áramkörök sem használódnak, ilyen semmi igénybevételtől.
Tehát létezhet olyan alkalmazás, amikor valaki azt mondja, hogy maradjon így, nagyon jó. Vagy meg is lehet szüntetni a jelenséget, ha valakinek úgy szimpatikusabb.
-
BEndre34
tag
válasz
macilaci78 #20374 üzenetére
Szia!
Köszönöm, este meg is nézem. -
BEndre34
tag
Sziasztok!
A múlt héten vásároltam a Praktikerben 2 led reflektort (LED Fényvető SLIM SMD 30W 2250LM 4000K), amiket felszereltem és bekötöttem párhuzamosan. A problémám az, hogy bekötés után mind a 2 reflektorban a ledek olyan mintha halványan izzanának "kikapcsolat" állapotban. Ez szerintem nem biztos, hogy így jó.
Ellenőriztem a bekötést, minden jó helyen van és emlékeim szerint amikor egyesével próbáltam, nem láttam ilyen halvány izzást a ledeknél (persze erre azért nem esküszöm meg).
Normális ez az izzás a ledeknél vagy valamit nem vettem észre? Nincs a konnektor és a lámák között semmi más, a vezeték pedig a "hagyományos" hosszabbítóból (ránézésre 3X1,5MM2) lett levágva és a leghosszabb ága sincs több 2,5-3 méternél.
Előre is köszönöm a segítséget!
Endre -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #20355 üzenetére
Sziasztok!
Ebben valaki tudna segíteni? Főként a sarok érdekelne, hogy milyen, találtam a neten pár helyen, szemre ugyanaz, de jó lenne tapasztalat, az a kérdés, hogy mennyire használhatóak? A szalag már megvan, sima rgb, szilikon borításban.
Köszi! -
st6969
őstag
válasz
Dr. Szilikát #20369 üzenetére
Volt egy ilyen megérzésem nekem is. Amikor a búrát leszedem, - bár valóban szalag szerűen helyezkednek el, de - a ledek nagyobbak benne, innen is gondoltam, hogy ez valami más lesz
-
balojazz
aktív tag
válasz
st6969 #20368 üzenetére
Úgy is van. Én 2016 tavaszán álltam át LED izzókra otthon, 6 és fél év után még működik a 2/3-uk, 3/4-ük, alig kellett párat kidobnom, szóval nem kamu, hogy 4-10 évet bírnak, az átlag valahol 5-6 körül lehet, nyilván a konyha-nappali-fürdő heavy using öli 4 év körül őket: pára, nagy fényerő, gyakori kapcsolgatás, hosszú világítási idő. De egy előszoba, wc, kisebb szobák 6-10 évig tolják szerintem. LED szalagost egyszer szétszedtem, de olyan gagyi volt belül, hogy elhatároztam: soha nem veszek olyat. Én nem fogom X évente vásárolni és forrasztgatni benne a szalagot. Fényerőben meg gyenge. Ha meg kidobom, a lámpatestet is bukom. És még drága is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
st6969 #20368 üzenetére
Ebben a kategóriában úgy vannak LED-szalagok szerintem, mint minden LED-es TV-ben.
A közismert LED-szalagok, ami leggyakrabban 12 V-os, feszültséggenerátoros táplálású, 3 db soros LED plusz egy ellenállás képezi az áramkorlátot, illetve ezek ismétlődnek párhuzamosan.
A LED-szalagok nem túl jó hatásfokát ez a bizonyos ellenállásos konstrukció okozza, miután azokon teljesítmény vész el.
De a normálisabb lámpákban (gyakorlatilag a LED-es TV-khez hasonlóan) ezt nem így oldják meg. Hiába látsz benne "szalag féleséget", az nem ugyanaz, mint a 12 V-os LED-szalagok. Itt sok LED kapcsolódik sorosan és áramgenerátoros táplálást kap.
A közismert LED-szalagokon az ellenállások biztosítják az áramgenerátoros jellegű meghajtást.
-
st6969
őstag
válasz
balojazz #20364 üzenetére
Valóban, kevesellem én is ezeknek a kész lámpáknak a fényerejét. Arra gondolok, hogy amíg egy 140lm/W E27-eset, ha széthajtasz, pár mozdulattal kicseréled fillérekből. A 6000lm-es 80cm-es Rabalux lámpa (benne ledszalagokkal) a maga 60lm/W értékével remélhetőleg tényleg tudja azt az üzemórát, amit ráírtak, máskülönben a fejem verem a falba, mert 60ezer egy ilyen (mondjuk szerencsére nem fizettem érte annyit koránt sem...na de, na)
Nem ez az, de ilyesmi. Ára is van -
imyourfriend
őstag
Köszönöm a válaszokat, hirtelen felindulásból néztem mivel akció volt, de úgy érzem jobban utána kell olvassak, nagyjából betájoltam milyen fényerőre lehet szükség, tetszik a kapcsoló mögé beépíthető vezérlő is, mivel mi húztuk be a vezetékeket a falba, meg kell vizsgáljam tudok-e tenni még oda. Biztos ami biztos van itthon speciális drót ami végigmegy a csőrendszerben és hajlik is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dluinet #20365 üzenetére
Képzelj el egy 5 és 10 W-os LED lámpát. Mindkettőt beállítja a tervező 90 fokC chiphőmérsékletre (mobilon nem tudom most normálisan leírni). Márkás darabok ezt még bírják is, a gyengébbek kevésbé, bár most nem is ezt próbálom érzékeltetni.
Nem a teljesítmény számít önmagában. Ugyanakkor mindkét esetben megtehetem (kis barkáccsal), hogy csökkentem a LED-áramot, amitől csökken a teljesítmény, a melegedés és a színhőmérséklet is.
-
balojazz
aktív tag
válasz
st6969 #20363 üzenetére
Érdekes. LED fényforrásoknál a közepes hatékonyságúak 110-140 lumen/wattot tudnak, de vannak 150-esek is. És ezek szabvány E27-es cserélhetők. Miért jó a 60-65 lumen/watt? Ez ilyen LED-szalagos furcsaság? Azok ilyen gyengék, mint a kompakt fénycsövek a 2000-es évek elején, 20 évvel ezelőtt, azok tudtak ennyit.
-
st6969
őstag
válasz
Dluinet #20362 üzenetére
Pontosan. Mindenhol ezt látom. Szeretem a sok fényt, de ennyi még nálam sincs, pedig elfogadnám. Az én véleményem szerint mindez csak akkor jó, ha nem egy pontból jön, mert az vakító, valamint terít a mennyezeten is.
Van egy 100W-os Rabalux 80cm átmérőjű lámpám a nappaliban, ami ~20m2. Ez maxon 6000lm-t tud. Az már nem rossz.
Érdekes, hogy a lányom 18m2-es szobájába egy 3000lm-en Xiaomi lámpát tettem (50W, 50cm), és azt sem érzem kevésnek.#20360imyourfriend
Sokkal olcsóbban jössz ki, ha a hagyományos kapcsolók mögé építesz be ilyet. Tökéletes megoldás, régi billenőkapcsolókkal is teljes online vezérlésed lesz. Hátránya, hogy fix 0 és fix fázis vezeték kell neki (előbbi nem szokott lenni a kapcsolóknál, de ha le tudod húzni, akkor ok). -
balojazz
aktív tag
válasz
imyourfriend #20360 üzenetére
2600 lumen az nagyjából 170 wattos régi izzó, ami kb 3 db 60 wattos. A helyiség nagysága, színe és a te igényeid mondják meg, hogy elég-e. Én szeretem a jó világos helyiségeket, pl egy kb 9 m2-es fehér konyhába is igénylek 3000 lument. Vagy egy ugyanilyen, de 22-25 m2 nappaliba 8000 lument. Nálam ökölszabály, hogy 4 m2-re kell 1500 minimum, 8-15 m2-re 3000, 18-25 m2-re 7000-9000. Az arányaiban ennél kevesebb csak közlekedőkbe jó (előszoba, folyosó, előtér, lépcsőház, kamra, előkert, hátsó kert stb), mert ilyenekben zavaró is a sok fény.
-
imyourfriend
őstag
Üdv!
[link] ilyen, vagy egyéb "okos" világítást használ valaki a csoportban? Felújítok egy idősebb házat, oda szeretnék világítást felszerelni, újra van madzagozva a ház, van fali kapcsoló is, ennek ellenére úgy szeretném megoldani, hogy akár telefonról is vezérelhető legyen. Fényerőre a 2600lm már jónak számít? Igazából nem a színskála érdekel, talán a színhőmérséklet változtatás ami jól jön nyarat és telet figyelembevéve. Esetleg valamely más megoldás, két szoba egy konyha egy előtér és egy fürdő anyagilag belefér, hogy mindenhova ilyet tegyek. Legnagyobb tér 25mˇ2
Köszönöm a segítséget!
-
a2d2
addikt
Sziasztok!
Miután visszaküldtem/elajándékoztam már több féle led szettet, gondoltam megkérdezem itt is: van olyan szett ami áramszünet után nem kapcsol be?
Kiidegelnek már ezek. Próbáltam legolcsóbb IR távirányítósat először, utána rádiós távost.
Most majdnem rányomtam a következő vásárlásra ami BT-s telefonappos ráadásul ilyen neon szerű flexibilis, de sehol nem írják ezt, pedig szerintem alap dolog kellene legyen hogy ne kapcsoljon vissza, csak ha a távval be nem kapcsolom.
Köszönöm! -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Lányom szobájába keresek led szalagot, dekor világításként üzemelne. Az ágya mellett van falon dekor panel, aköré szeretném. A lényeg, hogy RGB legyen, esetleg RGBW is beleférhet. 4 m kell, 1+2+1 felállásban, a panel körül, és az lenne a kérdésem, hogy a kanyarokat, hogyan lehet megoldani esztétikusan?
Azt is tudom, hogy kit-ben van sok helyen, de örülnék ha tudnátok ajánlani valami bb bevált darabot.
Köszönöm! -
Exodion
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #20352 üzenetére
Na, megerkezett vegre a panel. Magan a panelon a specifikacio:
IN: 250mA (constant current)
7.5W; 20-36V DC
Ez SMD LED-es specin. Merek a led panel es a meghajto kozott 30.9V-ot. Termeszetesen a multimeterem csak 200mA-ig mer(mutat 0.4mA-t).
Meg ez lenne a legkozelebbi driver amit talaltam es jo lehet: [link] igy hirtelen. Amit eredetileg akartam mar nemtudom. 36V helyett annak a teteje 45V azert annyira gyakran nem akarnam cserelgetni a led panelt. -
st6969
őstag
válasz
Aidan85 #20343 üzenetére
Szia, frankó kis lámpa ez. 20m2 határeset, bár én szeretem a sok fényt. Lányom szobája 18m2, abban van ez középen, elég jó, 50W, 3000lm, igaz maxon megy. Földelést ki kellett kötnöm, mert búgott, de szerencsére ez megoldotta, mert 30k volt amúgy.
Okosítva van több eszköz a házban, ebben van BLE gateway is (pl. páratartalom mérőknek). A hangulatfény is jópofa (szépen kihozza a súrló fény a mennyezet glettelési egyenetlenségeit).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #20351 üzenetére
Tegnap telefonról nem tudtam bővebben, alábbival lehetne még szemléltetni.
COB LED (egybe integrált LED) vagy diszkrét LED-panel mindegy, az elv szempontjából. Itt 10 chip szerepel sorosan és 10 sor párhuzamosan. A paralel tagok a nyitófeszültséget nem növelik (kicsit csökken legfeljebb), míg a terhelhetőséget növelik tízszeresre.
Ha azt mondjuk, hogy 300 mA áram hatására kialakul rajta 34 V feszültség, akkor 10 W-ot vesz fel lényegében.
Mellékes, hogy az adatlap máshoz tartozik, ezek csak példák. Névlegesen 33 V-osnak mondják ezt a változatot (10s), de a valóság láthatóan kicsit árnyaltabb. A görbéből kitűnik az is, hogy itt egy 30-40 V között szabályozni képes driver épp megfelelő lenne hozzá.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Exodion #20348 üzenetére
Áramgenerátoros táp az áramot stabilizálja, ez a prioritás. Ha nincs rajta terhelés, a feszültséget elméletileg a végtelenségig kellene növelnie, hogy áramot generáljon, ami a gyakorlatban nem lehetséges, ezért is van egy korlát.
Felszalad egy max. feszültségre, amit a LED-sor viszont lekorlátoz a saját szintjére. Hogy mennyire, ez függ a soros tagok számától és még az is némileg áramfügő, ld. a korábbi jelleggörbét. 10 tagú sor mondjuk 33 V-ra és így tovább. Ezért kellene rámérni üzem közben, abból kiderülne.
-
macilaci78
nagyúr
Ebben szalag van, nem panel. De ez csak szemantika.
20 m2-es helyiségbe tuti befér, de nem írták le, hogy hány lumen, vagy watt, így tippelhetünk csak.
A Livarno ledes cuccai nem rosszak amúgy, nekem karácsonyi dekorvilágításom és elemlámpám van tőlük. De itt a topikban senki sem szidta még a Lidl-ös, vagy Livarno világításait, mint ledégők, fénycsövek, armatúrák, asztali lámpák.
Én 20 W, vagy 2500 lumen alatt nem venném meg, és a 2500 lument is csak úgy, hogy legyen mellette a helyiségben más fényforrás is, illetve ezt a 2500 lument egy adott színhőmérsékleten (natúr, vagy melegfehér) tudja, ne kombináltan, mint a viccben.Vicc: Holnap Magyarországon 30°C lesz, ebből 5 Budapesten, 3 Debrencenben, Pécsett, Szegeden, a maradékon a kisebb települések osztoznak.
-
Exodion
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #20347 üzenetére
Oke, ez eddig vilagos. Amit nem kifejezetten ertek, hogy akkor ezek most fuggetlenul hogy 1-52V 250mA vagy 30-40V 250mA meghajtot teszek ra akkoris ~33V -t fognak folvenni? Ertem ezalatt, a gyari driver 30-40VDC savban tud 250mA fixet csinalni. Akkor ha most fogok egy a fenti linkrol TE-1 2A-L -t az 9-45VDC savban tud 250mA-t, a terheletlen fesz pedig 48VDC. Akkor ezzel most megfozom a led panelt vagy sem
?
Valamikor 14-15evvel ezelott tanultam elektronikat de ezt akkor sem ertettem. Az allando feszkos tapok ehhez kepest sokkal egyszerubbek.
Az elgondolas egyebkent ilyesmi:
Ez jelenleg megvan a dimmerig, amire most ket csupasz GU10 spot izzo van kotve, a jo nagy ures szerelo lzukon. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Exodion #20346 üzenetére
Terheletlen feszültség, ami a LED-sor szakadása esetén áll elő, esetedben nem azt kell nézni.
Üzemi tartomány 30-40 V, ami valószínűleg soros 10 chipes konfigurációra utal. Ez nagyjából 33 V-ra áll be, de méréssel is ellenőrizhető. Noha 40/11 = 3,64 is még beleférne, de az már határeset. Ilyen 30-40 V-os drivereket a 10-es LED-ekhez szokták inkább ajánlani.
30/9 = 3,3 V azaz 9 darabos sor szintén nem valószínű, mert 3 V alsó érték kellene legalább.
Ha csökkented a meghajtóáramot, magától értetődően csökken a teljesítmény is. Ha feltételezünk 33 V elméleti feszültséget, akkor 200 mA áramnál csak 6,6 W-ot vesz fel a LED.
-
Exodion
senior tag
Sziasztok!
Na nem mondom hogy teljes merteknek ertem az aramgeneratoros meghajtokat a led panelekhez.
Adott lenne akkor egy nem dimmelheto led panel amit dimmelhetove akarok tenni. Az alap meghajtoja:
PRI: 220-240VAC 50/60Hz -.16A PF>=0.82
SEC: 30-40VDC 250mA No load 55VDC MAX 10WNa most a kerdes az hogy itt most minden is fontos ezeknel a vezerloknel? Ertem ezalatt hogy a 250mA -t azt nem lephetem tul, ha alacsonyabb akkor kisebb a fenyero ez oke. Viszont, mi a fontosabb? a 30-40V-os tartomany vagy az 55V-os no load?
Beloluk: [link] kellene hogy szemezzek vagy barmi ami ele triac dimmert kothetek (S1-B) mert a fali vezerlom ezzel kommunikal es mivel minden mas kapcsolom is ilyen nem akarunk masfelet.
Nezem itt peldaul a TE-15A -t ami 250mA mellett 9-45VDC savban mozog, MAX 11.25W. Gondolom ez nem szerencses. Viszont 200mA-en 9-45V de csak max 9W. Ezzel 40 helyett 45V, de maximum 48VDC no load ami hataron belul van.
Az a "bajom" hogy korulbelul a nem letezo kategoriat keresem. Termeszetes feher dimmelheto maximum 110-es atmeroju lehetoleg IP65-os (alkalmankent eleg paras furdoszoba gozos zuhanykabinnal) melysugarzo/led-panel/GU10-es beepito keret aminek 80-as szerelo lyuk kell (mert az mar ottvan
).
Ha minden kotel szakad es semmi egyeb akkor maradnak ezek: [link] .
-
Üdv!
Kellene nekem egy LED-es, vezetékes hordozható reflektor / munkalámpa (20W talán elég), de normálisat inkább csak akkusból látok. Melyik webshopban érdemes válogatni? Köszi! -
Teasüti
nagyúr
Hali!
Ismeri itt vki a Mi light, Easybulb, Lighteu neveken forgalmazott smart égőket? A rádiós távirányítóval való párosítás nem megy. Vagyis a legelső alkalommal történő beprogramozással nincs baj, ez szupi. De nem tudok rájönni hogy kell újraprogramozni az égőket.
Ha mondjuk az első csatornáról át szeretném tenni a másikra az égőt, akkor azt hogy kellene? A betanítás az áram alá helyezés utáni pillanatban történő "On" gombnyomással megy az adott csatornán. Viszont párosítás után már ez a szekvencia úgy tűnik nem alkalmazható másik csatornával. Hogy lehet így megváltoztatni az égő beállítását?
Köszi! -
Aidan85
aktív tag
Sziasztok,
Nézem ezt a YEELIGHT YLXD50YL lámpát van esetleg ami jobb vétel lenne helyette nappaliba, gyerekszobába lenne elhelyezve, 20-20 m2. -
válasz
macilaci78 #20341 üzenetére
Ezt én is szoktam.
- pikk pakk kiderül, van-e a régióban eladó. (pl 2-3 napja írtam egy nemet cégnek, ők írtak az angliai anyacégnek, akik írtak a hazai kizárólagos importőrnek, ma már hívtak és adtak információt)
-
macilaci78
nagyúr
Én gondolkodás nélkül szoktam írni a gyártónak hazai forgalmazó iránt érdeklődve...
-
s7evcsenko
addikt
Üdv.
Valaki nem látott véletlenül egy ilyesmi lámpát hazai forgalmazásban?
Valahogy nem jutok a google-val előrébb. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
macilaci78 #20338 üzenetére
kérdés, hogy a panel milyen feszültségtartományban kéri azt a 220 mA áramot. Lehet, hogy 20-45VDC van ráírva
Ráírni lehetne éppen, de a LED-panel szempontjából ennek nem sok értelme. Adott áramon a LED egy bizonyos értéken határolja a feszültséget. Egy példabeli fehér LED nyitóirányú karakterisztikája (nem mind pontosan ilyen, de közelítő):
- 1 db LED-en 200 mA áram hatására (kerekítek) 3,1 V feszültség alakul ki.
- 10 db soros LED-en 31 V és így tovább.Ha van egy ismeretlen LED-panel, akkor működés közben megméred és kapsz egy konkrét feszültséget.
Tegyük fel, mértél 31 V-ot. Ebből levontad a következtetést, hiszen már sok-sok éve olvasod ezt a topikot és ezért régóta tisztában vagy vele, hogy a vizsgált LED-panel 31 V nyitófeszültségű, az adott áramon.
Ehhez hozzáveszed, hogy a nyitófeszültséget a hőfokváltozás bizonyos mértékben befolyásolhatja, akár 31-32 V között, amit a driver tudjon lekövetni, miközben a 200 mA áramot fenntartani igyekszik:
Ehhez hozzáveszed, hogy legyen még ráhagyás, 28-36 V között akár. Ezen kívül pedig, amit kapsz éppen a piacon.
Végül pedig alábbi ábra a gyártási szórást szemlélteti, ha más példányokat is szeretnél alkalmazni:
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zirowe #20336 üzenetére
Ezeknek a paneleknek áramgenerátoros tápegység kell: fix áramerősséget adnak ki egy valamekkora feszültségtartományból.
A képeden az látszik, hogy a tápegység (driver) fix 220 mA +-5% (azaz kb 210-230 mA) áramot ad ki és ezt teszi 40-80 V feszültségű egyenáram mellett.De ez csak az éremnek az egyik oldala, a másik a panelre van írva. Mivel a tápod a szar, az a kérdés, hogy a panel milyen feszültségtartományban kéri azt a 220 mA áramot. Lehet, hogy 20-45VDC van ráírva és a panel, táp közös halmaza csak a 40-45VDC.
Mivel neked tartományra kell keresned, azt elég macerás lesz Ali keresőbe írni. Itt találtam 300 mA alatti áramgenerátoros tápegységet.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Zirowe #20336 üzenetére
Olyan driver kell, ami 220 vagy 200 mA áramot generál, ennyi csökkenés fényerőben még alig feltűnő. Hacsak nem akarsz szándékosan még lejjebb menni. Kisebb fényerő --> hosszabb élet.
Feszültségtartomány nem fontos akkora, mert az egy univerzális driver, ami 40-80 V között is képes szabályozni.
Meg kellene mérni működő állapotban, hogy mennyire áll be a feszültség, abból lehet következtetni. Ismét egy példával tudnám érzékeltetni. Adott egy sorosan 16 LED-es panel (lehetnek paralel tagok is, de feszültség szempontjából nem az a lényeg).
Egy LED-nek 3-3,5 V szabályzási tartomány már elegendő az üzemi fényerőhöz, 16 tagnál ez 48-56 V lenne.
Tehát jó lenne hozzá a 40-80 V-os driver is, de nem szükséges.
-
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, konyhában tök alap, talán 5050es, led csíkok vannak 12V-s tápokkal, teljesen jól működnek, csak közben találtam otthon pár régebbi led panelt, amit elkezdtem berakni a helyükre.
Ezeknek a led paneleknek van saját tápjuk, de a meglévő három darab közül csak egy működik, leteszteltem mind, a tápokkal van a gond.A problémám az, hogy a meglévő 12v-s tápra kötve őket nem működnek, viszont a ráírtak alapján meg nem nagyon találok hasonlót alin.
Esetleg tudnátok segíteni, hogy milyen jó hozzá?
Ha esetleg még ali link is van, még jobb!2 pin-es csatlakozó van a led panelen, a táp belül TY-018 feliratú, kint pedig ez a felirat van:
-
Exodion
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #20333 üzenetére
Koszonom; neked is teasuti. Akkor legalabb nem legbol kapott az elkepzeles. Ha lesz raktaron, kiprobalom a gyakorlatban
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Exodion #20331 üzenetére
A drivernek van meghatározott kimenete, csak egy példát mondok, legyen 33 V / 300 mA.
Ez azt jelenti, hogy sorosan 10 chipes konfigurációt képes meghajtani stabil 300 mA árammal, amihez a névleges 33 V nagyságát változtatja, szabályozza. Ezt nevezik áramgenerátoros meghajtásnak.
Ha a LED-panelod 300 mA terhelhetőségű, annál több áramot nem kaphat, csak kevesebbet.
Ha elképzelünk egy dimmelhető bemenetű drivert, azt úgy tervezik, hogy az izzólámpákhoz való klasszikus triac-dimmerrel működjön lehetőleg (bár itt adódhatnak kompatibilitási gondok).
Elkezded dimmelni a bemenetét, a driver pedig elkezdi csökkenteni a példában a kimeneti DC 300 mA értékét, vagy azt is megteheti, hogy PWM-szaggatja, ez már mellékes.
Plusz, lehet olyan LED-panel is, ami mondjuk két ágon vezérelt, egy közös pozitív, kettő negatív, összesen 3 vezeték. Vagy több ágon is. Tehát ezeket mind figyelembe kell venni és fenti példát a saját esetedre átértelmezni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Exodion #20331 üzenetére
Elektronikai szempontból nem mehet tönkre. Elvégre csak egy dióda, amin ha nem éri el a kapocsfeszültség a dióda nyitófeszültségét, akkor szimplán nem fog vezetni (világítani). Ha viszont túlvezérled, akkor tönkremehet. A led-eket amúgy PWM-mel vezérlik. Ha a driver ugyanakkora feszültséget és áramot biztosít, mint a gyári és PWM-mel szabályoz, akkor okés. Ha ilyen nagyfeszültségű dimmer kapcsolóra gondolsz, akkor nem, az nem jó.
Képről nézve ennek külső adaptere van, amit elég könnyű megbarkácsolni. Bármelyik elektronikában jártas emberke meg tudja neked állapítani mit művel az a jól titkolt driver.
Btw mi a tök az a "LED mélysugárzó"? -
Exodion
senior tag
Sziasztok,
Na most lehet total hulyeseget kerdezek, de mivel ugy latom hogy nem letezik:
- kis meretu (<150mm)
- dimmelheto
- termeszetes feher
- >=ip65
led panel; igy azon gondolkodom, hogy vannak ezek a relativen jol kinezo led panelek; pl [link] . Ezeken ha cserelem azt az igencsak jol titkolt fele-fajta drivert, egy olyanra ami tud dimmelni es kompatibilis a fali vezelommel, akkor tonkremegy maga a led panel?
Tortent ugyanis hogy vasaroltam egy V-TAC beepitheto GU10-es ip vedett spot lampatestet amire volt irva egy beepitesi furat amit kifurtam es 2mm-el kisebbnek kene lennie mint amit rairtak - most konkretan beleesik a lampatest.... Viszont nem nagyon talalok 79mm-es beepitesi furatu ip65-os gipszkartonba sullyesztheto GU10/MR16 lampatestet amit tudnek integralni a kapcsoloval (skydance rendszer). Szoval korulbelul minden aminek sajat vezerloje van az kb ki van zarva, nekem csak a lampa kell a tobbi koritest en adom.
Rendeltem most egy Optonica OT5068-as ip65-os spot lampatestet ami elmeletileg majdnem jo, csak felbe kell vagnom mert 10cm helyem van a karton aljatol a beton fodemig; a tuzgatlas meg nem kell nekem. Csak jo lenne alternativa is.
-
válasz
Teasüti #20329 üzenetére
Kültéri falmegvilágítók között lesz ilyen jellegű lámpa, de annak is kicsi a fénye, mondjuk opálos búra is jó lehet Neked, ha a direkt fényt mellőznéd.
Pl: [link]
Nagy fénymennyiség kell ezért írtam, fogyasztás fontos akkor azért ezt is átgondolnám.
Beepitett LED-es fényforrásnál sokszor spórolnak a minőséggel ezért van csak 80-as CRI.
Felesleges pánikkeltés ez az áram lekapcsolás. -
Teasüti
nagyúr
A fali karos megoldás elsőre triviálisnak hangzik, viszont ott csak egy lámpabúra van, nem?
Én egyszerre szeretnék világítani felfelé és lefelé is.Külön kapcsolható módon a két irányt.
Lehetőleg nem szerelnék fel három lámpatestet a falra, vmi integrált megoldást vízionálok. -
Teasüti
nagyúr
válasz
macilaci78 #20326 üzenetére
Körülnéztem Amazonon tegnap este, találtam is egyet ami tetszik. Ezt az ágy fejtámlájára fel tudnám csavarozni. Elvileg ez elforgatható felfelé is.
Egy kifogásom van csak: miért csak CRI 80?Illetve egy ilyet el tudnék még viselni:
Ez vmi kórházi ágy feletti lámpa, aminek van indirekt felfelé derítése, van olvasólámpája, meg van az all-in "examination light". De webshop az nincs, csak céges rendelés a gyártótól.
Ehhez hasonlót se láttam a konzumer piacon. Miért? Tök praktikus lenne otthonra is.Néztem amúgy mit csinál az 1000-1200 lumen. Egy fejlámpát a plafonra irányítva valóban durván leesik a szórt fény intenzitása. Nem is gondolná az ember mennyivel erősebb még egy kisebb vaku is, mint egy közönséges fényforrás. Jó indulattal viszont esti félhomályos irányfénynek bőven elegendő még így is. Lefelé meg ott az olvasólámpa.
Főfénynek akkor ez kevés lesz nagyon. Viszont filmezni meg olvasni talán elég lenne. Arra, hogy csökkentse a környezet kontrasztját.
Valamint a 20 Wattjával amit a fent linkelt lámpa kér, órákig tudna üzemelni a szünetmentesről, ha elkezdik kapcsolgatni az áramot majd januártól. -
válasz
Teasüti #20325 üzenetére
+1 fali karra azt tudod fel le forgatni, de inkább olyat vegyél ami e27-es, mert ott van lehetőséged nagyobb fényerőt betekerni, kelleni fog, ha tetemes fényt akarsz derítve. Illetve azt is figyeld, a búra mennyit vesz el, pl nekem van Ikea fali kar, amibe picit mélyebben van a led, így nagyon leszűkíti a fény terjedési szögét.
Én ezzel szemezek, ahol kevésnek érzem a fényt:
Philips E27 LED 23W 3452lm 4000K
18W-os 2000 lumeneseim vannak, az is elég erőteljes -
macilaci78
nagyúr
válasz
Teasüti #20325 üzenetére
Falikar mennyezet felé irányítva, vagy állólámpa.
Előbbiből az ágy mellé vettem kettőt, flexibilis nyaka van, e14 foglalat. Ha kell, olvasólámpa a könyvre irányítva, ha nem, akkor oldalra a saorkba.
Állólámpa általában 180 cm magas, én meg 196 cm. Engem vakít, kellene még egy tag a szárába. Ebből már van e27 foglalatos is.Ha hagyományos fehér festésed van, a fényerő fele lazán elveszik. Fővilágításként gondold át.
-
Teasüti
nagyúr
Hali!
Létezik olyan fali lámpa, ami felfelé vetít a plafonra vmi erős, szabályozható vetítési képű fénysugarat és onnan a visszaverődő szórt fény világítaná be a szobát? Azon az elven, mint mikor vakuval plafonról derítünk. Csak itt állandó, diffúz, lágy fény a fehér plafonról visszaverődve. Nem hangulatvilágításnak, hanem fővilágításnak mondjuk egy hálószobába. Az abszolút cél, hogy ne legyen a látóteremben vakító pontszerű fényforrás, meg ne is tükröződjék pontszerű fényforrás sehol, főleg nem képernyőn. (Mert remélhetőleg a képernyő fölé céloznék.)Vagy ha ilyen nem létezik, akkor sima fali világítás felfelé. Kellően erős fővilágításnak esetleg ha megoldható.
Bónuszpont, ha van olvasólámpa funkció lefelé.
Ágy fölé lenne. -
macilaci78
nagyúr
Ízlésről kár vitatkozni. A csillár is megosztó. Én csillárok alatt nőttem fel, nem gond, de szálva termetemmel nem igénylem a lelógó dolgokat. Kb arasznyi vezetéken lógnak csak a búrás lámpák, Párom csillárjának egymásba csúszó csövekkel állítható nyakából vágni kellett és menetet vágni rá. Az étkező-előszobába azért van sok foglalat, hoyg jobban szórja a fényt, egy csillárhoz hasonlóan és azért simul a mennyezetre, hogy ne nyomja le a teret. Adta magát a kovácsolt vas, de túl sötét, az ezüst patina, opál búra pedig szépen világísít rajta és megy a króm kilincsekhez, fogantyúkhoz. Ufo-lámpát, ledpanelt nem akartunk, az olyan túl egyszerű lett volna.
Meg kell találni az egyensúlyt. -
macilaci78
nagyúr
válasz
csababarca #20320 üzenetére
Ha ennyire ledet mindenhova is, érdemes lehet okos otthon módra megoldani. Úgyis kell vezetékelni bőven, de a vezérlés mehet akár egy RPi-ről is, meg persze vele párhuzamosan app, vagy webes felület.
Persze azért érdemes lehet hagyományos kapcsolóra hagyományos funkciót is programozni, de ez is lehet impulzus, amit a szoft reagál le.Azátn kérdezd meg asszonykától, hogy ha a pénz is számít a bekerülés és az üzemeltetés oldalán is, akkor miben köt kompromisszumot?
Én is el tudnám viselni a rejtett karnis ablak felőli oldalán egy ledenként címezhető szalagot, ami dekorvilágítást ad a függöny mögül átsejlő módon.Meg a fürdőben a csempefugában futó led körben, tükör mellett, stb. Szekrényben ledszalag a pánt mellett függőlegesen. Lehetne ezt hosszasan sorolni.
-
válasz
macilaci78 #20319 üzenetére
A másik, hogy giccses is lesz, mert többnyire ezeket színesbe álmodják meg. Tele van az ingatlan portál ilyen kík, meg pirossal megvilágított nappalival. Nekem is van 3 színes körtém, három gipsz lámpában, pont elég, nem hivalkodó, szóval szerintem is inkább egy szép dekoratív csillár, mint körbe gipszkartonba rejtett led.
-
csababarca
őstag
válasz
macilaci78 #20319 üzenetére
Én ezekbe bele se gondoltam, mert nem értek hozzá.
Csak ugye asszonyka bele van betegedve ezekbe a modern megoldásokba (pinterest...), és már eltervezte, hogy előtérbe ilyen fény kell, nappaliban is körben akar, meg mittomén még hova.
De majd lehet megpróbálom lebeszélni, mert közben a rejtett karnisokhoz is akar ledet, lehet sok lesz úgy már...Előszobában oké, meg mondjuk nappaliban valahova még elfogadom.
Persze majd villanyszerelő is mondhatja a tippjét, de ő neki igazából mindegy, amit kérek megcsinálok, max elmondja az ellenérveket mellette. -
macilaci78
nagyúr
válasz
csababarca #20318 üzenetére
Azért az az említett 5 méter 2400 lumenes ledszalag valamivel több, mint 100W-ot kér. Oké, a fele akkora fényáramú ledszalag fele annyi diódával fele annyit fogyaszt, de egy előszobát 20W-nyi leddel is szépen be lehet világítani.
Ezért érzem visszaásnak a manapság divatos rejtett világításokat fővilágításként használni. Körbe megy a falon, mennyezeten a szalag, egy 4×4 méteres szoba kerülete 16 méter, egy tök alap 5050/60 led meg 14,4 W/m, körbe 230 W, plusz a 20% tartalék a tápra. Jujj, ne legyen csillár, mert sokat fogyaszt...
-
csababarca
őstag
válasz
macilaci78 #20317 üzenetére
Oksi.
Akkor ez megoldódni látszik.
Menyasszonyom nem hagy békén a kérdéssel, nekem megfelelne egy sima lámpa is, de hát dizájnbtw, ezek a mágneses profilok is bejövősek, variálható lámpákkal, ledekkel.
de egyrészt marha húzós áruk van, másrészt az esetünkben nem is kivitelezhető valószínűleg. -
macilaci78
nagyúr
válasz
csababarca #20316 üzenetére
Persze. Kell hozzá egy jó bütüző-gérvágó fémvágó koronggal, vagy szalagfűrész.
-
csababarca
őstag
válasz
macilaci78 #20315 üzenetére
Na igen itt pont néztem a HIDE10-es profilt, talán az lenne a legkönnyebben beépíthető.
Ezeket lehet derékszögbe vágni, hogy 90fokos fordulókat csináljon belőle az ember?Nagyon köszi a tippet egyébként!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
csababarca #20313 üzenetére
[link], ugyanitt van olyan szalag, ami 2400 lumen/m-t tud, 5 méter hosszon az 12k lumen, csak elég.
Nekem egy kb 4×1,2 méteres folyosón volt a kb 210 cm magas kalaptartóba építve 2,25 m-en ilyen szalag és bőven elég volt. -
csababarca
őstag
illetve az is kérdés, hogy ad-e ez annyi fényt, hogy teljesértékű bevilágítást adjon egy 5 méter hosszú, 2 méter széles folyosóra? vagy ez csak kiegészítő fényforrásként fogható fel.
-
csababarca
őstag
Sziasztok!
Gipszkartonba építhető profilt keresek, amibe led csíkot lehet húzni.
Van valakinek tuti tippje? Gondolom bemarni a gk lapot nem a legjobb, láttam olyanokat, amik kettő közé tehetőek be.Illetve gondolom a mágneses led profilokat a függesztett profilrendszerbe kellett volna beépíteni nem? Vagy utólag is be lehet, ha már a függesztett rendszer ki van építve, de még nincs fellapozva?
(ez lenne a legjobb opció, de félek későn találtuk ki)Előre is köszönöm a segítséget!
-
válasz
Primary92 #20311 üzenetére
Flash professional ps0710 - dmx-es persze, fotózásokhoz használtam, de eladtam a stúdiót és azóta nem kellett.
Viszont ehhez kellene vennem egy vezérlőt, összekötő kábelem még lenne is a kettőhöz, hogy legyen egy master meg egy slave. Shelly RGBW-hez hasonló eszközzel nem lehet valahogy összelőni? -
Sziasztok!
“Találtam” a padláson 2 db RGBW led paar lámpát (7x10w), gondoltam eladom, de elég kiábrándító a használtpiaci ára ahogy nézem.
Van esetleg tipp, miként tudom beintegrálni wifin elérhető hálózatba, esetleg valahogy appal vezérelni, beilleszteni okosotthonba?
Aktív hűtés miatt, mondjuk inkább csak garázsba tudom használni.
Az is segítség, ha az a válasz inkább adjam el.
Köszi! -
mzso
veterán
Hmmm. Az ember azt gondolná, hogy idővel bővül a kínálat és a különböző a lefedett felhasználási területek. De nem úgy néz ki.
Magas CRI-jűekből is inkább kevesebb van mint több. A V-TAC-ok gyártása megszűnt és elfogyóban vannak, van néhány kósza EMOS, de azokból eleve kevés a fényerő és színhőmérséklet variáció.
Meg vannak aranyáron Philipsek, természetesen azok is kevés helyen, mert gondolom ennyi pénzért nem veszik...A karácsonyi füzérekből sincs jobb az ebay-es színvonalú több programú, villogós LED-eseknél. Még a drágábbak is csak konstansan világítanak.
-
Dr. Szilikát
őstag
Azért soros, mert két kapcsoló és két lámpa össze van kötve egy vezetéken. Aki ismeri az 58nm erkélyes lakótelepi lakás szerkezetét, az amelyik 2 félszobája van, az elmondhatja a másik véleményét is.
Ez egy gyakori laikus felfogás, sokszor láttam már a neten.
Plafonon sorban vannak a lámpák --> soros kapcsolás. Szakmai szempontból ez nagyon vicces.
A plafonon lévő 230 V-os lámpákat ugyanis párhuzamosan szokták kötni, ezzel a gondolattal meg kell barátkozni. Akkor is, ha azokat alternatív kapcsoló (két külön kapcsoló) vezérli, a lámpák elektromosan párhuzamosan vannak.
Ez igaz a 12 V-os halogén lámpasorokra is, legfeljebb ott több trafóra is szét lehet osztva a terhelés, de a lámpák párhuzamosak.
Emlékszem hogy régen nevelő apukám letesztelt soros kapcsolású lámpatestekbe az energiatakarékős kompakt fénycsőket, nem világítanak, hiába kapcsolgatott a nevelő apukám.
Valaki mit barkácsol házilag, ő dolga, de ez nem a lakásokban alkalmazott normális bekötés. Kompakt fénycsöveket főleg nem lehet sorosan kötni, illetve más, elektronikus lámpákat sem, mert ezek nem képeznek olyan lineáris / ohmos terhelést, mint az izzólámpák, amin egyformán eloszlik a feszültség, ha az izzó egyforma.
-
pjen
félisten
válasz
macilaci78 #20301 üzenetére
Nálam Prodax kapcsolók vannak, az is kattan akkorát mint az impulzus relé. Egyébként csak mint egy lehetőséget említettem.
-
mzso
veterán
Valaki vett már Pepco-s színes fényfüzért? Néztem a dobozokat, de kb semmi hasznos nincs rajtuk, még a hosszuk sem. De ahogy belenéztem, gyanítom csak fixen világítanak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest