- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Használt VGA / videókártya ajánló
- Videós, mozgóképes topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fujifilm X
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
migabi24
nagyúr
válasz
Donki Hóte #19297 üzenetére
Nálam nem lehetsz alaposabb
vannak dolgok amiket hiába jársz körül csak otthon derül ki, hogy nem oda való, a lámpázás is pont ilyen téma, szóval jó nagy marhaságot sikerül leírnod
-
attiati
veterán
válasz
Donki Hóte #19295 üzenetére
najó, de azért ez nem az a kategória, hogy van 1000 másik
Nem lehet Dunát rekeszteni a 4000+lumen, 3k-s, (távirányítóval) dimmerelhető lámpákkal. Finoman szólva, mivel itthon egy darab sincs. Ennek kell, hogy legyen valami oka. Ha minden másból meg tényleg van 1000 féle.
Migabi24: olvastad a kérdést a #19292-ben?
(van benne egy elütés: felé = fele)
Az lényegében megmagyarázná, hogy miért nincs szükség dimmerelhető, fix 3k-s lámpákra. -
válasz
migabi24 #19296 üzenetére
Még sosem küldtem vissza semmit azért mert nem tetszik, körültekintően vásárolok.
Tudom, hogy ma a 14 napos elállás lehetősége miatt a "mérd egyszer, vágd háromszor" hozzáállás a menő, de én a klasszikus "mérd háromszor, vágd egyszer" elvet vallom
Igyekszem körbejárni, hogy mi a választék, mi lenne a jó, aztán rendelek.
(Ha pedig hibás, akkor az alipay a paypallal azonos szintű védelmet nyújt a vevőnek, hibás termék esetén mindig visszakaptam a pénzemet
)
-
migabi24
nagyúr
válasz
Donki Hóte #19295 üzenetére
Na ide küld vissza ha nem tetszik
-
válasz
attiati #19292 üzenetére
Itt van egy fali kapcsoló helyére beépíthető dimmerrel szabályozható fényerejű lámpa, ami választható csak meleg fehér színt kibocsátó verzióban is.
Itt meg van egy olyan lámpa, aminek egy a lámpába épített kis kapcsolóval állítható a színhőmérséklete, a fényereje pedig szintén a fali kapcsolóval szabályozható.
-
attiati
veterán
Hz értéknek van jelentősége? Az 50hz elegendő?
Némi tapasztalatot is megosztanék:
OBI @Köki: rengeteg lámpa van kiállítva (újpesti Praktikerben is)
Rábalux a búrával együtt mért lumen értéket tünteti fel a LED lámpáknál
Globo: búrával és anélkül is feltünteti
Donki Hóte: igazad van, technikai akadálya nincs, hogy egy fix 3k-s lámpa fényerejét állítani lehessen. De sajnos nincs ilyen lámpa a gyakorlatban. Írtam a nagyobb gyártóknak, de egyik sem tudott mutatni. Csak 4k-s van.
Migabi24: rákérdeztem boltokban és gyártóknál, hogy a változtatható színhőmérsékletű lámpák felé lumen értéket adnak e le, ha fixen hideg vagy meleg fényre van állítva?
Egyik sem tudta ezt megerősíteni. Persze simán lehet, hogy kifogtam a hozzá nem értő embereket.
Biztos, hogy így van?
Nem lehet, hogy csak egyes gyártók oldják meg így a neutrális fény előállítását? (Hideg+meleg fényből, két külön ledsorral: Vtac és Avive gyártói leírásában láttam ilyet.)
Rábalux, globo, Eglo sehol nem említi. -
-
Predator2
addikt
válasz
Donki Hóte #19250 üzenetére
Nem rossz ez a Ledes UFO Lámpabetét, lehet megpróbálkozok vele.
Viszont vannak kérdéseim.A szobámban ilyen osztott kapcsolót használunk. [kép] Ilyen lámpabetétnél is megoldható, hogy osztottan működjön? Vagy létezik belőle olyan típus? Ha kimegyek WC-re nem akarom hogy kisüsse a szemem.
Második kérdésem:
A fürdőben is hasonló lámpabetétes megoldást alkalmaztam, csak sajnos tönkrement.
Gondolom a vezérlőjében szállt el valami. Honnan tudnék pontosan ilyet beszerezni? Mert maga a ledek még működnek. Azokat így egyesével lehetett belerakni.Köszönöm előre is.
Remélem ezek a kérdéseim már nem annyira viccesek...
-
Winne
nagyúr
válasz
migabi24 #19287 üzenetére
Hát az Aldis ugrott, mert szokás szerint 2 db érkezett belőle és 40 perccel a nyitás után már nem volt. Mindkét Aldinkban voltam, uez..
Ha érték alapján nem tudok választani, mert össze-vissza világítanak, akkor azt mondod csak úgy érdemes, hogy mikor megvan a ház és a villanyszerelő, akkor megveszem helyben és ha nem tetszik cserélem?
-
migabi24
nagyúr
"Az 1000 lumen környéke akkor elég kb a kisebb szobákba ezek szerint"
Dehogyis, és én azt tanácsolnám ne vásárolj be előre, pont a lámpázással szívok egy új házba, a színhőmérséklet se mindegy, először azt kéne eldöntened, a rábalux lois lámpák nálam pl mind zúgnak hangosan mint régen a suliba a fénycsöves lámpa, tehát kuka mind kb. azt 8500Ft volt darabja, nálunk a 11nm szobákba 2500lm 3000k lett rakva az szűken hozza egy hagyományos 100w izzó fényét, 35nm nappaliba meg 2 x 5800Lm lámpa van, éppen elég, szóval csak óvatosan mert sok pénzt ki lehet dobni az ablakon
ja és a fény szórása se mindegy, ilyen design lámpát én is néztem, láttam felszerelve világítás közben, olyan súrló fényt vetett a mennyezetre, hogy egy kis porszem is hatalmas dombnak látszott a mennyezeten, még új házba ahol profik festettek se mertem felrakni ilyet.
-
Winne
nagyúr
válasz
Atomgeszi #19284 üzenetére
Próbálni még nem tudom, mert több, mint fél év mire kész a ház.
Ezek cak tetszenek külsőre, aztán gondoltam miért ne.
@ #19285 Donki Hóte: ez a kategória teljesen jó, simán csak ne legyen ronda. Kell majd 2 másik is, ami gyerekszobába kell, az gondolom vmi játékos lesz, de ez még elválik. Az 1000 lumen környéke akkor elég kb a kisebb szobákba ezek szerint.
-
Nem tudom, hogy neked mi az olcsó és (az asszony szerint) mi az ami jól néz ki, de kisebb helyiségbe ilyen króm keretes szögletes lámpák megfelelőek lehetnek. Ennek a fénye kb. egy 60 - 75 W-os hagyományos izzónak felel meg, ez kisebb szobába is jó.
-
Atomgeszi
nagyúr
Aldi nem szokott vacakolni a garancián.. vedd meg. Tedd fel, ha nem tetszik visszaviszed, visszakapod a pénzt és kész.
3 év gari lehet rá szerintem, addig meg kérés nélkül cserélik vagy visszaadják a pénzt.
4000 Lumen meg nem biztos, hogy olyan sok. Főleg meleg fehérben. Ki kell próbálni. Max egy útiköltséget vesztesz, de legalább tapasztalatot szerzel.
-
Winne
nagyúr
Ezeket akartam, de ha a 4000-t valóban tudja és az olyan erősnek számít, akkor a szobákba nem is teszek ekkorát, csak a nappali konyha folyosó vonalra.
Tudtok linkelni olyanokat, amik olcsón is jól néznek ki és kis méretű (9nm körüli) szobákra elegendő fényt adnak?
-
A linkeden 15 eFt körüli árú, 4000 lumen feletti fényt adó lámpák vannak. Biztosan ezeket akartad linkelni?
Ezek nem olcsók, de cserébe elég nagy fényerejük van (a 4000 lumen 3 db 100 W-os hagyományos izzólámpának felel meg, vagyis egy 30 négyzetméteres nappaliszobába is elég fényt adnak).
-
Winne
nagyúr
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy szerintetek ilyen lámpákat érdemes fő világításnak venni? Fényerőben nekem ez nem mond sokat, nappali konyhában 2-3 kellene valszeg, egy folyosó, plusz helyiségenként egy-egy db, egyben mivel sok db, nem akarunk drágát venni, ezek külsőre tetszenek, csak 0 tapasztalatom van. Az nem tetszik, hogy nem cserélhető, vajon meddig életképesek ezek?
-
válasz
attiati #19273 üzenetére
egyet sem találok
mutatsz egyet?
Na, ezt nem értem
Ez volt a kérdésed: Technikai oka van, hogy a fix színhőmérsékletű lámpáknál nem állítható a fényerő?
Erre írtam, hogy semmilyen oka sincs annak, hogy a fix színhőmérsékletű lámpáknak ne lenne szabályozható a fényereje, sőt linkeltem is egy olyat, aminek fix a színhőmérséklete de állítható a fényereje
Szóval akkor mit nem találsz
-
attiati
veterán
válasz
Donki Hóte #19272 üzenetére
egyet sem találok
mutatsz egyet?
fix 3k, minimum 3000 lumen, állítható fényerő
Vagy itt abban van a félreértés, hogy külön fali kapcsolóval szabályozható a fényerő?
Eglo honlapján ha jól értem, akkor NEM dimmelhetőként jelölik, ha távirányítóval szabályozható a fényerő. Nade akkor is NEM-el jelölik, ha egyáltalán nem szabályozható a fényerő.
Lampak.hu-n rászűrtem a színtartomány + lumen érték 3e felett + LED + dimmelhető és alig marad pár 10 találat, azok is tévesek, mert vagy nem 3k vagy nem szabályozható a gyártó oldalán.
-
válasz
attiati #19270 üzenetére
Technikai oka van, hogy a fix színhőmérsékletű lámpáknál nem állítható a fényerő?
Ezt a kérdést nem értem, miért ne lenne állítható a fix színhőmérsékletű lámpák esetében a fényerő
Ennek technikai oka nincs, de értelme se lenne.
Itt van egy mennyezeti EGLO lámpa fix 4000 K-s színhőmérséklettel és és változtatható fényerővel.
Ha pedig egy van, akkor hidd el, hogy ezer másik is van ilyen
-
-
attiati
veterán
válasz
migabi24 #19262 üzenetére
köszi, igen, sokat segítettél
1. Technikai oka van, hogy a fix színhőmérsékletű lámpáknál nem állítható a fényerő?
Azért kérdezem, mert a változtatható esetén meg tudják oldani, hogy adott színtartományon belül állítható legyen a fényerő. Például Vtac lámpa tudja a 3k-t 20, 30 és 36 watton !
Akkor fix színhő's lámpánál miért nem oldják meg? Drága bele a vezérlő, vagy nincs ilyenre igény?" Három üzemmód:
40W alkamazásánál: 20W-nál 3000K, 40W-nál 4000K, 20W-nál 6400K;
60W alkamazásánál: 30W -nál 3000K, 60W -nál 4000K 30W -nál 6400K;
72W alkamazásánál: 36W-nál 3000K, 72W -nál 4000K, 36W -nál 6400K.
"5. úgy érted, hogy 17nm-re csak a 4k mellett leadott lumenteljesítmény megfelelő fényt?
Vagy csak 4k ad megfelelő fényt?Neked pont jó lett volna a linkelt lámpa, fix 5700lumen @ 3000k.
Akkor lenne jó a nagy fényerejű lámpa, ha legalább egy éjszakai üzemmód lenne rajta, ha néha félhomályra vágyik az ember.6. A ledes lámpák tudnak adni ugyanolyan olyan szórt fényt, mint az izzóval ellátott társaik?
Boltokban nagyon irányított fénynek tűnik. -
Exodion
senior tag
válasz
Primary92 #19267 üzenetére
Szamomra eleg gyanus, hogy ez a smarthugo 2csatornas dimmer sem valami egeszseges. En azt varnam hogy amennyiben folyamatosan atenged valamennyi kis mA-t akkor szepen villog tole a led lekapcsolt allapotban is. De hogy akkor villog amikor a masik csatornat maximumra allitom az nekem kicsit gyanus na.
A melle kikuldott led adapter meg pl a konoq kapcsolohoz gyartott adapter: [link] . Ami tok jo hogy ha ezt rakotom akkor mar akkor is vibral a led ha fel van kapcsolva, de ha mindket csatornat felkapcsolom meg egyszeruen lekapcsolja oket. Adok meg egy eselyt ennek a SkyDance S1-B + SkyDance T11-1 parositasnak aztan meglatjuk. Csak hat ezt a kapcsolot se lehet itthon megrendelni, mire ez kinabol ideer
.
-
válasz
Hegyirabló #19257 üzenetére
Én így oldottam meg: [link] Gyakorlatilag a szalag a monitor hátuljára van ragasztva.
-
Primary92
senior tag
válasz
Donki Hóte #19265 üzenetére
Az a gond, hogy a jelenlegi foglalatokkal nem igazán lehet korrektül megoldani. Én visszasírom a halogénes időket.
Csak úgy lehetne korrekt módon szabályozni a fényerőt, ha nem a jelenlegi kétpólusú csatlakozókat használnánk (E14, E27, G9, GU10, stb.), hanem olyat, ahol mondjuk lehet küldeni neki legalább egy 0-10V-os dimmerjelet. Így a saját belső áramgenerátora tudná ennek megfelelően dimmelni. De vannek erre buszrendeszerek is.
Sajnos jelenleg ezeket csak fixen szerelt LED-ekkel lehet megoldani.
Már egy ideje töröm a fejem azon, hogy hogyan lehet korrekt összerakni egy fényforrást, amit lehet dimmelni, vagy színhőmérsékletet állítani. Csak mindig oda lyukadok ki, hogy marha drága egy 90+ CRI-s modul, a változtatható színhőmérsékletű még ritka is, a fényformálókról (lightguide, goncsor, lencse) még nem is beszéltem. -
Exodion
senior tag
válasz
Donki Hóte #19265 üzenetére
Tisztasor. Mivel mar nem akarok kidobalni ~50db GU10-es spotot igy maradok egy kicsit konzervativabb megoldasnal. Megprobalok valahonnan keriteni egy Skydance T11-1 4 zonas fali vezerlot. Ez 230V-ot megkapja a falban es utanna 2.4GHz-en szorakoztat egy vezerlot. Vezerlonek az Anro-tol tudok venni egy Skydance S1-B Triac vezerlot, amit meg rakotok a mennyezeten logo 230V-ra es parositom a kontrollerhez. Vagy vagyse, rosszabb mar nem nagyon lehet.
Igy akkor nem kell extra 12V tapot vasarolgatni es a 4zonara meg rakothetem a led szalagot is meg a tobbi nyavajat. Meglatjuk. Koszi a tippeket
.
-
válasz
Exodion #19263 üzenetére
A döntés nem egyszerű.
Tudnod kell, hogy a spot jellegő LED fényforrások (annak érdekében, hogy legalább a közelébe tudjanak érni a beígért 5 - 10 ezer órás élettartamnak) belül mindig tartalmaznak egy áramgenerátor áramkört, ami a LED-eket viszonylag kedvező üzemállapotban működteti.
Viszont ezek az áramgenerátor áramkörök rosszul veszik a dimmerekből érkező, különféleképpen szabályozott meghajtást. Nyilván általában elmondható, hogy a drágább dimmelhető spotok nagyobb valószínűséggel működnek a dimmerekkel jobban, vibrálásmentesen, mint az olcsóbbak, de ez sem törvényszerű.
Ráadásul azt is tudni kell, hogy egészen másképpen működnek a 230 V-os AC és a 12 V-os DC dimmerek. A 230 V-osak fázishasítás elvén szabályozzák a feszültséget, a 12 V-osak meg PWM szabályozással csinálják ugyanezt.
Szóval a LED spotokban lévő áramgenerátor áramkörök másmilyen típusú betápot kapnak egy 230 V-os rendszerben, mint egy 12 V-os rendszerben.
Ha ezeket összerakod, akkor megértheted, hogy miért nem tudja neked megmondani senki, hogy egy számára ismeretlen spot LED hogyan fog viselkedni egy ismeretlen dimmer áramkörrel. Illetve ha egy típusú LED spot jól működik egy adott típusú dimmerrel 230 V-on, akkor könnyen lehet, hogy ugyanazon gyártó 12 V-os LED-je nem működik azonos gyártmányú, de 12 V-os dimmerrel
Sajnos a boltokban is hasonló a helyzet, a gyártók évente változtatnak mind a fényforrások, mind a dimmerek belső felépítésén, lehet, hogy egy spot LED - dimmer párosítás tavaly még jól működött együtt, de az idei modellek már nem működnek együtt.
Akik LED világítási rendszerek beépítésével iparszerűen foglalkoznak, ők valószínűleg tudnak jól működő párosításokat, de ezt a tudást sok tapasztalat (és szopás) során szerzik meg, szóval sosem fogják elárulni. Meg amúgy is a pici kínálat felső árharmadából dolgoznak, már csak a beígért élettartamok miatt is, szóval az ő ajánlásaik otthoni használatra drágák lennének.
-
Exodion
senior tag
válasz
Donki Hóte #19259 üzenetére
Remek
. Ez is jol ki van talalva akkor. Na akkor alszok meg ra 1-2 -t aztan kiderul hogy mi a francot kezdjek ezzel.
pjen: persze-persze, de azert nem rossz ha van
.
-
migabi24
nagyúr
válasz
attiati #19261 üzenetére
1. Igen
2. Igen
3. Igen
5. Nem vagyunk egyformák, én rengeteg lakásba megfordulok nap mint nap a munkám miatt, a legtöbb lakást én alulvilágítottnak találom, de az átlagember igénytelen ilyen szempontból egyszerűen nem érdekli őket ez a téma, pedig óriási a különbség, egy szépen kivilágított lakásba jó lenni, vidám fiatalos, egy sötétebb meg komor, lehangoló, én olyat, hogy túl sok a fény még nem láttam, arra is figyelj, hogy a megadott lumen érték a legtöbbször búra nélküli érték, én most lámpáztam fel egy új házat, 11nm szobákba fix 2500Lm 3000K lett rakva arra azt mondom éppen elég, de lehetne több is, a nappaliba 17nm 5800Lm Eglo állítható van, csak a 4000k ad megfelelő fényt, pedig ott is szerettem volna 3000K de az már nagyon kevés oda sajnos, remélem tudtam segíten -
attiati
veterán
Elvesztettem a fonalat LED lámpa választásban.
1. Fix színhőmérsékletű LED lámpa fényerejét a legtöbb esetben nem lehet állítani?
Például itt van ez az 5700 lumenes lámpa és ekkora érték mellett is fix a fényereje?
2. Változtatható színhőmérsékletű lámpából MINDEN modell a fele lument tudja, ha csak hideg vagy csak meleg színre állítom?
A lumen értéket mindig úgy adják meg, hogy a hideg-meleg is be van kapcsolva?3. Magyarul ha 3000 lumen meleg fényt szeretnék, akkor jobban járok egy fényerőszabályozós ~3000 lumenes lámpával, mint egy nagyobb lumenes, változó színhős változattal?
4. Mennyi garival szabad megvenni egy (20-30e ftos) LED lámpát? 2-től 5 évig látok mindenfélét.
5. Mennyi fényerő kell 16nm nappaliba? Biztos kell nekem oda 3000 lumennél több?
Erre a 3000 lumenes lámpára azt írják, hogy megvilágít egy 30 nm-es nappalit !!
Korábban volt róla szó, hogy 5-6000 lumen is jól jön a nappaliba. De miért? -
válasz
Exodion #19258 üzenetére
A 12 V-os dimmelhető spot lámpák működése nagyban hasonlít a 230 V-os dimmelhető spot lámpák működéséhez: vagy működnek együtt egy adott vezérlővel, vagy nem
Szóval ha megcsinálod az általad körbeírt 12 V-os rendszert, akkor te leszel az első, aki megtapasztalja, hogy működik-e.
Elvben a 230 V-os rendszerednek is működni kellett volna, aztán mégsem működött
-
Exodion
senior tag
Ezekkel a dimmerekkel csak a baj van. Megjottek az adapterek. Minden izzohoz a fazis es nulla koze kell bekotni oket. A villogast lekapcsolt allapotban megoldja de helyette csinalt 2 masik problemat...
- folyamatosan vibral a spotok fenye
- ha mindket csatornat felkapcsolom, 10mp elteltevel magatol lekapcsolnak...
Uj vezeteket mar tudok behuzni.Kerdes, mukodhet-e az alabbi:
Gu10-es izzokat mr16 12v led spotokra cserelem ha lesznek raktaron. Az almennyezet fole folpakolok egy meanwell >40w ip67-es tapot (amit a led szalagok is hasznalnak) meg egy wifis skydance vezerlot (szinten ezt hasznalom a szalagnal), aztan felfuzom a 3db spotot erre.
A masodik csatornan ugyanez a jatek egy masik vezerlovel masik tappal. A fali dimmer helyere bepakolok egy skydance 4 zonas fali kontrollert ami megkapja az 230v-at es parositom a 2 wifis vezerlohoz.Mukodnek az mr16-is dimmelheto ledek ilyen formaban vagy ezek total masok?
-
válasz
attiati #19254 üzenetére
A nyolcszögletű központi egység (ami tulajdonképpen a tápegység és tartja is a kinyúló LED sávokat) közepén van egy erős mágnes. A plafonodra felszerelt UFO lámpádból ki kell venni a benne lévő izzó foglalatot és az acélból préselt lámpatestre a mágnessel csak fel kell cuppantani ezt a világítótestet. A vezetékeket a kiszedett foglalat vezetékeinek a helyére be kell kötni a sorkapocsba és máris megvan a modernizált, energiatakarékos LED-es UFO lámpád
Bár nem tudom, hogy mi értelme lenne, de a kinyúló LED szalagokat lehet cserélni is, mert azok kivehetők és a szélességük, vastagságuk megfelel a külön is kapható, alumínium profilra épített LED szalagoknak. Szóval ha erősebb, vagy más színű, vagy színhőmérsékletű LED szalagot akarsz beletenni, akkor az lehetséges.
-
attiati
veterán
válasz
Donki Hóte #19252 üzenetére
Ezekhez lehet kapni külön lámpatestet és utána mehet a lámpaépítés?
Majd később lehet csereberélni a ledet? -
Nekem ebből a prosztó 600 Ft-os oldalról bedugdosós verzióból van 3 db, mind működik évek óta probléma mentesen.
Nincs távkapcsoló, nincs változtatható színhőmérséklet, nincs fényerőszabályozó, nincs probléma
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #19250 üzenetére
Egy év alatt 2 ment tönkre/3500 forint.
-
válasz
Predator2 #19246 üzenetére
Úgy tudod a legjobban óvni az E27 vagy E14 foglalatú fényforrásokat, ha nem használod
Használj helyettük ilyen UFO lámpába építhető LED betétet.
-
zharkanyi
tag
Sziasztok!
Eddig nem igazán ástam bele magam a témába, mert tökéletesen elvoltunk a lassan 10 éves LED izzóinkkal, most viszont egyszerre lett egy csomó "sürgető" tényező. Pl. kiégett izzók
Viszont ha már így alakult, akkor a korábban tervezett állítható fényerő és színhőmérséklet dolgot is elővettem, de kicsit el vagyok veszve (a hétvégének meg mindjár vége).
Ha ilyet vennék (V-tac smart led), akkor gondolom működik az, hogy ha van 3 izzó egy mennyezeti lámpában, akkor bármilyen színt be tudok állítani és "megjegyzi" a kikapcsolás állapotát akkor is ha fali kapcsolóval teszem.
Gyerek szeretne színeset és az az elgondolás, hogy a sima hétköznapokon a falon kapcsolgasson a normál természetesen fehér fényt. Telefonon meg csak akkor állítgatjuk ha alkalom van... Ez működik így?
A 3 izzót egyben tudjuk kezelni, vagy mindegyiket külön-külön kell? (már a telefonon a színeket és fényerőt)Mi a helyzet akkor ha 2 foglalatba egy más típusú szabályozható izzót tennénk és a harmadikban lenne csak ilyen? Tudom akkor a 2 rendszert egymástól függetlenül kapcsolgatni, vagy ilyenkor "összevesznek"?
Köszönöm előre is.
-
Predator2
addikt
Helló
Hogyan tudom "óvni" a ledes izzókat? Ufó lámpában vannak az izzók, szeretném amennyire csak lehetséges kitolni az élettartamukat, és ha jól tudom a meleg/hő az egyetlen ellenségük.
THX
-
Exodion
senior tag
válasz
Donki Hóte #19244 üzenetére
-
válasz
Exodion #19242 üzenetére
Nem ismerem ezt a "mágikus LED adaptert", a biztonság kedvéért kérdezd meg, hogy pontosan mi van benne és hogyan kell bekötni.
Ha a spotokkal párhuzamosan kell kötni, akkor nincs gond, mert ha a kismegszakítót lekapcsolod (vagy más módon áramtalanítod teljes mértékben a rendszert), akkor ebben az adapterben lévő kondenzátort 1 másodperc alatt kisüti a vele párhuzamosan LED fényforrás, tehát mire a kismegszakítótól visszaérsz a lámpákhoz, addigra elveszíti a töltését.
-
Exodion
senior tag
válasz
Exodion #19236 üzenetére
Na sikerult egyeztetni a smarthugo-val az eset kapcsan. Valamennyi mA-t atenged a dimmerkapcsolo mindenkeppen, ha az egyik csatorna maximumra van allitva akkor valamivel erosebb a jelenseg az elmondasuk szerint. Kuldenek 4db magikus led adaptert (gyanitom olyasmi lesz ez amit Donki Hóte is felvazolt, (ellenallas es kondi egy folia szeru csomagolasban amibol kilog 2 vezetek es a led izzo ele kell beszerelni. Gondolom szpontonkent egy, mert a kepen 4 szpotot kuldtem nekik es most 4-et kuldenek de majd ha latom mi is ez akkor kiderul mirol van szo.
Viszont igy lenne egy kerdes ha mar kondenzator meg ~230V cikazik ott. Ha lekapcsolom a kismegszakitot, tuti ami tuti kapcsolok 1-2-t a dimmeren; kisul a kondi attol, hogy rajta van egy spot? Spot izzoim meg nem voltak, de a izzo csere itt egy kicsit rizikosabbnak tunik a keramia GU10-es aljzattal ha bepakolok egy ilyen izetmint a hagyomanyos kicsavarom becsavarom kesz.
-
Palesztin994
aktív tag
Sziasztok! Szeretnék otthonra a nappali bútor hátuljára (felülre) egy ledcsíkot. A nappali üveges szekrényében van hidegfehér LED, ezért kéne mellé még oda is. A bútor felett a TV lesz, így nem kell túl erős. Én erre gondoltam, nem tudom 300 lumen elég-e, de szerintem talán nem kell erősebb. Ehhez mi szükséges még? Gondolom egy táp, az oldalon ezek közül lehet választani, feltételezem akár a legolcsóbb is elég ,de nekem ez nem feltétel, lehet a drágább is. Gondolom talán csatlakozó is kell, ezek közül mit válasszak? Egy DC-s táp és ez a csatlakozó jó, nem? Toldás nem fog kelleni. Ezeken kívül kell még valami, hogy működjön? Távirányítós aljzatom van, azzal fogom ki/be kapcsolni
-
farkas-j
őstag
A 12V nem biztos! Nekünk is ránézésre ilyen izzóink vannak a présház borospincéjében (5db). Azok az izzók 24V 50W-osak és egy 24V 350W-os transzformátorról kapják a tápot. Az enyhén nyirkos löszpincébe nem javasolt a 220V használata, így lett 24V-os tápellátás. Az, hogy milyen feszültségű az izzó, az talán leolvasható róla ha a tulaj jól megnézi. A másik megoldás, hogy megnézi a lámpatesten mi van ráírva, vagy végszükség esetén megméri a foglalatban a feszültséget.
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #19231 üzenetére
A 12V a lényeg.
-
Exodion
senior tag
válasz
Donki Hóte #19235 üzenetére
Pont erre gondoltam. Elszaladtam a bolba es vettem iranyitott dimmelheto optonica-t. Optonica mint a tobbi, de sajnos ez is villog. Amim van meg mar nem forgalmazott... Masom nincs csak egy energiatakarekos LandLite-om GU10-ben de szerintem ez is ledes. Ez nem villog de ez is 110fokban szorja az aldast
.
-
válasz
Exodion #19234 üzenetére
Sajnos a dimmerek esetében mindig ott van a kétely, hogy mennyire alkalmasak LED-es fényforrások kezelésére. Klasszikusan a fényerőszabályozós kapcsolók izzólámpák vezérlésére voltak kifejlesztve, hiába alkalmas elvileg egy LED fényforrás a dimmelésre, nem biztos, hogy az eredmény tökéletes lesz
Pluszban az általad kiválasztott verzióban van visszajelző LED, pluszban két csatornás is, szóval a rizikófaktor csak sokszorozódik
Ha más úgyis össze van rakva az áramkör, akkor azt teszt célból próbáld ki, hogy mi történik akkor ha a két csatornában egy-egy LED spotot hagyományos 230 V-os GU10-es izzóra cserélsz.
-
Exodion
senior tag
válasz
Donki Hóte #19233 üzenetére
Vagy elengedem a dimmer lehetoseget, es berakok sima 2csatornas kapcsolot ami egybol felkapcsolja a spotokat. Kerdes hogy akkor sok lesz -e
.
-
-
Exodion
senior tag
válasz
Donki Hóte #19228 üzenetére
Na a masodik nem is tunik veszesnek csakhogy sehogy nem tudom szellozo kepes dobozba tenni mert hogy ugy zart almennyezet dobozom van
. A masik problema, hogy a ledek nem villognak ha a dimmer "le van kapcsolva". Akkor minden szep es minden jo. Eppen ellenkezoleg. Akkor villognak, ha a masik csatornat felkuldom teljes fenyerore.
Szoval: L1: Optonica, L2: V-TAC. (A V-TAC Samsung-os chipjei a villogosak).
L1: lekapcsolt, L2: lekapcsolt -> nem villog semmi, minden teljesen rendben van.
L1: lekapcsolt, L2: barhol -> nem villog semmi, minden ok.
L1: <max, L2: lekapcsolt -> nem villog semmi, minden ok.
L1: MAX, L2: lekapcsolt -> L2 elkezd villogni
L1: barhol, L1: barhol -> nem villog semmi, minden ok.Szoval ahogy latod, nalam csak akkor villognak a 6.5W-os v-tac izzok ha az optonica-t felkuldom max-ra. Ha L1-re is ugyanabbol a v-tac spotbol teszek (csak es kizarolag v-tac izzoim vannak - L1: VTAC/L2: VTAC):
L1: lekapcsolt, L2: lekapcsolt -> nem villog
L1: lekapcsolt, L2: < max -> nem villog
L1: <max, L2: lekapcsolt -> nem villog
L1: lekapcsolt, L2: MAX -> L1 villog
L1: MAX, L2: lekapcsolt -> L2 villog
L1: barhol, L2: barhol -> nem villogHa tisztan optonica spotokat pakolok be meg sehol se villog
.
Vettem volna inkabb dimmelheto tapot es 12V-os spotokat
. Csak kar hogy nincs AC Triac 2 csatornas Skydance fali dimmer
.
-
Gerr'y
senior tag
Sziasztok, tudnatok segiteni hogy a [link] -en szereplo izzo milyen tipus lehet?
Sajnos nem tudom leolvasni rola. -
válasz
Exodion #19225 üzenetére
Filózgatok a problémán, az okát nagyjából sejtem, de egyszerű megoldás nem akar kialakulni
A probléma oka az, hogy az általad vásárolt fokozatmentes szabályozó két tulajdonsággal bír. Az egyik az, hogy nem kell külön a tápra kötni, hanem a működéséhez szükséges tápfeszültséget az általa szabályozott fényforráson keresztül kapja. A másik tulajdonsága meg az, hogy van benne világító LED, ami folyamatosan vesz fel valamekkora áramot.
Vagyis a kapcsolón mindenképpen állandóan átfolyik valamekkora pici áram.
Ezt a LED spotok különbözőképpen tolerálják. Van amelyikben egy kondenzátor folyamatosan töltődik ezzel a kis árammal, ha valamennyire feltöltődött, akkor a lámpa elektronikája úgy érzékeli, hogy van áram és szépen bekapcsol. Ez persze egy pillanat alatt kisüti kondenzátort, szóval a lámpa csak villan egyet. És ez szépen ismétlődik, ami éjszaka baromira zavaró tud lenni
De van olyan LED fényforrás is, ami ennek a pici áramnak a hatására 0,001 %-os fényerővel folyamatosan világít, nekünk volt ilyen a konyhánkban, mintha a Hold világított volna vastag felhőréteg mögött.
Nálad azért villog mindig csak egy a párhuzamosan kötött fényforrások közül, mert annak a legkisebb a belső ellenállása, az töltődik fel és sül ki. Ha azt kiveszed, akkor a következő legkisebb belső ellenállású fogja ugyanezt eljátszani.
A probléma feltárása nagyjából megtörtént, most jönne az elhárítás mikéntje.
A legegyszerűbb megoldás nem fog tetszeni, mert az nem más, mint az, hogy mindkét körre kell kötni egy-egy hagyományos izzós spotlámpát, párhuzamosan a többi LED spottal. Ez a hagyományos izzó letekert fényerő mellett "kisöntöli" a LED-eket, vagyis ezen keresztül fog folyni a fényerőszabályozó működéséhez szükséges pici áram, nem fognak villogni a LED-ek. Ez a megoldás azért nem tetszik általában a felhasználóknak, mert a hagyományos izzó másképpen világít (másmilyen fényerővel reagál a fokozatosan növekvő feszültségre, mint a LED-ek), valamint egy hagyományos izzó nem is rakható be olyan zárt helyekre, ahol egy LED vidáman működik.
Az egy fokozattal bonyolultabb megoldás, meg azért nem fog tetszeni, mert már villanyszerelői ismereteket igényel. Ez az a verzió, amikor nem egy izzólámpával, hanem egy párhuzamosan kötött ellenállás/kondenzátor párossal söntölöd ki a LED-eket.
Magyarul fogsz egy 100 kiloohmos (minimum 1 watt teljesítményű) ellenállást és egy 100 nanofarádos (minimum 400 voltos) fóliakondenzátort, ezeket párhuzamosan szépen összeforrasztod.
Berakod ezt a kis áramkört valami érintésvédelmileg zárt, de szellőzőképes dobozba (mert egy kicsit melegedni fog, valamint nagyon ráz is
) és ezt a kis cuccot kötöd párhuzamosan a LED fényforrásokkal. Így nem a LED-eken, hanem ezen a kis cuccon fog keresztülfolyni az az áram, ami a kapcsolód működtetéséhez szükséges, nem fognak villogni a spotlámpák.
-
válasz
bogdanypeter #19226 üzenetére
Kell egy mozgásérzékelős kapcsoló, amivel párhuzamosan kötsz egy rendes kapcsolót.
Így kézzel is tudod fel-le kapcsolni a világítást, illetve a kapcsoló kikapcsolt állapota mellett a mozgásérzékelő fogja fel-le kapcsolni a világítást.
-
bogdanypeter
tag
Sziasztok! Egy kissé komplex megoldást szeretnék összehozni, de nem tudom van e hozzá kütyü!? Rejtett világítást szeretnék a házba, de úgy, hogy tudjam direkt kapcsolni emellett mozgásra éjszakai fényként fel kellene kapcsolnia, illetve a mozgás megszűnésekor lekpacsolni. Hogyan valósítható ez még szerintetek?
-
Exodion
senior tag
válasz
Exodion #19224 üzenetére
Igy nez ki a jelenseg:
a bal oldali 3 az optonica, a bal oldali 4 a v-tac. A jobb oldalon latni higy az elso vtac halvanyan pislakol.
A smarthugo azt mondta hogy normalis a jelenseg mert a dimmernatenged par mA-t amitol a led begyullad. Hasznaljak led adaptert. Na az mi a csoda?Egyebkent parhuzamosan kotottem be a 4 vtacot meg a 3 optonicat. Ha lekotom a villogot akkor egy masik villan fel
-
Exodion
senior tag
válasz
Donki Hóte #19223 üzenetére
Igen, mindketto dimmelheto... persze hogy rossz linket masoltam be :/
szoval optonica sp1941: [link]
-
-
Exodion
senior tag
Sziasztok,
Biztos en vagyok a hulye de nem ertem mi tortenik
. Vasaroltam smarthugotol 2csatornas erinto dimmer kapcsolot: [link]
A ket csatornan egyelore 1-1db GU10-es SPOT lampa van:
V-TAC VT-227D | SKU-196
Optonica SP19411) Ha a vtac spotot kapcsolom, akkor minden rendben.
2) Ha az optonica-t kapcsolom teljes fenyerore a vtac spot villog.
3) Ha megcserelem oket ugyanez tortenik.
4) Ha ket optonica van benne, akkor minden a legnagyobb rendben.
5) Ha ket vtac van benne barmelyiket kapcsolom teljes fenyerore a masik villog.
Hol a hiba? Valaki ra tudna vilagitani mit batam el?
A bekotest nem nagyon tudom elbarmolni:
Gondoltam hogy esetleg a dimmer kapcsolo szar de vettem 5db-ot es mind az 5 ugyanezt produkalja. Azert annyira peches nem lehetek hogy 5/5 rossz amit veszek -
tibbike01
őstag
válasz
Donki Hóte #19220 üzenetére
Egy falra rögzített nappali bútor alá szereném rakni a led szalagot. A bútor közepén van a konnektor, és egy kis hely alul, ahol ki tudom vezetni a kábelt.
De igazából megoldható, hogy elvezetem a sin mellett az egyik irányba a kábelt, de ha lenne rá mód, hogy középen tápláljam meg, akkor lehet egyszerűbb lenne. -
-
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Philips Hue Play-t használok monitor mögötti rész világítására. Idáig 2 hangszórón volt rajta aminek pont jó volt a mérete (magassága), viszont most azok megszűntek így kell valami megoldást találnom.
Nem tudtok esetleg valami kis nagyon egyszerű állványt ami alkalmas lehet erre a célra?
Jelenleg 2 kristálypohár tölti be az állvány szerepét.
Felragasztani nem szeretném a monitor hátuljára.
Köszönöm! -
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Van egy furcsa kérdésem, annak kapcsán, hogy a mai telefonok kékfényszűrővel jönnek, és akkor kvázi egy melegebb sárga képet kapunk. Ennek kapcsán ugyanakkor érdemesebb meleg fényű izzókat venni beltéri világításra, mint hideget? Tehát a hideg fényforrás ugyanúgy bele tud szólni a bioritmusba, mint a telefonokból áramló kék fény?
Előre is köszi a választ -
vasii
senior tag
válasz
tibbike01 #19195 üzenetére
Wifi ≠ internet
A wifi egy vezetek nelkuli kommunikacios protokoll.
Ugyanugy letre tudod hozni a kapcsolatot pl a telefonod és a szalag kozott bluetooth es wifi segitsegevel is. A wifinek akkor van ertelme ha smart homehoz akarod csatlakoztatni vagy nagyobb hatotav kell, amugy folosleges. -
-
Exodion
senior tag
válasz
tibbike01 #19195 üzenetére
Annyiban amennyiben a postagalambbal vagy repulovel valo csomagkuldes
. Mind a ketto legiposta. A bluetooth meg a wifi mindketto vezetek nelkuli tech.
Az egesz onnan indult ha jol remlik hogy a wifis vezerlot a routerhez akartad csatalkoztatni. Erre mondtam hogy semmi koze az otthoni routeredhez, inkabb hasonlit a bluetoothhoz.
Tehat hiaba van egy wifis vezerlod azt NEM csatalkoztatod semmilyen wifi routerhez. Van a vezerlokon altalaban egy gomb amit megnyomsz es akkor a megfelelo taviranyito/telefonos app kapcsolodik hozza. Es ennyi volt.
Ezert HASONLIT a bluetoothoz mert ott ugye megnyitod a bluetooth-t es amig aktiv addig egyeb eszkoz kapcsolodhat hozzad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Hiseeu vk10v 4hd405 hd nvr komplett szet
- iCarsoft CR Max autodiagnosztika ELADÓ
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Csere-Beszámítás! Meta Quest 3 128GB Virtuális valóság szemüveg!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest