Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• 5leteseN

senior tag

válasz SzDav_id #8109 üzenetére

Ezeknek:
    "Nyilván fontos szempont hogy fogyasszon keveset, legyen kompakt, legyen óccsó :). "
    a súlyozásán múlik, hogy mi lenne az optimális neked.
    Például: Ha (nagyon)keveset fogyaszthat, akkor drága/modern megoldás kell, aminek a többlet árából 10-20 évig sok-sok W-ot elfogyaszthat egy korosabb vas nem biztos hogy sok engedménnyel.
    Íme: lecsukott kijelzős 2 magos(12-7nm-es CPU-s) Ryzen, 8GB RAM-mal: 100-200€("Kikötőből"/H-apró), 2-10W/óra +a (külső)tárolók.

Leváltott DELL/GP szerverek 40€-... :32GB RAM, 4x600GB GDD(cserélhető nagyobbra), gyári hardveres RAID-ek, meglepően jó nLinux támogatás, (min.)30-45W/óra.

Mi az terv, elvárás kicsit pontosabban, bővebben?

[ Szerkesztve ]

• 5leteseN

senior tag

válasz SzDav_id #8113 üzenetére

Szerintem azon a koncepción dől el a dolog, hogy SSD-re vagy HDD-re tervezed hosszútávon a tároló kapacitást.
    Ha SSD, akkor én egy (sk./DIY tartós üzemre optimalizált)laptopra tenném a rendszert, mert ez esetben mindkét fődarab kis fogyasztású lenne. Egy ilyen összeállítás 2-3 év alatt visszahozza a magasabb kezdőárat az alacsonyabb üzemben-tartási költség miatt.

Ha pedig az SSD-hez képest nagyobb fogyasztású HDD-ra alapozod a házi rendszert, akkor a kis erőfeszítéssel is már jelentősen csökkenthető fogyasztású asztali-gép, vagy szerver-gép vonal a célszerű, mert ebben az esetben az egyik fő elem már a (relatívan) nagyobb fogyasztású, vagyis nem lehet az egészből "szuper-gazdaságost" üzemben-tartásút építeni, akkor a "szuper-gazdaságos" kezdőberuházás/valamivel nagyobb fentartási-költséges változatot lehet(célszerű) kihozni.

Valamelyik említett előnyre illik kihegyezni a projektet, mint a két cél között "lehuppanni". Lehet mindkettőt is egyszerre, ha a pénz nem számít.
    Gondolom én.

Konkrétan:
    A kevesebb tárhellyel induló SSD-s rendszert én laptopra alapznám: 10-30W körüli fogxasztás. 1-2GB kozötti induló tárhellyel a jövő évi SSD árcsökkenésig.
    Az olcsóbban beszerezhető HDD-s megoldás esetén desktop/server vonal: A béka-popsi alá eső HDD-árak az SSD kapacitás 3-4-5(+)-szörösét is lehetővé teszi, csak felmerül a kérdés, hogy szükség van-e, és gyorsan(az induláskor) ekkora tárolókapacitásra. Ez is egy fontos kérdés!

Mindkét változat előnyei(olcsó üzemeltetés =><= olcsó kezdés) erősen fokozhatók némi utánanézés és körültekintő módosításokkal. :DD

• Maulgar

tag

válasz SzDav_id #8113 üzenetére

Idősebb xeon workstationok szotyipénzért vannak sok portal (USB,SATA, PCI-e)
    Nálam ugyan ez a koncepció volt csak raktam alá később nagyobb lapot, jobban szellőző házat. 1 SSD rendszernek, 2x1 SSD a filmezéshez (Gyerekek vannak így rajzfilm, film külön tárolva), 1 HDD a torrenteknek, 2 PCI-e NVME adapter 3x500gb SSDvel, 1 NVME az IP kameráknak, maradék pedig a grafikázáshoz, docker szórakozáshoz van. Truenas volt alatta egy ideig de egyszerűbb volt aztán a windows környezet. Xeon 1245v3 + 16gb DDR3. Fogyasztást nem mérem így arról nem tudok nyilatkozni de nem veszek észre egetverő különbséget. Szumma szummárum PC mindenképpen jobb választás lehet a bővíthetőség, javítás szempontjából. Azt akkor és úgy módosítod ahogy akarod. Csatlakozók miatt kerülhet bele szinte bármi különösebb barkácsolás nélkül is. És persze halk is lehet.

Ha írok legalább tisztelj meg azzal, hogy válaszolsz

• Fecogame

veterán

válasz SzDav_id #8184 üzenetére

Jó választás, jó időtöltést hozzá :)

A winyóra majd nézz rá időnként HDSentinel-el (Linux-ra is elérhető), hogy milyen az állapota, akár automatizálva is (én is így csinálom, óránként ránéz az állapotára, és ha változik, küld email alertet).

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

• 5leteseN

senior tag

válasz SzDav_id #8184 üzenetére

Jó választás. :C

Hallottam olyan folytatást egy hasonló döntés esetén, hogy (a szintén HP-vásárló) a vételt követően 1,5 évvel az akkor már szinte ingyen osztogatott ugyan olyan asztali-gépből a nagyon nyomott áron vett még egy példányt, és azt vákum-csomagolta és tette a polcra tartaléknak(nem hallottam, hogy elő kellet volna venni). Ezt teszi az árakkal a (piaci)presztízs és ez erkölcsi avulás, az műszaki értéktől és használhatóságtól függetlenül.
    Ez ezért lehet, hogy egy kicsit túlzásnak tűnik, de én is vettem már ilyen alkalmi-áras, "nekem ugró" szervert a "Kikötőben"! :C

Kellemes használatot!

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés