- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Autós kamerák
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tgumis
tag
Sziasztok!
Valaki találkozott már olyannal, adatérvényesítésnél a nem megfelelő érték beírásakor nem történik semmi hanem megeszi simán az excel.
Érvényesítésnek egy meghatározott tartomány van beállítva. -
RWD
tag
Hai!
Excel 2016 - 32bit - ver1811 - build 11029.20108 - englishA fent nevezett program a következőt csinálja:
Megnyitok egy "excel" fájlt, minden ok, kb 0,5 sec alatt betölti. A második fájl már 3-4 sec. Az összes többi "rányitás" ugyan úgy sokáig (több sec) tart. Lehet hülyén írtam le, de a lényeg talán átjön. Próbáltam ezt, de nem lett jobb.
Láttatok már ilyet? KösziEsetleg "downgradeljek" Office 2010-re? Ehhez hasonló elméleteket is olvastam.
-
ny.janos
tag
válasz
Wasquez #39995 üzenetére
Speciális (régebbi verziókban irányított) szűrőt próbáld meg. Arra figyelj a létrehozásnál, hogy ha új lapra szeretnéd az eredményeket, akkor ott hozd létre a szűrést, ahol az eredményed lesz (egyébként nem fog működni).
Leírást (és videót) itt találsz.
-
Wasquez
senior tag
válasz
ny.janos #39994 üzenetére
Szóval, akkor ez nem jó irány! Mivel kellene megpróbálni? A pontos feladat az lenne, hogy van egy szöveges oszlop és mellette egy oszlopban számok. Ahol a szám nem 0-a, azt a sort ki keellne raknom valahová, egymás alá felsorolva a szöveg és mellé a szám, külön cellába, ha lehet.
-
ny.janos
tag
válasz
Wasquez #39992 üzenetére
Szia!
Tudomásom szerint és a függvény súgója - Ha a tartományban_keres argumentum értéke HAMIS, az FKERES csak pontosan egyező értéket keres. Ha a tábla első oszlopában két vagy több, a keresési_érték argumentummal egyező érték szerepel, a függvény az első talált értéket használja. Ha pontos egyezés nincs, akkor a #HIÁNYZIK hibaértéket adja eredményül. - alapján sehogy.
-
puritan
csendes tag
Kedves Mindenki!
Excel diagrammal kapcsolatban futottam bele egy problémába.
Egy táblázat adatairól vonaldiagrammot készítettem. 13 vonalam van, darabonként kb. 150 adattal.
A valóságban ez naponta végzett mérési eredményeket tartalmaz. Vannak azonban napok, amikor valamelyik sornál kimaradt egy mérés. Ezt a cellát üresen hagyom. A diagramm vonala azonban itt nem szakad meg, hanem lemegy nullára, és ez így egyrészt hamis, másrészt hülyén néz ki.Készítettem egy teszt diagrammot sokkal kevesebb adattal. Ebből kísérletképpen kitöröltem néhány adatot, és megszakadt a vonal, ahogyan lennie kellene.
Az éles táblázatomban azonban ez sehogy nem tudom elérni.Mi lehet a probléma?
-
Wasquez
senior tag
Sziasztok!
Hogyan lehet azt megoldani, hogy az fkeres függvénynek több rekordban is van eredménye, akkor azokat egymás alá felsorolja?
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok!
Kéne egy kis gyors segítség, nagyon megköszönném, mert délután vizsgázok, és sajnos a solverrel nem boldogulok úgy ahogy szeretném
Van egy feladat, amihez jár csinálni kell egy táblázatot, ezt képen így néz ki:
Ezt kéne solverrel megoldani, a kérdés, hogy mi a célfüggvény, mennyit költsünk csokoládéra összesen ha a darabszámot nem változtatjuk? (Ez még akár solver nélkül is jó lenne, nekem nem jött össze)
A másik bonyolultabb kérdés, hogy mennyi pénzt tudunk maximum elkölteni csokoládéra? Itt a feladat szerint simplex lp-t kell használni, 1E-10 számítási pontosággal, illetve meg kell adni melyik csokoládéból vehettünk a számítás szerint a legtöbbet.
Ha csak valaki nagyvonalakban leírja azt nagyon megköszönöm, néztem youtubeos videókat, de egyszerűen nem látom át mit kellene itt összehozni, hogy jó legyen. Válaszotokat segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
-
ny.janos
tag
Szia!
Ha mind a kettő feltételnek teljesülnie kell, akkor:
=ÉS($B1="szöveg";$C1="szöveg2")
vagy=ÉS($B1=1;$C1=1)
.
Ha bármelyik (vagy) feltétel teljesülése esetén szeretnéd jelölni a A oszlop adatait, akkor pedig=VAGY($B1="szöveg";$C1="szöveg2")
vagy=VAGY($B1=1;$C1=1)
.Még egy dolog eszembe jutott (Delila_1 egy másik fórumon írt ötletét felhasználva). Ha abban az esetben szeretnél formázni, ha a szöveg egy részletét tartalmazza a kritérium (Pl. a
nem
szöveget keressük aMa nem dolgozom.
szövegben), akkor használhatod a következő képletet=DARABTELI($B1;"*"&"szöveg"&"*")=1
-
Delila_1
veterán
Ha csak az A oszlopot akarod formázni a B=1 és C=1 esetén, akkor az érvényesség az A oszlopra vonatkozzon ($A$2:$A$1000), a képlet pedig
=ÉS(B2=1;C2=1)
.Teljes sor (A:C oszlopok) formázásakor a tartomány $A$2:$C$1000, a képlet
=ÉS($B2=1;$C2=1)
. Látod, a címsor kimarad a formázásból, de akár benne is lehet, hiszen a címek között – feltehetően – nem szerepelnek számok. -
adDis
csendes tag
válasz
ny.janos #39984 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a tippet, óriásit segítettél!
És ha több feltétel teljesülését várnánk el a formázáshoz, hogyan módosulna egyébként a képleted?
Ha mondjuk A az összegtartomány, B és C a kritériumtartomány, tehát több oszlopos a kategorizáló rendszerünk, akkor az ún. >ÉS< kapcsolatot hogyan raknád be? (Ha azt akarnám tehát elérni mondjuk, hogy akkor formázza az A-ban levő összegtartományt, ha B-ben is 1-es van >ÉS< a C-ben is 1-es?
(Ez többszintű kategorizálásnál, többszintű legördülő listáknál jól jönne)Valószínűleg az vihetett el a málnásba amúgy, hogy a HA függvény képletéből kiindulva folyamatosan ; - jellel
adtam meg mondjuk az 1-gyel jelölt kritériumra vonatkozólag a feltételes formázást.Amiatt nem válaszoltam amúgy egyből, mert próbálgattam több dolgot aztán a tippednek köszönhetően. Érdekes, hogy akárhogyan tényleg nem működik a képlet: pl. sima kijelöléssel, ahol a kritériumtartományt egérrel jelölöd ki, és nem kézzel pötyögöd be, automatikusan mind az oszlopot, mind a sorokat az excel fixnek veszi (megjelenik a $ jel mindkét paraméter előtt), és úgy nem működik a képlet. Vagy úgy működik, hogy mindkettőt relatívnak veszem, vagy az oszlopot fixnek. Érdekes
Aztán próbálgattam, hogy lehet-e olyat, hogy egy adott oszlopra beírom a feltételes formázás képletét,
majd kitörlöm a kritériumtartományt (teljesen, nem csak elemeit), ezután visszamásolom vágólapról, de úgy nem ment. Vagy már készen beemelem egyben a kritériumoszlopot valahonnan, mert máshol már mondjuk kategorizáltam az adott összegtartományt, ebben az adatbázisomban pedig csak formázni szeretném ( meg összeadni, de az megy), ám, ha jól emlékszem úgy sem ment.Ám nagyon jó tipp volt így is, ezeket már talán ráérek a jövőben is finomítani!
-
.Farkas.
tag
Sziasztok!
Nagyon nem vagyok otthon az excelben foleg pivot tablazatokban..
Kell csinaljak egy kimutatas excel filet.
Amiben van 3 ful (cegek) itt pedig lebontva datum szerint hogy mennyibe kerul az adott termek.
Egy diagramba kell egyesitenem ahol le lehet szurni datum szerint.Nagynehezen pivot tablaba osszekapcsoltam a 3 fulon levo tablakat viszont ha uj adatot beirok akkor megmegy az egesz pivot-om..
Feltoltottem ide a filet, valaki ra tudna nezni?
Elore elnezest kerek hogy ilyen szerencsetlenul nez ki az egesz
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Tegnap EZ alapján készítettem egy save&close "makrót" egy excel fájlban.
A problémám az, hogy ha megvan nyitva több munkafüzet egyszerre, akkor azt zárja be amivel épp dolgozok és nem azt a munkafüzetet amibe beletettem a makrót.
Min kéne változtatnom, hogy csak arra legyen érvényes amibe bele van írva? -
ny.janos
tag
Szia!
Jelöld ki az A oszlopban az összegtartományt, majd feltételes formázásnál az alábbi képlettel add meg az első kritériumodat:
=$B1="szöveg"
vagy=$B1=1
A B oszlop rögzítésének a képletben akkor lenne jelentősége, ha több oszlop értékeit szeretnéd formázni, nem csak egyét (jelen esetben elhagyható). Ha a kritériumod szöveg, akkor kell az idézőjel, szám esetén nem.
Ha megvagy vele, akkor jöhet a következő kritérium. (Ahány kritériumod van, annyiszor kell feltételes formázást létrehoznod az írt módon.) -
adDis
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy adathalmaz és annak két oszlopa, legyen: A és B, ahol A az összegtartomány. B a kritériumtartomány. Szeretném beállítani, hogy a táblázatom kritériumtartományába beírt érték (kód) határozza meg az összegtartomány ugyanazon sorába beírt értékének háttérszínét (azaz formázását).
Adja magát a dolog, hogy feltételes formázással állítsam be ezt, de valamiért sehogy sem sikerül.
A HA függvény mintájára szeretnék valami olyasmit elérni tehát, hogy ha adott oszlopban (vagy tartományban) előfordul egy érték (legyen az konkrét szám v. szöveg), akkor az összegtartományként megjelölt oszlop ugyanazon sorában levő cella háttérszíne változzon.Első hallásra talán fura kérés lehet ez, de nagyon kényelmes lenne, ha a kódokat tartalmazó oszlopomat nem csak arra tudnám használni, hogy a HA függvény segítségével a vizsgált összegmező értékeit a megfelelő kategóriánként összeadjam, hanem ugyanazon lépéssel (a kód beírásával) egyúttal a kijelölést, formázást is megoldanám.
Eddig mindig kijelölgettem először a megfelelő kategóriák szerint kitalált színárnyalattal az összegtartomány értékeit (a szemléltetés, gyors áttekinthetőség miatt), majd egy másik oszlopban melléírtam a kitalált kategória kódjelét, hogy a HA függvénnyel elvégezzem az összeadásokat, de jó lenne ezen is gyorsítani.(Office 2010-re alkalmazható megoldásnak örülnék legjobban, mert az újabb verziókra való áttérésre egyelőre óckodom - de ha elkerülhetetlen, ez is jöhet, mert van gép, amin az újabb megy).
Előre is köszönöm, üdv
-
ny.janos
tag
válasz
jackal79 #39978 üzenetére
Szia!
Ha jól értem, akkor jelenleg hetente (hétfőtől vasárnapig) vannak összesítve a táblázatodban az adataid egy-egy plusz sor beszúrásával. Arra vonatkozóan jelenleg nincs ötletem, hogy hogy lehetne az első oszlopba úgy beszúrni a dátumokat, hogy minden 8. sor üres maradjon, de az üres sor utáni sorban szereplő dátum az üres sor előtti dátumhoz képest egyel növekedjen (alapból ugye az üres sor miatt kettő napot ugrana a dátum), viszont lenne egy alternatív javaslatom. Ez mondjuk lehet, hogy plusz melót okoz most, de később könnyebbé teszi a táblázat kezelését:
Szúrj be egy oszlopot az A és B oszlop közé, melyben a HÉT.SZÁMA képlettel határozd meg az adott dátumhoz tartozó hétnek a számát. Majd ez alapján az oszlop alapján szúrj be részösszegeket az adatok menüből. Így minden hét adatainak összegét megkapod és az új dátumok felvitele sem fog gondot okozni. Ha a segédoszlop adatait nem akarod látni, akár el is rejtheted.
-
föccer
nagyúr
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem.
Adott egy táblázat, aminek az első oszlopa dátumokat mutat, de 7 naponként bejön egy sor, mert az a többi oszlop értékeit szummázza. Hogy tudom a dátumokat úgy megcsinálni, hogy a szumma sor dátum oszlopa üres maradjon. Több évről van szó, ezért nem szeretném kézzel bepötyögni, meg ugye a szumma sor miatt a kitöltőjelölő sem működik.
Van erre vkinek ötlete?
Köszönöm! -
Ala
tag
Sziasztok!
Egy adott cellába szeretném kiíratni az adott oldal számát, illetve egy másik cellába az adott munkafüzeten lévő összes oldal számát, ezt hogyan lehet megvalósítani?
Segítségeteket előre is köszönöm. -
ny.janos
tag
válasz
butch3r #39974 üzenetére
Nézd meg az itt található videót.
-
butch3r
senior tag
sziasztok
kerestem google-ben meg optionsben de nem találom.
Új gépet kaptam és ezen az angol excelben a ; választja el a képletekben az elemeket. De előző gépemen , volt ugyan ez és azt szoktam meg. Hogy tudnám átállítani arra?
Optionsben nem találok ilyet, csak azt, hogy a 1000-es elválasztó mi legyen...köszi
-
G@ben
addikt
Excel 2013-ban van lehetőség olyanra, hogy ha rányomok egy bizonyos parancsra, jelen esetben az Adatok, Részösszegre, akkor feldobjon egy tetszőleges szövegű figyelmeztető ablakot, akár pirosan, hogy jó figyelemfelkeltő legyen?
-
ny.janos
tag
válasz
tombar #39970 üzenetére
Szia!
Olyan megoldást, melyre te gondolsz (ha jól értem), hogy egy adott cella értékét megváltoztatod, és azzal mintegy automatikusan megváltozik a szűrt állomány, véleményem szerint (makró nélkül - amihez én nem értek) nem tud az excel. Ugyanakkor:
1. használhatod a speciális szűrést, ahol könnyedén változtathatod az értéket.
2. beszúrhatsz egy segédoszlopot, melyben vizsgálod a szűrendő értéked a kívánt értékedet tartalmazó cellához képest (ha a szűrendő tartományod B oszlop, a fix értéked pedig B5, akkor a képlet a segédoszlopban:=$B1>$B$5
Majd a segédoszlop igaz értékeire szűrsz.A szűrést mindkettő esetben frissítened kell, ha változik az összehasonlítási alapul szolgáló értéked.
-
tombar
senior tag
Sziasztok,
olyan kérdésem lenne, hogy filtering esetén, mikor egy adott számnál csak nagyobbakat szeretnék feltűntetni, akkor hogyan lehet megoldani, hogy a egy adott cella értéke szerint dobja a számokat.
pl. B5-ös cella értéke alapján. Szóval ha változtatom a cella értékét, akkor maga a filtering is változzon.Előre is köszönöm.
-
konyi79
addikt
válasz
Delila_1 #39968 üzenetére
Köszi, úgy tűnik így tényleg működik.
A következő probléma itt, a nyomtatási méretezés, cellakijelölésnek ilyenkor a munkalapokon azonosnak kell lennie? Mert mindig átméretezi azóta.
Illetve -nem tudom ezzel összefüggésben van-e? - most nem tudok a munkalapon sort törölni, azt írja ki túl sok cella van kijelölve, aztán ha leokézom kevés memóriára panaszkodik. 16GB mellett, rendes o365 előfizetéssel, szóval nem virágbolti verzió.Ettől független kérdés, egy másik dokumentumomat át szeretném konvertálni Excelbe. Az abaj bármi konverterbe dobom be, amit neten találok, egyik sem veszi figyelembe a betűméretet, típust, meg az eredetileg Word-ben táblázatosan formázott dokumenetum formázását bármilyen szinten.
Ismertek rá bármilyen megoldást, ne kelljen teljesen újracsinálni, legalább félig használható megoldást adjon?Köszi
-
smerch
tag
Sziasztok! Gondban vagyok a kördiagramokkal.
Az alábbi képen az első diagramban nem tudom miért hozza a 100% -os értéket. Mit kell átalakítanom hogy az ne legyen benne? Köszi előre is. -
konyi79
addikt
Sziasztok,
2016-os excelt használok. Egy dokumentumot több munkafüzetből, azaz annak több mukalapjából raknék össze, sok szempontból így nekem praktikusabb. Viszont a dokumentum lapjait számoznom kell, ami oldalszámozás ugye az előlábon van.
Itt van a problémám, amit nem tudok megoldani, a nyomtatási terület több munkalapot fedjen le közös előfej-előlábbal, vagy az előfej-előlábon meg tudjam adni a kezdő oldalszámot, meg a legnagyobb értéket. Mivel 6-700 oldalról van szó, nem szívesen csinálnám ezt kézzel.
Van ötletetek?
Köszi -
lappy
őstag
Van egy táblázat benne tizedesjegyű számok puszta kézzel bevittek. Azt szeretném hogy egyszer szorozza 100 meg majd a kerekítés szabályainak megfelelően fel vagy le. pl. 0.0139 abból lesz 1
De úgy kellene hogy a saját helyére kerüljön vissza -
lappy
őstag
van egy táblázatom tele %-os kiszámolt adatokkal
azt szeretném megjelölni akik
akik 10-20% között zöld
narancssárga akik 20- 25 % között
illetve piros a 25% felettiek. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
ROBERTOH #39957 üzenetére
Szia!
Nézd meg a Windows területi beállításait, ott valószínűleg a ponttal végződő van beállítva. Azt kell átállítanod.
Másrész, ha szöveges, "dátumnak látszó" értéket kapsz inputban, akkor hiába állítod a cellát dátumformátumra. A szövegből dátumfüggvénnyel (pl dátum év,,hó nap) tudsz dátumot csinálni, a szövegdaraboló függvények segtségével.Üdv.
-
ROBERTOH
őstag
Sziasztok!
Excel 2016-al kapcsolatban futottam bele egy olyan problémába, hogy a dátumok végére (pl. 2019.01.11.) mindig rak pontot, akkor is, ha a nem tettek és a dátum formátum nem tartalmazza azt. Hogy lehet megoldani, hogy ne legyen a végén pont? (akkor se, ha eredetileg tettek)
-
Mutt
senior tag
válasz
dellfanboy #39949 üzenetére
Szia,
Munkalaponként kb. 1 millió sorod lehet, szóval egy fájlon belül csak több lapra fog ráférni az adat. Bináris formátumban (XLSB) beférhetsz a 100MB alá, de éppen csak.
Power Pivot/Query-vel lehet több adaton is dolgozni, azonban a gond hogy csak reportálni tudsz ezekkel, vagyis nem tudsz adatot (cellát) közvetlenül módosítani.
Kérdés, hogy mit kell a felhasználóknak a sok adattal kezdeni?
Ha módosítani is kell, akkor az Excel felejtős. Ennyi adatot többfelhasználós környezetben nem mernék Excel-re bízni.
Ha csak reportok kellenek, akkor Excel-ben a Power Pivot/Query/BI (ez utóbbi külön telepíthető).
Kérdés: Miért nem használható a Power Pivot? Excel 2010 előtti van a gépeken? Excel 2013-től része a rendszernek, vagyis ha van Excel akkor ez is van.Access-t azért nézd meg, mert lehet formokat csinálni, amikkel a felhasználók tudnak adatot keresni/módosítani. Illetve gombokkal lehet kész riportokat/grafikonokat futtatni. Multiuser-ben is megy, ennyi adatnál sokkal gyorsabb mint az Excel. Kérdés hogy a 2 millió sor az belefér-e 2 GB méretbe, mert az lesz a probléma.
üdv
-
GreenIT
tag
Tudna valaki segiteni csv fajlok excelbe konvertalasaval?
Kaptam egy kerdest, amit nem teljesen ertek, olyan hibat irnak, hogy bizonyos csv fajlokat az excel csak szovegkent hajlando kezelni, az elso oszlopban ott van a teljes sor, oszlopokra tordeles nelkul.A ms leirasa pedig nem tul reszletes.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #39949 üzenetére
Szia!
Az adatokat tarthatod Accesben, azzal csak neked kell foglalkozni. A felhasználók pedig használhatják az Excelt.
Az Adatok menücsoport alatt többféleképpen is elérheted az Excelből az Accest (külső adatok átvétele, új lekérdezés).
Szerintem nem kell hozzá Power Query.Üdv.
-
dellfanboy
őstag
válasz
Fferi50 #39948 üzenetére
excel-ben kb minden honapra levetitve 150-300k sor. ezt akarnam 1 excelbe bemasolni, viszont ha igy csinalom, a file amit krealok eleg nagy lesz (tobb szaz mb) es megnyitni is eltart jo par percig. erre keresek egy gyorsabb szebb megoldast, viszont az end userek meg csak excel-hez ertenek, szoval hiaba raknam access-be be kene tanitani oket.
a power pivot-ot neztem, hogy keszitek a havi excel imputokbol csv-t es azt beolvasom power pivottal mint adatbazis, csak mivel meg nem csinaltam ilyet nem tudom van-e jobb /gyorsabb/elegansabb modja, ill meg tudnam-e sporolni a csv gyartast?
sorry most nezem ceges gepen a power query nem tamogatott...
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #39947 üzenetére
Szia!
Most miben vannak az adataid nyilvántartva? Mert elég sok adatformából lehet lekérdezést csinálni Excelben is. Nem kell az egész adattömegnek az Excelben lennie.
Üdv.
-
dellfanboy
őstag
Van egy adathalmazom ami tartalmaz cca 2 millio sort. Ezt kellene egy XLS tablaba beheggesztenem, Mert az end userek csak ehhez ertenek…
Tudnatok segiteni hogy azon kivul hogy xlsb-kent mentem el hogy tudnam a legfelhasznalobaratabba tennie a file-t?
az se art ha a merete nem haladja meg a 100mb-t -
Kommy
veterán
Olyar szeretnék csinálni, hogy van egy cikktörzsem több oszloppal ( megnevezés, cikkszám, vonalkód) és van egy másik dokumentum amiben csak vonalkódok vannak, a másodikba kellene tudnom a cikkszámokat megnevezéseket.
-
errors01
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémába ütköztem, hogy létrehoztam egy egyszerű legördülő listát és ugyanezt a listát szeretném több lapra beilleszteni úgy, hogy összeköttetésbe legyenek. Tehát ha kiválasztok valami értéket az egyikbe, akkor a többi is arra az értékre változzon.
Lehetséges ez valahogy egyszerűen?
Sajnos a VBA nem az erősségem és úgy érzem ez afelé hajlik...Köszi a segítséget!
-
Mutt
senior tag
válasz
csferke #39936 üzenetére
Szia,
1. ...Enter után ... szeretném ha balra lépne vagy ha ezt nem lehet akkor sehova se lépjen.
Nincs ilyen beállítás, jobbra TAB-ot nyomva tudsz lépni, balra SHIFT+TAB.
Talán Script-el ez lehet a megoldás (NEM TESZTELTEM!):function onEdit(e) {
var range = e.range;
if (e.range.getColumn() > 1){
range.getActiveCell().offset(0,-1).activate();
}
}2. Ne jelenítse meg a 0-át (nulla) ha a számítás eredménye nulla.
Egyéni számformátumot használj. Formázás -> Szám -> További formátumok -> Egyéni számformátum -ba írd be ezt:#0.00;-#0.00;;@
Ugyanazt a logikát használja mint az Excel, vagyis formátum 4 részből (3-ból ha feltéleket is megadsz) állhat: pozítv számok, negatív számok, nulla, szöveg.
üdv
-
Mutt
senior tag
Szia,
...Google sheetben próbálkozott már valaki makróval? Ahogy elnéztem mégiscsak létezik, én úgy tudtam ahhoz a GS buta...
Ez az első Apps Script-em, de szerintem hozza ami neked kell. Eszközök/Tools -> Szkriptszerkesztő/Script editor alá másold be a lenti dolgot, aztán majd kérni fog engedélyeket.
function onEdit(e){
// get range info of edited cell.
var target = e.range;
if (target.getSheet().getSheetName() == "Munka1"
// if edited cell is in range B3:M3 then update cell A1
if (target.getRow() == 3 && target.getColumn() >= 2 && target.getColumn() <= 14)
{
var ss = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet();
var sheet = ss.getActiveSheet();
var cell = sheet.getRange("A1");
// if edited cell is non-blank and A1 is blank then set TODAY
if (target.getValue() != "" && cell.getValue() == "")
{
cell.setValue(new Date());
cell.setNumberFormat("YYYY.MM.DD");
}
else
{
// clear A1 if nothing is in range B3:M3
if (sheet.getRange("B3").getValue() == "" && sheet.getRange("C3").getValue() == "" && sheet.getRange("D3").getValue() == "" &&
sheet.getRange("E3").getValue() == "" && sheet.getRange("F3").getValue() == "" && sheet.getRange("G3").getValue() == "" &&
sheet.getRange("H3").getValue() == "" && sheet.getRange("I3").getValue() == "" && sheet.getRange("J3").getValue() == "" &&
sheet.getRange("K3").getValue() == "" && sheet.getRange("L3").getValue() == "" && sheet.getRange("M3").getValue() == "")
{
cell.clearContent()
}
}
}
}üdv
-
csferke
senior tag
Sziasztok!
Próbálgatom a Google Drive Táblázatok-at és lenne pár kérdésem. Később biztosan még több is.1. Hol lehet megadni, hogy Enter után lépjen/ne lépjen, hova lépjen a cella kijelölő? Most Enter után lefelé lép 1-et. Azt szeretném ha balra lépne vagy ha ezt nem lehet akkor sehova se lépjen.
2. Ne jelenítse meg a 0-át (nulla) ha a számítás eredménye nulla. Pl. ha a D3 cella =B3*C3 és ez a képlet végigfut egészen a D50-es celláig. Ha vannak üres sorok is akkor a D oszlopba beleírja a nullát. Ezt szeretném elkerülni.
köszi
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy táblázatom amelyben szeretnék szűrni az egyik oszlopra egy másik oszlopban pedig számok találhatóak.
Hogyan lehet azt megcsinálni, hogy az egész végén összeadom őket autoszummal majd ha rászűrök az első oszlopra, hogy csak x nevűek látszódjanak akkor is számoljon tovább?
xxx 10
yyy 15
xxx 5
összeg: 30
De ha kiválasztom, hogy xxx akkor kiírja, hogy összeg: 15Remélem érthetően magyaráztam.
Köszönöm a segítséget előre is. -
GreenIT
tag
Tudna valaki segiteni, hogyan lehet beallitani, hogy amikor excelbol listat szovegfajlba masolnak, akkor a szovegfajlban minden sor utan legyen egy vagy ket ures sor?
-
Jazz
veterán
Sziasztok,
hogy lehet beállítani azt, hogy a visszavonás parancs több excel megnyitása esetén mindig csak az adott aktuális excel (file) ra legyen érvényes?
Jelenleg ha egyszerre több excel van megnyitva, és tegyük fel váltakozva mindegyikben módosítva lett valami, de te csak az egyik excel műveleteit szeretnéd visszavonni, nem fog sikerülni. Egybe kezeli az összeset, és szépen sorban, lineárisan, időrendben visszaléptetni a műveleteket úgy amilyen sorrendben módosítva lett azaz n db. excel, és mindig átvált arra az excelre amiből éppen visszavon. De én nem mind az n db-ot akarom lineárisan visszavonni, hanem csak az egyet, az aktuálisat, ami aktív a képernyőn.
Köszi!
-
.Szaki.
addikt
Sziasztok!
Mobilnézetben meg tudja nekem mondani valaki, hogy hogyan tudok oszlopdiagramot csinálni excelben? Nem találom sehol az opciót.
Köszi előre is!
-
Ala
tag
Sziasztok!
Diagram témában szeretnék segítséget kérni.
Az adott diagramban található 5 pont, viszont az 5 pontból csak 3 vagy 4 fix, és hozzá kell illeszteni egy vagy két pontot a fix pontok által kirajzolt másod, vagy harmad rendű poligonhoz.
Ez úgy a legegyszerűbb, ha a keresett pontot új adatsorként hozzáadom a diagramhoz (új görbét rajzoltatok az egy ponttal), viszont ezt a pontot az eredeti görbe adatmezőjéből ki kellene venni, hogy a trendvonal szépen kirajzolódjon.
Ezt meg lehet oldani csak függvényekkel? Próbáltam az indirekt függvénnyel kijelölni az adatokat a diagramhoz, de azt nem engedte.
Csináltam egy kis minta excelt, hogy segítsek a kérdésem kapcsán.
Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
friccccc #39924 üzenetére
Szia!
Az Application.EnableEvents tulajdonság kapcsolja az eseménykezelést. False érték esetén nem fut rá az eseménykezelésekre, True esetén végrehajtódnak az eseménykezlésben levő parancsok.
Miután a 3. sorban kikapcsolod az eseménykezelést, nem hajtódik végre a Worksheet_Change eseménykezelő.
Ha ezt a sort kihagyod, működni fog.
Persze lehet, hogy más miatt ki kell kapcsolnod. Ezt teszteld le légy szíves.Üdv.
-
friccccc
tag
válasz
Fferi50 #39923 üzenetére
Szia
eseménykezelést hogy/hol kapcsolom ki/be ?
hol tudom megnézni h ki van e kapcsolva?
a kiíratás így történik:
Private Sub Worksheet_Calculate()
Dim i As Integer
Application.EnableEvents = False
For i = 1 To 100 Step 2
If Cells(i, 90) <> Cells(i + 1, 20) And Cells(i + 1, 20) <> "" Then
Cells(i, 90) = Cells(i + 1, 20)
End If
Next
Application.EnableEvents = True
End Sub -
friccccc
tag
megcsináltam tökéletesen működik, ha kézzel írom be, A1re értéket, de amint VBA val változtatok értéket már nm számolja :S (olyan mintha amit a VBA változtat nm venné észre) tudnál esetleg segíteni?
A VBA ban a változtatást a "Private Sub Worksheet_Calculate()" alatt adatom ki. -
Thrawnad
senior tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne: Van egy cella ami szélesebb mint a szöveg, de az adattartalom miatt 2 sorba kell írnom bele.
Ezt hogy tudom megoldani?
Lényegében egy cellán belül kellene új sort írnom.Thrawnad
-
patesz
csendes tag
Köszönöm szépen mindkettőtöknek!
Szuper, és működő megoldás mindkettő!
A képletes megoldások nekem jobban tetszenek, de így ahogy leírtad a speciális szűrős megoldás is nagyon szépen teszi a dolgát.
Egyenlőre a függvények maradnak hosszútávú használatra.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
patesz #39913 üzenetére
Szia!
"Valamiért azt írja a hogy csak az Aktív lapra kerülhet és nem csinálja meg."
Valóban az a tulajdonsága a speciális szűrőnek, hogy csak az aktív lapra tudja az eredményt kitenni.Ez Redmond bugja.)
Viszont ha az aktív lapról indítod a műveletet, akkor a párbeszédablakban a listatartományt és a szűrőtartományt is kijelölheted az adatokat tartalmazó munkalapon.
Ezután bejelölöd a más helyre másolja kapcsolót, megadod az aktív munkalapon az eredmény helyét. Majd OK gomb nyomása.Üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
patesz #39911 üzenetére
Szia,
A másik lapon (Munka2) az első sorban csináltam egy fejlécet, A-F-ig lesznek az értékek amiket a másik lapról (Munka1) kell megjeleníteni, G-oszlop pedig egy segéd lesz.
A G2 cella képlete (megint csak 1000 sornyi adatot feltételeztem, ezt írd át):
=HA(DARABTELI(Munka1!A:A;"D:")>=SOR()-1;ÖSSZESÍT(15;6;SOR(Munka1!$A$1:$A$1000)/(Munka1!$A$1:$A$1000="D:");SOR()-1);"")
Ez megadja, hogy a Munka1 lapon mely sorok a "D:" sorok.
Ezek után az A2-ben egy INDEX-el ki lehet íratni a kívánt értéket:
=HA(Munka2!$G2<>"";INDEX(Munka1!A:A;Munka2!$G2);"")
üdv
-
patesz
csendes tag
szia,
Még egy kérdéssel fordulnék hozzád:
Most azzal próbálkozom, hogy egy másik munkalapra képlettel összegyűjtsem csak a "D:" előtagú sorokat minden oszlopával és ezeket egymás alá rendezzem. (Ne legyenek üres sorok közöttük.)
Tehát ha van az első munkalapon 1000 sorom de abból csak mondjuk 55 ami fontos, akkor csak ezeket pl a második munkalap első 55 sorába írja ki.
Később ez lehet 63, de lehet csak 10 db "D:" sor is.KERES, INDEX, HOL.VAN, FKERES, DARABTELI, függvényekkel, illetve ezek kombinációjával próbálkozom de nem járok sikerrel.
(Illetve megpróbáltam alkalmazni itt is a tömbképletes függvényt amitől megint iszonyatosan belassult az egész.
Túl sok az adat, így az nem járható most sem.)A korábban meghatározott tartományokhoz tartozóan ki tudom íratni, hogy melyik "D:" sor tartozik egy tartomány soraihoz, de ezt ki írja a csoport minden sorához. (=FKERES("D:";Munka1!$A3:$M$23001;3;HAMIS))
Tehát pl. egy csoport 25 elemből áll + a "D:" sor, akkor egymás alá 26-szor kiírja a "D:" sor tartalmát.Nem tudom 1 db-ra redukálni, úgy hogy a következő is 1 db legyen és így tovább.
Ez képlettel megvalósítható, vagy csak intelligens szűrővel?
üdv
-
Mutt
senior tag
válasz
patesz #39907 üzenetére
Szia,
Ahogy írod az igazi nehézség, hogy mindig csak egy adott halmazon (tartományon) belül kell megtalaláni az utolsó előfordulást. Tudnunk kell, hogy egy választott sor előtt melyik az utolsó üres sor és utána melyik az első üres sor.
A G2-es cellába ezt a képletet írd be, hogy meg tudd hogy melyik az a sor ahonnan a tartomány kezdődik (eredményt csak akkor fog kiírni ha az A-oszlopban ott a "D:" kulcsszó):
=HA(A2="D:";ÖSSZESÍT(14;6;SOR($A$2:A2)/($A$2:A2="");2)+1;"")
A képlet lényege, hogy mindig a 2-es sortól indulva az aktuális sorig (figyeld az abszolút és relatív hivatkozásokat) megnézi, hogy hol vannak üres értékek az A-oszlopban és abból visszaadja a második legnagyobb értéket. Azért kell a második legnagyobb, mert a "D:"-sorok előtt van egy üres sor és ez lesz a legnagyobb érték, de ez még a minket érdekelt tartomány része, így eggyel korábbi üres sor kell (a második legnagyobb szám).
A tartomány vége is hasonló módszerrel jön ki, de itt a legkisebb számot fogjuk keresni az aktuális sortól lefelé indulva. A H2-es cella képlete:
=HA(A2="D:";ÖSSZESÍT(15;6;SOR(A2:$A$1000)/(A2:$A$1000="");1)-3;"")
Itt éltem azzal hogy 1000-sornál nincs több adatod, de ha lenne akkor írd át!A képleteket húzd le az oszlopokban, hogy minden "D:" sorra megkeresse a helyes értékeket.
Ezek után az E2 cellának a képlete:
=HA(A2="D:";KERES(2;1/(INDIREKT("A"&G2&":A"&H2)="Motor1:");INDIREKT("D"&G2&":D"&H2));"")
Az F2-nek pedig:
=HA(A2="D:";KERES(2;1/(INDIREKT("A"&G2&":A"&H2)="Motor2:");INDIREKT("D"&G2&":D"&H2));"")
Itt az általad is használt KERES megoldást használjuk, de az INDIREKT függvénnyel előállítjuk mindig azt a tartományt amelyben keresni kell a "Motor1:" és "Motor2:" kulcsszavakat.
üdv
-
patesz
csendes tag
sziasztok,
segítségre lenne szükségem
picit bajban vagyok, mert szerintem a kérdést sem tudom érthetően feltenni, így megpróbálom leírni a folyamatot amiben jól jönne néhány tanács. Így kicsit hosszú lesz, de remélem elolvassátok és értitek majd mit szeretnék.
Csatolok egy [képet] is.Az „A” és „B” oszlop tartalmában darabszámszerű változás történhet. Bővülhet, csökkenhet a "MOTOR1:", "MOTOR2:" sorok száma. "D:" sor mindig csak 1 darab van.
Kinézetében nem változik, tehát üres sorok és jól hivatkozható paraméterek jelennek és maradnak meg. (pl.: „D:”, „MOTOR1:”, „MOTOR2”)A látottak felfoghatók tulajdonképpen halmazokként is. Egy ilyen csoport egy üres sortól kezdődik és a „D:” karakteres sorig tart. Mint mondtam egyes csoportokban lévő elemek száma változó.
Szögelfordulást számoltatok az rendben van.
Szeretném továbbá minden ilyen csoportból kinyerni az utolsó „MOTOR2:” és utolsó „MOTOR1:” paraméternek megfelelő szögelfordulási értéket. (Ez is részben sikerült KERES függvénnyel és INDIREKT függvény segítségével is, viszont még buta módon mert nekem kell kijelölnöm a tartományt.) (Ábrán E26 és F26 cella.)A problémám az, hogy nem tudom ezeket a csoportokat, (intelligens) csoportokként kezelni és nem tudok a kezdő és utolsó sorukra hivatkozni. Nem tudom azokat „megtalálni”.
(leginkább a kezdő a nehéz, mert a „D:” paraméter sorába számoltatok így vagy az, vagy -1 minden csoport utolsó tagja. Viszont amíg nem tudom meghatározni az elsőt addig tulajdonképpen az utolsónak sincs értelme.)
Látható még három segéd oszlop is. Ezek csak a próbálkozásaim eredményei.
Az első és a második csak az üres sorok azonosítóit tartalmazzák amelyek ezt követően INDIREKT függvénnyel hivatkozhatók. Megpróbáltam valahogy ezekből automatikusan tartományokat kreálni, kevés sikerrel.
A harmadik oszlop pedig a legújabb próbálkozás eredménye, amelyben összegyűjtöm az összes értéket (jelen esetben) az első segéd oszlopból. Ezt vittem volna tovább olyan formában hogy kettesével tartományokat határoznak meg, majd valahogy bele kreálom a fő függvénybe ami az utolsó elfordulás értékét adja meg. Ez még csúfosabb véget ért ugyanis ha jól tudom VOLATILE -nek nevezett függvényről beszélünk, ami miatt rettenetesen lassú lett az adatok feldolgozása.Az E26 és E27 (és lejjebb ehhez hasonlóan minden "D:" sorban megtalálható) cella lenne a végső függvényeknek a helye.
Jelenleg alkalmazott függvényeim:
(2. verzió) E26 cella:
=HA($A26="D:";KERES(2;1/(INDIREKT($G2&":"&$G25;IGAZ)=$N$3);INDIREKT($H2&":"&$H25;IGAZ));INDIREKT($H2&":"&$H25;IGAZ))(1. verzió) E27 cella:
=KERES(2;1/(A3:A26=$N$4);D326)
1. és 2. segéd oszlop:
=HA(A2="";CÍM(SOR(A2);1;4;1);"")3., utolsó segéd oszlop:
{ =INDEX($G$2:$G$250;HOL.VAN(0;DARABTELI($I$1:I1;$G$2:$G$250);0))}Rossz az irány? Merre tovább?
Minden gondolatot szívesen fogadok.
Előre is köszönöm a segítséget.Üdv,
patesz -
friccccc
tag
Sziasztok
Azt meg tudom excelben csinálni, hogy megszámoltatom egy cella értéke hányszor változik?
Példának okáért: A1 cella értéke üresből indul ez a kiinduló pont-B1 es cellába szeretném beírni azt a számot ahányszor változik A1 cella értéke. VBA val beíratok valamit A1-be, ez ugye az első változás, majd újra VBA val beíratok egy másik számot, ez lenne a második változás ekkor B1 es cella 2 est kéne h tartalmazzon és így tovább. -
válasz
olivera88 #39902 üzenetére
Elnézést, félreértettem.
Excel-ben control + shift + L gomb kapcsolja be-ki a szűrőt, vagy Kezdőlap fül => Rendezés és szűrést nyissa le => Szűrőre nyomjon rá.
A cellák jobb szélén egy lefelé mutató nyíl jelenik meg, arra klikkeljen, és a 0 mellől vegye ki a pipát, vagy ha vannak negatív számok akkor lefelé mutató nyíl => Számszűrők => Nagyobb mint... 0
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Minecraft
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One mobilszolgáltatások
- Milyen videókártyát?
- Vicces képek
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- DELL T40 EMC Szerver
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest