- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
Ennyire nem vagyok mekgájver, bár annakidején a Hario-t akkus csavarozóval hajtottam, amíg nem lett meg az Iberital :-)) A juta zsák esetén a kezdeti szellőztetést gondolom hasznosnak és ilyenekben volt (van?...) jelenleg is a lepörkölt kávé több helyen. 10+ éve nem voltam ott, de a Westend Intersparban voltak zsákos kávék, mindig belefugtam a kezem és szagolgattam :-) Szerintem nem ördögtől való. Tényleg nem akarok hülyeséget írni, de úgy tudom, egy pár napra, egy hétre szükség van szellőztetésre pöri után, ezután pedig mehet egy visszazárható tasakba.
(#5194) Silent77: akkor kipróbálom tűzhelynél én is. Remélem az egy kilóból lesz legalább egy csészényi megfelelő :-)
-
inf3rno
nagyúr
No nekem megjött az alza kávé, már csak a darálót várom hozzá.
-
#49155328
törölt tag
Remélem ez is jó lesz.
https://logout.hu/tema/fozocskes_topic/hsz_6791-6791.html -
Nem rég vettem egy ilyen kis kézit, de szerintem ugyanaz mint a lábas. Etióp Kézi Pörkölő
Eddig kb 500gr-ot pörköltem vele. Mind azonnal megkóstoltam. Nekem ízlik, lehet mert saját készítés, de bejön.
Úgy érzem egyelőre maradok ezen a vonalon. Szemetel, de én tűzhelynél csinálom. utána alapos takarítás. -
Dorian
félisten
válasz
pető bá' #5140 üzenetére
Következőt próbáltam ki:
Eddigi 17-17,2 helyett 16,5g 4-es őrlésen: Ez már iható, bár enyhén alul kivonatoltnak tűnik (?) Mennyiség is rendben 30mp-es átfolyással.
(Próbáltam ugyanígy 16,5g-ot 3-as őrléssel, az ugyanúgy savas maró cucc, csak kicsit több, mint a nagyobb mennyiséggel.)
Azt hiszem körbe lőttem ezzel a kávával a lehetőségeket. -
Barátom szomszédja egy rozsdamentes tepsiben teríti szét egyenletesen a zöld kávét és hőlégfúvóval nyomatja az első reccsig.
Szemre jól nézett ki amit pörkölt, de kóstolni még nem kóstoltam.
Abban a juta zsákban szerintem csak megdöglik a kávé.
Én kiürült szelepes, simítózáras kávés zacskóban tárolnám. -
looser
addikt
Otthoni kávépörköléssel mik a tapasztalatok? Csinálja valaki lábosban, esetleg valami nem túl drága kütyüvel? Próbaképp vettem egy kiló zöld kávét és első körben pörkölnék egy 50-100 grammot kíváncsiságképp. Ha jól láttam a videókban, a közben keletkező pernye miatt érdemes szabadban csinálni (lábos) vagy eleve olyan eszközzel, amely felfogja a repkedő izéket. Popcorn gép esetleg? Illetve néztem még a pörkölt kávé tárolására alkalmas kisméretű szövött zsákot ("juta zsák" néven van), ez kapható Budapesten valahol?
-
looser
addikt
Ezt a fb tolta az arcomba, ti ismeritek? Egész jó árú pakk.
Berka kávécsomag 4x250g -
válasz
RetepNyaraB #5179 üzenetére
szerintem nyomásfokozóval inkább ízre érdemes menni, mert a csapolási idő.. hát mondjuk úgy hogy meg van hack-elve
-
sherlock82
senior tag
viktorhu
RetepNyaraBKöszönöm az ötleteket!
-
válasz
sherlock82 #5182 üzenetére
Hát, legalább rakd levegő elől elzárt zacskóba, hűtőbe és idd meg mihamarabb.
-
viktorhu
veterán
válasz
sherlock82 #5182 üzenetére
Ha nem zavar az eredmény, idd meg, sokan isznak olyat, aztán fél év múlva már fintorogni fogsz az ötlettől
Én már a filterkávés korszakomban is frissen daráltam - ott messze nincs olyan jelentősége, de az aromáját úgy is nagyon gyorsan elveszíti (kb. mint hogy a borsot a használatkor őrlöd vagy előre daráltat használsz) - pont az a szemes kávé lényege, hogy mindig frissen őrölt kávét igyál.
Tényleg, akkor még a Tescoban lehetett önkiszolgáló módon kimérve mindenféle kávét venni a zöldséges részen - etióp, kolumbiai, perui, brazil stb.
-
válasz
Taltos0711 #5180 üzenetére
Pontosan!
De az eleje még lapos, ott könnyen meg lehet állni. -
Taltos0711
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #5179 üzenetére
Így kell elindulni a lejtőn?
-
-
-
válasz
Taltos0711 #5175 üzenetére
nyomásfokozós kosárral nem lehet az őrlésfinomsággal jelentősen szabályozni a lefolyást.. vagy ez csak az én fejemben van meg így?
mindig ~15 baron fog nyitni, nem lesz soha ilyen csepegős csapolás, teljesen valid az, hogy 10-20sec alatt átfolyik vagy befullad vagy ihatatlan. legalábbis nyomásfokozós szűrőkkel nekem nem sikerült mást elérni. Később sima kosárral és ugyanazzal a géppel már lehetett nézegetni a lefolyást..
-
válasz
Taltos0711 #5175 üzenetére
Símán lehet, hogy a friss kávéval már ezen az álláson
is be fog fulladni.
Az Alza jó lesz sztem, általában friss szokott lenni. -
Taltos0711
csendes tag
Őrölni szerintem simán le tudom olyan finomra, hogy megáll a gép is, mint a szög
. Sok segítséget írtatok, ebből nekem az kezd látszani, hogy finomabbra kell állítanom az őrlőt és friss kv kell, mert csak az egyik megváltoztatásával nem lesz jó az eredmény.
Szigethalom-Taksony vonalon mozgok. Néztem azt az Alza caffee-t, amit RetepNyaraB írt, azt be tudom szerezni, van egy box pár km-re innen. -
válasz
Taltos0711 #5171 üzenetére
Biztos. Egy döglött kávét sokkal finomabbra kell őrölni ahhoz, hogy ideális körüli lefolyást kapjál, vagy épp nem is lehet annyira finomra állítani az őrlőt. Ha leírod, hogy merre felé laksz, akkor lehet tudunk ajánlani beszerzési helyet a kávéhoz.
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #5156 üzenetére
Hát el tudnék képzelni egy testesebb, sűrűbb eredményt... Befullasztani simán be tudom én is, az őrlő szerintem rendben van. Próbáltam én már finomabbra állítani, de akkor a Dorian-nal hasonló dolgok jöttek elő, keserű, fura lötty lett belőle. Ezért álltam meg ennél a fokozatnál. Aztán lehet egy friss kávé teljesen máshogy viselkedne finomabb őrlésnél...
-
#85578752
törölt tag
válasz
sherlock82 #5168 üzenetére
Amennyi a darálás és főzés között van. Egy egyengetés és tamperelésnyi idő. 5-10 másodperc. Újabb 5 masodperc felrakni a kart és alárakni a csészéket.
-
sherlock82
senior tag
Kv főzés előtt mennyi idővel szoktátok ti ledarálni a kávészemeket?
-
#49155328
törölt tag
válasz
Taltos0711 #5121 üzenetére
Nem a legjobb de tessék.
https://mega.nz/file/m49BESQa#gH7p0HIipYf30bL6DVl_ZNdNg7uxxmThhZDxuindvfI
Ez 17,5g kávéból lett.
A csörgés a poharak a gép tetején. -
#85578752
törölt tag
válasz
eastsider #5165 üzenetére
Hideg a hivatalos, Kávékalmár mérései alapján.
Művészet eltalálni, Mokával és Mokinával én legkisebb rózsán szűkítővel beállítva legkisebb stabil lánggal főzök. Brikkával ugyanezen nagy lánggal. Vízmennyiségekkel lehet a hőfokon (is) változtatni, de ez ugye befolyásolja az arányt is.
Szerintem karossal könnyebb beállítani a megfelelő lefolyást. -
eastsider
nagyúr
válasz
#85578752 #5163 üzenetére
Én is erre jutottam.
Szerintem csak bizonyos szériáknal volt. Enyembe 2013 van több helyen írva. Alig volt használva... Kizárt hogy Salvatore Palermobol kiszerelte volna ezt belőle (tőle vettem eBayen). Szeintem én szeretem le ezt először. Fel óra Google után is erre jutottam.
Mi a konszenzus előre forralt/ nem forralt víz ügyében?
Arra rájöttem, hogy közepes villanyrozsan érdemes főzni..Azon gondolkodtam, hogy először meg kell tanulni brikkaval főzni, utána nézek gaggia babyt... Csak ott már bonyolódik a dolog egyre inkább. A konyhában a hely pedig limitált
-
#85578752
törölt tag
Mai tapasztalatösszegzés: érdemes a pörkölést is bevonni a kávézási folyamatba, ahelyett hogy bonyolódna a helyzet, egy csapásra érthetővé válik.
Röviden, főzéskor a hőfokkal lehet kicsit korrigálni, amit a pörkölés folyamán elbaltáz az ember, az 1-es Mokával mivel nem nagyon van ilyesmire lehetőség, nagyon jól kiderül mennyire sikerült kiegyensúlyozottra egy pörkölés. -
Taltos0711
csendes tag
A Hario simán tud még finomabbat őrölni, szerintem legalább 6 fokozat van még... Próbáltam már finomabbra, de ott fura volt, keserű és alig volt crema-ja. De majd keresek valami friss pörkölést, aztán majd azzal kísérletezek. A kotyogós szerintem ennél silányabb, bár biztos abból is lehet komolyabb szintet megütni...
-
-
válasz
Taltos0711 #5152 üzenetére
Ha finom, ízlik, akkor mindegy az egész és hurrá!
Ha nem az igazi, akkor lehet töprengeni. Muszáj lenne venned valami friss (értsd kb 2 hetes pörkölésű) kis adag, kézműves cuccot és kipróbálni. Ha szépül a lefolyás, meg is van a bűnös. Ha továbbra is elégedetlen vagy, lehet gondolkodni, de én egy hario skerton pro-val kezdtem a lejtőn csúszást egy aldis karos\nyomásfokozós társaságában. Simán be lehetett vele fullasztani a gépet. Tehát vagy az őrlőd reménytelen (ha eddig megfelelt, akkor ez nem túl valószínű), vagy rossz a kávéd, esetleg egyszerűen finomabbra kéne őrölni mégis. -
iatti
aktív tag
válasz
Taltos0711 #5152 üzenetére
ez elég gyors lefolyás,meg sok az 1:4. megnéztem az első hozzászólásod,hogy mivel nyomulsz. nem lehet hogy az a harió adta meg magát? azért az nem egy combos cucc. gépet akkor kellene vízkőmentesíteni,ha nem jönne belőle a víz. avval szerintem nincs itt gond. ennél többet ezekből a kávékból nem tudsz kihozni,azért is gyors a lefolyás./hiába volt ez a legfrissebb ami találtál otthon
/ nekem ez kotyogós állagúnak tűnik,de ha neked ízlik,akkor jó. pár sorral feljebb rakott ide sz.zs két videót. na ott van a jó lefolyás.
-
válasz
Taltos0711 #5152 üzenetére
A lefolyást nézve ez is döglött szerintem, azért szőkül ki annyira már viszonylag hamar és jön le gyorsan.
jah és az a Hario nem biztos, hogy alkalmas
presszó finomságot konzisztensen hozni. -
Taltos0711
csendes tag
[link] Na, sikerült végre egy videót összehoznom... Mondjuk itt pont nem látszik a korábban felvetett problémám és jó is lett a kv. Ez a legfrissebből készült, ami itthon van, így akkor lehet tényleg megdöglött a többi...
Viszont a kivonatolás ilyen volt mindig, 10 mp. 14 gramm van am a kosárban, és 2x25 gramm folyt le. Ez 1:4 arány majdnem, ha jól értelmeztem...
Vélemény? -
Toobee
veterán
válasz
sherlock82 #5145 üzenetére
Szóval csak annyi, hogy Frei árban lehet venni valóban jó minőségű kávét. Van, aki le is őrli neked, de ha nem ver a földhöz, ~30k magasságában be lehet lépni a motoros és a kézi őrlők világába is, ami egy sokkal magasabb minőségi szintet eredményez a csészében. Van ilyen kissé elcsépelt mondás, hogy a zöld kávé 3 hónapig, a pörkölt kávé 3 hétig, az őrőlt kávé 3 óráig őrzi meg a frissességét.
-
sherlock82
senior tag
válasz
hyperspace #5144 üzenetére
Köszönöm, ezt az oldalt nem ismerem, el is mentettem !
-
-
hyperspace
őstag
válasz
sherlock82 #5142 üzenetére
Annyi pénzért elég jó kávékat lehet venni kis magyar pörkölőktől, szerintem ne ragadj le egy kávénál. [link]
-
Toobee
veterán
válasz
sherlock82 #5142 üzenetére
iPhone + divatos lépő, mégse specialityt iszol növényi tejjel? Hová tűnt a mai világból a valódi érték?
-
sherlock82
senior tag
Vettem pár Cafe Frei őrölt kávét.
Lehet átszokok erre, az omnia és a többi bolti kávé helyett.
-
eastsider
nagyúr
sziasztok,
meg mindig brikka 2.
mitol lehet, ha "kohogve" jon le a fozet?
probaltam mar forralt vizzel
kicsit jelzes ala love a vizszintet,
durvabb orlemennyel
ami kicsit segitett az az, hogy 3-as helyett 6-oson foztem
nincs lenyomva az orlemeny, csak lehuzva, hogy ne legyen piramis
kave most epp L'OR CREMA ABSOLU PROFOND
[kép] -
Dorian
félisten
válasz
pető bá' #5136 üzenetére
A tököm tele van az egésszel.
Most kipróbáltam a 4. helyett 3. őrléssel. 35mp alatt is csak gyűszűnyi mennyiségű (18,5g) keserű maró ihatatlan cucc jött ki.
Ok, akkor visszaállok 4. őrlésre. 35mp alatt ugyanaz a szar, csak minimálisan több mennyiség.
Harmadik próbálkozásra ugyanúgy 4. őrléssel 25 mp alatt lejött 45g, mondom tök jó. Ez meg savanyú volt.
Kezd nagyon elegem lenni ebből az egészből. Talán túl erősen tamperolom? -
waxos
csendes tag
Ha nem váltogatod sűrűn a kávékat, akkor elég lesz csak addig méregetned, amíg nem találod meg a jó lefolyást, beállitást az adott kávéhoz. Utána már a lefolyásból úgyis látod kell-e még később egyáltalán korrigálni vmit. Ha ugyanúgy jön le, akkor csak az őrlőbe kerülő mennyiséget mérd.
-
Dorian
félisten
válasz
ribarszki #5131 üzenetére
Korábban ha az őrlőt finomabbra vettem, akkor többnyire egy sötét, maróan keserű szart kaptam.
Ilyen őrlőt használok a 31-ből 4. finomságon: [link]
Ilyen géppel: [link]
A kávékat frissen pörkölve rendelem és rendeléstől 1 hónapon belül, bontástól 2 héten belül tuti elfogyasztom. Pl. most ilyent bontottam: [link] Ezt majd ma megpróbálom egyel finomabbra őrölni, 35mp-es lefolyással.
Szóval itt csak a hozzáértésemmel lehet gond.waxos:
Eddig sosem méregettem, most reggel gyorsan megnéztem nagyjából mennyi. Azért írtam, h ml/g mert kb a két szám ugyanaz volt.
Mindig közepesen sötét pörkölésű kávét veszek.
A képletbe a tamperolási erő hogyan játszik bele? Mert csupán ezzel is totál fel tudom borítani az egészet -
waxos
csendes tag
Ha az inputot grammban méred, akkor az outputot is abban kellene, mert ez ad pontos eredményt. Ha közben ml-re váltogatsz, az tévútra visz. Grammban mérve jobban fogod látni melyik kávénak milyen kivonatolási arány áll jól (input output arány). Klasszik kávénak általában az alacsonyabb, világos pörkölésnek a magasabb szokott jól állni. Ha sikerül elérni a kívánt mennyiséget, de mondjuk túl gyorsan, vagy túl lassan jött le, akkor az őrlő beállitásával tudod befolyásolni a csapolás idejét.
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
ribarszki #5131 üzenetére
Van több fajta kávénk (amiről most már le kell szoknom, tudom
), de Dallmayr Prodomo ill. Lavazza Qualitá Rossa a leggyakoribb, amiből főzünk. Meg van egy kis Pascucci Bio, ami mondjuk valszeg a legjobb ebben a mezőnyben.
Őrlő meg szerintem rendben van, az egy Hario Mini Mill Slim plus.
-
ribarszki
őstag
Így nem igazán jó. A 17grammból 25-30mp alatt 35gramm kávé jöjjön le. Az már egy tankönyvi lefolyás. Nálad túl gyors a lefolyás, nincs ideje kioldódnia a savaknak, lapos lesz a végeredmény. Illetve savanyúbb.
Próbálj meg az őrlőn finomítani. De ha döglött a kávé, akkor nem tudsz elég finomra zárni, egyszerűen átszalad a víz. Crema nélküli fekete levet kapsz.
Illetve Taltos0711 milyen kávéból főztök? Mivel daráltok?
-
Dorian
félisten
Na akkor nem tudom mi van. Most reggel gyorsan megmértem, nálam a 17 g-ból főzött (dupla vagy hívhatjuk akárminek) kávé 25mp-es kifolyási idővel olyan 60 ml szokott lenni. Most csináltam 35mp-cel, 75 ml/g lett. Ez így nem jó? Mért nem?
-
válasz
Taltos0711 #5126 üzenetére
Szerintem kávénál a gramm és a milliliter az nem annyira van pariban egymással, devmegfogom nézni este ha otthon leszek. Minden esetre g-ban “illik” mérni, ha már mérünk, de ez már lassan HC téma lesz
. Az én videóimon amúgy 16 g kávéból csapolok 30, illetve 17 g kávéból 34 g italt.
-
ribarszki
őstag
válasz
Taltos0711 #5126 üzenetére
A szimpla kávét 7-10 gramm közötti mennyiségből készítjük. A nagy könyv szerint (ettől el lehet térni) az 1:2 arány az ideális. Tehát 8gramm kávéból 16gramm/ml kávét csapolunk. Ez a szimpla.
A dupla esetében 17-20 gramm körüli kávét duplázunk, tehát 34-40mk kávét csapolunk. De vannak kávék amiknek jobban áll az 1:1.5 arány. Ott akkor 20gramm kávéból 30ml-t csapolunk. A világosabbaknak pedig mehet 1:3 arány is..Itt egy saját videó 9 grammos szimpla csapolásáról.
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
#49155328 #5117 üzenetére
Nézegetem itt a linkelt videókat és matekolok...
Most akkor ha jól értem, te egy dupla adagot főztél le. De úgy tudom, hogy 1 g (kész)kávé kb. 1 ml-nek felel meg. Tehát akkor te 32 ml-t főztél le. De nem úgy van, hogy 1 oz (ami kb 30 ml) az egy eszpresszó? Dupla adag őrleményből lett egy adag kv?
Bocs, ha hülyeséget írok... -
válasz
Taltos0711 #5124 üzenetére
Vsz. normális (nem döglött) kávéval össze kellene jönnie.
Friss alatt azt értem, hogy 1-2 hónapnál nem régebbi pörkölés . -
válasz
Taltos0711 #5121 üzenetére
-
ribarszki
őstag
válasz
Taltos0711 #5121 üzenetére
Ez egy teljesen jó lefolyás. Nekem szokott lenni 40-45mp lefolyásaim is 2:1 arányban. De a világosabb pöri jobban elviseli a hosszabb lefolyast.
-
viktorhu
veterán
válasz
Taltos0711 #5114 üzenetére
Ha feltolod három kilóig, akkor lemegy az ára.
-
inf3rno
nagyúr
Közben rájöttem, hogy a Dedica-hoz kapott kanál nem véletlen olyan formájú, amilyen. A nyelével le lehet húzni a kávé felesleget és az aljával lehet tömöríteni.
Az élet apró örömei.
-
#49155328
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás #5116 üzenetére
Ja, ez 3 hete még csak 4000 volt.
Már minden drágul. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Taltos0711 #5114 üzenetére
ooh, gyökkettő UI, ha 4 kilót veszel (16 db zacsit), akkor 4400
sorry
-
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #5109 üzenetére
Monduk sztem ketten nagyjából megiszunk 2 hét alatt 1 kiló kávét.
Más:
Ezt a kivonatolási arányt nem értem. Mármint ti patikamérlegen méritek közben, hogy hány gramm kávénak kell lefolynia?
A főzőn a lefolyást 25-40mp-ig lehet állítani. Viszont azt vettem észre, hogy 25 fölé állítani teljesen értelmetlen, mert vagy baromi sok, de híg löttyöt ad, vagy ha ezért finomabbra darálom, akkor meg az elején alig folyik valami és egy keserű szar lesz az egészből.
Jelenleg úgy csinálom, hogy a 25 mp-et vettem fixnek, (de valamelyiknél 20-nál leállítom) és a kávéfajtától függ, hogy milyen finomra kell őrölnöm, hogy ne legyen se savasan keserű, se hígan savanyú. + A tamperolással is frankól el lehet szúrni az eredményt.
Utálom a sokismeretlenes egyenleteket... -
eastsider
nagyúr
válasz
Taltos0711 #5112 üzenetére
4x250-esbe vegyed
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #5110 üzenetére
Köszi! Bár nálam 4990 a kilós ár...
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #5109 üzenetére
Köszönöm a sok infót, megpróbálok akkor egy videót összehozni...
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
RetepNyaraB #5109 üzenetére
-
válasz
Taltos0711 #5108 üzenetére
Dehogy kellett volna. Az még egy mihaszna pénztemető...
Sztem az Alza kv-nak 5k Ft alatt van kilója, majd csak belinkeli valaki, aki szokott onnan rendelni.Dorian@ fajtája is válogatja, a sötét, pláne sok robusztás cucc jobban bírja. De simán megy a levesbe az aroma és egy idő után a lefőzési tuljadonságok is. Én szétraknám olyan egységekre, amit mondjuk egy hét alatt elfogyasztasz és jöhet a simítózáras zacsi, hűtő felső polc (nem a paradicsomos rekesz, de nem is a Kolozsvári szalonnás).
Aztán ahogy gondolod, én csak reszelgetem itt a körmöm és hülyeségeket beszélek :) -
Taltos0711
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #5106 üzenetére
Igen érzem, hogy ez feneketlen kút (mind szellemi tudásban, tapasztalatban és persze pénzben
).
Igazából maradjunk akkor a realitások talaján; 5000 körüli kilós árnál én megállnék. Szeretek kísérletezni, de szeretném ha úgy van, akkor stabil eredményt tudjak hozni.
Most ezt így újra olvasva, lehet automatát kellett volna venni? -
Dorian
félisten
válasz
RetepNyaraB #5106 üzenetére
"Kinyitott kv sajna szobában 2 hét alatt kuka"
Most ez komoly? Most vettem kilós kiszerelésű kávét... -
válasz
Taltos0711 #5102 üzenetére
Pedig a nyomásfokozóssal is lehet időre menni, kevésbé kényes őrlésre/tömörítésre, mint egy sima kosár.
Kinyitott kv sajna szobában 2 hét alatt kuka, még oxigén elől elzárva is (hiszen bőven cserélődik benne, mikor nyitogatod, plusz ami benne van a zacsiban).
Igazából kérdés mennyire szeretnél elmerülni a témában (veszélyes lejtő :) ).
Ha semennyire, akkor is tartsd a kv-t sima hűtőben, levegő kinyomva, lezárva es lehetőleg egy extra simítózáras zacsiban (pl. Dm, rossmann mélyhűtő zacskó). Ezzel megóvod egy darabig a megdögléstől, mert döglött babot mindegy hova és mivel darálsz, főzöl, nem lesz jó. A 20k Ft/kg árú menő kv se, nemhogy a bolti dallmayr.
De 3 hónapot semmi nem bír ki, legfeljebb adagonként fagyasztva, ami erősen hardkór téma.Ha meg érdekel az egész, az nagyon messzire vezet, de első körben érdemes kipróbálni egy kispörkölő 25 dekás termékét, óva a dögléstől. A gépedbe kár a drága anyag (nem leszólás, hanem tény), de egy tetszőleges kisüzemi klasszik presszó blend is köröket fog verni bármilyen nagyüzemi termékre. Vagy pl. Egy Alza kaffé, itt asszem többen isszák és állítják árában nincs jobb a piacon.
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #5095 üzenetére
Rendben, csinálok.
Ez a lefolyásos balhé nekem sosem jött össze. Ha 30 ml-t akarok lefőzni, akkor az 10 mp alatt lejön, de ha meg akarom tartani a rendes időt, akkor az kb 60 ml lesz... Itt jönne az, hogy oké, finomabb őrlemény kell, de attól meg teljesen béna lett az egész, keserű lett és alig lett valami crema-ja. Én itt arra gondoltam mindig, hogy ezeket az adatokat nem biztos, hogy nyomásfokozós és/vagy 15 bar-os gépre számolták... Bár inkább a nyomás lehet itt a mérvadóbb, lehet 9 bar-on kiadná a matek?! Nem tudom...Dallmayr Prodomo volt szerintem, aminél először feltűnt ez a dolog, azt kb 3 hónapja vásároltam. Szekrény tetején van tárolva eredeti csomagolásban zacskózáró csipesszel... Vannak ennél régebbi kávéim is (még keressük az ízvilágunkat
), azokkal nem jött elő ilyen gond. De kipróbálom akkor a legfrissebbel, hogy kizárjuk a döglött kávét
-
#49155328
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #5098 üzenetére
Ügyfélszolgálat!
Egy espressot vettem, meglássuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Spórolós topik
- Gumi és felni topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen NAS-t vegyek?
- Ajka és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Synology NAS
- További aktív témák...
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged