- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pete55555
addikt
válasz s3toraph #40599 üzenetére
Az úgy nem életképes elgondolás. Az önmetsző nem konkréten menetet vág magának, csak egy lyukat, amibe belefeszül, és ahogy előttem írták, pár meghúzás után tönkrevágja.
Abba meg rendes csavart nem raksz.
Hegesztett anyás dolog jó ötlet, csak ott ugye hegeszteni kell, ami plusz meló - annak aki majd csinálja.
Legjobb lenne az L vas, bele furatot vágni, és úgy csavarozod 4-es csavarral. Hidd el ez kb a legegyszerűbb mégis legjobb megoldás. U vas is lehet akár, de igazából feleslegesen súlyt növel csak. 3-4 mm vastag U vas és L vas között már van különbség azért súlyban.Csináld L vasból én azt mondom, meghegeszteted a keretet, lefested vmi fasza színre - mert kell.
Rácuppantod az oldallapokat, bejelölöd a csavarhelyeket, kifúrod, menetet fúrsz, rácsavarozod, kész.U profil - L profil így keress rá. De 2 mm az vékony lesz a menetnek, 3mm ajánlott szerintem.
[ Szerkesztve ]
...Szeretem leracsniztatni...
-
s3toraph
senior tag
válasz szacsee #40598 üzenetére
Értem.
Meg fogom tapogatni mindet.
Nem én munkálnám meg/furkálnám, mert nincs hozzá felszerelésem, de ott lennék aktívan a kivitelezésnél.
Az önmetszőt én úgy gondoltam, hogy fúróba belefogat, lassú fordulaton belecsavaroz lemezen át a zártszelvénybe, így meg van a menetes lyuk neki, kicsavaroz és tennék bele normál csavart, hogy az önmetsző ne metszegesse/tépje tovább a menetet, ha ki-be csavarozgatom. Ekkor a csavar gyakorlatilag a zártszelvény falában "kapaszkodna", ami 2 mm-es falvastagságú. Ez így életképes elgondolás, stabil lenne vajon? Így a csavar csak be lenne csavarva, a zárszelvény belsejébe lógna be a szára, nem látszana ki, és anya nélkül mert így ugye nem is lehetne hozzáférni hogy belül lenne.
Vagy, ha ebből a szögvasból készíteném a vázat, akkor már hozzáférhető lenne és mehetne a hegesztett anyával, ami egyébként tök jó ötlet, tetszik! Ha már itt tartunk, létezik ebből a szögvasból szabályos U alakú, tehát 20x20x20 oldalakkal, 2mm vastag anyaggal? Mi a neve, hogy keressem? Mert akkor egyik oldal nyitott lenne, mégis belülről elérhető lenne a másik 3 oldal, valamint számomra esztétikusabban nézne ki mint egy L alakú.
Ja és köszi az eddigi tanácsokat, nagyon hasznosak számomra!
[ Szerkesztve ]
Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -
-
szacsee
nagyúr
válasz s3toraph #40597 üzenetére
"Illetve, alu vagy hidegen hengerelt lemez?"
Itt alu tábla lemez vs. vas lemez közti különbséget kérded?A házam alaplapi tálcája chieftek dragon alaplapi tálcája.
Elő és hátlapja 1,5mm-es kor (savi) lemez hajtva sarkai hegesztve.
Teteje és alja 1,5mm-es alu lemez amit írtam fentebb (signicolour).
Előlap elé tett usb és audio illetve venti takaró is 1,5mm-es alulemez.
Nyitható oldallapja pedig 0,8mm-es lemez.
Mindegyik lemez hajtott széllel rendelkezik, így nagyobb merevség érhető el.Legjobban ha a súly nem számít és jól le tudod festetni / festeni, akkor a vas lemezzel jársz.
Abból 0,8-1mm-es elegendő, ha zártszelvény vázra teszed. (hajtás nélküli oldallapnál ha jól rögzíted 1-es alu is untig elég, ha merev a váz)
Igazából nem abból van baj, hogy nem stabil a 0,5mm-es, hanem pl egy 20cm-es csíkot a kezedbe fogsz 0,5-ös lemezből és hajtogatod, akkor nyeklik mint állat.
Ugyanezt egy 1mm-es lemezzel már nehezen csinálod meg. Ha oldalanként 4-5 csavarral rögzíted stabilan, akkor elég masszív ház érhető el. Súlyokat leírtam, abból ki tudod számolni.
Aluval csak akkor dolgozz, ha van elég szerszámozottságod vagy nem akarod hajtani a széleket.
Festeni ugyanúgy lehet mint a többi fémet, csak pl 0,8mm-es vas lemez merevségét 1,2-1,5mm-es aluval lehetne hasonlítani. Mg ötvözetes lemezek már merevebbek, de ha jársz ilyen helyen és megtapogatod a tábla szélét és óvatosan hajtogatni próbálod rájössz, hogy miről beszélek.
Zártszelvény váz ha nem életbevágó, akkor lehet jobban jársz szögvassal, aminél a belső oldalra anyát hegeszthetsz és így a felfogatás is stabil marad. (önmetsző pár ki-be tekerés után lötyögni fog, vagy ha túlhúzod megszakad a menet....pl ilyesmi módon (csavar rögzítés lehet nem anyás módszer):
3-4mm-es anyagvastagság esetén 4-es csavarnál pl elég ha menetet fúrsz a szögvasba.
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
válasz szacsee #40593 üzenetére
Értem. A hidegen hengerelt lemez egyébként merevebb lenne? Ilyennel dolgoztál már, vagy másvalaki, nehéz fúrni? Jó persze marhára nagy súlya lenne így, de az annyira nem számít.
A te készülő házad váza miből is van, és hegesztve van-e?szab.tam: Oké, akkor 0,8 alatt szóba sem jöhet az alu. Egyébként, ha tudok ilyen derékszögű visszahajtást csinálni két szemben lévő oldalát felhajtva 1-1 cm-t, az sokat jelentene merevségben? Mert a váz 20x20-as zártszelvény, és az oldalelemeket úgy fogatnám fel, hogy 1-1 cm-et fekszenek fel a vázdarabokon, és ez lenne a jellemző minden oldalap darabra, miden oldalán 1-1 cm "hosszú" szakaszon lehetne odacsavarni. Nem tudom érthető-e így mit akarok mondani.
[ Szerkesztve ]
Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -
-
szab.tam
nagyúr
válasz s3toraph #40592 üzenetére
(#40593) szacsee-re hallgathatsz.
ő valszeg több alulemezt látott már, mi itt összesen a topikban...****
ja.
0.5-ös lamellánmak jó.
5. képen látható, hogyan néz ki a vágott szél.
ok, ez nem lemeztábla, hanem szalag volt. talán ezért maradt ennyire "szép"....[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
s3toraph
senior tag
válasz MasterHUn #40589 üzenetére
MasterHUn, Pete55555:
Akkor megfúrom és önmetsző lesz, vashoz. Gondolom ekkora súlyhoz az már mindegy hogy vas vagy acél, vas is elég lesz, igaz? Önsúly + hardverek, jelenlegi konfigom az adatlapomon, később a jövőben max 2 vga-s 4 hdd-s rendszer, esetleg monitor tft 22" a tetejére, szóval ennyit kell legmaxon kibírnia csuklás nélkül.
Érdemesebb lenne a vázat is összecsavarozni, pl. L alakú lemezidomokkal vagy mivel? Nem lesz a hegesztés miatt korrodálóbb, az a védőréteg amiről szó volt zártszelvényeknél, az nem fog sérülni hegesztéskor? Ugyanis, ha nem rozsdálna a zártszelvény mert kezelt (nem tudom így van, szóval nem rozsdál? ), akkor magát a vázat nem biztos hogy lefestem, a fém külsejétől függ, hogyan fog kinézni.szab.tam: Hmm akkor megfűzöm valahogy az uniholz-osokat, mert nekem elég lenne 1000x1500-as, sőt itt még van ráhagyás is bőven. Ha minden kötél szakad akkor is innen veszem max egyben és még gyűjtök rá, mert nem akarok kínlódni hogy meghajlik - köszi hogy figyelmeztettél -, máshonnan meg eleve nem tudom hogyan elhozni, szállítás meg többe lenne mint amennyivel többe kerül az 1-es.
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz s3toraph #40580 üzenetére
0.5-ös alulemez? erősebben ránézel, és hajladodzik. én hűtőlamella toldásoknál próbálkoztam 0.4-0-5-ös lemezekkel, amiket feldaraboltak nekem.
nekiállsz, befogod, fúrod, stb. hullámos lesz. a felülete pedig egy domborzattá alakul, mint zalában van néhány, igen látványos út.
tehát hiába a zártszelvény alap, igenis 1-es kéne.
lehet kisebb tételben is vásárolni, mint a 2000*1000-es tábla.pl. bronzker.
(ilyet ott méretre darabolnak is. igaz, + zsé, és esetenként kicsit hajlott a vágási él.)de itteni kollégák is vásároltak már kalákában ilyet.
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
Pete55555
addikt
válasz s3toraph #40588 üzenetére
A zártszelvény abból van, amiből veszed
Nehéz hegeszteni, mivel a rajta lévő oxidréteg olvadáspontja jóval nagyobb, mint a fémé, ez főleg a vékonyabb daraboknál gáz, az oxidréteg még nem olvadt meg, de a "tiszta" alu bent, már folyékony.
De lehet hegeszteni egyébként, AWI-val pl, de nem minden sarkon van ilyen.Az oldallapot meg ha rám hallgatsz vagy lemezcsavarral - azaz előfúrsz, és belecsavarozod az önmetsző lemezcsavart - fogatod, vagy menetet vágsz a zártszelvénybe, viszont ekkor célszerű vas zártszelvényt venni hozzá, mert al aluban ha megtéped a csavart, kiszedi az összes menetet.
Szóval ahogy fentebb is írták, egyszerűbb a lemezcsavar De a zártszelvényt akkor is vasból csinálnám, egyszerűbb hegeszteni, és a lemezcsavar nem szakítja szét olyan könnyen mint az alut.
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
válasz Pete55555 #40585 üzenetére
Igazából nem tudom. Legkényelmesebb az volna, ha csak felcsavaroznám, tehát csak a külső oldalát fúrnám meg a zárt szelvénynek. A rajta átmenő megoldással az a bajom, hogy a túloldali(belső oldali) vége útban lehet pozíciótól függően, másik bajom hogy én nem tudom átfúrni szabályosan felszerelés híján, az meg gáz lenne ha a a csavar nem merőlegen menne bele átmenő esetén... Önmetszőt nem használtam még, menetet sem vágtam még. Van egy ember a családban aki fémmel dolgozik, majd őt akarom megkérni, adjon tanácsot csavarozásban ill. segítsen pár dologban ha ráér.
Apropó, mintha azt olvastam volna hogy az alu-t nehéz heggeszteni. Na most, a zártszelvények miből vannak? Ugye nem alu-ból? Én még csak olyat láttam ami acélból volt, igaz az építkezéshez használatos volt, sokkal nagyobb volt mindenhogy. Ugyanis magát a vázat hegeszttetném, az úgyis fix lesz.
macko20: Hehe, jaja.
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
válasz Pete55555 #40581 üzenetére
Pete55555, MasterHUn: Uraim, köszönöm az instrukciókat! Remélem holnap kiderül merre hány méter, aztán megkérdezek valakit tud-e nekem segíteni a fémmunkáknál.
macko20: Hmmm így már ismerős, láttam már korábban ezt az itx házikót. Nekem tetszett, csak kissé zsúfolt lett.
[ Szerkesztve ]
-
macko20
őstag
Itt van a logouton ,a frissített képeknél válts vissza Picasara akkor látszik mind....
Villanyszerelés is ! Üdv.:m20
-
MasterHUn
senior tag
a süllyesztést végző kést(fúrófejet) zenkölőnek hívják
szerintem a 2.5x18 as csavar elég lessz(aszalosként így ismerem) mondjuk ha szépen akarod megcsinálni akkor ahogy neked tetszikWarthunder historikal fight míg megírtam a hozzászólást repültem bombázóval 3 km-ert
[ Szerkesztve ]
Nem egy erős gép..., fél Paks kell mikor bekapcsol :D / Minden SIKERES ÜZLET UTÁN JÁR A PIROSPONT!! //
-
Pete55555
addikt
40 cm-en 5 csavar elég kb. Fentebb írták, 3-as, 4-es csavar bőven jó.
Használj akkus csavarozót...
Besüllyesztésnél a csavarokra gondolsz? Egy nagyobb fúrószárral.Ja, egyébként szerintem is jó lesz a 0.5-ös, ugye te csinálsz neki elég komoly vázat, az meg merevít rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
válasz MasterHUn #40574 üzenetére
Okés!
A lemezeket szegecs helyett (mert szerelhetőnek kell maradnia) milyen, mekkora csavarokkal érdemes felfogatni? Tehát lemez átfúr, 20x20x2mm zártszelvény belefúr, zártszelvényre felcsavaroz. Ja és hány ponton kellene, hogy szépen felfeküdjön a vázon, de azért izomlázam se legyen mire lecsavarozom?
macko20: 1mm anyagvastagságú alu lemez az már nagyon drága nekem: 1000x2000mm táblában árulják ugye, 0,5-ös 3373Ft, 0,8-as 5398Ft, 1-es már 6748Ft. Ha nem adnak belőle kisebbet, akkor maradok a 0.5-ösnél, mert 0,8-ra sem szívesen áldoznék, ha MasterHUn szerint is elég merev lesz ilyen kisebb felületen.
Apropó besüllyesztés, azt milyen eszközzel/géppel csinálják?
Saját építésű házaidról van valami összefoglaló képgalériád? Szívesen megnézném.Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -
-
szab.tam
nagyúr
válasz nézzbe #40573 üzenetére
szegény macko20 kolléga már legalább 1 bő éve egy ilyen hőkamerára hegyezi a cerkáját.
csak piszok drága egy ilyen...fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
nézzbe
aktív tag
-
s3toraph
senior tag
válasz MasterHUn #40571 üzenetére
40cm x 40cm x 36 cm lesz a mérete, de nem is lesz minden oldal egy darabban, valamint a legnagyobb egybefüggő oldallap/burkolatelem is nem csak a kerethez lesz rögzítve, hanem valami köztes belső vázelemhez is ami "tartani" fogja a lemezt, szóval elvileg ilyen 20-30cm max. távon nem szabadna behajlania/"behorpadnia" akkor sem ha ventiket rakok rá.. Kb. így fog kinézni, a vázát ebből láthatod. Oké 0,5, de akkor alu a jobb választás?
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
válasz Pete55555 #40569 üzenetére
Zsír lett!
-----------------------------
Mindenkihez:
Találtam nálunk Uniholz-ot, most, tökre véletlenül. Nem is tudtam hogy van.
Remek, szállítási költség meg lesz spórolva. Holnap kimegyek, megnézem milyen a cucc.A ház vázához ez a zártszelvény lesz.
Abban viszont kérném a tanácsotokat, hogy aluból 0,5 vagy 0,8-as lemezt vegyek? Elég a 0,5-ös?
Illetve, alu vagy hidegen hengerelt lemez? Melyikkel könnyebb dolgozni, melyik jobban festhető stb.? Melyik a tartósabb, kevésbé korrodáló? Melyik a merevebb? A hidegen hengerelt lemez milyen vastagság ajánlott, 0,5 vagy 0,8-as ? Furkálnék rá pár lyukat, ill. kisebb kivágások is lennének egyes elemeken. Ezekből kellene választani, acéllemezt nem árulnak, úgy látom.Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -
-
Pete55555
addikt
válasz Pete55555 #40568 üzenetére
20 perc elég is volt, 61-62 fokra beállt, 720P felbontás, hardcore beállításon, +40mV feszemeléssel, GPU 550 helyett 670 Mhz-en vRAM 2100 Mhz-en (effektív 4200)
Szerintem jól sikerült Kicsit halkabb is, és úgy 10-15 fokkal hűvösebb, mint a gyári. Nem tudom, hogy próbáljam-e ki PWM kábelt rádugva, vagy hagyjam így ? (ami működik, ahhoz ne nyúlj elv )
Igazából ennél nagyobb terhelést nemnagyon fog kapni, így most 98-99%-on ment végig a GPU, és 62 fokra állt be, a venti fordulatszámát pedig nem is variálta a kártya, maradt 35%-on.
Azt nem tudom PWM-el menne e ennél lassabban, mert lehetne ez még halkabb isEgyébként ilyen lett:
(MSI matrica befigyel )Tudom, mondtátok, hogy lehet jobb lenne alaplapira, de úgy voltam vele kipróbálom, annyira nem nagy venti, és egyelőre bírja, remélem nem fog túlmelegedni a venti miatt a tápellátás.
(#40567) szacsee Közben eszembe jutott, hogy hülye voltam, az alaplapon sem változik a lábkiosztás, tehát a ventik vezetékén is ugyanaz, tehát a színezés más... rájöhettem volna
Mégtöbb kép, akit esetleg érdekel: ITT
[ Szerkesztve ]
-
Pete55555
addikt
válasz szacsee #40567 üzenetére
Tehát a szín sz@rt sem ér ;-)
Köszi, épp most kötöm be, így mindjárt másAmúgy ez szerintem röhej, hogy a színkódok nem stimmelnek... Mégiscsak valamiféle elektronika ez... Ott meg azért adnak a színekre.
Szerk: Ééééés működik
Egyelőre 3 vezetéket kötöttem rá, így MSI afterburner szerint 6360 RPM-et forog (ami nettó hülyeség, mert 35%-on megy - a gyári ventivel is ilyen 6-7000-es értéket írt) de lényeg, hogy egész hűvös, és halk is.
Csinálok egy fél órás Crysis 2 tesztet, ha minden oké jövök a képekkel[ Szerkesztve ]
-
-
Pete55555
addikt
A vga 3 eres kábele piros, fekete, sárga. A sárga ugye a fordulatszám.
A cpu-é piros fekete, kék, sárga.
Na most gondolom a sorrend mindegy, színre itt is a sárga lesz a fordulat, a kék meg nyilván a PWM. Vagy rosszul gondolom?...Szeretem leracsniztatni...
-
szab.tam
nagyúr
"pci riserrel lenne odavezetve a Xonar Essence ST és a H6"
ööö izé.
volt már ilyen kábel a kezdeben? gondolom nem.
ezek nem tudják megkerülni az alaplapot. (meg 2x a holdat...)pár centivel arrébb lehet vele tenni a kártyát, illetve elforgatni, eldönteni.
de nem másik galaxisba áthelyezni.[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
Szerintem jó lesz, szellőzés is valszeg elég lesz, de 2 gondod akadhat a koncepció jelenlegi formájával:
1.: Ha a táp nem moduláris, nem lesz hova beszuszakolnod a fölös kábeleket.
2.: A VGA-knak általában kell ugye + táp, amit fentről kapnak meg, és ez(ek) a csati(k) pont ott vannak, ahol fölé lóg a DVD-RW. Na most, oda így nem tudod bedugni sem, max ha emelsz rajta 1-2 centit, akkor lesz neki hely, de akkor is csak akkor tudod szerelni, ha a DVD-RW-t előtte kiveszed.-----
Én is haladok a házam tervével, bár szerintem 10x lassabb vagyok mint itt bárki.... ... újabb 6-7 áttervezés után lassan eléri a végleges formáját, most már 90% körül járok. Íme (majd lesz több kép is):
Körülötte az elősző verzió látható. Aztán átterveztem úgy, hogy a moduláris oldallap nem csak 2 db 12cm venti mehessen, hanem 1 db 20cm is helyettük. Így már még halkabb és egyben szellős is lehet. Persze még nem látszik minden olyan szépen, az egységek vannak a helyükön, szemléltetésnek. Oldallapok/lemezek/burkolók még lesznek természetesen.
-
GâLî
tag
Kicsit játszogattam a sketchuppal, ez lett belőle: [link]
Jópofa kis progi, szépen ki tudtam legózni hogy mi hol férne el, innentől már csak a tartókonzolok pontos méreteinek meghatározása van hátra... Az előlap direkt nem került rá, hogy látható legyen a beltartalom. Terv szerint a szélkerekek előtt kb 20milivel lesz, és nem szemből hanem főleg alulról illetve körbe szívná a friss levegőt. Ki lenne rajta vágva az optikai egység tálcájának helye illetve bekapcsológomb, néhány usb aljzat.
Furcsa lehet az a hangkártya elhelyezés, pci riserrel lenne odavezetve a Xonar Essence ST és a H6 melyek így az alaplap alatt helyezkednének megengedve akár a több videokártyás rendszer kiépítését. A 3HDD és a 2SSD szintén itt kapott helyet
Mit gondoltok szellőzés, halk működés szempontjából életképes lehet a koncepció?[ Szerkesztve ]
Coo?!
-
MasterHUn
senior tag
-
Pete55555
addikt
válasz MasterHUn #40558 üzenetére
Na, én meg végül nem gányoltam. Merthogy csak gányolás lett volna, az ahogy rá tudtam volna rakni normálisan, ugye akkor derülnek ki a dolgok, ha szétszedi az ember amit éppen szerel, és normálisan nem tudtam volna sehogy rárakni.
Úgyhogy kapott egy kis takarítást, pár csepp WD40-et a ventilátor, meg MX-2-es pasztát, ha kijön a Kaveri, úgyis gépcsere lesz, addig kibírom így :S...Szeretem leracsniztatni...
-
Pete55555
addikt
válasz szacsee #40552 üzenetére
Köszi az infókat, valahogy így gondolom én is, csak kicsit rövidebben írtam le
Mindenképp fesszel szabályozza a saját ventijét, de ha van 4. pin is az alaplapon, akkor gondolom képes PWM vezérlésre is, csak lehet olcsóbb volt 3 pin-es ventit rárakni, esetleg lehet nincs is ilyen kis ventiben PWM-es (4-5 cm az egész venti)Rárakom 4 pin-el és megnézem, attól, hogy túlmelegszik nem tartok, és a RAM-ok is kapni fogják a levegőt, mert a két hűtőborda felépítése hasonló, csak a CPU-é nagyobb, több bordával, és ugye a venti is nagyobb lesz.
Ha így megfelelő lesz, nem is nyúlok hozzá, nem próbálom ki 3 pin-elSzerk: A felfekvés is jó lesz, mert központosan fogom felrakni, az MSI eredeti rugós csavarjaival
Plusz az MX-2-es hűtőpasztában is bízok[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz Pete55555 #40551 üzenetére
Jó kérdés.
NV ref szerint PWM vezérlésű, így a bios és a hardver is PWM vezérlésre van belőve.
MSI 3 pines ventit használ. Ha variálja a fordulatát, akkor azért van, mert fesz szabályzó áramköre van és nem PWM vezérlése. Szerintem nagy bajt nem csinálsz, ha rákötöd a 4 pint és megnézed mit csinál.
Monitorozó progival lesed, hogy miképp alakulnak a hőfokok.
Előtte mindenképp érdemes 12V-on fixen kipróbálni, hogy tisztába légy a hűtés határaival, vagy felfedd a hibáit.
(pl ramok túl melegek, mert nem fúj oda levegőt, vagy nem fekszik fel a GPU-n a hűtő ezért melegebb mint gyári coolerral stb)
Ha ez megvan jöhet a PWM próbaképp. Ha oké, akkor marad PWM-en, de lehet attól még MSI turkált és feszt szabályoz. Ezért meglesném 3 pinnel is, hogy a fordulatok hogy alakulnak akkor PWM-es bekötéshez képest.
Ha ugyanaz a fordulatod 3 és 4 pinnel is, akkor feszt variál az MSI megoldása (én erre tippelek, ha most variálja a fordulatot idle és load). Igaz fesz szabályozott ventinél is maradhat a 4 pin mert PWM-es venti PWM vezérlés nélkül mindig a max feszen pörgeti magát, így ha fesszel variál a PWM-es venti aszerint fog forogni.
Sok sikert a művelethez.TY-140/147 is PWM szabályzású, de egy előlapi panellel fogom variálni a fordulatot, mert az alaplapok zömén csak a CPU venti kapott normális PWM vezérlést.
-
Pete55555
addikt
Na, megvan a CPU-ra az új hűtő, most jön az, hogy a régit rá"hegesztem" a VGA-ra.
Ugye gyári AMD cooler 4pin-es PWM-es venti. VGA gyári ventije 3 pin-es - gondolom feszültséggel szabályozza a lap a sebességét, viszont a vidkarin 4 pines csatlakozó van.
Szerintetek hogy kössem rá? elég 3 pin, vagy kössem mind a 4-et? Rájön majd a VGA, hogy 4 pin van rajta, és PWM-el szabályoz, vagy feszt variál majd úgyis?MSI N240GT vidkari - és ilyen hűtő megy rá.
-
FatalEror
addikt
válasz Rypejakten #40549 üzenetére
Ezzel annyira fölösleges foglalkozni!Kell venni 2mm-s acél lemezt,és abból újra hajlítani!Ráadásul ezeknél a 2pálcás tornyoknál,ha leveszed a tetejét,akkor felcsillan a nemlétező anyagminőség,szóval szerintem még stabilabb is lenne mint az gyárilag valaha volt.
HardCore is my LifeStyle
-
szacsee
nagyúr
Tudom volt már régebben is szó róla, de hátha...
Ismerősnek van egy háza, amihez egy ilyen Front panel kivezetésű alaplapot veszünk:
A házon viszont audio jack vége van a front panel kivezetésnek.
Van valami ötletetek, hogy hogy hozzam össze?
Sanda gyanúm, hogy az alaplapon HD Audio a kivezetés, a házon pedig AC97 a front panel... erről tudok képet lőni. -
Lompos48
nagyúr
válasz MasterHUn #40541 üzenetére
Ezt 2 1/2 digites, hétszegmentes kijelzőnek nevezzük. A hátára feldugdosott jumperekkel van beállítva, hogy milyen értéket mutasson. CSAK kijelző. Az, hogy két értéket tud mutatni (turbo on/off) ugyancsak a kábelezéssel oldható meg. Bármi egyebet ( a két "bekábelezett" értéken kívül) csak egy plusz elektronikával lahet megoldani, legyen az feszültség, hőmérséklet vagy éppen fordulatszám.
-
MasterHUn
senior tag
válasz #21346560 #40540 üzenetére
Fő vészkapcsolónak fasza lenne XD nagy isteni szikra csinálok vészkapcsolót a gép és a konektor közé
na jó nem de kitudja
találtam itthon az egyik régi gépbe egy ilyen turbó gomb után led panel félét valaki aki ért hozzá megtudná mondani hogylehetne-e belőlle hőmérő vagy valami ilyesmi?
Nem egy erős gép..., fél Paks kell mikor bekapcsol :D / Minden SIKERES ÜZLET UTÁN JÁR A PIROSPONT!! //
-
MasterHUn
senior tag
valakinek van valami ötlete nyomógombra? a vandálbiztostól az egyediig mindenre gondltam de nem tudok dönteni
-
Satyricon
addikt
válasz Satyricon #40536 üzenetére
Az enyém pl ilyen lett:
Ha pontos méreteket adsz és elmagyarázod, hogy akarod felfogatni, és a kábeleket hogy akarod elvezetni, megcsinálom. Viszont jobb lenne látni élőben... Hol laksz?
szerk.:
Topic ONA törésgátló spirál szétolvadt, miközben hajszárítóval szárítottam fel a hozzáférhetetlen helyekről a hűtő folyadékot...
[ Szerkesztve ]
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
Satyricon
addikt
-
vadallat88
tag
[link]
erre valakiASRock Z77 Extreme4 | Intel Core i5-3570K 3.40 GHz | ASUS HD 7970 DirectCU II | Corsair Vengeance LP 2x4GB DDR3 1600Mhz | OCZ Vertex 3 120 GB SSD | FSP Raider 550W | Zalman Z11 Plus | Samsung Galaxy Note II
-
Pete55555
addikt
Na, alakul a hűtésem
A tetőt át kell alakítanom majd hozzá, mert nem lehet lecsukni
Csinálok mégegy ugyanilyen elemet, és alárakom a mostani tetőnek, így kicsit magasabb lesz, de ~ 8 mm-el nagyobb lesz a helyem, és kényelmesen el fog férni. Más ötletem nincs
Viszont a proci szinte hidegA VGA-ra meg rá fogom szerkeszteni a CPU hűtőjét valami módon, de arra csak hétfőn kerül majd sor
-
szab.tam
nagyúr
válasz szacsee #40530 üzenetére
komoly?
hajlított, réz hőcsöveknek néztem.
a fekete izét pedig valami hőcserélő blokknak láttam.
(éhes makkal disznókat álmodsz tipikus esete...)[ Szerkesztve ]
-
do3om
addikt
válasz FatalEror #40526 üzenetére
Így már biztosra érthető lesz neki az ajánlatod:
[link]Kel hozzá jó alap az biztos mint láthatő én teljesen kivágtam az előlapot csak egy keret maradt de az is elég erős lett volna magában is, munka közben nem volt vele probléma, stabilan tartotta magát.
És az előlapon hogy lennének a nyilasok a ventiknek? Hogy néz ki ennek a gépnek egyáltalán az előlapja, gondolom nem újat készítenél hozzá (akkor már inkább szabályosan helyezném el a ventiket mint én is tettem)
Szerk:
A hátsót is át kel alakítani, így szemre nem tudom mi fér be de nyitottá kel tenni (nem kel rács meg semmi elé) az is sokat javít a légszállításon.[ Szerkesztve ]
Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
FatalEror
addikt
válasz pcgamer01 #40520 üzenetére
Hát nem tudom,nekem nem bizalom gerjesztő!
Minden esetre,nekem soknak tűnik,az eltávolítandó anyag,szóval egy téglalapot vágnák ki belőle,és egy 2-s alu lemezre raknám a 2db 12-s venti helyet furatokkal,mindennel,és azt szegecselném némi lapolással/fedéssel a mostani lemezre.HardCore is my LifeStyle
-
FatalEror
addikt
-
pcgamer01
senior tag
Sziasztok!
Ebbeesetleg tud valaki segíteni?
Samsung Galaxy S10+
-
-
MasterHUn
senior tag
Illetve egy kérdés. Nincs valakinek egy 90mm es veentirácsa? Cserélnék 70-82-120om van de a gány procihütömön 90es a venti ami történrtesen 2x véraláfutást csinált az ujjam hegyén 2600as rpmmel valami ráccsal lekéne zárni biztositani h ne tudjak belenyúlni . Szóval ha van valakinek egy fölös vagy épp cserélne szóljon
[ Szerkesztve ]
-
MasterHUn
senior tag
Gondolkodtam a ventillátorokat illetöen. Noctua, bequilet, swif2p. Ezekben gondolkodtam esetleg ennél jobb ventik is szobajöhetnek. Bocsi ha valameik márka nevét eltévesztettem(rosszul írtam). Az a biztos hogy 12-14 esek lessznek de mindenhova egységesen szeretném rakni a ventiket.
Ugynéz ki hogy a ház 4-6mm es rétegeltböl lessz festve lakkozva(bár ez a legvége) a menedzsmentre van egy nagyon jo ötletem szerintem ti is díjjazni fogjátokUi.: valaki lgyszives mérjen nekem egy szélesség x hosszúságot egy kábelmenedszment kivezetésnnél nagyot meg egy kicsit .
KÖSZI
[ Szerkesztve ]
-
-
Satyricon
addikt
Sziasztok
Adott egy zenekaros póló, amit csináltatam 1 csajszival. 1 kedvenc bandám logoja van rajta, hátul pedig az album címe, elég vékony, kanyargós betű tipussal. Szóval nem egyszerű... Azon gondolkoztam, hogy fogok egy sziloplaszt-ot, majd az egész logot, és úgy mindent szépen áthúzom rajta vékonyan, mert már kezd kopni mind a logo, mind az írás. Az lenne a kérdésem, hogy mivel dolgozzak? Valami olyan célszerszám kellene, amivel könnyen lehet kenni,én pl. jégkrémes pálcikára gondoltam. Esetleg valami más ötlet? Mondjuk a nagyon vékony betűtipusnál valami egészen vékony hegyű valamivel kéne kenni... Ötlet? Ti mivel csinálnátok???
Azért gondoltam sziloplasztra, mert régen egyszer rákenődött a munkás pulcsimra, ami mostanáig nem jött ki belőle! Ráadásul kellőképpen rugalmas, meg se repedezett a szilo folt, se semmi...
Szóval ötlet?
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
s3toraph
senior tag
válasz Pete55555 #40504 üzenetére
Köszi szépen a részletes infókat, ha 4 hdd fér bele az pont jó lenne, kettévágom és 2-2 hdd hely meg is van!
Azok teljesen jó hőfokok még.
Táp ventijének fordulatát mivel monitorozod?Jó lesz az, csak én is inkább fehér párti vagyok, és inkább LED mint neon, de ízlések és pofonok. Ráadásul megcsináltad lekapcsolhatónak, teljesen szuper megoldás!
-
Pete55555
addikt
válasz s3toraph #40503 üzenetére
Csak ez az egy van benne, ebben 4 db vinyó fér el. Ha a sínre gondolsz, megvan hozzá mind a 4 pár, de mondták, hogy van nekik ilyen még, adnak ha kell. a HDD keretet tartó sínt viszont le kell majd flexezni az 5.25-ös keret aljáról, mert oda csúszik bele. (a linkelt képen látható az 5.25-ös keret, az alján látszik 90 fokban elforgatott sín.
Eredetileg kb 16 cm magas, 12 cm széles, és 17 cm hosszú, de hosszra hátul túlér a HDD-ken, 15 cm-re simán le lehet vágni, elöl viszont kb 1 cm-t túlérnek majd a HDD-k + ugye a vezetékek, ezt számold bele.Hát igen, a tápkábelek kicsit zsúfoltan vannak, bár azóta már rendezgettem, jó ez így, a táp ventije még nem ment 600 RPM fölé és a HDD-k is 35 fokon dolgoznak.
Fehér világítás lehet jobb lenne, de sajnos már kék marad. Ezt a neont is moddolni kellett, hogy beférjen, plusz az egyik neon kábelébe bele kellett toldani....Szeretem leracsniztatni...
-
s3toraph
senior tag
válasz Pete55555 #40192 üzenetére
Szia!
A hdd backetben, amit kivettél a házból, hány db vinyó fért el eredetileg? Csak egy db backet van benne amit ki lehet venni? Hány darab ilyen csavarmentes hdd keret volt hozzá, amivel a vinyókat lehet "odafogatni"?
Még annyira megkérnélek, ha nem nagy fáradtság, mérd le nekem légy szíves mekkora ez a backet (eredeti magassága jó kb.-ra is mert ugye elvágtad, szélesség, hosszúság jó lenne pontosan).
A gépházad vagány lett, egyedül a táp kábeleinek lehetett volna több helyett hagyni, mert tényleg nagy a dzsungel! Ezt leszámítva tetszik nagyon! Ja még annyit hogy nem próbálod ki fehér fénnyel?
[ Szerkesztve ]
-
do3om
addikt
válasz Pete55555 #40500 üzenetére
Az én átalakított házam is jó alap volt. Nagyon masszív építés, vastag anyagból. Ha valami pár ezer forintosat kezdek olyan szinten szétvágni mint ezt szerintem menet közben összecsuklott volna vagy úgy eldeformálódik hogy nem lehet normálisan helyrerakni.
Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest