- Apple MacBook
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- VR topik
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
válasz
inf3rno #7275 üzenetére
Az Alpro-nak van kb aranyárban a Barista típusú növényi teje, kókusztej, és talán van mandula is. Az tényleg habosítható, majdnem úgy, mnt a tehéntej, a színe egészen hasonlít a tehéntejhez. Az ízén persze érezhető, de én nem vagyok oda a tejért, úgyhogy engem nem zavar, mikor havonta egyszer használom.
Feleségem azzal issza a kávét, én csak üresen.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
mekker
őstag
válasz
inf3rno #6939 üzenetére
Foodpandás oldaluk van, a csokolada.hu azt írja, hogy a nyári meleg elmúltáig nincs webshop, mert problémás a szállítás.A Rózsavölgyit szintén megtaláltam online.
Nincs sok viszonyítási alapom. Ízre fekete csoki, brazil dió és sóskalevél keveréke, a héja kicsit kesernyés, mint a dióé. Magában ettem, illetve sűrített tejjel keverve (úgy igazi csoki íze volt). Egyszer csináltam csak kakaót, úgyhogy arról nem nyilatkoznék.
-
mekker
őstag
-
cSuwwi
senior tag
-
-
cSuwwi
senior tag
-
törölt tag
válasz
inf3rno #6219 üzenetére
Kora tavasztól késő őszig én sem gyűjtöm a fenti módon, mert 1-3 nap múlva akkor is megjelennek a muslincák ha lezárom a veder tetejét ezt pedig nem nagyon akarom a konyhában. Ez csak télen működik melegebb időben nem, jobb minél hamarabb kivinni ahova való. Persze a konyha ajtóm egyből a szabadba nyílik így fedezhetik fel a szárnyasok hamar, szellőztetéskor.
Szerintem ha a virágok stb-ra öntöd a zaccot ajánlatos mint a trágyát is egy kissé összegereblyézni a földdel.
-
törölt tag
válasz
inf3rno #6214 üzenetére
Van egy karám évek óta amelybe az udvaron letermett növények szára, levele, fűnyiradék és ilyesmi megy a kv zaccot meg ráöntözöm úgy, hogy mindíg teszek rá egy kis takarót is faleveleket, némi földet ilyesmit. Mikorra a konyhában összegyűlik egy kis veder zacc még további konyhai hulladék is kerül bele pl tojáshéj, paprika paradicsom csuma, esetleg tea zacc szóval ételen kívül mindenféle ez kb 1 hét alatt már szite erjed és mikor kiürítem a karámba elkeverem annak nem sok kell az összeéréshez. Egy év múlva már használható jó föld lesz a végeredmény.
-
-
-
looser
addikt
válasz
inf3rno #5844 üzenetére
Szégyellem, ilyen mélységben már nem emlékszem a dolgokra, 25 éve érettségiztem (kémiából) de amit a hőmérsékletről írsz, azt megfogadom. Szerencsére hőfokszabályzós a gép, letekerem, ameddig lehet, remélem nem lesz gond. Mivel hagyni kell állni a rendszerben és a bojler nálam is körbe van tekerve rézcsővel, volt, hogy zöldes víz jött ki, akkor kicsit betojtam. Annyira, hogy utána 2 liter tiszta vizet még átfolyattam rajta, nehogy rézmérgezésem legyen :-)
-
looser
addikt
válasz
inf3rno #5840 üzenetére
Őszintén szólva az arányt szeretném tudni. jelenleg 2 evőkanál (kb. 15-20g) megy 1 liter vízbe, vagyis 0,15-0,2%-os az oldat, nem tudom, ez elegendő-e a vízkőtelenítéshez, mert az lenne a cél (acél, ehhe
) hogy az alubojlert minél kevésbé károsítsa, miközben a vízkőtől megszabadul az ember.
-
törölt tag
válasz
inf3rno #5834 üzenetére
Ezek is kutyaütők akkor?
https://saeco-szerviz.hu/ecetes-vizkotelenites-altal-okozott-hibak/ -
-
-
-
-
válasz
inf3rno #5658 üzenetére
Megkönnyíti az életed, főleg, ha karbaőrléssel próbálkozol. 18g kosárba esélytelen tölcsér nélkül 18 grammot belerakni, de legalább is 5 perc szenvedés nélkül. S akkor nem is szóltunk a rögösödés-egyengetés témájáról.
Rugós tamper a gyávák menedéke
Amúgy rendkívül hasznos, nehéz vele elrontani, könnyű reprodukálni. De kv-nként be kell állítani a tömörítési mélységet.Tejhez: rizsből tudtommal nincs barista verzió. Mandulából viszont ha nem pörköltet veszel, nem lesz keserű. A zab a legjobb.
-
-
viktorhu
veterán
válasz
inf3rno #5642 üzenetére
Az alzánál világosabbat szerintem nem érdemes automatába. Nekem világos pörkölésből eddig egyedül az aldis roastmaster égszínkék csomagolású kávéja működött, de sajnos azóta nem sikerült találkoznom vele.
Ha túl keserű, akkor a hőmérsékleten tudsz csökkenteni, vagy kicsit durvábbra őrölni.
Milyen vízmennyiséggel használod? A szabvány espresso 25 ml, kb. ott jön ki a legkrémesebb eredmény az automatáknál is.
-
törölt tag
válasz
inf3rno #5648 üzenetére
Van egy Imex CR-100 pörkölőm, 60e volt amikor vettem, az lassan kezdi behozni az árát, de mivel szabad téren érdemes csak használni, így akár egy pár ezer forintos kukorica pattogtató is kiválthatná. Persze ebben van pernyegyűjtő, meg időzítő, de az ideális mennyiség 80-90g lenne. Minden szabályt áthágva egyszerre max 120g-ot tudok pörkölni úgy, hogy folyamatosan rázogatom, aminek annyira azért nem örül a csuklóm és a fűtőszál se szereti, emiatt nem lehet vadulni, ütögetni, csak óvatosan. Környezeti hőmérséklettől és kávéfajtától függően egy közepes pörkölés elérése 8,5-9 perc. De legalább ismételhető, három-négy perc alatt lehűl annyira, hogy ki tudjam önteni fém tálcára, a pernyét zacskóba átrázzam és betöltsem a következő adagot.
A zöld kávé változó hogy mennyibe kerül, de most pl. a Danettinál sikerült venni többféle kávét átlagosan 3e/kg alatti áron, a robustát próbáltam eddig, szenzációs, fantasztikusan jó közepesre pörkölve frissen. Eddig még nem volt gondom egyik zöld kávéval sem, régebben kicsit tovább engedtem, olaszosra, de mostanában ha van rá mód kipróbálom többféle módon, de jellemzőbben világos, közepes pörkölések sikerülnek és főzéskor korrigálok nagyobb hőfokkal, meg automatán a gőzöléssel való előmelegítéssel.
A bolti kávék között az említésre méltók 4e fölött kezdődnek, így végülis megéri azt a fél-egy órát míg két heti adagot lepörkölöm, általában kétheti adagot. Jó lenne valami szagelvezetős nagyobb kapacitású gép de nincs nagy felhozatal, meg nem nagyon akarok több százezret költeni rá. Van hagyományos tekerős pörkölőm is, az mindenképpen füstöt csinál, de gyönyörű.
-
törölt tag
válasz
inf3rno #5643 üzenetére
Nyomásfokozósoknál, mint az automaták és a Dedica, valóban két optimum van, egyik az amit írsz, amikor eltűnik az apró szemcsékből adódó keserűség. A másik az amikor sikerül megközelíteni a presszó finomságot és már a kávé szabályozza a lefolyást. Nem mindig jön össze automatával, mert nem tudnak elég finomra őrölni és akkor jön a középre állítás az őrlőnél és jó lesz. Persze nem jönnek azok az ízek, amik egy friss presszónál, de tejjel elmegy.
Alzás kávét nem próbáltam még, de ahogy olvasom elég sötét pörkölés.
Mostanában saját pörkölést használok, közepes, világos pörkölések sikerülnek, de szinte mindig csak tejjel issza mindenki, automatában is azt használok. -
viktorhu
veterán
válasz
inf3rno #5629 üzenetére
Engem is meglep, ha igazán jó kávét kapok valahol, ezért is írtam le a múltkor, amikor egy étteremben olyan igazi sűrű, krémes presszókávét adtak, azzal az igazi kellemes mandulás ízzel. Ők costát használtak, de meg sem kérdeztem, hogy melyiket, mert automatával ezt úgysem lehet reprodukálni.
Általában a nagyon világos pörkölést az automaták citromlé-élménnyel hálálják meg, ezen tudsz csökkenteni, ha az aroma intenzitását csökkented, a hőmérsékletet pedig növeled, de igazán jó eredményt így nem fogsz elérni. A sötétebb kávékkal meg kísérletezni kell, hogy melyik jön be, amelyik még nincs szénné égetve, de mégis kijön az aromája automatával is. Első körben az Espresso feliratú kávékkal érdemes próbálkozni.
-
-
válasz
inf3rno #5613 üzenetére
"Egyébként én nem értem ezt az egészet. Mármint néha elmegyek benzinkútra, kocsmába, kávézóba, fagyizóba, étterembe, és iszok egy feketét, de sehol nem kapni azt a szintű kávét, amit itthon egy olcsó karos géppel lefőzök."
A kávézót leszámítva a többi helyen "kávé kapható", de a kávé nem prioritás, nem szakma és főleg nem szenvedély.
Én azt feltételezem, hogy az esetek nagy részében a gép használatát ismeri a személyzet, de nagyjából kizártnak tartom, hogy akár csak napi szinten kóstolgatná (feketén) a presszót, amit készít, mérne bármit - van egy (jó) gép, fix beállítás, valamilyen szemes kávé az őrlőben és ennyi. Milyen vízzel készülhetnek ezek?Kifejezetten kávézó esetén ez már szomorúbb - de tegyük hozzá hogy a közönség nagyobb részének fontosabb a latte art, vagy az ízesített kávékülönlegességek mint akár egy klasszik sötét espresso. Ha jó kávét szeretnél, meg kell válogatni hova mész be
-
looser
addikt
válasz
inf3rno #5535 üzenetére
Szerintem ezt a kört megérte, de belátom, jobban jársz a kínai rendeléssel. Mindkét kar remek lehet, nekem a fekete van, kényelmes a fogása. Hajrá
Apropó, szerinted ez a kar csak a te gépedhez jó, vagy régebbi DeLonghihoz is? Van egy régi EC 155 a családban és klassz lenne, ha a dupla szűrőbe nem annyi menne, mint egy átlag 58-as szimplába :-) -
-
-
válasz
inf3rno #5513 üzenetére
Pacificaffe tölt nitrogénnel, nekem nem jön be; hamar pusztul. De lehet, hogy csak pechem van 🤷
Az vacakoljon ilyesmivel, akinek hét anyja van.
250g szelepes zacsi, levegő kinyomva+ egy simítózáras, hűtőbe. Úgyis elfogy hamar. De ezt számtalanszor leírtuk már...@Zaji hogy érted? Árban? Minőségben? Mik az igények és főleg mennyi pénzből?
Hasamra ütve pl egy Sage bes920
-
looser
addikt
válasz
inf3rno #5505 üzenetére
Írtad, hogy vidéki vagy, de én megpróbálkoznék egy hazai forgalmazóval, élve a 14 napos elállási joggal, ha nem jó az eszköz. Erre pedig az Expolygon-t ajánlom. Egyúttal meg is spékelheted egy jó kis IMS szűrővel :-)
Úgy látom, csak a La Pavoni Europiccola modellhez árulnak 51mm-es kart... Azért rákérdeznék náluk
-
válasz
inf3rno #5478 üzenetére
Ütni-verni kell, földhöz csapkodni rendesen. Akkor kiadja 1-3 tized eltéréssel, amit beleraktál (a kezdeti pangó persze bennemarad, de a legtöbb daráló ilyen). Őrlés előtt vizezni ajánlatos a babokat (ez azt jelenti kb max. 0,3g vizet spriccelsz rájuk és összerázod), ez csökkenti a feltöltődést, vagyis könnyebben kijön amit beleraksz. Ha túlvizezed összetapad a retekbe és a cucc meg berozsdásodik. Ne vizezd túl. Világos kevésbé, sötét jobban igényli.
Alátét a kúpos kés alá kell a tengelyre. Ha nem kell, akkor sehova
A perselyt NE szedd szét, ha jót akarsz magadnak. Kivéve, ha kihívásnak érzed a 10000db-os puzzle-t sötét szobában. Én szóltam. -
törölt tag
válasz
inf3rno #5471 üzenetére
Lehet hogy azért villog mert hűtőcsapolni kéne hogy hűljön. Ha lehet olyat rajta, engedj ki vizet a gőzcsövén.
Én mindig úgy daráltam a 702-vel, hogy csak annyit, amennyi kell, egy kartartóba rakott kávéspohárral, az a Duralex ami kb. 120-130ml-es. Alsó tálca kihúz, előredönt, paskol.
-
válasz
inf3rno #5471 üzenetére
szia,
én személy szerint nem aggódom túl - igen, fixen van benne olyan 5-7g pangó, ami a tisztítás után egyszerűen nem jön ki. ezzel szerintem nem nagyon lehet mit kezdeni.
A napi használat nálam is egy adagos őrlés, kimérek 17-18g-t, leőrlöm, és addig ütögetem amíg a betöltött mennyiség ki nem jön. Abban lehet reménykedni, hogy a pangó nagyjából fixen bent marad - ahogy megtapad ez szerintem reális is lehet.
Ha egyfajta kávét készítesz, akkor még kisebb a gond - ha 18g-ban lesz 1g ami 1 napos, azt nem hiszem hogy meg lehet érezniA lényeg, hogy rendesen ütögesd ki - horizontálisan-vertikálisan, megbillentve minden irányban..
Ha 1-esen nem folyik át, és 5-ösön savas, akkor én max 8-ig mennék követköező lépcsőben - nálam 6-8 között készül minden.
Amikor állítasz az őrlőn (főleg ha nem csak 1-et) akkor kell pár gramm mire az újonnan beállított finomságot kapod! -
törölt tag
válasz
inf3rno #5257 üzenetére
Ó hát ez szuper. Itt vannak tippek: http://toolsandtoys.net/guides/making-the-most-of-the-delonghi-dedica-budget-espresso-machine/
-
viktorhu
veterán
válasz
inf3rno #5228 üzenetére
De azt is, hogy nem minőségi volt a különbség. Pl. hogy nem a hatóanyag, hanem a sűrítőanyag volt kevesebb az itteni mosószerben, ami miatt a nyugati változatot sokan minőségibbnek hitték. Igaziból egyáltalán nem jött le a vizsgálatból a fenti feltételezés. Akárhova mész, lesz néhány megszokott / kedvenc élelmiszered, aminek máshol más íze lesz, így azt fogod gondolni, hogy rosszabb minőségű.
-
válasz
inf3rno #5243 üzenetére
Csak fagyottan érdemes darálni. Eszedbe ne jusson olvasztgatni.
Az "ízét" nem tudod csekkolni, csak ha egy kontrollzacsit kint hagysz a konyhaszekrényen. Amennyiben két hét után nem érzel különbséget elkészítésben és ízben a fagyós javára, akkor megúsztál egy fárasztó bohóckodást! -
válasz
inf3rno #5238 üzenetére
Azt őröld le amit rögvest megiszol, egy grammal se többet, különben a lényege vész el az egész rituális b@szódásnak!
A fagyasztás is véleményes kérdés; az biztos, hogy nem jó ki-be rakosgatni. Kicsapódik rajta a pára óhatatlanul, minden egyes alkalommal és ez ugyanúgy oxidálni fogja, mint a levegő. Eredménye elillanó aromák, később pedig megdöglendés. Tehát olyan kupacokban érdemes fagyasztani, amekkorát utána igen hamar el is fogyasztasz, ha már előszedted. Az igen hamar az max. az egy nap, ahogy FPS prófétálja. Másik lehetőség a sima hűtő, ott nincs ilyen párasokk, nem kell porciózni se, ha egy-két héten belül elfogy. De a szelepet mindenképp ragaszd le, illetve az egész csomit tedd simítózárasba. Ha no frost hűtőd van, akkor meg pláne kötelező. -
-
válasz
inf3rno #5230 üzenetére
Csupán halkan jegyzem meg, de kib.szottul elegem van a "tegyünk bele egy kis műcukrot" dolgoktól.
Vecsési savanyúság? Hát persze, hogy műcukor is van benne!
Házimájas? Jobb lesz a műcukortól!
És a nagy kedvencem, az évek óta kedvelt kapros-eccetes-mustáros halkonzerv! Immár extra műcukorral!
Vecsésinek megírtam, hogy nem tetszik - letiltottak.
A húsosnak megüzentem...
A lengyelek meg.... Legszivesebben odamennék és jól fejbeverném a marha termékfejlesztőket!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest