- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hobby elektronika
- TCL LCD és LED TV-k
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
attiati #19484 üzenetére
Nem látszik magyarázata, attól eltekintve, hogy 2017-es PDF doksi még 10 W-osként definiálja, míg 2018 vagy későbbiben valahogy "leminősítették" 5,5 W terhelhetőségűre, ugyanazon lámpatestet.
Nem csak a 3-ágú változatnál jártak el így, mindenesetre a Philips oldalakon utóbbi adat szerepel már, azaz 5,5 W. Ha jól vontam le, néhány oldal megnézése alapján.
Itt meg csak a példa kedvéért egy random GU10 LED-lámpa, korrekt adatlapon szerepel az üzemi hőmérséklet is:
"A foglalat hőmérséklete, maximum (névleges) 78 °C"
-
macilaci78
nagyúr
válasz
attiati #19488 üzenetére
Az első garnitúra GU10 50W izzószálas volt: volt fény és fogyasztás is bőven.
Ezt a 6W-os csavart fénycsöves verziók követték: kevesebbet fogyaszt, viszont kell némi idő, míg eléri a teljes fényerőt, ami el is maradt az izzószálas verziótól, ráadásul gyorsabban amortizálódtak.
Most 5,5W-os ledek vannak használva helytől függően 36-120°-os verziók. Fény ugyanannyi, vagy több jut az adott feladatra, mint az izzószálasoknál, de a fogyasztás a töredéke. Ott jellemzően nagyobb az amortizáció, ahol a foglalatok körül hőszigetelés van az álmennyezetben.196 db GU10 foglalat van használatban, ebből kb 30 db az éjszakai világításra is rá van kötve, ami napi 6-10 óra folyamatos üzemet jelent évszaktól függően.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
attiati #19482 üzenetére
Hacsak nem jelzik külön, alapból a klasszikus izzólámpa hőjének, illetve áramának elviselésére vonatkozik a lámpatest tűrőképessége (foglalat + test komplett). Ebből az áram nem is annyira kritikus, mert a foglalat, illetve vezeték általában többet is elvisel.
Hőtermelésben gyakorlatilag egyenlőségjelet teszünk 10W izzó és 10W LED között és így tovább. Hatásfokjellegű szőrszálhasogatásokkal nem törődve, úgy fogjuk fel, hogy ennyit vesz fel a hálózatból és ennyit fűt el.
Az már mondjuk érdekesebb, hogy az adott teljesítmény képez valamennyi hőfokot, az adott feltételek közepette, de míg ugyanazt az izzólámpa jól tűri, talán még élvezi is, a LED-lámpa annál kevésbé.
Főleg zárt lámpatesteknél tud felszaladni a hőmérséklet, ami az élettartamot rövidítheti, úgyhogy ezt nem árt tekintetbe venni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
attiati #19475 üzenetére
Azonos konstrukció, egyforma alkatrészekkel egyformán viselkedik, esetleg a puffer elhasználódása vagy gyárilag módosított értéke okozhat eltérést.
Kit, mennyire zavar a vibrálás, ez már egyéni dolog is. Ha tényleg bántja az ember szemét, akkor nyilván lépni kell / ajánlatos a megoldás irányába.
-
peter889
őstag
válasz
attiati #19435 üzenetére
Érdekes, hogy a színhőmérsékletre ezt írják a konkrét terméklapon: "2700-3200K Meleg fehér"
Most akkor 2700 és 3200 között szabadon szóródhat?
Nekem a Philipsre a bolt 1 évet adott, bár lehet a gyári gari több, nem tudom. Megbízható bolt, ott selejtes cuccot még nem vettem.Nem tudom, mennyire gyakori a vibrálás a Led izzók világában, sokféléhez még nem volt szerencsém.
-
peter889
őstag
válasz
attiati #19431 üzenetére
Jó kérdés. Én csak úgy tudtam megoldani, hogy a boltban személyesen ellenőriztem le a mobilommal. Nem értem, miért nem tüntetik fel a gyártók az üzemi frekvenciát (vagy mi a pontos szakneve). Azt pedig végképp nem értem, a szakboltok miért nem tudják - mert hiába érdeklődik az ember, tapasztalatom szerint nem tudják.
Találtam egy idevágó cikket a vibrálásról: [link]
Nem tudom, kinek mi a véleménye? -
migabi24
nagyúr
válasz
attiati #19390 üzenetére
Ezt nem tudtam, a 2. Ponttal viszont én is szembesültem és nagyon bosszantott
"2. stúdiókép szemből van fényképezve és sehol egy másik kép a neten, bemutatóterem meg nincs. Kedvencem, amikor a stúdióképről még a csavarok helyét is eltüntetik photoshoppal, hogy jobban nézzen ki
-
válasz
attiati #19372 üzenetére
Nekünk többféle távirányítós mennyezeti lámpánk is van.
Van olyan, amit ha a távirányítóval beállítasz egy fényerőre és színhőmérsékletre, akkor ha lekapcsold a fali kapcsolóval, akkor visszakapcsoláskor mindig erre áll vissza.
De van olyan is, amit ha a távirányítóval beállítasz egy fényerőre és színhőmérsékletre, akkor ha lekapcsold a fali kapcsolóval, de 10 másodpercen belül újra felkapcsolod, akkor teljesen hidegfehér színre kapcsol, majd újabb 10 másodpercen belüli visszakapcsoláskor teljesen melegfehérre kapcsol, majd újabb 10 másodpercen belüli visszakapcsoláskor a a távirányítóval beállított színre áll vissza.
De olyan is van, amelyiket ha lekapcsolod a távirányítóval, akkor azt a falikapcsolóval nem tudod bekapcsolni, hiába kapcsolgatod.
Szóval annyi féle kapcsolási metódus van, ahány gyártó
-
válasz
attiati #19369 üzenetére
A rövid válasz az, hogy le igen, fel nem biztos
Hosszabban kifejtve, lekapcsolni biztosan le lehet, ha a fali kapcsolóval áramtalanítod
Hogy mi történik akkor, ha ezután ismét áram alá helyezed a fali kapcsolóval, azt csak az tudja megmondani, aki a konkrét lámpát már próbálta
-
válasz
attiati #19352 üzenetére
A 95 fölötti CRI érték nem ámítás, mert valószínűleg tudja a fényforrás, amire ezt ráírják, csak éppen felesleges ilyen magas CRI értéket nyújtó lámpa után kajtatni.
A CRI érték fontos, de sokan túlgondolják ennek a jelentőségét. Ha egy fényforrás 90-es CRI érték körüli fényt tud leadni, az már tökéletesen használható otthoni körülmények között
Sokan mondják, hogy csak a 95 feletti (sőt minimum a 97-es) CRI értékű fényforrás a jó, ez csak azért érdekes, mert maga a Nap is csak dél körül, felhőmentes tiszta égbolt mellett tud ilyen fényt sugározni
A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a 100-as CRI érték nem azt jelenti, hogy pontosan olyan a fénye, mint a Napnak, hanem azt, hogy 8 előre meghatározott színcsatornán mérve egyformán 100 %-os intenzitású az adott hullámhosszú fényből a fényforrás kibocsátása, na azt még a Nap sem tudja szolgáltatni
-
válasz
attiati #19292 üzenetére
Itt van egy fali kapcsoló helyére beépíthető dimmerrel szabályozható fényerejű lámpa, ami választható csak meleg fehér színt kibocsátó verzióban is.
Itt meg van egy olyan lámpa, aminek egy a lámpába épített kis kapcsolóval állítható a színhőmérséklete, a fényereje pedig szintén a fali kapcsolóval szabályozható.
-
válasz
attiati #19273 üzenetére
egyet sem találok
mutatsz egyet?
Na, ezt nem értem
Ez volt a kérdésed: Technikai oka van, hogy a fix színhőmérsékletű lámpáknál nem állítható a fényerő?
Erre írtam, hogy semmilyen oka sincs annak, hogy a fix színhőmérsékletű lámpáknak ne lenne szabályozható a fényereje, sőt linkeltem is egy olyat, aminek fix a színhőmérséklete de állítható a fényereje
Szóval akkor mit nem találsz
-
válasz
attiati #19270 üzenetére
Technikai oka van, hogy a fix színhőmérsékletű lámpáknál nem állítható a fényerő?
Ezt a kérdést nem értem, miért ne lenne állítható a fix színhőmérsékletű lámpák esetében a fényerő
Ennek technikai oka nincs, de értelme se lenne.
Itt van egy mennyezeti EGLO lámpa fix 4000 K-s színhőmérséklettel és és változtatható fényerővel.
Ha pedig egy van, akkor hidd el, hogy ezer másik is van ilyen
-
-
migabi24
nagyúr
válasz
attiati #19261 üzenetére
1. Igen
2. Igen
3. Igen
5. Nem vagyunk egyformák, én rengeteg lakásba megfordulok nap mint nap a munkám miatt, a legtöbb lakást én alulvilágítottnak találom, de az átlagember igénytelen ilyen szempontból egyszerűen nem érdekli őket ez a téma, pedig óriási a különbség, egy szépen kivilágított lakásba jó lenni, vidám fiatalos, egy sötétebb meg komor, lehangoló, én olyat, hogy túl sok a fény még nem láttam, arra is figyelj, hogy a megadott lumen érték a legtöbbször búra nélküli érték, én most lámpáztam fel egy új házat, 11nm szobákba fix 2500Lm 3000K lett rakva arra azt mondom éppen elég, de lehetne több is, a nappaliba 17nm 5800Lm Eglo állítható van, csak a 4000k ad megfelelő fényt, pedig ott is szerettem volna 3000K de az már nagyon kevés oda sajnos, remélem tudtam segíten -
válasz
attiati #19254 üzenetére
A nyolcszögletű központi egység (ami tulajdonképpen a tápegység és tartja is a kinyúló LED sávokat) közepén van egy erős mágnes. A plafonodra felszerelt UFO lámpádból ki kell venni a benne lévő izzó foglalatot és az acélból préselt lámpatestre a mágnessel csak fel kell cuppantani ezt a világítótestet. A vezetékeket a kiszedett foglalat vezetékeinek a helyére be kell kötni a sorkapocsba és máris megvan a modernizált, energiatakarékos LED-es UFO lámpád
Bár nem tudom, hogy mi értelme lenne, de a kinyúló LED szalagokat lehet cserélni is, mert azok kivehetők és a szélességük, vastagságuk megfelel a külön is kapható, alumínium profilra épített LED szalagoknak. Szóval ha erősebb, vagy más színű, vagy színhőmérsékletű LED szalagot akarsz beletenni, akkor az lehetséges.
-
st6969
őstag
válasz
attiati #19190 üzenetére
Jó dolog ez a lumen... de én azt tapasztaltam, hogy nem elegendő kizárólag a fényáramot figyelembe venni. Én beterveztem egy ~10-12m2-es konyhába 5db 110°-os spot fényforrást a mennyezeti lámpába, ~2700lm. Első felkapcsoláskor elmaradt a hűha érzés. Nem mondom, hogy kevés a fény, de egyrészt nem jó az eloszlása (a helység szélére kevés jut), másrészt öt árnyék van egyszerre, és ha belenézek, nagyon vakító (pedig opál búrás).
Ehhez képest a 18m2-es gyerekszobába a 3000lm-es Xiaomi mennyezeti lámpa tökéletes, sokkal egyenletesebb a fény eloszlása, ugyanis nagyobb a felület (50cm átmérő), kellemesebb a fény, és nem is vakít. Féltem, hogy kevés lesz a 3000lm, de nem az (igaz, nem is sok...fényből sosem elég). 50W-os.
A nappalimra még nincs végleges megoldás, de az alapelv az lesz, hogy minél nagyobb a világító felület, annál kellemesebb és egyenletesebb a megvilágítás. -
macilaci78
nagyúr
válasz
attiati #19183 üzenetére
Emellett elmentem, bocsi.
Valami Eglo, vagy Philips IP44-es UFO függőleges oldalfallal, benne fekvőhelyzetben egymás mellett ellentétes irányban 2 db e27 foglalat.
Azért vettem ezt, mert az összesen 4 foglalat túlzónak tűnt, így 1-1 db 800 lumenes leddel kezdtem, majd 2-2 db lett belőle. Optonica, ami hamar kiégett, lett helyette 1500 lumenes V-Tac, ami szintén gariidőn belül pusztult el, most Philips-ek vannak 1500 lumennel.
A következő fürdő kb 2×2,5 méter, jobb elrendezéssel, pengefal nélkül. Ide már ügyesebben választok lámpát. Remélem.#19190: a nappalink 4×5 méteres, középen hatágú csillár lefelé álló e14 foglalatban 460 lumenes Philips ledek, a fényüket a csillár búrája nem fogja le és ez elég. Van mellette álló lámpa inkább hangulatfénynek szólóban, illetve a kanapén olvasáshoz, illetve két falikar az étkezőnél, mert aki háttal ül a csillárnak, az árnyékolja az asztalt.
Fürdőbe fajlagosan nagyobb fényre van szükség szerintem, itt sminkelnek, nyomkodják a ragyáikat, borotválnak különböző testrészeket, stb.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
attiati #18979 üzenetére
Egy dolog, hogy magából a leddiódából mennyi lumen jön ki és egy másik, hogy a lámpából a búrán keresztül mennyi.
Amíg nincs odaírva, hogy az adott lumenértéket hogy mérték (saccolták), addig fenntartásokkal kell kezelni.Esetedben a magyar shop termékében lehet, ledtányér van és opálbúra, míg a kínaiban eleve ledpanelt szereltek és ezért nagy a különbség 1 watrra vetítve korrekt mérés esetén is.
-
-
-
macilaci78
nagyúr
válasz
attiati #18967 üzenetére
A sorba kötött fogyasztók feszültsége összeadódik, tehát a 230V-os spot párhuzamosan van kötve, egymástól függetlenül is mennek.
Ha ki lehet belezni, akkor kapni többféle tányérledet driverrel, magát a tányért mágnes tartja a meglévő lámpa fém alapján, a driver meg könnyű, akár kétoldalú ragasztó is megtartja.
Számolj 30%-kal.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
attiati #18967 üzenetére
1. Párhuzamosan kell kötni ezeket, ott a feszültség állandó és az áramerősség adódik össze.
Ez azt is jelenti, hogy nincs összefüggés aközött, hogy egy spot elromlik vagy kiég, mert már az izzó előtt megvan a párhuzamba kötés a sorkapcson/wagon keresztül.2.
Ezt senki nem tudja megmondani előre, hogy tönkre megy-e, vagy ki kell dobni, lehet-e javítani.
Laikusok számára, akik nem értenek hozzá, nyilván ki kell dobni, mert izzót nem lehet cserélni benne, bonyolultabb az áramköri felépítése.3. Annyit talán nem vesz le, de azért visszafogja a fényerőt az biztos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest