- Apple notebookok
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Gaming notebook topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Ma fejezi be karrierjét a Windows 7
- Apple asztali gépek
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Kérdés előtt olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasanyi
félisten
válasz Cray Tyler #19498 üzenetére
A hw gyártó cégeknek nem érdekük hiszen "mindenki" jól jár ezzel, mert újabb vásárlásra ösztönöz ezáltal több bevételt generál. Az userek meg részben tájékozatlanságuk esetleg hozzá nem értésü vagy éppen önigazolás miatt nem ismerik el és írják le mi az ami "rossz" abban amit választottak. Szuper, nem igaz?
-
Cray Tyler
senior tag
válasz UDPSendToF #19497 üzenetére
Valahogy nem érzem elégnek a red flageket a neten ha 13900 vásárlása előtt valaki elereszt jó geek módjára 1-2 search query-t arról hogy milyen cooler volna jó erre a procira. Nem ordítja az arcomba az első 20 találat hogy 360as AIO alatt minden bukó, és a 420 is csak elégséges, de messze nem optimális
-
UDPSendToF
tag
válasz MaddeNNNN #19487 üzenetére
Jóval magasabban vannak a csövek, az első 5-10 percben kiment a pumpából a levegő, szóval elvileg jónak kell lennie.
Viszont ha maxra állítom a pumpát, azért hallható, ahogy a radiátor tetejénél folyik a víz. Elvileg nem okoz gondot, mert gyárilag sincsenek 100%-ig tele az AIO-k, viszont nem tudom, fog-e a pumpa levegőt szívni, ahogy idővel lassan fogy onnan a folyadék.
#19488 turho
Nem feltétlenül akartam push-pull-t, de ha már kaptam az AIO-hoz 3 ventit, és a ház elejében is volt 3 gyárilag, miért ne.
#19489 Dragon3000
Nálam is ugyanez volt, elnéztem a lyukat elsőre. Asus Z790-E-n is így van megoldva.
-
szasanyi
félisten
Én a közepes és a nagyméretű AIO közötti 4-5 fokra gondoltam. FD AIO-ból pedig a Fractal Design Celsius+ tényleg jó, csak az drága.
És a pumpa zaja akkor zavaró igazán, amikor a IDLE közeli állapotú a PC (böngészés, offfice, stream vagy más film, sorozat nézése) mert akkor a ventilátorok halk üzemüek, mert LOAD ugye elnyomja azt.
Bosszantó és tényleg nem egyszerűen megoldható ez, de én csak véleményt mondhatok esetleg tanácsot adhatok (azt sem teljesen objektíven, és mindenre kiterjedő alapossággal). A döntés és a költség is tied. -
JanR
addikt
válasz szasanyi #19494 üzenetére
Igazából a Fractal nagyon tetszik és eközött, meg a Lumen RGB között 10k a difi, így inkább az utóbbit választanám.
De ez a 10 cm-es pumpazaj olyan "bullshit" szagú.. nem tudom, bár ott is adott a 14 napos elállás. Nekem az asztal alatt van a gép. Az arctic amikor műkődött, akkor jól hűtőtte a 13700k-t és nem 4-5 fok volt a különbség. Max. 65 fok volt a CPU ugyan azokkal a feltételekkel. Szóval 84-65 nem éppen 4-5 fok difi. De ha nem a maxot nézem, hanem az átlagot, ami 78, akkor ia 12-13 fok difi volt a víz javára. Mondjuk az 420-as radi volt, most meg 280-ast nézek. Tanácstalan vagyok -
szasanyi
félisten
Az eddig olvasott tapasztalatok és tesztek alapján nekem úgy tűnik, hogy arra a CPU-ra bármit teszel nem lesz hűvös. A kérdés tehát az, hogy 4-5 fokos külnbség mennyi pénzkidobást ér meg neked?
Esetleg tehetnél egy próbát az Endorfy Navis 280-nal, mindenhol jól szerepelt (zajszintet és hűtési teljesítményt tekintve is (pölö Igor's Lab / Kitguru) Legfeljebb elállsz 14 napon belül, de akár jó is lehet. Mit gondolsz?MaddeNNNN: nem csak a zajszint, hanem annak jellege is fontos! Főleg ha - mit a kérdező - különösen fontos szempont. És talán nem olvatad végig a linkelt tesztet:
[ Szerkesztve ]
-
JanR
addikt
válasz szasanyi #19491 üzenetére
Aha, köszi, jó infó. Nekem a "zaj" majdnem a legfontosabb. Jelenleg egy Noctua D15S hűti a 13700k-t, de a 78-84 fok játék alatt nekem sok.. illetve ennél a hőnél már van hangja a Noctuan-nak is. Az Arctic-al befürödtem, így azzal nem próbálkozok újra. Viszont másnál a 420-as radi csillagászati áron van és nem tudom mitévő legyek. Az a lényeg, hogy 14-es ventikkel keresek kompaktvizet, szóval 280, 420-as radi jön szóba. Egyedi rendszert nem építek!
-
JanR
addikt
A Fractal Lumen V2-ők mennyire ajánlottak, kerülendők?
-
turho
addikt
Olyan sokat hoz a push-pull, vagy ez egy "utolsó 10 százalék kicsikarása" effekt?
A Phanteks-nek akkor most jó valóban sűrű bordázathoz ez a típusa? (Zaj, nyomás, stb.)
Pl a P14-hez képest...
[link]Eladó dolgaim, Klipsch R-28F tölcsér+magassugárzó pár, XBOX SX lemezek
-
MaddeNNNN
őstag
válasz UDPSendToF #19485 üzenetére
Amíg nem a pumpa van a kör legmagasabb pontján addig nincs gond azzal, ha felül vannak a csövek.
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
D55
aktív tag
válasz Dragon3000 #19479 üzenetére
Hm, ok Akkor amiről én olvastam azoknál az eseteknél lehet csak a távtartókat keverték össze egyesek(?).
-
UDPSendToF
tag
válasz Cray Tyler #19481 üzenetére
Phanteks G500A. Volt az AIO-hoz 24 hosszú csavar, pull-nak feldobtam a hozzá kapott Corsair ventilátorokat, push-nak pedig azokat használom, amik gyárilag voltak a mesh front panel alatt.
Szépen befért elölre, a 4090 sincs túl közel, viszont le kellett bontanom a ház tetejét hozzá, és a csövek csatlakozása felül van, amit elvileg annyira nem szeretnek az AIO-k.
Felraktam pull-nak a Corsair ventiket, kiszedtem a házventik csavarjait, AIO be a belső oldalra, aztán elölről a mesh panel felől rögzítettem őket a maradék 12 hosszú csavarral az AIO-hoz.
-
ScomComputer
veterán
-
nagyúr
ITT egy egész jó leírás (angolul) és összehasonlítás pár Intel socketről, többek között s1700/s1200, jó méretezett rajzokkal megtámogatva.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Cray Tyler
senior tag
A cooler egy Corsair iCUE H100i ELITE CAPELLIX XT, volt hozzá gyári kit az LGA1700-hoz. És igen, egyszer újrapasztáztam, akkor megnéztem hogy faszán fekszik-e fel, és a válasz sajnos az hogy igen. De most belém raktad az ideget, megnézem megint
Ezúttal roppant tudományos leszek, kész a tervem: CPU meg cooler blokk kivesz, paszta leszed, egymásra tesz a két felület, és van egy jó erős fenix lámpám, azzal adok neki oldalról, így a legkissebb kurva rés is látszódni fog a két felület között.
-
Cray Tyler
senior tag
válasz UDPSendToF #19477 üzenetére
És ezt milyen case-ben követed el? Hogy hákolod fel a pull ventiket?
-
sinya85
senior tag
válasz Cray Tyler #19461 üzenetére
én fogtam egy élvonalzot és megnéztem a procit illetve az aio síklapuságát is.
szar volt mind a kettő 2-3 négyszetmiliméteren érintkezett.
sikba csiszoltam a cuccokat és láss csodát patent lettஜ۩۞۩ஜ
-
D55
aktív tag
válasz Cray Tyler #19476 üzenetére
100W környéke egy közepes léghűtőnek sem szokott még túlságosan megerőltető lenni, úgyhogy ott szerintem valami sajnos nem igazán okés... A felfogatás kifejezetten LGA1700-hoz való? Mert úgy tudom a furatok távolsága egyezik az LGA1200-al is, de az IHS magassága 1700 esetén 1 milliméterrel mélyebbre esik és ez egyes típusoknál állítólag tud kavarodást okozni, általában eltérő távtartók a megfelelőek. Pasztázásnál a nyomatnak lesznek sűrűn a terület nagy részét kitevő egész áttetsző foltjai? Mert az ok, hogy nagy rutinnal szépen meg tudod kínálni, de vajon a végén a kellő nyomóerő is fellép a felületek között?
-
UDPSendToF
tag
válasz Cray Tyler #19473 üzenetére
Nálam is H170i van a 13900K-n push-pull-ban 6 ventilátorral. Undervolttal lehet rajta javítani, jelenleg itt tartok: [link]
Viszont elvileg 13900F-nél nem állíthatóak a feszültségek, bár biztosra nem tudom.[ Szerkesztve ]
-
Cray Tyler
senior tag
válasz joysefke #19475 üzenetére
Sajnos nem lehet hogy bármi rajta maradt volna. Minden levakarok a coolerről (azt a gyári szürke szart meg főleg), és jóféle noctua paszta megy fel csak a procira, ízléses mennyiségben. És sajnos nem 30 secre kellene hogy maxon dörögjön a cpu, hanem adott esetben napokon keresztül
[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
válasz Cray Tyler #19464 üzenetére
Nem lehet, hogy a coldplaten rajta maradt a védőfólia?
Egyébként lehet célszerűbb lett volna 7950X-et venni, az mégis csak kevesebb hőt termel. 30mp-es benchmarkoknál persze mindegy. -
Cray Tyler
senior tag
-
szasanyi
félisten
válasz Cray Tyler #19465 üzenetére
Én nem hiszem, hogy a 360-as és a 420 AIO között (nyilván uo. esetében) lényeges különbség lenne. És a gond szerintem az is, hogy a magas TDP mellett a CPU-k hőátadása sem ideális, ezért is maradnak forrók még a nagy AIO-k alatt is. Én is szenvedek a 7600X-el, mert is hasonlóan problémás. Bár az AIO nagyon jó benyomást tett rám, így kipróbálom a 360-asát is (Arctic P12 PWM PST A-RGB ventikkel persze) hátha.
mumin007: nekem is olyan házam van, tetszik és sztem jó is - bár némi kritika érheti a 2x 16cm ventik zajszintjét. Nem hangosak, de 1000 rpm fölött már jól hallhatóak, pedig azt gondoltam a nagyobb halk marad.De jól néz ki! Próbáltam már sokféle ventit - az agyonhájpolt, drága 120/140 Noctua ventiket is - de ha kellett a levegő az csak magasabb fodulat mellett lehetségesés akkor már egyik sem marad kussban. Szép! De a dVGA alatt mi az a Deepcool holmi?
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Cray Tyler #19464 üzenetére
Ha munkara kell vegyel egy Ryzen Threadripper PRO 5995WX-et mondjuk azt mar nem tudom mivel hutened.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
mumin007
tag
válasz Cray Tyler #19467 üzenetére
5800X3D-t, ami szintén nem egy hűvös darab. És, ahogy a kolléga írta, ez simán kijön 100 ezer alatt.
[ Szerkesztve ]
-
Cray Tyler
senior tag
válasz szasanyi #19463 üzenetére
Köszi a postot, meglestem, és az van hogy a 240-es H100i után azért akarok 420-as H170i venni mert biztosra akarok menni (és a H170i az 120 ezres körül van). A 420-as AIO radiátort meg Lian-Liből a Lancool III tudja fogadni (az meg 80 a másik ezres kb. és így jön ki a 200).
Sír a lelkem, ahogy olvasom soraid, mert én is azt érzem már az eddig látottakból is, hogy ezt a CPU-t nem tudom milyen coolerrel tudnám max TDP-n bőgetni (nyilván nem fogok nitrogénezni). De ha meg nem tudom lehűteni/maxon baszatni, akkor fasznak vettem meg csilliárdokért...
[ Szerkesztve ]
-
Cray Tyler
senior tag
Az instant az instant. Stressz tesztek amiknél előjön: Intel XTU, CPU-Z stressz tesztjei. Bármelyiket indítom el, a gomb megnyomására azonnal 100 fok, throttling. Az XTU szerint 300W feletti érték van, de csak pillanatokra látható. Szépen vissza tudom skálázni kb 180W-ig, azt kb kibírja a cooler. Egy darabig. Tartósan 100-110W-ot tud kihűteni. Most 90 wattra lecsavarva használom, és persze így is GECIGYORS a CPU, csak nem ezért vettem ennyiért. Hanem hogy dörögjön ahogy csak a csövön kifér. Nem sajnálnám rá a pénzt, csak tudjam hogy mi a megoldás
Sajnos dolgozom olyanképpen ahova semmilyen CPU teljesítmény se elég (orthofotók összefűzése multispektrális drónfelvételekből Metashape-el). És ott nagyon nem mindegy hogy a kép 12 óra vagy 8 óra alatt van készen.
-
szasanyi
félisten
Forrófejű, kábé semmi nem hűti le úgy ahogyan szeretnéd. Nézd meg ezt a postot, asszem i7-13700K-ról írta a srác.
Bár azt nem értem, hogy egy ház meg egy 360-as AIO miért lenne 200k-ba... Lian Li LANCOOL 216 50k alatt van, és bár nem tökéletes remek ház jó szellőzéssel. Egy LFII 360 40k alatt beszerezhető. Persze el lehet tapsolni 200k-t is, meg még többt de nem sokkal (vagy akár semmivel) sem leszel előrébb. -
D55
aktív tag
Mennyire instant az az instant, illetve pontosan milyen stressz tesztről van szó, mekkora teljesítményfelvétel jelentkezik?
Referenciaképp pl. nekem a 13600K-val + 120-as LFII-vel ha SSE utasításkészletű stressz tesztet futtatok az OC beállításaimmal akkor olyan 220-225W teljesítmény mellett 20-30 perc alatt sem éri el a 100 fokot, csak max. 96-97-et. Viszont ha indítok egy AVX stressz tesztet pl. Prime95 small FFTs, akkor ott már kb. 275W teljesítményfelvételem jelentkezik és 3-5 másodpercen belül elérem a 100 fokot.
Tehát ha te mondjuk azt mondod, hogy van pl. mérés alapján effektív 240W teljesítményfelvételed és 1-2mp-en belül már 100 fokon vagy, akkor ott valami tényleg nem lehet okés a hőátvétel (IHS alatti STIM, IHS vetület, coldplate, stb...) környékén, esetleg a víz keringésével is lehet gond. Ellenben ha mondjuk egy AVX-es stressz teszt a tiédet a 219W tdp ellenére egy korlátlan PL1+PL2 beállításnak köszönhetően megküldi mondjuk akár 330W-ig és az instant fogalomba is belefér azért 2-3mp inkább, akkor ott már viszont lehet tényleg inkább a hőleadási oldal kevés.
-
Cray Tyler
senior tag
Ez a 13900F még mindig gyanús nekem. 240-es H100i Corsair AIO hűtené, dehát nem megy neki (stressz teszten instant max TDP-re kapcsol ami instant 100 fokos procit eredményez). Itt is az volt a tanács és máshol is, hogy 360 alatt meg se próbáljam. Oké, lesz neki egy 420-as (ez miatt házat is cserélek, egye fene), viszont:
Alaposabban megnézve a helyzet, az van hogy nem fokozatosan emelkedik 100 fokra a hőmérséklet, hanem AZONNAL annyi lesz. Ezen vajon segíteni fog a nagyobb cooler? Mennyivel vezeti el jobban az instant 100 fokot létrehozó hőenergiát a 420as AIO mint a 240es?
Ez most egy laza 200.000 Ft-os upgrade (az új cooler meg az új ház amibe befér). Szóval gondoltam előtte megkérdezem ezeket. Máshol azt írják hogy pasztázzam újra, meg biztos szarul fekszik fel a blokk a procira. Nem, nem fekszik fel szarul, és tudok pasztázni (lehúztam 3 évet szervizben, párszáz gépet összeraktam már, igaz még a Core2Duo korszakban, de pasztázni még tudok).
Szóval a kérdésem, mielőtt kifizetek két kilót: vajon a 420as AIO-val nem fog instant throttlingolni meg 100 fokosra ugrani a CPU? Köszönöm ha elolvastad!
-
MaddeNNNN
őstag
válasz mumin007 #19456 üzenetére
Szia!
Erre less rá.
Ezzel tudsz jó pár fokot fogni.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
szasanyi
félisten
válasz mumin007 #19456 üzenetére
For cooling we used the Corsair iCUE H150i Elite Capellix 360mm AIO liquid cooler and this saw the 5800X3D hit a peak die temperature of 83C after 30 minutes of stress testing using Cinebench R23. This result was recorded in an enclosed case (Corsair Obsidian 500D) with an ambient room temperature of 21 degrees. [link]
Látatlanban én is alacsonyabb hőfokra gondoltam volna, de ez alapján úgy tűnik igen. -
mumin007
tag
Köszönöm szépen az eddigi tanácsokat! Egy utolsó kérdés...egy 5800x3d-nél az AIDA stabilitás tesztje alatt elfogadható érték-e a 85 Celsius fok? Maga a LF II 360 sem zavaróan hangos. A 3 venti 1500-as fordulaton jár. Köszönöm!
-
sixpak
nagyúr
válasz Dragon3000 #19453 üzenetére
Az egy stabil verzió, azt ajánlja a gyártó is egyelőre.
Az összes 5-ös verziót eltávolították közben.[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
sixpak
nagyúr
válasz RVR400 #19452 üzenetére
Őszintén, nem is figyeltem, hogy melyik topikot linkeltem, néhány helyre beírtam, mert akár végleg is hazavághatja a ramokat a szar szoftver, ezt gondolom nem szeretné senki, ha már egy embert megmentek ezzel, akkor frankó.
De amúgy tényleg ez a legfontosabb, mert kurva nehéz két gombot megnyomni.https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
sixpak
nagyúr
OFF: hátha érint valakit.
https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
mumin007
tag
Köszönöm, ez majd nemsokára kiderül. Még egy kérdésem van. A ház teteje alá kerül a radiátor. Melyik megoldás ajánlott? A ventilátorok a radiátor alatt, vagy felett legyenek? Vagy ez teljesen mindegy? Köszi!
-
mumin007
tag
Sziasztok! Megjött az LF II 360-am. Beszerelés közben vagyok. Az mennyire baj, ha a radiátor forgatása közben buborékolást hallok?
-
RVR400
veterán
válasz Dragon3000 #19445 üzenetére
Nem kell olyan sűrűn váltogatni a hardvereket.
-
-
veterán
válasz Dragon3000 #19441 üzenetére
Régebb óta vagyok benne a PC világban mint a legtöbben itt ( 486 érában lett saját PCm először ) ,de eddig összesen 3db eszközöm romlott el 25év alatt ( Quantum Fireball 40GB HDD /Chieftec 410W táp/ XFX AMD RX 470 ) . És még gyárilag hibás termékem nem is volt . Ennyire szerencsés lennék ?
[ Szerkesztve ]
-
D55
aktív tag
válasz Dragon3000 #19435 üzenetére
Vannak persze lehetetlen helyzetek, amikor elfogynak tényleg a választási lehetőségek, de egyébként én is hasonlóképp szoktam eljárni. Hozzáteszem HDD-ből a WD pl. nálam a mai napig megúszta a tiltólistát, holott pl. a Seagate kapásból azért került rá valamikor bő egy évtizede már, mert megtudtam, hogy felvásárolták a Maxtort
Szóval valamiféle józan keretek között lehet ezt, hasznos a társadalom számára ha sikerül a jobb minőség garantálására ösztönözni a gyártókat, főleg amikor valaki nem csak magának vásárol, hanem pl. munkakörénél fogva configokat is állít össze / specifikál
-
Dragon3000
veterán
Mindenből ki lehet fogni gyári hibásat, ha az elsőre úgy gondolkosz, hogy többet nem az a te bajod, ha pl a csere darab is hibás lenne, akkor már megértem, hogy nem szavazol további bizalmat a gyártó felé. Aki régóta benne van a pc világában és sűrűn is cserélget alkatrészeket, akkor már lehet, hogy nagyon sok gyártónál fogott ki gyári hibásat.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
Ha olyan peches lennél mint én, akkor már elfogytak volna a lehetőségek nem lenne mit vásárolnod.
1999-ben kezdtem a PC-s hobbit, azóta nagyon sok hw volt, és elég sok pénzt lapátoltam bele (részben fölöslegesen). Én azt tapasztaltam, hogy ha pechje van az embernek mind1 mit választ (akár prémium besorolású terméket is) mindenből lehet hibás darabot kifogni. Ez az egyik oka, hogy pár éve jelentősen visszafogottan maradt meg ez hobbim. -
JanR
addikt
válasz Dragon3000 #19435 üzenetére
Időnként azért adok 1-1 márkának újra esélyt, de most egy darabig biztos nem lesz arctic-om. Nekem így, ebben a formában csalódás. Ez van.
-
JanR
addikt
-
mumin007
tag
Az itt kapott tanácsot magfogadva, én is vettem egy ARCTIC Liquid Freezer II 360-at. Holnap érkezik. Kíváncsian várom.
-
szasanyi
félisten
EVGA CLC 280 most nagyon olcsón elérhető, ha érdekel valakit.
-
joysefke
veterán
válasz szasanyi #19426 üzenetére
Én 7700X mellett egy 140-es Brocken 3-ról váltottam Liquid Freezer II 240-re és ez az AIO alacsony zajszint-tartományban lényegesen erősebb.
Amikor csere után elindítottam a Cinebench 23-at mind a single mind a multi core pontszám ugyanolyan procibeállítások mellett ugrott egy keveset. Nem annyit, hogy megérje 40E-et kiadni, de bőven mérési hibán felül. És szinte némán elboldogul a procimmal (88W PPT)
Abban egyetértek, hogy nem érte meg, ezt kb már előre is tudtam. Kíváncsi voltam
-
szasanyi
félisten
-
bozont
veterán
Üdv
Van egy Phanteks Entho Pro M házam. Most egy Brocken 2 hűti a processzort és a hűtési teljesítményével nincs problémám. Viszont elgondolkoztam egy ilyen kompakt vízen. Ha a radiátort (2-3 ventisben gondolkozom) a ház tetejére szerelem és kikerül a nagy borda, akkor elvileg javulna a légáramlás? "Szegény" nvme a vga és proci között van, néha melege van, hátha onnan is jobban elhúzná a hőt. Vagy nem ér annyit a dolog?
Jelenleg 2x14-es venti húzza be a levegőt elölről és 1-1 kifelé hátul és felül. -
JanR
addikt
válasz Dragon3000 #19422 üzenetére
Csak a gyári 3 venti van rádugva, ahogy "a dobozba volt".
Ötletem sincs, hogy mitől lehet, viszont az fix, hogy a pumpa nem indul el. Ha már megy, akkor nincs semmi gondom, brutálisan jól hűti a cpu-t. Eddig a Noctua-val semmi ilyen nem volt, nyílván ott csak 1 darab venti pörgött oszt' jónapot.Az a bajom, hogy tudnám azt csinálni, hogy a pumpát rádugom az aio_pump-ra, a ventiket meg külöm vezérlem, de nemár..
-
JanR
addikt
válasz joysefke #19420 üzenetére
Én is néztem mit ír a gyártói oldal. Erősen gondolkodom rajta, hogy visszaviszem, még bőven 14 napon belül vagyok. Mindegy, most ha így megy jó vagyok.. holnap úgy is kiderül egy hidegindításnál. De a következő ilyennél biztosan visszaküldöm a boltba, aztán nálam így le is szerepel az arctic..
-
joysefke
veterán
Igen így gondoltam. akkor nincs ötletem.
Én próbáltam nálam sys fan csatin 0% PWM-mel is megy és vissza is jelez. cpu fan csatin is megy 0%-PWM mellett, de ott nem jelez vissza illetve a FanControl szoftver alacsony PWM beállítások mellett kiírja, hogy valami "felülbírálja".
szerintem ennek a spec sheet alapján nem így kéne működnie (második oldal):
Spec_Sheet_Liquid_Freezer_II_420_EN_update.pdf (arctic.de)lehet hogy a BIOS trollkodik alacsony PWM mellett
Esetleg rakd fel a FanControl-t és nézd meg, hogy Windows alól mit enged. Elég ügyes progi, bár nagy reményeket nem fűznék a dologhoz.
Rem0o/FanControl.Releases: This is the release repository for Fan Control, a highly customizable fan controlling software for Windows. (github.com)[ Szerkesztve ]
-
JanR
addikt
-
joysefke
veterán
válasz Micsurin #19414 üzenetére
A képen a bal oldali volt túl magas, a jobb oldali pedig most simán jó.
G.SKILL Announces Trident Z5 Neo & Flare X5 Series DDR5 Memory, Designed for AMD Ryzen 7000 Series Processors - G.SKILL International Enterprise Co., Ltd. (gskill.com)a gyártó szerint 44mm vs 33mm magasság
egyébként itt sok minden van "élőben":
Completed Builds - PCPartPicker[ Szerkesztve ]
-
Micsurin
nagyúr
válasz joysefke #19413 üzenetére
Tudom pont a Compactot néztük neki mert tetszett neki fehérben, és látva nálam mit megy értelemszerűen neki is LF II lesz csak 5600X-re. (RAM-ból nem tudom mi a magas de FuryBeast RGB-t néztem neki, a gépház hamarabb kiejtős mint az rgb ram )
The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.
-
Micsurin
nagyúr
válasz joysefke #19404 üzenetére
Hehe köszi legalább tudom, hogy páromnak a Mesi2-öt elengedjük... az volt a H700 replacement a szemében de így felejtős.
The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.
-
joysefke
veterán
Belőttem pwm-re és ott már elve nem 0% volt az "alap"-ja. Így kézzel is éreztem, hogy elindul a pumpa.
Igen, valószínűleg a BIOS nem engedi, hogy 0-ra le legyen húzva a PWM jel a CPU csatin, ezzel is védi a procit. házventi csatlakozón valószínűleg engedne 0%-os PWM jelet (BIOS setupból vagy oprendszer alól). Az AIO-d 0%-os PWM jellel sem állna le, hanem a saját tényleges minimumán menne ami ugye a legalacsonyabb zajszintet jelenti. Itt 200rpm környékén mennek a ventik (legalábbis a 120-as A-RGB) és a pumpa is minimumon van.
[ Szerkesztve ]
-
JanR
addikt
válasz joysefke #19409 üzenetére
Nekem az Asus hagyja, hogy elinduljon a gép cpu_fan nélkül, csak rinyál, hogy nincs hűtő, de az is kikapcsolható.
Auto-detect-en volt amúgy a csati, de akkor ezek szerit DC-re állította. Belőttem pwm-re és ott már elve nem 0% volt az "alap"-ja. Így kézzel is éreztem, hogy elindul a pumpa.
-
joysefke
veterán
Na mindjárt teszek egy próbát.
Ha megfogod a slaggot, akkor enyhén érezned kellene, hogy áramlik benne a folyadék.
Szerintem menet közben is át tudod dugni AiO_pump-ról cpu vagy házventi csatlakozásra.
Nekem Tomahawk van szóval nem tudom a tied hogyan működik, de az eddigiek alapján gondolom, hogy engedi elindítani a gépet anélkül, hogy a CPU venticsatlakozóra lenne valami dugva.
Én miután sikerült belőni a cpu venticsatlakozót, megpróbálnám sima házventi csatlakozóval is, mégpedig azért mert ott nagyobb eséllyel van teljes kontrollod, a házventiket jó eséllyel engedi 0% PWM-re levinni a BIOS, CPU venticsatlakozonál viszont ez nem feltétlenül teljesül.
A Liquid Freezer II képes 0% PWM jellel is működni, azt maga bírálja felül.
[ Szerkesztve ]
-
JanR
addikt
4 leállítás és újraindítás után is jó. Szóval a pumpa nem indult el.
Köszi a tippet joysefke![ Szerkesztve ]
-
JanR
addikt
válasz joysefke #19406 üzenetére
Én ebből azt szűröm le, hogy nem megy a pumpa. Elképzelhető hogy DC -re van állítva a vezérlés és olyan alacsonyra hogy nem tudja elindítani a pumpát?
Pont ugyan ez jutott eszembe most. Mert a ventiket elindítja azonnal, és a cpu hőmérséklet is ingadozik 85-100 fok között (éppen nem kapcsol le - nyugi nem hajtom így a gépet). Viszont először elindult úgy a gép, hogy rádugtam a cpu_fan csatira. Leállítás után viszont azonnal rossz volt. Valszeg' a ventiket elindítja, a pumpát meg nem. AiO_pump-on meg elindítja a pumát is, csak ugye a ventik 1800 rpm-en forognak és hát, hangos
Na mindjárt teszek egy próbát.
[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
A BIOS-ban mindenképpen állítsd fixen PWM-re a csatit és már BIOS-ban állíts be neki valami épkézláb fix vezérlést, hogy 0%-nál nagyobb de 100%-nál kisebb PWM jelet kapjon, tehát hogy ne kelljen megőrülnöd, ha BIOS-ban kell túrkálni.
Ha a cpu_fan csatin van az aio, akkor azonnal 90 fok fölé megy a proci hőmérséklet.
Én ebből azt szűröm le, hogy nem megy a pumpa. Elképzelhető hogy DC -re van állítva a vezérlés és olyan alacsonyra hogy nem tudja elindítani a pumpát?
[ Szerkesztve ]
-
JanR
addikt
Sziasztok!
Már napok óta bújom a netet, de sehol nem találkoztam még ilyen hibával.
Vettem egy Arctic LF II 420-as hűtőt. Ezt rákötöttem ag alaplapom aio_pump csatijára. Utána vettem észre, hogy ez nem "szabályoz", 100%-on pörgeti a ventiket. Átdugtam a "cpu_fan" csatiba, ugye ami pwm-be szabályoz. Na most akkor. Azóta valami "szar". Ha a cpu_fan csatin van az aio, akkor azonnal 90 fok fölé megy a proci hőmérséklet. Ha visszadugom az aio_pump-ra, akkor minden hibátlan, hüvös, jól hűt, DE HANGOS. Létezik, hogy a pumpa szar?
Már próbáltam bios resetet, aztan frissítést, újrapasztázást. Átdugtam cha_fan1-re, ami ugyan úgy pwm, semmi. Ha a cpu_fan csatin van a hűtés, azonnal 90 fok a procim.
Alaplap: Asus B760-F (strix)
Cpu: 13700k
A hűtő meg amit írtam.A gép kb. fél éves és eddig egy Noctua D15 volt rajta, amit a hangja miatt gondoltam lecserélni, mert ha melegedett a cpu, akkor azért lett szép szélzaja a hűtőnek. De ilyen gondom sosem volt.
Valakinek valami ötlete? Aio_pump csati "ignorálást" próbáltam, az sem segít. Vagy valami bug lesz, vagy a pumpa lesz a ludas, mert aio_pump csatin mindig jó. Ha más pwm-re rakom, akkor pedig nem. Pedig hallom elindulni a pumpát és a ventik is forognak.
-
joysefke
veterán
Megérkezett a Liquid Freezer II 240 A-RGB, beszereltem, így meg is van első saját kézből való AIO-tapasztalatom. A ventik kialakítása miatt választottam az A-RGB-t, nem a fények miatt. Alapvetően a léghűtéssel is meg voltam elégedve, de szerettem volna egy kis steampunkos életérzést.
Nekem a halkság mindennél előrébb való és ezt tényleg be lehet lőni nagyon halkra. A legtöbb user számára a néma és a Liquid Freezer leszabályozott hangereje között nem lesz különbség...
Ezeknek a 120-as A-RGBs ventiknek 900 rpm-ig alatt házban alig van hangja. Alapjáraton némák. Pumpa is halk. külön dícséretes, hogy PWM-re kötve 0% pwm vezérléssel sem áll meg, hanem a gyári legalacsonyabb sebességre kapcsol vissza, tehát egyrészt hülyebiztos másrészt tényleg az abszolút minimumra szabályoz vissza.
Egy 85C/88W-ra szabályozott 7700X-et hűt és gyönyörűen teszi.
Ami negatívummal eddig találkoztam,
1,
az annyi, hogy a ventiknek van egy szűk, magasabb fordulatszámtartománya, ahol a normál szélzajon kívül egy kellemetlen mellékzönge is megjelenik. Számomra szerintem lényegtelen, mert úgysem engedi el addig a ventigörbém a ventiket.2,
Meshify 2 Compact házba nagyon magas bordás memória fölé nem fért be, le kellett a memóriát low profile-ra cserélnem.[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThermalTake processzor vízhűtés újszerű 6hó jótállással!
- BeQuiet Pure Loop 280 mm processzor vízhűtő Új 6hó jótállással!
- Thermaltake TH240 ARGB Sync Black
- 1db Alphacool NexXxoS XT45 Full Copper 360mm radiátor !
- Új bontatlan Alphacool Eisblock Aurora Acryl GPX-N RTX 4090 + Backplate (Referencia kàrtyákh (13429)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest