- Dell notebook topic
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Használt VGA / videókártya ajánló
- Milyen monitort vegyek?
- OLED monitor topik
- Hobby elektronika
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Adott egy gépház, amely szerencsére teljesen darabokra szerelhető, és ezt szeretném más színre fújni.
Milyen spray-el érdemes nekiindulni? Alapozó kell, milyen? -
pjen
félisten
válasz
janakbacsi #83095 üzenetére
Legrand DAFX 1-162 6x2P+F . Én ilyent használok.
-
janakbacsi
őstag
falra szerelhető 5-ös vagy 6-os elosztót tudna valaki linkelni? valami megbízható minőség kellene. nem muszáj hogy legyen rajta kapcsoló, annyival kevesebb a meghibásodási lehetőség így.
-
Dani_kp
addikt
-
Viktojka
tag
-
Barret001
addikt
Szerezz egy elektromos kerépkár kereket,(agymotoros) Azt neki nyomod,egyenirányítod,és ugyan ott vagy,mint egy egyenáramú motorral.Mer azt kapsz
Kicsi lesz a gördülési ellenállás is! Ez a legegyszerűbb megoldás.
Vagy roller kerék,vagy valami más elektromos járműé,kismillió variációban létezik.
-
Spec
őstag
válasz
Inhouse #83088 üzenetére
Lehet, hogy szánalom a dörzshajtás, de úgy hogy nem akarom megbontani magát a szobabiciklit, nehéz máshogy megoldani. A lényeg, hogy olyan megoldás kellene, hogy a bicaj "érintetlen" maradjon, és a generátor opcionálisan vagy be legyen üzemelve, vagy sem. Ezért gondolkodtam, egy "könnyen csak oda tehető" gumikerekes dörzshajtásban.
Még esetleg egy széles gumiszalag szóba jöhetne amit a lendkerékre rátehetek, de az meg folyton lecsúszna közben, szóval nem atom biztos megoldás az sem. -
Spec
őstag
Igen, én is erre gondolok alapvetően...
Dark Archon: Nem gond, nem feltalálni akartam én a spanyol viaszt, sejtettem, hogy ezt már más megtette, csak egy ötlet volt a részemről. Ha a "gyári" ilyen drága, már is egyel több motiváció, hogy házilag olcsóbban megoldja az ember, akár fillérekből.
-
-igu-
veterán
válasz
Gézengúz #83083 üzenetére
Teljesen komolyan gondolom - én magam is szoktam teljesen értelmetlennek tűnő projekteket végigvinni.
Az alkotás öröme és a tanulási folyamat néha felülírja a hasznosságot és a megtérülést. Ad egy olyan típusü megelégedettséget, amit a pénzért vett termék sose tud.
Egy ilyen projekt esetében a kitűzött cél is változhat a folyamat során. A fenti példánál lehet úgy is, hogy a tekerés csak arra elég, hogy az edzés közbeni zenehallgatás energiaigényét fedezze (szinten tartja az akksit) - sokszor már az is siker, ha az elv működik. -
Hát, sajna ezt már feltalálták. Bár a 430€-s árcédula miatt nem hiszem, hogy tömegtermék lesz.
-
Spec
őstag
Persze, ezt én is tudom. Itt inkább az elvéről van szó, hogy működhet-e a dolog egyáltalán. Amúgy meg a motiváció is hajt, mert egész máshogy hajtanám a bringát ha tudom, hogy nem csak az a cél vele, hogy leizzadjak, meg elégessek pár kalóriát, hanem még termel is egy kis áramot, amivel valami értelmes dolgot megvalósítok.
-
Spec
őstag
Sajna el kell szomorítsalak, de nem. Úgyhogy én maradnék a pár 10W-nál
Arra gondoltam, hogy mi lenne ha egy agymotoros gumi kerekes cuccot nyomnék neki a lendkeréknek. Valami ilyesmire gondolok. Persze megfelelő állványon rögzítve.
Ez fordított módban, tehát hogy a gumikerék van forgatva, adna le feszültséget? Bocs a laikus kérdésért, de ennek a elektronikai részéhez tök hülye vagyok. Csak mivel Barret001 kolléga egy egyenáramú motort írt, és ez az, így gondoltam jó lehet. -
-igu-
veterán
válasz
Barret001 #83077 üzenetére
kivéve ha Robert Förstemann van köztünk Spec álnéven
-
Barret001
addikt
-
Spec
őstag
Sziasztok!
Lenne megint egy agymenés ötletem, csak kíváncsi vagyok a véleményetekre. Adott a képen is látható Toorx Speed Mag szobakerékpár. Röviden csak annyit, hogy ez egy mágneses fékezésű szobabicikli, amin egy 20 kg-os elég komoly lendkerék van.
Jellemzően 50-60-as fordulaton pörög, elég komoly nyomatéka van ezáltal. Kézzel nem is igazán lehet megfogni.
A kérdésem, hogy van-e értelme egy ilyen bringával áram termelésben gondolkodni. Nyilván nem egy Paks 2-ben gondolkodom, de még csak nem is a háztartásunk áram fogyasztását akarom kiváltani vele. Ha pár 10W-ot le tudna adni, már az is jó lenne.
Arra gondoltam, hogy pl. a tekerés közben egy-két mobil eszközt lehetne vele szerintem tölteni, a megfelelő generátor/dinamo megoldással. Pl. a mobilomat egy 10W-os töltővel töltöm, ha ezt már meg lehetne hajtani vele, az már egész jó lenne. A 10W-os töltő kb. 1,5 óra alatt tolja fullra a teló akksiját, tehát ha tekerek mondjuk 30 percet, az egy 1/3 töltésnek felel meg. Ha nagyon jól bírom, és tekerek kb. 1 órát, akkor akár 20%-ról 80%-ra töltés (ami az ajánlott az akksi kímélése céljából) meg is lehetne ez alatt.
A kérdés, hogy milyen eszköz lehet alkalmas erre, és hogy lehet a szobakerékpárhoz applikálni, úgy hogy ne kellejen megbontani, átalakítani hozzá, kvázi könnyen oldható módon?
Én arra gondoltam, hogy mivel a lendkerék egy nagy acél tárcsa tulajdonképpen, egy sima fém felülettel, ehhez kellene hozzá nyomni valamit (pl. egy gumi hengert/kereket), súrlódásos elven, ami meghajtaná a generátort/dinamót.
Mi a véleményetek?
-
lemmy71
őstag
válasz
macilaci78 #83073 üzenetére
Nem feszül ott semmi csak az informatikus agya
Teljesen hibátlanul adta át a nejem a gépet, a szokás karbantartásra. Amúgy most kapott egy második gépet amit kimondottan konferenciákra megbeszélésekre vinne magával. Azt sikerült az informatikusnak úgy belőni, hogy csak a benti céges hálozat volt rajta engedélyezve. Még a céges mobilnet is elérhetetlen volt rajta. Magyarán az asszony egy másfélkilós téglát cipelt magával feleslegesen
Más téma, láttam hogy roto vasalatot keresel. Néz körül az eBay -n. Én tavaly ott vettem a tetőablakomhoz forgó pántokat.
A hazai roto ügyfélszolgálat megegyezik a vízen úszó sz...l. Ha ezt az öreg Frank Roto latná akkor már régen karóbahúzta volna az egész bandát -
Inhouse
őstag
válasz
PROTRON #83067 üzenetére
Vettem szerszámos boltból (bár nem volt ismert márka) pohárfúrót, SDS plus szárral. Természetesen nem ütvefúrás közben, de eltört az SDS befogó részén az egyik váll. Ki tudtam venni, mert valahogy úgy állt meg, hogy a széle még tartotta.
Ezek az eszközök olcsók, nem napi 8 óra munkavégzésre vannak. Talán azt az évi 2-3 használatot kibírják, így évekig szolgálhatnak egy amatőr barkácsolót.
Faternak is van lépcsős fúrója, 40.000Ft volt pár éve...sosem adok érte annyit. Abból is Lidl-ös van, amire kell és ahányszor, pont jó. -
PROTRON
addikt
Én egyébként azóta nem merek ilyet Lidl-ben venni, mióta a kezeim között a 30-as fúró szára beletört a gépbe 50 cm tégla fal átfúrása közben.
Úgy beletört az SDS része, hogy ki se tudtuk piszkálni, szét kellett volna szedni szal ment vissza garanciába.A géphez adott fúrókkal meg úgy jártunk, hogy nem lehetett kivenni őket a gépből, rosszul volt megköszörülve az SDS részük...
Van amit megéri LIDL-ben venni, van ami esetén havonta eltér az anyag minőség...inkább kifizetem arra a 3 fúró méretért a 10k hufot 1x amiket tényleg használok az 5 ből ( a többit nem használom), mint hogy tönkremenjen a gép, vagy kiessen egy egész napnyi munka idő.
De ez csak az én tapasztalatom és egyébként parkside gépparkom van, meg van pl parkside lépcsős fúróm is, na az is jóval gyorsabban elkopott mint cégnél a kolléga makita lépcsősfúrója. Mármint ár-érték arányban nem jött ki a matek, annyival hamarabb.
Persze ha csak évente 1x veszed elő és megéri imádkozni, be lehet próbálkozni, de ha fontos a munka, mindenképp olyankor álljál neki hogy legyen időd még aznap boltba menni csere darabért.
-
Inhouse
őstag
Meg nem mondom hol is vettem ilyen hosszú SDS plus készletet, de hasonló helyen. Túl sokszor nem kell, de akkor megszolgálja az árát. Biztosan nem való egész naposd munkára, de alkalmira jónak kéne legyen. Én SDS szárból még nem láttam gagyit, olyat, mint sima fúrószárból...na ott vannak borzalmasan vacak minőségűek.
-
Inhouse
őstag
válasz
PROTRON #83058 üzenetére
Én nem hallottam még ilyenről és amúgy lenne értelme annak amit írtál. Persze nem hinném, hogy érintkezők lennének ott, én inkább egy mikrokapcsolót tudnék oda elképzelni, amit megnyom a zár, ha rögzítve van. Próbáltam rákeresni, de nem igazán volt rá találat...örök rejtély marad?
-
Top cat
addikt
válasz
PROTRON #83058 üzenetére
Az csak egy lyuk a vázon. Van többféle csatlakozója.
Ki tudja miért csavarta bele. Talán a zsanért erősítette meg így.
-
PROTRON
addikt
válasz
Top cat #83056 üzenetére
BTW a kensignlon zár az nem ad visszajelzést a BIOS számára?
Nem lehetséges hogy beállított valami speckó céges biztonsági protokollt ami igényelné hogy mindenki a központi telephelyen le kensington lockolja a gépét és csak akkor engedi bejelentkezni a géges, de egyébként nemzetközi VPN hálózatra?
...megakadályozandó a illetéktelen hozzáférést...Mert ha csak 2 pint kell összezárni, akkor ezzel tényleg megoldotta és ebbe a topikba való.
-
Top cat
addikt
válasz
Panthera #83054 üzenetére
Igen az egy lapos és a Kensington zár helyére csavarta bele.
-
Spec
őstag
Sziasztok!
Tegnap voltam a Pennyben a szokásos heti bevásárlást intézni, és láttam pár érdekes cuccot, ami akár megvételre is érdemes lehet, de előtte kikérném a véleményeteket.
Az alábbi akciós újságban megtekinthetőek:
https://files.rewe.co.at/PennyIntLeaflet/HU/202306/
Az egyik ami megtetszett, az a 7. oldal alján látható hosszú, SDS tokmányba való fúró-véső szár szett. 5 db-os 7000 pénzért. Mennyire lehet ez gagyi anyagból, mert pont szükségem lenne ilyen hosszúságra, és eddig nem nagyon találtam elérhető árú szetteket.
A másik ami megtetszett, az a 31. oldalon lévő 2 kg-os hasító fejsze. Elég jó árban van ez is, de ennek műanyag nyele van, amitől kicsit tartok. Van ilyennel tapasztalata valakinek, hogy mennyire strapabíróak?
Előre is köszi a vélményeket! -
lemmy71
őstag
Stylewars_kp / AxBattler / hotkar
A nejemnek elmondta a szakembör hogy annak a csavarnak ott fontos szerepe vanHa ezt nekem ecseteli, akkor tuti hogy egy colos deszkával orvosolom a gerincferdülését
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpársportok
- Gitáros topic
- Windows 11
- A hónap végén jön a S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy Enhanced Edition
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Trollok komolyan
- Robot fűnyírók
- Dell notebook topic
- World of Tanks - MMO
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest