Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Amazon Fire TV stick/box
- SSD kibeszélő
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mathiask
senior tag
válasz btraven #9694 üzenetére
Jó, mert ilyen nem történt. Ha mégis így érzed, akkor mond az ilyesfajta kutatásokat végzőknek. Amire úgy is az lesz a válasz, hogy ők az emberi érzékelést kutatják, legyen az bármilyen is. Pechünkre ilyen, szerintem is egyszerűbb lenne ha nem ilyen lenne, de úgy tűnik ilyen, ez van. Ha zavar, akkor gondolhatod, hogy te más vagy és rád nem hat semmilyen külső hatás. Én jobb szeretem tudni azt hogy működünk(hogy működik a világ), mintsem homokba dugjam a fejem.
-
AMDFan
addikt
A digitális átvitel minősége nagyon fontos, és egyáltalán nem értelmezhetetlen. Gondolj csak egy műholdvevőre (DVB-S), vagy egy földi digitális vevőre (DVB-T). Ha határértéken mozog az átvitel, akkor elkezdhet akadozni, kockásodni a kép. Ez ugye egyirányú kommunikáció, ahol nagyon kijön az átvitel minősége. Egy CD játszó vagy USB DAC, modellezés szintjén csak annyiban különbözik egy műhold + műholdvevő párostól, hogy közelebb van egymáshoz az adó és a vevő, emiatt lényegesen megbízhatóbb az átvitel. Félelmetes belegondolni abba, hogy több tízezer km távolságból egy műholdon keresztül HD felbontású 5-6 megabites streamet kapunk, és az is hibátlanul megérkezik. Hát még az 1 méteres dróton keresztül
-
Vanos
aktív tag
Szar mobilos felvétel, de a hang jellegét visszaadja:
https://www.youtube.com/watch?v=4-PVyj8nWpk(A legalsó meg a legfelső frekiket kár keresni, mobil mikrofonja ennyit tud).
A szoba akusztikája nem a legjobb. 7x és 3x Hz-nél is szép nagy hegyek völgyek vannak. UMIK-1 mikrofonnak még megmértem a Chorus hangját csere előtt. Az újnál bejáratás után valószínűleg bele fogok nyúlni a legalsó frekikbe, hogy ezeket mérsékeljem (100Hz alatt).
HTPC front (GA-MA780G-UD3H, 4G RAM, 2T 2,5-ös HDD, Pioneer 212 DVD-RW, Silverstone LC16B-MR ház), Pi4+Volumio; E-mu 1212m, Topping D50,SMSL VMV D1SE, VMV D2R DAC-ok; Rotel RA-985Bx, Kinki Studio EX M1+ erősítők; Focal Chorus 716S és Electra 1038 BE hangfalak; *****SMSL M6 - Sennheiser HD600 füles
-
Mathiask
senior tag
válasz btraven #9686 üzenetére
Várható volt, hogy lesznek olyan hozzászólások, melyek olyan dolgokat látatnak bele, amik egyáltalán nincsenek benne. De még így is meglepett hogy sikerült ilyen távol kerülni a leírtaktól.
Ezek a forrásanyagok és a hasonló kutatások legtöbbször arra alapulnak, hogy azonos(!) termékeket hogy érzékeljük különbözőnek(!), ha azt véljük, hogy az egyiknek más az ára. Nem fordítva, hogy különböző termékeket, hogy érzékelünk azonosnak.
Illetve a világ nem fekete, vagy fehér, tehát eleve ha olvasunk ilyesmi dolgokról, akkor nem azt kell belelátni, hogy na tessék a 101$ -os cuccot mindig jobbnak fogjuk hallani, mint a 100$-ost, bárhogy is szólnak. Nem. Ez egy, azaz egy dolog, ami hat az érzékelésünkre valamilyen(!) mértékben. Lehet kis mértékben, lehet nagyobb mértékben. Ezenkívül feltételezem hogy ez egyénenként változik. (a lényeg, hogy kimutatható) És emellett még sok más is hat/hathat ránk, amik a tapasztalatainkat valamilyen irányban, valamilyen mértékben befolyásolják/befolyásolhatják.
Én azért linkelek be ilyesmiket, mert úgy látom a többség nem tud róla, vagy nem fogadja el, hogy amit érzékel, tapasztal az sok összetevős történet, mint ahogy mások tapasztalatai is azok. Így mindig vita és sértettség alakul ki, mert "az úgy van, ahogy én(!) mondom, a másik meg süket". Én csak azt szeretném, hogy többet tudjunk magunkról és az érzékelésünkről, ezzel csökkentve a feloldhatatlan vitákat. -
Vanos
aktív tag
A Chorus 716S magasaival valóban voltak gondjaim az elején.
De ami lejjebb vitte a hangképet és teljesen megszüntette a zavaró magasakat az a Topping D50 volt. Ismétlem: bármeddig hallgatható hangja volt a rendszernek "normális" zenén (PCM filter Mode1-en (alapbeállítás)). A Nightwisht mondjuk nem erőltettem rajta, de olyan hangfalat még nem hallottam, amin az sokáig hallgatható lett volna. Ezekre a zenékre marad a füles.
Az új hangfal is Focal, de ez már Beryllium magassugárzóval szerelt. Bejáratós, sokféle zenével járattam egész nap. Idáig még nem volt olyan momentum, ahol a magas zavaró lett volna.
Ez a Rotel kb. 24 éves, de akkor ez volt a gyártó csúcs integrálja. Azóta sokat fejlődött a technika, mai szinten valszeg nem egy nagy durranás. Egy Naim Nait XS 3 vagy egy Yamaha A-S2200 biztosan jobban szólna.
Szóval egy Rotel - Focal között is meglehet az összhang. Nem a név számít.HTPC front (GA-MA780G-UD3H, 4G RAM, 2T 2,5-ös HDD, Pioneer 212 DVD-RW, Silverstone LC16B-MR ház), Pi4+Volumio; E-mu 1212m, Topping D50,SMSL VMV D1SE, VMV D2R DAC-ok; Rotel RA-985Bx, Kinki Studio EX M1+ erősítők; Focal Chorus 716S és Electra 1038 BE hangfalak; *****SMSL M6 - Sennheiser HD600 füles
-
btraven
őstag
válasz Mathiask #9684 üzenetére
Ezt úgy érted hogy egy okostelefon beépített hangszóróval a legjobb minőség? Minden ami ezen felül van (drágább) azt csak beképzeljük hogy jobb?
Vagy azt képzeli be hogy a félmilliós okostelefon beépített hangszórója szól jobban mint egy 100$ DAC+100$ erősítő+200$ fejes = 120ezer? -
Mathiask
senior tag
Belefutottam egy cikkbe: A drágább jobb is
Nem is igazán ez a cikk a lényeg, inkább azok a források, amikre ez is épül.(mert aztán ezen cikk kicsit lekanyarodik a források által kijelölt útról, ne is ebbe kössünk most bele)
A lényeg hogy több egymástól független, különböző területeken lezajlott kutatás is azt állapította meg, hogy a vélt ár és az érzékelt minőség között van összefüggés. (amit drágábbnak gondolunk azt jobbnak is érezzük)
Persze itt épp most ételről, borról, meg gyógyszerhatékonyságról van épp szó( valószínűleg sok egyéb területeket érintő kutatás is lezajlott, hasonló eredménnyel.). Nem gondolnám, hogy a hallás más lenne. Annál is inkább mert már volt olyan teszt is, ahol azt mutatták ki, hogy mondjuk az erősítő színe, hogy befolyásolja az érzékelt hangosságot.
Na mindegy, csak azért linkeltem, mert időnként a hifi topikokban is felmerül érvként, hogy "de hát az drágább, biztos hogy jobb is". Ami persze lehet igaz, sőt valószínűleg sokszor igaz. Én csak azt mondom jó ha tudunk róla, hogy bizony az ár is befolyással van arra mit érzékelünk. És ez az "ár téma" egy dolog most, mert hát valószínűleg millió más is befolyásolja azt, hogy milyennek érzékeljük a dolgokat. Ki tudja mi minden hat még ránk... -
Vanos
aktív tag
válasz #07400704 #9681 üzenetére
Ezt a videót a hétvégén néztem, itt szerepel:
https://www.youtube.com/watch?v=hW8-ijjT0tg&t=8183s
Ebben a tesztkörnyezetben nálam nincs az első 3-ban.HTPC front (GA-MA780G-UD3H, 4G RAM, 2T 2,5-ös HDD, Pioneer 212 DVD-RW, Silverstone LC16B-MR ház), Pi4+Volumio; E-mu 1212m, Topping D50,SMSL VMV D1SE, VMV D2R DAC-ok; Rotel RA-985Bx, Kinki Studio EX M1+ erősítők; Focal Chorus 716S és Electra 1038 BE hangfalak; *****SMSL M6 - Sennheiser HD600 füles
-
törölt tag
Gyerekek!
PrimaLuna csövesekkel van valakinek tapasztalata?
Röviden, vagy akár hosszan, tudná valaki jellemezni a hangképet, úgy általánosságban? -
Vanos
aktív tag
Köszi a hozzászólásokat.
Lineáris tápegységtől nem vár csodát az ember, csak egy "tisztább" tápot a DAC-nak. A tisztább betáp meg elvileg tisztább kimenő analóg jelet kellene hogy jelentsen a DAC-nál.Ez a logika ennél a Weilang Audio-s 15VA-es tápnál megbukott. Reggel óta járatom a rendszert, fél órája végérvényesen kivettem ezt a tápot rendszerből. Erőtlen, vékony lesz tőle a hang. Telefontöltő lesz belőle...vagy nehezék.
Topping D50:
Túl sok DAC nem fordult meg a kezeim között, de a Rotel erősítővel és a Focal hangfallal megvolt/megvan a szinergia. Nekem nagyon bejött.
Ki kell próbálni, aztán nyilatkozni róla.HTPC front (GA-MA780G-UD3H, 4G RAM, 2T 2,5-ös HDD, Pioneer 212 DVD-RW, Silverstone LC16B-MR ház), Pi4+Volumio; E-mu 1212m, Topping D50,SMSL VMV D1SE, VMV D2R DAC-ok; Rotel RA-985Bx, Kinki Studio EX M1+ erősítők; Focal Chorus 716S és Electra 1038 BE hangfalak; *****SMSL M6 - Sennheiser HD600 füles
-
btraven
őstag
Sajnos elterjednek tévhitek amiket mindenki vakon elhisz.
Egy szerzetesnek volt egy macskája. Ez a macska mindig zavarta a szerzetest meditáció közben. Ezért a szerzetes mindig kikötötte a macskát egy fához a meditáció ideje alatt.
Aztán az öreg szerzetes meghalt, de a macskát utána is kikötötték.
Sőt amikor a macska meghalt akkor szereztek egy új macskát hogy legyen mit kikötni a fához.
Azóta alaptörvény hogy egy macska legyen kikötve meditáció alatt. -
törölt tag
Azzal még nem váltjuk meg a világot, hogy lineáris tápegységet használunk, ezek között is nagy szórás van minőségben, sőt kapcsolóüzeműből is van egészen komoly minőséget felmutató példány (lásd pl. Parasound P6).
A "kevesebb mély" nem feltétlenül rossz irány. A minőség elég ritkán mutatkozik meg mennyiségi paraméterként, de persze a hiányérzet sem lényegtelen. Nem tudom, mit lehet várni ezektől a nagyon olcsó ázsiai DAC-októl, amikre most sokan rárepültek.
Ha az új tápegység teljesítménye kevés a készüléknek, akkor erősen melegszik, ezt ki tudod deríteni. Ha eddig elment USB portról, akkor elégnek kell lennie. De nem a tápegység dönti el, mekkora energiát vesz fel a fogyasztó, maximum limitálja azt.
[ Szerkesztve ]
-
csocsoszán
őstag
Az nem baj ha nagyobb a tápból kiadható teljesítmény.
De az viszont nagyon fontos, hogy milyen kondik vannak a tápodban. Nem a mikró nagyságára gondoltam, hanem az audió minőségére.
Azért mert mérve kis zajú az jó, de a kondik, ellenállások hangját is hallod. Én beraknék ugyanolyan mikrószámú de audió kondikat.
Bejáratás: fontos, mert ugye elektrolízises folyamatok indulnak. De ha valami alapból nem tetszik.... Változni fog kb 20%-ot. Az szar is marad.
Erről sokat lehetne beszélni! (Kábelek.....)Eladó Sennheiser Hd800 és egy B&W füles!
-
törölt tag
Hogy normális jelenség ez egy régebbi sabre-nál? Olvasataim alapján azt gondolom, igen. 15V nem hinném, hogy kevés lenne, ha eddig usb-ről tápoltad.
Van itt egy dac topik is a fórumon, ott konkrét választ is kaphatsz, biztos sokaknak van, volt ilyen D/A-ja és páran ki is próbálták azt lineárissal is. Biztos előrébb jutsz ott ezzel a kérdéssel, mint itt.
#9674 Kellet ez neked? Nekem az előző dobozba egyszer beleesett a magas, az istenért nem akart kijönni, napokig szívatott, már úgy voltam vele, vagy feladom Topminak dobozostól, vagy fogom a baltát és széjjeverem, de ripityára, még inkább atomjaira. Aztán szomszédom erős gyerek kirázta
[ Szerkesztve ]
-
Vanos
aktív tag
Lineáris tápegységgel kapcsolatban lenne kérdésem.
Van egy Topping D50 DAC-om. HTPC-m USB csatijáról kapta a tápot ~2 évig. Úgy voltam vele, hogy kicsit fejlesztek a rendszeren, rendeltem hozzá egy 15VA-es lineáris tápegységet. (A DAC-nak elvileg 5VA is elég lenne).
Szóval a lináris tápegységgel megtáplálva a DAC-ot azt tapasztaltam, hogy pontosabbak a hangok, "több a levegő" a hangzásban - ahogy várható is volt. Ugyanakkor lényegesen kevesebb lett a mély, és a rendszerem hangja pedig átbillent a harsány kategóriába. Egy óra zenehallgatás után elfáradt a fülem. A lineáris tápegységet kivettem a láncból, visszaálltam a régi HTPC-s táplálásra - így bármeddig hallgatható.Kedden vettem egy új hangfalat, kétszer akkora mint a régi Chorus 716S-em. A hangfal vadi új, még bejáratós, a mai menettel idáig 3 órát ment. Egyelőre tologatom, a DAC filtereit kapcsolgatom (ismerkedünk). Ismét bekötöttem a DAC-nak a lineáris tápegységet. A hangzás egyértelműen precízebb, jobb, de összességében ismét azt tapasztalom, hogy kevesebb a mély. Igaz ami mély hang van az feszesebb, pontosabb, de valahogy kisebb energiával érkezik. Nincs az a mellbevágó hatás mint a lineáris tápegység nélkül.
Szerintetek ez normális jelenség? Létezik, hogy kevés a 15VA a DAC-nak? Én úgy gondolom, hogy egy alacsony frekis analóg jel előállítása nem igényel több energiát, mint egy magas frekisé.
Szóval nem értem, miért kevesebb a mélyem.
Erősítőm 2x100W-ot tud 8 Ohmon. A Chorust röhögve kiszolgálta, de az újhoz is bőven elegendő.HTPC front (GA-MA780G-UD3H, 4G RAM, 2T 2,5-ös HDD, Pioneer 212 DVD-RW, Silverstone LC16B-MR ház), Pi4+Volumio; E-mu 1212m, Topping D50,SMSL VMV D1SE, VMV D2R DAC-ok; Rotel RA-985Bx, Kinki Studio EX M1+ erősítők; Focal Chorus 716S és Electra 1038 BE hangfalak; *****SMSL M6 - Sennheiser HD600 füles
-
Dorian
félisten
A szerelés-témához:
Nálam meg baromi jól sikerült az új kerámiagolyós alátétekkel a CD lejátszó rezgéscsillapítása
Letekertem a régi lábakat, persze belül az addig azokat tartó anyák meg az alátétek leestek, elkezdtek zörögni. Egy darabig döntögetem, rázogattam, hogy kiessenek aztán megnéztem jobban: úgy lehet csak kiszedni, ha szó szerint darabokra szedném az egész CD lejátszót. Na most rólam azt kell tudni, hogy utoljára 10 évesen szedtem szét valamit (az új walkman-em), az azóta is darabokban lenne, ha ki nem dobtam volna
Most kereshetek valakit aki képes úgy szétszedni-összerakni, hogy nem szakad el benne semmi kábel meg nem törik le valami műanyagdarab ...[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
törölt tag
válasz #01758976 #9669 üzenetére
Az ezüsttel ment heteken keresztül, meg migabi is használta. (A 68, ha balgaság, mert korán volt, akkor bocsánatkéréses, majd átolvasom, hogy mivan)
Ozzy: be lesz forraszanyaggal futtatva a teljesen friss drót, dugót nem teszek rá, a forraszanyag így is megvédi, a banándugó csak felesleges akadály 🙂[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz #10726912 #9663 üzenetére
A hangszóró vezeték be van oxidálódva,
Többek között ezért érdemes ( a minőségi kategórián lehet vitatkozni) egy banándugóval ( + zsugorfólia ) lezárni a kérdést. Utána el lehet felejteni az oxidációt. Az AN L kábelem 20 év alatt egyszer szedtem szét, mivel a régebbi hangdobozom csatlakozói miatt az egyik ér megtört, egyébként azt sem kellett volna.
-
-
törölt tag
A pc és a cédé is jelfeldolgoz és továbbít is egyben, tehát átvitel is történik, ez a kijelentésed értelmezhetetlen. A tárolóról átvitel történik (stream esetén vagy hdd, cd lemez, stb a dacon is túl, aminek a túloldalán az analog hang túr). A cédé és a pc, azaz a digitális lejátszás végeredménye analog, pont úgy, mint a teljesen analog lánc esetén, ahol a lemezjátszó önmagában értett hangminősége pont annyira értelmezhetetlen, mint pc és cédé esetében, de a cd és pc és társai esetében is pont úgy befolyásolható a lejászás hangminősége a hangdobozokat nézve, ahogy lp esetén is, tehát ez méginkább értelmezhetetlen megfogalmazás. A digitális és az analog ugyanúgy elektronikus jelfeldolgozás, bármennyire szeretnéd azt sugalni, hogy nem, s ugyanúgy befolyásolható a hangminőség, amit ugyanott, a hangban tudsz leellenőrizni teljesen analog lánc esetén és digit-analog lánc esetén is.
[ Szerkesztve ]
-
-
AMDFan
addikt
válasz #92251648 #9661 üzenetére
"A jitter egy (szerintem túlságosan is) gyakran emlegetett jellemző a sok közül és olyanok is dobálóznak vele, akik értelmezni sem tudják, azaz egy tipikus hiedelem."
Egyetértek. Engem főleg az zavar, hogy összemossák a digitális domainben jelen lévő jittert, és az analóg oldalon fellépőt. A kettő között óriási a különbség. Azt kellene sokaknak első körben megérteni, hogy a számítógépes lejátszás bármennyire is annak tűnik, nem valós idejű. Amikor mi éppen halljuk felcsendülni a hangszóróból a kedvenc zenénket, akkor a DAC már a következő párszáz hangmintát megkapta a PC-től és egy bufferben tárolja azt. Egy DAC nem valós időben játszik le nekünk digitális adatfolyamot, hanem kvázi lemásolja. Ilyen formán a másolat, ha hibátlan, az nem tartalmaz semmilyen információt az átvitel minőségével kapcsolatban (pl jitter). De belátom, ehhez lehet, hogy mélyebb digitális technikai ismeretek kellenének. -
törölt tag
Meglett az össze hasonlítás eredménye. Kondo ksl2 küzdött a Wireworld Micro ezüst ellen (amit nyerskábelként fapaci árult, ha jól tudom).
A Nuprime dac és a Magnum előfok között volt cserélve, az elő-végfok között a Kondo van direktbe kötve.
Kondoval kezdtem, pár óra után ment az ezüst. Az ezüst kb 1 percig ment, s ment vissza a kondo.
Nyugodtabb, tisztább a Kondo, térérzetben sincs hiány az ezüsthöz képest. Az ezüst a Kondohoz képest vékonyabb hang mély terén, nincs annyi dinamika, a magas pedig több és szúróssá válik kis mértékben a Kondohoz viszonyítva. Önmagában nézve az ezüst remek darab, de meglepőmód a régi sodrott réz jobb a kifinomult referencia ezüstnél, ami ráadásul amcsi is...szóval teljes borítás az elméletben.
Talán azzal lehet árnyalni a képet, hogy itt, ebben a rendszerben jobb a réz az ezüstnél, s talán azért van így, mert az usb átjátszó Chord ezüstje. Nem tudom. Egyszer remélem az usb kábelt is kicserélhetem jó minőségű rézre próba erejéig, talán jobb lenne oda is réz..passz. majd egyszer.
Az erősítő meggyógyult, ugyanaz volt a baj, ami már egyszer volt, a szerelés miatt ugyanott elengedtek a forrasztások, most áthidalta a problémás szakaszt rézdróttal, elvileg így tartósabb lesz a javítás.
Ha már ott voltam a TMP audio fészkében, Tompi megmutatott nekem egy falapra szerelt SE kapcsolású erősítőt, amin egy évig dolgozott szabadidejében.
Ami különleges, hogy NINCS cső...de csöves kapcsolás.
Nem igazán részletes hang, de nagyon természetesnek ható és nagyon dinamikus volt a Spendorjaival Sajnos sok idő nem volt hifizni, sietnem kellett, de vigyorogtunk..jó volt.
A rendszert járatom, 4 hónapja nem volt bekapcsolva. A hangszóró vezeték be van oxidálódva, az ellen is teszek a napokban, s van még más terv is, de azokról később.
Mai hallgatódzás eredménye: hallani a nemhasználás és az oxidáció hatását, nincs meg a tér régi formája, s márványos az opamp hangja (első bejáratás kb 200 óra volt, most gondolom hamarabb magához fog térni), de két óra után már javult oly mértékben a rendszer hangja, hogy Bodor lemezei között turkálva szájtátás volt ( érdekesmód nem dsd hanem egy közepes flac miatt), 3-4 óra után meg már a Tidal is elkezdett zenélni. S ami érdekes, hogy jobb, közvetlenebb a hang, mint ami a Kondo direktbe kötése előtt volt valaha is.
A tápkábelek villádugói vissza lettek kötve, várom kammerert hifizésre és fázisforgatásvizsgálatra, aztán azok is kikerülnek a rendszerből...valamikor.
Pár nap járatás után meg fogom vizsgálni újra a Kondo és a Wireworld közötti különbséget, aztán eldöntöm végleg, hogy mi legyen maradó darab.
Röviden ennyi..a másodrendszerről majd később, ha véglegesítem.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Mathiask #9660 üzenetére
Mérnök vagyok, az iskolában logikus gondolkodást tanultam, de ezt a HiFi-re ráhúzni szerintem majdnem lehetetlen próbálkozás. Az meg kimondottan bosszantó, hogy a hifisták között zajló beszélgetések többségét a hallott különbségekhez keresett műszaki magyarázatok töltik ki, amik jellemzően alacsony színvonalúak.
USB DAC és kártya... Egy alaplapi megoldáshoz képest egy Paul Pang v2 kártya határozottan hallható előrelépést hoz, egy v4 meg még egyszer akkorát. 6 év alatt egy vevőm volt, aki ezt nem igazolta vissza, másik kétszáz meg igen, tehát talán kijelenthető, hogy a helyzet egyértelmű. De ha kínoznának, akkor sem tudnám megmondani, miért van ez a különbség és milyen mérhető paraméterben érhető tetten. Szerencsére már leszoktam arról, hogy mindent meg akarjak magyarázni.
A jitter egy (szerintem túlságosan is) gyakran emlegetett jellemző a sok közül és olyanok is dobálóznak vele, akik értelmezni sem tudják, azaz egy tipikus hiedelem. Persze valamennyire mérhető ez a paraméter, páran publikálnak is értékeket, amikkel nehéz mit kezdeni.
Bizonyítani nem tudom, ezért csak halkan írom, hogy a "fejlesztők" többsége sem képletek, számítások alapján halad, hanem egyszerűen csak próbálgat valahonnan kapott tippeket, jól megideologizálja a lépést, aztán vagy bejön, vagy nem. Akik érdemben húzzák magukkal a szakmát, azok jellemzően csendben ténykednek és nagyon sok pénzt kérnek. Lásd pl. Nagra, Mytek!
-
Mathiask
senior tag
válasz #92251648 #9659 üzenetére
Hát ööö, az a mondat a "miért tapasztalom ezt?" válaszának keresésére vonatkozott.
De igen, egyetértek veled, ha tapasztalásokról van szó.Mert ez teljesen rendben lévő kinyilatkozás: "az USB DAC-om jobban szól egy spéci USB kártyáról".
Itt meg példának okáért általános érvényű magyarázatról van szó, nem magáról a tapasztalatról: "aszinkron üzemmódú USB DAC ... ami elvben ugye érzéketlenné teszi a produkciót a forrás időzítési hibáitól (a gyakorlatban mégsem)".
Előbbit persze kipróbáljuk, aztán döntünk, tiszta sor. Utóbbi valóságtartalmát én nem tudom megítélni, mert ahhoz kéne tudnom jittert mérni, hogy valóban nem lesz független úgy általában a forrás időzítési hibáitól az elvben async átvitel és hogy valóban emiatt tapasztalható-e a különbség.De már nyilván túlragozom ezt a témát, főleg jelentőségéhez mérten.
-
-
Mathiask
senior tag
"és kíváncsi vagyok rá, hogy mi az, miért."
Én is. Az a baj, hogy a mai világban már nagyon nehéz ezt kideríteni szinte bármivel kapcsolatban egy átlagembernek. Annyira mély szaktudást és erőforrást igényelne, hogy évekig kéne napi szinten foglalkozni egy-egy ilyen kérdéssel. Ennek hiányában pedig csak ingatag elméleteket tudunk gyártani, amiket itt szaktudás nélkül megvitatunk(nagyrészt veszekedésbe torkollva). De hát ez is része a hobbinak.
Még annyit lehet tenni, hogy szakcikkekből, tesztekből, mérésekből, tájékozódunk.A konkrét elméletre miszerint a forrás jittere mindenképp átmegy, akkor is ha "elméletileg" úgy van megvalósítva, hogy nem kéne, én még nem láttam egyetlen megerősítést(cikk, mérés) se. (a jittert azért lehetséges mérni) (szóval ha valaki tud ilyesmire linket én szívesen elolvasnám) Arra igen, hogy léteznek olyan eszközök amik "elméletileg" úgy vannak megcsinálva, hogy kiszűrjék a forrás jitterét és ezt meg is teszik az ellenőrző mérések szerint is.
-
Dißnäëß
nagyúr
Inkább onnan próbáltam közelíteni, hogy végtelenségig kifinomultnak látszó jittermentesítésbe öljek plussz pénzt, vagy inkább máshova tegyem ezt a pénzt első körben.
Szvsz az alacsony jitteres DAC-ok minősége között sem a jitter miatt van eltérés (hogy az jól implementált-e vagy sem, hiszen megmérjük és látjuk azonnal, és mind lehet jó), hanem maga a DAC elektronika és ami a DAC chipek köré építve van.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dorian
félisten
válasz Dißnäëß #9654 üzenetére
Igen, de más jellegű torzításokat okoz a kettő, így nem nyomja el a nagyobb akusztikai torzítás. Magas jitter pedig az akusztikainál zavaróbb jellegű. Mondjuk sokan esnek át itt is a túloldalra, hogy végtelen pénzeket költenek végtelenül kicsi jitter érdekében
-
törölt tag
válasz funkmester #9652 üzenetére
Jó biznisz volt 8-10 évvel ezelőtt, idehaza is sokan bevásároltak belőle, aztán mint minden divathullám, gyorsan elvonult.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz #92251648 #9651 üzenetére
Inkább foglalkoznék az óra(jel) pontosságával DSD esetén, mint a jitterrel PCM-nél (vagy bárminél), bár természetesen összefügg. De még egy vacak, magas jitteres implementáció is eltörpül a szobához és hangszórókhoz képest.
Néha annyira szôrszálhasogatunk, miközben........
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
fehér_ember
addikt
válasz funkmester #9652 üzenetére
Szerintem elbánna velük
Drága építőanyag -
funkmester
aktív tag
[link] mi a velemenyetek a shakti kőről?
-
törölt tag
válasz Mathiask #9643 üzenetére
"...az USB-nél az async átvitelnek köszönhetően DAC oldalon meg tudták szüntetni a jittert..."
Blablabla. Lehet ilyen kijelentésekkel dobálózni, de az bizonyos, hogy a végső produkció minősége nem azon múlik, hogy USB vagy S/PDIF összeköttetés van a készülékek között. Az elmúlt években szinte kizárólag aszinkron üzemmódú USB DAC-okat lehetett kapni, ami elvben ugye érzéketlenné teszi a produkciót a forrás időzítési hibáitól (a gyakorlatban mégsem). Ennek ellenére ahány DAC, annyi hangzás, tehát nem a lényeggel foglalkoztunk.
-
Dorian
félisten
válasz Mathiask #9649 üzenetére
Viszonylag modern DAC, szóval biztosan async az USB bemenete.
Ugyanaz a lineáris tápegység adja az áramot az alaplapnak, és így az azon lévő USB portnak, mint a külön USB kártyának, tehát ez sem különbség.
A DAC USB és koax bemenete is elektromosan leválasztott, így elvben zaj sem jöhet át.
Én nem bánom ha nem a jitter a különbség, de az bizonyos, hogy van különbség, és kíváncsi vagyok rá, hogy mi az, miért.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Mathiask
senior tag
De miért vagy benne biztos, hogy az érzékelt különbséget csak és kizárólag forrás jittere okozza?
Amúgy megtörténhet(az általad idézett mondat az Ayre-ról szól, a videójuk alapján), nem tudom mik a konkrét készülékek, de millió dolog is lehet, kezdve azzal, hogy valóban async-e az az USB bemenet, vagy hogy honnan kapja a tápot(vannak dac-ok, melyeknek ugyan van tápcsatlakozójuk és kell is a DAC résznek, de az USB interface mégis a forrástól veszi az áramot), vagy hogy nem lehet-e, hogy a különbség mondjuk abból fakad, hogy az "órázott USB" amúgy kevesebb zajt küld ki, stb. És akkor egy nálam szakavatottabb ember lehet még másik kismillió okot fel tud sorolni, ami okozhatja ezt. És akkor ezek csak a technikai magyarázatok. És akkor ez egy készülék, egy fajta megvalósítással. Amiből nem vonhatjuk le azt az általános következtetést, hogy úgy általában, vagy akár minden készüléknél biztos, hogy átmegy a jitter a forrásból a DAC kimenetére és ez is felelős a tapasztalt különbségért.Én is csak annyit mondtam, hogy az ipar szerintem képes olyan DAC-ot csinálni, ami minden bemenetén érzéketlen a jitterre. Nem minden DAC ilyen, de lehetne. És akkor még kérdés, hogy csak a jitter számít-e.
-
AMDFan
addikt
"márpedig megtörténik"
És ha valaki az ellenkezőjét állítja? Kinek van igaza?
A jittert megszűntetni nem lehet. Az van és kész. Azonban a jitter hatása digitális domainben eliminálható és ezt meg is teszik. Éppen ez a lényege a digitális átvitelnek, a mintavételezésnek. A jitternek kizárólag akkor lehet szerepe a hangminőségre amikor a D/A konverzió megtörténik, hiszen akkor a mintavételi pontok elcsúszása az eredetitől különböző amplitúdókat eredményezhet adott pontban. Emellett igen, bkercso is mindig mondja, hogy a digitális domainben keletkező jitter egy mérhető zajt ad a hangképhez, de ez annyira elképesztően alacsony (-120dB alatti), hogy ennek technikailag zéró hatása van a hangminőségre.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz Mathiask #9643 üzenetére
"Hiszen az USB-nél az async átvitelnek köszönhetően DAC oldalon meg tudták szüntetni a jittert.(Illetve a jitter a saját órájukból fakad, nem a forrástól)"
Értem én, hogy ez az elmélet. De ha ez így van, akkor az nem történhetne meg - márpedig megtörténik - hogy ha a számítógépbe egy órázott USB kártyát teszek, akkor egyértelműen és sokkal jobb lesz a hangminőség. Mégsem csak a DAC órája ami számít.
-
Mathiask
senior tag
"A Naim egyébként előbb megcsinálta"
Tudom. Pár napja írtam is. Meg van még jó pár gyártó.
"itt is kb. ugyanolyan mértékben redukálható a forrásjel jittere ..."
Lehet. Nem tudom, nem hallottam az Ayre-t. Én csak azt látom hogy van több típusú, több fajta elven működő megoldás erre. Meglepne, ha egy kalap alá lehetne venni őket. Az így elsőre túl nagy általánosításnak tűnne. Sőt lehet, hogy nem is csak elvenként kéne egy kalap alá sorolni őket, hanem adott megvalósításonként. Biztos meg lehet rosszul is csinálni egy jó ötletet.
Mindenesetre ami mérést láttam ez ügyben, ott a bemeneten volt jitter, a kimeneten nem.
Persze ettől még lehet, hogy a "szar" forrás szarul szól. Hallottam már én is "szar" forrást szarul szólni. Hogyne. De nem tudom, hogy a fogadó oldalon az ugyanolyan mértékben redukálható forrásjel jittere miatt, vagy valami egészen más miatt. Szerintem mérés nélkül nehéz is ezt megmondani. -
bta1
őstag
-
bta1
őstag
-
Mathiask
senior tag
Megnéztem az Ayre cég Async SPDIF-es videóját. Ahol arról beszéltek, hogy pár éve azért használtak kizárólag USB bemenetet a QB-9-es Dac-on, mert akkoriban úgy gondolták az SPDIF standard nem olyan jó, mint az akkori USB. Hiszen az USB-nél az async átvitelnek köszönhetően DAC oldalon meg tudták szüntetni a jittert.(Illetve a jitter a saját órájukból fakad, nem a forrástól) Az újabb DAC-jaikban már az SPDIF is async, mert egy memória bufferbe töltik az adatot és a forrástól független időzítéssel olvassák ki. Persze ez visz késleltetést a rendszerbe, így állítható, hogy melyik bemenet működjön így async módon.
Csak azért írtam le érdekességképp, mert szóba szokott itt kerülni hogy az USB nem audiora való, illetve egyre több DAC képes az SPDIF jelet is "jitter függetleníteni" a forrástól.
-
Dißnäëß
nagyúr
Jó estét !
Kácsában jártas valaki ? Ha ilyenre volna szükségem, pirosat kapok, vagy feketét ? Vagy mindkét színű gyűrűket megkapom minden egyes aljzathoz ? [link]
-
btraven
őstag
[The Analog Session]
Akkor ebben nincs semmi digitális?Nagyon jó, csak arra kell vigyázni nehogy összetévesszük őket 2 internetszerelővel.
-
törölt tag
Nos, nagyjából megvagyok a másodrendszer tuningjával.
Mindkét doboz CAT6 kábellel van vezetékezve. Tápkábel AN-B speakers kábelből lett kialakítva, fázishelyesség kinyomozva.
Szólt pár órát.
Elértem annyit, hogy ha csak az MR2 szól a saját rádiójával, akkor is oda figyelek sokszor, hogy jól szól. Van sztereó hatás, hallani lecsengéseket úgy is, hogy a két doboz kb 60 centire van egymástól.
Teszteltem Tidal masterrel is. Itt már nagyon szép lecsengéseket lehet hallani.
Van egy elméletem. Mindez most engem igazol...:
Egy belépő szett is igényli és meghálálja a jó kábelezést és törődést. Ha ilyen rendszerem lehetett volna 20 évvel ezelőtt ( kommersz Yamaha szett!) ilyen kiszolgálással, nagyon szívesen hallgattam volna zenét.
Hátra van még a Taralabs Vector2 bekötése az Lg V40-hez, emellett a hátsó reflexcsövet át kell tenni az előfalra, mert az elhelyezést csak falra tolva tudom megoldani, ( de legalább a bázistávolság és a magasság megfelelő lesz), kap még a doboz és az erősítő alátétezést...meg még járatom 140 órát, s már kész is🙂👍[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz funkmester #9622 üzenetére
Nehéz lenne a kérdésre választ adni, mióta a legmodernebb csúcs D osztályú modulok hangját egyre többen szeretik meg. Vagy illetik "száraz" , neutrális, akármi jelzôkkel, legyen ez kinek mi, jó, vagy rossz.
Ebben is D osztályú erôsítô van, de itt az erôsítô modulnál input oldalon nincs szükség D/A konverzióra, mert a modulátor óráját szinkronizálják a bejövô digitálist hordozó jelhez. Analóg forrás esetén egy A/D-n átkerget mindent, a konverzió itt PCM-re történik elôször a könnyû DSP-zés miatt, aztán jön a DSP rész. Digi PCM-et (pl. USB input) szintén a DSP-be visz. A DSD digi inputot is PCM-é alakítja (Bypass módban talán nem, passz). A módosított (vagy sem) PCM digitálisat végül PWM-re kell konvertálnia (DSD, ami PDM, fix órajellel = PWM), hogy ezzel hajtva meg a ki-be kapcsoló mosfet-eket, erôsítés után egy aluláteresztô szûrô elég legyen a nagyfrekvenciás rész leválasztásához, átlagoláshoz, és elôálljon az analóg jel. Valami ilyesmire tippelnék elsô nekifutásra. Szerintem mocsok jól szólhat, "analógosan", "melegen", de ez csak poénból egy tippem. És nem túl jól mérôdne, ki tudja.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ozzy711 #9627 üzenetére
Igen, csupasz drótot használok, ami számomra, és a többi vezeték/dróthoz képest a legjobb hangot produkálta az a pólusonként 2db. 1.5-ös drót lazán össze csavarva, éppen csak annyira, hogy ne essen szét, így a drótnak is van kellő merevsége ahhoz, hogy megvezesse magát, így csak 1-2 helyre kellett betenni a drótok közé távtartót, hogy véletlen se érjen össze, az egész a levegőben megy, annyira távol mindentől és egymástól is, amennyire csak lehet, a távtartó a kérdéses helyeken CAT8-as kábel külső leblankolt burkolata, egy 9 centis darab, a két vége bevágva, és a bevágásba kicsit belenyomva a drót, hirtelen ez akadt a kezembe, de majd kiváltom egy csinos kis falamezre.
Gyártottam táp kábelt is CAT6-ból, kipróbáltam az összes technikában, de a CD játszón kívül nem vált be, vagy nem járattam elég időt, bár a CD játékosba sem ez van most, oda egy migabi által küldött kábelből gyártottam vezetéket.
-
fehér_ember
addikt
Macinak legalább már színe van.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz btraven #9620 üzenetére
A magas frekvenciákat kevésbé hallja egy öreg. Ez pont nem jelent semmit. Egyrészt nem sok zenei történés van 15kHz felett, másrészt a hallás nem csak fizika, azt értelmeznie is kell az agynak.Teljesen nyilvánvaló, hogy egy 60 éves karmester hallása sokkal jobb, mint egy 14 éves hülyegyereké.
-
funkmester
aktív tag
Most neztem Gedeon tesztjét...
Lyngdorf dac nelkul mukodik,lejatszo es erosito van benne es nincs szuksege dacra....
Elmeletben es tapasztalatban ez a digitalis vilag dac nelkul, hogyan mukodik? kozelebb vagy tavolabb all a termeszetes hangzastol ez a technika? -
btraven
őstag
Miért van hogy idős emberek hallgatnak meg valamit és aszerint megy az ajánlás?
Például Steve Guttenberg a Youtube-on.
Vagy Amir az ASR-en. Meghallgatja a fejhallgatót EQ-val aztán véleményt mond róla hogy szól.
Én eddig úgy tudtam hogy ahogy az ember öregszik úgy romlik a hallása.
Ez már tiszta kabaré, öreg nyugdíjas Amir kiírja a fejhallgató review-t. Aztán jön az unokája és ordítva mondja Amirnak: PAPA!!! HALLJA AMIT MONDOK?!!! Már megint a konyhában felejtette a hallókészülékét!
-
törölt tag
válasz #10726912 #9618 üzenetére
Nem kell annyi idő neki, mint egy kimondottan hangfal kábelnek, de azért azt a kb.150 órát elkéri.
CAT kábelt csak használtan, igaz elég sokáig, aztán az Alisca jött, és most a nem régiben tárgyalt csupasz villanydrót lett a befutó, miután kikísérleteztem a legjobb variációt
Bár az a CAT 8-as hármas fonat erős játékos, főleg az árához képest. -
bta1
őstag
válasz #10726912 #9614 üzenetére
Pontosan addig kell járatni, amíg be nem járódik Ennyi volt a vicc, mert a dolog nem elválasztható az előéletétől, illetve az öregedéssel járó javulástól. Annyira nem, hogy 30-40 éve legyártott, először felhasznált kábelek vagy alkatrészek egészen meglepő változásokat produkálhatnak a járatás elején...
-
törölt tag
Tapaizo: meddig kell járatni a CAT6 kábelt? Köszönöm itt is
Mindenkinek: van egy másodrendszerem. Ebédlőben használom mindennapos háttérnek, rádiózni, vagy épp a gyerekek hallgatnak róla zenét. Ezt " tuningolom: a Yamaha Ns- G30MkIV zenél egy Yamaha rx 496 rds társaságában. Mivel a Magnum Tompinál van javításon, így ezt is górcső alá vettem.
A biztosítékokat már régebben kiiktattam, ma az egyil dobozt kábeleztem át, eddig Oelbach 2.5 mm-es sodrott volt benne, ehelyett lett a CAT6 kábel.
Ez a kábel 4 érpárt tartalmaz, 4×2 ér van összesodorva. Érpáronként a világosabb színűek llettek a negatív pólus, a sötétebb színűek a pozitív pólus. Egy hangdobozhoz 2-szer 8 ér megy, bontatlan köpenyben, az árnyékolás az erősítőnél van bekötve, a hangdoboznál nincs. Természetesen dobozon belül, a váltó és a hangszóró között is megvan a kábelcsere.
Ma este össze lett hasonlítva az Oelbach-kal szerelt a CAT kábellel szerelt...
Gyerekeknek és a páromnak is az a véleménye, hogy a bejáratatlan CAT kábellel nyitottabb, tisztább hangú a kommersz Yamaha szett az Oelbachhoz képest. Az Oelbach torzítósabb, V karakterű, elnyomja a középtartományt. Rá is csodálkoztak, nem hitték, hogy ennyit számít a kábel.
Tervbe van a tápkábel cseréje is , Audio Note hf kábelből lesz, illetve a Taralabs Vector 2 is fel lesz használva. Kap majd egyszerű alátétezést is a doboz és az erősítő is. A cél, hogy az itthoni anyagokkal feljavítsam a rendszert annyira, hogy ne bántsa a fülem a zörgése kártyaparti vagy épp ebéd közben 🙂 Forrás az LG V30 lesz rádiónak és egyéb lejátszóként is.
Beszámolok majd az eredményről, nem tanulságképpen, pusztán eseményszinten. -
törölt tag
válasz Mathiask #9603 üzenetére
Vágyak... Erősítő terén nem kellett sokat gondolkodnom. Tudom, hogy van nála szebb, jobb, de régóta hallgattam másokét, sokfélét, s bizony érzelmi okok is vezéreltek a választásban.
Doboz terén a SEAS-ra nem tudnék magyarázatot adni. Régi, jó nevű gyártó, az Excel még pofás is, de semmi tapasztalatom vele.
Az Accutonok pedig nagyon megosztóak. Van, aki rajong értük, van, aki nem hajlandó velük zenét hallgatni. Aki szereti, az jellemzően csövessel hajtja, szóval eddig stimmelne. A középtartományt dicsérik, amit én hallottam, az is rendben volt. Az első félelmem egy félreértésen alapult, kevertem az S és C sorozatú mélysugárzókat. Az S kevlár szendvics, a C kerámia, ami azért kényes, s vélhetően javíthatatlan. Az S széria a gyártó szerint elpusztíthatatlan, legfeljebb a tekercset lehet leégetni. A közép és a magas ára már emészthető.
Nos, egyre inkább hajlok az Accu-k felé. Nem érzelmek, s nem is teljesen észérvek szerint... Lesz, ami lesz, egyszer élünk! -
bta1
őstag
Olyasmi
Ha meg szeretnéd érteni a mérés elvét, ahhoz vagy átismétled a δ függvény Fourier transzformációját, vagy pedig elfogadod, hogy ennek a spec. függvénynek folytonos a spektruma, így alkalmas olyan vízesésdiagram (CSD) felvételére, melyen a lecsengés frekispektrumának időbeni változása látható. (A dirac-deltát a gyakorlatban valós impulzusszélességű jel helyettesíti... blablabla ) -
bta1
őstag
válasz funkmester #9608 üzenetére
A látható felén RCA-dugós...
-
funkmester
aktív tag
[kép] Ez milyen kabel? Rca?
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
"tehát akkor igazából a szoba és a hangsugárzó viszonylatának van impulzusválasza, nem pedig pusztán a hangsugárzónak?"
A közeltéri impulzusválasz-mérést ajánlanám, hacsak nem kívánod egyúttal a szobát is mérni Többutas esetén ennek a módszernek is van hátránya: közelről nem egészen olyan az imp.válaszuk, mint normál hallgatási távolságból...
-
bta1
őstag
válasz Balázs Z. #9600 üzenetére
"az "üzleti" hirdetések nagy része olyan, mintha Nyugatról összekukázott, kidobásra szánt cuccokat hirdetnének"
Néhány hete esett szó Madách remekművéről, melynek XIV színében (Nepper-világ) az eszkimó elmondja a frankót: sokan vannak, miközben egyre kevesebb a hifista.
-
Mathiask
senior tag
válasz #03969024 #9503 üzenetére
"egy tisztán Accuton setup felé, magamat még nem sikerült meggyőzni. A szívem még mindig a SEAS Excel W26FX002, ESS AMT felé húz"
Erre elfelejtettem reagálni. Az a véleményem, hogy nem érdemes szembe menni a vágyakkal. A hifi hobbi nem csak a hangról szól, szerintem. Ugyanolyan fontos a kötődés egy-egy termékhez márkához, mint minden hobbinál. Ha egy márka, termék, kinézet, megoldás szimpatikus, de nem az lesz, mert a másiknak, ami valamiért nem vált ki úgy kötődést "jobb a hangja", akkor úgy is megmarad a mi lett volna ha érzés.
Persze az is egy megoldás, hogy addig barátkozol azzal a gyártóval, termékkel, kinézettel, megoldással ami felé jelenleg kevésbé húzol, míg előbb utóbb arra fogsz vágyni, mert minél jobban utána olvasol annál jobban tetszik majd. Mindenesetre a vétel gombot majd akkor kell megnyomni, mikor afölött van az egered amire vágysz. Szerintem. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz Balázs Z. #9600 üzenetére
Annyi sok igazi vérbeli tökigénytelen nepper van, hihetetlen Túl a kapzsiságon, a szar Forint is viheti felfele az árakat: kint a kütyü ugyanannyi EUR-ban, mint 1-2 éve, de a Forint kegyetlen szar, nyilván nem akarja benyelni a bukót az ember, így aztán drágábban adja.
-
Dorian
félisten
Beszéltem A Programozóval
Szóval a IR vsz-es tengely, a szub mért zajossága és a fázishelytelenség, a túlzott negatív gain is programhiba, az új verzióban ezek már nincsenek.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Windows 11
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Linux kezdőknek
- Asszociációs játék. :)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- HP 630 laptop (15,6/i3-G2/4GB/500HDD/Magyar/Windows7)
- GAMER Ryzen 5 3600 / RX 6600 XT 8GB / 16GB DDR4 / 512GB NVME / Beszámítás / Garancia
- Dell Latitude 3490 laptop (14/i3-G7/8GB/128SSD/AkkuX)
- Meta Quest 3 128gb +kiegészítők! (Garanciális)
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest