- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
kispx
addikt
Úgy rémlik, hogy a HTML 4 és 5 is XML, de javítsatok ki.
XHTML volt az XML.
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
Sziasztok!
Szeretnék Java-t tanulni, de előtte természetesen szeretném megtanulni a programozás alapjait, mivel mindenhol azt olvasom, hogy enélkül nem fog menni. Viszont konkrétan nem tudom, hol kezdjem.
Az Agyhullám Java könyvből meg tudom tanulni az alapokat?
Visszaolvastam a topicot is, amikor mások is hasonlókat kérdeztek, de nem találtam választ ezekre a kérdésekre. (Vagy csak átsiklottam felettük.)
Tudnátok ebben segíteni? Akár konkrét könyvekkel, vagy oldalakkal, stb.Előre is köszönöm!
Jó lesz kezdésnek. Többen is azt javasolták, mivel az alapoktól kezdi.
-
kispx
addikt
Sziasztok!
Többszörös öröklődés tudtommal nincs Java-ban.
De többszörös interface implementálás?Ha lehet egyszerre több interface-ből implementálni, akkor az implements kulcsszó után vesszővel kell elválasztani az interface-eket?
Ha igen, akkor hányat lehet egyszerre implementálni?köszönöm
Lehet egyszerre többet is implementálni.
public class MultipleInterfaces implements InterFaceOne, InterFaceTwo {
...E szerint maximum 65535 interfészt implementálhatsz egy osztálynak.
-
kispx
addikt
Valamint lenne még egy kérdésem.
Vidéken(Debrecen) junior pozícióban tudnátok mondani egy körülbelüli fizetési sávot?Attól függ, hogy melyik cég. Általában br. 200k lesz tapasztaltat nélkül (szakmai gyakorlattal). Esetleg az e betűs cégnél, ha jól sikerülnek az interjúk ugyanez nettóban.
-
kispx
addikt
ellenőriztem a patch ez az utvonal nálam is annyi különbség hogy 111 a vége nem 112...
ellenben start menü -- keresés --- javac exe nincs a gépemen csak sima java.. ez jelent valamit?illetve a java könyvtáron belül nem csak jdk hanem jre is van értelmeszerűen a patchbe a jdk cime van megadva..
Bemásolnád a PATH változó tartalmát?
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
NetBeans alatt olyat hol tudok csinálni, hogy a program automatikusan enterezzen és rendezze a sorok bekezdéseit? Az a helyzet, hogy egy try-catch kimaradt, és emiatt mind az 1000 sort beljebb kéne ütnöm egyesével pár szóközzel. Ilyet tudna magától is csinálni a NetBeans?
source menü -> format menüpontja automatikusan megformázza a kódot.
tools -> options -> editor -> formating résznél pedig beállíthatod, hogy hogyan formázzon automatikusan.
Szerk.: legközelebb

-
kispx
addikt
Sziasztok!
Egy matematikai programozási feladattal kapcsolatban kérdeznék.
"Közelítse az e^x = 3x egyenlet megoldását felező módszerrel 10^-4 pontossággal!"Az lenne a kérdésem, hogy a javaban, hogyan lennék képes megoldani ezt az egyenlőtlenséget hogy:
e^x - 3x = 0?Mi az az intervallum-felező módszer(?):
Megoldás:
double a, b, c, fa, fc;
a = 0;
b = 1;
for (int i = 1; i <= 4; i++) {
c = (a + b) / 2;
fa = (Math.pow(Math.E, a) - 3 * a);
fc = (Math.pow(Math.E, c) - 3 * c);
if (fa * fc < 0) {
b = c;
} else {
a = c;
}
System.out.println(c);
}Lényegében ha megtudnám az x értékét akkor az "a" és "b" nem 0 és 1 kerülne hanem egy pontosabb eredmény, így végül pontosabb lenne a végeredményem is és nem:
0.5
0.75
0.625
0.5625A linkelt pdf-ben megemlíti, hogy a pontossága a többi módszer alatt marad.
Viszont ha pontosabb eredményt akarsz, akkor a következőt is csinálhatod. Az "n" értékét nagyra állítod és a "c" változó változását nézed. Tehát, ha az első tizedes jegy már nem változik, akkor az első tizedes jegyet már pontosan meghatároztad. És így tovább a több tizedesjeggyel.
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
Ha jól látom nem túl naprakész a doksi.
10. oldal:
Nyissunk meg egy parancssor ablakot (Start menü / Futtatás / cmd.exe), majd állítsuk
be az aktuális könyvtárat a Java bin alkönyvtárára
(pl. cd ”C:\Program Files\ jdk1.6.0_01\bin”).
• Indítsuk el a javac fordítót: javac HelloWorldApp.java. (Bizonyos esetekben szükség
lehet a forrásállomány teljes elérési útjának megadására.)Tehát a fordítónak gondolom valami javac.exe-nek kellene lennie, de a honalpról letöltött JDK-ban nincs ilyen fájl a c:\Program Files (x86)\Java\jre7\bin mappában

A c:\Program Files (x86)\Java\jre7\bin helyett a c:\Program Files (x86)\Java\jdk1.8.0_25\bin mappában keresd.
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
Sziasztok !
Egy kis segítséget kérnék szépen.
Én még nem értek annyira a Java fejlesztéshez, mint ti.
Tudnátok segíteni néhány mondatban megfogalmazva, hogy a Concurrency in Java az micsoda ?, milyen része ?, mire használatos ?köszi szépen
Valamint tudnátok-e légyszíves segíteni egy tutoriallal, ahol könnyen megérthető, hogy felkészülhessek ebből a témakörből ?
köszi szépen
Leninkább innen készülj fel.
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
Akkor kérdezem itt:
Suliban fél éve tanulunk Java-ban programozni (előző szemeszterekben c,c++ volt már), és ez végre tetszik is, de még nagyon kezdő szinten vagyok.
Lehet hülyén fog hangzani, de mi mindent kell tudni, mennyit kell gyakorolni, mennyire tapasztaltnak kell lennie ahhoz, hogy egy jobb java-programozói állást találj? Vagy mikor mondhatja az ember magáról azt, hogy "na én java programozó vagyok"? (jöhet saját tapasztalat is akár, tipp, minden...akár pm-ben, akár ide)
Jelenleg csak a jéghegy csúcsát látom az egész programozásból, nem vagyok még benne eléggé, de el tudnám magamat képzelni az 5. év után, hogy akár programozó legyek, ezért lenne szükségem pár ilyen helyrerázó infóra, pofra, hogy hogy is néz ki ez valójában.
Ha esetleg tudtok pár jó oldalt vagy akár könyvet ajánlani, jöhet minden
Remélem érthető volt a mondandóm,
A válaszokat köszi előre is,Javánál, én mindenképpen megnézném az oracle féle tutorialt és az effective java című könyvet. Utána eldönteném, hogy Java mely része érdekel és arra tovább.
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
Ha az installer.exe nem indul, akkor a java.exe, javac.exe hogyan fog?
Szerintem goto rendszergazda;
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
Sziasztok!
A Java-hoz melyik Eclipse verziót kell / érdemes letölteni ? Leszedtem még hozzá a JDK 7u25-öt is.
Az Eclipse-ben miket kell beállítani, hogy rendesen működjön a Java?Semmit nem kell beállítani. Először installálod a JDK-t utána kicsomagolod az eclipse-t és futtatod.
-
kispx
addikt
Sziasztok!
5 év alatt csak kitaláltam, hogy a JAVA-val akarok foglalkozni. De..mostanra már olyan batárnagy lett és olyan sokrétű, hogy azt se tudom hol kezdjem.
Nem vagyok teljesen új a programozásban; pascalban kezdtem, delphiben folytattam, ismerkedtem picit a C#-al, PHP-val is, de JAVA-ban még egy sor kódot se írtam.
Olyan céget néztem ki, ahol JAVA EE a fő iránycsapás.
Szóval eddig találtam olyan könyvet, hogy JAVA 24 óra alatt, gondolom kezdésnek jó, most fogom elkezdeni olvasni. JDK+netbeans már lent van, gondolom kezdésnek az is jó, de abban csak java SE alkalmazás készítését találtam.
Egyáltalán jó felé tapogatózom? Vagy mit ajánlotok, hogy a lehető leggyorsabban tudjak fejlődni?
Köszönöm előre is a segítséget

A NetBeans-nek több változata is van. Ha csak SE-t találsz benne, akkor az EE-hez való NetBeans töltsd le.
A JAVA 24 óra helyett inkább a Java Tutorials-okat javaslom. -
kispx
addikt
-
kispx
addikt
Üdv
Változókkal meglehet adni fájlok nevét?
Arra lenne szükségem hogy egy for ciklusban megadott i értéke határozza meg a betöltendő képet, tehát ha az i az mondjuk 6 akkor a 6.jpg-t töltse be vagy valami hasonló..Az i értékét stringgé konvertálod, majd hozzáfűzöd a ".jpg" stringet. Erre gondoltál?
-
kispx
addikt
Szerk.: (lejárt az időm)
Összefoglalva:
Ezt add hozzá a PATH változóhoz: ;c:\"Program Files"\Java\jdk1.7.0\bin
Ha a jdk bin nevű könyvtárának más az elérési útvonala, akkor annak megfelelően változtasd meg.(Bocsi az előző hszemet kapkodva állítottam össze
) -
kispx
addikt
Hali!
Nem tudom, jó helyre írok-é'
, de hátha... Szóval van egy .jar kiterjesztésű kis alkalmazásom, amit elvileg katt2x aztán megy, mint egy kis szutyok egy exe-s ősgame... de nálam nem történik semmi. Ill. pillanatra beugrik a parancssor, aztán ahogy jött, úgy el is tűnik... Legújabb JDK van fent a gépen... Már a hajamat tépem tőle...
Valaki tudna nekem segíteni?Üdv.
parancssorban próbáld meg a program mappájában kiadni:
java -jar fájlneve.jarDe előszór a PATH változót állítsd be. (Feltéve ha még a java.exe elérési útvonala nincs benne)
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
Tehát akkor mellékeljük 10X a dll-eket 10 db program esetén? Nem fog egy kicsit sokat foglalni? (Megjegyzem, senki sem fog gondoskodni azok a dll-ek frissességéről és hibamentességéről). Ennyi erővel a telepítőbe is bele lehet a jre-t rakni. (És így csak 1X lesz felrakva)
"esetleg ha nincs net a gépén mit csinál?"
Ez az esetek hány százaléka? Tudatába, hogy a jre telepítője milyen nagy számmal dicsekszik, hogy annyi készüléken van már rajta. A maradék 0,000001%-ban ha már a dll-eket mellékelni tudja a fejlesztő a programjához, akkor már egy jre-t is tud. -
kispx
addikt
Dehogynem, duplán rákattintanak és elindul a jar fájl. (Még az javas ikont is beállítja. Most telepítettem egy SP2-es virtuális gépre)
(#2994) Karma
Valóban Win alatt nekem sem állította be ezeket, de a fájltípus hozzárendelést megcsinálta, ami után már felesleges exe-be fordítani, meg parancsikokkal szórakozni. -
kispx
addikt
Ha a felhasznalo nem telepitett Nokia PC/Ovi Suite-ot, akkor van egy kis valoszinusege hogy tenyleg elindul. Kulonben a Suite indul es probalja telefonra telepiteni.
Masreszt ha nincs benne a PATH-ban a JRE bin mappaja es a JAVA_HOME sincs beallitva, hogy irjon egyszeru cmd-t melle? Szerteagazo problema, amit mar masok megoldottak, de nyilvan sokkal jobb ujra feltalalni a kereket, szarul.
Azért itt most a laikusokról van szó. Nem hiszem, hogy tudják törölni a PATH, meg a JAVA_HOME változót.
Aki meg "profiként" ezt csinálja, ... -
kispx
addikt
Azért a laikus tudja a JDownloadert futtatni ami javaban van írva. Nem nehéz írni egy másik programnyelven egy programot ami elindítja a jar-t. De tudtommal WIn alatt duplakattra is indul a jar (Emlékezetem szerint, de most nem tudok egy Win-t keríteni, hogy kipróbáljam)
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
Üdv! Megint nem kóser valami... Másik kód esetében már nem működik a java. dolog... Root nevü alkalmazás, a kódja:
class Root {
public static void main(String[] arguments) {
int number = 225;
System.out.println("The square root of "
+ number
+ " is "
+ Math.sqrt(number) );
}
}Tehát a javac. Root java ment, utána a java Root már nem... CLASSPATH és PATH rendben van. Ötlet?
Mi a hibaüzenet? Mert nem értettem a problémát
"Tehát a javac. Root java ment, utána a java Root már nem... CLASSPATH és PATH rendben van. Ötlet?"
(Lehet, hogy valamit félreértettem, de ..) Nem inkább ez lenne a helyes sorrend:
1) Root.java ment
2) javac Root.java
3) java RootKipróbáltam és itt működött.
-
kispx
addikt
-
kispx
addikt
Hú ezt én sem értem. Valaki elmagyarázhatná nekem, a mysql-nek a class path-a miért határozza meg a legegyszerűbb hello program futtatását. Amikor ennek a programnak nincs is szüksége adatbázis kapcsolatra. Vagy egy hibás class path megadás blokkolja a legegyszerűbb progi futtatását is?
Nem az határozta meg.
Konkrétan a class pathban csak a mysql volt belerakva. Ezt kellett kibővíteni az aktuális könyvtárral (pár hsz-szel fentebb írtam, hogy a class pathot egy pontosvesszővel és egy ponttal bővítse)
A hello world programnál az aktuális könyvtárban kellett keresni a class fájlokat. Amit nem volt megadja ezért nem találta meg és így hibával állt le. -
kispx
addikt
Mindkét módszerrel megy:
java -cp . Saluton
java SalutonCLASSPATH változó nélkül.
-
kispx
addikt
declare -x PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games"
A JDK-m pedig az /opt/java/jdk alatt vanViszont a telepítésnél ezeket az utasításokat adtam ki az Oracle Java kicsomagolása után:
sudo update-alternatives --install "/usr/bin/java" "java" "/opt/java/jdk/java" 1
sudo update-alternatives --install "/usr/bin/javac" "javac" "/opt/java/jdk/javac" 1
sudo update-alternatives --install "/usr/bin/javaws" "javaws" "/opt/java/jdk/javaws" 1Még kezdő Linuxos vagyok, szóval nem teljesen értettem, hogy ezek mit csinálnak, viszont a Google ezt ajánlotta.
-
kispx
addikt
nem tudtam, hogy a class path a munkamappa elérésére szolgál, így helyesen megadva már működik.
Ami felettébb érdekes, mert nekem Linux alatt nincs CLASSPATH változóm és mégis működik

-
kispx
addikt
c:\Program Files (x86)\Java\mysql-connector-java-3.1.10-bin.jar
Állítsd át erre:
c:\Program Files (x86)\Java\mysql-connector-java-3.1.10-bin.jar;.(Azaz, egy pontosvesszővel és egy ponttal bővítsd)
-
kispx
addikt
ugyanazt az error üzenetet kaptam erre is.
A CLASSPATH változóban milyen értékek vannak?
-
kispx
addikt
Error: Could not find or load main class Saluton
Gondolom ezt írtad be:
java Saluton.classPedig ezt kellene:
java Saluton(".class"-nélkül)
-
kispx
addikt
parancssorban lett a Saluton.java-ból Saluton.class a javac segítségével. Majd probáltam beirni, hogy java Saluton ahogy a leírás utasít, de erre hibát ir.
Mi a hibaüzenet?
-
kispx
addikt
Rendben eddig megvagyok, értelmezte is a .java-mat, .class lett belőle, azonban most a java parancsal nem tudom indítani az adott .class kiterjesztésű fájlt. Ötlet?
"A fordítást a telepített SDK /bin/ könyvtárában található javac programmal végezhetjük.
(javac HelloWorld.java). Sikeres fordítás esetén a tárgykódú fájlt kapunk HelloWorld.class néven. A .class fájlok már platform függetlenek, hordozhatóak, és osztályaik bármelyik JVM-en futtathatóak. Ezt a bin könyvtárban található java programmal indíthatjuk. (java HelloWorld )Fordítási/futtatási szabályok:
Egy fájl általában egy osztályt tartalmazzon. Amennyiben több osztályt tartalmaz, csak egy osztálya lehet publikus, és ez tartalmazhatja csak a main metódust.
Egy program több fordítási egységből is állhat (fájl, osztály), de a programnak csak egy belépési pontja lehet, ami kötött formájú: (public static void main(String[] args) {}).
A fordító minden egyes osztályból készít bájtkódot (.class).
Futtatni azt az osztályt/bájtkódot lehet, amely tartalmazza a main-t.
A lefordított osztályoknak szükségük van a Java osztálykönyvtáraira (API), ezért a futási környezetnek (JRE) jelen kell lennie
Érdemes betartani a Java kódolási konvenciókat." -
kispx
addikt
Sziasztok. Most kezdtem a java programozási nyelvel foglalkozni. Olyan problémába ütköztem, hogy megírtam leírás segítségével a Hello World! általánosan elterjedt programot experanto nyelven, windows jegyzettömbel, majd parancssorban beléptem abba a mappába ahol ez található, probáltam lefuttatni a javac-al de nem sikerült. java develompment kitem van 7-es verzió. Windows 7-em van. A parancssor azt irja nem ismeri fel belső vagy külső parancsként, futtatható programként vagy kötetfájlként. Segítsetek!
Állítsd be a PATH változót ennek megfelelően.
"A Sajátgép / Tulajdonságok / Speciális / Környezeti változók menüpont alatt
A PATH bejegyzésben fel kell venni a telepített JDK bin könyvtárát, illetve létre kell hozni a CLASSPATH bejegyzést a fenti értékekkel." -
kispx
addikt
start menünél írd be, hogy msconfig, majd az automatikus indításnál lesz egy javaupdater (vagy hasonló nevű, nincs most fent nekem java) és előle a pipát vedd ki.
Kicsit későn vettem észre, hogy találtál rá megoldás
-
kispx
addikt
Hello!
Segítséget kérnék! Egy példatárból dolgozom és felünt az egyik metódusnál mintha egy kis hiba lenne.
Problem:
public void setM(Tej m){
this.t=t;
Itt nem this.t=m-nek kéne állnia? Amiért úgy gondolom, hogy ez jó: paraméter átadás miatt, Tej objkektum miatt, és az Eclipse sem jelez.Osztály kód:
package bolt;
public class BoltBejegyzes {
private Tej t;
private int mennyiseg;
private int ar;
public BoltBejegyzes(Tej t, int mennyiseg, int ar)
{
this.t=t;
this.mennyiseg=mennyiseg;
this.ar=ar;
}
public Tej getT(){
return t;
}
public void setM(Tej m){
this.t=t;
}Másik kérdés
Az Eclipse fejlesztőeszköz nem emeli ki a String és osztály neveket sem, semilyen highlightot nem kap, mint az int, double, private stb... Ez mittől lehet?
Foglalt szavakat emeli ki, a String egy osztály.
Szerintem is this.t=m; -nek kellene állnia, az Eclise nem is fog jelezni, mert this.t=t; szintaktikailag helyes, azt nem tudja leellenőrizni, hogy szemantikailag is helyes.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Robotporszívók
- OTP Bank topic
- AMD FX
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- EA Sports WRC '23
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
Állásajánlatok