Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Olcsó 5G-s ajánlatot nyújt a Realme Indiának
ma Megérkezett a Realme C65 5G, az első készülék a MediaTek Dimensity 6300-zal.
-
A személyre szabott reklám lehet a streaming következő slágere
it A jobb célzott hirdetések érdekében adatplatformot indít a Warner Bros Discovery.
Új hozzászólás Aktív témák
-
viktorhu
veterán
válasz #49155328 #2462 üzenetére
Nem azért savanyú, mert rosszul csinálunk valamit? Ha veszek egy jobb arabica kávét (lavazza oro, segafredo crema / espresso), nekem is mindig savanyú lesz a végeredmény, és mindig kénytelen vagyok visszatérni az aldis kávéhoz. Most egy Saeco Incanto deluxe gépet használok, előtte külön kávéőrlőm volt és egy delonghi karos főző, azzal is ugyanez volt a tapasztalat.
Ha valaki tudja, mit rontok el, hálás lennék
-
viktorhu
veterán
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #2514 üzenetére
Köszi! Az aroma normálra van állítva, úgy látom, hogy az csak a mennyiséget befolyásolja. A vízhőmérséklet már magasra van állítva, az előáztatás hosszúra, az őrlési finomság is a második legfinomabb értéken. Van még egy intenzitásállító, ami az átfolyást fékezi a kifolyó "csapon", azzal is próbáltam játszani.
Ha nem való bele ilyen kávé, akkor mit ajánlanál kipróbálásra?
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #2522 üzenetére
"Mindezt pedig fenntartásokkal kell kezelni, mert nem vagyok barista"
Köszönöm Pont ez a lényeg inkább, a személyes tapasztalatok
"Szóval az automatába én klasszik, "olaszos" presszókat vennék, azokkal nem lesz baj. Persze nem bolti szarokat, hanem tisztességes magyar kisüzemi, friss pörkölésű, minőségi cuccot.'
De ha olaszos, akkor nem inkább olaszt?
"Azt pedig adagonként használnám fel (többit a fagyasztóba, lehetőleg vákuum alatt) és semmiképp sem tölteném megdögleni a gép tartójába."
Gyorsan elfogy nálunk, két napnál többet a gép tartójában nemigen tölt kávé.
"nyilván nem lesz 2400Ft, mint az Aldis kilóára (ami amúgy ár/értékben nagyon jó, csak abszolútban vacak )"
2000 az aldis szemes espresso kilója, és eddig azzal értem el a legjobb eredményt Azért is jöttem ide, mert nyilván ennek nem így kellene lennie
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #2529 üzenetére
Köszönöm. Abból indultam ki, hogy Olaszországban a turistahelyeken kívül nagyon olcsó a kávé (délen 50 cent), mégis mindig tökéletes, pedig azok annyiért biztosan nem kézműves kávéból készülnek. Azért itthon sokkal nagyobb az esélye annak, hogy rossz kávét kapjunk fancy helyeken is, bár nagyon sokat javult a helyzet. Szóval szívesen támogatok itthoni kisvállalkozásokat, de presszókávéban és tésztában inkább bíznék az olaszokban.
-
viktorhu
veterán
válasz Polarstar #2544 üzenetére
Dehogynem, minden ami sertéshús, abból a magyar termékek szerintem sokkal jobbak, mint a sztárolt latin (olasz, spanyol, francia) termékek, mondom ezt úgy, hogy egy időben rendszeresen volt házi spanyol serrano ellátmányunk.
De kávéügyben még mindig ott tartok, hogy az 50 centes olasz kávé jobb volt, mint akár az 500 forintos itthoni, és most már tippet is kaptam, hogy akkor az erősebb pörkölésű robustásabb irányban kell nézelődnöm, amiért abszolút hálás vagyok, köszönöm!
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #2548 üzenetére
De, megértettem, és írtam is, hogy az ESE párnákat mind így vettem annak idején, kézműves helyekről. Viszont még mindig nem tudom elképzelni, hogy az ilyen 50 centes kávékat ilyen kézműves kávéból csinálták. A törököknél elhiszem, ott is óriási kultúrája van a kézműves kávénak, minden vidéki piacon van "szárazkávés" (és jók is benne nagyon, de az megint egy másik műfaj), de az olasz kézművesség más árszinten van azért.
-
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #2561 üzenetére
Köszi, az enyém is saeco, csak ugye azért kerestem meg a topicot, mert ha nem az olcsó sajátmárkásat veszem (aldi kilós szemes espresso), akkor savanyú lesz az eredmény. Egyszer butaságból megvettem egy Tchibo kávét, az volt eddig az egyetlen, ami nem adott cremát sem, szóval azzal a résszel nem szokott gond lenni, inkább hogy a minőségibb kávéból savanyút csinált. Majd kísérletezek kisebb kiszerelésekkel azért.
-
viktorhu
veterán
Nem fullasztja be, nem zsíros. Áttolja a por egy részét, és lesz egy török kávés mellékíze. Crema persze nincs ilyenkor. Nagyon elterjedt arrafelé, de itthon is csináltam már ilyet.
Ha zsírosabb kávéval töltöd meg a szűrőt, akkor van ez a lassú csöpögés, miközben küzd a szivattyú, de a török kávé nem ilyen, simán átmegy a víz rajta.
-
viktorhu
veterán
válasz Mr.Csizmás #2608 üzenetére
Ez meg másfél éve Jajcéban, igazi mesebeli város a hegyekben pár óra autózásra:
Sajnos arrafelé egyre inkább a turistáknak megy a török kávé, azért is ilyen fancy a tálalás. Viszont a törököknél ez az alap kávé, ott egyszerűbben találják, és a lokum is rendszerint elmarad, de a kávé mindig tökéletes.
-
viktorhu
veterán
válasz #49155328 #2616 üzenetére
Igen, egyszerre van presszós íze és az a "finomzaccos" mellékíze, fura.
Most kísérletképpen kipróbáltam igazi török kávéval is (korábban bosnyák "török kávéval", vagyis inkább "bosanska kafa"), ezzel az igazi török kávéval rosszabb lett az eredmény. Olyan nehezen főzte le, mint mondjuk a jacobs espressoját, vagy bármelyik krémesebb kávét egy kicsit határozottabb tamper után. Ezt most a kísérlet kedvéért egyáltalán nem tamperoltam, úgy töltöttem be, ahogy a török kávét (két púpozott kávéskanál adagonként).
Az eredmény hasonló lett a balkáni kávéélményeimhez, egy erősebb kávéfőző simán áttolta volna, de ez erőlködött vele, így túl is főtt kicsit (ezért elég hamar le is állítottam, így csak kis mennyiséget főztem le).
Felirat: fatűzön pörkölt török kávé. MADO - "valódi ízek".
A legfurább kávét egyébként Peruban láttam eddig. French press durvaságúra őrölik, majd ilyen kézi teafőzőszerűségen lecsöpögtetik (beteszik egy teaszűrőszerűségbe a kávét egy üveg tetejére, és lassan csorgatják rá kézzel egy edényből a forró vizet). Ez még egy egészen french press jellegű kávét ad, és mivel az alapanyag helyben termett és egészen jó, nem is lenne rossz az eredmény.
Viszont ezután ezt a kávét sűrítménynek használják, hagyják is kihűlni, mert úgyis tálaláskor felöntik egy nagy bögrében forró vízzel. Elsőre azt hittem, hogy teát isznak. Nekem az úgy borzasztó volt, viszont a családnál megtanulták, hogy direktben iszom a sűrítményt, úgy nem volt gondom vele
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz Peterhappy #2621 üzenetére
Az az alsó edény főzi, mármint annak a gőze melegíti a sűrítményt a felső edényben.
-
viktorhu
veterán
válasz Peterhappy #2624 üzenetére
Egészen szertartásos
A felső edénybe teafüvet teszel (fekete tea a fekete tenger partvidékéről, nem szabad bedőlni a márkáknak, a termelők olcsón, kilóra árulják nekik is a teafüvet - aki teheti, inkább termelő ismerősöktől szerzi be).
Az alsó edénybe megy a víz, felforralod.
Ha felforrt a víz, öntesz belőle a felső edényben lévő teára.
Visszateszed a tűzre, lassú tűzön 15 percig "párolod".
Van konyhai tűzhelyre való verziója, de van klasszikus faszenes is, vidéken országút mellett olyanból árulják a teát az autósoknak.
-
viktorhu
veterán
Úgy tűnik, hogy sikerült jó megoldást találni az automatánkhoz:
- Kipróbáltam a tchibo szicíliai stílusú espressoját. Csillogó zsíros felületű babszemek, szép kávé, de kegyetlenül égett íz.
- Volt itthon a Lidl-féle 1790 forintos espresso, amennyivel olcsóbb az Aldi-féle 2000 forintosnál, annyival jellegtelenebb is - világos, száraz szemek, nincs nagyon crema, nincs sok íz - rossz íze sincs, de jó sincs különösebben.A kettőt fele-fele arányban keverve viszont nagyon kellemes kávé jött össze, igazi telt espresso íz, már amennyire egy ilyen automatáról ilyet lehet mondani. Úgy látszik, hogy egy jellegtelen és egy túl intenzív kávé keveréke kiadja az optimális ízt, és árban is jó az eredmény.
-
viktorhu
veterán
válasz Petyuska111 #2730 üzenetére
Én is nagyon szerettem, de ezzel is drága marad a kávé. Mondjuk én Olaszországból rendeltem hozzá a párnákat, így a választék is nagyobb volt, meg nagy rendelésnél az ára is jobb, mint itthon.
Nálunk itthon home office-ban úgy napi 8 adag kávé elfogy, ez pedig kézivel macerás, ESE-vel meg drága, így vettünk egy használt automatát.
-
viktorhu
veterán
Nekem a kézműves kávéműhelyek párnái teljesen ingazodóak voltak technikai minőség szempontjából - egyiken átfolyt a víz, a másikkal meg erőlködött a szivattyú. A nagy márkák ipari párnái sokkal precízebben voltak belőve, cserébe nyilván a bennük lévő kávé nem kézműves volt, és még többe is kerültek.
-
viktorhu
veterán
válasz Petyuska111 #2735 üzenetére
Nagyon nehéz a direkt összehasonlítás, igaziból sokat kellett kísérletezni, mert alapból csak az olcsó áruházi presszókávék adtak megbízható eredményt az automatával (Aldi-féle kávé). Nem volt rossz, de azért eléggé semleges íze van, messze van a "jaj de jó kávét ittam" élménytől.
Ha bármi mással próbálkoztam, az vagy túl savanyú, vagy túl égett ízt adott.
Most egyelőre az jött be, hogy olcsó semleges ízű kávét kevertem egy fénylő szemes, feketére (szicíliai stílusban) pörkölt kávéval, most nagyon meg vagyunk elégedve az eredménnyel.
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz #49155328 #2752 üzenetére
Régen (úgy 15 éve) csomó helyen árultak kimért szemes kávét. Akkor még nem voltam nagy kávés, de sokszor vettem így, és akkor még sokáig elég is volt az a kicsi - még a Tescoban is volt a zöldséges részen egy pult, ahol magamnak mérhettem ki mondjuk etióp vagy kolumbiai kávét. A bevásárlóközpontokban is volt egy-egy kis kézműves kávéüzlet, sokfélét kipróbáltam innen a Pólusból. Az otthoni őrlésről jutott eszembe az emlék, mert csodálkozott az eladó, hogy nem kértem, hogy megőrölje nekem a kávét.
Aztán ezek a lehetőségek eltűntek, és jöttek a divatmárkák az üzletekbe, mint a Frei-féle kolumbiai kávé a Machu Pichuval a csomagolásán
-
viktorhu
veterán
Nem lesz egyre tisztább a levegő, mert egyre többen fűtenek fával, kertvárosi részeken már nem lehet szellőztetni.
Mennyire befolyásolja a víz a kávé ízét? Gondolkoztam a vízszűrőn a kávégéphez, de a korábbi kávéfőzőbe egy időben egy brita szűrőkancsóból öntöttem a vizet, és annyira nem volt különbség, hogy meg is untam aztán vacakolni vele.
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #2761 üzenetére
Van a gép víztartályában bepattintós hely gyári filternek, de szerintem az is britás megoldás, szóval valószínűleg ugyanott lennék.
-
viktorhu
veterán
válasz Peterhappy #2794 üzenetére
A németek megőrülnek érte, de annyira nem jó, olyan németesen visszafogott íze van. Hozzáteszem, hogy soha nem vettem, így lehet, hogy egy intenso például nem ilyen - osztrákok meg németek itatták velem, és ez alapján döntöttem úgy, hogy magamnak nem ezt fogom kipróbálni.
-
viktorhu
veterán
válasz #49155328 #2796 üzenetére
Sajnos nem szeretik az intenzív ízeket. Náluk is lezajlott egy kávéforradalom, szóval már nem csodálkoznak rá az espressora (olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál), de azt is lebutítva készítik el, hogy íze azért ne sok legyen annak se.
Szerk: viszont a fotón ott látni mellette szintén akciósan az omniát... Arról mit gondoltok? Gépbe kell, szóval nem műalkotás készülne belőle.
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz #49155328 #2920 üzenetére
És az olcsóbbakkal - itt kezdő szinten - mi a baj?
https://kavedaralo.arukereso.hu/krups/gvx242-expert-p34409975/
Nekem egy problémám volt vele, hogy egy adagot nem tud ledarálni, minimum beállítás a 2, de konzisztens eredményt lehetett elérni vele, és jól finomhangolható az őrlés finomsága. Amíg nem volt meg az automatám, ezzel jól tudtam szabályozni, hogy ne legyen savanyú / keserű az eredmény.
-
viktorhu
veterán
válasz konzumpro #2972 üzenetére
Én úgy vagyok ezzel, hogy érzem a különbséget, amikor néha egy jó kávézóban olyan igazi mély telt ízű kávét kapok, ahol minden a helyén van - az ember, a gép, az alapanyag, és el is ismerem, hogy jaj de jó kávét ittam.
De ennél sokkal többször kapok "semmilyen" kávét, ami a célnak megfelel, de élvezeti értéke nincsen.
Itthonra pedig nem célom a tökéletes kávé megalkotása, de a sima de longhi kávéfőzővel az általános "semmilyen kávénál" sokkal jobb eredményt kaptam, és ahhoz a géphez meg tökéletesen elég volt a Krupps kávéőrlő, most pedig elégedett vagyok azzal, amit az automata produkál itthon.
És nem engedem el azt a részt, hogy az olaszok 50 centből kihozzák a finom presszókávét, abba pedig ott sem sok kézműveskedés férhet bele.
Szerintem simán el kell fogadni, hogy a tökéletességre törekvés nélkül is lehet korrekt kávét inni, és hogy valószínű, hogy egy automata géppel nem az ipari kávé lesz a szűk keresztmetszet, sőt, a nagyüzemi gyártástechnológia megismételhetősége miatt a gépnek még jobban is be lehet lőni ipari kávéval, hogy miből lesz a megismételhetően elfogadható eredmény, mert ott nincs mozgástér a manuális kézműveskedésre.
Ettől még nyugodtan próbálkozhat más a tökéletes otthoni kávé megalkotásával (ami nekem egészen biztosan nem a kotyogós lesz, de nyilván másnak attól még lehet finom), ezeknek a dolgoknak meg simán el kell férniük egymás mellett egy kezdő topicban (viszont nyilván viccesek lennének a profi topicban).
-
viktorhu
veterán
El volt vízkövesedve, az lassította a víz átfolyását, amivel sűrűbb lett a kávéd. Az enyémen van a kifolyón is egy mechanikus lassító, amitől kicsit erősebb kávét ad ki. Lehet, hogy keményebb a víz nálatok, mint amire beállítottad a gépet, így mire szól, hogy tisztítani kell, már csupa vízkő belülről.
-
viktorhu
veterán
válasz #49155328 #3027 üzenetére
A tchibo milano van szénné égetve? Nekem a tchibo sicilia volt ihatatlanul égett, kevernem kellett semleges ízű kávéval, hogy iható legyen, úgy viszont egészen kellemes mély íze lett, lehet, hogy hosszú távon ahhoz a megoldáshoz fogok visszatérni, ha nem sikerül egyben megtalálnom azt a telt kávéízt, ami mégsem keserű.
A lavazza oro viszont savanyú lett a gépben, szóval az sem volt nálam jó megoldás.
Akkor kipróbálom a milanot is, lehet, hogy abból már valami olaszosabb eredmény jön ki keverés nélkül is.
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #3097 üzenetére
Nekünk az a narancs nem jött be, úgy fogyasztjuk el, hogy keverek hozzá kb. 1/3-ot a szicíliai pörkölésű tchibo-ból, hogy kicsit "sötétebb íze" legyen.
-
viktorhu
veterán
válasz Polarstar #3152 üzenetére
2000 körül még szokás volt vidéken az előkelő vendéget zacskós instant "kapuccsinóval" kínálni. Nagyméretű tasak volt, benne volt a tejpor is, csak forró vízzel kellett felönteni. Kifejezetten ilyen alkalmakra tartogatták, maguknak a kotyogósban főztek, ha meg akarták adni a módját, akkor omniával, de ugye a vendégnek jár az elegáns kávé.
Az a generáció, amelyik a boltban az Omnia és a Karaván közül választhatott, és a pénztár után a bolti kávéőrlővel az egészet egyben le is darálta, lehet, hogy rá fog csodálkozni Olaszországban, hogy milyen finom a kávé, de ha kávét adsz neki ajándékba, semminek nem fog annyira örülni, mint az Omniának.
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz #49155328 #3034 üzenetére
Ezzel a több hővel ötletet adtál a tchibo sicilia-hoz: levettem közepesre a hőt, és így már tényleg olaszos, nincs égett íze.
Amíg nem volt automatám, ilyenkor a Krups őrlőt állítottam durvábbra, ami szintén segített, de ez a saeco nem bírja a durvább őrlést, túltölti az adagolót vele, és főzés nélkül kidobja a kávét.
-
viktorhu
veterán
válasz adamssss #3214 üzenetére
Gondolom az ESE párnákra gondolnak (easy-serving espresso), olasz szabvány az egyszerű kávéfőzéshez, és olyan a formája, hogy normál kávéfőzőbe passzoljon. Én sokszor váltogattam, amíg nem automatám volt, rendeltem ese párnákat az olaszoktól, meg volt itthon szemes kávé is, és és a podokkal lehetett az ízeket variálni meg olyankor kávét készíteni, amikor nem volt sok idő a kávézásra.
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #3216 üzenetére
Pont az a lényege, hogy presszógépekhez találták ki, nem külön "podos gépekhez".
Új hozzászólás Aktív témák
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz