- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pá
addikt
Sziasztok!
Formázós kérdésem lesz.
Van egy több száz soros táblázatom, ahol a sorok zebra mintára vannak színezve, hogy könnyebben átlátható-olvasható legyen. Szóval minden páratlan sor fehér, minden páros pedig szürke mondjuk.
Viszont ebben a táblázatban nagyon gyakran kell a 'Sort' funkcióval átrendeznem a sorok sorrendjét, Szóval viszonylag gyakran keverem össze a sorokat, mindenféle szempont alapján, ami tesrmészetesen tönkreteszi a szép "zebra" mintát is. Előfordul, hogy sorokat kell törölnöm is belőle, természetesen ez is elrontja a mintát.
Van valami okos megoldás arra, hogy amikor a sort funkcióval rendezgetem a sorokat, az ne barmolja szét a formátumot? Valahogy befixálni, hogy minden páros sor fehér, páratlan meg szürke? És a sorok variálása ezt ne befolyásolja?
köszi előre is
-
atyca
senior tag
Sziasztok!
Egy beosztás készítő programról lenne szó.
Hogyan lehet megoldani,hogy ha valaki a hónap utolsó éjszakáján dolgozik (atv-vel jelölve) az látszódjon a következő hónapi beosztásban?
Pl: Munka1 AD2 cellájában szerepel hogy atv,akkor az egy 7-es számmal megjelenjen a Munka2 A2 cellájában.
Természetesen az egész AD oszlopot kéne figyelnie,és a sornak megfelelő sorba kéne az értéket beírnia a másik fülön.
Remélem érthető voltam,köszi előre a segítséget! -
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Azt hogy tudnám megcsinálni, hogy egy adott cella akkor legyen kitöltve valamilyen színnel, ha a mai nap vagy október 10-től október 30 VAGY november 10-től november 30 VAGY december 10-től december 30?
Van egy táblázatom, amiben felsorolom, hogy mikor milyen költséget fognak levonni a számlámról, és hányadikán. Valamit ugye minden hónap meghatározott napján vonják, valamelyiket minden második hónap meghatározott napján stb. És azt szeretném megcsinálni, hogy az adott hónapban zölddel legyenek jelölve azok az értékek, amelyeket már levontak a beállított dátum alapján, pirossal, amelyeket még nem vonták le a számlámról. Amit abban a hónapban nem fognak vonni, az eleve legyen zöld. Így ha ránéznék a táblázatra, egyből látnám, hogy miket fognak még levonni a hónapban.
Hogyan tudnám ezt megoldani legegyszerűbben? Gondolom, feltételes formázás kellene, de nem igazán boldogulok...
-
Sziszilabi
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Egy munkalapon a beérkezett megrendeléseket tartom nyilván, több száz megrendelés van, több webáruházból.
A termék neve, webáruház neve és a beérkezés dátuma egymás melletti cellákbn lettek elhelyezve.
A termék beérkezési dátuma alapján van sorbarendezve, s tetszőleges webáruház utolsó 5 beérkezett rendelésének átfutási idejéből szeretnék átlagot számolni. A termék beérkezési idejét szeretném előrejelezni, tudnátok ebben segíteni? Köszi -
Kobe
veterán
Kozben megoldottam, a trust center settingsben kell mokolni hozza
Viszont a makro egy masik reszevel bajban vagyok kicsit. Kb ezt csibalja a tool, addin:
Van egy gomb az Addin fulon
A gomb megnyomasa elindit egy formot
A formrol bealliyos utan (adatok kivalasztasa) el lehet inditani egy riportot
A riport egy sharepointrol letoltes excelbeA problemam csak annyi hogy a riport elkeszulte utan maximum az excrl rublikaiba lehet kattintani, menube es egyeb gombokra nem. Szerintem a form rosszul adja vissza a controllt a leyoltes vegeztevel.
Imyenkor alt tabbal vagy manualisan at kell valtani egy masik kepernyore es vissza excelbe, akkor mar lehet a menuben is kattintaniA riportletoltos makro legvegere beraktam egy Unload Form1 statementet de ugy tunik nem eleg
Probaltam. Azt is hogy a form-ot modelessbe toltom be (Userform_Layou ot mokoltam) de ugy sem jo
Esetleg tipl hogy mikent lehetne ezt az atkattintgatast megoldani?
-
Mutt
senior tag
Szia,
Addinként tesztelted vagy egy sima fájlba tetted még a kódot?
Az űrlap új fájlt nyit, esetleg bezárja az aktuálisat?A kód a fájl bezárásakor leszedi az új menűt (DeleteControls program). Ami addin esetén nem okoz gondot, mivel az az összes Excel ablak bezárásakor fog csak lefutni.
üdv
-
Mutt
senior tag
Szia,
1. Makrómentessen úgy tudod megcsinálni, hogy a Windows-ban a regionális beállításoknál a lista elválasztó jelnek beállítod a pipe karaktert. Ennek szerintem több a hátránya, mint az előnye, de ha szinte csak ilyen fájlokkal dolgozol, akkor előnyös lesz.
2. Próbáld ki ezt a makrómat. Nekem egy addin-ban van, így mindig elindul és bármelyik fájlon használható.
A region részben tudod megadni, hogy mit mentsen ki.
A qualifiers részben a separator-ban vannak a lehetséges elválasztó karakterek (válaszd a pipe-ot ).
A text qualifier-ben kérheted hogy a mezők mindig macskakörmök/aposztrófok között legyenek-e.
Alul a Trim megpróbálja a felesleges szóközöket levágni, a Value pedig a felesleges vezető nullákat.
Az Unicode pedig hasznos, ha helyes ékezetes szövegeket tartalmazó fájlt akarsz kapni.Ha sűrűn használod a programot eltérő beállításokkal, akkor a defaults részben el tudod menteni azokat.
üdv
-
Kobe
veterán
Nah, kiprobaltam reszletesebben a kodot
Frankon felhoz egy uj menublokkot, at is formaztam a benne tslslhato 2 gombot hogy azt csinalja amire nekem szuksegem lenne
Es itt jon a problem: az evyik gomb egy urlapot indit el, amkt vegre is hajt popecul, viszont az urlap elinditasaval egyidoben eltunik ez a kulon blokk a menubol, ami nem tul szerencses
Probaltam hogy az urlap betoltesekor meghivstkozom elso lepesben a Workbook_Open subot de hibauzenetet dob
-
Telda
addikt
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Vannak nekem celláim melyek átlagosan 40-50 karakterhosszúságú megnevezéseket tartalmaznak. Azt szeretném csinálni hogy balról 29 karaktert megtartani, a maradékot levágni és a levágott részt egy új cellába másolni.
A BAL függvénnyel az a baj, hogy csak levágja a karaktersor végét, ami így elveszik.
A JOBB függvényt megint nem jó, mert eltérő a cellák tartalmának a hosszúsága. -
csferke
senior tag
Sziasztok!
Sehogyan sem sikerül összehoznom egy feltételes formázás képletét.Egy oszlopban (J) dátumok vannak. Azt szeretném, hogy kiszínezzem ebben az oszlopban, azt a mezőt amelyben 10 évnél régebbi a dátum a mai dátumtól (csak az éveket figyelembe véve).
Segítségeteket kérem.
köszi, üdv
-
escsé
tag
Sziasztok!
Tud-e valaki megoldást arra, hogy egy táblázatban egy sor celláinak az értékeit kimentsem (exportáljam) jegyzettömbbe.
A lényeg, hogy a cellaértékek között kellene szerepeljen az alt+124, azaz | karakter.
Vagy csak makróval lehetne? -
karlkani
aktív tag
Jelszavazással az a gond, hogy program sem kell, hogy törölni lehessen őket. A foci VB alatt letöltöttem egy "minta" táblázatot, néhány dolgot módosítani szerettem volna rajta, de jelszóval védett volt. A megoldást se perc alatt kiguliztam. Addig volt jelszóval védve a munkafüzet, nekem meg lett egy jó kis "menetrendem".
-
Hestiana
tag
Sziasztok,
Van egy excel fájl, amit évek óta fejlesztgetek főleg saját munkám könnyítése végett, viszont lenne 1-2 új kolléga akik hasznát vennék.
Nem mintha ne bíznék az új emberekben, de az ördög nem alszik, és konkurencia kezeire nem szeretném, ha kerülne a fájl szerkeszthető formában.Van esetleg módja annak, hogy online/offline tudják használni, de ne lássák (és ne is tudják kiszedni) a képleteket és egyéb dolgokat?
Szeretném, ha használnák, mert sok időt meg tudnék nekik spórolni, és nem vagyok irigy, de szeretném, ha csak bizonyos cellák lennének szerkeszthetőek, ahova adatokat tudnak bemásolni, és a kidobott értékeket tudják másolni, és nem kell tudniuk, hogy egy ilyen mögött hosszú hosszú bonyolult képletek vannak.Az is hibátlan lenne, ha offline xlsx fájlba ezeket meg tudnám csinálni, és frissítem nekik az adatokat időről időre és szétküldeném nekik.
Köszi!
-
lappy
őstag
válasz
II.Démonlord #39272 üzenetére
fkeres -el megoldható csak a két oszlopot cserél fel a second lapon
vagy az index hol.van fgv páros -
II.Démonlord
tag
sziasztok,
Szükségem lenne egy kis segítségre. Adott egy excel tábla (2016-os verzió) több lapfüllel is. Az egyszerűség kedvéért legyen first, és second.
A second fülön két oszlop található. Az egyikben szöveg szerepel (A oszlop) a másikon pedig szám (B oszlop).
A feladat az lenne, hogy a first lapfülön található A oszlopban lévő szám ha megtalálható second lapfül B oszlopában, akkor az ahhoz tartozó szöveget (second tábla A oszlop) adja nekem vissza a first tábla C oszlopba.
Remélem érthető, hogy mit szeretnék.Este ha szükséges rakok fel hozzá egy random adatokat tartalmazó táblát.
-
Mutt
senior tag
Szia,
A ribbon módosítást nem vágom, de nekem az alábbi kód Excel 2010 óta jól megy saját készítésű addin-ban:
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
' START ThisWorkbook Code Module
' Created By Chip Pearson, chip@cpearson.com
' Sample code for Creating An Add-In at http://www.cpearson.com/Excel/CreateAddIn.aspx
Option Explicit
Private Const C_TAG = "Makro" ' C_TAG should be a string unique to this add-in.
Private Const C_TOOLS_MENU_ID As Long = 30007&
Private Sub Workbook_Open()
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
' Workbook_Open
' Create a submenu on the Tools menu. The
' submenu has two controls on it.
Dim ToolsMenu As Office.CommandBarControl
Dim ToolsMenuItem As Office.CommandBarControl
Dim ToolsMenuControl As Office.CommandBarControl
' First delete any of our controls that
' may not have been properly deleted previously.
DeleteControls
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
' Get a reference to the Tools menu.
Set ToolsMenu = Application.CommandBars.FindControl(ID:=C_TOOLS_MENU_ID)
If ToolsMenu Is Nothing Then
MsgBox "Unable to access Tools menu.", vbOKOnly
Exit Sub
End If
' Create a item on the Tools menu.
' Set ToolsMenuItem = ToolsMenu.Controls.Add(Type:=msoControlPopup, temporary:=True)
' If ToolsMenuItem Is Nothing Then
' MsgBox "Unable to add item to the Tools menu.", vbOKOnly
' Exit Sub
' End If
'
' With ToolsMenuItem
' .Caption = "&Menu Item"
' .BeginGroup = True
' .Tag = C_TAG
' End With
' Create the first control on the new item
' in the Tools menu.
' Set ToolsMenuControl = ToolsMenuItem.Controls.Add(Type:=msoControlButton, temporary:=True)
Set ToolsMenuControl = ToolsMenu.Controls.Add(Type:=msoControlButton, temporary:=True)
If ToolsMenuControl Is Nothing Then
MsgBox "Unable to add item to Tools menu item.", vbOKOnly
Exit Sub
End If
With ToolsMenuControl
''''''''''''''''''''''''''''''''''''
' Set the display caption and the
' procedure to run when clicked.
.Caption = "Ékezetek" 'idejön a saját elnevezésed
.OnAction = "'" & ThisWorkbook.Name & "'!Ekezetek" 'ez pedig a saját kódod
.Tag = C_TAG
End With
' Create another control on the new item
' in the Tools menu.
Set ToolsMenuControl = ToolsMenu.Controls.Add(Type:=msoControlButton, temporary:=True)
If ToolsMenuControl Is Nothing Then
MsgBox "Unable to add item to Tools menu item.", vbOKOnly
Exit Sub
End If
With ToolsMenuControl
' Set the display caption and the
' procedure to run when clicked.
.Caption = "SQL/BO Converter"
.OnAction = "'" & ThisWorkbook.Name & "'!Converter"
.Tag = C_TAG
End With
End Sub
Private Sub Workbook_BeforeClose(Cancel As Boolean)
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
' Workbook_BeforeClose
' Before closing the add-in, clean up our controls.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
DeleteControls
End Sub
Private Sub DeleteControls()
' Delete controls whose Tag is
' equal to C_TAG.
Dim Ctrl As Office.CommandBarControl
On Error Resume Next
Set Ctrl = Application.CommandBars.FindControl(Tag:=C_TAG)
Do Until Ctrl Is Nothing
Ctrl.Delete
Set Ctrl = Application.CommandBars.FindControl(Tag:=C_TAG)
Loop
End Subüdv
-
Kobe
veterán
sziasztok
van egy xlam Excel Addinom, ami korábban frankón működött, azonban Office365 váltás miatt a custom ribbonba töltés funkció nem megy valamiért
Ribbonra új fül betöltése:
Sub LoadCustRibbon()
'this is to paste custom buttons on the Excel ribbon when opening the file
Dim hFile As Long
Dim path As String, fileName As String, ribbonXML As String, user As String
hFile = FreeFile
user = Environ("Username")
path = "C:\Users\" & user & "\AppData\Local\Microsoft\Office\"
fileName = "Excel.officeUI"
'in case new buttons need to be added or action modified, please update it below
ribbonXML = "<mso:customUI xmlns:mso='http://schemas.microsoft.com/office/2009/07/customui'>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + " <mso:ribbon>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + " <mso:qat/>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + " <mso:tabs>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + " <mso:tab id='reportTab' label='Cím1'' insertBeforeQ='mso:TabFormat'>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + " <mso:group id='reportGroup' label='Cím1' autoScale='true'>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + " <mso:button id='runReport1' label='Riport' " & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + "imageMso='AppointmentColor1' onAction='Callback5'/>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + " <mso:button id='runReport4' label='Save workbook' " & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + "imageMso='AppointmentColor4' onAction='Callback4'/>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + " </mso:group>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + " </mso:tab>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + " </mso:tabs>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + " </mso:ribbon>" & vbNewLine
ribbonXML = ribbonXML + "</mso:customUI>"
ribbonXML = Replace(ribbonXML, """", "")
Open path & fileName For Output Access Write As hFile
Print #hFile, ribbonXML
Close hFile
End Subezzel pedig bezáráskor leürítem:
Sub ClearCustRibbon()
'this is to remove the custom embedded ribbon elements from the Excel ribbon when closing the file
Dim hFile As Long
Dim path As String, fileName As String, ribbonXML As String, user As String
hFile = FreeFile
user = Environ("Username")
path = "C:\Users\" & user & "\AppData\Local\Microsoft\Office\"
fileName = "Excel.officeUI"
ribbonXML = "<mso:customUI xmlns:mso=""http://schemas.microsoft.com/office/2009/07/customui"">" & _
"<mso:ribbon></mso:ribbon></mso:customUI>"
Open path & fileName For Output Access Write As hFile
Print #hFile, ribbonXML
Close hFile
End Subarra gondoltam az Office365 talán máshol tárolja az Excel.OfficeUI filet, de nem változott.
Esetleg a séma elérése változott ? http://schemas.microsoft.com/office/2009/07/customui' -
Fferi50
Topikgazda
válasz
friccccc #39267 üzenetére
Szia!
Excel függvénnyel szerintem ez nem megy.
VBA-ban mindenképpen a Worksheet_Change esemény kezelésébe kell beletenni:
Ha képlet változtatja a D1 cella értékét, akkor kell megnézni, ha a képleten szereplő "előd" cellák értéke változott - itt az A1 és B1 cellák változásakor vizsgáljuk a D1 értékét:Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Intersect(Target, Range("A1:B1")) Is Nothing Then Exit Sub
Application.EnableEvents = False
If Range("D1").Value = "OK" Then Range("E1").Value = Range("E1").Value + 1
Application.EnableEvents = True
End Sub
Természetesen ha más cellák értékétől függ a D1 cella értéke, akkor azon cellák címeit kell ide írnod a Range("A11") helyett. Több cellát, nem összefüggő tartományt vesszővel elválasztva írhatsz a Range(…. ) címeként.
Ha makróval írod be az OK-t a D1 cellába, akkor a beírással egyidejüleg növeled az E1 cella értékét.If feltételed then Range("D1").Value="OK":Range("E1").Value=Range("E1").Value+1
Feltételed helyére írod a saját feltételed.Üdv.
-
friccccc
tag
válasz
Fferi50 #39266 üzenetére
Szia
igen én is így terveztem elméletben , de ezt h tudom megvalósítani? excelben melyik fv-t használnád (és h)?
vba ban elvileg megy( h ha ok a cella akkor +1), bár ugye amíg ok ott van addig folyamat hozzáad? így belegondolva azt is segíthetnél, h h oldanád meg .
Nagyon köszi! -
Fferi50
Topikgazda
-
marec1122
senior tag
Sziasztok!
kérnék egy kis segítséget ha lehet.
Namármost: Van egy oszlopom különböző szövegekkel (A oszlop 50 cella). Minden szöveghez tartozik egy súly (B oszlop). Az a kérdés hogy megoldható e a C oszlopban, hogy ha egy legördülőből kiválasztok adott A oszlop béli szöveget a mellette levő cella a B oszlop béli cella súlyát adja vissza.
A1:alma B1:10
A2:körte B2:20C: oszlopba legördülő menü alma és D oszlpba kiírja a 10-et.
Lényegében a D oszlophoz kéne egy képlet ami nem rettenetes mennyiségű HA függvényt tartalmaz egymásba ágyazva mert az elég rabszolga megoldás. Valami tömb rendszerű kéne ha lehetséges makró nélkül. -
lappy
őstag
-
GreenIT
tag
Sajnos bekovetkezett.:-(
Tudnatok segiteni, hogyan lehet egy cellaba eltarolni terkep koordinatakat fok,perc,mp formaban, es koztuk levo kulonbsegeket szamolni?
excel 2003-ra lenne optimalis a megoldas, de ha csak 2007 tudja, az se baj.
-
friccccc
tag
Sziasztok
Van a D1 es cellám amiben megjelenik, hogy OK (majd vba kitörli és adott feltételeknél megint kiírja és így tovább), az OK számát ki tudom Íratni ? -
Pakliman
tag
válasz
fogtunder #39252 üzenetére
Nálunk a cégnél is lecserélték a gépemet egy win10-es rendszerűre (ez nem lenne gond, a laposomon is az van), amire az Office 2016-ot rakták.
Elég sok munkafüzetem van, ami tele van makrókkal és képletekkel, soha nem volt probléma velük, normálisan lehetett velük dolgozni. A 2016-os ofisz viszont betett mindennek, rendszeresek a fagyások, a hosszú percekig tartó megnyitások, szükségtelen újraszámolások, "A Microsoft Excel működése leállt. Újraindítsuk? Anyádat!!!". És a lényeg, iszonyatosan laggol, a sorok közötti mozgás is!!
Kértem vissza az Office 2010-et, de hát ugye cég, nem adják
Tehát: nem hálózati gond, nem gép gond -> az ofisz2016 egy rakás fxs -
Mutt
senior tag
Sziasztok,
Az eddig megszokott abszolút és relatív cellahivatkozások mellé jön majd egy új is, ami az új dinamikus tartományokra való hívatkozást fogja tudni kezelni.
=I2#
Ezzel a képlettel az I2-es cellában lévő új dinamikus tartomány függvény (pl. FILTER, SORT, SEQUENCE etc.) eredményére lehet majd hivatkozni. pl. a
=DARAB2(I2#)
megszámolja hány elemet tartalmaz az I2-es cellától induló tartomány anélkül hogy tudnánk hol ér véget az.Mr. Excel-től most ingyen letölthető a 60 oldalas füzet, amelyben bemutatja az új dinamikus függvényeket.
A rossz hír, hogy az újdonságok nagyon lassan (több év után) fognak eljutni az asztali Excel verziókba, míg az online előfizetéses változatban hamarabb fognak megjelenni.
üdv
-
csiben1
tag
Sziasztok!
Nagyon egyszerű feladaton akadtam el, de nem tudok rájönni, ezért kérném a segítségeteket. A B1-es cella hátterét szeretném zöldre színezni, ha az A1-es cellában egy bizonyos érték, szöveg szerepel (itt a példában "ok" van), Hogy nézne ki a képlet, amit ide kellene beírni? Én a A1='ok' próbáltam, de nem volt jó.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Fferi50 #39253 üzenetére
ezeken az optimalizációkon már túl vagyok, mert ezek a régebbi verziónak is be tudták tenni a kaput, nincsen sok erős terhelést adó függvény, a hálózat gigabit LAN, de amúgy lokális file-okkal, amiben csak pár kilobyte adat van, képletek nélkül ugyanez történik.
számomra egyértelműen a UI a ludas.
-
fogtunder
nagyúr
sziasztok,
a cég nemrég áttért a 2016-os Office-ra a 13-as verzióról és hát vannak gondjaim vele, nem csak excel fronton, de ez a legégetőbb.
elég sok billentyűkombinációt használok, illetve alapvetően elég gyorsan dolgozom, és a program egyszerűen képtelen követni a beadott parancsokat olyan tempóban, mint az elődje. a gép egy Lenovo T460, négymagos i5, 16GB RAM, SSD, szóval semmi nem indokolja, hogy laggoljon egy táblázatkezelő, de mégis. a hardveres gyorsítás kikapcsolásán és az animációk letiltásán (aki ezt kitalálta egy produktivitásra kihegyezett programba, azt is arconverném egy péklapáttal) már túlvagyok, de még mindig egy katasztrófa.
van valami egyéb trükk, amit be tudok vetni, hogy gyorsabb legyen, vagy fogadjam el, hogy ez egy ekkora foskupac és éljek tovább vele?
-
friccccc
tag
válasz
Pakliman #39245 üzenetére
Szia sajnos nem vagyok penge ezekben , de úgy gondolom, hogy nem ez lesz a jó megoldás, mert úgy néz ki ez az egész, hogy ha megtörténik valami , akkor a cellámat felülírom másra (amiben a kívánt képlet volt), de ha megint megtörténik valami, na akkor vissza kéne írni a cellába a felülírás előtti képletet. Remélem világos
-
friccccc
tag
sziasztok
vba-val szeretném kiíratni ezt a képletet a cellába:
=HA(ÉS(A1<>"";B2=1);"OK";"")
azt már tudom, hogy formulával kéne, de nem tudom átalakítani a képletem vba-nak megfelelően ...
így próbáltam:If Range("I1") = "OK" Then Range("M6").Formula = "=IF(AND(A1<>"",B2=1),""OK"","""")"
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
bryant56 #39241 üzenetére
Szia!
Legjobb tudásom szerint a kivágás úgy működik, hogy excelen belül átmásolhatod egy másik helyre a kivágott értéket. Ebben az esetben eltűnik a kijelölt cellából az adat.
Ha másik alkalmazásba másolod át, akkor az ottani beillesztés után ki kell törölnöd a cellát vagy annak tartalmát.Üdv.
-
bryant56
aktív tag
Sziasztok!
Az Excel-ben, hogy lehet azt beállítani, hogy ha kivágok egy cellát és utána beillesztem a chrome-ba, hogy rákeressek, akkor az excel-ből tényleg eltűnjön az a cella. Jelenleg csak kijelöli a cellát a program és nem vágja ki.
Excel 2016 - magyar nyelvű
Win 8.1 x64Előre is köszönöm a segítséget.
-
Delila_1
veterán
válasz
tgumis #39238 üzenetére
Az eredeti kérdésed úgy szólt, hogy "ha a K1 cellába beírom". Ehhez írtam az eseményvezérelt makrót.
A laphoz rendelt makrót nem töröltem, csak kommentbe tettem. Itt az átírt fájl.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
tgumis #39238 üzenetére
Szia!
Ez a makró egy eseményhez kapcsolódik, ami egy adott helyzetben fut le. Ezért van munkalaphoz kötve.
Semmi nem tiltja azonban, hogy egy parancsgomb megnyomása esetén ezt az eseményt hívja meg a makró, de akkor át kell adja a target paraméter értékét:Sub makro1
Worksheet_Change Range("A1") vagy Range("A1") helyett Selection
End Sub
A gombhoz a makro1-et kell rendelni.
Ez az eseménykezelő Private, azaz csak azon a munkalapról lehet meghívni, amelyikhez rendelted. Általános kódlapra nem teheted, de amit csinál (ami Sub - End Sub között van) lehet modulba tenni, természetesen megfelelő körültekintéssel.
Az eseménykezelést lehet a Thisworkbook kódlapjára is tenni, ott aPrivate Sub Workbook_SheetChange(ByVal Sh As Object, ByVal Target As Range)
'műveletek
End Sub
tartalmazhatja a feladatokat. Itt látod két paraméter van, az Sh az a munkalap, amelyen az esemény történt, a Target pedig az a tartomány ahol történt. Ebben az esetben elég ide betenni a műveleteket, természetesen figyelve arra, ha egyik munkalapon más műveletet szeretnénk, mint a másikon. Ezt az Sh paraméter alapján dönthetjük el.
Remélem jól értettem a kérdésed, mert számomra nem volt eléggé világos.Üdv.
-
tgumis
tag
válasz
Delila_1 #39235 üzenetére
Sziasztok!
Ez a dolog csak így működtethető (laphoz rendelve) vagy sima makróként is tehát hogy egy gomb nyomásra hajtsa végre.
Mondjuk csinálok egy makrót ami egy adott cellából kimásol egy értéket és azt beilleszti ebbe a cellába ahonnan hivatkozik akkor már is megvan. De ha lehetne akkor egy lépésben oldanám meg. -
Delila_1
veterán
válasz
tgumis #39234 üzenetére
Rendeld a laphoz ezt a makrót.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$K$1" Then
Application.EnableEvents = False
Range("A1").CurrentRegion.AutoFilter Field:=1, Criteria1:=Target
Range("A1").CurrentRegion.Offset(1).Select
Selection.SpecialCells(xlVisible).Delete shift:=xlUp
ActiveSheet.Range("$A$1:$F$1").AutoFilter Field:=1
Application.EnableEvents = True
Range("A2").Select
End If
If Target.Address = "$N$1" Then
Range("A1").CurrentRegion.AutoFilter Field:=2, Criteria1:=Target
End If
End Sub -
tgumis
tag
Sziasztok!
Ismét előállt egy probléma amiben szeretném a segítségeteket kérni.
Vagyis kettő:
1. lehet olyan makrót csinálni ami azt csinálja, hogy ha a K1 cellába beírom mondjuk a 20180001-et akkor az összes olyan sort kitörli a (nem csak az értéket hanem magát a sort) táblázatból amelyiknek az A oszlopban az szerepel, hogy 20180001.
De csak az A oszloptól az F oszlopig.(sárgával jelölve)
2. olyat tudok csinálni, hogy ha beírom az N oszlopba, alma akkor leszűri a táblázatot a azokra az ahol a B oszlopban alma szerepel. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #39222 üzenetére
Szia!
Szerintem is a Kimutatás a megfelelő. Egyszer kell megcsinálnod.
De szuper a javasolt tömbfüggvény is.Üdv.
-
Mutt
senior tag
válasz
dellfanboy #39219 üzenetére
Szia,
FFeri50 által javasolt megoldások mellett
- Kimutatás vagy
- Power Query vagy
- tömb-függvény is megoldás lehet.Az új Office 365-ben a UNIQUE képletet lesz majd a legegyszerűbb használni.
üdv
-
GreenIT
tag
válasz
Delila_1 #39218 üzenetére
Koszonom, kiderult, hogy az illetekesek tudtak, de adatbevitelhez a numerikus billentyuzetet hasznaltak, most duhosek ram, hogy kettospontot kell nyomkodniuk, amihez ket kez kell es lassul az adatbevitel.
Abban tudnal segiteni, hogy terkepi fok-perc-mp adatformatumot hogyan lehet megadni?
Ugy tunik, az is kell hamarosan. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #39219 üzenetére
Szia!
És mi legyen az eredeti oszlopoddal? Szükség van rá mert tartoznak hozzájuk eltérő sorok vagy csak maguk az oszlopok vannak egyedül. Hova kerüljenek az egyedi azonosítók?
Csak azért, mert az Adatok - ismétlődések eltávolítása helyben is működik, nem kell átmásolni.
Ugyanezt tudja az Adatok - Speciális szűrő is.
Mi a végcélod?Üdv.
-
dellfanboy
őstag
van egy oszlopnyi ID-m, ahol az id-k ismetlodnek.
van olyan excel formula ami helyettesit azt hogy kijelolom az osszeset, beszurom egy masik munkafuzetre majd adatok, duplikacio eltuntetese-vel
csak 1x jelenitem meg oket? -
Pakliman
tag
válasz
GreenIT #39216 üzenetére
Segítség leginkább az utóirathoz.
A Kezd és Végez paraméter EGÉSZ!!szám (pl.: 2352) és idő formátumot is tud kezelni.
A függvény kezeli az egyik napról a másikra átnyúló időt.
Mindhárom fv használható makróban és cellában is.Public Function ElteltIdő(Kezd, Végez, Optional bVisszaPercben As Boolean = True)
Dim xKezd As Long
Dim xVégez As Long
If IsDate(Kezd) Then
xKezd = (Hour(Kezd) * 60) + Minute(Kezd)
Else
xKezd = NtoP(CLng(Kezd))
End If
If IsDate(Végez) Then
xVégez = (Hour(Végez) * 60) + Minute(Végez)
Else
xVégez = NtoP(CLng(Végez))
End If
If xVégez < xKezd Then xVégez = xVégez + 1440
ElteltIdő = IIf(bVisszaPercben, xVégez - xKezd, PtoN(xVégez - xKezd))
End Function
Public Function NtoP(szám) As Long
'1234 formátumú (12 óra 34 perc) számot kell megadni
'Az eredmény a percek száma
'Pl.: NtoP(123)=83 (1 óra 23 perc = 83 perc)
NtoP = ((szám \ 100) * 60) + (szám Mod 100)
End Function
Public Function PtoN(szám) As Long
'Perceket kell megadni
'Az eredmény egy 1234 formátumú (12 óra 34 perc) szám
'Pl.: PtoN(83)=123 (1 óra 23 perc)
PtoN = ((szám \ 60) * 100) + (szám Mod 60)
End Function -
GreenIT
tag
Bocsanat, hogy ilyen egyszeru feladattal zavarok, de lazam miatt alig tudok gondolkodni es egy oran belulre kellene a megoldas, igy nagyon halas lennek, ha valaki segitene.
Adott 3 oszlop: fontos, kezd, befejez. Mindegyikhez 15 sornyi adat tartozik
Adatok numerikusak, 2 tizedessel, 0,00 - 23,59 azaz ora,perc jelentessel.Az elso, fontos oszlopban 15 adat van, kituntetett idopontokkal.
A mellete levo kezd es befejez oszlopokban a kezdes es befejezes ideje.Ket ujabb oszlopban kell megjeleniteni szamitas eredmenyet.
A differencia oszlopban kell soronkent befejez-kezd kulonbseget kell beirni
(a trukk, ha 23,55-kor kezdett es 2,55-kor befejezte, akkor "fordulas" van)Az utolso, hatralevo oszlopba azt kell megjeleniteni, hogy a befejezes idejehez
melyik fontos oszlopbani idopont a legkozelebbi, ami hatravan.
(tehat, ha valamelyikkel egyezik, akkor 0, ha akar 1 perccel tullepte,
akkor mar a kovetkezohoz tartozo kulonbseget kell megjeleniteni
(itt is figyelni kell a 23,59 utan 0,00 az 1 perccel tobb)pelda:
fontos - kezd - befejez - diffefen- hatra
03,25 - 03,45 - 05,15 - 01,30 - 06,00
11,15 - 23,55 - 02,55 - 03,00 - 00,30differen: befejez-kezd
hatra: befejez- (fontos-bol a lekozelebbivel valo kulonbseg,
ami 0 vagy nagyobb nala)UI: tudom, sokkal egyszerubb lenne az elet, ha ora,perc formaban lennenek
tarolva az adatok, de az excel nem tudja, mp-et is hozzarak es igy borul az egesz.:-( -
gurabli
őstag
válasz
gurabli #39203 üzenetére
Hátha tudtok segíteni.
Milyen szoftverrel tudnám legjobban megoldani egy word doksi automatizált összerakását?
Fix layout, mindig egy oldal. Adott helyen van egy kép, ami mindem esetben cserélődik, ahogy kb. 5 adat, amit egy Excelbol hívna be. Utóbbira még jó is lehet a Word körlevél funkciója, úgy latom meg tudom oldani a dolgot.Utána az elkészül oldalakat egyenként kellene menteni, fájlnév pedig lehet pl. a Heading1. Erre láttam fizetős megoldást, de hátha könnyen megoldható.
Ez már Word és Excel kérdés
-
dabgergo
őstag
válasz
föccer #39210 üzenetére
Köszi nagyon a választ! Ez az indirekt dolog nem teljesen tiszta, így utánaolvasva ez nem arra lenne jó ha egy lista alapján változtatnám az értéket?
Az offset ugrott még be, de nem tudom ott sem megvalósítani egyelőreCsatolok egy képet h mi a gond.
Tehát az alaptáblában minden hónapnál fentről az ötödik sorban van az amit az összesítő táblába egymás alá akarok gyűjteni. Ezt szeretném valahogy lehúzni az összesítőben, hogy ne egyenként keljen beírni.
-
dabgergo
őstag
Sziasztok!
Milyen fv-el tudnék olyat, hogy amikor lehúzom a képletet akkor ahonnan másolja az értéket ott ne egyesével ugorja a sorokat, hanem mondjuk ötösével?
Tehát az alaptáblából minden ötödik adat kéne automatikusan, de ahova gyűjtöm az adatokat ott soronként van a dolog rendezve így ha a képletet lehúzom egyesével módosítja a képletet. Van erre megoldás?
-
Delila_1
veterán
-
gepelek
kezdő
Sziasztok!
Szeretnék egy csomó adat elé, illetve után tenni szöveget. Egész pontosan egy iframe HTML taget. A közös a sok linkben, hogy https-el kezdődik illetve .hu-ra végződik. Van lehetőség a keresés és csere módszerre?
Köszönöm!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
gurabli #39201 üzenetére
Szia!
A Word körlevél funkciója lesz neked jó. A körlevél forrása az adott Excel fájl. Ha nincs benne fejléc sor, akkor tegyél bele egyet beszúrással első sornak.
Ezután összekapcsolod a Worddel és szépen kiválogatod, hogy melyik Excel oszlop hova kerüljön a Word levélben (ezek nem labelek, hanem mezők lesznek a Wordben).
Egyszer megcsinálod a körlevél "sablont", utána csak görgetni kell a rekordokat vagy meghatározhatod azt is, hogy mettől-meddig készítse el a dokumentumot.Üdv.
-
gurabli
őstag
Sziasztok Excel-guruk!
Az alábbi kérdésben kérném a segítségeteket.
Office 2007, magyar VAGY Office 2016 angol.Adott egy Excel tábla, sok-sok sorral és oszloppal. Minden sor egy tétel, amihez tartozik kb. 50 oszlop, mind külön adattal.
Ebből az Excelből kellene bizonyos adatokat kinyerni és beilleszteni egy Word dokumentumban meghatározott helyre.Minden sor egy saját azonosító oszloppal kezdődik (egyedi nyolc jegyű szám).
Egy adott sorból kellene mondjuk hat különböző oszlopban szereplő adatok kiszedni és beilleszteni a Word doksiba.Például:
A oszlop 12345678 (ez az egyedi azonosító)
Ebből a sorból kellenének a következő cellák: B, F, G, H
Ezen B, F, G, H cellák adatait egy általam meghatározott helyre beilleszteni a Word doksiba (labels?).Ez gondolom megoldható egy VBA szkripttel? Vagy valahogy máshogyan? Itt találtam egy jó leírást, de ezzel az a gond, hogy minden esetben meg kell hivatkozni a cellákat, amik az én esetben mindig más cellák lennének. Link
Remélem érthető, amit el szeretnék érni.
Köszönöm előre is a segítséget
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- Proxmox VE
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged