-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
milan26
senior tag
válasz
azbest #109696 üzenetére
Igen, nem jó a megosztottság, sokszor van probléma belőle. Lásd pl különböző telefon csatlakozások, vagy sokszínű android telefonok, ahol ki tudja hogy van optimalizálva a hardver és a szoftver egymással, szemben az apple-lel, ahol mindkettő egy kézben van, ebből adódóan jellemzően gyengébb hardverrel is gyorsabb/stabilabb. Linuxon a terminál hivatott kiváltani a különböző grafikus felületek sokszínűségét. Mintha lennének törekvések az egységesítésre legalábbis Uniós szinten, de mindenki ragaszkodik a saját kölykéhez. A zárt és a nyílt forrásoknak is van előnye-hátránya.
-
azbest
félisten
válasz
milan26 #109695 üzenetére
most szedtem a lenovo oldaláról, az inteles , dedikált gpu nélküli T14s -ről
Na ez is olyan, hogyy ha a hdmi portjába dugsz 4k tévét / monitort, akkor csak 4k 30Hz lesz. És displayport alternate módot használó type-c -> hdmi2.0 aktív átalakító kell hozzá, hogy meglegyen a 4k 60Hz. Vagy type-c -> displayport, ha van olyan bemenet is, de tévén nem szokott lenni displayport. Pedig rá lehetne tenni az aktív átalakítót az alaplapra is, ha már az intel surmó és nem támogatja még mindig a hdmi 2.0-át.
Ja és arra is külön figyelni kell, hogy ne hdmi alternate módot használó type-c - hdmi kábel legyen, mert az "passzív" és csak hdmi 1.4 lenne
Nagyon el vannak cseszve ezek az egyformán kinéző, de sokféleképp működő csatlakozók.
#szerk, igen, sajnos megvan a tévék és monitorok közt ez a különbség általában.
De másik oldalról meg szánalmas, hogy az intel egy 7 éve létező technikát még mindig nem támogat, úgy hogy sok laptopon elsődleges videokimenetként azt használják mégis... -
milan26
senior tag
válasz
azbest #109694 üzenetére
Köszönöm!
Ez alapvető probléma lehet, hisz a notebookok rendszerint intelesek, főleg az üzleti szériában. Némelyikben van dedikált kártya, de azok meg régi gépeknél nem javasoltak, mert a kártya által kiadott hő sokat árthatott nekik. Szóval ha notebookot kötsz tévére, általánosságban marad a 30hz?
-
azbest
félisten
válasz
MrPetya19 #109691 üzenetére
Horror áron könnyű kapni, akár itthon is. Én még kínából vettem.
Például ez úgy néz ki: PS176 -ra keresve aliexpressen [link]#109693milan26
igen. Bár csak a kifejezetten régi gépeknél jellemző, hogy hiányzikTalán manapság már mind tud passzív módot is. Csak intelnél nem hdmi2.0-át, ami szívás 4k kijelzővel vagy tévével, mert max 30Hzet megy, míg hdmi2.0-ával 60-at is tud. Ismerősnek céges egész új notijával volt ilyen szívás például.
Fullhd felett meg a passzív átalakítókból is van többféle. A sima csak fullhd-t tud, a jobb fajta passzívak tudnak csak magasabb felbontást.
"In 2013, VESA released the Dual-Mode 1.1 standard, which added support for up to a 300 MHz TMDS clock (9.00 Gbit/s bandwidth), and is used in newer DisplayPort 1.2 devices. This is slightly less than the 340 MHz maximum of HDMI 1.4, and is sufficient for up to 1920 × 1080 at 120 Hz, 2560 × 1440 at 60 Hz, or 3840 × 2160 at 30 Hz." [link]Végigpróbáltam ezeket, van többféle átalakítóm, azért vagyok magabiztos
A t430-nak dp1.1 portja van, így a dual mód csak 1.0-ás, ami max fullhd hdmi módot tud passzívan, mert csak hdmi 1.2-es. Ember legyen a talpán, aki követni tudja a sokféle verziószámotA modern aktív átalakítóval viszont megy dp1.1-ről a hdmi 1.4 -> 4k 60Hz. Amelyik gpu tud dp1.2-őt, ott meg hdmi2.0 4k 60Hz is meg aktívval
#szerk:
ha nem tud hdmi2.0-át, akkor 4k 30Hz lesz. Ami "not great, not terrible". Sima munkánál nem fáj, még videókat is lehet nézni. De az egér például eléggé nagyokat ugrik 30Hz-en. Én általában így használom a t430-amat, mert jobban bejön a nagy terület, mint dual vagy 3 fhd monitoros felállás. A wqhd nekem kimaradt a monitoraim sorából. -
milan26
senior tag
válasz
azbest #109690 üzenetére
Nem okoskodni akarok, csak megérteni... Meg nem igazán ismerem a kifejezéseket, és tényleg rosszul fogalmazok.
Csak arra akartam kilyukadni, hogy nem mindegy melyik gépben milyen gpu van, mert nem mindegyik ad ki hdmi jelet, tehát hiába olyankor a passzív átalakító, mert az gyakorlatilag csak egy darab kábel két dugóval.
így már helyes?
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Szemezgetés közben leltem rá erre a gyöngyszemre, ami még beleférne a keretembe. Az a baj, hogy abszolút nem vagyok képben a lenovo T szériával és nem tudom mennyire éri meg bele invesztálni ezt az összeget a T490-be?
Állítólag gyári garija van 2025-ig, bár ez nem tudom mennyire lehet valid. Az üzletet sem ismerem. -
azbest
félisten
válasz
milan26 #109689 üzenetére
Igen, ez az, amikor a gpu adja ki a hdmi jelet és csak szintillesztést csinál az átalakító. A monitorhoz nem jut akkor sem displayport jel, mert csak megfelelő átalakító érzékelésével ad ki hdmi jelet.
Annak, hogy "ha a videókártya passzív" nincs értelme
Persze, ha nem tud hdmi alternate módot az adott gpu, akkor nem lesz kép passzív átalakítóval, pont azért, mert az csak szintillesztést csinál. Ettől függetlenül az alternate módot támogató kimenethez is van, amikor érdemes aktív átalakítót használni.
A hd4000 estén azért, mert nagyobb felbontást támogat a dp módja, mint a hdmi alternate mód. Más esetben pedig van, hogy hdmi alternate módban nincs meg minden képesség - a gt1050-em dp - hdmi alternate módjánál a passzív átakító csak 4:2:0 chroma subsamplinget csinált, ami nem túl jó monitorral. A natív és az aktív átalakítóval pedig megvolt a 4:4:4. -
milan26
senior tag
válasz
azbest #109686 üzenetére
Erre gondolok:
"DisplayPort Dual-Mode (DP++)
A Displayport Dual-Mode segítségével képesek vagyunk a Displayport jelet továbbítani passzív adapteren keresztül HDMI vagy DVI kijelzőkre. Ez a funkció egy lehetséges kiegészítő, tehát nem minden Displayport-ot fogadó egység képes ezeket a passzív adaptereket használni. A Dual-Mode-al felszerelt berendezések amint felismerik, hogy DVI/HDMI passzív adapter lett bedugva, a Displayport jel helyett DVI/HDMI TMDS jelet továbbít." -
HSM
félisten
-
-
azbest
félisten
válasz
milan26 #109684 üzenetére
őő valamit teljesen félreértettél az aktívsággal kapcsolatban.
Displayport esetén a passzív azt jelenti, hogy csak a jelszintet illeszti, mert más feszültséggel működik a dp, mint a hdmi. De magába az adatfolyamba nem nyúl bele. A gpu adja ki a hdmi jelet az illesztésen keresztül. És mivel az intel gpu nem támogat hdmi 2.0-át, így limitált a felbontás / képfrissítés. Még az újabb intel procikba integrált gpu többsége sem támogatja a hdmi 2.0-át maga. Ezt még a type-c videókimenetes intel gpu-s gépekkel is meg lehet szívni, ha hdmi alternate móddal akarják használni. Létezik olyan type-c kábel / átalakító is, ami displayport alternate módot haszál és egy aktív dp-hdmi átalakító van benne. Ilyen kábelt is vettem régebben aliról, ugyanúgy PS176 chipsettel, csak ott volt még benne egy dp alternate módot kezelő via chip is.
Az aktív átalakító azt jelenti, hogy igazi displayport jel jön ki a gépből és az átalakító maga teljesen feldolgozza az adatokat és az átalakító készít belőle hdmi jelet. Így tud hdmi2.0-át kiadni és hdmi-n át is támogatni a nagyobb felbontást, ugyanazt, amit a displayport is.
Ha egy újabb intel gpu-s gép belül tartalmaz aktív dp-hdmi átalakítót, akkor lehet hdmi 2.0 van rajta. Ha nem intel gpu, akkor is többet tud.
De régebbi technikát is tudok mutatni példának: a DVI-I csatlakozóban vannak analóg és digitális pinek is. Sima passzív dvi-i -> dsub átalakítókkal megy az analóg jel, mert a kártya adja ki. De olyan dvi-d kimenetről, amiben nincs analóg pin (vagy épp a hdmi-ről, vagy displayportról), csak aktív elektronikai átalakítóval lehet vga jelet kivenni.
Tikakukac
Nem követem az ilyen vitákat, de itt most pont nagyon nem mindegy, hogy fhd-ről vagy magasabb felbontásokról beszél. A tipikus filléres dp-hdmi passzív átalakítók csak fhd-t támogatnak. A passzívból is külön változat az, ami nagyobb felbontás tud a nagyobb sávszélesség támogatásával, tudom, mert kíváncsiságból vettem olyat isAzzal sem ment fhd fölé a t430-am, de asztali gt1050-nel már tudott 4k-t is.
Ezért érdemes marketinges elnevezések helyett a konkrét számokat vagy konkrét számokhoz rendelt megnevezést használni -
milan26
senior tag
válasz
azbest #109683 üzenetére
Én úgy tudom, akkor fontos az aktív átalakító, ha a videókártya passzív, mert akkor a megjelenítő nem tudja eldönteni, hogy épp video vagy adatjelet kapott. Jelen esetben ez nem áll fenn, mert a T430 videókártya portja aktív. Nekem ezzel a passzív adapterrel tökéletesen működik 1080p-n, nem is gondoltam volna, hogy a 4k már nem menne neki, mert magán az adapteren átfér, ezek szerint a port nem adja ki 4k-n csak a saját felületén. Ma is tanultam valamit.
Találtam még valamit.
Ha egyáltalán nincs semmilyen kép, lehet, hogy a biosban is állítgatni kell valamit.
-
azbest
félisten
válasz
orangutan4 #109678 üzenetére
Mármint milyen 2k? A fullhd az 2k
A 2560x1600 tud menni 60Hz-en displayporton át. Lehet kapni aktív dp-hdmi átalakítót, olyat, ami hdmi2.0 -ára alakítja a dp jelet. Olyannal a hd4000-rel hajtok 4k kijelzőt 30Hz-en hdmi-vel. PS176 chipsetest használok. Közvetlenül dp porttal alapból megy dp kábellel a 4k 30Hz és a 2560@60Hz
-
HSM
félisten
válasz
A probléma, hogy így HDMI-t csinálsz belőle, és az ezen a generáción 60Hz-en nem tud tudtommal FHD-nál magasabb felbontást.
Szép megoldás natív DP bement használata a monitoron (és nyilván a megfelelő DP kábel az összekötéshez), kevésbé szép megoldás megpróbálni, hátha alacsonyabb frissítéssel elindul/megbírkózik a monitor elektronikája, így próbálva belezsúfolni a magasabb felbontású a képátvitelt az ezen a generáción megtalálható HDMI verzió által biztosított alacsonyabb sávszélességbe [link] . -
vicze
félisten
válasz
T430: "Maximum external resolution: 2560x1600@60Hz (DisplayPort via optional Mini DP cable)"
A legtöbb olcsó passzív HDMI to DisplayPort átalapító csak egyirányú, és nem mindegy milyen irányba akarod átalakítani. Ez a magyarázat ha egyáltalában nincs kép.
Ha van kép de eldobálja akkor amit Tikakukac írt. -
Tikakukac
titán
válasz
Szintén WQHD monitor és DP port. A VGA-m 3 4K-s monitort is kihajtana mégis eldobta a képet néha. Kábelcsere után minden patent lett, esélyesen ez lesz a gondod neked is.
-
orangutan4
tag
Üdv, Thinkpad T430 laptopom szerintetek miért nem tud meghajtani egy 2K-s monitort a mini DP csatlakozón keresztül. (intel hd 4000) Átalakítót vettem hozzá, aminek a másik fele hdmi. Lehet ez a gond? Számít az valamit? Azt olvastam leírásokban hogy a mini DP elvileg tudja, de volt ahol azt írták, hogy a 3. generációs intel prociktól is függ a dolog. köszi
-
adalbert1
veterán
válasz
Tikakukac #109665 üzenetére
Köszi, igazából én is valami ilyesmire gondoltam, de vicze1 hozzászólása ennek kicsit ellentmondott. Magánszemélyként venném, gondolom így viszonylag simán mehetne.
Így akkor visszakerült a térképre az x280 is.Közben szétnéztem a hardverapro T480s kínálatában, ami úgy megfelelőnek tűnik, az inkább a 280k+ kategória (1 eladónál láttam olcsóbban, de nem volt túl bizalomgerjesztő elsőre).
Viszont ha onnan még egy kicsit hozzáteszek, akkor már ott vannak a t490-ek is, onnan meg már csak egy ugrás a T14Igazából úgy vagyok vele, hogy amire ma elég az x280 hardware-e, arra jó eséllyel elég lesz az egész életciklusában (online tutorialok nézegetése, film és sorozatnézés, böngészés, mindenféle linuxos tákolás próbálgatása) - amire pedig nem, arra épp hogy elég lenne egy T480s, de azért az is szűkősen, vagy nem (mondjuk virtuális gépekből clustert összekonfigurálni adott vendor szoftverével, stb).
Szóval még alszok arra, hogy inkább most borítsak-e bele több pénzt, és akkor jobban future proof legyen a gép, vagy inkább azt a pénzt már rakjam el a következőre (pl. tetszene egy AMD-s gép is, de még elég ritkák, használtban pedig még inkább, illetve lehet, hogy pár év múlva az x86 háttérbe fog szorulni és inkább arm-es gépek lesznek).
Köszönöm mindenkinek a hasznos hozzászólásokat, ha jutottam valamire, akkor még jelentkezem
-
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #109674 üzenetére
Igen, 3 évre. Plusz vettem hozzá baleset biztosítást a kijelző miatt, azt meg ha jól emlékszem csak 60 napos koráig lehet.
Ja meg átírattam depo garira, ha esetleg hosszabbítani szeretném, akkor fele annyiba kerül.
Most láttam az ebay-en egy T14-et 10év garival, valami student verzió, de hogy hogyan? passz -
Chea
csendes tag
válasz
slayernick66 #109668 üzenetére
Ez is kell:
[root cmd:] powercfg /h on -
Tikakukac
titán
válasz
slayernick66 #109668 üzenetére
Engedélyezni kellett a hibernálást a windows features listában is talán és utána ment.
-
Ganz-[HUN]
addikt
Épp ma fájdult meg a fogam (ismét) az X2xx sorozatra a kis méret miatt.
Az X240-esem nagyon hiányzik, bár a T440s is nagyon jó. Ma megláttam egyet a suliban az egyik polcon, mondom azt a minsenségit de kis cuki aranyos.X280-ban az integrált ram legalább dual channelben fut legalább? Ezt is érintette a TB mizéria?
-
zsolti75
senior tag
válasz
vicze #109667 üzenetére
Mostani gépem '19 szeptemberi gyártás, '20 júniusban vettem, számlát elküldtem az ügyfélszolgálatnak, és gond nélkül átírták, vagyis +9hónapot kaptam.
Volt olyan gép nálam, ami címke szerint '19 decemberi volt, '20 áprilisban bontottam a dobozt bekapcsolás után aznaptól, vagyis áprilistól írta a garit a vantage. -
vicze
félisten
válasz
Tikakukac #109665 üzenetére
Jaj már láttam olyanokat, hogy csak na...
A kedvencem eddig, hogy 2 nap különbséggel rendelt 2 gép között 1,5 hónap gari különbség van(szerencsére +ban), CTO gyárból egyből hozzám jött, és ráadásnak a később rendelt 2 nappal előbb kaptam meg, és az volt kevesebb garival. Úgy 50%-ban a shipping date a gari kezdeti napja, a többinél meg valami 1-14nap difi épp hogy sikerül... A legjobb amikor megveszem a gari bővítést és minding próbálom kitalálni, hogy mi lesz a gari dátum azután, de elég ritkán sikerül eltalálni, még nem jöttem rá mi alapján csinálják. -
slayernick66
tag
válasz
FoxiestFox #109653 üzenetére
mmint a win10-ben? elvileg astsrt menuben is latszik, gyakorlatilag is, illetve a power settingsben az van beallitva hogy hibernalodjon amikor megnyomom a power gombot. de lof**szt se csinal amikor megnyomom. mi mast kellhet beallitani meg? ezerszer vegigmentem a beallitasokon, ill neztem biost is, de nem talaltam semmit meg..
-
Tikakukac
titán
válasz
adalbert1 #109663 üzenetére
Alapból úgy néz ki, hogy mikor megindul a gyárból a disztri felé a gépsas, indul a gari a rendszerben.
Nem tudom változott-e 1,5 év alatt, a mérvadó és a jogi mindenható az a számla. Attól a dátumtól indul a végfelhasználó garija és akit ez zavar át lehet írni a gyártóval. Az tuti, hogy ha valamire 36 hó gari van (szavatosság és jótállás tetszőlegesen osztva, de inkább 12+24 hó) akkor az annyi. Dell, HP és minden más gépen is így ment, Lenovo is. Simán voltak olyan ragadós gépek amik álltak 1 évet. Ilyenkor nyilván adtunk kedvezményt és persze, hogy a számlától indult a gar. Becseszne még a bolti készletek között is kellene válogatni, hogy melyik a frissebb, nem kenyér ez
Számlád legyen meg tutira. Onnantól kezdve te vagy a király és bárki bármit mond, te diktálsz.
Céges kicsit neccesebb, sőt, plusz ugye vannak ezek a méltányossági 3 hónapok stb. Na, szóval hosszú ez a sztori is.
-
vicze
félisten
válasz
adalbert1 #109663 üzenetére
Garancia a gép legyártásának pillanatában kezd el ketyegni, abba a pillanatban mikor dobozba kerül. Attól függően, hogy a gépet hova szánják, viszonteladói gép +3hónap garanciát kap, ennyi idejük van eladni. (esetlegesen ha van extra megállapodás akkor lehet több, mert ritkább kevésbé eladható modell pl.) Már több gépet is vettünk ami -1év gari volt ebből az okból kifolyólag.
Nem tudok ilyenről, ezt a Lenovo-nál kell megkérdezni, vagy a viszonteladónál. Mindenesetre a garancia addig van max. amíg a Warranty lookup mondja, és nem amit a bolt mond, hacsak ők nem vállalják a garit.
-
adalbert1
veterán
válasz
vicze #109661 üzenetére
Köszi, ez új volt, hogy automatikusan ketyegni kezd a gari akkor is, ha nem lesz eladva a gép - ilyenkor ezt amúgy nem lehet visszairatni a Lenovo-val, hogy 3 év legyen ismét, ami leketyegett belőle, az mindenképpen elveszett (lehet, hogy hülyeségnek hangzik, de pl. Xbox-nál a Microsoft számla bemutatása után simán átírja 2 évre a garanciát, ha kevesebbet mutatna a warranty checker amiatt mert mondjuk fél évet állt már a boltban)?
Mert ha tegyük fel ezekhez a gépekhez már csak fél-1 év garancia van, akkor máris sokkal rosszabb ajánlatnak tűnnek. -
válasz
FoxiestFox #108286 üzenetére
#frankenpad blog
A napokban észrevettem, hogy a Franki melegebb, mint szokott.
Thermal Grizzly Conductonaut van ugye benne, folyékony fém, ezzel lazán lehűtötte az X9000 CPU-t 3.4 GHz-re pöccentve is az elmúlt hónapokban.Pár hete odavertem egy kissé, és arra gondoltam, elmozdulhatott benne a cooler, vagy ilyesmi. Nagyobb stressre levágta a hővédelem, alapórajelen nem volt gond.
Szétkaptam, és képzeljétek, a fémpaszta oxidálta a CPU hűtő hőfelvevő felületét.
Ami felettébb furcsa, hiszen direkt megnéztem, a réz felületet nem szabad oxidálnia a gyári leírás szerint. Az alut marja meg, de alu nincs a laposban.
Úgyhogy felpolíroztam egy kis csiszolópapírral, az oxidáció nem volt mély, szépen lejött, és ismét tartja a hőmérsékleteket.
Érdekes. Lehet hogy valami ötvözet képezi a hűtőnek ezt a lenti részét, mert a hőcsövek maguk egész biztosan rézből vannak, az alja viszont bár full réznek látszik, lehetséges, hogy réz-alu ötvözet. -
vicze
félisten
válasz
adalbert1 #109659 üzenetére
Igen raktáron ragadt példányok, főleg a konfig leírásodból látszik, hogy ez nem egy kelendő konfig. 3év volt mikor megkapták, és azóta a raktáron áll és 3-6 hónap után elkezd ketyegni a gari.
Tehát mielőtt megveszed, a sorozatszám alapján minden képen ellenőrizd le, nehogy kellemetlen meglepetés érjen. -
válasz
BTom1970 #109657 üzenetére
Szerintem jobban jársz egy naprakész rendszerrel, ha már egyszer az MS valamelyest megerőltette magát, és készített egyet, ami tizenéves gépeken is jobban megy, mint némelyik erőforrás-kímélőnek mondott Linux.
De nem tudunk dönteni helyetted. Kipróbálod, és ha nem tetszik, marad a 7. -
adalbert1
veterán
válasz
S_x96x_S #109650 üzenetére
Köszi szépen
, ez hasznos volt, a T480s tényleg egy megfontolandó alternatíva lehet, szét is nézek a piacon, hogy milyen ajánlatok vannak (habár most futottam egy gyors kört, hát, nagy része használtan is drágábban megy, mint ez az X, és van, ahol még esetleg költeni is kellene rá, de az tény, amit leírtál, hogy maga a gép jobb)
vicze1: akkor ha ezek a gépek beragadtak a nagykernél (gondolom hogy ott, mert vagy 20 laptopot árusító oldal hozza őket), és ott a leírásban 3 év van, akkor abból leketyegett már másfél év?
Ennek nem onnan kellene indulnia, hogy én a kiskerben megveszem a gépet?
Apollyon: igazából most is 12,5-ös az ilyen itthoni hobbi gépem, csak már azért elég viseletes szegény (E6230) - mindenesetre a 14"-től sem zárkózom el.
-
BTom1970
aktív tag
válasz
Tikakukac #109645 üzenetére
@FoxiestFox
@TikakukacIn January 2020 Windows 7 had a 25.56 percent slice of the desktop operating system marketplace, and since then this figure has only dropped slightly.
In September Windows 7's desktop market share increased to 22.71 percent from 22.31 percent in August.Tartozzak a 22,7%-ba inkább?
-
vicze
félisten
válasz
Apollyon #109654 üzenetére
Egyszerűen már nincs értelme. Nem könnyebb és nem kisebb annyival, mint a 14"-esek, hogy megérje. Nem véletlen lett belőle 13"-os gép az X280 után. Na meg ott a nyomorított bill is...
Ami valósan váltani fogja mint subnotebook, azaz X1 Nano lesz.Jelenleg a 13"-t(X13) Lenovo olcsó budget gépnek tartja és a cégek is csak ezért veszik, nem a méret miatt.
-
Tikakukac
titán
válasz
slayernick66 #109652 üzenetére
Öhm, nos igen. Meg ne kérdezd hány helyen kell és mit ki és bekapcsolni mire menni fog. Nekem is tanulságos kör volt egy 5530-as Latival.
-
válasz
slayernick66 #109652 üzenetére
És maga a hibernálás be van kapcsolva a rendszerben?
-
slayernick66
tag
a normalis hogy win10 alatt a a power beallitas hogy bekapcsolo gomb nyomasra hibernalodjon, az nem mukodik, hiaba van beallitva?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
adalbert1 #109646 üzenetére
> jelenleg 240k környékén több helyen kapható X280 mennyire ajánlott?
szubjektív véleményem:
annyira nem rossz ,
de én hosszas gondolkodás után inkább egy i5-ös T480s -t választottam, anno az X280-hoz képest:
- picivel nagyobb képernyő
- bővíthető memória
- sokkal jobb hűtés
- van normál LAN
- és csak egy picivel nehezebbEbből engem legjobban a memória bővíthetőség zavart ..
mert 3-4 év múlva 8GB RAM nem lesz elég .. és a 16Gb-os X280 ritka ..
Persze nekem mások az igényeim ...
de ha legalább 3-4 évig meg akarod tartani, akkor erre is gondolnod kell.A notebookcheck-es tesztek nagyjából lefedik a valóságot:
https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-X280-i5-8250U-FHD-Laptop-Review.287454.0.html
Cinebench R15 CPU Multi 64 Bit : ~ 530 ra visszaesikhttps://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-T480s-i5-8250U-FHD-Laptop-Review.315374.0.html
Cinebench R15 CPU Multi 64 Bit: ~ 670 tartósan ( vagyis sokkal jobb hűtés ) -
freelanced
addikt
válasz
Tikakukac #109648 üzenetére
Köszönöm a választ!
Azt hol lehet látni, hogy frissített-e?
Az a baj 7470-ből, 7450-ből, 5470-ből meg 5450-ből szinte üres a piacon normális áron.A 7470 például fixen ilyen 170.000 körül mozog, nem egy van fenn ilyen árakon.
Vagy van esetleg javaslatod hol érdemes nézelődni? Netán csak ki kellene várni, és most pont kifogtam egy rossz időpontot a vásárlásra?
-
Tikakukac
titán
válasz
freelanced #109647 üzenetére
40-est Dellből is óvatosan én csak rev, frissítettet vennék belőle, de mivel rendes paneles E6440 se sok van, én hagynám. 50-es van bőven, sőt, a 70-es is kezd lecsorogni.
-
adalbert1
veterán
Sziasztok,
a jelenleg 240k környékén több helyen kapható X280 mennyire ajánlott?
Rákeresve elég kevés tapasztalat van vele.
Ami tetszene benne, hogy egy teljesen új subnotebook 3 év jótállással, full hd ips kijelzővel - ezt ilyen áron szerintem kevés más cucc tudja. Ami nem tetszene, az az, hogy az i3-8130 nem tudom, hogy mennyire lesz gyorsan kevés (oké, ez felhasználás függő), a nem cserélhető 8G RAM (ok, ez is felhasználás függő), nem cserélhető akksi. Igaz van asztali gépem, tehát ami inkább cpu/memória igényesebb lenne, azt azon csinálnám.Főleg lakáson belüli ide-oda hurcolós gépnek venném, néha sorozatot nézni rajta, gépelni, online kurzusokat nézni, scripteket írogatni, stb... - gondolkoztam még egy Ipad Air-en is, de ott az új generáció nyitóára kb. itt van, mint ennek a gépnek az ára, és ha vennék mellé billentyűzetet, akkor még több lenne, ráadásul úgy érzem, hogy windowson több mindent meg tudok csinálni (ha nagyon akarnám, akkor menne ios-en is a legtöbb dolog, de egy ipad mini már van itthon, és azért a wines subnotit most jobb választásnak érzem, mint egy második ipadet, a mininek a kijelzője pedig sok mindenhez kicsi).
Ahogy nézegetem az új T szériás gépeket, innentől legalább 200k ugrás a következő lépcsőfok, annyit nem biztos, hogy szánnék rá (alapból 8 órát a céges gép előtt ülök, szóval ez a gép napi 1-2-3 órákat menne). Szóval úgy érzem, hogy ha a 3 év jótállás ideje alatt azt, amit tud, tudná stabilan, akkor ilyen áron egy jó vétel lenne, ti mit gondoltok erről, láttok valami nagy buktatót benne, amit esetleg én nem?
-
-
BTom1970
aktív tag
válasz
FoxiestFox #109642 üzenetére
Köszi!
Tehát akkor nem kell félni a Win10 bajaitól?
Úgyse váltogatok grafikát, mindig tápról megy a laptop, mindegy a fogyasztás. Kaspersky Internet Security 2020-at használok. -
válasz
BTom1970 #109641 üzenetére
Win10 megy neki.
Ezeket célszerű lefuttatni telepítés és frissítés után.
Első, második.
Kigyomlálja a szemetet a Winből, a CPU terhelés és a start utáni memóriahasználat is jelentősen alacsonyabb lesz.
Célszerű még a Defendert is kiirtani, és /vagy erőforráskímélő antivírust feltenni.Amúgy plug and play, mindent fel fog ismerni és telepíteni, viszont a VGA váltás nem fog menni, tehát döntsd el, melyiket szeretnéd használni, és azt fixre beállítani BIOS-ban.
-
BTom1970
aktív tag
T500-ban cserélek HDD-t (Toshiba 500GB) SSD-re (WD Blue 3D 500GB).
Windows 7- nél maradjak vagy érdemes Windows 10-re váltani?
Van valakinek tapasztalata?
- driverekkel nem lesz probléma?
- sok rosszat hallani a Windows 10-ről, érdemes ezért váltani vagy vállaljam a frissítések kimaradását?
- esetleg a Dual Core és 4GB RAM miatt nem lesz lassabb? -
Tikakukac
titán
válasz
z123456789 #109637 üzenetére
Nem értem a gondot. Ha a szerviz be is rakna egy másik kijelzőt és nem menne a fényerő állítás vagy bármi, marha egyszerű, nem fizetsz és nem hozod el amíg nem működik
Ennyire ezy, ezért jó a szervizbe adni, mert ott nincs az a szopóhullám amire most akarsz ráugrani.
De amúgy ha van multimétered, gép atomjaira bont és megnézed azt a biztit. Ami nem tudom miért menne ki esés miatt, de hajrá.
-
z123456789
addikt
válasz
Tikakukac #109635 üzenetére
Igazából azt szeretném elkerülni, hogy bemegyek egy szervizbe, és az történik velem, mint amikor az autómnál keresik a problémát, és a végén már minden ki van cserélve, de a probléma még mindig fennál, vagy nincs megszűntetve teljesen.
Szóval a kérdésem az, hogy jómagam, tudom ellenőrizni biztosra, hogy mi mehetett tönkre, vagy muszáj lesz megbíznom egy szervizben, aki átvizsgálja, majd megoldást kínál nekem? (Amit vagy elfogadok, vagy nem.) Természetesen ezek miatt kérdezek ennyit, véletlenül sem akarom feltúrni az alaplapot vagy ilyesmi, az nem egy RAM csere.
Az esés nem volt combos, ahogy írtam, illetve RAiN19 kijelzője sem kapcsolt be (ami ugye biztosan hibátlan.) Szóval a kijelzőnek adnék még esélyt. Ha tönkre is ment, akkor még elvileg meg tudom venni a fórumtárstól, vagy amit linkeltem. (Csak le ne csússzak.
) Azt sem szeretném, hogy beviszem szervizbe, és mondjuk megoldják a problémát, de kiderül, valóban rossz a kijelző is, aztán beleraknak egy olyat, ami utángyártott, és a fenti problémákat produkálja, amiket visszaolvasva találtam. (Pl. nem működik a fényerő állítás.)
A lényeg, hogy nyilván szeretném helyrehozni a dolgot, de a ló túloldalára sem akarok átesni, mert nem vagyok szentimentális.
Ha van itt egyébként olyan aki ezt hivatásszerűen csinálja, és ért is hozzá, nyugodtan írjon rám privátban.
#109636Digitalpimp
Nem, ehhez nem értek. És ahogy írtam a hibafelderítést sem tudom megcsinálni. -
Digitalpimp
senior tag
válasz
z123456789 #109634 üzenetére
Szerintem elég egy 0,75-ös vezetékdarabbal átpatkolni. Az legalább többet nem száll el.
-
Tikakukac
titán
válasz
z123456789 #109634 üzenetére
A hibás biztosítékot biztosíték cserével. Laptopnál ez picit problémásabb, mint a kocsiban a rádió biztosítéka.
Szerintem a kijelző kuka lesz, ez szerintem bőven el si várható egy combosabb esésnél, az, hogy másnak nincs baja én annak örülnék inkább. Egy konzumert így leejtesz és a kérdést sem teszed fel, hogy kuka-e a gép.
-
z123456789
addikt
válasz
Ganz-[HUN] #109633 üzenetére
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
z123456789 #109632 üzenetére
Backlight fuse.
-
z123456789
addikt
válasz
z123456789 #109627 üzenetére
Na, megpróbáltuk RAiN19 kijelzőjét. Azzal sem működött. Visszaolvasva, és a neten nézegetve (már amit értettem), ez lehet inverter (
), RAM hiba, belső memória hiba, alaplap hiba...
Van ötletetek, hogy hol kezdjem a hiba felderítést, vagy hagyjam a francba, és bontsam szét a fszba, aztán vegyek másikat?Nehezen törődöm bele, hogy egy 50 cm-es eséstől így elszállt.
-
BTom1970
aktív tag
T500-ban cserélek HDD-t (Toshiba 500GB) SSD-re (WD Blue 3D 500GB).
Windows 7 vagy 10 menjen rá? A driverekkel nem lesz probléma? Meg úgy általában... -
Tikakukac
titán
válasz
freelanced #109628 üzenetére
5450, 7450 és T450 az vastagon 100k kell legyen. Persze, van aki árulja 160k-ért. Árulja nyugodtan tovább.
-
freelanced
addikt
válasz
Tikakukac #109623 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Körbenézek, ahogy látom az ajánlott gépek inkább olyan 160.000 körül mozognak.
Mondjuk én nem kötöttem ki keretet, illetve nem írtam részleteket, viszont csak kb 1-2 éves időtartamra kéne második gépnek a laptop.
Ellenben olyan 100.000 körül kellene valamit néznem, részben ezért is jött a Thinkpad.
A touchpad nem akkora probléma, úgy is egérrel menne a dolog.
Az 5450-et és a 5470-et nem néztem árban még azok lehet, hogy beleférnek.
Ettől függetlenül az ajánlást köszönöm.Lehet, hogy célszerűbb lett volna úgy feltennem a kérdésem, hogy az adott Thinkpad modellek közül ebben az árkategóriában melyik ajánlottabb a másiknál, melyik kevésbé problémás, macerás stb.
Nyilván annak tudatában kérdezem ezt, hogy vélhetően erősen kompromisszumokat kell majd kötnöm, és nagy eséllyel az általad ajánlott Dell-ek jobban kiszolgálnának stb.
-
z123456789
addikt
válasz
z123456789 #109608 üzenetére
Uraim!
Szétszedtem a T450-em.
Alábbi kijelző működött benne. Átmozgattam a kábelt, de továbbra is csak a nagyon sötét kijelzőt látom, amin a futó dolgok foszlányai sejlenek fel ha nagyon belemászok a képernyőbe. (=Használhatatlan.)
Kérdésem az lenne, hogy a listában szereplő alábbi három típus között mik a mérvadó különbségek? Nagyon hálás lennék, ha valaki megosztaná velem.04X3927
04X4046
04X5914 -
Tikakukac
titán
válasz
Ganz-[HUN] #109624 üzenetére
Akkor maradunk abban, hogy neked atompontos és csodálatos, az internet pedig rágyújtotta a gyártóra a fórumokat és ahogy lehet mindenki moddolja át. Használtam én is, pont azt rakták bele ebbe is, mint a konzumer lenovokba akkoriban, amik szintén katasztrófák voltak
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
Tikakukac #109623 üzenetére
Kikérem magamnak...
Touchpad 1000x pontosabb mint az addigi bármelyik Thinkpadon (X240-esembe hibás volt az tutifix). Más kérdés, hogy a trackpointot ki bírja megszokni.
Több 40-es sorozatos gépet próbáltam ki, és utána T450s-t. Kettőt. Meg egy T440p-t t450 tapipaddal.Maga az érintőpárna szenzor része le merem fogadni hogy egy és ugyan az, mert nem értzek differenciát. A gombok különböznekcsak.
Nézd még meg a T440s-t is. Szolid kis gép az is. Nekem hiányzik (fater használja). Brutál akku idő, és szabadon cserelgetheted a kijelzőt. Viszont, nem annyira megbízható mint a 50-es sorozat, és ha tehetem lebeszélem róla az embereket, hacsak nem kell a T440p ereje.
Tacspadokkal szoptam eddig sokat. Driver fronton főleg a 40-es sorozattal. Megoldás: System update 5. 100% success rate. Az x240-ben pedig hibás volt, a 440p-mben pedig valami koppintott kínai fos volt, papírvékony lemez vastagsággal a hátulján. De a kábelek gyári rögzítésűek voltak szóval... Faxom se tudja őszintén. Elkepzelheto hogy gyári... Szereztem már azóta egy használt synapticsot. Szívesen kiprobaltam volna mondjuk az Alpsot is. Talán attól van az embereknek herótja, mert a Synaptics 40-es sorozat hibátlan szerintem. A "nem érzékel" pedig palm rejection beállítás kérdése.
És az hogy bárhol lehet kattintani álá Macbook szerintem zseniális és rohadt komfortos.
-
Tikakukac
titán
válasz
freelanced #109622 üzenetére
Nekem mind a kettő kuka, a p-s azért menő, mert abba még bele lehet borítani egy talicska pénzt upgrade formában, T450-ben már legalább olyan dolgok működnek, mint touchpad. Lul.
7450 vagy 7470 lesz a géped. Esetleg 5450 vagy 5470. HP is lehetne, csak kevés van a placcon.
-
freelanced
addikt
válasz
FoxiestFox #109620 üzenetére
Köszönöm!
Túl nagy. Nem nagyon hurcolnék 15.6-os gépet ha nem muszáj.
Tikakukac
Köszönöm neked is!
Igen, első sorban szerintem monitor nélkül használnám. Nem fő gép lenne egyébként, arra van asztali.A t440 és a t440p között inkább a t440 ajánlott? Ha igen miért?
Megnézem akkor a t450-et is. A dellek közül melyik modelleket ajánlod?
Őszintén nem hinném, hogy kell a bika processszor, vélhetően egy kétmagos is megteszi, vagy egy alap négymagos, nem muszáj a legjobb. -
Tikakukac
titán
válasz
freelanced #109619 üzenetére
Szokásos. Ha nem dokk és külső monitorod van akkor IPS-ig el kell menni. Ez T440 minimum, leszámítva a durva moddolásokat. Mivel a T440 egy kiváló gyártói szondázás volt a mi megy le a userek torkán (a bármi ezt azóta érezzük is), így T450-et vegyél. Vagy Dellt ha 14" kell, fillérekért kapsz igen komoly konfigokat. Persze, azokba hűthetetlen 64 magos procit nem raksz, ez mondjuk pont nem gond.
A könnyen cserélhetőre pedig szerintem egy 100hsz.-t összeraktunk 2 nap alatt. Nem egészen úgy megy az. -
válasz
freelanced #109619 üzenetére
Vegyél egy W520-at. Kijelző is oké (a FHD legalábbis), bővíthető is.
-
freelanced
addikt
Üdv!
Programozásra keresek laptopot.
Amit eddig kiszemeltem az a T440P, a T430 és a T420.A kettő utóbbi esetén a billentyűzet miatt és a bővíthetőség stb eléggé kecsegtető, de ha jól hallottam 1080p kijelzőt elég macerás tenni bele.
Emiatt a T440P az amire gondoltam ott ugyan a billentyűzet rosszabb viszont jobb processzort képes befogadni, illetve könnyen cserélhető a kijelző Full HD-ra.
Mit gondoltok? -
troll81
addikt
sziasztok
Samsung 8GB DDR3 2x 4GB 2Rx8 PC3 12800S ezt meg eszi a t500 gond nélkül?
esetleg processzorból mi a maximum? nem szivesen válnék meg tőlle jó pár éve megvan.hátha meg túlélne 1 2 évet -
Sziasztok!
T430s-be van lehetőség CPU cserére? A jelenlegi kétmagos i3 kezdi feladni, sokat meg 100%-on..
-
RAiN91
őstag
válasz
z123456789 #109608 üzenetére
Az én gyári kijelzőm FRU ja, 04x3927.
Jó hozzá a PDF alapján. -
z123456789
addikt
válasz
Tikakukac #109607 üzenetére
Visszaolvastam. Hát ez tényleg szívás.Mondjuk most már végképp nem tudom, hogy mit kell nézni, hogy minden olyan legyen mint régen. (Működjön a fényerő állítás is.) És ez p&p legyen.
Javítsatok ki, de elvileg ez a kijelző nekem jó, nem?
HA link
Manual link
A típus szám egyezik elvileg. Az nem derült ki számomra a visszaolvasás során, hogy a sajátom típusszámát hol tudom megnézni? Szét kell szedni, vagy szoftveresen is megoldható?
Illetve a listában van többféle variáció is. Abban tudnátok segíteni, hogy melyik mit jelent? Nincsenek nagy igényeim a kijelzőt illetően. Működjön rendben, és HD+ os legyen minimum.Továbbá Rain91 kollégával már felvettük a kapcsolatot. Ha ő megválik a kijelzőjétől, az jó lehet az én nem S-es verziómba?
-
Tikakukac
titán
válasz
z123456789 #109606 üzenetére
No para, emiatt nem kell elnézést kérni
Nem a bontás a para, az semmiség. Itt a jó és minőségi kijelző beszerzése a közepe a sztorinak.
-
z123456789
addikt
válasz
Tikakukac #109605 üzenetére
Végtelenül szégyellem magam, és elnézést. Mindig visszaolvasok, de éjjel lefekvés előtt történt, és úgy felb*sztam magam, hogy még arra is lusta voltam. Mondom tuti nem fogok találni erre hsz-t. Videón amiket láttam, hogy le kell bontani a ragasztott burkolatot...áh el is ment a kedvem. Ezért írtam egyből keresés nélkül. Sajnálom, és köszönöm. Visszaolvasgatok.
-
Tikakukac
titán
válasz
z123456789 #109604 üzenetére
Olvass vissza max 25-30-at. Pont T450 és pont kijelző. Vannak tanulságok rendesen.
Az én tanácsom: szerezz itthonról, tesztelhető kijelzőt. Meg fogod köszönni.
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Ledobtam a T450-em. A kijelző elsötétült. Nagyon nagyon halványan látszanak a műveletek, de ez a használhatatlan szint. Van dokkolóm, a tartalmát ki tudom rakni monitorra.
A kérdésem az lenne, hogy mielőtt nekiesem mint borjú az anyjának, és kicserélem a kijelzőt, érdemes valamit ellenőrizni rajta? Gondolok itt olyasmire, hogy az esés következtében szétcsúszhatott valami, vagy hasonló. Bár, mivel a képernyőn megjelenik a tartalom, csak végtelenül sötét, szerintem a monitor kapott egy combosat. Illetve kijelző cseréhez jótanácsok, valaki? Előre is köszi. -
RAiN91
őstag
válasz
Ganz-[HUN] #109601 üzenetére
Igen, ott megy a gyári.
Azért offolom, mert már ez egy kibeszélt téma, nem akarom elvenni ezekkel a "helyet"BIOS flash-t egyébként a leírások alapján bevállalnám, viszont mégsem fogom, mert többen jelezték, hogy 2x5 másodpercig csipog a gép minden egyes indításkor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Elitebook 820 G3 laptop (13/i5-G6/8GB/128SSD)
- HP Elitebook 830 G5 érintőképernyős laptop (13,3FHD/i5-G7/8GB/256SSD)
- HP Elitebook 830 G5 érintőképernyős laptop (13,3FHD/i5-G7/8GB/256SSD)
- Eladó Lenovo Yoga Pro 7 14ARP8
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest