Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Lacces
    őstag

class A {}
    class B extends A {} -> ez oroklodes
    class C {
    public A AObject = new A() ; -> ez kompozicio
    }

B objektum eseten minden public es protected dolgot (metodust es valtozot) oroklunk az A-bol. B-ben tudunk hozzatenni az A-bol orokolt dolgokhoz, de altalanosan elmondhato, hogy ami A-ban van (es public) az a B-ben is ott van, ezert lenyegeben mondhatni, hogy a "B" class "A" tipusu is. Mivel a B az A-tol orokol, az alabbi kodreszlet valid:
    A Avaltozo = new B() ;

Kompozicio eseten nem csinalhatsz ilyent: A Avaltozo = new C() ; -> mivel a C nem orokol az A-tol, egyszeruen a C csak tartalmaz egy A-t.
    Oroklodes = "olyan, mint" -> B orokol A-tol -> B olyan, mint az A ( B az A altipusa)
    Kompozicio = "van neki" -> C-ben van "A-kompozicio" -> C-nek van A-ja

Nemtudom, mennyire vilagos ebbol, szerintem rossz tanar lennek, de ha mar ennyit utottem a gombokat, azert elkuldom, hatha van benne valami ertheto is :D (+ remelem nem tevedtem nagyot sehol se)

Persze világos, öröklődést ismerem, polimorfizmus stb nyalánkság.
    Csak amikor azt írta hogy "valódi altípus" meg "megfelelőségi kapcsolat van" akkor néztem, hogy most, miért? Van olyan alosztály, ami nem valódi altípusa az ősosztálynak? (esetleg nem felel meg neki?)
    Meg létezhet olyan alosztály, aminek nincs "megfelelőségi kapcsolata" az ősosztállyal? Csak ha már itt van a könyvben, akkor már érdekel a téma nagyon, hogy mire gondol :)

Már csak egy bekell kerülni egy céghez, ahol ezeket a praktikákat mindennap használható :D

Új hozzászólás Aktív témák