- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Léghűtés topik
- Érkezik Magyarországa az LG szuper dizájnos hordozható projektora
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Így építsd a billentyűzeted!
Hirdetés
-
Free Play Days 2024 - 18. hét: Headbangers: Rythm Royale
gp Extraként a Star Wars Jedi: Survort is kipróbálhatjuk 5 óra erejéig.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
A franciáknak elege van abból, hogy minden gyerek mobilozik
it Vissza akarják szorítani a gyerekek és tinédzserek közösségi média- és okostelefon-használatát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz body007 #3728 üzenetére
A kézi darálót gondold át. A belépő kategória (pl Hario mini Mill) esetén annyit kell tekerni egy kávéért, hogy előbb-utóbb a csudába kívánod. Ebből a keretből talán egy 2 és egy 4 személyes kotyogót vennék egy olcsóbb (de nem propelleres) elektromos darálóval (és jobbfajta friss kávéval etetném, így biztos lenne afejlődés, bár a presszókávé krémessége hiányozni fog, még aBialetti Brikka esetén is ).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
looser
addikt
válasz body007 #4531 üzenetére
Egy őrlőre (nem propelleres, hanem őrlőköves vagy tárcsás) mindenképp szükséged lesz, hogy jó kávékat készíts. Az előre darált (kockára vákuumozott) szemcsemérete nem megfelelő, csak a kotyogóshoz. A Graef CM 702 belépőszint, de nem lőhetsz vele mellé, sokaknak van vele tapasztalata. Esetleg kipróbálhatsz innen egyet a lista elejéről, de a kevés fokozat nem sok jót sejtet, a propelleres darálónál viszont használhatóbbak ezek is, ha most nem tudsz többet áldozni rá. Tök jó, most látom csak, hogy már elég nagy a választék ebben az árszegmensben, régebben gyakorlatilag csak a Delonghi KG79, KG89 voltak, utána a legkisebb Graef.
Jó kávékat!Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
senior tag
válasz body007 #4549 üzenetére
Igen, szűkíti. Egy nem nyomásfokozós kávéfőzőnél a kávé őrlésének a finomságával állítod be hogy megfelelő legyen a rendszerben a nyomás, tehát ne zubogjon át a víz a kávé pogácsán. A nyomásfokozós szűrőnél pedig maga a nyomásfokozó rész látja ezt a feladatot, ebbe rakhatsz akár bolti őrölt kávét is.
nyomásfokozós szűrő vs. sima szűrő.
De van olyan kávéfőző ahol a karban van a nyomásfokozó és sima szűrő van benne.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
konzumpro
senior tag
válasz body007 #4553 üzenetére
Ha elég finom az őrlemény, nem szalad át a víz rajta, hanem szép lassan, egyenletesen folyik le. Ha túl finom az őrlemény, be is fulladhat a gép, elakad, nem folyik le.
Ha nagyobbra darálod, gyorsabban fő le, hacsak nem használsz valami nyomásfokozót, ami a kávé után megakadályozza a gyors folyást, ez lehet egy apró fúvóka, mint a duplafenekű kosaraknál, vagy rugós szelep, mint a DeLonghi nyomásfokozós karokban.Amit már nagyon finomra kell darálni, az fanyar tud lenni és erős, török kávéhoz hasonlóan iszapos. Ilyenkor jobb lehet az eredmény pár fokozattal durvábbra őrölve és nyomásfokozóval lefőzve.
Vagy friss kávéval.
-
addikt
válasz body007 #4558 üzenetére
Na megvolt a próba (a reggeli kv). Szerintem tök finom amit lefőz Mondjuk csak automata gépekhez tudom hasonlítani (otthon is az volt, melóban is az van) de azokat sztem hozza. Egy régi darálóval daráltam (az is szarvasi ) nem túl apróra és teljesen jó lett így elsőre.
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
soldier2
őstag
válasz body007 #4582 üzenetére
15bar a pumpa max nyomása, de ez több a kelleténél, ezért profibb gépekben 9 bar köré van állítva a nyomás egy plussz eszközzel, vagy a még profibb gépekben állítható a nyomás (akár 6 bar is elég bizonyos kávéknak, de ez már a hardcore topic témája lenne). A lényeg, hogy a 15 baros varázsszó mögött egy 5-10 000 ft-os alkatrész megspórolása áll (amit a gyár nagy tételben még olcsóbban venne meg, de még be is kell építeni), cserében a magasabb nyomás hajlamos csatornákat kialakítani (mint árvízkor a gáton a buzgár ), emiatt az elkészült ital is rosszabb ízű.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz body007 #4586 üzenetére
Nem a szűkítő, hanem az OPV (over pressure valve). A víz egy részét visszavezeti a elvezeti (csepptálcába, vagy a pumpa elé a vízkörbe) a lényeg, hogy a szelep után a nyomás max a beállított érték lehet.
A csatornák nem mindig látszanak szemmel, de ha olyan karral készítesz kávét aminek levágták az alját (látszik a szűrő) akkor spriccel veszettül. A lényeg azonban hogy a kávé ízén érződik. Azt azért hozzáteszem, hogy ez vsz egy bolti szemes kávénál annyira nem nagy különbség, ha nem szeretnél világos pörkölésű kávékkal foglalkozni, és elmélyülni az egészben, ezért ne fájjon a fejed Ha meg előre darált kávét használsz, akkor végleg értelmetlen a gépen bármit fejleszteni/cserélni.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
konzumpro
senior tag
válasz body007 #4725 üzenetére
Nem hülyeség, kialakul a napi rutin, sokszor évek alatt. Fel kell tudni ismerni, mi az ami tényleg hozzáad az eredményhez és mi az ami csak pótcselekvés.
Én annyit őrölök, amennyi kell a kosárba, ami kiszóródik az a zacckiütőbe kerül. Fél grammok, pangó őrlemény, tamperra és kosár oldalára tapadt kávéról van szó, mert a tamper nem illeszkedik pontosan a kosárba. Ezért is fontos a megfelelő eszköz. Pontos tampernél kevesebb a hulladék is.
A szétszóródó maradékot ecsettel gyűjtöm össze, a zacckiütőbe kerül.
Sage őrlősnél a tálca szépen benyelt minden hulladékot, csak a tamperelés koszolt.Automatánál most a napi rutin egy negyed vileda amivel gőzölés végén letörlöm a gőzcsövet, nap végén pedig a főzőegység hátuljáról szárazon lesöpröm a maradék őrleményt mosogató felett, ha van feltapadt zacc akkor kancsós vízzel lemosom. Nem áztatom, nem vizezem össze az egész főzőegységet ha nem muszáj. Így hogy nincs rajta vízkő, és alig van zsír, nem tapad rá zacc, tiszta mindig.
A tálcából is szűrt vízzel öblítem ki a zaccot. A legtöbb zacc a főzőegység alatti kis tálcában és persze a zacctartóban marad. Összesen kb. fél liter szűrt víz kell ehhez a napi karbantartáshoz. -
kory24
őstag
válasz body007 #4725 üzenetére
Kotyogós alját megengedem vízzel, mérlegre rakom (ami a konyha pulton van), tárazom és teás kanállal óvatosan belepakolom a kívánt mennyiségű (fix gramm) kávét.
Mivel nem kell púposan rakni vagy tömöríteni ezért általában nem megy mellé semmi kávé. (de ha mégis menne akkor az a mérleg lapjára ahonnan leseperhető)
Ha lefőtt, akkor csap alatt hideg víz lehűtöm, elmosom, szét szedem zacc megy egy gyűjtőbe, majd csap alatt belül is ki mosom és kész.
Miért váltottál autómatáról kotyogósra?
Én épp fordítottjára készülök :) -
RetepNyaraB
veterán
válasz body007 #4725 üzenetére
Konyhapulton molyolok, hely van elég, végén letörlöm vizes ronggyal azt' csókolom. Zacc egyben megy a kiütőbe, vagy a növények alá.
A kotyogós szűrőjébe is lehet méretre betöltőt venni, akkor a szóródó szemét is megszűnik"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz body007 #4729 üzenetére
Aha. Nyilván olyan gépnél ami nem szívja le a vizet a pogiról, nagy lesz a redva. Én régebben otthagytam fél órára a csepptálcán, utána már nem csöpögött (annyira) 🤷♂️
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz body007 #4869 üzenetére
Ha szimplafalú kosárral használod, ahhoz kellene jó őrlő is, hogy ne csak átzúduljon a víz az őrleményen, hanem kellő finomságú őrleménnyel beálljon a fenti képen látható szép lefolyásra.
És akkor még kérdés mennyire hőstabil a termoblokk ami benne van. Nálam most szinte rágőzölt a kávéra az amúgy állítható hőfokú karos, simán ingadozik tíz fokokat, ki kell tapasztalni mi mennyi, de ahhoz hőmérő kéne, vagy PID. De ez már trabantból versenyautót kategória.
Páran azért PID-eltek már műanyag Delonghit is, meg naked kar, szimplafalú kosár... Bár abban éppenséggel kis bojler van, ami talán tud egy szimpla erejéig hőstabil lenni.[ Szerkesztve ]
-
-
#49155328
törölt tag
válasz body007 #4891 üzenetére
https://www.alza.hu/catler-cg-8011-d5691547.htm + OSZIKEDVEZMENYEK20 = 30790,-
-
hyperspace
őstag
válasz body007 #5054 üzenetére
Van a dobozban egy kis műanyag zacskó, benne 2-3 darab fém alátét. Egyet tegyél be a leírás alapján. Eltérő vastagságúak az alátétek, a vastagabb nekem nagyjából 10 klikkel tolta el ugyanazt a szemcseméretet. Ki kell tapasztalni.
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
inf3rno
nagyúr
válasz body007 #5056 üzenetére
Kíváncsian várom a véleményed, hogy megérte e megvenni. Én még meditálok egy sort rajta mielőtt rászánom magam. Azért mégis csak 2/3 annyiba fáj, mint a kávé főzőm...
Az is érdekel, hogy kávé mellett tud e olyat jól darálni, mint dió, mák, stb. Mert akkor inkább veszek ilyet, mint külön darálót mindenre.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz body007 #5078 üzenetére
Magyarul vakszűrő. Csak háromjáratú szeleppel szerelt gépek esetében érdekes. A kis alap karosok nem ilyenek.
Disztribútor meg igen drága mulatság (mármint a jó profillal rendelkező) és még úgy is vitatott a haszna. Nem kell az neked egyelőre.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz body007 #5356 üzenetére
Részemről továbbra is pallyotzot és a kapuczinert ajánlom; jó árban megbízható minőséget árulnak. Kapucziner hajlamos sötétebbre pörkölni általánosságban, ez ízlés dolga.
Régebben sokat vásároltam avx-ről, őket elengedtem, mert voltak minőségi gondjaim, ill. furcsán egyformára gyártanak mindent. Illetve ők a Magyar Cápa a kispörkölő piacon
Ha nincs viszonylag jó minőségű, hőstabil géped (a kis műanyag nyomásfokozós gépek nem ilyenek), a világos kv-kat nem feltétlenül erőltetném.Ja, általános készítési irányelvek vannak persze.
Sötét pörköt kb 1:2 arányban (15g kv->30g ital, 25-35s lefolyási időt megcélozva.
Világosat finomabbra őrölve, hosszabb lefolyással (akár duplázva), inkább 1:2,5-1:3 arányban. Ha van lehetőség játszani hőfokkal, előáztatással, az már hardkór totyik.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Új hozzászólás Aktív témák
- Az iPadOS-re írt appokra is díjat vet ki az Apple
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Path of Exile (ARPG)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Építő/felújító topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen