Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
Asszem vmi krimpes megoldás lesz a legjobb, sima érvéghüvellyel, ahogy mondod.
"A Wago is szuper, de csak egyeres merev vezetékhez jó igazán"
A csillárkapoccsal mi a problémád? Az egyik vége direkt sodrotthoz van kitalálva.fero02:
Egy kicsi, fából készült készülékházba akarok vmi biztosítást tenni. A-osztályú fülesvégfok (~20VA), melegszik rendesen. Ha esetleg vmi nem úgy működne később, mint kéne, akkor se gyújtsa fel saját magát; ehhez kell ez a kis hőbizti.
Amit te ajánlasz, az visszaáll alaphelyzetbe, ha már nincs meleg; vagyis egy sima termsztát, nem? -
sörösló
aktív tag
válasz
#22145024 #44044 üzenetére
Én sima csupasz érvéghüvelyt használok toldásra. Ha két sokeresről van szó, akkor először a sima végébe dugom az egyik vezetéket, majd a másik "tölcséres" végébe a másikat. Előtte persze zsugorcső. Ha az egyik vezeték merev egyeres, akkor egyszerűbb a helyzet. Sokkal biztonságosabb és helytakarékosabb, mint a sorkapocs. Pláne ha nem valami gagyit használsz, ami sok esetben elvágja a vezetéket, hanem valami lemezbetétes profit, ami méretben persze jóval nagyobb. A Wago is szuper, de csak egyeres merev vezetékhez jó igazán, és szintén ott a méret! Vezetékmérethez legjobban illeszkedő is ez a módszer. Ha nagyon szűk a hely a toldáshoz, akor 1-2 cm eltolással sokeres vezetők is toldhatók jelentős megvastagodás nélkül.
-
-
-
törölt tag
-
-
törölt tag
Ha egy kütyübe hőbiztit szeretnék építeni, vmi 90-100°C körüli példányt, akkor hogyan kössem be a körbe? Merthogy forrasztani nem nagyon lehet
Krimpeljek rá vmi érvéghüvely-szerű izét, amiből vezeték lóg ki? Egyáltalán létezik ilyen "toldó-érvégh." ilyen kis méretben? -
-
Kernel
nagyúr
-
Megállt a tudomány
Adott egy ilyen tápegység DPS-40BP
A bal alsó sarokban van egy csatlakozó, amivel a 115V/230V váltást lehet megtenni. Tüske, üres, tüske, tüske. A bal oldali magányos tüskéhez van írva, hogy 115V, a két egymás melletti ugyanaz a pont.
Na most akkor az üres két oldalát össze kell-e kötni, ha 230-ról akarom használni? Nem tudom egyértelműen kideríteni, mi is a helyes... Valaki esetleg tud tapasztalatból tippet adni?
Köszi -
kovy79
őstag
válasz
pumatom #44028 üzenetére
Én is kipróbálnám direktbe és egy másik táppal is.
Nekem is volt hasonló problémám. Látszólag / kimérve minden rendben volt. Kipróbáltam egy másik táppal és tökéletesen üzemelt. Előtte kb fél napig szívattam magam. Annyira felcseszett, hogy kibaxtam a garázs elé (arrafelé van a kuka is) és másfél tonnával kicsit tömörítettem rajta, hogy a kukában ne foglaljon annyi helyet...
Azóta sem értem, de a konyhában már 2 éve működik a másik táppal. -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #44024 üzenetére
Nem szükséges direkt napsütés, a fénynek lehet némi anyaglebontó hatása, de ehhez azért az is szükséges, hogy az anyag is arra alkalmatlan minőségű legyen.
Az üvegházhatás szóba hozását viszont vissza kellene vonnod, még időben, mielőtt kinevetteted magad. Az egy teljesen más fogalom.
-
Kernel
nagyúr
válasz
pumatom #44023 üzenetére
Elég kicsi az esélye, hogy az összes LED elszálljon.
3 db LED van sorosan kötve, azzal sorba egy ellenállás, eszerint kellene méréseket végezni. Hány volt mérhető egy-egy ellenálláson, valamint a LED-eken is külön-külön, lekövetni.
Feszültségimpulzusokra érzékeny tud lenni, főleg amit fordítva kap, de ilyenkor is általában három közül egy lesz zárlatos, másik kettő világít, csak erősebben, túl is terhelődik.
-
fero02
nagyúr
20kV-os primer patron csatlakozási pontjánál "enyhe" kontakt hiba miatt fellépő fény és hangjelenség.
-
pumatom
aktív tag
Sziasztok!
Van egy 5m-es led szalagom, ami komplett szettként lett vásárolva távirányítóval, adapterrel.
Amikor fel volt tekerve, akkor kipróbáltam /bár pont fordítva kellett összedugni, ahogyan a nyíl jelölte/, és működött.
Tegnap felszereltem egy vas szerkezetre ragasztópisztollyal.
Nos most már nem kapcsol be.
Egy multiméterrel kimértem a tartozékokat, tehát az adapterről jön a 12v, az belemegy a távirányítós vezérlőbe, onnan is a távirányítóval bekapcsolva megjelenik a 12v. Rádugom a ledszalagra, /csak kétféleképpen lehet/ a ledszalag elején van 12v, a led szalag végén 9v-ra esik le a feszültség.
Tehát végig kap áramot, de nem világít a szalag egyáltalán.
Vajon hol van az anomália?
-
Kernel
nagyúr
válasz
KisTücsök #44012 üzenetére
Egy ilyen trafó nem valószínűleg száll el, hanem konkrétan igen vagy nem. Még csak nem is TV-sorkimenőről beszélünk, aminek a hibamegállapításához szakértelem és/vagy célműszer szükséges.
