Hirdetés
-
A Video AI lehet a One UI 6.1.1 ütőkártyája
ma Vagy hogy fogja a mesterséges intelligencia manipulálni a mozgóképeket?
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
VR játék lesz az Alien: Rogue Incursion
gp Az év végén érkező program PC-re, Meta Quest 3-ra és PlayStation VR2-re érkezik a tervek szerint.
Új hozzászólás Aktív témák
-
#49155328
törölt tag
válasz viktorhu #2507 üzenetére
A lavazza oro az nem savanyú, a segafredo crema az nem 100 arabica ,hanem 80/20-as keverék.
Függhet az őrléstől lehet nagyon durva és átszalad rajta a víz, az őrlemény konzisztenciájától, a víz hőmérséklettől. Látom automatád van, lehet itt okosabbak : https://logout.hu/tema/automata_kavegepek/friss.html[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz viktorhu #2510 üzenetére
Helló, bocs a beleugatásért: jellemzően a tiszta arabica és világosabb pörkölésű kávék tudnak savanyúak lenni. Azok nem mezei automatához valók szerintem, egész egyszerűen. Kell nekik a jó őrlő, hőstabilitás, állítható hőmérséklet, állítható előáztatás, lehetőleg szabályozható nyomás. Ezek egyike sincs meg egy átlagos, akár drága automatában. Utána pedig meg kell tanulni lefőzni, ami egyáltalán nem magától értetődő, sőt.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz viktorhu #2515 üzenetére
Én most néztem be ide és nem vagyok szakértő, ezért is kértem elnézést előre, meg utólag
Ha a karos gépen világossal vacakolok és véletlenül sikerül (nem lesz savanya), akkor ott hosszú (akár 15-20sec) előáztatás van nulla Bar mellett. Mikor épp elkezd csöpögni, lassan feltekerem 6-7 Bar közé a nyomást és kb még 20-25 sec alatt folyik ki ~40g ital. Minél hosszabb az előázás, annál finomabb őrlés kell, hogy ne nyomja át gyorsan. Ha Nálad állítható az átfolyás, azt is fékezni kell lehetőség szerint. Ha mérhető, akkor üresen 50-60ml/10sec. Hőfok kávé függő, de világos cucc többnyire magasabb hőfokot hálál meg, míg egy klasszik presszó kifejezetten alacsonyabbat.
Mindezt pedig fenntartásokkal kell kezelni, mert nem vagyok baristaSzóval az automatába én klasszik, "olaszos" presszókat vennék, azokkal nem lesz baj. Persze nem bolti szarokat, hanem tisztességes magyar kisüzemi, friss pörkölésű, minőségi cuccot. Azt pedig adagonként használnám fel (többit a fagyasztóba, lehetőleg vákuum alatt) és semmiképp sem tölteném megdögleni a gép tartójába.
Ez nyilván nem lesz 2400Ft, mint az Aldis kilóára (ami amúgy ár/értékben nagyon jó, csak abszolútban vacak ), de 4-5 rugós kilóáron már igenis lehet gazdálkodni. A kávé élvezeti cikk, ez van."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz viktorhu #2507 üzenetére
Szép estét. Nem vagyok profi de az szöget ütött a fejembe hogy a lefojás nagyon múlik azon hogy mikori pöri ha már egy-két hónapnál régebbi akkor nehezen lessz rendes lefutás még olaszos pörinél is. Nagyon finomra kell örölni attólmeg lehet hogy befúllad egy automata. De ezt szerintem az automaták topikon jobban vágják. 🤔
-
soldier2
őstag
válasz viktorhu #2538 üzenetére
Olaszoknál boltokban/kávézókban is pörög a kávé, ezért akár a doserbe előredarálva is jó, mert rövid idő alatt elfogy. Mire ideér a Tesco-ba már jó esetben is fél éves (de inkább éves) pörkölés. A frissesség meg rengeteget számít.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz viktorhu #2538 üzenetére
Pedig ahogy Koxx írja. Én is nagyon szeretek az olaszoknál kávézni (mostanra sokat romlott ám a helyzet, a turista helyeken már bármilyen szutykot letolnak a torkodon, hülye amerikainak ez is sokkterápia a mocsárléhez képest, amit ők kávé gyanánt vedelnek), valamiért nekik nem éri meg fosul lefőzni a cuccot és teljesen érthetetlen, hogy itthon miért van annyi pocsék kévézó, benne egy pár milliós profi géppel, amit mondjuk pár napos tanfolyamon meg lehetne tanulni jól beállítva használni, ráadásul relatíve kávébabtól függetlenül (noha a jó minőségű - és friss!! - alapanyag legalább 50% fontosságú )
De ez jelen esetben nem az alapanyagon múlik, mert az olasz presszóban mindig is jelentős robusta rész volt, minél délebbre mész, jellemzően annál több. A robusta pedig erős, fekete, krémes, sűrű, keserű. Se több, se kevesebb. Plusz a pörkölés, amivel tényleg nem szaroznak; feketére égetni, azt' jólvan.
Én sajna nem vásárolok külföldről kávét, ebben így nem tudok segíteni...(#2541) Polarstar @ a frisset pont be lehet fullasztani, mert friss. Minél döglöttebb, annál hamarabb fog átfröccsenni a szűrőn, nulla krém mellet.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
soldier2
őstag
válasz viktorhu #2543 üzenetére
Ha ragaszkodsz az olasz pörkölőkhöz esetleg kérdezd "bl4ze" fórumtársat. De egy Pallyotz féle Hello Siciliát is próbálhatsz itthonról.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz viktorhu #2547 üzenetére
Perszehogy, csak azt nem sikerül átnyomni, mint infót, hogy a kis manufakturális pörkölők ellenőrzött területről, minőségi alapanyagból dolgoznak, szerelemből (persze pénzért, de itt azon van a hangsúly, hogy csillogó szemmel basztatja a pörkölőgépét, mert érdekli hogyan lehet jobb, mint tegnap). Amint a gyártás átkerül nagyüzemire, ez mind megy a levesbe. Lavazza, Illy, whatever. Ne legyen semmi illúziód. Annyival jobbak, mint egy Omnia, hogy azért a pénzért amit elkérnek, már vehetnek eggyel jobb alapanyagot.
Vásárolhatsz olasz cuccot, de találj hozzá olasz kispörkölőt."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
soldier2
őstag
válasz viktorhu #2550 üzenetére
Ittam olyan Lavazza-t ( agy Sega volt?) ami tisztán hozta a csokis ízeket bántó keserűség nélkül. De az olcsó sem volt, és a pörkölés is friss volt. nekem egyszerűbb egy megbízható kispörkölőtől itthonról és onnan rendelni 5-7000ft/kg áron.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
#49155328
törölt tag
válasz viktorhu #2552 üzenetére
Ha fontos a fillérezés akkor ez a te kávéd https://www.metromax.hu/categories/kave/products/rioba-gold-szemes-kave-1-kg
Olaszországban készül, általában egy-két hónapos a cucc mindig.
Olyan 2800ft kilója. 😉 -
RetepNyaraB
veterán
válasz viktorhu #2558 üzenetére
Régebben a kis saeco xsmall plus (az eredeti, Isten nyugtassa)
mindenféle Tschibot megevett zokszó nélkül.100% arabokat. Don't fosch!
Az ízarány meg már ízlés kérdése. Boltban várásolt kávé igen nagy valószínűséggel nem világos etióp lesz, ami mondjuk egy kihívás már bárminek (az Omnia gyárt újabban ilyet, de büntet, akárhogy próbáltam, rusnya egy állat), hanem sötétre gyorspörkölt olcsó akármi. 20% robusta bőven elég a vastag krémhez és a testhez. Ha növelik az arányát, az már csak az olcsósítás miatt történik többnyire.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz viktorhu #2605 üzenetére
ezt 10 éve ittam szarajevóban. lehet találgatni
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Peterhappy
őstag
válasz viktorhu #2612 üzenetére
Egyszer ittam életemben török kávét, még Szegeden, úgy tíz-tizenkét éve. Annyira emlékszem, hogy "nagyon zaccos" volt. Utánaküldtem egy török teát, volt vagy hat-nyolc csészényi, annyira erős volt, hogy higítás nélkül még én is alig bírtam meginni. De finom volt.
Mindenesetre volt időm megfogadni, hogy ezt a kombót soha többé, frankón átvirrasztottam az egész éjszakát, több mint 40 órát voltam ébren úgy, hogy sem a teaházas látogatást megelőőzen, sem azt követően nem ittam koffeintartalmú italt
-
Petyuska111
tag
válasz viktorhu #2732 üzenetére
Meg tudnád mondani nekem, hogy az automatából kijövő kávé minősége milyen az ese podoshoz képest? Olaszos presszóról beszélünk, feltételezve, hogy mindkét gépet kb. hasonló kategóriájú kávéval etetjük.
Egyébként nem olcsó a pod, ez igaz. Viszont nálam napi 1 kávéhoz talán túlzás lenne egy automata gép.
-
mekker
őstag
válasz viktorhu #2753 üzenetére
Hát igen. Amikor a termék olcsóbb lesz, mint a szolgáltatás. De ha az Aldi/Lidl példáját vesszük, hozzá a bioökótrendet, ez vissza fog térni. Saját gyártású -> kevesebb selejt -> profit.
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz viktorhu #2760 üzenetére
Brita nem ajánlott; undorító, zselés lerakódásokat csinál a kazánban
Csap alatti komoly szűrő, ha van rá hely és pénz.
Az a fajta változás, amit visszafelé veszel észre leginkább, ha nekiállsz pár hónap szűrt/kevert után csapvízzel főzni a cuccot. Mármint azon túl, hogy a kevert/szűrt víz nem teszi tönkre a gépeidet, a csap meg igen."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
mekker
őstag
válasz viktorhu #2760 üzenetére
Broscience szaga van. Otthon nyári szezonban Balaton víz folyik a csapból, azt 20 fok felett konkrétan mazochizmus rendszeresen fogyasztani. Ahol rendes karsztvíz van, ott mondjuk csak rontani lehet rajta.
A kávé azért lehet jobb a kezelt víztől, mert lejjebb megy a ph érték - a kemény vízhez képest -, jobban kijönnek az ízek. Mint amikor citromot raksz a teába.Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
-
egykori
őstag
válasz viktorhu #2760 üzenetére
Kb. egy évig használtam az előírt vízszűrőket, de már több mint 3 éve Laica Bi-Flux Coffe & Tea betéttel szűrt vizet teszek a kávéfőzőbe, valamint napi szinten a vízforralóba (teához), a vasalóba és a gőzfelmosó tartályba hetente egyszer is ezt a vizet használjuk. Ezért a gép leglágyabb vízhez van állítva és semmi vízkövesedést nem tapasztaltam eddig. Az íze sem lett rosszabb emiatt a kávénak.
A hátrányok: meg kell venni a kancsót és havonta foglalkozni vele, de a kávéfőzővel (Saeco PicoBaristo) sokkal sűrűbben. A vízszűrőbetét nekem 1500-ba jön ki havonta. -
senior tag
válasz viktorhu #2942 üzenetére
15 bar soha nem is kellett a jó eszpresszó elkészítéséhez, az csak a parasztvakításos marketing szöveg a gépek gyártójától. ~9 bar a megfelelő nyomás a jó kávéhoz. [link]
Ezzel nem azt akartam mondani, hogy a kotyogós képes ezt előállítani, de egy 9 barra beállított karos gép produktumától, amibe nem döglött kávét teszünk, a Nespresso is fényévekre el van maradva... de a Brikkától is! És igen, ahogy Koxx is írja, a Brikka súlyszelepes, így még crema is van a kávén. [link][ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
#49155328
törölt tag
válasz viktorhu #2942 üzenetére
Parancsolj: https://9barista.com/
-
soldier2
őstag
válasz viktorhu #2942 üzenetére
Ez így igaz, nem is írtam hogy krémes lesz (mint ahogy a Nespresso sem az, de azért töményebb a brikkánál ez tény). De sokkal élvezhetőbb az az ital amit írtam, mint nyomásfokozós karral valami bolti téglából amit kihozol. És a képigénye 100 euro alatt van (egy motoros DeLonghi kg 79, 89 stb őrlővel)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
MODERÁTOR
válasz viktorhu #2975 üzenetére
Az 50 centes olasz kv-k többnyire 100% rommá égetett robuszták, amit valljuk be nem túl nehéz reprodukálni és nem kell hozzá James Hoffmannak lenni. Pár fok, pár tized gramm ide vagy oda, tökmindegy, a sötét pöri robuszta miatt úgyis brutál crema lesz a tetején, 3-4 kanál cukorral még iható is.
-
senior tag
válasz viktorhu #3218 üzenetére
Ha egy e.s.e. pod-ot presszógepen készítesz el, köszönőviszonyban sem lesz a minősége ahhoz képest, mint amikor pod-os gépen készíted.
Kb. annyi a kül. , mint a bolti előre őrölt tégla nyomásfokozós karral vs. frissen őrölt kv rendes szűrővel elkészítve.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Petyuska111
tag
válasz viktorhu #3234 üzenetére
Ja persze. Arról az "apró" tényről megfeledkezve, hogy a Nespresso kapszula 5g kávét tartalmaz, az ese pod meg 7g-ot, vagyis közel 50%-kal többet. A Nespresso közepes minőségű vagy annál rosszabb kávét tesz a kapszulába, podban meg egészen jók is vannak. A Nespresso-n lezubog a kávé 7-10 másodperc alatt, a pod - ha előtte tömöríted egy üvegpohárral - 30-40 másodperc alatt jön le - na ez nagyon nem mindegy ám! Nespressoból olyat fogsz kapni, amit 6-12 hónapja gyártottak, podból tudsz olyat rendelni, amit 1 hónapja gyártottak, pörköltek. Ésatöbbi ésatöbbi. De meghagylak abban a boldog tudatlanságban, hogy az ese pod ugyanolyan, mint a többi kapszulás. A többieknek: hát nagyon nem, más kategória. Csak éppen hogy rosszabb a marketingje, mert ha jobb lenne, akkor sokan ezt vennék, nem a szutyok kapszulásokat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Facebook és Messenger
- Autós topik
- Mozilla Firefox
- HP notebook topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- A Gigabyte is visszaveszi alaplapjainak alapértelmezett tuningját
- Nintendo Switch
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...