Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BBéci
legenda
válasz
aleister #54743 üzenetére
Attól még ki kell próbálni mindegyik készülék dugóját mindkét állásban. Lejátszóknál szokott lenni a leginkább hallható, nagyobb mértékű különbség, de az Arcam AVR400 hangja akkorát változott, hogy alig akartam elhinni. Aztán lehet folytatni a mókát a tápkábelek cserélgetésével.
BAUZSOLT!
Alapszabály, hogy ilyesmiket kizárólag a gyártók honlapjáról nézegetünk. -
BAUZSOLT
csendes tag
válasz
Citroware #54731 üzenetére
Sziasztok!
Még új vagyok a fórumon, egyúttal akkor üdvözlök is mindenkit.
Gyors kérdésem volna, hogy a Marantz NR1403 most akkor rendelkezik USB és ethernet csatlakozási lehetőséggel vagy sem?
Csak mert a streamaudio honlapja szerint igen, de sehol máshol nem írják.
http://www.streamaudio.hu/marantz-nr-1403
kontra
http://www.netdepo.hu/marantz-nr-1504-+-ajandek-x-mini-v-11-hangszoro-4109.html/hun/
Most akkor mi az igazság, csak mert ha van, akkor ilyen áron nagyon jó vétel lenne számomra is, mert ezeket a funkciókat nagyon szeretném használni, de más gyártóknál jellemzően jóval 100e fölötti modelleknél láttam csak.
Előre is köszönöm az információkat.
Zsolt
szerk: most látom, hogy a HK AVR 151 már tudja ezeket, de a kérdésem azért még áll a Marantzra vonatkozóan.
-
cecil
aktív tag
Kábel kérdés:
Lehet kipróbálnám a Supra hangfal kábeleket!
Kérdésem lenne, mivel maradnék a frontok terén a biamp bekötésnél melyik lenne az jobb irány?
- Quadrax kábel ami már önmagában alkalmas rá
- ply 3.4 "duplázva" -
zack
nagyúr
Csak összehoztam optikai bemeneten a kapcsolódást.
-
törölt tag
válasz
pity-putty #54736 üzenetére
-
Oldfighter
senior tag
válasz
Citroware #54737 üzenetére
Sokkal jobb lesz a Geniusnál.
A kábeles tanácsokat valóban érdemes lenne megfogadnod, még ha kicsit túlléped vele a keretet. A banándugókat én pl most első körben beáldoznám, az nem létkérdés egy használható rendszerhez. Később majd beszerzed, viszont jobb összekötő kábelekkel jelentős javulást fogsz elérni. A Conrados kínálatból pl a 8 eres Sinus Live nagyon ajánlott ( ezt használom én is). Ha elég hátra a tíz méter ( ez sajnos a Conradnál kötött), akkor nem kérdés, hogy erre cserélnék. HDMI kábelből pedig a Kácsást javaslom én is.
-
BBéci
legenda
válasz
Citroware #54737 üzenetére
Az a hangszórókábel, amiből 20 méter 4500 Ft, az ruhaszárító kötélnek való. Ezért is ritka nagy baklövés lenne banándugózni.
Amit linkeltél, az jó is lehet, de csak tippelek, mert nem próbáltam.
Kezdésnek jó rendszer, de azt, hogy sokáig, már nem merném kijelenteni. Fokozatosan fejleszteni kellene! -
Tehát azt mondod, hogy jobb hangszóró kábelt kéne néznem?
Sinus Live 2.5 - erről volt szó, csak drágállom. Tényleg annyival jobb?@ Oldfighter
Ezt a rendszert nem fogom évekig cserélgetni meg bővíteni, remélem elég lesz kezdésnek jó sokáig, persze idővel aztán mindig egyre jobbra törekszik az ember.
Én most erről: - Genius SW HF 5.1 6000 - váltok a házimozira, remélem megéri majd és nagy javulást észlelek, mert egy nagyságrenddel drágább.@ MasterMark
Konkrétan milyenre gondolsz? -
pity-putty
tag
Használt erősítőt szeretnék venni, és tanácsot szeretnék kérni.
E 2 közül melyik lenne jobb választás?- Marantz NR1601 (garancia nélkül, több mint 2 éves)
- Pioneer VSX 527-K (még több mint 2 év garancia, kevesebb mint 1 éves) -
dunkel
őstag
Nagy
cecil-nek, ma nála járhattam látogatóba.
Kérte írjak pár sort a benyomásaimról, csak azt tudom leírni amit beszéltünk is ott helyben:
a rendszere abszolút mozira termett, dögös nyomulós hanggal. Zenéből a pop-rock áll jól neki.Mélyben azok a hangfalak nagyon erősek, mozin mégis hiányzik a mélyláda: másképp szólal meg egy jó sub-ból a basszus és a középtartomány is fellélegzik ha elviszi a mélyet a sub. Drukkolok, hogy valami jó subot találj a rendszerbe.
Szerintem kifejezetten jó az a nagy belmagasság és alapterület. Igazad van, hogy az akusztikán lehet (kell?) javítani, sok az üres falfelület. A galériás részt én nem különíteném el: ha esetleg eljössz egyszer meghallgatni nálam hogy szól a 17nm 3m belmagassággal akkor talán másképp látod majd a kérdést (bár megjegyzem ebben a témakörben sem vagyok jártas, csak a sajátomat szeretném nagyobbnak látni)
Nem láttam még házimozit ahol a képet projektor szolgáltatta, megdöbbentő élmény volt: ezzel a hanggal és képpel bizony élmény az otthoni mozi. Ha majd egyszer lesz nagyobb nappalim, megpróbálok majd én is egy hasonló vetítő rendszert építeni. A rejtett kábel elvezetések is abszolút emelik a renomét: igényes, letisztult az összkép.
-
Összegzés:
Házimozit fogok hamarosan vásárolni főleg filmezéshez, konzolhoz (PS3, PS4) videójátékozásra. Valószínűleg egy héten belül. 4x4,5m-es a szoba, de igazából annak csak a fele lesz felhasználva erre. 250k-ig lett megszabva a felső ár kábelekkel, mindennel együtt.
Mivel messze lakom BP-től, nincs alkalmam használt cuccokat nézni, ezért boltból új cucc megvásárlása mellett döntöttem.
Abszolút kezdő voltam a témában, Sanci mindenben segített, óriási köszönet neki itt is ezért.Ezt sikerült összehozni:
Marantz NR1403 - 90.000FT
Proson Event + R8 5.1 - 140.000FT
Mélynyomó kábel - 4.000FT
20*Schnepp banándugó - 5.500FT
2*SpeaKa High Speed HDMI - 3.000FT - PS3-ból
20m 2x2,5mm hangszórókábel - 4.500FT
Toslink Optikai kábel - 4.000FT - PC-bőlEz így 251.000FT plusz szállítási költségek, szóval már így is kicsivel túlhaladtam és egy fillérrel sem fizethetek többet már.
Tud-e még valaki bármiféle ötletet adni, esetleg jobb alternatívát a 250k elköltésére, vagy véglegesíthetem ezt?
-
krx21
nagyúr
válasz
#09634560 #54729 üzenetére
Kicsit még zavaros számomra ez a center-es dolog... Mert egyszer a centerhez köti, máskor meg a hallgatási pozícióhoz...
"A megfelelő fázisbeállítást meg is becsülhetjük. Ha tudjuk, hogy a mélysugárzó és a center hangsugárzó azonos távolságban van a hallgatás helyétől, akkor a fázist 0 fokra kell beállítani. Amennyiben a mélysugárzó rendelkezik 90 fokos pontossággal állítható fáziskésleltetéssel, és a késleltetési értékek 120 Hz-re vonatkoznak (ez tipikusak mondható), akkor minden további 72 centiméterenként – amennyivel a center sugárzóhoz képest távolabb van a mélysugárzó a hallgatás helyétől - +90 fokos fázistolással kell számolni. Vagyis például, ha a hallgatási helytől a mélysugárzó 2,1 méterrel messzebb van, mint a centersugárzó, akkor kb. 3x90 fok azaz +270 fok fázistolásra van szükség, ami azonos -90 fok fáziskésleltetéssel.
A fázisbeállítást hallgatással is elvégezhetjük, ehhez legfeljebb valakinek a segítségére lehet szükségünk. Hallgathatunk egy a keresztváltási frekvenciával azonos szinusz mérőjelet vagy egy hanganyagot mély, ismétlődő basszusokkal. Durván állítsuk be a mélysugárzót úgy, hogy kb. megfelelően szóljon Segítőtársunkat kérjük meg, hogy kezelje a mélysugárzó fázisbeállítását, mi pedig a hallgatás helyén figyeljük a hatást. Az egyszerű fázisváltó (0-180 fok) kapcsolónál könnyen eldönthető mikor hallunk kevesebb illetve több mélyhangot, s válasszuk az utóbbi beállítást. Ha ennél pontosabban lehet a fázist kontrollálni, akkor keressük meg azt a beállítást, mely a hallgatás helyén a legkevesebb mélyhangot eredményezi. Talán furcsa, de ezt viszonylag könnyű lesz megtalálni, s ez lesz a legrosszabb (180 fokos fáziseltérésű) beállítás. Ezután már csak meg kell fordítani a beállítandó fázist 180 fokkal."
Most akkor melyik a helyes?
Gyanítom hogy a 2.-ik...
-
krx21
nagyúr
Egy APC Line-R 1200VA feszültség stabilizálón gondolkodom, hogy kíméljem a drága cuccaimat az esetleges rossz feszültségektől...
Szerintetek?(#54725) krx21 : Közben utána néztem és a frontokhoz képest lehet szerepe, de a center azért furcsa nekem, mert eleve más frekvenciatartományban dolgoznak...
-
krx21
nagyúr
válasz
#09634560 #54724 üzenetére
Hát amit írtál az nekem teljesen új és elég érdekesnek is tartom...
Hogy a sub fázis kapcsolójának a centerhez lenne köze?
Eddigi vizsgálódásom szerint a fázis potméternek vagy kapcsolónak több sub használatánál van jelentősége, hogy véletlenül sem egymás ellen dolgozzanak... Ennek szükségessége függ a sub-ok elhelyezésétől és persze a szoba sajátos akusztikájától...
Van valahol erről még infó, vagy csak nekem tűnik ilyen hihetetlennek, hogy van köze a centerhez? Akkor már a többi csatorna fázisát is kellene tudni kapcsolni... -
törölt tag
Huh. hogy irjam le..
Tehát a hangok azok hullámvölgye-hullámhegyek (amik a valóságban inkább ritkulások-sűrűsödések) folyamata és ha hegy-völgy találkozik ott kioltás jön létre, Ez egész vagy egész hullámnak többszöröseire érvényes. Mélynyomó ugye mélyhangokat küld ki és a center pedig a legigénybevett hangfal, majdnem folyamatos üzemben van. Fáziskapcsolónak az a szerepe ha túl erős a mély vagy alig hallani a beszédhangot akkor át kell kapcsolni a fáziskapcsolóval. Ez a helyzetétöl függ, tehát 0-70 cm különbségig (tehát a halgatótól mérve értendő, tehát tőled-center és tőled-mélynyomó kölünbsége számokban) a kapcsoló helyes állása 0, 70 és 210 különbségnél pedig 180 fok.
Nebuló: jó ötlet -
zack
nagyúr
Analóg kábellel megy...
-
törölt tag
-
Z0mbi
senior tag
van itt valakinek esetleg optoma hd131x projija?
velemeny?
kocc -
palu
tag
Megosztanám a témában szerzett saját tapasztalatomat.
Alapkiépítes: PC->Onkyo 509->Samsung LCD HDMI-vel összekötve.
Költözés után lettem figyelmes arra, hogy ha előbb kapcsolom be a TV-t mit az AVR-t a PC nem lát a HDMI-n eszközt. Ha viszont AVR-> TV a sorrend, akkor gond nélkül megy minden. A TV az AVR és a PC is ugyanarra az elosztóra volt dugva. Sejtettem, hogy valamiféle földhurok a ludas és kicsit jobban megvizsgáltam az összeköttetéseket. Bekapcsolt TV be ha bedugtam a kikapcsolt AVR HDMI-jet jó nagyot szikrázott. Megmértem és 80 volt körül volt az AVR és a TV földje közötti potenciálkülönbség. Ekkor elkezdtem dugó forgatással játszani. Addig forgattam az AVR, mélyláda, TV, PC dugóit még pár volt különbségnél többet nem kaptam a földek között. A mélyládát azért említettem, mert az RCA-n keresztül elhúzta az AVR-t földjét és nem kevés időmbe telt mire erre rájöttem.
Tanulság az hogy amelyik eszközben kapcsolóüzemű tápegység dolgozik annak a földpotenciálja bárhol lehet, az eltérés több hasonló eszköz esetén meg össze is adódhat és bekapcsoláskor érzékenyebb áramköröket időlegesen vagy akár véglegesen kivonhat a forgalomból.
Megoldás a villa forgatás egy bizonyos szintig, vagy az AVR-en kivül az összes eszköz földfüggetlenné tétele Trent trafó közbeiktatásával. -
atika88
senior tag
A kérdés a következő:
Mélynyomónál mennyire mérvadó az, hogy a hallgatási pozíció felé van fordítva? Nálam speciel valamivel a hallgatási pozíciótól balra szembe van a mély, és egy az egyben előre néz. Van (kell?) lennie hallható különbségnek? -
zack
nagyúr
válasz
MasterMark #54714 üzenetére
SPDIF out-on van a gép, az erősítő meg auto input.
-
zack
nagyúr
válasz
MasterMark #54711 üzenetére
Nem tudom mit kell.
Eddig az erősítő COAX-szal volt összekötve az asztali dvd-vel, de már nem használjuk. A dvd döglődik (Pioneer DV-470 ami kb 8 éves), inkább PC-ről toljuk tv-re kitéve a képet.
Szóval kb nulla tapasztalatom van, mit és hogy kell beállítani optikaival.
-
zack
nagyúr
Sziasztok!
Segítsetek ha tudtok. Jelenleg egy Sound Blaster Zx hangkártya van a gépemben és egy Creative T7900 van hozzákötve. Viszont szeretném a házimozi erősítőt (Sony STR-DE495) optikai kábellel összekötni a hangkártyával. Optikai kimenetre rá van dugva, de nincs hang. Valamit tuti rosszul csinálok.
-
sunnysys
tag
válasz
putyu10 #54700 üzenetére
(#54700) putyu10:
igen, ezeket a feszültségcsúcsokat írta a szervizes úr is.(#54703) putyu10:
melyikek a dedikált bemenetek? (én azt hittem, hogy mindegyik az. a 608-on legalábbis mindegyikhez van név rendelve, bár azok a menüben felcserélhetők. kivétel az előlapon található AUX nevű.)
ja, bocs, most látom, hogy az általad említett 809-en van név nélküli bemenet is.(#54702) eboostr
hát, ez egy igen jó kérdés... mindenesetre, amellett, hogy van PC jelű HDMI bemenet rajtuk, és a kezelési útmutató többször említi a PC csatlakoztatását, az Onkyo 608 és 609 esetében biztosan szerepel a manualban az is, hogy nem támogatott PC csatlakoztatása... -
skoos
őstag
EZT a 8 eres Sinus hangszórókábelt (színenként) megblankolom, egy vastag dróttá sodrom és úgy tömködöm be a banándugóba?
-
cecil
aktív tag
Supra hangfalkábelekről tud valaki mondani véleményt?
Első sorban a ply 3.4 és Quadrax-ot nézegettem.
Éppen "normális" hangfalkábelt keresgélek a rendszerbe. -
sting2
addikt
Help!
PH-n kívül, hol van még olyan fórum ahol az 5.1-es füleseket taglalják?
Help!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B350 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- HP Victus 16-s0002nh - 16.1" FullHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 32GB - 1TB - RTX 4050 - 1,5év gari
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest