Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • c41r0^

    őstag

    Sziasztok!

    Adott egy Dell Inspiron Mini 9 netbook (2 GB DDR2 RAM, 1.6GHZ egymagos Atom CPU), amiben van egy mini PCI-E csatolós 32GB-os SSD (a csatolófelület nem SATA, hanem olyan, mint egy bővítőkártya, ez a mini PCI-E), a WinXP Prof-ot pendriveról telepítettem rá, mert nincs optikai olvasó hozzá, és nekem sincs USB-s külső optikai meghajtóm. Az írási teljesítmény elég gyatra 4K esetén, gondoltam alignálni kéne, hátha javít valamit. Win7 is volt rajta, ugyanilyen lassú volt íráskor, sőt a Win7 a gépigény miatt eleve lassabban reagált, ugye nem egy bivaly CPU az egymagos Atom sem. A rendszer meg-megakad XP-vel is, mint az elsőgenerációs jMicron vezérlők esetén, csak durvábban. Biztos, hogy az SSD miatt van, mert a 2GB ram és az Atom CPU elégnek kell, hogy legyen XP alá bőven. A programok telepítése (kis fájlok írása) iszonyat lassú, valamint belaggol fél percekre a rendszer. Az rendben, hogy eleve nem egy nagyteljesítményű cucc az SSD, ami benne van, de ennyire nem kéne akadozni a rendszernek. Ezért gondoltam alignálásra. A dolog szépsége, hogy a mini PCI-E csatoló IDE csatlakozónak álcázza magát az oprendszeren belül (gondolom, hogy az alaplap IDE vezérlőjére van "rádrótozva" a mini PCI-E csati), így pl. az SSD monitorozó programok (pl. SSDLife) nem érzékelik, hogy SSD lenne a gépben, valamint a Win7 sem érzékeli, hogy SSD lenne, tehát nem jól alignálja telepítéskor, de ezt csak érdekességnek írom :)

    Az SSD-t nem tudom másik gépbe tenni, hogy partíciót hozzak rajta létre és utána alignáljam, majd újratelepítsem az XP-t, mivel nincs ilyen mini PCI-E interfész a PC-men, hogy is lenne. Azaz csak a notiban működik az SSD, más gépben nem lehet írni/olvasni interface híján.

    Szóval a kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy a jelenleg telepített rendszer megmaradjon, de a partíció alignálás is megtörténjen?

    Gondolom így:

    1. jelenlegi XP partíció image elmentése (Acronis TrueImage Home 9 van meg, már van vele tapasztalatom), de ez csak úgy tudna működni eleve, ha optikai meghajtóm lenne, egy külső USB-s DVD olvasó (na ez nincs), amiről bootol az Acronis és egy pendrive/külső HDD, amire ki tudná írni a partíció imaget. Vagy 2 pendrive, egyikről acronis bootol, másikra image kiír, vagy 2 optikai eszköz, egy dvd író és olvasó, mind1, a lényeg, hogy valamiről bootoljon az acronis és valahova tudjon is írni. Ez még megoldható, elméletben és gyakorlatban is.

    2. valami live CD-ről, partíciókezelő programmal előkészíteni a notin az SSD-re a partíciót és alignálni, de mivel??? mert ha Win7-et telepítek rá ami mint már írtam IDE-s vinyónak látja az SSD-t a mini PCI-E miatt, eleve rossz alignálást végez emiatt, és a rendszerpartíciót a rendszer alatt nem tudom megalignálni... de akkor hogyan lehetne?

    Pl. van valami bootlemez, aminek az fdiskével SSD számára jól alignált, aktív NTFS partíciót lehetne létrehozni? vagy csak a diskpar működik, Windows alól?

    Még 1 lehetőség merült fel bennem, hogy 2 részre osztom a Win7 telepítőjével az SSD-t, a másodikra felteszem a Win7-et, az elsőre meg lefuttatom az alignálást már az élő Win7 alatt és arra telepítem az XP-t utána, majd végső lépésként egybeolvasztom a 2 partíciót valamivel. Ez még meg is oldható talán, mivel az XP-nek elég kb. 5-6 GB partíció, a maradékra meg ráférne a Win7, utána tehát alignálnám az 5-6 GB-s partíciót Win7-tel, majd erre menne az XP, majd egybeolvasztani a Win7-essel úgy, hogy utána már WinXP alól letörölném a Win7-es rendszerpartíciót (ha 1általán le lehet lemezkezelőben). Még a 100MB-os recovery partíció közbeszólhat, mert azt általában a diszk elejére rakja a Win7, de ha partícionálatlanul hagyom azt az 5-6 GB-t az SSD "elején", akkor talán azt békén hagyná. Szóval jó nagy kerülő+szopás az egész.

    3. visszaghostolni az XP image-t, a jól alignált partícióra

    Namost ez több sebből is vérzik, mert egyrészt nincs USB-s optikai meghajtóm (bár 2 pendrive még megoldható, vagy USB-s vinyó+pendrive az Acronis futtatása+mentésre), másrészt nem tudok semmi olyan live CD-ről, amivel az alignálást meg lehetne csinálni egy tök szűz SSD-re, feltelepített oprendszer nélkül, mert még az is játszhatna végső esetben, hogy gyalu, alignálás, format, majd az így előkészített partícióra XP install.

    Különben mikor legutoljára próbáltam az alignálást XP SP2 telepítővel és a 32GB-os Samu SLC SSD-mmel, az SP2-es telepítő nem látta a Win7 alatt előre elkészített és alignált partíciót a Samu SSD-men, így az XP nem is települt erre a partícióra. Csak a telepítőjével létrehozott, vagy más oprendszer alatt, de nem alignált partícióra engedte feltenni az SSD-re az XP-t. Szóval még ez is egy nagy kérdőjel, mert előzetes tapasztalataim alapján ez sem ment. Vagy ez a módszer csak SP3-as telepítőkészlettel működik (SP3-at mindig utólag, egy csomagban telepítem)?

    Szóval mit kéne nekem csinálnom, hogy ez a fránya SSD-m alignálva is legyen és lehetőleg a jelenlegi XP rendszerem se vesszen el?

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák