Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
p_adam
addikt
válasz hemaka #36999 üzenetére
Can't find a Fujifilm X100V? What are the alternatives?
Nem csoda, hogy ilyen népszerű, a felsoroltakból egyik se mondható igazi altenatívának, a képminőség nem a fő szempont... -
El Joe
tag
válasz Stauffenberg #36995 üzenetére
Nem keresem most meg a cikket, de leállították a gyártást 6-8 hónapra, amit be is jelentettek. Ekkor jött a közgazdasági rettegés a hiányállapottól, ebből lett a hype, majd az árak emelkedése. Színtiszta matek.
-
mikrofon
veterán
válasz Rusher4587 #36990 üzenetére
De itthon is van 200 alatt is 16-80/4
Csak néz rá a hardverapróra -
Stauffenberg
nagyúr
válasz El Joe #36994 üzenetére
Szerintem nem jegelték az X100V gyártását, hanem a rendelések felvételét szüneteltetik, hogy utolérjék magukat a gyártással. Akkora generált hype lett körülötte, hogy egy időre teljesen lehetetlenné vált hozzájutni és még a használt példányok is drágábban mentek, mint az új.
-
El Joe
tag
Én azt olvastam valahol, hogy a V gyártását azért jegelték, mert kellett a csipsz az új vázakba, amikből nagy eladási számot remélnek.
-
MODERÁTOR
válasz Rusher4587 #36990 üzenetére
Köszi szépen.
-
s4tch
veterán
válasz szdavid #36977 üzenetére
A 16-80 átfogása nagyon kellemes. Nekem anno a Nikon DSLR rendszerben volt hasonló (16-85mm), a 16-os végét imádtam. Pont annyival több a 18-nál, ami már észlelhető és élvezhető, amikor turistáskodik az ember, és épületek, szűk helyeken szobán belüli dolgok beleférnek akkor, amikor a 18 már túl szűk. Akkoriban a Nikon 18-70mm helyett óriási ugrás volt, pusztán amiatt a 16mm nagylátó vég miatt. Ha képminőségben nem is lenne előrelépés, az átfogás miatt megfontolnám.
Egyébként meg a 18-55mm nem kér enni... Lehet, hogy két kisebb fix, pl. egy 16mm f2.8 és egy 35mm f1.4 vagy f2.0 páros, a meglévő 56-ossal tökéletesen kiegészítenék.
-
Rusher4587
tag
válasz lugosi #36841 üzenetére
Felejtsd el, mind közül a 18-300-nak a legrosszabb a képminősége a tesztek szerint, a CA úúúgy pofán vág, hogy csak na!
Szerintem utazó zoomnak 16-80! Ezt már sokszor leírtam, szerintem a legstabilabb teljesítményű zoom obi az olcsóbbak közül, ez is kit obi, sokat árulnak 200 alatt, még ha nem is itthon. Az enyémet csak azért adtam el, mert laza volt a tubus, és így nem sajnáltam a pénzt 70-300-ba fektetni, de ha valamikor lesz ennyi fölösleges pénzem, újra venni fogok. Halk, gyors, elég széles, és elég szűk a két vége, imádtam, a makró képessége is komoly! Nekem 18-assal hiányozni szokott az a plusz 2 mm.
Méretben teljesen megegyezik a 10-24-essel, ha van is papíron különbség, nem észlelhető!
A fixek verhetetlenségével egyetértek, most nálam a 23 1.4 lm wr a kedvenc.Si vis pacem, para bellum!
-
bongeszo
aktív tag
válasz madgie #36988 üzenetére
Igazából három évente jönnek a 100-asok. Idén jönnie kell, Fujinak meg kell szereznie azt a pénzt, amit most a használtpiacon adnak ki az emberek. Szerintem a V leállítással kicsit elszámolták magukat. De gondolom kellett a gyártókapacitás a T5-nek, meg az új százasnak… meg kitudja minek (s20 pl.)
-
hemaka
nagyúr
válasz Flashback #36982 üzenetére
Ő is ezekkel használja, a régebbi 1.4 35-tel, meg a régi 56 1.2-vel. Jó hát nem harap túl gyorsan mint sanyiéknál vagy a nikonom, de akkor nem is fujit vettünk volna, ha ez őt érdekelné. Habár le van frissítve minden a legújabb FW-re, meg ő eleve DSLR-ről jött át, lehet fel se tűnik neki néha 1-1 hunting, örül hogy nincs többé b/f-fókusz probléma.
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
Ébri
senior tag
Ez nagylátó végén igaz, kb. 30mm-től egyértelműen jobb volt a 16-80, meg 16-80-al elég közelre is lehet menni, azt is használtam pont utazásnál, főleg mert a makró obit itthonhagytam. De valóban nem látványos ugrás, hacsak 18mm alatt és 55m felett nézzük. De ha a nagyobb látószög fontos, akkor ezen kívül vagy a 18-55 mellé valami, vagy a 16-55 játszik csak. Ja és a fenti XC, rekeszgyűrű hiányában ezek nálam már gondolatból is kiesnek .
[ Szerkesztve ]
-
szdavid
tag
16-55 nagyon nehéz és nagy, akkorát nem szeretnék.
16-80 ami szimpatikus lenne, de képileg kb ugyan ott vagyok, bár az átfogás tetszik.
A 10-24 szintén szimpatikus, de nem szeretnék plusz egy obit (azaz megtartani a 18-55-t). 24 és 56mm között pedig elég nagy a különbség.... -
s4tch
veterán
válasz szdavid #36972 üzenetére
Élesebb utazó zoom nem nagyon lesz, a 16-80 is inkább a látószöge miatt preferált, mint a képminőség miatt. A Sigma 18-50 hasonló színvonal, de a gyakorlatilag azonos átfogás miatt szerintem ezzel sem nem lennél beljebb, hacsak nem jönne jól néha a nagyobb rekesz a tele végen. A 16-55mm f2.8 a Fuji red badge alapzoomja, azt ajánlják a 40 mp szenzorhoz, az elvileg felbontásban többet kéne, hogy tudjon - viszont tömegre több mint duplája a "kitobinak".
Nálam az univerzális üveg egy XF 35mm f2, mások a 23mm-t jobban kedvelik, megint mások a 16mm-re esküsznek. Az új 33mm f1.4-et megnézném szívesen közelebbről, az méretben, átfogásban, fényerőben is tetszik, és időjárásálló is.
-
szdavid
tag
Sziasztok!
Objektív cserén gondolkodom és kíváncsi lennék a véleményetekre.
Jelenlegi obik: XF18-55; Sigma 56mmF1.4; XF70-300
Váz: X-T5A Sigmát és a telét mindenképp megtartanám, az XF18-55-t szeretném lecserélni.
Néha jól jönne egy szélesebb látószög, az se baj ha élesebb....
Univerzális családi és tájfotós obira lenne szükségem.
Ti mit vennétek? Lehet fix vagy zoom is.....
Köszi előre is. -
t.imi
addikt
válasz Stauffenberg #36966 üzenetére
(OFF)Ezért hagyom meg mamának ezeket a cikkeket, ő már le is rendezte a sok, anyámat két forintért is vezetőt, bankárt, politikust.
Tökéletesen igazad van.
Sajnos még mindig a bankokat segítik, 2008?-ban pl egyik kapott 50mrd dollárt, hogy támogassa a kisvállalkozókat. Lett rögtön millió usd-s jutalom a felsővezetőknek, stb. 23-ban is ez folyik. A minden is kevés idejét éljük, amíg hagyják/juk. Bár, ez is a cél. 2020 indiccsuk újra kezdetén ment reklám kanadában, "nincs semmim és boldog vagyok". [link] angol eredetit nem találtam hirtelen.(/OFF)Ettől sem lesz javítva az X-S10 fókuszrendszere
Hemaka elég hektikus az AF sok natív objektívvel. Is. Itt is, de sok más oldalon is ezt olvasom, 2020, de még 2022 őszi cikkekben is.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
Amúgy a vállalatok maguknak is köszönhetik, hogy kezdenek elszabadulni a munkavállalói bérigények. Mesterségesen felfújták az árakat (lásd: greedflation), mert volt mire hivatkozni (covid, chiphiány, ukrajna, gazdasági válság). Egyre több jegybank, elemző, közgazdász áll be amögé, hogy a vállalatok kapzsisága okozza az elszabadult inflációt.
Az így szerzett többlet profitról nem hajlandók lemondani, így ha több a bérköltség, mert az alkalmazottak nyögik az inflációt, tovább emelik az árakat, ha pedig vagyonadó emeléssel fenyeget egy kormány, egyszerűen elköltöznek máshova. Mint a norvég szupergazdagok, akik sérelmezték, hogy már 1,1%-ra (!) emelték a vagyonadó felső határát (az alsó amúgy 0,7%) és sípolnak a sajtóban, hogy "felelős cégvezetőként" nincs más választásuk, mint adóparadicsomokba költözni a fojtogatás elől.
Blöee...
-
t.imi
addikt
válasz -szabi- #36963 üzenetére
Anno lefelé is megkapta sok modell talán az x-t3 néhány ficsörét, ha jól emlékszem. Lehozhatnának az x-h2-ből néhány okosságot, nagy lenne az öröm. S20 valószínűleg 100-200-al magasabban fog kezdeni, figyelve a mai trendet. Meg a magas gázolaj, elektromos áram, Pick párizsi költsége is felfelé nyomja az árakat.
-
t.imi
addikt
Sziasztok!
Töprengek napok óta, hogy benevezek egy X-S10-re.
Lugosi és többiek történetei teljesen összetörték az elképzeléseimet.
IBIS jól jönne, emiatt esne a választásom a 10-re.
Elsö körben 15-45 a 15 miatt, "valami" ~ekv 35mm jól esne városban, ami tud fókuszálni kb mindenre, illetve egy 55-200-ban gondolkodom.
35-ös kivételével gond nélkül képes működni ez a két üveg?
Lehet hülye kérdés, várható közeljövőben javítás a vázhoz? Ahogy olvasom, utolsó frissítés sem orvosolta az AF gondokat. -
A Zéé
addikt
willhaben.at. Ha nincs messze Szlovénia, akkor bolha.com. Horvát hirdetős oldalt nem találtam eddig.
Nem tudom másból mi a kínálat, célirányosan nézem a 35-ös obikat, meg fél szemmel az 55-200-akat
Néha nevetséges áron vannak cuccok, azok mondjuk általában gyorsan el is mennek.
A 35/1.4-ek ára ilyen 340-370 EUR (~130k HUF) körül van, itthon hétvégén bukkant fel egy 155k-ért, mire észrevettem a hirdetést, már el is kelt. Volt egy szett Graz-ban, X-T2+35/2.0 600 EUR-ért... Minap találtam X-T2+35/1.4+55-200 kombót 900 EUR-ért...Just a simple Lineman...
-
A Zéé
addikt
-
-
arn
félisten
válasz lugosi #36955 üzenetére
Persze, kezenfekvobb lett volna, de ki akartam probalni mast. Azert hezitaltam, hogy az olcso, kicsi fixek megugorjak e a szintet… az 50es meglepoen jo volt, a 35os volt fura, de toltottem le tobb mintat a fuji obikrol, es egyaltalan nem rossz, valszeg csak a fejemben elt vmi. Nagyon hasonlora jott ki az eredmeny, de jelenleg a canon olcsobb, es olcsobb is boviteni ezekkel a budget fixekkel. A vazrol a dedikalt tekeroket hianyolni fogom, de amugy nagyon tetszik, es vegeredmenyben a rendszer is alig nagyobb.
Hosszutavon meg kiderul a fujit eladom, igaz gombokert lehet max, de nem hasznalnam.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
MODERÁTOR
A 35/1.4-et szerintem nem kellett volna. Legfeljebb pluszban egy 23-as. De nyilván ez tök szubjektív, én inkább azt írom, hogy én hogy csináltam volna. A te szemszögedből lehet, hogy neked van igazad. Végül is ha megmaradt a régi váz és az obi, akkor párhuzamosan van kettő, nálam is így van, időnként cserélgetem.
-
-
arn
félisten
válasz Mr.Csizmás #36947 üzenetére
Van egy osregi xt1, 35 1.4, 18-55 kombo, ezt hasznaltam csalad es utazasok fotozasara. Volt meg par obi, de alig hasznaltam oket.
Ezt akartam frissiteni xt5+23+33 (35) szettre, csak elcsabultam a canon r6+35+50 iranyaba
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
igy par napnyi pixelbuzulas utan valtok fujirol canonra, olcsobb a fix sor, mint amire fujin vagynek, a vegeredmeny meg eleg hasonlo. ket relativ konnyu fix cipelesevel le tudom fedni, amit eppen fotozni szeretnek.
-
makosp
kezdő
lehet többen ismeritek, nekem új ez a lehetőség, még az X-T1-en is meg tudtam nézni hány expo készült vele:
[ Szerkesztve ]
-
gery2123
őstag
válasz Stauffenberg #36941 üzenetére
Sejtettem, hogy recept lesz csak a neve tévesztett meg. Tehát ha minden igaz akkor ahogy gyárilag vissza állítottam a kamerát az a Fuji original Classic chrome…
Mr.Csizmás: köszönöm szépen! Itt lehet válogatni
-- PSN_ID: GerY2123
-
Mr.Csizmás
titán
válasz gery2123 #36940 üzenetére
[Fujifilm X-Series film recipes - 2023-04-11] eléggé naprakész táblicsku, enjoy
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz gery2123 #36940 üzenetére
Először is üdv a klubban!
Másodszor pedig amit találtál az egy recept, valamilyen konkrét képi világ eléréséhez és ennek a Classic Chrome az alapja. Olyan, mint egy preset a vázon belül. Csak a Jpeg-re van hatással, legjobb tudomásom szerint nem ágyazza be a RAW fájlba (csak a felhasznált filmszimulációs módot, de azt is tudod utólag változtatni). -
gery2123
őstag
Sziasztok!
Nemrég léptem be a Fuji világába (2 hete) egy XT20+15-45 -el. Micro 4/3 (gx80) -at váltottam, eddig még ismerkedem a rendszerrel, de nagyon szeretem.
Olyan kérdésem lenne, hogy a film simulation Classic Chrome itt gyárilag minden nulla.
Fuji weekly oldalon az X-trans III-nál:Classic Chrome
Dynamic Range: DR200
Highlight: -1
Shadow: +1
Color: +2
Noise Reduction: -2
Sharpening: +2
Grain Effect: Weak
White Balance: Auto, +1 Red & -1 Blue
ISO: Auto up to 12800
Exposure Compensation: +2/3 (typically)Nálam pedig minden 0 értéken van gyárilag. Érdemes ezeket használni vagy ez egyéni preferencia?
Plusz ha ezt beállítom akkor a lightroomban is ezeket az értékeket fogja alkalmazni?
Előre is köszönöm!-- PSN_ID: GerY2123
-
őstag
válasz Stauffenberg #36934 üzenetére
Ez esetben akkor csak nekem tűnt úgy valamiért, hogy tovább nyújtotta a rétestésztát a Canon.
-
bongeszo
aktív tag
válasz madgie #36935 üzenetére
Én ott el is engedtem az 56-ost, helyette az 50 f1-et használtam inkább, de a T5-el újra kedvenc az 56-os.
Most a 16 1.4-et érzem kicsit gyengének. Valahogy nem tűnik olyan pengének mint korábban volt, lágynak érzem, a széleken különösen. De az új 18-as meg szűk lenne szerintem… -
madgie
titán
válasz bongeszo #36933 üzenetére
Én talán a legkevésbé az X-Trans IV-en szerettem az 56/1.2-t, ott az X-T4 AF algoritmusa valamiért időnként nem szerette egész alakosnál az 56-ost, az X-T3 nem volt ilyen, csak miután frissítették a fw-t azon, az X-T4 AF-jére.
Jó-jó, kicsit átgondoltam ezt a szeretem, nem szeretem dolgot, X-Trans I-en, PDAF nélkül azért még bonyolultabb volt a történet -
arn
félisten
Szvsz a nikon remek rendszert rakott le az asztalra, az obik minosege kituno, a vazak ara meg a legjobb. Nekem a merete miatt esett ki, hatalmasak. Amugy is ok voltak a kisebb hal, a piac egy resze elvolt az slrel, a masik fele meg valtott sonyra.
A tiktok/youtube userek, mar akik meg is elnek belole, vegso soron profi felhasznalok. Viszont regen nem volt modod mashogy fotot csinalni, es a mobilok meg egyre magasabb igenyt elegitenek ki, egyre tobben erzik feleslegesnek a gepeket, amit meg is ertek. Engem erdekel a fotozas hobbykent, es en is sokkal tobb kepet csinalok mobillal.
-
őstag
"Jelenleg a milc piac full frame a sonyrol es a canonrol szol, a nikon kiszorulni latszik"
Meglepő, hogy a Canon ezt vissza tudta fordítani a Nikon-nal szemben. Emlékszem a korai videókra, és hogy mennyire lenyűgözőnek (és behozhatatlannak) tűnt a Nikon előnye, és mint tudjuk a Canon tartott ki legtovább a dSRL-ek mellett, már mindenki leírta őket a konkurenciával szemben.
"a mobil folyamatosan alulrol kannibalizalja a piacot"
Pedig vannak arra utaló jelek, hogy ez változóban van. Itt egy friss cikk.
"a kisebb rendszerek hullanak el, az mft szvsz kb over, az apsct is kb a fuji tartja"
Mindemellett a dSRL is halott. Bár nem verték nagydobra, de Canon gyakorlatilag 2-3 év alatt megszüntetett mindent ami EOS EF vonal. Voltak erről itt-ott cikkek, és voltak akik megpróbáltak hivatalos sajtócikket kierőszakolni, de Canon mindvégig tagadta. Szerintem már csak raktárról vannak dolgok; a termékek 90+ százaléka megvásárolhatatlan. Olyan termékek is, amik még csak "most" lettek bejelentve.Én is halottnak tartom a MFT vonalat, és gondoltam így utólag megnézem mit is tudott, de hihetetlen árban vannak ma is a dolgok hozzá. Meglepődésemre viszont, több dolgot kapni újonnan (szinte mindent) mint Canon dSLR rendszerhez. Lehet mégse annyira halott az.
"fuji helyzetet, amellett hogy szeretem amit kepviselnek azzal, hogy visszanyulnak vmelyest a fotozas elvezetehez, mint tevekenyseghez"
Nekem is emiatt van X100-am illetve vadászok egy X20-ra is.
-
arn
félisten
válasz madgie #36925 üzenetére
Igen, az engem is meglepett, hogy nem annyira magatol ertetodo a kapott kep, mint xt1nel - nem dolgoztam vele kevesebbet, mint a canon rawjaival. Probaltam hasonlo felbontasra exportalni, mint a canont, es ugy megnezni 1:1, lerekeszelve nagyon kozel van egymashoz a budget canon r es a jobb fuji obik kapott kepek minosege.
Ekkora felbontasban mennyire maradt meg amugy pl az a jellegu karakteres kep, amit anno az xt1 tudott a 35tel? Ott vhogy annyira jo volt a balansz, hogy tag rekesszel lagy maradt, passzolt a csaladi fotokhoz, lerekeszelve meg remek volt varosban is fotozni a sok reszlettel. Olyan osszevetesre gondolok, mint pl xt5+35 es xt5+33 vs xt1+35.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Jelenleg a milc piac full frame a sonyrol es a canonrol szol, a nikon kiszorulni latszik a flickr felhasznalok szama alapjan. Szvsz meg fogjak nyitni a piacot, vagy tobb obit csinalnak.
Mivel a mobil folyamatosan alulrol kannibalizalja a piacot, a kisebb rendszerek hullanak el, az mft szvsz kb over, az apsct is kb a fuji tartja, a tobbi a megmaradt rendszer a fotosoknak tul keves.
Ugyan nagyon ugyesen huztak meg a hatarokat a fujinal, szep atfedes van a ff aljaval a fenyeros obikkal, de vhol megis ugy latom, hogy a lelkesebb fuji userek tartjak fenn a piacot, vmi olyasmi szereppel, mint amit az apple csinal a pcknel. Mivel az ar nagyon hasonlo, vagy jelenleg dragabb is, mint a beugro a canon rbe, kicsit ketsegeim vannak megeri e ennyi penzt aldozni ra - a masik oldalon meg az emlitett mozgaster. Szamomra nem olyan fontos a fotozas, hogy 10e eurot koltsek a rendszerre, ahogy a canon szeretne (meg cipelni sem akarok kilos obikat).
Tiz eve meg mashogy lattam a fuji helyzetet, amellett hogy szeretem amit kepviselnek azzal, hogy visszanyulnak vmelyest a fotozas elvezetehez, mint tevekenyseghez, a leica hipszterkedese nelkul.
-
madgie
titán
Az X-T5-nél még az is a képlet része, hogy a szenzormérethez képest bazinagy felbontásod van (kb 100 MP lenne fullframe-en ez), itt azért hatványozottan látszanak a kisebb hibák is, mind optikai, mind felhasználói oldalról.
Ettől eltekintve én nagyon szeretem ennek a szenzornak a képét, bár LR-ban szerintem még ez sem százas alapbeállításon, eléggé piszkálni kell a csúszkákat, hogy akár csak azt lásd, amit egy NR -4, Sharpness 0 JPG-en.
[ Szerkesztve ]
-
bongeszo
aktív tag
Kb nekem is ez volt a gondolatmenetem. Én az esztétikusabb, számomra tetszőbb kinézet miatt döntöttem a Fuji mellett. Sokkal szívesebben veszem kézbe és fotózok vele.
Illetve rájöttem, hogy a fotók minősége, tényleg nem a szenzormérettől függ, sokkal inkább a fotós tudásszintjéről, hogy mennyire tudja jól használni a fényt. Apsc-n 6400 ison is lehet szinte zajmentes a fotó, ha jók a fények és FF 100 iso is lehet rondán zajos ha rosszak… -
őstag
" A legnagyobb problemam az a mozgaster… uj vaz rohadt draga, obik vagy olcso, vagy nagyon draga (meg nagy), fujinal donthetek hol huzom meg a kompromisszumot (meret-ar-minoseg), ha megsem tudok egyuttelni a mostani komboval."
Kiemelném, hogy EOS R esetében limitálva vagy Canon objektívekre, 3rd party megoldások nem* lévén.
(Ebbe a policy-be érzésem szerint bele fog bukni Canon hosszú távon.)
Emiatt nem merek / mertem még az új generációs Canon MILC vonatra felülni.
*2 objektív ismert ami AF és működik EOS R vázon. -
arn
félisten
válasz bongeszo #36920 üzenetére
Vhogy oda lyukadok ki, hogy a nagyobb szenzor mindig nyugodtabb kepet ad (ugyanez volt az mft-apsc valtasnal is), tobb a mozgaster, es a kisebb szenzort mankozni kell hasonlo informaciotartalomert a jobb obikkal. Ha a fenyeros fujis rendszert vetem ossze a ff budget fixekkel, kepileg a fuji talan vmivel jobb, de kb annyival is dragabb, meretelonye minimalis. A kepi jellemzoket tekintve, fenyero, dof, zajszint, dinamika is sok tekintetbol hasonlora jon ki.
Canonnal tetszik ez a “workhorse” vaz, tenyleg nagyon massziv benyomast kelt, remek az ergonomia, a canon autofokuszanak mukodese es az ibis is szvsz a piac elott jar egy lepessel. A lral, problemasabbnak gondoltam a rawokat, de az auto beallitas eleg jo alapot ad. A legnagyobb problemam az a mozgaster… uj vaz rohadt draga, obik vagy olcso, vagy nagyon draga (meg nagy), fujinal donthetek hol huzom meg a kompromisszumot (meret-ar-minoseg), ha megsem tudok egyuttelni a mostani komboval.
[ Szerkesztve ]
-
randras_83
addikt
Más a színvilág, hozzáteszem a T1 a legszebb , a mai napig ez a kedvencem.
Volt olyan amikor T3 és T1 együtt dolgoztam azért volt mit szerkeszteni.
Az R6 vs T5-re annyit tudok mondani, hogy én biztos a Fujit választanám, kevesebbet kell utómunkázni, ez nálam fontos szempont, a 23-ás obi elég penge, meg amúgy ishttps://www.flickr.com/randras83/
-
arn
félisten
mennyire van mas kepvilaga az xt5nek, mint az xt1nek? csak nekem tunik a rawokat szerkesztve masnak?
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
tessek pixelt bubolni... erdekes modon monitoron jobbnak latom, tableten olyan furak. maradjon az r6+35 vagy inkabb x-t5+23lm? exportnal egy screen sharpness van rajta.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Most canont probalom, bt/wifin csatlakozom, es eleve csak azokat a fotokat kuldom at, ami erdekes, nem a lrban valogatok.
Az r6 20mp csomagolt rawjait a lighroom konnyen viszi a ket eves ipad pron (m1, 8g ram). Szvsz az ipadet kozelebbrol hasznalom, mint a macbookot hasznalnam, igy nagyobbnak erzodik. A macbook eszembe se jutott a sajat kijelzojen.
Desktopon 34 col, de megis meglepoen jol be tudom allitani ipaden. Neha az ipad zoomja fura, neha mintha beragadna a kepfrissites, bizonyos teruleteken, az elessegben igy bizonytalan vagyok, a 34 colos monitoron azonnal egyertelmu, hogy ez eles van nem. Erre vmi tool jo lenne ipaden.
A fuji 40mp rawjaival hogy fut a lr ipaden?
Pennel jobb lehet? Sose probaltam… de itt adna magat.Meg otthon csinalok egy canonos elemzest, csinaltam harom sorozatot - mert a vaz tok jo, es az arahoz kepest az 50 is bejon, de a 35os neha furan homaly, lehet a stabja kavar be, vagy mittomen, de ha nem gyoz meg monitoron, visszakuldom az egeszet, es veszek egy xt5ot.
[ Szerkesztve ]
-
vakablak93
őstag
Én eggyenlőre PC-n, de korábban próbáltam ipaden is.
Ez az ipad dolog újra és újra előkerül nálam is, főleg az Affiniti/C1 okán, de próbáltam az LR-t is, de mikor kipróbálom hamar rájövök hogy ez kb a pro verzióval reális, na meg nem is túl kényelmes.
Pedig nagyon vonzó a kanapén heverés gondolata, én is ülök melóban eleget a gép előtt...De hosszútávon bosszantóvá válik a kicsi kijelző, meg nekem anno a kevés ram miatt állandóan gondok voltak vele.
Ami meg az ipad os filekezlését, meg az adapterekkel a fileok rátételét illeti, jó kérdés neked bejön-e.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
Változó, Fujival nem mindig szerkesztek RAW-t, csak ha nagyon muszáj, ha két-három fotóról van szó Instagramos kimenettel, akkor gyakran a mobilos Lightroomban szerkesztem csupán (ott sem nagyon, kicsit rántok a görbén, esetleg egy picikét belenyúlok a HSL-be).
De nagyobb mennyiségű batch edit mellett már kell nekem a nagy képernyő, hogy jobban átlássam az átlátni valót, meg ha portré sorozatról van szó és esetleg retus is kell, akkor ragaszkodom a nem tapicskolós bevitelhez (egér vagy a Wacom deszkám). Lehet az iPad 12" neked erre elég lenne, nekem a 13" méretű MacBook is túl kicsi, ezért van egy 27" 4K monitorom.
-
arn
félisten
Min szerkesztitek a rawokat? Ipad v gep?
Korabban is szorakoztam az ipades lightroommal, de csak az iphoneos jpegeket szerkezgettem. Most hogy a rokonoknal vagyunk, tok jo, hogy a geprol a rawokat siman ratoltom, es szerkesztem vele. Az utobbi idoben amugy is kezdtem szamuzni a desktop hasznalatot a privat eletembol, ugyis ulok elotte eleget, kenyelmesebb a kanapen csinalni vmit. A masik, hogy jobban erdekelnek a fotok, miutan fotoztam, ha mar a nasra kerul a gyujtobe, csak gyulnek evekig.
Most jol jonne a 12es ipad, amit eddig feleslegesnek ereztem
[ Szerkesztve ]
-
hemaka
nagyúr
válasz Stauffenberg #36901 üzenetére
Nem a bevonat a rossz, hanem bénák és nem tudnak olyan konstrukciót gyártani aminél nem ér össze a kupak meg a kijelző, mert vékony legyen, nagyon lényeges az az 1-2 mm...
Ezt csinálták a szerencsétlen pillangós mechanizmussal is, amit gányoltak minden évben, de csak rájöttek a végére, hogy alapból egy baromság az egész.[ Szerkesztve ]
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #36904 üzenetére
Eszméletlen, milyen hatékony és király cucc, ha arra optimalizált feladatokat kell megoldani vele (és a fotó/videó pont az)
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #36901 üzenetére
Nem is kell mindig, én is kb havonta pucolom csak le... de nekem a 2013-as MBP-n sem indult kopásnak a kijelző, másfél év alatt az M1 Air-en sem. A 16" M1 Pro még túl új, azt egyszer kellett eddig takarítani
-
Stauffenberg
nagyúr
X-A1-et és az X-E2-t is féltokba tettem és semmi extra markolat nem kellett, pont annyi fogást adott, amitől nekem több nem kellett.
Az X-T3-ra már nem raktam semmi, de egy féltokra azért gondoltam, ha másért nem, hát design miatt. Na jó, meg mert nincs IBIS és néha valaminek nekitámasztom a gépet és az meg tudja karcolni a kényes kis festését.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz madgie #36899 üzenetére
Tudom mi okozza a staingate gondot, de nem tudom minden alkalommal áttörölni a billentyűzetet, ha lecsukom a gépet. Rohanok el otthonról, beülök egy kávézóba, eljövök egy találkozóról, nem tudom mindig megtörölni. Nyilván erre lehet rendszeresíteni egy vékony kendőt, mint arn is, de inkább az van, hogy próbálom kb hetente takarítani a gépet (kijelzőt és billentyűzetet is áttörölve) és reménykedni abban, hogy így azért tovább húzza.
Amúgy meg kismillió féle bevonat létezik, nem is értem az Apple miért egy olyat használ, ami rendeltetésszerű használat mellett lemállik és a javítása gyakorlatilag gazdasági totálkár. Bár elvileg (hangsúlyos az elvileg szó) az utóbbi években kiadott gépeknél már tartósabb a bevonat. Ismerek szakit, aki Apple cuccok javításával foglalkozik, majd rákérdezek nála mi a tapasztalat M1-től felfelé, azért az első példányok már fordulnak rá a 3 éves korra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Üzletelni a Hardveraprón lehet csak!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest