Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• adDis

csendes tag

válasz föccer #52055 üzenetére

Köszi a tippet, de sajnos így sem jó nekem. :( Úgy képzeld el, hogy van A, B, C, D táblázat mondjuk egy munkalapon. B táblázat az A adataiból dolgozik, D a C-ből. Mivel sokat kell már görgetni vízszintesen, ha valamit meg akarok nézni (és szélesíteni, bővíteni is akarom még mindegyiket), a fejembe vettem, hogy megnézem, milyen lenne úgy, ha A, B, C és D táblázat is eleve külön-külön munkalapokon lenne. Most elsőként azt szeretném tehát kipróbálni, hogy a B-t hogy tudnám átrakni úgy egy másik munkalapra, hogy attól még az eredeti munkalapon levő A-ra mutassanak a hivatkozásai (aztán ha ez sikerül, ugyanezt kell eljátszanom majd a C-vel, D-vel). Sima control c/v-vel ugye most HIV! hibajelzéseket kapok a képletekben. Aztán az is lehet, hogy csak az az egy "gyors megoldás létezik", hogy a HIV! hibajelzéseket valahogy átírogatom a CSERE funkcióval - hogy mégse egyenként kelljen átírogatnom a hasonló képleteket használó oszlopokban - nem tudom...

• adDis

csendes tag

Sziasztok!

Office 2010-et használok. Érdeklődni szeretnék, hogy megoldható-e szerintetek az az excelben, hogy úgy másoljak táblázatot egyik munkalapról a másikra, hogy az eredeti munkalap más celláira mutató hivatkozások megmaradjanak az új munkalapon is? Másképpen fogalmazva: elkerülhető-e, hogy ne manuálisan kelljen az összes képletbe beírnom az eredeti munkalap celláira való hivatkozásokat, és ha igen, milyen másolási módszerrel? Letöltöttem a KuTools nevű excel-kiegészítőt, mert úgy emlékeztem rá, hogy ebben van ilyen funkció (és 30 napig kipróbálható a full verziója), de nem sikerült megoldanom vele. Válaszotokat előre is köszönöm!

• adDis

csendes tag

válasz Delila_1 #49337 üzenetére

Igen, amit az elején írtál, már meg is csináltam, de a vége (a sima másolás) valamiért eszembe sem jutott - szóval most egy kicsit elszégyelltem magam :) Köszönöm :R

• adDis

csendes tag

válasz Delila_1 #49334 üzenetére

Bár igazából ezen is szerintem el fogok tudni indulni. Az jött ki, hogy 214 olyan szöveges érték van, ami legalább egyszer fordul elő - ez azért már kezelhető mennyiség! Megnézem, hogy ezek közül mennyi az átfedés, egységesítek, aztán mehetnek a képletekbe. Köszönöm! :)

• adDis

csendes tag

válasz Delila_1 #49334 üzenetére

Kedves Delila_1!

Köszönöm szépen a válaszod! :) És az megoldható, hogy magukat az egyedi értékeket is leválogassa /kilistázza "valami"? (Ugyanis egy külön fülön szeretnék rájuk kimutatásokat készíteni: pl. más oszlopok tartalmához képest felderíthetők-e bizonyos összefüggések stb.)

• adDis

csendes tag

Sziasztok!

Van egy jelenleg 2300 sort tartalmazó, de folyamatosan bövülő adatbázisom. Azt szeretném megoldani, hogy az egyik oszlopában legalább egyszer előforduló értékeket kilistázza nekem valami. (Az oszlop csak szöveges értékeket tartalmaz.) Azért lenne szükségem erre, mert ugyanarra a kategóriára az idő múlásával (sajnos) többféle megjelölést használtam, és szeretném őket először egységesíteni, majd a kategóriát pontosan leíró szöveges értékek képletbe illesztésével bizonyos kimutatásokat készíteni. Mivel közel 50 féle érték lehet legalább a szűrő tartalmából ítélve, jó lenne, ha nem manuálisan kellene kiíorgatnom ezeket, ill. ha új érték kerülne be, akkor könnyen tudjam frissíteni is a listát. (A manuális frissítés bőven elegendő lesz - bár ehhez gondolom a hivatkozási tartomány kezdőpontját kell csak majd frissítgetnem). Az általam használt Office verzió: Professional Plus 2010.

Válaszotokat előre is nagyon szépen köszönöm! :R

• adDis

csendes tag

válasz Mutt #43891 üzenetére

Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm lappy [link] és Fferi50 [link] tippeit is, egyelőre Mutt [link] javaslatát próbáltam ki és remekül működik! :R
    (Jut eszembe, régen át tudtam írni ezt a link szócskát is bármire, most azt sem látom már , hogyan kellene :) )

Most "már csak" azt kellene még beépíteni valahogy ebbe a képletbe, hogy ugyanezt a 3 vizsgálatot (A=1, A=2 és A=3 esetét) akkor is végezze el, ha van mondjuk van még előtte két olyan kritérumtartomány (legyen X és Y) amely között egyébként mindig ÉS kapcsolat van.

Azaz, ha pl.:
    X=1 és Y=1 és A=1, akkor a C mező értékeit adja össze +
    X=1 és Y=1 és A=2 akkor a D mező értékeit adja össze +
    X=1 és Y=1 és A=3 akkor a C-t szorozza D-vel.

Azért nem reagáltam még eddig, mert ezen ügyködöm most, h valahogy belerakjam :)
    üdv

• adDis

csendes tag

válasz Fferi50 #43887 üzenetére

Szia! Jogos a felvetésed, ezért - egyelőre - inkább "egyszerűsítenék" a kérdésen. Tegyük fel, hogy mondjuk csak az A kritériummező van, és ennek értékei határoznák meg, mi legyen B és C adataival.Tehát:

A C (AO13:AO66) vagy D (AP13:AP66) oszlop értékeit szeretném összeadni 1 cellában úgy, hogy
    - amelyik sorban A értéke =1, a C értéket vegye figyelembe,
    - amelyik sorban A értéke =2, a D értéket,
    - amelyik sorban A értéke =3 ott viszont a C-t szorozza meg D-vel.

Hogyan nézne ki ezek figyelembevételével a képlet?
    Nem tudom persze, hogy így egyszerűbb-e :)

Előre is köszönöm!

• adDis

csendes tag

Üdvözletem a Hölgyeknek/Uraknak! :R

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok:

Adott egy táblázat, melynek oszlopai: A,B,C,D.
    Ebből A és B kritériumtartományok, C és D összegtartományok.
    A C (AO13:AO66) vagy D (AP13:AP66) oszlop értékeit szeretném összeadni 1 cellában úgy, hogy
    - amelyik sorban A értéke =1, a C értéket vegye figyelembe,
    - amelyik sorban A értéke =2, a D értéket,
    - amelyik sorban B értéke >1, ott viszont a C-t szorozza meg D-vel.

Úgy sejtem, hogy a HA és a SZUMHATÖBB függvények kombinációjával lehetne ezt a feladványt megoldani, de sehogy nem sikerült működően összeraknom :)

Tudnátok ebben segíteni? :)
    Előre is köszönöm!

• adDis

csendes tag

válasz Delila_1 #42939 üzenetére

...És tényleg! :) Elegáns, szép megoldás! :R Nagyon szépen köszönöm! :)

• adDis

csendes tag

válasz Fferi50 #42854 üzenetére

Szia Feri! Legutóbbi kérdésemre [link] azt írtad, hogy feltételes formázásnál a feltételnél lehet másik munkalapra vonatkozó képletet megadni [link] . Ezután pár nap alatt meg is csináltam a javaslatod alapján szépen a hivatkozásokat, nagyon szuper lett a tábla.
    Felmerült bennem viszont egy ehhez kapcsolódó másik kérdés is, kíváncsi lennék, hogy ez megoldható lenne -e. Ebben a hivatkozásban, amit írtál legutóbb =Munka1!$E$2="I" meg lehet adni olyat, hogy ne csak 1 esetben - ha az adat = "I" - színezze ki az adott cellákat, hanem mondjuk akkor is, ha "Y" az érték?
    Ha más színt szeretnék, világos, hogy nem úszhatnám meg az egyenkénti és külön szabályban leírt képletezést. De vajon lehet felsorolni, több opciót is megadni, ha ugyanolyan színre szeretném? (A Munka1 adott E oszlopában legördülő menü van, ahol több opció közül lehet választani, éa közöttük több lehetséges választ is lehetne ugyanolyan színnel formázni) Válaszodat előre is köszönöm!

• adDis

csendes tag

válasz Fferi50 #42854 üzenetére

Szia Feri! Köszönöm a segítségedet, ez a formázás jót fog tenni a táblázataimnak, mert segíteni fogja az eligazodást, és nagyon jól néz ki tőle! :)
    Más kérdés, hogy 1060 cellára egyenként kell megcsinálnom ezt a másik munkalapra hivatkozó feltételű formázást (mert fontos az abszolút hivatkozás megtartása mindkét munkalapomon), de ezzel számoltam is, hogy ezt valószínűleg nem fogom tudni elkerülni. Ebben a részében sajnos nem segít a formátummásolás, de a többi remekül működik, 360 már el is készült a nap folyamán! :DD Köszi még egyszer, Üdv.

• adDis

csendes tag

Sziasztok!

Van egy fájlom, aminek több munkalapján is vannak kimutatások. Ennek egyik fülén szeretnék beállítani egy olyan feltételes formázást, hogy ha - mondjuk- az E oszlop adott sorába beírok egy I betűt, az ne csak az érintett munkalap érintett sorának - mondjuk - ABC oszlopába tartozó celláit színezze át, hanem egy másik munkalap egy konkrét celláját (v. tartományát) is.

Ugyanazon lapon meg tudom oldani a dolgot, de sehogy nem tudom belerakni az érvényességi terület kijelölésénél a másik munkalap celláját, bárhogy próbáltam.
    Megoldható vajon elegánsan a feltételes formázás érvényességének kiterjesztése egyszerre két (vagy több) munkalapra is?

Segítségeteket előre is köszönöm.

• adDis

csendes tag

válasz ny.janos #40130 üzenetére

Nagyon szépen köszönöm, az idézőjelek elhagyásával tökéletesen működik minden! :C

Az "N" meghatározása: - nos semmi extra, csak elfelejtettem átírni C-re :)
    Eredetileg ugyanis az adataim teljesen más oszlopokban vannak a munkalapon, csak ide, nektek irkáltam át A,B,C,D,E-re őket, bár mindegy lett volna. :)

Tömbképlet: Nem akartam olyat :) Lehet, hogy ott is bénázhattam valamit a képletekben, de nekem "csak úgy" működött a képletem (eddig), ha a megadtam fixen a tartományt. Valamiért enélkül elcsúsztam a képlet másolásával, vagy csak egyetlen egy cellát vizsgált. Így meg valahogy működött.

Akárhogy is, most ránéztem, és javítottam azt is az eredeti javaslatod szerint egy relatív hivatkozásra, mindössze az első vizsgálandó cellát megadva a képletben, és az is tökéletesen működik. :)

Excel tanfolyam:
    Anno a diplomamunkámhoz főleg az SPSS-t használtam, az Excelben pedig elegendő volt tudni az egyszerűbb számítások, grafikonok elkészítésének módját, különösebben nem volt szükségem a spec. függvényekre, makrókra, egyebekre. (És a munkahelyemen is a frontvonalban vagyok, nem back office-on :) Eddig még különösebben nem volt tehát rá szükségem, ezt is csak magam szórakoztatására, és az itthoni kimutatásaim gyorsítása miatt csinálom, de nem lenne rossz azért kenni-vágni :) Szerintetek hol, milyen formában lenne érdemes ezeket ki és megtanulni? :) Melyik könyv / tanfolyam lenne szerinted hasznos? Rengeteggel találkozni a neten, de nem tudom, melyik lenne jó. Ha váltanék - főleg, ha háttér területekre - azt hiszem, igencsak jól jönne!

Köszönöm a segítséged! :) :R

• adDis

csendes tag

válasz ny.janos #40071 üzenetére

Köszönöm a segítségedet, ny.janos ! :R A javaslatodat továbbdolgozva meg lett a megoldás! :)

Csak emlékeztetőül a probléma, hátha másnak is érdekes lehet:

Arra szerettem volna megoldást kérni, hogy ha
    1) adott egy havi kiadásokat listázó táblázat, amiben A oszlop néhány szavas leírást, B oszlop pedig összegeket tartalmaz, milyen képlettel oldható meg, hogy a C oszlopba kiírja az 1-es kódot, ha A-ban - mondjuk - megtalálja az "xy" kifejezést, a 2-es kódot, ha megtalálja az "xy2"-t, és
    2) milyen képlettel írathatom ki a C oszlopba -mondjuk- a 3-as kódot, ha a fent keresett szövegek egyikét sem találja.

Végül az lett a nyerő megoldás, hogy az 1)-es kérdésemre általad javasolt HA függvény hamis ágára befűztem a szintén "A" oszlopban keresendő 2. szövegrészt (személynevet), és annak a hamis ágára pedig a harmadik (azaz a "közös költség") kategória kódját, így:

=HA(TÍPUS(SZÖVEG.KERES("xy";$A$9:$A$199))=1;"1";HA(TÍPUS(SZÖVEG.KERES("xy2";$A$9:$A$199))=1;"2";"3"))

- ahol azt végzi el tehát a képlet nekünk, hogy "C" oszlopba kiírja az 1-es kódot, ha az A oszlopban megtalálja az xy nevet, a 2-es kódot, ha az xy2-t, és a hármast, ha egyik előzőt sem.(Az összegek nálam a A9:A199-es tartományban vannak.)

A 3-as kérdésemben arra kerestem a választ, hogy ha "C" oszlopban 3-as kód van, ÉS az egyébként manuálisan kitöltésre kerülő "D"-ben 2-es, ÉS az összeget tartalmazó "B" -ben az összeg nagyobb vagy egyenlő mint 1000, akkor (az E oszlopba) írjon ki egy 3-ast, minden más esetben (feltéve, ha C=3, D=2 feltétel továbbra is fennáll), akkor 2-est. Ezt ugyanazzal a módszerrel oldottam meg, mint fent, tehát általad írt HA képlet hamis ágára fűztem egy másik HA függvényt:

=HA(ÉS($C$9:$C$199=3;$D$9:$D$199=2;$B$9:$B$199>=1000);3;HA($N$9:$N$199=3;"2";""))

Viszont egy új, bosszantó problémával szembesültem, amikor ezeket a képleteket végigmásoltam az automatikus kódolásra kijelölt (C, E) oszlopokban, azzal szembesültem, hogy az E oszlop képletei nem jelenítenek meg semmilyen értéket, ha a C-ben a kódokat a fent leírt képlettel generáltatom . , és egyébként a C oszlopra kitalált feltételes formázás sem működik. :(

Feltehetőleg azzal van a problémája, hogy nem szimplán egy értéket lát, hanem a mögötte álló képletet, de nem értem miért probléma ez az E oszlopba rakott HA függvénynek, ha pl. szinten a C oszlop celláira mutató SZUMHATÖBB képleteket (a munkalap más részein) meg nem zavarja ez.

A kérdésem tehát: mit kellene vajon beállítanom, hogy a feltételes formázásom és az E oszlopba beírt képlet a C oszlopba kiírt értéket figyelje és ne annak a képletét?

Előre is köszönöm minden fáradtságotokat! :R

• adDis

csendes tag

Sziasztok!

A legutóbbi segítségeteken felbuzdulva, vérszemet kaptam, és most tovább szeretnék gyorsítani a kiadásainkat összegző táblázataink elemzésén, ha lehetséges.

Adott tehát egy adatbázis, ahol A oszlopban néhány szavas jellemzés, azaz szöveges "leírás" található egy-egy tételről, B oszlopban pedig a hozzá tartozó összeg. Az "A" oszlopban található tételeket kategorizálni szoktam bizonyos szempontok alapján, mely kódokat tartalmazzák most a példa kedvéért a C,D,E oszlopok (a több oszlopos besorolás a cizelláltabb kimutatást segíti, de nem minden kiadást bontok le ennyire, csak amelyik valamilyen szempontból fontosabb információval bírhat.)

Ezek összeadását személyenként, kategóriánként SZUMHATÖBB függvénnyel megoldottam, és a múltkor a segítségetekkel az A-B oszlopok celláinak feltételes formázását is (hogy a kategória beírásának pillanatában ne csak az összeadás történjen meg, hanem a formázás is.)
    Most azonban magán a kódoláson is nagyon jó lenne gyorsítani. :(

Azt szeretném elérni, hogy
    1) ha "A" oszlop tartalmaz egy bizonyos kifejezést, akkor C-oszlopba írjon ki egy bizonyos kódot
    (Itt egy olyan képlet lenne jó, ami a nem pontos egyezést is tudná vizsgálni, hiszen a cella tartalma - mint írtam fentebb - általában 2-3 szó).
    Az is remek lenne, ha
    2) azt is meg tudnám adni, hogy ha valamely szavakat nem tartalmazza az A oszlop, akkor mit írjon ki az C oszlopba (Értelemszerűen ez az 1)-esben leképletezett cellákon kívül esők kódolására lenne alkalmas).
    Végül sokat gyorsítana a kódoláson, ha azt is le tudnám képletezni, hogy
    3) ha C oszlop tartalmazza mondjuk a ''3"-as értéket ÉS 'D' oszlop a "2"-est, ÉS teljesül egyúttal, hogy "B" több mint 1000, akkor "E" oszlopba írjon "3"-ast.

Előre is köszönöm szépen, ha gondolkodtok rajta!

• adDis

csendes tag

válasz ny.janos #39984 üzenetére

Nagyon szépen köszönöm a tippet, óriásit segítettél! :)

És ha több feltétel teljesülését várnánk el a formázáshoz, hogyan módosulna egyébként a képleted?
    Ha mondjuk A az összegtartomány, B és C a kritériumtartomány, tehát több oszlopos a kategorizáló rendszerünk, akkor az ún. >ÉS< kapcsolatot hogyan raknád be? (Ha azt akarnám tehát elérni mondjuk, hogy akkor formázza az A-ban levő összegtartományt, ha B-ben is 1-es van >ÉS< a C-ben is 1-es?
    (Ez többszintű kategorizálásnál, többszintű legördülő listáknál jól jönne)

Valószínűleg az vihetett el a málnásba amúgy, hogy a HA függvény képletéből kiindulva folyamatosan ; - jellel
    adtam meg mondjuk az 1-gyel jelölt kritériumra vonatkozólag a feltételes formázást.

Amiatt nem válaszoltam amúgy egyből, mert próbálgattam több dolgot aztán a tippednek köszönhetően. Érdekes, hogy akárhogyan tényleg nem működik a képlet: pl. sima kijelöléssel, ahol a kritériumtartományt egérrel jelölöd ki, és nem kézzel pötyögöd be, automatikusan mind az oszlopot, mind a sorokat az excel fixnek veszi (megjelenik a $ jel mindkét paraméter előtt), és úgy nem működik a képlet. Vagy úgy működik, hogy mindkettőt relatívnak veszem, vagy az oszlopot fixnek. Érdekes :)

Aztán próbálgattam, hogy lehet-e olyat, hogy egy adott oszlopra beírom a feltételes formázás képletét,
    majd kitörlöm a kritériumtartományt (teljesen, nem csak elemeit), ezután visszamásolom vágólapról, de úgy nem ment. Vagy már készen beemelem egyben a kritériumoszlopot valahonnan, mert máshol már mondjuk kategorizáltam az adott összegtartományt, ebben az adatbázisomban pedig csak formázni szeretném ( meg összeadni, de az megy), ám, ha jól emlékszem úgy sem ment.

Ám nagyon jó tipp volt így is, ezeket már talán ráérek a jövőben is finomítani! :)

• adDis

csendes tag

Sziasztok!

Adott egy adathalmaz és annak két oszlopa, legyen: A és B, ahol A az összegtartomány. B a kritériumtartomány. Szeretném beállítani, hogy a táblázatom kritériumtartományába beírt érték (kód) határozza meg az összegtartomány ugyanazon sorába beírt értékének háttérszínét (azaz formázását).

Adja magát a dolog, hogy feltételes formázással állítsam be ezt, de valamiért sehogy sem sikerül.
    A HA függvény mintájára szeretnék valami olyasmit elérni tehát, hogy ha adott oszlopban (vagy tartományban) előfordul egy érték (legyen az konkrét szám v. szöveg), akkor az összegtartományként megjelölt oszlop ugyanazon sorában levő cella háttérszíne változzon.

Első hallásra talán fura kérés lehet ez, de nagyon kényelmes lenne, ha a kódokat tartalmazó oszlopomat nem csak arra tudnám használni, hogy a HA függvény segítségével a vizsgált összegmező értékeit a megfelelő kategóriánként összeadjam, hanem ugyanazon lépéssel (a kód beírásával) egyúttal a kijelölést, formázást is megoldanám.

Eddig mindig kijelölgettem először a megfelelő kategóriák szerint kitalált színárnyalattal az összegtartomány értékeit (a szemléltetés, gyors áttekinthetőség miatt), majd egy másik oszlopban melléírtam a kitalált kategória kódjelét, hogy a HA függvénnyel elvégezzem az összeadásokat, de jó lenne ezen is gyorsítani.(Office 2010-re alkalmazható megoldásnak örülnék legjobban, mert az újabb verziókra való áttérésre egyelőre óckodom - de ha elkerülhetetlen, ez is jöhet, mert van gép, amin az újabb megy). :)

Előre is köszönöm, üdv

Új hozzászólás Aktív témák