Egyszerű trafóról van szó, ami nem is kétfilléres dolog, valószínűleg-alapon nem szokás vásárolni. Annál is inkább, mert a trafók elég robosztus szerkezetek, a meghibásodás esélye nem olyan nagy százalékú, mint azt hiszik, fórumokon is például, akik rögtön trafóhibára gyanakodnak.
Ki kell mérni multiméterrel, utána ellenőrizni lehet áram alatt is az üresjárási melegedést (primer menetzárlat kizárása), plusz van még a szekunder "szikráztatós" módszer is. (Ilyen kategóriájú trafók nem érzékenyek a pillanatnyi szekunder zárlatra.)
-
mezis
félisten
-
KisTücsök
addikt
Sziasztok!
Van nekem egy Nelson Pass-féle Death of Zen A osztályos DIY sztereó erősítőm. Nem én csináltam. A probléma az vele, hogy valószínűleg a trafó elszállt (kb 3 órás folyamatos használat után egyszer csak elhallgatott, többet nem tudtam bekapcsolni, túlmelegedésre gyanakodtam, de nem értek hozzá). Az előző tulaj szerint, bármilyen 18-20 volt váltóáramú, 150-160 wattos jó hozzá. Elsősorban használtak között nézelődtem, nem sok sikerrel. Soknál adatokat sem adnak meg. Újonnan nem is tudom, honnan lehetne ilyet venni. Ez volt benne egyébként, erre sem sok értelmeset dobott ki a google.
Esetleg valaki megtudja mondani, hogy pontosan milyen kell bele? Konkrét linkkel akár (használt vagy új).
Illetve, mennyire nehéz a beszerelése egy hozzá nem értőnek?
Egyáltalán jó topikban vagyok?
-
törölt tag
-
mezis
félisten
válasz
#22145024 #44007 üzenetére
Ott a katalógus vége felé (98. oldaltól) vannak sodrott egyeres kettős köpenyűek is.
-
törölt tag
Ez sem kettősköpenyű. Tudtommal készülékházon kívűl csak azzal lehet megoldani. (bár a kéteres MZS-szerű, amivel pl a magnók vannak táplálva, látszólag az sem duplaköpenyes, legalábbis a régebbi tipusok. Amit "mostanában" árulnak lámpavezeéket az meg ezzel szemben az...
)
Lehet hogy a 230VAC-os részre veszek külön, nagyobb e.láncot és problem solved. -
Kernel
nagyúr
válasz
Czimby #44001 üzenetére
Elvileg a hullámhossz negyedének megfelelő hosszúságú botantenna, teleszkópantenna rezonál a vételi frekvencián, meg persze a fele vagy többszöröse is, de URH-n az már túl nagy méretet adna.
A tápvonal 75 ohmos koaxkábel, annak végén a melegpontra csatlakozik a botantenna. Ennek kétágú változata is van, ami egyenes dipólt utánoz lényegében, de az már szimmetrikus, ezért baluntrafó is szükséges.
Következő változat a félhullámú hurokdipól.
Az egyszerű drót a negyedhullámú botantennát próbálja utánozni, normális esetben persze jóval vastagabbnak kellene lennie. A vékony drót csak szükségmegoldás. (A skin-hatás miatt a nagyfrekvencia főleg a vezető felületén terjed.)
Feltekerésnek itt semmi értelme, vagy összekeverik a középhullámú keretantennával, amit a készülékekhez szoktak mellékelni, de az egy külön műfaj.
Fórumokon szokták javasolni a lecsupaszított végű koaxkábelt, ahol a kilógó rész képezi a botantennát. Azt már persze nem tudják, hogy vékonysága miatt nem egy komoly megoldás, vastagabb nyilván jobb lenne.
Meg egyesek azt hiszik, hogy fémtisztára le kell csupaszítani a belső eret, ami pedig felesleges. A műanyag dielektrikum ilyenkor nem számít rajta, elég az árnyékolást leszedni.
-
mezis
félisten
válasz
#22145024 #43995 üzenetére
És valami ilyesmi:
HELUTHERM 400 C osztályú szigetelés
"Felhasználás
Ez a kábel széles hőmérsékleti sávot biztosít így különösen alkalmas a légi közlekedésben, űrhajózásban,
atomerőművekben illetve acél és a vegyiparban való felhasználásra. Ennek a kábelnek nagyon jó elektromos, vegyi és radioaktív ellenálló képessége van." -
válasz
Czimby #44001 üzenetére
Abból kiindulva, hogy a telefonokon, apró hordozható rádiókon a fül/fejhallgató testvezetéke az antenna is, bármi megteszi, ami vezeti az áramot és hasonlít bármiféle drótra vagy kábelra. A lényeg, hogy hosszú legyen (1+ méter), lehet feltekerve is valamire, ha kis helyen kell elhelyezni.
Egy megoldást láss itt: [link] (oldal alja felé)
-
Czimby
addikt
Szeretnék egy FM rádió tunerhez valami nagyon egyszerű antennát összebarkácsolni, a szobai hifimen pl csak egy darab drót van a 75Ohm-os csati közepére dugva és elég jó a vétel.
Ez valmi spéci drót lehet vagy bátmilyen megteszi?
Nem akarok 4-5e-t költeni egy antennára, csak fogja az erősebb adókat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Kingston KC2000 500GB M.2 PCIe (SKC2000M8/500G)
- Nagyon különleges Lenovo laptop!! (i7, HD4600 + Nvidia GT755M + GT755M, SSD, cserélhető VGA, SLI!!)
- Videokártya Hűtés Segéd 92 - 120 mm Ventikhez / 3070 3080 3090 4070 4080 4090 Ti Super / AMD-hez is!
- 9700x februári vásárlás,foxpost az árban
- Gran Turismo 7 - PS4
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest