- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
Kérdés előtt olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grózi
Topikgazda
válasz ScomComputer #18797 üzenetére
Azért volt abban a hsz.-ben tüske dögivel...
És nem hiszem hogy neked kéne megmondani ki jöjjön ide vagy ne.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
RazoR
veterán
válasz ScomComputer #18797 üzenetére
Van egy stílusod az tuti.....
-
G4ga
őstag
ScomComputer : köszönöm, a kioktató, lekezelő hsz-ed rengeteget segített.
HA végig olvastad volna amit írtam, nem az én gépem van a képen, hanem egy a netről levadászott képet linlektem, mert a sajátomat még nem szereltem be és pont azért kérdeztem, hogy ne essek hibába.
DE avval amúgy is tisztába vagyok amit írtál, mert lentebb már megbeszéltük Találtgyerekkel ( 18460-as hsznben ) hogy a pumpának lejjebb kell lennie mint a radiátorból kijövő csőnek.
A kérdésem arra irányult, hogy nem gáz-e ha a venti nem a radiátor előtt van hanem mögötte ahogy a képen látszik. - elnézését, hogy kiakadtam, nem vagyok hozzászokva ph-n az ilyen jellegű hsz-ekhez. Mondjuk nem is igazán kérdezek már, pont az ilyenek miatt.De hál istennek vannak még normális emberek MaddeNNNN és Találtgyerek-személyében akik ismételten teljesen kulturáltan leírták mi a probléma a képen lévő szereléssel.
Köszönöm nektek.
az egyértelművé vált hogy, befele kell nekik szívni hisz a hátsó és felső fog kifújni akkor
Azért szeretném, hogy a ventik belül legyenek, hogy látszódjon az rgb.
HTPC-ről van szó amibe egy 1600AF van , talán együtt tud élni a rosszabb hatásfokkal, viszont design szempontjából nekem számít.[ Szerkesztve ]
-
Találtgyerek
veterán
Ezek szerint a radiátor még feljebb lesz ugye?
Mármint, hogy nem szerelted be.
Én befelé fújatnám inkább a levegőt a radiátoron keresztül. Így a videokártya is kap egy kis légmozgás, mégha nem is a legfrissebb, de jobb mint a semmi.
Amennyiben mindenképp kifelé akarod fújatni a levegőt, akkor ugyanúgy bentről fújasd ki fele a radiátoron keresztül a levegőt. Jobb a ventik hatásfoka általában, ha átnyomják a levegőt a radiátoron, mintha átszívják.06-3o/9759I39
-
MaddeNNNN
őstag
első dolog: maga a radiátor elhelyezése sem jó, mert így a pumpa van a rendszer legmagasabb pontján és a benne lévő levegő buborékok mindig a legmagasabb pontra fognak menni ami egyrészt ront a hűtőképességen, másrészt mivel a víz egy lubrikáló közeg így a pumpa idő előtt meghalna.
annyiban tudsz javítani rajta, hogy a radiátort magasabbra szereled mint a pumpa. így a levegő buborékok a radiátorban maradnak, vagy ha elég hosszú a 2 cső akkor meg is fordíthatod a radiátort, hogy a csövek legyenek alul. így már nem számít hogy magasabban van a pumpa, mert a buborékok nem tudnak oda jutni.második dolog: front panel elhelyezésnél általában a konvencionális elől beszív és hátul/felül kífúj elrendezés az ajánlott. így a 2 ventidnek kívülről kell befelé szívnia a levegőt ami hátul és felül távozik. ha kifelé fújna akkor a vga-d meleg levegőjét tolná át a radiátoron, így viszont a kinti hideg levegőt szívja rá.
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
G4ga
őstag
válasz Találtgyerek #18789 üzenetére
még nem szereltem be, de úgy szerelném hogy a radiátor kerülne a ház felfogatására, a ventik pedig a radiátorra úgy, hogy kifele tolnák át a radiátoron.
keresgéltem a weben és pont így tenném be:
Kérdés, hogy ez így jó-e? Ventinek kifele kellene átfújnia a radin, vagy szivnia kellene át a radin keresztül.
Remélem nem túl bonyolultan fogalmaztam meg ?[ Szerkesztve ]
-
G4ga
őstag
válasz Találtgyerek #18460 üzenetére
Sziasztok,
picit visszakanyarodva ehhez a poszthoz, lenne egy kérdésem.
Úgy döntöttem, hogy a HTPC is be AIO-zom.
H510-m van ahova az elejébe vettem egy 280-as NZXT-t.
Az elrendezés az tiszta sor, a linkelt kép alapján.
Kérdésem az lenne hogy a venti ilyen esetben hogy jobb?Én úgy raknám, hogy a ventik a radi mögött lennének. az jó úgy?
kifele kell fujnia vagy befele kell fujnia?
Elnézést a lama kérdésért. -
RazoR
veterán
válasz Dragon3000 #18786 üzenetére
Ez a tervem, köszi azért.
Ha meg útban lesznek a ramok akkor egy kicsit átalakítom a ház tetejét, hogy közelebb legyen az oldallaphoz a radi és problem solved kb.
Ha meg csak a jelenlegi ramok (Trident Z RGB) lennének útban akkor cserélem alacsonyabbra (Fury Beast RGB).
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
Mérd meg, hogy a ház teteje és az alaplap közt mennyi hely van. Ha kevesebb, mint a kinézet hűtés (legtöbb megoldás radiátor+ventilátor 55mm, arctic liquid freezer 2 esetében 65mm vastag), akkor nézd meg, hogy az alaplapi vrm hűtése, illetve a ramod belelógna e egyáltalán a hűtésbe.
-
Floyd80
addikt
Van olyan is nekik:
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Floyd80
addikt
válasz tanosj #18781 üzenetére
Ha pl. a pull ventiket nem akarod office módban is használni, akkor mehet külön csatlakozóra, de azt meg kell nézni, hogy a CPU_OPT vezérelhető-e külön, pl. ASUS alaplapokon nem mindegyiken, én pl. a CPU_OPT-ra a pumpát tettem, mert azt úgyis a gyári szoftver vezérli, ha ventit teszek rá, akkor úgy pörög kb. mint a CPU_FAN, mert ahhoz van kötve. De pl. Giga lapokon teljesen külön szabályozható.
Illetve az is kérdés, mi a cél a pull ventikkel, nálam pl. légáramlást segíti Flow ventikkel, mert nem szív le olyan meleget a radiról, de ha a radi melegedése miatt, akkor mehet rá a P-s venti.
-
tanosj
tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne, remélem jó helyen teszem fel.
Adott egy ROG Strix LC 360 és szeretném PushPulll-ba kötni. A kérdésem pedig, hogy mehet az egyik sor venti CPU fan-ra a másik sor pedig a CPU-opt-ra vagy kellene egy hub és arra mind és úgy a CPU fan-ra?
Köszi -
Floyd80
addikt
Gyári ventik pl. helyett ez, csak 16 mm széles, nekem is ez szívja be a levegőt a radira, hangja nincs.
P14 Slim PWM PST | Pressure-optimised 140 mm Slim PWM Fan | ARCTIC
-
Floyd80
addikt
Ár-érték arányban:
ARCTIC Liquid Freezer II 240 - Vízhűtés | Alza.hu
ARCTIC Liquid Freezer II 240 A-RGB - Vízhűtés | Alza.huEz már nem mai darab, de nem rossz.
ASUS TUF GAMING LC 240 ARGB - Vízhűtés | Alza.huEz még mindig túlárazva, de ennél csak drágább lesz.
NZXT Kraken X53 - Vízhűtés | Alza.hu"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
RazoR
veterán
Sziasztok!
Meshify 2 Mini-be keresek 240-es AIO-t egy húzott 11700K-ra.
Tudnátok ajánlani valami jót 50k-ig?Köszi!
-
kellcucc
aktív tag
válasz spleenszuru #18739 üzenetére
Igazad van!
Sajnos a BIOS-ban lévő CPU Pump 0, szóval nem ismeri fel, viszont ha a CPU Fan-t átállítom, akkor valóban változik a fordulatszáma, csak ahogy elnéztem, a két radiátorhűtő is vele együtt állítódik. Már nem emlékszem, de 40% alatt pörög az összes venti, teljesen hangtalan a gép. Granted, egyelőre csak netezésre használom. -
Floyd80
addikt
válasz jokeph #18772 üzenetére
Olyan bonyolult cuccok nincsenek benne, valószínű ez a kerék selejtes. Tear-Down of NZXT Kraken X63 Liquid Cooler - YouTube
Ez ugye közeli felvétel, ha az oldalüveg fent van, onnantól fülig van kb. 70-80 centi, a proci pumpája így alig hallható ezen a fordulaton, de semmi zavaró még 100-on se, de annyin úgy se járatom. Az új meg már 60-tól kihallatszik a berregésével.
Amúgy ezt RMA-ban küldte a gyártó, kezdem azt hinni, hogy ilyenkor nem a legjobb példányokat küldik, amit tavaly küldtek annak hibás az egyik RGB csatornája (sárga a fehér), de legalább csendes. Kérdeztem, mit lehet vele csinálni, küldenek újat, oké, erre küldték ezt. Remélem ez is csere ok, mert így eladni se tudom, a gyártó meg lóg a depozit árával.
De legalább az RMA-ból komplett nagykert nyithatok lassan annyi venti, kábel, csavar, felfogató marad meg.
-
BaJaZo
aktív tag
Szasztok!
Szakmai szempontból ez a hűtőt milyennek tartjátok?(DeepCool CASTLE 240EX ) Most egy 10400F proci van alatta. Egy 11700k sok lenne neki? -
nagyúr
válasz Floyd80 #18771 üzenetére
Kb, mint amikor valami csapágyas kezd lenni, olyan hangja van...
A gyengébbik hang is jól kihallatszik - gondolom sirí csend volt a felvétel közben, de a másik az borzalom.
A CM Nepton-t visszafogtam, mert annak meg 80% és felette van egy jellegzetes motorhangja ami engem zavar, az AF II közel néma.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Floyd80
addikt
Szerintetek mitől lehet ennyivel zajosabb egy új pumpa (X63) ugyanazon fordulaton? Ez itt pl. egy 80%-on lévő összehasonlítás: elején fél percig a procin lévő X63-as (az két hónapos kb. alig van hangja), utána az új, erősebb berregéssel, majd egymásra kapcsolva.
https://www.dropbox.com/s/180kzmj0ockcnf5/RPM%2080.mp4?dl=0
Buborék elvileg nincs a rendszerben (felráztam, meg járatva volt órákat 100%-on, csövek alul), nem tudom, hogy lehet ennyivel másabb hangja. Olyan mintha rezonálna belülről, de ha rászorítok kézzel, akkor se változik.
-
addikt
válasz Ghost84 #18769 üzenetére
A Noctua kb. a legdrágább amit vehetsz. Természetesen nagyon jó venti, nem véletlenül kerül ennyibe, habár azért itt benne van rendesen, hogy meg kell fizetni a brand-et.
⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
Ghost84
aktív tag
válasz Angie™ #18768 üzenetére
Szerintem Be Quiet Silent Wings 3 lesz. De még ennek utánanézek Noctua NF-A12X25 LS-PWM
-
addikt
Huhh de figyelmetlen voltam, elnézést kérek!
Majd írd meg kérlek, melyiket választottad![ Szerkesztve ]
⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
addikt
válasz Ghost84 #18764 üzenetére
Az a szomorú helyzet, hogy ha RGB-s ventit szeretnél akkor azok teljesítményben és hangban gyengébbek és hangosabbak mint a nem LED-es verziók. El kellene dönteni mi a fontos. Világítson? vagy max teljesítmény.
Én is agyalok rajta, hogy kiszedem a világító ventiket és kapnak nagy teljesítményű nem világítósakat.Amelyek ár értékben jók:
Arctic P12 PWM
ID cooling XF120125 (ez hangosabb)
Be Quiet Silent Wings 3 és 4 (sajnos ezek drágábbak)Ha maradnál a LED-es ventiknél, akkor talán a legerősebb és leghalkabb a Be Quiet Light Wings 120PWM
[ Szerkesztve ]
-
Ghost84
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Corsair iCUE H150i RGB PRO XT hűtöm és szeretném lecserlni halkabbra a ventillátorokat. Tudtok valamit ajánlani? Olyat, hogy a hűtési teljesítmény is megmaradjon?
Nem kell, hogy világítson.
-
spleenszuru
őstag
válasz nkmedve #18761 üzenetére
Én csak megyek a fejem után, meg a tipikus "A pumpának azajó', ha maxon megy mindig!" szindrómra után.
Nem vagyok megfelelő ember, hogy ezt eldöntsem. Igazából én hosszú élettartamot szeretnék, de én sem találtam még fix infót arról, hogy a pumpa melyik módon él tovább.
Nálam zaj szinten az AIO az utolsó, amit hallok, mivel a videokártyám, forrósága miatt eleve hangos.
Malaka!
-
nkmedve
őstag
válasz spleenszuru #18760 üzenetére
Van értelme annak, hogy 30 fokos procinál is 100%-on pörögjön a pumpa? Hallottam már több helyről is, hogy a pumpa menjen folyamatosan 100%-on, de még nem találtam tudományos magyarázatot, hogy pontosan miért is kéne így használni.
Gondolom élettartamban kicsit jobb ha az idő nagy részében 2000 helyett csak mondjuk 1500 RPM-el kell menjen (ami 25% PWM a grafikon alapján). Ha a ventik is oda vannak kötve akkor 25-ön még csendesek is lesznek, 45-ön már nem teljesen. Nálam a ventik (külön vezérelve, 280-as AIO, 14-es Noctua ventikkel) kb. csak maximális, 200W fölötti CPU terhelésnél érik el a 45% PWM-et, ott már egyáltalán nem nevezném csendesnek őket.[ Szerkesztve ]
-
Biga123
addikt
csak hogy pontot tegyek az AC LFII pumpasebesség és pwm összefüggésre:
Forrás
Ergo olyan 45% nál éri el a max tempót a pumpa[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
Floyd80
addikt
válasz szanyi20 #18755 üzenetére
Attól függ, hogy szellőzik a radiátor, nálam X63 hűti a 5900X-et top radival teljesen mesh tetővel, bár a front mesht kicsit elzárja a másik radi. Így is elég kellemes hőfokok vannak, nyilván játék közben benéz PBO-val, mindennel 70 fok fölé, de inkább 65 körüli vagy kisebb.
Igazából eget verő különbségek nincsenek 53-73 között, de ha nagy radit akarsz a X73-at jelenlegi ára miatt kihagynám, nem is kapható nagyon és alig szerepelt jobban a 63-as változatnál, vagy nem is volt jobb.
-
szanyi20
tag
Sziasztok! Egy Ryzen 9 5900X-et elbír még egy X53-as Kraken, vagy már az X73-as kellene hozzá? Köszi. 3700x-et akarok 5900X-re váltani és nem feltétlen cserélném le az X53-at...
-
Biga123
addikt
Kiváncsiságból rámértem infrással a radira , max 25° -ot sikerült mérni.
Alapon az 5700X 30° körül elvan pl egy CB23 multi alatt 76 °, játék 60 körül.Nem kellene a csöveknek/ radinak is melegedni valamennyire? Vagy ez annyira piskóta terhelés az LF II 240 nek hogy még a víz se tud felmelegedni?
HWinfo szerint elvileg terhelve benyal 130W ot---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
Raidon
őstag
válasz ScomComputer #18747 üzenetére
Köszönöm! Kiszedtem megütögettem kicsit ahol bemennek a csövek a radiba. Most úgy néz ki megjavult. Most az egész borda kezd melegedni. És a cső sem meleg. Most alapon 38 fok játék közben max 60.
"A háború első szabálya (...): soha ne teljesítsd az ellenség vágyát!" George R. R. Martin
-
fatal`
titán
válasz Találtgyerek #18751 üzenetére
Nagyker lesz majd. Ha lesz, kurva drága minden.
Egyelőre a 360-asból sehol nincs. Meg a házból se.
-
addikt
válasz fatal` #18740 üzenetére
Szvsz a léghűtést mindenképpen felejsd el.
Én NZXT X72-őt (360mm) használok, ez le tudja hűteni.
Van ebből újabb is, az X73-as, abban jobb pumpa van, lehet én is le fogom cserélni ezért majd.
Én mindenképpen a nagyobb, tágasabb, jobban szerelhetőbb házakat kedvelem, egyszerűen jobb vele az élet Ha be is fér egy kisebb házba, utána iszonyatos macera, szerelni vagy cserélni benne a dolgokat⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
Raidon
őstag
Na kiszedtem rázogattam. Volt ilyen bugyogó hang a pumpánál. Most belőttem a ventiket. Most lemegy azért ilyen 45 fokra. De alapba most nem áll 60-70 foknál legalább. A radi csövek tövénél sem meleg. Nem tudom most ez így jó lesz e
"A háború első szabálya (...): soha ne teljesítsd az ellenség vágyát!" George R. R. Martin
-
Raidon
őstag
Pumpa tuti megy mert ha lehúzom vissza hallani meg érezni, hogy indul megy. A csöveket megfogva az egyik rohadtul meleg a másik hideg. A radiátor cső felöli oldala meleg a többi hideg. Akkor nincs más szét kell bontani. Ha szétszedem a gépet. Hogyan oldom meg, hogy rádugjam áramra ha ki van szedve a gépből? Köszönöm amúgy a segítséget
-
ScomComputer
veterán
válasz Raidon #18746 üzenetére
Én kettőt is tudok ami,meghalt Lian Li a pumpa végleg megállt...de nálad nem biztos,hogy haldoklik..még....lehet csak levegő van a pumpában...
Ezt tökéletesen csak kiszerelve lehet megoldani, alul pumpa felül radi áramot neki és rázogatni kell,én így csináltam már meg egy pár darabot,nem Lian Li volt...
Ha nem javul akkor vagy kuka és helyette egy arctic,vagy garancia,ha elfogadják..boltja válogatja..[ Szerkesztve ]
-
Raidon
őstag
Sziasztok! Olyan gondom lenne, hogy adott Lian Li Galahad 360 múltkori videokártya beszerelés óta furcsán üzemel, de inkább az elmúlt napokban tűnt fel, hogy az AOI nem úgy működik ahogy kell...
Hideg gépindítás bejelentkezés után egyből indítom a Hwinfo64-et 80fokot ír procira.
Elvileg a pumpa 3400-on megy. Hangját nem hallom. Amit hallottam halk berregést, de viszont hallom hogy kering a víz már amennyire.
A radiátor azon fele meleg ahol a cső csatlakozik hozzá. Amúgy az egész borda hideg a ventik meg úgy fújnak mint a fene...
Beragadhatott a levegő valahol? Vagy megdöglött és engedjem el?
Válaszaitokat köszönöm"A háború első szabálya (...): soha ne teljesítsd az ellenség vágyát!" George R. R. Martin
-
fatal`
titán
válasz fatal` #18743 üzenetére
Közben megtaláltam az arcstechnica topicot ahonnan a kép származik és elnézve a többi képet van hely bőven magasabb ramoknak is. Gondolom 420-as AIO-nál már lehetnek gondok.
Akkor most már csak várnom kell, hogy mindenből legyen készlet.
[ Szerkesztve ]
-
fatal`
titán
válasz Találtgyerek #18741 üzenetére
Milyen magas ramjaid vannak? A képen pont nem látszik, hogy mekkorák és mennyi hely van még.
Még a Fractal AIO-ját néztem (Celsius+ S36 Dynamic), de sokkal drágább.
Az Arctic-hoz (bár éppen ez sem nagyon kapható sehol, hasonlóan a házhoz) adják már az 1700-as lefogatót?
[ Szerkesztve ]
-
MaddeNNNN
őstag
válasz Találtgyerek #18741 üzenetére
Viszont 2 csavarral le lehet szedni az egesz tetejet ha veletlenul valami kimaradna.
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
Találtgyerek
veterán
válasz fatal` #18740 üzenetére
Szia!
Felülre befér a 360-as. Egy kicsit ki fog takarni az alaplapból meg a memóriából, de befér. Nekem is így van bent. Arra figyelj, hogy a radiátor felrakás előtt minden kábelt, memóriát dugj a helyére, mert utána nehéz lesz.
Léghűtéssel nem próbálkoznék én sem ennél a két procinál.
06-3o/9759I39
-
fatal`
titán
Sziasztok,
Hamarosan valószínűleg váltok Intel 13. genre, 13700k vagy 13900k még nem döntöttem, valószínűleg az i7 lesz.
Tervezek házat is cserélni, Meshify 2-t (sima, nem XL és persze nem compact) néztem, de egyelőre nem lehet a solid változatot kapni (nem sietek sehova).
Ehhez szeretnék valami AIO-t (ramot még nem néztem, de talán a Tridentek tűnnek a legjobbnak, viszont magasak), LF2 360-at ajánlják mindenhol. Kérdés, hogy a fenti házba befér-e (felülre tenném)? Olvastam, hogy magasabb/vastagabb a radiátor az átlagosnál és esetleg, ha magasabbak a RAM-ok, akkor útban lehet/nem fér be.
Ha ez nem játszik, akkor milyen AIO-t ajánlanátok helyette, aminek értelmezhető ára van? Ha jól láttam, akkor léghűtés nem igazán játszik, még az intel által ajánlott 250W-ra limitált PL2-vel sem (tuning valószínű nem lesz, vagy minimális).
RGB-t utálom, úgyhogy csak ha muszáj.
-
spleenszuru
őstag
válasz kellcucc #18738 üzenetére
Az Arctic gyárilag úgy oldotta meg, hogy mindent egy 4 pines vezetékre kötött rá.
Ha semmit nem módosítottál, húztál szét a ventiken/elosztón, akkor ahogy bedugtad a lapod CPU FAN headerjébe azt a 4 pinest, jó vagy.
A biosban így a ventiket tudod vezérelni, és ha adsz neki a korábbi kommentemben lévő, legalább 40% PWM-et, akkor a pumpád maxon fog járni.
Szét lehet szedni a kábeleit, hogy külön bedugd a pumpát és a ventiket, de szerintem semmi értelme, 40%-on kb. hangtalan a venti.
A másik kábelnek a 3 pines ARGB csatinak kellene, hogy legyen.Malaka!
-
kellcucc
aktív tag
válasz spleenszuru #18735 üzenetére
Köszi a kommentet!
Nem tudom pontosan mit értesz 1 vezetékes megoldás alatt...2 vezeték jön ki a pumpa alól. Az egyik, mint a kép is mutata rá van dugva a CPU FAN csatira, a másik viszont össze van dugva a radiátorból kijövő csatival.
Lehet ez a gond, mintha ezen a fórumon arra utalna, hogy azt inkább az alaplapra kéne dugni, nem a radiátorból kijövőre. De akkor meg azt nem tudom, hogy a radiátor ventiket hogy tudom majd vezérelni
Az alaplap egy GIGABYTE B650M AORUS ELITE AX AM5
Link -
spleenszuru
őstag
válasz kellcucc #18734 üzenetére
Az Arctic LF2 pumpot, ha a gyári 1 vezetékes megoldást használod, nem tudod vezérelni.
Állítsd a CPU FAN PWM értéket 40%, vagy felé, és akkor a pumpa folyamatosan 100%-on fog járni, ha az a célod.#18721kellcucc
1:29-en mutatja a videóban, de ez Asus lap, többit nem ismerem. Gondolom mindegyikben van erre lehetőség.
3 pines ventik esetében lenne ez lényeges, de nálad az Arctic 4 pines ugye.
Melyik Aorus lap az pontosan?[ Szerkesztve ]
Malaka!
-
nkmedve
őstag
válasz Benhill #18726 üzenetére
Nálam volt a VRM pörgettyűnek egy kis hangja ami az amúgy majdnem teljesen néma gépnél zavaró volt. Szerencsére egyszerűen ki lehet iktatni, azóta csendes az AIO még 100% pumpa mellett is. VRM hőmérsékletben sem vettem észre nagy különbséget, úgyhogy számomra haszontalan az a venti.
-
nagyúr
válasz spleenszuru #18731 üzenetére
Nálam is néma a pici venti a 420-ason.
Nem nehéz kicserélni ha hangoskodna, illetve szét is lehet húzni szükség szerint.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
MaddeNNNN
őstag
válasz Dragon3000 #18729 üzenetére
Igy van. Es mivel zart a hazad eleje nem jut eleg friss levego be igy a vga meleg levegojevel hut a cpu huto. Teszteld jatekkal levett elolappal.
-
MaddeNNNN
őstag
válasz skrisz #18723 üzenetére
Mit jelent az, hogy nem vagy megelégedve? Mennyi az ami már sok?
Ott valószínűleg a házzal van a gond, nem a hűtővel. Próbaként vedd la a házad előlapját és úgy nézz hőmérsékletet ugyan azokkal a programokkal/játékokkal amikkel eddig.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
Benhill
senior tag
alpenföhn gletscherwasser 280 -at vásárolt innen már valaki?
Véleményt kérnék róla, kissé borsos az ára, ha nem elég hatékony akkor inkább másra tenném le a voksom.
280-as radi fér el felül, igy azok között nézelődök.
Ha csendes és hatékony akkor melyik a legmegfelelőbb választás? Árban 60k fölé nem mennék.
-
skrisz
csendes tag
Sziasztok
A jelenlegi gépemben i5 12600 proci van, Be Quiet Dark Rock Slim hűtő, Be Quiet Pure Base 600 Window házban. A hőfokokkal nem igazán vagyok megelégedve, szeretném lecserélni a hűtőt, jelenleg ezt néztem ki: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB, éppen éppen beférne fentre.
[aida] [daying light]
Elég lenne ez a hűtő, hogy a jelenleginél alacsonyabb hőfokon tartsa a procit (nyári melegben is)? -
kellcucc
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
A képen látható módon átrendeztem a gépet. A Lian Li o11 air mini 2db, gyári 140-es ventijét raktam eredetileg alulra. Most kivettem ezt a kettőt és helyettük beszereltem az 5. Arctic P12-t is, így alul van 1, felül 2, oldalt 2. Felülre sajnos az alaplap hűtőbordája miatt nem fér el a 280as AIO (túl vastag) még akkor se, hogyha egy osztással lejjebb teszem a lapot. Ez életem legdrágább háza, de egyszerűen imádom. Annyira át lehet alakítani mindent benne, hogy az hihetetlen...az üveg oldalon kívül minden oldalt mesh van és mocskos hűtést lehet belerakni. Alulra a 2. venti nem fért el a csövek miatt. Hogyha újra venném a szettet, 240-es aio-t vennék az biztos. Azt oldalra, felülre vagy előre is be lehetett volna szerelni...
A lényeg, hogy valóban megszűnt a bugyogás, ahogy javasoltátok és ahogy a netes manual is írja, illetve néztem GamersNexus videóját aki ugyancsak azokat javasolja, amiket ti. Szóval a hűtés marad.
Kérdés viszont: se az alaplap manualban se az aio manualban nem egyértelmű, hogy hova mit kéne kötni. Itt olvasgattam de még így se nyugat-német.
Elnézést, de a csatlakozó megnevezéseket nem ismerem...Szóval a pumpának az alaplapra dugható csatiját rádugtam az egyből mellette lévő cpu fan header-re. A pumpából kijövő másik csatit összedugtam a radiátorból (vagyis a radiátor és csövek csatlakozásától kijövő) kábellel. Illetve a radiátorból kijövő 2. csatit összedugtam a ventiktől jövő csatikkal (soros kapcsolással). Jelenlegi problémám, hogy van szintúgy kettő female venti csatlakozó, ami szerintem a ledeké (ugyanolyan csati, amit már egyszer összedugtam a pumpa és a radiátor között), de ezek nem érnek el a lapon a "led header-ig". Még nem teljesen beszerelt, lerögzített állapotban odapróbáltam a led header-höz az sorba kapcsolt "lednek titulált csatit" és bekapcsoláskor világított is...szóval az tuti a ledé. Majd veszek egy ilyen toldót, de addig is az a kérdésem, hogy nem tudom a többi csatit jól kötöttem-e be? PWM-t még nem próbálgattam, tök friss windows, időm se sok volt. Nem értem, hogy a pumpából kijövő másik csatit össze kell-e dugni a radiátorral, és ha igen, minek? Ha nem, akkor mindkét tyúkbél hova kéne csatlakozzon? Pls helpSzerk: 18714 spleenszuru:
Mit értesz az alatt, hogy a pumpa fan-t (vagy chassis?) a BIOS-ban DC módra kell állítani?[ Szerkesztve ]
-
-
MaddeNNNN
őstag
válasz spleenszuru #18714 üzenetére
Pumpa menjen a cpu fanba, a ventik pedig valamelyik chassis fanba.
Ha nincs terheles nalam pl csak 70%on megy a pumpa, ahogy eler 60 fok fole akkor kapcsol 100%ra.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
Win-T
senior tag
válasz spleenszuru #18714 üzenetére
Igen, a ház előlapján van három ventillátor, a hátoldalon egy, és akkor még a radiátoron ugye kettő a géplak tetején, világít az összes mint a karácsonyfa.
Akkor biztosan ez a helyzet, a két chassis fanra rárakták az elő és hátlapi ventiket, a radiátoroknak meg gondolom a tápról adtak valahonnan delejt és mennek folyamat maximumon szabályozás nélkül.
A pumpás kérdésre megköszönném ha valaki megnyugtató választ adna mielőtt tényleg valami hülyeséget csinálunk.Még egy noob kérdés: A hiányzó AIO csatlakozó az mi célt szolgálna ha lenne?
-
spleenszuru
őstag
Ezen a képen én csak venti ábrákat látok. Remélhetőleg ott van az az Y elosztó, PCX-ék csak nem sajnálták ki...
Viszont, nézem az alaplap spec listáját, úgy fest nincs rajta AIO csatlakozó:1 x CPU Fan connector(s)
2 x Chassis Fan connector(s)Tehát, az marad, hogy a ventiket az Y-al bedugod a CPU FAN csatlakozóba, úgy már menni fog a szabályozás. Ezen kívül van még 2 rendszerhűtő csati a lapon. Mindegyik 4 pines PWM/DC supporttal.
A pumpa pedig mehet az egyik chassis fan csatiba, és a BIOS-ban DC módra állítva. A pumpa úgyis mehet folyamatosan 100%-on. -> Ehhez a mondathoz megvárnék egy itteni profit, hogy biztosan szabad-e, én úgy tudom, igen.
Rendszerhűtők is vannak beszerelve?
Malaka!
-
Win-T
senior tag
válasz spleenszuru #18712 üzenetére
Manualt ha jól értem akkor így lenne jó a bekötés:
De most a pumpa van csak a CPU Fan konnektorra kötve, nem látok sehol ilyen Y elosztót amibe a venillátorok csatlakoznának. Viszont akkor nem tudom azok honnan kapják a villanyt, tényleg szét kell bontani a kötegelést basszus.
De zavaros kicsit, mert az fix, hogy 3 pines csatlakozó van most az alaplapra kötve, te is írod, hogy 3 pines látszik a videóban, de itt az ábrán meg 4 pines minden. Hármassal is működik a fordulatszám szabályzás? (Elnézést ha értetlen vagyok, most van először dolgom vízhűtéssel.)Szerk: Illetve most esik le, hogy én lehet félreértem nagyon a dolgot. A pumpa kábelja megy az alaplapi CPU Fan csatlakozóra oké. A ventillátorokat másikra kellene kötni az alaplapon (Valamelyik chassisra mondjuk?) és semmi közük a CPU Fanhoz?
[ Szerkesztve ]
-
spleenszuru
őstag
Szia!
Itt látszik, hogy a hűtő ventijei bizony 4 pinesek. Sajnos azt nem látom egy videóban sem, hogy a pumpa csati hány pines, mindenesetre a Zalman hivatalos oldalán a ventikre PWM vezérlést ír.
Szerintem mégiscsak érdemes lenne kibogozni a sok kanócot, mi hova lett bedugva.Szerk.: itt látszik, a pumpa 3 pines. Akkor lehet felcserélték az AIO és a CPU FAN csatikat.
[ Szerkesztve ]
Malaka!
-
Win-T
senior tag
Üdv!
Egy havernak tegnap érkezett meg az új gépe amiben egy valamilyen Ryzen proci van egy Asus Prime B550M-K alaplapban. A masinába egy Zalman Alpha24 Black kompakt vízhűtőt szereltetett (PCX-től rendelt, velük is rakatta össze.), de az a probléma vele, hogy fixen 3200-as fordulaton járnak a ventillátorai teljesen függetlenül a gép terhelésétől és így elég hangos. Biosban is ákármit állítunk be (Standard, Silent, Turbo, PVM mód be van kapcsolva) semmi nem változik.
Sajnos annyi kanóc van a gépben (mert persze mindennek is világítania kell) és úgy összekötegelték egy csomóba az összeset, hogy képtelenség a szétbontása nélkül megállapítani, hogy minden hűtéssel kapcsolatos csatlakozó jól és jó helyre van-e dugva. Amit látok az az, hogy az alaplapi Cpu Fan konnektornak négy lába van, de a csatlakozó ami rá van dugva csak három lukas, az egyik láb szabadon van. Lehet ez a probléma? Nem olyan a kábel ami a hőmérsékelt alapon történő szabályozást lehetővé teszi? -
Floyd80
addikt
válasz rvn_10 #18708 üzenetére
Aida-nak mutatni kellene, már 8 éve benne van a plug-in.
NZXT Kraken Monitoring - Hardware monitoring - AIDA64 Discussion Forum
-
addikt
válasz Dragon3000 #18707 üzenetére
NZXT GRID+ V3 vezérlővel lehet vezérelni.
[link]⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
rvn_10
senior tag
válasz MaddeNNNN #18705 üzenetére
Átraktam, így sem az aida sem a cam nem mutat normális adatokat. (nem hiszem, hogy a pumpa ~1000 körül forogna...)
Gigabyte B760M Gaming X, I5 13400, 2x16 DDR4 Corsair Vengeance 3600Mhz, NZTX Kraken X61, Sapphire Pulse RX 5600XT, EVGA Supernova G2 750W, Samsung 850 Evo 128Gb, WD Blue 1TB, Phanteks Enthoo Pro M Acrylic
-
RazoR
veterán
Sziasztok!
Adott egy Z590i Aorus Ultra lap és egy i7 11700K, tervebn van az OC, nem nagy csak egy laza 5GHz all core.
Ehhez keresnék egy kompakt vízhűtést.
A jelenlegi Alpenföhn Dolomit Premium léghűtés nem nagyon bír a procival még alapon sem (ITX házból jövök, abban csak ez fért el) pedig papíron 210W a hűtő TDP-je.240-es radi fér el felül a házban (Meshify 2 Mini)
Köszi!
-
MaddeNNNN
őstag
válasz rvn_10 #18704 üzenetére
Azzal kellett volna kezdeni ha az alaplapodon nincs kijelölt Pump header. Ilyen esetben mindig a cpu fanra kötjük a vízhűtés pumpáját, a ventiket pedig valamelyik system fanra. Így helyesen fogod látni mindkettő értékeit biosban is és windows alatt is.
-
rvn_10
senior tag
válasz Floyd80 #18703 üzenetére
Probáltam a siv-vel es a control centerrel is mindkettő 500 körült ír és vezerelni sem tudom, lehet átkötöm a CPU fan helyére, mert ugye az most üres
Gigabyte B760M Gaming X, I5 13400, 2x16 DDR4 Corsair Vengeance 3600Mhz, NZTX Kraken X61, Sapphire Pulse RX 5600XT, EVGA Supernova G2 750W, Samsung 850 Evo 128Gb, WD Blue 1TB, Phanteks Enthoo Pro M Acrylic
-
Floyd80
addikt
válasz rvn_10 #18702 üzenetére
Nézd meg a Gigabyte saját progija (SIV) mit mutat, de lehet most ez a neve: GIGABYTE Control Center.
Ha CPU-ba van kötve nálam is CPU fan-nak ismeri fel, attól még normálisan kellene mutatnia.
-
rvn_10
senior tag
válasz Floyd80 #18701 üzenetére
Úgy hibas hogy cam 2500 aida 500 alaplara can ugye a pumpa kötve es centillatornak ismeri fel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- iPhone topik
- Apple asztali gépek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- Új bontatlan Alphacool Eisblock Aurora Acryl GPX-N RTX 4090 + Backplate (Referencia kàrtyákh (13429)
- Thermaltake TH360 ARGB Sync Snow Edition AIO Liquid Cooler
- Thermalright Frozen Notte 240 RGB vízhűtés Új 6hó jótállással!
- BeQuiet Pure Loop 280 mm processzor vízhűtő Új 6hó jótállással!
- Be Quiet Pure Loop 360 (360mm es Vízhűtés)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest