- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
- Egérpad topik
- Melyik a legerősebb Low Profile VGA kártya?
- Hobby elektronika
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
- 
			
			  inf3rno nagyúr válasz  Dottorei
							
							
								#6098
							
							üzenetére Dottorei
							
							
								#6098
							
							üzenetéreAz instant ízlés kérdése. Már alig emlékszem, talán a jacobs volt a legrosszabb. A nescafé elmegy. Talán az aldis, lidlis kávéket lenne érdemes megpróbálni, mintha az amoroy lett volna a legjobb. Van régi teszt, az is ezt írja, úgyhogy talán még mindig igaz. [link] Őröltből az Omnia Barista Arabica volt egész jó, de lehet csak kifogtam valami frissebb pörkölést. Ott is az aldis, lidlis kávékat meg lehet próbálni. Ha találsz valami tűrhetőt, akkor rakd a fagyasztóba, úgy tovább megmarad az aroma. A szemesre ugyanez igaz. 
- 
			
			  #85578752 törölt tag Én inkább külön őrlővel vennék Sage SDC400BSS-t. Eddig is filtert ittál? Automata után fura lesz. 
- 
			
			
- 
			
			  Mr.Csizmás Topikgazda pár 54-56 ft/db-os kapszulás: 
 [Tchibo Caffe Crema Fine aroma kapszula, 4x30 db] 3 fajta, egyik csak Soroksár üzlet
 [Segafredo Mio Caffé Lungo kapszula 12 x 10 db] 3 fajta szintén
 [Douwe Egberts Omnia Espresso Classico Nespresso kompatibilis kávékapszula, 10x10db] 2 fajta, egyik pécs, és edigi raktár
- 
			
			  Dottorei tag instant és őrölt kávéban adnátok tippeket? 
- 
			
			"... 0,5–50 MILLIGRAMM AKRILAMID/KG/NAP-ADAGOLÁS UTÁN MINDEGYIK ÁLLATNÁL A VÉGTAGOK MOZGÁSI ZAVARA ÉS IZOMGYENGESÉG VOLT MEGFIGYELHETŐ" (nem tudom miért kell üvölteni egy cikkben, de mindegy) Szóval akkor 1kg kávéban 7 milligramm van, a minimum, már negatív hatást adó adagolással számolva egy 100kg-os embernek 50 milligrammot kell meginnia, azaz 7 kiló kávét a legzöldebből. Nagyjából megnyugodtam. Hasznos cikk....  
- 
			
			  looser addikt Bennem is évekkel ezelőtt felmerült, bár épp fordítva; vagyis hogy a hosszú pörkölés (az égés, szenesedés miatt) nem teszi-e veszélyesebbé a kávét, mivel egy általános dologról van szó (Maillard-reakció (ropogós hús, sültkrumpli, de akár a sörfőzésnél a komlóforralásnál is "ég" a cefrében lévő cukor)) valószínűleg könnyebben átsiklunk felette. A fenti cikk viszont meglepett, ez azt jelentené, hogy alapból a kávé tartalmazza ezt a vegyületet?... 
- 
			
			  #85578752 törölt tag A kávéban lévő dihidrogén-monoxid sokkal veszélyesebb, több is van benne belőle. Szerencsére pörköléssel csökkenthető a mennyisége. 
- 
			
			  Zaji őstag Hmm. 
- 
			
			  #64905664 törölt tag Majd lehet hozzá venni direkt lungó kapszulát is, az hosszú 110 ml. 
 Nekem a kis kapszulás gépem inissia és nekem is kevés az eszpresso ezért amikor elindul a kv főzés lenyomjuk az eszpresszo gombot folyamatosan nyomva tartjuk és ott engedem fel ahol nekem tetszik. Mivel én sem akartam túl hígra ezért a 40 ml-ből csináltam 60 ml-t, utána a beállítása úgy marad ahol felengedtem a folyamatos nyomás után.
 Van vertuó kap.gépem is azzal lehet mindenféle méretet készíteni, nálam a dupla jó. Persze olyan kapszulát kell venni hozzá.  
- 
			
			  mcsm88 senior tag Köszi a tippeket. 
 Mutternek vettem egy kapszulást gépet, mert egyedül kávézik, a négyadagos kávéfőzője nem épp ideális neki. Kapszulással egy kávét is tud és nincs vele annyi macera.
 Vettem mellé egy rakás presszoméretűnek ajánlott kapszulát aztán kiderült, hogy hosszút iszik.
- 
			
			  Dalares tag Nekem a Lungotól valamiért mindig hányingerem lesz. Az eszpresszót pedig inkább másfél adagnak készítem el, olyan 60ml körül. 
- 
			
			  #64905664 törölt tag 
- 
			
			  mcsm88 senior tag Sziasztok 
 Nespresso kapszuláknál, ami espeesso méretű vízadaghoz van ajánlva, azt nagyon el lehet rontani lungo-val? Nem lesz túl vízízű?
- 
			
			  sz.zs. senior tag 
- 
			
			  sz.zs. senior tag válasz  #72961024
							
							
								#6066
							
							üzenetére #72961024
							
							
								#6066
							
							üzenetéreEz egy extrém alacsony sózás. Én amikor még kevertem magamnak a vizet , az volt a “mondás”hogy 1,2.g keserűsó , 0,25 g szódabikarbóna. Aztán azóta láttam, hogy lementek 0,8 g só-0,2 g szóda tartalomra. Egyébként meg nem kell ezt túllihegni, én volt, hogy 2 g só - 0,5 g szóda párossal nyomtam hónapokig, semmi vízkő nem lett attól sem. Kísérletezd ki magadnak , hogy hogyan ízlik jobban . 
- 
			
			  sherlock82 senior tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#6059
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#6059
							
							üzenetéreMegköszönném a leírnád azt a receptet.  
 Most készítettem csapvízből kv -t vele, nagyon szépen felmelegítette az eszköz a vizet.  
- 
			
			  iatti aktív tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#6059
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#6059
							
							üzenetérema vettem müllerben, 470 körül volt. dm-re írta valaki,hogy már 700? na de ma főni befagyasztotta a szotyi árát, nincs itt semmi gond   
- 
			
			  RetepNyaraB veterán válasz  sherlock82
							
							
								#6058
							
							üzenetére sherlock82
							
							
								#6058
							
							üzenetéreEgyébként, hogy elültessem a bogarat a füledben, sokan használják(juk) pl. a DM desztillált vizét, minimálisan visszasózva (ha érdekel, írom a receptet is, feleslegesen nem melózom  ). Ez nem bántja a gépek belsejét és nem vacak ízű csapvíz. Szerintem egy kapszulásnak is jó tesz. ). Ez nem bántja a gépek belsejét és nem vacak ízű csapvíz. Szerintem egy kapszulásnak is jó tesz.  
- 
			
			  sherlock82 senior tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#6057
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#6057
							
							üzenetéreKöszönöm a tanácsot, jó hogy megírtad!!   
 Marad a csapvíz.  
- 
			
			  RetepNyaraB veterán válasz  sherlock82
							
							
								#6055
							
							üzenetére sherlock82
							
							
								#6055
							
							üzenetéreÁsványvíz jó eséllyel kinyírja. Sokkal több oldott rész van a többségükben, mint a csapvízben. Kivéve esetleg Evian, Volvic. Ha kőgazdag vagy. De még azokban sem vagyok biztos mit mutatnának műszer alatt... 
- 
			
			  #64905664 törölt tag válasz  sherlock82
							
							
								#6055
							
							üzenetére sherlock82
							
							
								#6055
							
							üzenetéreÉn két napja egy olyan vízszűrőt használok amelyet az egyszerű kv topik végén linkeltek.   
- 
			
			  #64905664 törölt tag válasz  Dalares
							
							
								#6052
							
							üzenetére Dalares
							
							
								#6052
							
							üzenetéreNekem is van vertuo next, elejétől fogva sosem melegítettem a vizet úgy főzi le, kellően melegen.Sokszor olvastam már a leírását mivel az első vertuo gépem xarakodott és le is kellett cserélni, de sehol nem olvastam erről. Azt viszont olvastam, hogy ha valakinek nem elég meleg a kávé tehát forrón szereti akkor melegítse elő a poharat forró vízzel vagy máshogyan. Nekem elég meleg a lefőtt nedű de a kis- kapszulás gépem (inissia) például sokkal forróbban főzi le. A vertuonál is a második csésze már melegebb. 
- 
			
			  Dalares tag válasz  sherlock82
							
							
								#6051
							
							üzenetére sherlock82
							
							
								#6051
							
							üzenetéreNekem csak sima Nespresso gépem van, nem Vertuo. Az enyémbe hideg vizet kell önteni, a gép felmelegíti. De ehhez az kell, hogy a belső tartályban is legyen víz. Ezért az első használatkor kapszula nélkül, tiszta vizet kell rajta átfolyatni, hogy a belső tartályba is kerüljön víz. Ezek után abban mindig lesz víz, és amikor bekapcsolod a gépet, azt melegíti fel, és azzal főzi le a kávét. Ahogy kinyomja, a külső tartályból szívja be az újabb adag vizet, hogy a belső tartályban legyen. 
- 
			
			  sherlock82 senior tag Nespresso vertuo next kávéfőzőgép leírásban az van írva hogy meleg vizet kell önteni a tartályba, majd elkészíteni a kávét. 
 Szerintetek ha hideg vizet öntök bele akkor felmelegíti a rendszer a vizet és ugyanúgy lefő a kávé ?
- 
			
			Akiknek van ilyen olcsó kínai mérlegük (én aliról rendeltem, de szerintem ez ugyanaz, az enyém csak 0.1g pontos) - elkezdett elmászni a pontossága, tárálás után folyamatosan csökken, 1 perc alatt már 1-1.5 grammal is megszivatott.. Tudom, merül az elem. Korábban onnan vettem észre, hogy elhalványult a háttérvilágítása. Eddig ilyen olcsó eldobálós elemeket vettem bele, de most valami ultralonglife Varta-t vettem direkt, nagyjából 30 napja, mert zabálta őket. De ha ez tényleg ennyit bír minőségi elemekkel is, beruházok valami komolyabb akksis mérlegbe, tölthető AAA-t nem akarok venni mellé.. Nektek milyen tapasztalataitok vannak? 
- 
			
			  inf3rno nagyúr válasz  RetepNyaraB
							
							
								#6044
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#6044
							
							üzenetéreOké, köszi! 
- 
			
			  inf3rno nagyúr Na megkóstoltam a 11 blendet (25% el salvador, 25% etióp, 50% brazil, június végi pörkölés lehet, legalábbis idén június a lejárat). Nem rossz, enyhébb pörkölés, mint az alza, selymes íz, de egy kicsit olyan semmilyen. Talán egy fokkal jobb az alza féle vaníliával lágyítva, mint ez vagy esetleg a kettő keveréke lenne az igazi. Árban 3x annyiba kerül, mint az alzás, nekem így nem éri meg. 
- 
			
			  iatti aktív tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#6041
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#6041
							
							üzenetéreIván a rettenetes?   
- 
			
			  RetepNyaraB veterán válasz  sherlock82
							
							
								#6040
							
							üzenetére sherlock82
							
							
								#6040
							
							üzenetéreKamarás Iván..? ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif) 
- 
			
			  sherlock82 senior tag Január eljsején reggeli 7 óra körüli időpontban a Retro rádión volt egy barista aki a Costa kávénál dolgozott. Valamilyen Iván volt a neve. Több mint egy órás riport volt, de rengeteg mindent elmondott a kávézásról, annak készítéséről. 
 A műsorvezető nő elmondta hogy ő hogyan készít kotyogósban kávét, ha ehhez képest a vendég minden az ellenkezőjét mondta, hogyan is kellene készíteni. 
- 
			
			  sz.zs. senior tag válasz  vatoloco26
							
							
								#6038
							
							üzenetére vatoloco26
							
							
								#6038
							
							üzenetérePersze , karnak és a szűrőnek is melegnek kell lennie. De a kávé ne legyen benne   
- 
			
			  sz.zs. senior tag válasz  vatoloco26
							
							
								#6036
							
							üzenetére vatoloco26
							
							
								#6036
							
							üzenetére20 perc kell neki karral együtt. 
- 
			
			  vatoloco26 tag Sziasztok, Ki mennyi időt vár bekapcsolás és ez első kávé elkészítése előtt? 10-15 perc? Mennyi idő melegedés? (Gaggia new Baby) Köszi 
- 
			
			  sz.zs. senior tag válasz  Viiktor1989
							
							
								#6034
							
							üzenetére Viiktor1989
							
							
								#6034
							
							üzenetére    
- 
			
			  Viiktor1989 aktív tag Ijjjjaaaaaa, meg lesz a baj,felfelé tekertem az őrlőt,nem lefelé.... Uram isten 🤣 Köszi a segítséget. A kávé egyébként Choco Madness,friss pörkölés. 
- 
			
			  Osynho addikt válasz  Viiktor1989
							
							
								#6031
							
							üzenetére Viiktor1989
							
							
								#6031
							
							üzenetéreMilyen kávé és mikori pörkölésű? 
- 
			
			válasz  Viiktor1989
							
							
								#6031
							
							üzenetére Viiktor1989
							
							
								#6031
							
							üzenetéreMit jelent a magasabb fokozat? Éppen hogy lefelé kell menni fine irányba ha átzubog. Nem szedted szét tisztítani? Lehet nem jól raktad össze. Ha leveszed a babtartályt, figyeld az örlő részt miközben tekered a két végállás között ha nem mozog fel-le kis mértékben, akkor valami ott nem oké. 
- 
			
			  Viiktor1989 aktív tag Sziasztok. Az utóbbi alkalmakkor ,ha kávét készítenék(Gaggia Classic) , egyszerűen a portafilteren àtzubog a víz. Mindent ugyanúgy csináltam,ahogy eddig is,az őrlőt(Graef 702) is àtàllìtottam sokkal magasabb fokozatba,de semmi változás. Valószínűleg az őrlővel történhetett valami? Köszönöm   
- 
			
			
- 
			
			  Osynho addikt válasz  roBEEsz
							
							
								#6017
							
							üzenetére roBEEsz
							
							
								#6017
							
							üzenetéreRégi Classicot vettem, gyakorlatilag újszerű volt a belseje.  Szétszedtem a kazánt is, pár kis fehér pötty alakult ki rajta, azokat leszedtem és kész. Szerintem túl van ez lihegve. A réz kazán nincs polcon, úgy kell gyártatni és elég komoly összegbe kerül, én biztos nem állnék neki, hamarabb cserélném a gépet. Tejes italokat nem iszok, de frenchpressel simán lehet habot készíteni. Szétszedtem a kazánt is, pár kis fehér pötty alakult ki rajta, azokat leszedtem és kész. Szerintem túl van ez lihegve. A réz kazán nincs polcon, úgy kell gyártatni és elég komoly összegbe kerül, én biztos nem állnék neki, hamarabb cserélném a gépet. Tejes italokat nem iszok, de frenchpressel simán lehet habot készíteni.
- 
			
			  viktorhu veterán válasz  roBEEsz
							
							
								#6014
							
							üzenetére roBEEsz
							
							
								#6014
							
							üzenetéreA réz mennyivel jobb, mint az alumínium? A nagyszüleiméknek régi réz evőeszközkészletük volt. Ha benne maradt a kanál pár órára az ételben, akkor ki kellett dobni az ételt, mert oxidálódott az étel savasságától a felület, látványos zöld réteg jelent meg a kanálon. Rezet legalább annyira nem szeretnék inni, mint alumíniumot. 
- 
			
			  roBEEsz csendes tag Igen, az első hozzászólás alapvetően elég megnyugtatónak tűnik.. ugyanakkor sajnos a gőzkaron lehetségesen a tejbe kerülő Alu-ról nem igazán esik szó.. Én kicsikét elgondolkodtam a egy rézbojler upgraden, vagy esetleg Silvia cserén.. Egyelőre még úgy sincs PID-elve a Gaggiám se.. 
- 
			
			  sherlock82 senior tag December vége óta a Nespresso - sok táborát erősítem. Ajándékba kaptam egy vertuo gépet, eddig nagyon tetszik. Arra a heti 3 - 4 adag kávé amit megiszok nagyon jó ez gép. 
 Nem gondoltam, hogy valaha is lesz ilyen gépem, de nagyon örülök neki.
- 
			
			  viktorhu veterán Köszi! Az egészségi rész kevésbé érdekes nálunk, mert ritkán tejeskávézunk. Ha mégis, az elején víz jön belőle, azt úgyis mindig leengedem, amíg a gőzfejlődés be nem indul. Viszont most pl. olyan kávé van benne, aminél minden kávékészítés előtt leeresztek egy kis gőzt (amit ilyenkor kiöntök), csak az előmelegítést szolgálja. Ez a trükk egyébként karos gépeken is működne, gőzmódra állítva a régi karos gépemen sokkal melegebbre fűtött a kazán, mint kávémódban. Ez alapján mondjuk inkább réznek tűnik, ott az egészségi szempont még izgalmasabb pedig  
- 
			
			  sz.zs. senior tag válasz  viktorhu
							
							
								#6006
							
							üzenetére viktorhu
							
							
								#6006
							
							üzenetéreNem általános, de a Gaggia alubojlerének biztosan nem tesz jót. Meg ugye egészségi szempontból is fontos, hogy még a kávé pogácsa kiszűri az alumínium 90 százalékát, addig a gőz csapon szabadon távozhat. Automatánál nem tudom hogy miért mondanak ilyet, nem ismerem az automata gépek felépítését. 
- 
			
			  viktorhu veterán válasz  RetepNyaraB
							
							
								#5999
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#5999
							
							üzenetéreNekem a szervizben hasonlót mondtak a saeco automatámról is. A tejhab nálunk amúgy sem mindennapos vendég, de kevésbé sötétre pörkölt kávéknál szoktam az előgőzöléses trükköt használni (kiengedni egy kis gőzt, hogy magasabb hőmérsékleten menjen az extrakció). Ez mennyire általános, hogy nem illik a kávégépek gőzölőjét használni? 
- 
			
			  #49155328 törölt tag 
- 
			
			  roBEEsz csendes tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#5999
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#5999
							
							üzenetéreHát.. akkor végre rájöttem, hogy miért folyik a gőzkar.. Én alapvetően -mivel sajna presszóm még kuka..- ezért tejes italokat készítek.. Azzal a technikával, hogy nem várom meg a gőzölő gombjának felvillanását, hanem előbb rányitok.. én nagyon jó eredményt tudok hozni tejkrémbe.. Nem tudom mennyire cseszek ki a géppel, de nem igazán szeretnék megválni a tejes vonaltól sem.. így ha tényleg ennyi árt neki, akkor lehet kell más fajta gépet néznem.. 
Új hozzászólás Aktív témák
- Gitáros topic
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Star Citizen
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- BestBuy topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- magyar billentyűzet - 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Huawei Quidway S5324TP-SI-AC - 24G, 4SFP, L2, managed switch
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
 
								 
							 
								 
							 
								 
							 
								 
							 
								 
							 
 
 
								 
								 
								 
							 
								 
							
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
 
								 
								 
  
  
							 
								 
							 
  
								 
								 
								 
							 
								 
								 
							 
								 
							 
								 
  
							 
							 
							 
								 
							 
								 
								 
  
							 
  
  
								 
								 
							 
							 
  
							
 
								
 Mr.Csizmás
 Mr.Csizmás

