- Apple MacBook
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Billentyűzet gondom van
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
Aktív témák
-
_Toka_
senior tag
válasz
katt777 #35098 üzenetére
Ha a "kihajtás" még ezek után sem világos, nem tudok mit mondani. Sztem csak az agyamat akarod húzni, de nem fog menni.
Köszi, most már mindent értek!
Ha neked ennyit jelent egy definíciót kimondani, akkor nincs miről beszélnünk etéren!
Képzeld, van angol-angol szótár ... szerinted az is absz. hülyeség ... vagy én most tényleg már sok-sok poszt-tal korábban elhatároztam, ha te ezt feleled rá, akkor lesz egy akkora, de akkora poénom, hogy... , ha meg nem, akkor meg azt mondom, majd jót kacagunk ... Ugyan már ...
Nem! Képzeld, mindenkivel ellentétben bevállalom: Fogalmam nincs, mit jelent, hogy valami kihajt valamit! És ennek semmi más oka nincs, mint hogy olvastam ilyet-olyat, ezzel szemben tapasztalom ezt meg azt... Ergo, nem értem, miről beszéltek! De pont így tanultál/unk meg beszélni, nem értem, most mi a baj ezzel...
És az se baj, ha nem te fogod megválaszolni - nem is neked címeztem -, elég, ha bárki definiálja ezt a szóösszetételt. (Ennyit arról, hogy az agyadat birizgálnám ezzel a dologgal...) Bárki, aki érti, miről szól ez a 3 szó!!!A többi meg nem a te hibád/én hibám/más hibája dologról szólt - ha nem lett volna világos -, hanem arról, hogy mást jelent ma megválaszolni egy vásárlással kapcsolatos kérdést, mint volt anno, mikor te vásároltál...
-
katt777
félisten
válasz
_Toka_ #35096 üzenetére
Hát, ha más nem azzal foglalkozik amivel éppen kell (tudatosság), azért engem nem lehet felelőssé tenni.
Buktam már kényszerű váltásokon eleget. Amikor tudtam, hogy mindennek fel fog menni az ára, összekapartam a 4870-re valót, és 1 hónapig szinte nem ettem, de nem 40%-kal magasabb áron kell megvennem. Mellesleg ez már bőven ősszel volt, és a procim egyébként egy ideig olcsóbb is volt, mint amennyiért vettem, de a lapom azóta is csak drágult.
Azt, meg hogy segít egy jobb VGA beszerzése, eddig sem vitattam, éppen a segítség különböző mikéntjeit igyekeztem megvilágítani.
Ha a "kihajtás" még ezek után sem világos, nem tudok mit mondani. Sztem csak az agyamat akarod húzni, de nem fog menni.
Én eleve nem vettem volna AMD-s konfigba 48xx VGA-t, ahogy a 3870 is csak örökölte azt, és rögtön Intelre cseréltem, amikor megtehettem, hogy kellően erős platform legyen alatta. -
_Toka_
senior tag
válasz
katt777 #35094 üzenetére
Hát én ezért igazítottam vissza Intelre, és most egy jó darabig nyugtom lesz VGA ügyben, még ha netán cserélnék is, de sem azt, sem procit nem látom értelmét leváltani mostanában.
Tudod, te tetted ezt akkor, amikor más épp nyaralt, nem ezzel foglalkozott, stb. Nézd meg konkrétan, mennyi ma a procid egy olyan helyen, ahol be is szerezhető. Nézd meg, mennyi az alaplapod. Értem, hogy nagy barom vagyok, hogy nyár végén nyaraltam, nem pedig platformot cseréltem, de te meg azt értsd meg, hogy ma ez sokkal-sokkal drágább, mint volt máskor. És ma is segít egy VGA-csere annak, akinek 2 magos procija és PCIe-je van, ha nem is lesz optimális /pill. a vasa.
Remélem, hogy ha homályos volt is valami, az előző hsz fényében már tisztábban látod.
Nem!
A kihajtás dolog még mindíg homályos! De mitől is lenne tiszta...És, amit említettem, azt megint csak pont te érted igazán, nevezetesen:
Ha ma azonos vasunk lenne, te előbb cserélnél CPU-t, míg én VGA-t. Még egyszer mondom, azonos. Te ezt igazán kell, hogy értsd. Bármilyen, de azonos, aztán nézzük a valószínűségeket!Ha nem ezt érted alatta, nagy a baj!
Crysis-ről meg úgy látom, azonos a véleményünk, oda a megváltó CPU-ja nem elég ma...
Akármilyen VGA van "felette".
-
Dr.Sakalu
csendes tag
Üdv!
Ahogy javasoltátok lecseréltem a tépot a gépben most van 1 Cieftec 550W-os benne és fél óra cod után ugyanúgy lefagy a gép.A 8.11-es drivert használom hozzá (4850).Akkor ez most a kártya hinája lesz vagy esetleg az xp nem passzol? -
katt777
félisten
válasz
_Toka_ #35093 üzenetére
Hát én ezért igazítottam vissza Intelre, és most egy jó darabig nyugtom lesz VGA ügyben, még ha netán cserélnék is, de sem azt, sem procit nem látom értelmét leváltani mostanában.
Remélem, hogy ha homályos volt is valami, az előző hsz fényében már tisztábban látod.
Nem preferálom egyiket sem, mert egyszer vasat cseréltem, aztán VGA-t, aztán megint vasat, aztán megint VGA-t, de az E8400 + HD4870 most (ill. ha megjön a cserekártyám) tökéletes párosítás, ha meg később VGA-t cserélnék, 4GHz-ig nem lesz problémám. Tekintve, hogy 1-1 újabb generációs VGA kb. 300MHz-cel gyorsabb procit igényel, nagyon nem tartok attól, hogy a közeljövőben elfogyna a vas. És ez hosszú távon olcsóbb (és kevésbé macerás), mint soxor cserélgetni "éppenhogy" konfigokat.
Crysisbe bukta VGA-ba tervezni, mert rohadtul prociigényes is. Ráadásul egyelőre az ATI driverek csak 1280-ban jók hozzá, 1680-ban harmad akkora sebességet (DX10) produkált a 4870-em, mint a 3870 (lásd a tesztjeimben) ugyanebben a konfigban.
-
_Toka_
senior tag
válasz
katt777 #35091 üzenetére
Amúgy rendszerszervező programozó a szakmám, e módon én is csupán hobbiszinten értek a számítógépekhez...
Nem amiatt írtam, ki is vagyok tulképp, hogy mihez értek, mihez nem, hanem hogy tényleg zavar az olyan szavak/szóösszetételek használata, amelyek jelentése legalábbis homályos... Ennek oka pedig az, ahogy a tanulmányaim okán látom a világot, a dolgokat, illetve ahogy tudok/kell rájuk reagálnom. Ha nem értem, miről van szó, fogalmam nincs, mit is lenne jó tennem, ezért azokban az esetekben általában nem is teszek semmit, legfeljebb kérdezek ... ellentétben sokakkal, akik úgy dobálóznak általuk is ismeretlen szavakkal, mintha jól állna nekik.
A többit meg - az a jó -, hogy mindketten értjük, kb. ugyanúgy gondolkozunk róla, de azt látom, te adott szituációban előbb cserélnéd a vasad egy későbbi jobb teljesítményű VGA-hoz, míg én pont fordítva gondolkozom. Persze most szigorúan azonos nem 60-as évek beli konfigból - ami se a jelenlegi tiéd, se az enyém - kiindulva. Mondjuk az én álláspontom az, hogy a tapasztalataim szerint a jövőben megjelenő játékok jellemzően mindíg inkább a VGA-ra gyúrnak, mit a CPU-ra. Nem kell messzire menni, ebből kilóg a Crysis. Kb. mindenkinek a legsz@rabbul megy, bármilyen vasa is van. Jellemzően ezért lépek nagyobbat/esetleg többet VGA-ban, aztán igazítom a platformom hozzá. -
katt777
félisten
válasz
_Toka_ #35090 üzenetére
A CPU limit, az CPU limit: a VGA nem kap elég adatot a maximális teljesítmény eléréséhez. Lehet színezni, hogy ilyen CPU limit, olyan CPU limit, ez porhintés. Ahogy nem lehet valamit kicsit elrontani, vagy nagyon megcsinálni, csak elrontani vagy megcsinálni. Ha van CPU limit (bárminek nevezed), akkor van.
Attól hogy a 4850 sokkal gyorsabb a 9600GT-nél, ezért kevésbé kihajtva is nagyobb 3D teljesítményt produkál, még nem múlik el a CPU-limited. Az is nyilvánvaló, hogy ha egy 1650Prot teszel a gépedbe, hiába lesz bőven elég a CPU-d, még egy, a 4850-nél kevésbé meghajtott 4870-nel is nagyobb teljesítményt fogsz elérni. De ettől még nem fogja megérni az árát a drágább VGA, mert továbbra is fennáll, hogy a rendszerhez az ideális kártya egy 3870/4670, feltételezve némi proci tuningot. Azoknak ugyanis minden forintjáért megkapod a teljesítményt, míg a 4850-nel az ár egy komoly része veszendőbe megy, max. kicsivel nagyobb teljesítményért. De a félreértések elkerülése végett: ezt érdemes lehet bevállalni egy mielőbbi platform-fejlesztés esetén, másképp viszont nem. (Vagy persze extrém felbontásnál, de roppant kevéssé jellemző, hogy Athlon X2 tulajok 1920-as vagy afölötti felbontású monitort használnának.)
Sztem most már mindenkinek világos.Az "ez kihajt azt" c. marhaságnak így önmagában természetesen továbbra sincs semmi értelme, de nem is erről volt szó, mert (én legalábbis) az adott konfiggal elérhető értékekkel számoltam.
"Kihajtás"-ról akkor beszélhetünk, ha egy adott konfigurációban (amelybe természetesen beleszámít a monitor is), az adott grafikai beállításokkal a rendszer számítási teljesítménye elegendő ahhoz, hogy a VGA-nak ne kelljen adatokra várakoznia. Ha várakoznia kell, akkor CPU-limitesek vagyunk, ha viszont a rendszernek kell a VGA-ra várnia, akkor a VGA limitálja a rendszer teljesítményét.
A fentiek miatt egy optimálisan felépített rendszerben nyilván ingadozni fogunk a CPU- és a VGA-limit között, viszont csak minimális mértékben (leszámítva a program- és driver-hibákat). A konkrét esetben egy ideálisnak tekinthető -5%-0%-+5% ( azaz pici CPU limit, pici VGA limit) helyett kb. -25% - -20% - -15% kihajtási szint érhető el, ami lényegében folyamatos CPU limitet jelent (ezek persze nem egzakt értékek, csak viszonyításképpen írtam). De még mindig előfordulhat, hogy a kevésbé kihajtott VGA gyorsabb lesz, mint egy gyengébb, de kihajtott, ez rendszerektől és VGA-któl függ, viszont tapasztalataim szerint ez 3870 és 4850 tekintetében eléggé határeset egy kisebb Athlonnal megtámogatva.
Amúgy rendszerszervező programozó a szakmám, e módon én is csupán hobbiszinten értek a számítógépekhez...
-
_Toka_
senior tag
válasz
katt777 #35088 üzenetére
A vita tehát merőben okafogyott, főleg, hogy Eagl3 már megválaszolta a többit.
Úgy értem, itt arra utalsz, hogy ez:
'Ez a "nem vagyok ám folyamatosan CPU-limites" csak olyan önvigasztalás.'
Akkor egyetlen épkézláb magyarázatot kérek arra, hogy a 9600GT után miért megy minden játék jobban! De ezt most nagyon komolyan ... kérem!
meg lett válaszolva... Hát nem!
Nézd, Eagl3-el már nem folytattam, de ha úgy érzed, hogy a magyarázata helytálló, akkor mivel magyarázod, hogy masszív CPU-limitről akkor beszélnek, ha márpedig mindegy milyen VGA van a rendszerben, nem kapsz már több FPS-t. De ugyanez igaz akkor is a CPU-limitre, ha bármilyen kis időegységet vizsgálunk is. Ettől CPU-limit, a CPU-limit.
Mindemellett értem, hogy vagy ez vár arra, vagy fordítva, aztán ha az utóbbi megkapja végre a várt adatot az előbbitől, gyorsabban végez a saját dolgával, mit tenné egy nála lassúbb, de kizárólag csak ettől még nem lehet folyamatosabb, jobb egy játék, mint egy gyengébb vason, illetve hosszabb idő alatt ez az előny elmállik, azaz nem jelentkezik FPS-ekben, legfeljebb töredék %-okat eredményezhet a technológia miatt. Tehát képtelenség, hogy a 9600GT-vel is folyamatos CPU-limitem volt, és van ma is, ha azt tapasztaltam, amit - nevezetesen, hogy jobban, folyamatosabban megy minden játék, kivéve azt az egyet -.Illetve nem tőled kértem konkrétan, de veled beszélgetve merült fel, hogy az itt oly sokszor elhangzó minden szónak, szóösszetételnek értem a jelentését, de az "ez kihajt azt" szóösszetételt nem értem. Lehet az én hibám, de mint definíció nem fellelhető sehol. Már persze gondolok itt egzakt, pártatlan, nem belemagyarázós oldalakra. Na most, ha ez az én hibám, arra mutasson rá valaki, tehát továbbra is kérném ennek érthető definícióját.
B@sszus, lehet, az a baj, hogy programozó matematikus lennék, azaz ilyen szempontból kocka ... de nekem erről definíció kell(ene), aztán lenne is miről beszélni, de ez addig üres mellébeszélés! -
Csiborbogár
őstag
Nektek milyen a 8.11-es Catalyst?
Nekem a képernyő alján, és jobb szélén 3-4 miliméter szélességben mindenféle színekben pompázik.
Elég zavaró.
Farcry, és COD5-el is csinálja. -
katt777
félisten
válasz
_Toka_ #35080 üzenetére
Csak röviden +1x, hogy ki nem olvas: Azt mondtam, hogy ahhoz a konfighoz egy 3870 passzolna, némi CPU tuninggal. Nem azt, hogy kizárólag azt vegyen, és eszébe se jusson más. A többit is leírtam, hogy mi mitől függ, milyen alapon érdemes tervezni. A vita tehát merőben okafogyott, főleg, hogy Eagl3 már megválaszolta a többit.
-
zed1983
őstag
válasz
raidmaxZiZi #35083 üzenetére
innen már csak a te dolgod dönteni...
én is ezen kártyák közül választottam -
_Toka_
senior tag
válasz
Oooops, már nekem is volt olyan postom, amiben sikerült megválaszolnom magamnak a feltett kérdésem!
Szerintem a pöttyöset!
-
válasz
hehe
-
Eagl3
veterán
válasz
lol...
Akkor mi a kérdés? -
raidmaxZiZi
csendes tag
hali!! Olyan kérdésem van melyiket érdemesebb meg venni asus 9800gtx+ ot vagy hd4850 et.
Az asus rol aszt tudom hogy többet fogyaszt,a 4850 meg hogy jobb mint a gtx+.Segitsetek. -
_Toka_
senior tag
Igen, az off legvége - nevezetesen ez: ileltve a G80 8800GTS még ma sem olyan rosz kártya...
- egy igen fontos érv amellett, ahogy anno döntöttél! És meggyőződésem, hogy akkor nem is dönthettél volna jobban!
Az a baj, hogy nekem akkor egy már több, mint két éves 7900GT-m volt... Azt viszont maximálisan kihajtotta - már, persze, ha érteném, hogy ez mit is jelent, azaz, hogy mit is írok- már a mai vasam is, így én előbb VGA-t cseréltem. Aztán kijött a kiváló ár-érték arányú, ezért mégegyszer párezerért, mára meg itt a válság, karácsony, miegymás. De asszem a hó végén én akkor is...
-
Eagl3
veterán
válasz
_Toka_ #35080 üzenetére
Igen, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, a lényeg, hogy rendesen fel legyen világosítva.
Anno volt egy Asus a8n-sli deluxe lapom egy 4200+ os procim meg egy (G80) 8800GTS-em.
Fejleszteni akartam, vehettem volna videókártyát is, de okosabbnak találtam a platform cserét majd később a videókártyát. Persze akkor még 1280 as monitorom volt ileltve a G80 8800GTS még ma sem olyan rosz kártya... -
_Toka_
senior tag
Igazad van, tudom, hogy nem optimális a vasam a kártyához. Nem is ez volt a kérdés. Ha elolvastad az előbb linkelt korábbi postomat, remélem, nem gondolod, hogy fogalmam se lenne a dologról...
Ott tudunk egymás mellett elbeszélni, hogy aki idejön kérdezni, hogy az adott vasához kinézett egy 48x0-t, akkor mit javasoljunk neki. Azt, hogy a 40-70e-s új kártya helyett inkább fektessen be ugyanennyit egy platformcserébe úgy, hogy semmit nem gyorsulnak a játékai - az előző VGA-val ugye pont itt ez a helyzet -, vagy költsön rá még többet most, mert épp karácsony jön, válság van, meg mert jó ez neki oszt' cseréljen mindent egyszerre, esetleg azt javasoljuk neki, hogy vegye meg a kinézett kártyát, mert már ma este jól jár vele, de felhívjuk rá a figyelmét, hogy a vasa nem aknázza ki teljesen a benne rejlő lehetőségeket, de az irány jó...Én az ő esetében az esetleg utáni részre szavazok.
-
Eagl3
veterán
válasz
_Toka_ #35078 üzenetére
Sok mindentől függ a CPU limit.
A CPU limit nem azt jelenti, hogy ha van mondjuk egy 3870-ed ill. 4870-ed egy AMD 4200+ társaságában, akkor a CPU limit miatt a videókártyák ugyan úgy teljesítenek teszem azt FarCry2-ben 26FPS-el.
Az erősebb videókártyától mindenképpen gyorsulni fog a játék, ha a processzor nem is elég neki maximálisan. Azt is hozzá kell tenni, hogy egy erősebb procival sokkal jobban teljesítene a kártya, a te esetedben sok % lenne a külömbség. -
_Toka_
senior tag
válasz
katt777 #35077 üzenetére
A terhelés nyilvánvalóan egy játék során is változik, ezzel nem is vitatkozom, csak nem azért nem leszel CPU-limites, mert erős a CPU-d, hanem mert a játék egyes részeit rosszul optimalizálták, és túlságosan számítás-igényesek a VGA számára.
Hogy? Tehát azért CPU, mert VGAEz a "nem vagyok ám folyamatosan CPU-limites" csak olyan önvigasztalás.
Akkor egyetlen épkézláb magyarázatot kérek arra, hogy a 9600GT után miért megy minden játék jobban! De ezt most nagyon komolyan ... kérem!Ha sokáig nem fejleszt platformot, a 4850-re költeni pénzkidobás, mert mire platformot vált, sokkal jobb kártyák lesznek olcsón, és addig sem használta ki azt a kapacitást, ami elméletileg a rendelkezésére állt.
Ezt nyilván ugyanígy elmondanád arra is, hogy még mindíg CRT-t használok, mert csak. De mégegyszer, ezzel a vassal Crysis-on kívül minden eddig próbált játék megy tökéletesen, jól játszhatóan, élvezhetően, hol dobtam ki pénzt? Komolyan kérdezem, mert nem szeretek pénzt szórni feleslegesen!
Félre ne érts, értem a véleményed, de ... addig, amíg be nem bizonyítod, hogy az általam használt felbontáson a 3870-nel nem vagyok folyamatos CPU-limiten, addig igenis jobban járok egy annál gyorsabb kártyával. Már persze az anyagiakat is figyelembe véve. Ez nálam a kártya megjelenésének időpontjában volt lényeges, márpedig köztudott, hogy akkor a legjobb ár-érték arányú kártya a 4850 volt.A kihajtott 3870 kb. megegyező teljesítményt produkál egy 4800+ körül hajtott 4850-nel.
De könyörgöm ... hogy hajtsa ki azon a vason - már amennyiben van ennek a mondatnak egyáltalán értelme -? Nagyon komolyan mondom, valaki egyszer már definiálhatná, hogy mi az, hogy "valami kihajt valamit"! Origamiban nem ér okoskodni!Nézd, én azért mondom mindazt, amit, mert én ezt tapasztalom egy az övénél gyengébb vason. Persze, ha te biztos vagy benne, hogy 3 hónap múlva megjelenő dolgokon egy 3870 jobban fog menni nála, mint egy 4850-en, igazad van! Én azt tapasztalom, hogy az újonan megjelenő játékoknak jellemzően kb. semmi sem elég... Azt pedig vásárlási tanács esetén mindíg feltételezem, hogy az illető nem a következő három napra választ magának terméket - már persze, ha nem tejről, kenyérről van szó -.
-
katt777
félisten
válasz
_Toka_ #35076 üzenetére
Én sem előző generációt ajánlottam (főleg a 4670 és a 4830 nem az), hanem azt mondtam, hogy ahhoz jó a konfig. 3870-nel amúgy sem akadozott nálam a Crysis. A terhelés nyilvánvalóan egy játék során is változik, ezzel nem is vitatkozom, csak nem azért nem leszel CPU-limites, mert erős a CPU-d, hanem mert a játék egyes részeit rosszul optimalizálták, és túlságosan számítás-igényesek a VGA számára. Ez a "nem vagyok ám folyamatosan CPU-limites" csak olyan önvigasztalás.
Az ésszerűség kérdése, hogy milyen VGA-t teszünk a gépbe. Ha sokáig nem fejleszt platformot, a 4850-re költeni pénzkidobás, mert mire platformot vált, sokkal jobb kártyák lesznek olcsón, és addig sem használta ki azt a kapacitást, ami elméletileg a rendelkezésére állt. A kihajtott 3870 kb. megegyező teljesítményt produkál egy 4800+ körül hajtott 4850-nel. Még rég 3870-em volt, amikor ebben a topicban láttam az annál gyengébb 4850-eredményeket. És akkor bizony nincs olyan, hogy ami a régi kártyán nem megy, az az újon majd szépen elcsorog.
Én elmondtam a véleményemet az ésszerű gépfejlesztés tekintetében, ő (illetve az anyagi lehetőségei) meg majd eldönti(k), hogy melyik utat választja. Egyébiránt magam is úgy fejlesztettem (a legtöbben max. így tudunk), hogy CPU-, majd VGA-, aztán megint CPU-limites volt a rendszerem, mert nem volt pénzem egyszerre cserélni mindent, és pont a 4870-nel lett optimális, ráadásul olyan teljesítménnyel, hogy legalább 1 évig hozzá se kelljen nyúlnom. Erre persze meghalt a VGA, de az már más kérdés. -
_Toka_
senior tag
válasz
katt777 #35071 üzenetére
Direkt kiemeltem neked a "folyamatos" szót. Nem linkelek én semmilyen tesztet ... azokat komolyan én csak vásárlás előtt nézegetek. Aztán használom a VGA-t arra, amire vettem. Nyilván tisztában vagyok vele, hogy a tesztek is csak egy pillanatnyi állapotot tükrözhetnek, mert a még meg nem jelent játékokat - tehát már akár csak a holnapot se - komolyan nem lehet a vasakon megjósolni általuk. Ezért nem értem, ma hogy lehet egy 3870-et említeni, mint alternatívát, ha valaki komolyan VGA-cserén töri a fejét.
Ellenben linkelném neked ezt. A "folyamatos"-ra szeretnék itt rávilágítani.
Ha gondolod, ezzel vitatkozz, de sztem ezt pont te érted a legjobban.Nos, ennyit a kiemelt "folyamatos" szóról, meg erről a folyamatosan jelen lévő kihajtja/nem hajtja ki szófordulatról. Mert minden játék ott okozza a legnagyobb problémát, ahol a legkevésbé megy. Ergo, ha egy játék akár csak pár sec.-ig akad VGA-limit miatt, azon csak a VGA-csere segít! Márpedig, amennyiben a CPU-limites idejében is maximálisan jól játszható a játék - /pill. nálam a Crysis-t kivéve az említett felbontáson minden játékban ez a helyzet -, akkor a VGA-csere tökéletes megoldás. A jövőt tekintve pedig véletlenül se ajánlgatnék egy komoly érdeklődőnek - márpedig, aki ezen a fórumon jár, zömmel annak tartom - egy előző generációs terméket. De ez én vagyok.
Pont.
Oooopsa linkelt post ... Már akkor is asszem épp te reagáltál arra - nem néztem utána, így lehet, hogy tévedek -, hogy a Doom2 még dos-os, nem 3D-s játék volt. Természetesen a Quake2-re gondoltam ... már akkor is!
-
-
lala42
őstag
válasz
katt777 #35029 üzenetére
"Kalasnyikovokkal"
Az PPS volt. A Kalasnyikov az-az AK-47 értelemszerüen 1947-es konstrukció. Mihail Kalasnyikov papa 1947-ben fejlesztette ki, a PPS hibáiból tanúlva, valamint azok kiküszöbölésére. Cél volt még, a könnyü, olcsó gyárthatóság. Egységes a Szovjet hadseregben egységesített gyalogsági lőfegyver, egységes hatásos lőszerellátás. Mivel előzőleg több kézi lőfegyver volt "rendszeresítve" (cári oroszorsz hadseregből maradt, külföldről importált stb.) ezek különböző lőszereket igényeltek. -
katt777
félisten
válasz
_Toka_ #35068 üzenetére
"Persze, hogy az X1300-nál gyorsabb lesz"-írtam. Azaz pont azt, hogy gyorsul.
Dehogy nem vagy folyamatos CPU-limiten."Enyhén" tuningolt 4200+-szal már az 1950XT-vel is azon voltam (mai játékokkal persze nem lennék, csak meg sem röccennének). 3870 ráadásul gyorsabb a 9600GT-nél a 8.5-ösnél újabb driverekkel. Én teszteltem, mert volt 8800GT-m, és annak a szintjén teljesített, utóbbi ált. csak úgy tudta megverni, ha 25% tuning volt benne a 3870 12%-ával szemben (tesztek a honlapomon), persze max. összetettséggel, mert abban jobb az ATI. És a + szolgáltatások miatt már a 8800GT-t adtam el, amit nem tettem volna, ha annyival gyorsabb a 3870-nél.
Ne linkelj be idén június előtti teszteket, mert azok szart sem érnek. -
lsc
nagyúr
válasz
katt777 #35069 üzenetére
Egyszer használtam akkor volt is gondom, előtte és utána sem, nem is volt semmi . Igaz csak hivatalos drivert használok .
LamaCube : A .net az csak új winhez kell /szűz rendszerre/, ha utána drivert cserélsz akkor azt nem kell újra, az marad . A ccc-t az ati uninstall letörli, azt az újban is fel kell rakni ha használod .
-
_Toka_
senior tag
válasz
katt777 #35065 üzenetére
Ha ez így igaz lenne, akkor képtelenség lenne, hogy minden játék gyorsult nálam attól, hogy 9600GT-t cseréltem 4850-re. Márpedig gyorsult. Ez pedig csak akkor lehet, ha én egy enyhén húzott 4200+ -al sem vagyok 1280x1024-ben folyamatos CPU-limiten. Viszont, ha én nem vagyok folyamatos CPU-limiten, ő se lenne.
-
LamaCube
addikt
Köszi a választ!
Melyik progival távolítod el?
Egyből azzal távolítod el vagy az illesztőprogramok eltávolításával(persze a vga illesztőprogi)
A ccc kell ,akkor azt ne töröljem ,mert lehet az volt a baj ,hogy töröltem mindent és .net2.0 is letörlődött és azért nem ment fel a 8.11-es -
katt777
félisten
válasz
_Toka_ #35062 üzenetére
Ezt én tudom, viszont ha mostanában nem cserél lapot és procit, akkor potyába dobja ki a +pénzt, mert nem jön ki a teljesítmény a 4850-ből, és közben szépen elavul. Persze, hogy az X1300-nál gyorsabb lesz, de még ha felhúzza a procit 3.0GHz-re, az is egy 3870-nek felelne meg, ha meg kisebb felbontásban játszik... Ez esetben max. 4670 a jó választás, mert a 4830 olyan kicsit marad le a 4850-től, hogy vsz. annak is kevés a rendszer.
-
lsc
nagyúr
válasz
LamaCube #35063 üzenetére
Én így szoktam : Régi driver programok eltávolításában ati eltávolítóval eltávolít, a c:ati könyvtár töröl /én ide szoktam kicsomagoltatni/, majd újraindít és az új driver telepít, amennyiben friss az oprendszer és a ccc is kell akkor az egész előtt a .net 2.0 . Az elmúlt években soha nem volt gondom belőle .
-
LamaCube
addikt
Sziasztok!
Felakartam rakni a 8.11-es drivert (XP-re).Uninstalláltam a régit újraindítottam majd csökkentett módban megint újraindítottam és a driwer sweeperrrel letöröltem az ati -s dolgokat.Miután újraindítottam újra a telepítés megállt,mert valami miatt nem tudta telepíteni.Na megint uninstall majd megpróbáltam felrakni a régit ,hát összeakadtak úgy a dolgok ,hogy a képernyőn minden csíkozódott stb.Újraraktam az egész windowst mindent és inkább felraktam a gyári driverével,mert már a 8.10-est se tudta telepíteni.Mit rontottam el,mert az tuti én vagyok a ludas
Amikor a 8.10-est raktam fel még pár hete minden jó volt normálisan ment sztem most is úgy csináltam mindent vagy mégsem
Akkora lúúúúúúúúúúúzer vagyok...
Nem is merek már nekikezdeni ,mert már unom újrarakni a gépet -
_Toka_
senior tag
válasz
katt777 #35061 üzenetére
Lehet, hogy nem az a célja, hogy a volt rendszerednél jobb rendszere legyen...
Viszont játékok terén jobb lesz neki, mint a mostani rendszere. Ergo, ha játszani akar, jobban jár, ha most vesz egy 4850-et, mintha venne egy C2D-t. Értem én, hogy legjobb lenne, ha az egész rendszerét cserélné, de lehet, hogy /pill. nincs rá kerete.Vagy valami ilyesmi...
-
nixx-21
őstag
válasz
TaNbEaRo #35056 üzenetére
mivel a tápod 70%-os (300*0,7=210) ezért 210W-ot tud leadni folyamatosan
és a $p@rr0w kollága által linkelt képen látszik ha a 4850 240W körül eszik ebből következik h nem lesz elégelegendő lenne de nem éri meg FSP VGA Power 300 v. FSP BoosterX 3 ezeknek az árából már kijön egy normális táp is...tehát javaslom h tessék inkább tápot venni mint ilyen kiegészítőt (go tápos topik és kérdezz ebben az árkategóriában melyik táp lenne legjobb)
-
TaNbEaRo
tag
Sziasztok! Egy Palit HD4850 kártyát szeretnék venni, csak nem vagyok benne biztos, hogy a jelenlegi konfigom elég erős lesz-e hozzá. Most egy FSP300-60THA táp, AMD X2 4800+ proci, és radeon x1300-as kártya van benne. Igazából azt nem tudom, hogy a táp ereje elégséges lesz-e a kártyának. Ha nem valószínű akkor esetleg egy fsp boosterx 3-mal felruházva már elegendő lenne?
-
Joe164
csendes tag
Egyébként csőkkentett módban újrainditva úgy tünik hogy nem rakja fel rendesen a drivereket
Mind nem lehet rossz!!!
-
Joe164
csendes tag
Nincs húzva semmi, proci alapon E6750 2,66-on
ramok 800-on, és a kártyát se húztam még meg. -
Joe164
csendes tag
Üdv mindenkinek.
Segitsetek ha tudtok mi lehet a hiba?
Most vettem egy sapphire 4870-es kártyát Windows XP alatt müködik rendesen, de
a Vista alá nem tudom telepiteni. Új vista telepités után amig nem rakom fel a drivert addig megy a vista rendesen, de akár melyik Ati drivert ( 8.7, 8.8, 8.10, 8.11 ) felrakom az újranditás után fekete marad a képernyő, pedig a vista beindul. Az induló hang is hallatszik csak nincs kép. -
Pitterix
őstag
Végre benn van minden a helyén!!!Már melegszik újra a 4870-em!!!! Nem hittem volna, hogy egyszer ennek örülni fogok....
-
Dr.Sakalu
csendes tag
Sziasztok!
Szerdán vettem egy 4850-t és az a bajom hogy lefagy a windows néha akadnak a játékok lasabb lett az egész gép, a 8.11-es driver van hozzá feltelepítve.Visszatettem a régi 8600GT-t és semmi baj a gép fut jól elég gyorsan.A gépem egy AMD x2 4600+ 2 giga ram asus m2n plus-os alaplappal. felmerültek olyan dolgok, hogy a nyers drivert kéne leszednem és a control centert meg ilyeneket hadjam.ez lehetséges megoldás vagy valaki tudna segíteni?előre is köszönöm -
-
opstefan
tag
És mondjuk 1 év múlva vajon számít valamit? Bár ezt ki tudja. Szóval még 1920*1200-n sem fogok különbséget észrevenni, ha egy 512-es kártyát vennék. Mondjuk a gyári tuningban én jobban bízok, mivel ha én valamit elbaszok a tuning során, akkor oda a kártya, ott meg nincs cink, nincs garanciavesztés.
-
Eagl3
veterán
-
Tomate
veterán
Nos, rákötöttem a gépemet a tv re ami az alábbi:JVC LT-42R90BU Semmi problémám nem volt DVI-HDMI átalakító bele egy Xbox-os HDMI kábel gép bekapcs, kép/hang elsőre minden szuperül klappolt. Elég egyszerű volt, semmit nem kellett állítani, semmivel nem volt gixer. Kép/hang gyönyörű hibátlan. Rögtön meg is néztem hogy mutat egy 1080p HD film. Hát elég szép!
Aztán jöttek a játékok... Cod5-Grid-Crysis-Fifa09 Nagyot dob a játékélményen a cucc. 1920x1080-as felbontáson semmi teljesítménybeli romlást nem vettem észre 1280/1024-hez képest. Egy szó mint száz virul a búrám
Ezzel el szeretném oszlatni, a kételyeket is, hogy a JVC vs PC párosításból baj van. Legalábbis ennél a modellnél nincs!
-
Eagl3
veterán
válasz
opstefan #35035 üzenetére
Elég ha az egyik magot 3600 -ra húzod.
Viccen kívül, ilyen magas felbontáson nem nagyon fogsz proci limitbe ütközni, de a legjobb egy 3,6Ghz -en járatott wolfdale lenne.
Témára visszatérve, igazából különösebb sebeség növekedést nem fogsz tapasztalni a 4870 1GB ill. 4870 512MB gyári tuningos kártyák közt. Ki erre ki arra esküszik. Én egy sime 512 megásat vennék, az a leg olcsóbb megoldás, a gyárilag húzott órajelre meg lazán fel lehet tornászni. -
Eagl3
veterán
válasz
opstefan #35032 üzenetére
Attól függ mekkora felbontásban.
Ha 1680x1050 -ben illetve annál alacsonyabb felbontásban akkor én a gyárilag húzott 512mb -ot választanám. Ha extrém magas felbontásban használod azaz 1920x1200 felett, akkor válaszd az 1 gigásat. Bár azt érdemes hozzátenni, h. az 1gigás verziót is lehet tuningolni kicsit, bár kevésbé mint az 512megásokat.Persze ha megemlítenéd, hogy 4850-ről vagy 4870-ről van szó az nagyszerű lenne, ha 4850-ről akkor maradj az 512 -es nél.
-
Bekre Pál
tag
Köszi mindenkinek a választ. Mondjuk ezt a zúgást ciripelésnek is tökéletesen nevezhetjük, és komolyan elég hangos. Az egész gép tele van ventikkel, amik szépen halkra vannak állítva a ventiszabályzóval, erre tessék, a vga a leghangosabb a gépben. Falat fogok esküszöm
-
opstefan
tag
Valaki adjon tanácsot, hogy melyiket 512 tuning 1gb gyáriórajel?
-
katt777
félisten
válasz
Ultram3jor #35027 üzenetére
Elméletileg a 8.11 Extreme-G.
-
katt777
félisten
Cáfolod magad.
Ha nem 100%-os a tömítés, vagy valami berezonál, akkor a kártyának baja van. Ennyi. Attól persze még működőképes is lehet, de épp a fentiek miatt nagyobb a meghibásodás esélye. Viszont én a megdöglött sapphire karijaimnál sem hallottam zizegést, szóval a csöndes, és látszólag ép VGA ugyanúgy nem garancia az élettartam üzembiztos kitöltésére, ahogy a zizegő is nyugodtan működhet évekig. De attól még nem teljesen ép.
Egyébként meg az oroszok a zörgő-rezgő, ócska Kalasnyikovokkal, meg hasonló tankokkal és repülőkkel lőtték szarrá a precíziós német technikát. -
Eagl3
veterán
válasz
Ultram3jor #35027 üzenetére
Értelem szerűen a legújabbat érdemes használlni.
-
Ultram3jor
senior tag
melyik a leggyorsabb catalyst driver most?
-
Eagl3
veterán
válasz
katt777 #35024 üzenetére
"ATI kártyáknál inkább zizegés-ciripelés szokott fellépni, és az tényleg gáz, mert akkor tuti nincs rendben valami a karin."
Attól még, hogy terhelés alatt cicereg a kártya még nem jelenti azt, hogy rosz. Valami enyhán berezonál vagy nem 100% -os egy tömítés. Ettől függetlenül még semmi baja a videókártyának. Az enyém például ha túl magas az FPS, olyan 700-800 felett elkezd sípolni. Pl.: Crysis intró amíg nem állítom be a grafikát.
-
katt777
félisten
válasz
Bekre Pál #35023 üzenetére
Várd meg hakos1987 hsz-át (vagy küldj neki pü-t), neki víz van a 4870-én, biztosan tud nyilatkozni zajok ügyében, mert az ő gépe is roppant halk, más meg lehet, hogy csak nem hallja. Ha nincs hibajelenség, nem érdemes garral vacakolni, ha csak nem nagyon idegesítő a dolog. Némi elektromos zaj minden elektronikus cuccnál van, ATI kártyáknál inkább zizegés-ciripelés szokott fellépni, és az tényleg gáz, mert akkor tuti nincs rendben valami a karin.
-
opstefan
tag
Üdv!
Úgy döntöttem, hogy egy 4870-t fogok venni, csak az a kérdés, hogy melyiket. Az 512-es tuningolt kártyát (powercolor 800 mhz gpu 3,8 gbps memória) vagy egy 1 gb-os alap kártyát (750 mhz gpu, 3,6 gbps memória). Találtam más tuningolt változatot ahol a memória 4000MHZ (azta .urva) szintén 512 mb. A kérdés, hogy a jövőben melyik lenne a kifizetődőbb?
Vajon egy 400W FSP táp elég lenne neki?
Még egy kérdés. PCI-Expres 1.0 -s az alaplapom (GA-M57SLI-S4). Ez jár-e valamilyen hátránnyal?
Előre is köszi. -
-
HSM
félisten
válasz
evitiguF #35014 üzenetére
Letöltöd a Catalyst suite-ot innen: [link]
Felteszed a drivert, és a control centert. Ha custom-installálod, akkor ki tudod kapcsolgatni a regisztrációt, meg a WOW próbát, ha nem kell.
A hydravision nem tudom mire jó, de a control centerben kiterjesztett asztallal be lehet állítani két különböző felbontású megjelenítőt. -
evitiguF
senior tag
Üdv!
felteszem itt is a kérdésemet, hátha itt előbb kapok rá választ:
segítségeteket, és tanácsotokat szeretném kérni! Hosszú ideig nVidia tulaj voltam, de volt már előtte ati-m is. A gondom pedig az lenne, hogy nem igazán értem, hogy driver fronton mit is kellene feltennem.
Egy HD4850-es lesz a videókártya, és két megjelenítő lesz rákötve, egy 42" FULL HD LCD tévé, és egy 19"-os monitor.
A kérdésem pedig az, hogy mit is kell pontosan feltennem? Elég a 8.11 Display Driver, vagy kell a Catalyst Control Center is, esetleg a WDM integrated driver?
A Catalyst Control center tartalmazza a Display drivert is?
Tehát úgy csináljam, hogy:
1. Display driver telepítése
2. Catalyst Control Center telepítése (külön kiválasztva a letöltési oldalon, hogy magyar nyelv is legyen benne)
vagy pedig az első lépés kihagyható, ha CCC-t telepítek?
nVidiánál volt olyan opció, hogy DualView, ami azt jelenti, hogy a két megjelenítőt különféle felbontáson és beállításokon tudtam használni. van ilyen ati fronton is?
A HydraVision package az mire jó?előre is köszönöm a segítségeteket.
-
Bekre Pál
tag
Szevusztok, nem találtam eddig erről szóló hozzászólást, szal igy kérdeznék egy érdekeset.
Adott egy AUS 4850 Glaciator hűtéses jószág. Ez eddig tök szupi, de sajnos észrevettem hogy minden alkalmazásban ami használja a vga-t, előjön egy zúgás a kariból, ami annak függvényében hallatszik, amint tölt a gép. Még photoshopban is úgy zúg, ahogy a teljes képet huzom balra jobbra. Nem a hűtés, mert megállítva a ventit is megvan ez a zaj. Talán mintha a memó felől jönnne, de ez csak nagyjábóli irány.
Tudna valaki segiteni ebben? köszi ha igen.
-
Ultram3jor
senior tag
ah srácok köszi az infot... kcisit telefonáltam, hát nem 35k, asszem maradok a sapphirenál, az legalább annyi
-
Pala
veterán
válasz
Ultram3jor #35008 üzenetére
R4850 = HD4850, csak az előbbinél az "R" a Radeont, míg utóbbinál a "HD" a High Definitiont jelenti.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Ultram3jor #35004 üzenetére
Gyári 4850, nincs semmi kulonos benne.
-
-
Ultram3jor
senior tag
hi all!
erröl tudna nekem vki vmit mondani:
http://global.msi.eu/index.php?func=proddesc&prod_no=1490&maincat_no=130&cat2_no=137nézelödtem neten, kéne egy ien kártya csak kicsit szükös a keret, de egy ilyenhez 35k környékén hozzájutnék. van vmi orbitális különbség a többi 4580asal szemben?
-
katt777
félisten
válasz
Vasinger! #35000 üzenetére
Dehogy is, poén volt. Bármelyik bedögölhet. Az én kék nyákosom ref. kiépítésű volt, csak a nagy, fekete hűtő volt rajta 9cm-es ventivel. Design. Persze vannak olyan gyártók, akik más színű nyákon más kiépítést forgalmaznak, hogy az egyszeri user teljesen összezavarodjon.
Felejtsd már el ezt a kihajtás dolgot ebben az összefüggésben. A mai VGA-kat nem hajtja ki egy akár agyontuningolt C2D sem hülye grafikai beállításokkal, amilyenek a 3DMarkban vannak. Vantage legalább használ 4 magot, tehát ott elérhetsz kihajtást egy ilyen procival, de játékokban nem. Tudomásul kell venni: ezek a VGA-k azért vannak, hogy nagy felbontásban, és magas összetettséggel használd őket. Minél nagyobb összetettséget használsz, annál jobban elverik az előző generációt, ahogy a 4870-em 161%-kal volt gyorsabb a 3870-nél (azaz 2.61X) 1680x1050-ben 8XAA és 16XAF mellett, miközben alapból (default) csak 70%-kal múlta felül (1.7X) Vantage-ben. Játékokban persze ennyi nincs meg, de a javulás úgy is szembeszökő. Szóval 48xx tulajok: Minden grafikát maxra!
Ha mindent felmaxolsz, még az optimalizáltabb alkalmazásoknál is elég egy wolfi 3.3GHz egy 4870-nek, szóval nem kell parázni, és a procit sem széthajtani, jó lesz egy ilyen konfig még 5xxx VGA-k alá is.
Aktív témák
Hirdetés
- DUALSHOCK 4 WIRELESS Controller PS4 / használt állapotban / 3 hónap jótállással
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest