Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• M40AE

csendes tag

válasz d900t #1201 üzenetére

Először is jó utazást, remélem ha megjöttél, olvasni fogod a válaszom.

1) A kérdés arra irányult, hogy TE hogy gondolod, mi az elvárható minimum? A jogszabályok szigorú teljesítése, avagy törekedés arra, hogy olyat alkossunk, amivel minél elégedettebbek a vevők: legyen stabil, tartós, megbízható, hozza a prospektusban leírt paramétereket és megfelelő (nem csak szakszerű, udvarias is) szervíz/szolgáltatás áljon mögötte. Mástól hallottam már azt a véleményt, hogy minden rendben, ha az eladó vállalja a garanciális javítást, hiszen a vevőt így nem érheti kár. Ez így kicsit olyan lenne, mintha valaki azt mondaná, hogy lopni lehet, ha az ember vállalja utána a büntetést. A vevőnek az is kár, ha nem tudja használni a gépét. Nekem a 2 winchestercsere, kb. 40 munkanapnyi kiesést (igaz ezt nem mind a ti hibátokból, benne volt egy ünnep is), és kb. 10 napnyi plusz munkát okozott (újrainstallálás), számold ki, hogy csak a ti mérnökórátokkal ez mennyibe kerülne! Ezt ki fizeti meg a vevőnek?

2) Ugye ezt te sem gondoltad komolyan. Egyrészt ki lehet próbálni ezeket a termékekek forgalomba hozatal előtt (és a tisztesség ez diktálná), másrészt sokkal inkább az az érdekünk (nekünk fogyasztóknak), hogy megbízható dolgokat kapjunk, mintsem hogy azonnal felkerüljenek a termékek a polcokra. Engem felháborít az a mentalitás, ahogy te megpróbálod magyarázni, hogy mindaz a mi érdekünkben történik, aminek eredményeképpen polcra kerülhet egy ilyen termék. Sajnos elég elterjedt ez a hozzáállás még Magyarországon, hiába, 40 évet nem lehet behozni ennyi idő alatt. Azt írod, ha tényleg annyi probléma lenne a gépel (, vagy tényleg konstrukcióhibás), mint ahogy állítom, már nem forgalmaznátok, mert nem érné meg. Ez így csúsztatás: nem a hibás darabok száma, hanem a reklamációs költségek (és ez ugye nagyban függ a reklamációk számától, illetve a javítás költségétől) számít. Ti arra törekedtek, hogy megmagyarázzátok, hogy ez a melegedés normális jelenség, és a laikus emberek nagy többsége el is hiszi ezt nektek. Ha mégis szervízbe kerül a gép ilyen okból, nemhogy költségetek nem keletkezik, még hasznotok is van a porkifújásból, és a kedves tulajdonos sem valószínű, hogy mégegyszer visszajön ilyen problémával. Az, hogy a winchester 2 év múlva tönkremegy, titeket már nem érint, a vevő meg nem tudja, hogy annak még 10 év múlva is illene működnie. Ráadásul sok embernek ez ez első notija, nincs viszonyítási alapja. Valószínűleg a többség ráadásul csak alapdolgokra használja, bár azt nem is vitatom, erre alkalmas. Egyébként én is a szolgáltató iparban dolgozom, a mi javítórészlegünk Magyarországon állandóan veszteséges, míg Nyugat-Európában ez egy hatalmas üzlet. A lényeg a lényeg, a magyar emberek többsége akkor sem reklamál, ha más át sem venné a terméket, láthatóan annyira pocsék. Vagy nekiáll maga megjavítani, lásd porkifújás. (Egyébként itt a fórumban is van rá példa, hogy valaki maga bütykölte meg a kijelzőt/zsanért, gratulálok neki ezért, de azért ez szerény véleményem szerint nonszensz.)

3) Erről beszélek, engem ez elszomorít!

A többihez:

Elnézést, nem tudtam, hogy ott főleg Clevókat javítanak. (Más kérdés, hogy a sor látványa ijesztő.) Hogy valakik 6-ot vittek be egyszerre? Remélem, burkoltan nem arra céloztál, hogy nem mondok igazat? (Mint a beszélgetésükből kiderült, egy cég beszerzői - nem részletezném, miket mondtak egyébként.) Hogy szervizekben feltétlenül elégedlen emberekkel kelljen találkozni?! Ha ilyen a hozzáállás, azt hiszem, ez érthető. Mindemellett mondanék neked ellenpéldát: nálunk a szervíztechnikus kollégáknak a munkalapjukon van egy olyan rubrika, hogy a kuncsaft elégedett-e vagy sem a javítással, és csak akkor kapnak a munka után províziót, ha az ügyfél az igent jelölte be és aláírta a munkalapot. Mégis kb. 80%-os elégedettségi mutatót produkálnak a kollégák átlagban. Nade messze mentünk az eredeti problémától, inkább visszakanyarodnék.

Összefoglalva szerintem köztünk az a véleménykülönbség, hogy míg szerinted az ilyen mértékű melegedés normális jelenség (és mint ilyennel, együtt kell élni vele), szerintem viszont konstrukciós hiba (a használhtóságbeli proglémákat nem sorolnám újra, de azért az téged is el kellene, hogy gondolkoztasson, hogy 4 gyufásdoboz miért javít jelentősen a hűtésen) és rendeltetésszerű használatra csak erős korlátozásokkal alkalmas. Ha magánemberként költöttem volna ennyi pénz erre a gépre, már biztos, hogy a fogyasztóvédelemhez fordultam volna. Azt hiszem, a jövőben sem fog közeledni az álláspontunk, így ezt a vitát parttalannak látom. Részemről levonom a következtetést: Clevot a jövőben csak fenntartásokkal veszek (tesztek olvasása, megbízható ember ajánlása). És hát forgalmazó esetében is egy kicsit tovább keresgélek. (Gyarló lélekként jobban szeretem azokat a cégeket, ahol mindig az ügyfélnek van igaza.)

Ajánlatod egyébként értékelem (bár valószínűleg nem fogok élni vele, már így is túl sok időt vett el az életemből ez a laptop), csak nem értem! Azt írod: ''Amennyiben az általad elvárt specifikációnak megfelelő M400A/AE modellt szeretnél látni, keress privátban és összehozzuk a találkozót''. Szerinted van ilyen? Akkor miért nem ezt áruljátok? Eddig nem azt mondtátok, hogy normális ez a melegedés (igaz máskor meg azt, hogy nem, de nem is hitted, hogy ez ennyire melegszik)? Sajnálom egyébként, hogy a tényszerű dolgokról (hőfok, élettartam) nem beszéltél.

Új hozzászólás Aktív témák