- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- ASUS ROG Ally
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen egeret válasszak?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen processzort vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
vodkaboy22 #25899 üzenetére
Nincsen betiltva. Korlatozva van. Peldaul jarmufedelzeti/egeszsegugyi/nuklearis vagy hadiipari eszkozokhoz szabad hasznalni. Nem veletlen, az olommentes technologia egy rakat szar es embereletet mar nem biznanak ra
Ezert is halnak el olyan szepen a laptopok par ev alatt, meg foleg a videokartyak. -
vodkaboy22
addikt
válasz
Reggie0 #25898 üzenetére
Nem véletlen Ón-Ólom eutektikum van benne így 192 fok körül van az olvadáspontja én ón alapú forraszt használok ami 230-250 körül van a forraszpontja. Arról nem is beszélve, hogy rosszabb nedvesítési szöge van mint a régi ólom tartalmúnak. De mivel az ólom alapú bevan tiltva ezért nem használom
Kész csoda, hogy lehet még kapni.
-
Reggie0
félisten
válasz
vodkaboy22 #25896 üzenetére
En azota igy forrasztom a 0402-t miota forgalomban van ez a meret es meg semmilyen gondom nem volt vele. Sokkal tobbet szamit, hogy milyen ont hasznalsz. Peldaul a lomexben kaphato onok kalap szarok. Ami nekem nagyon bevalt az a Rosin Flux Cored Solder, aminek a parameterei: PbSn 60-40, 0.8mm, 2% flux. [Link]
-
Barohawk
aktív tag
válasz
DonThomasino #25891 üzenetére
a táp DE-10.5-24W
out:24VAC max 10.5VA80 led van rajta 24V-os.
Az első ledig két kábel megy utána már 3
Az élettartama nem érdekel mert így inkabb nem használom mert az agyamra megy a villogás
-
Reggie0
félisten
Oszinten szolva nem tudom. Ha ram hallgatsz, akkor vegyel Weller pakat, az sokat bir. En itthon egy Weller TCP-t hasznalok mar 20 eve es teljesen hibatlan, de emlekbe el van rakva egy 25..30 eves hofokszabalyozos is, ami szinten mukodokepes meg.
Az SMD-t 0402-es meretkodik gond nelkul lehet a TCP-vel is forrasztani. Meg a 0.2 mm koruli vastagsagu, 0.5mm-es tavolsagu IC labakat is. -
vodkaboy22
addikt
A pákákról: egyiket se venném meg! Szerintem létezik 1 szabály vagy minőségi szabályozható vagy olcsó 1szerű az ilyen 3000-12000 forint közti szabályozhatókkal már megjártam 2vel is... Nem szabad ilyet venni.
Olcsonak valami ilyet: http://www.hestore.hu/prod_10031147.html 3 éve szolgál nekemSMD-n kívül mindenre ajánlom és használom, mer gyorsan melegszik és megbízható. SMD-re meg kell 1 komolyabb eszköz a 15000 fölötti kategóriából.
-
Barohawk
aktív tag
Sziasztok
Kellene nekem egy kis segítség. Van egy ledes karácsonyfa fűzérem ami villog, hogy tudnám megoldani hogy ne villogjon.
Segítségeteket köszönöm -
kisi
aktív tag
Sziasztok !
Ennek a pákás részére valaki, valami véleményt?
A többi részére: Tényleg jó lenne valami időzítő automata, csengőkapcsolóval, csak drágák.
Amit én találtam és tudásban is jó lenne , az a CRM-91H.Mezis: Az UAA3000-re nem találtam adatlapot, sem kapcsolást.
Valami elérhetőbb alkatrészre épülő kapcsolási rajz esetleg, ami nem éri el a fenti automata 8.000 forintos árát? Gyakorlásnak is jó lenne megépíteni..
-
Reggie0
félisten
válasz
vodkaboy22 #25887 üzenetére
Hat jo kicsi F jon, ez nyilvan valo. De cserebe jo kicsi a tomeg is, es ha mar az ondisszociacio miatt szetvaltak az ionok, akkor a kulso terbol eredo ero, valamennyire eltolja az ionszorzatot(disszociacios allandot). Mondjuk a gyakorlati felhasznalasban ez nem jelent semmit, talan a vezetokepesseg no egy ezreleket, vagy meg annyit se.
-
Reggie0
félisten
válasz
vodkaboy22 #25885 üzenetére
Nem is magnesezi az ionokat, csak a mozgasukat befolyasolja. Ez az oka a larmor precesszionak is. Meg ugye F=q(E+vxB)
-
vodkaboy22
addikt
Ne keverjük mágneses tér, elektromos tér és eloktrámágneses hullám.
Az EM hullám frekvenciafüggően rendelkezik egy behatolási mélységgel.
A H(I/m) és az E(V/m) már más tészta! elektromos tér ellen könnyű szigetelni jó permettivitású anyaggal, de mágneses tér ellen már nagyon nehéz mer hasonlóan jó permeabilitású anyagot már nehéz találni!
Pl nagyon jó tulajdonságú fémüvegek se védenek megfelelően, de 1 méter vastag ólom sem!
Ettől függetlenűl tudjátok milyen baromi nehéz töltéssel rendelkező ionokat mágnesezni??? Rohadt nagy mágneses tér kell!
Vascsővön meg úgy átkuszik csak egy ritkaföldfém mágnes tere is mint a pinty -
Reggie0
félisten
válasz
Lompos48 #25864 üzenetére
Azon a par centimeteres szakaszon, ahol be van epitve, talan hatasos valamilyen kis mertekben, de utana miert ne viselkedne ugyan ugy a viz, mint elotte.
Amugy hasonlo szelhamossag van uzemanyagra is. Ott az a szoveg, hogy elrendezi a hosszu monekulalancokat, amitol jobb az eges.... -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25881 üzenetére
Majd valamit kezdünk vele.
-
Reggie0
félisten
Tudathasadasod van? Ezt te irtad:
"Sem a víz, sem a kálcium nem mágnesezhető. Főleg nem egy ilyen szerkezettel, ami gyakorlatilag két darab rosszul méretezett antennából áll."
Ha most nem tudod, hogy milyen magneses terrol beszelunk, akkor miert beszeltel magneses terrol?Azt sem tudom, hogy honnan veszed, hogy szerintem hatekony, mert ilyet nem irtam. Egyedul csak az alapveto mukodesevel kapcsolatos teveszmeidet korrigaltam. Meg a radiohullamokkal kapcsolatos fatalis felreertesedet...
-
Lompos48
nagyúr
Egyetlen kérdés marad: hová lesznek a vízkövet produkáló anyagok a vízből?
Ez meg olyan számomra, mint a hangszóró vezeték "bejáratása".
Ez mindent elmond. Ennél jobb példát nem tudtam volna találni.
* * *
...visszavisszük újrahasznosításra, ártalmatlanításra...Nem tudom egy izzóban van-e ártalmas anyag, de a wolfram újrahasznosítása az egy okos dolog, mert egy elég ritka fém.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #25874 üzenetére
Az elhasznált, fölösleges izzókat nem kidobjuk,
hanem az üzletbe visszavisszük újrahasznosításra, ártalmatlanításra. Ez előre ki van fizetve termékdíj formájában
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25874 üzenetére
Lehet ilyet egyszerűen építeni, csak össze kell őket kötni kapcsolókkal, mondjuk 1-2-3 égőt valahol sorban pedig odakötöd az ampermérőt is..
A hidegellenállás hatására (lásd @And) oda kell figyelni, mert a bekapcsolási áram sokszorosa lehet az üzeminek, tehát bekapcsolásnál nagyot "ránthat" a tesztelendő tápon. Lehet egyes tápok ezt nem veszik jónéven. Csak ijesztegetésnek: ugyan nem tudom ez gépkocsiizzóknál hogy van, de mértem izzón 10x kisebb hidegellenállást, mint az üzemi áramból kiszámolt érték. A'mmeg sok. -
mezis
félisten
válasz
Lompos48 #25864 üzenetére
Olvastam a GVH büntetéséről szóló cikket. Az a készülék hatásosságáról vagy hatástalanságáról nem árul el semmit, mindössze a megtévesztő, túlzásokat tartalmazó reklám szöveget, megnevezést bünteti - jogosan.
A sok hozzászólás, valamelyest pontosabb leírás nem a vízkő eltütetéséről hanem jelentősen kisebb mértékű lerakódásáról szól. A gyártó által idézett német vizsgálatot nincs kedvem végig olvastatni, meg "egy mérés nem mérés". (Olvastam már gáz megtakarítással kapcsolatos hiteles mérés jegyzőkönyvét, minden pontosan úgy lehetett, ahogy leírták, csak volt a mérési folyamatban egy olyan kifelejtés, ami a mérés megrendelője -fizetője- számára biztosította a kedvező eredményt.)
Összegezve: amit ezzel a vízkő lerakódást csökkentő szerkezettel kapcsolatban sikerült olvasnom, az csak építési leírás, meg olyanok, hogy "ritkábban kell törölgetni a vízkövet a csaptelep környékén és az is könnyebben lejön...". Ez meg olyan számomra, mint a hangszóró vezeték "bejáratása".
(Most jutott eszembe: a vízvezetékbe be kellene építeni párhuzamosan -egymástól jó távol- kettesével vas, réz, műanyag, könnyen kiszerelhető csöveket, azonos vízáteresztő képességgel, felére felrakni a csodaszerkezetet, aztán egy-két év után megvizsgálni ezeket a csőszakaszokat. Mindezt hideg vízbe, meleg vízbe...) Nem képződik elegendő nyereség a gyártónál egy ilyen mérés sorozat elvégeztetéséhez ?
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #25870 üzenetére
Ezek sem mások, mint kerámiára tekercselt ellenálláshuzalok. Az izzóval meg inkább a nemlineáris karakterisztika a probléma, de ez nem mindig számít. Akkuteszterből is láttam olyan házi gyártmányt, amelyben 3 darab külön kapcsolható szgk-izzó volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #25865 üzenetére
Én olyan 5 ohm 5-10W körüli "fehér tégla" ellenállással teszteltem tápokat, simán megfelelt minden gond nélkül.
-
mezis
félisten
válasz
12 V : néhány gk izzó párhuzamosan (a 45 W-os több mint 3 A-t vesz fel)
5 V : ugyanaz mint az előbb, csak a Trabant bontóból.
(A -12 V csak egészen kicsi árammal terhelhető !)
-
ztoldy
senior tag
Sziasztok!
Van egy Genius hangfalszettem, aminek a mélynyomójába van beépítve az erősítő és a táp. Sajnos nemrég megadta magát a szerkezet, aminek az oka vélhetően az, hogy ismét elégtek a benne lévő vezetékek szigetelései. Ez már korábban is megtörtént, akkor egy ismerős kicserélte a kábeleket és működött.
Azóta felköltöztünk Pestre így a korábbi ismerős nem jöhet szóba a javítást illetően. Az lenne a kérdésem, hogy valaki foglalkozik-e ilyen javítással vagy vállalná-e a javítását, természetesen ellentételezés fejében (XIII. kerület Dagály strand)
Erről a szettről van szó: [link]
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #25867 üzenetére
100-200W-os még nem állíthatóból se nagyon létezik. Ilyeneket ellenálláshuzalból tudsz készíteni (pl. konstantán), amit egy kerámiatestre csévélsz fel, vagy keresel hozzá egy nagyobb méretű fémszerkezetet, és szigetelőkkel 'légszerelve' kivitelezed. Pár éve láttam egy hazai, UPS-eket szervizelő cégnél egy műterhelést, amellyel sok kVA-es tápokat tesztelnek, na az inkább hasonlított egy kerti grillsütőre, mint műterhelésre.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ha az ellenállás tekercselt, akkor rövid ideig bírja, esetleg leég róla minden bevonat/festék. De időtartamot nem tudok mondani. Tegyél inkább 2 ilyet sorbakötve.
-
DonThomasino
veterán
Egy pc táp 12V és 5V os ágát mivel a lehet a legegyszerűbben tesztelni,
mondjuk 3-4 A es áramon?Van egy 2.2ohm 10W os ellenállásom azt gondoltam a 12 V os ágra
az hamar elfüstölne?
U/I=R 12V/5,45A=2.2ohm
U*I=P 12*5,45=65W -
Lompos48
nagyúr
Érdemes ezen a szövegen végigfutni. Ha nem győz meg, akkor ajánlott hozzá olyan villamosenergia- megtakarítót is vásárolni, ami a konnektorba dugva 30%-kal csökkenti a fogyasztást.
-
zka67
őstag
válasz
Reggie0 #25862 üzenetére
Nem tudom, milyen mágneses térről beszélünk? Mitől keletkezne itt bármilyen mágneses tér? A másik, azt írják mindenhol, hogy bármilyen csőre fel lehet szerelni. Vascsőre is. Amin nem igazán hatol át a nem létező mágneses tér.
Magadnak meg másoknak lehet, hogy be tudod magyarázni, hogy ez igenis nagyon hatékony szerkezet, de nekem nem. Ez pontosan annyira hatékony, mint anno voltak ezek a mosókövek vagy mittomén mik. Amik víz meg mosópor nélkül mostak. Azt is eladták a gyengeelméjűeknek, nem?
-
Reggie0
félisten
A kalcium lehet, hogy nem magnesezheto, viszont a kalcium ion toltessel rendelkezik, igy befolyasolja a mozgasat a magneses ter.
A 2khz alatti valtozo magneses tereket ne keverd a radiohullamokkal. A nem ferromagneses femcsobe alacsonyfrekvencias magneses ter siman behatol.
-
mezis
félisten
Üdv.!
CONRÁD-ék ajánlották ezt.Tényleg lenne ilyen csodálatos hatása vagy ez is csak szélhámosság: ártani nem árt, azt meg bizonyítsd be, hogy nem működik ?
-
mezis
félisten
-
kisi
aktív tag
Igaz, jó lenne a lépcsőházi automata, de sajnos a 10 - 12 per amit tud.
Amit nézegettem az a CRM-91H. a 8.000 forintos ára kicsit riasztó.Csillárkapcsoló helyett is jó a csengőgomb, bár én a azért választottam volna azt, mert egy kapcsolóhelyen (dobozban) 2 kapcsoló is van + lámpával jelzi a felkapcsolt állapotot. Így lehetőség lett volna a két hősugárzóra külön felkapcsolás, és/vagy különböző bekapcsolt időtartam beállítása.
-
mezis
félisten
válasz
Vasinger! #25856 üzenetére
A legegyszerűbb: vezetéket forrasztasz az izzó oldalfalához és a 21 W-os izzószál kivezetéséhez (helyzetjelző+féklámpa esetén). Az egyik vezeték másik végét a csatlakozó közepébe dugod, a másikat meg a csatlakozó oldalához érinted. Vigyázat egy rövid idejű rövidzár is tönkre teheti a tápegységet. Ha meg sokáig tartod így, odasül a kezed az izzóhoz.
Elektronikai alkatrész boltban lehet venni a csatlakozó dugóhoz való aljzatot, azzal biztonságosabban végezhető.
De ha ezt meg kellett kérdezned, jobb ha egy tapasztaltabb "szaki" végzi el az ellenőrzést !
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #25850 üzenetére
Azt meg szabad kérdezni, hogy mennyiért vetted? És a boltnak melyik részében érdemes keresni?
mezis:
Valami hasonló válaszra számítottam, de azért gondoltam megkérdezem.
Ezt a próba autóizzós dolgot hogy gondoltad? A tápra hogyan kötöm rá az izzót? És hol kell mérnek a feszültséget?
PH-User:
Hát, ami azt illeti annó úgy sikerült egyszer ilyet elkövetnem , hogy megmérjem, hogy a ventilátorszabályozó mekkora feszültséget ad, hogy véletlenül sikeresen rövidre zártam és elpukkant benne a kondi
Persze nem direkt volt, véletlenül összeér a 2 mérőpálca.
Tehát szerintem a régi táppal talán megpróbálnám, hogy mit tud, azzal úgy sincs sok vesztenivalóm.
-
-
kisi
aktív tag
Sziasztok !
forrasztó állomás vételében szeretném kikérni a véleményeteket:
Kísérletezési céllal beruháztam egy Arduino Uno R3-ba. Ehhez, illetve más, egyszerű hobbi, kísérletező kapcsoláshoz használnám főleg. Pld tápegység, villogó, stb...
Mivel nincsennek nagy igényeim, de a pillanatforrasztó ilyen célra nem jó ezért gondoltam ezekre:1. tipus. 2. tipus. 2. tipus pár kellékkel.
Itt a 2-3 elvileg ugyanaz, csak jár hozzá ónszippantó, és ón?Továbbá egy kapcsolásban is segítségeteket szeretném kérni:
Adott egy 84 éves nagymama, és két fixen beépített kvarccsöves fürdőszobafűtés, amit gyakran bekapcsolva felejt..
A villanyórát gyönyörűen pörgeti, van, hogy csak másnap vesszük észre. A fűtőtesteken "madzagos" húzókapcsoló van, külön- külön lehet ki-be kapcsolni őket.
Szükségem lenne valami olyan kapcsolási rajzra, amivel körülbelül 1 órányi működés után automatikusan ki lehetne kapcsolni őket. Megpróbálom egy kettes csillárkapcsolóval a fürdőszobán kívülre tenni a kapcsolási lehetőségüket. A kapcsolón van jelzés is, hogy melyik működik.
Az áramkörrel a következő ötletek merültek föl:- A csillárkapcsolót bekapcsolva 0,5- 1,5 óra közötti idő után kapcsolja le a fűtést.
- A fűtőtestet a kapcsoló Ki, majd újbóli bekapcsolásával lehessen újra működésre bírni.
- A két fűtőtest külön-külön vezérelhető legyen.
- Mivel a csillárkapcsoló valószínűleg nem bírná a fűtőtestenkénti 1,5 KW-ot, ezért a kapcsolást két relé végezné.Kérdés még, hogy a csillárkapcsolóval itt a hálózati feszültséget kapcsoljam, amivel esetleg az áramkört is táplálom, avagy fix, állandóan működő áramkör legyen, aminél a kapcsoló csak kis feszültségű, az áramkör működéséhez szükséges 5-12 volt feszültséget kapja?
-
PH-User
addikt
válasz
Vasinger! #25842 üzenetére
Nem kell semmiféle próbawinyó. A HDD-kéri el a kraftot. Tehát ha van egy tápod, ami 1.0A-t tud stabilan és ráteszel egy 0.95A-t felvevő cuccost, akkor nem sok tartalék marad, tehát maximuma körül jár, de ha egy 2.0A-esre aggatod rá akkor bőven marad tartalék. Számít még, hogy a terhelés hatására mennyire esik le a 12V. Ha kicsit több ismereted és egy két szerszámod (műszered) akkor meg tudnád nézni magad is, hogy mennyire jó a mostani tápegységed.
-
mezis
félisten
válasz
Vasinger! #25849 üzenetére
Sípol vagy sem, szerencse dolga. Én csak olyan tápegységekkel találkoztam, amit Kínában gyártottak. (HP laptop, Fujitsu Siemens laptop.) Ha úgy nézem gagyi kategória mindegyik. Egy ócskapiacon ugyanezek vannak (kidobott, elromlott márkás eszközök tápegységei). Ha működik, ugyanolyan, mint amit a boltban veszel. Próbának meg megteszi egy 12 V / 21 W-os gépkocsi izzó is. Meg kell egy feszültségmérés is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Medence topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Megújult a PROHARDVER!
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- ASUS ROG Ally
- Peugeot, Citroën topik
- Bittorrent topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- További aktív témák...
- Xiaomi 14T Pro 16/512 1év garanciával, Független!
- Új Dell 16 Inspiron 5630 FHD+ IPS i5-1340P 4.6Ghz 12mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- AMD Ryzen 5 5600X Dobozában
- MacBook Air M1 (13", 8/256 GB) Szép állapotban, dobozával, töltőjével!
- Lenovo legion 5 gamer RTX3060 tgp130w 32gb ddr4 , 1.5 terra m2 ssd
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 16 Plus / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest