- MSI Prestige 13 AI+ EVO ultrabook: grammozás mindenáron
- OLED monitor topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Gaming notebook topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple asztali gépek
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
Májsztró #46639 üzenetére
Sajnos nem tudom biztosra megmondani, mivel csak tesztelni vettem elő, és erre nem figyeltem....
De sajnos van pici ilyen utólagos beugrálás, de én csak a távolban vettem észre....
A GTA4-ről tudok nyilatkozni, ott tökéletesen így van.
Az 512-est hiába állítottam be, hogy beleférjen a ramjába, még úgy is volt, hogy "elémtett egy betontömböt"...
A gigás 4890-et felhúztam 1300Mb-ot igénylő beállításra, és még úgy se vettem észre zavaró (értsd szemmel könnyen észrevehető) utólagos kirajzolást...
-
HSM
félisten
válasz
schwartz #46629 üzenetére
Tényleg jobb a radeon memóriakezelése, amit láttam erről tesztet, ott olyan +30% memóriahasználattal futottak a programok a Geforce-on. De ha az 512-es radont beszorzod 1,3-al, akkor az még mindig csak 665Mb, ami jóval keveseb, mint a GTX260 ~900mb-ja....
Amúgy ha érdekel a dolog, úgy néz ki a plussz VRAM hatása, hogy nem nő a legtöbb esetben az FPS, viszont ami van, az sokkal stabilabban megvan. GTA4 pedig egyenesen szárnyakat kap tőle.
-
HSM
félisten
válasz
schwartz #46623 üzenetére
Figy, azt mondtad, úgyse tudok linkelni teszteket, hogy a 4870 512/1gb közöttm jelentős a különbség. Most itt van, megmértük dekára, ennyi lett. De elárulom, GTA4-ben még sokkal nagyobb a difi.... Arról nem is beszélve, hogy a Crysis alatt is a valós játékélmény sokkal nagyobb a gigás karikon, már 4850-nél is.
Nem szaggat be ha nézelődsz, zoomolsz, ilyesmik.... És ez már így nem 20%....
De azt biztosan mondhatom, hogy a 4890 alapon is bőven pariban van egy közepesen tuningolt 216-os GTX260-al, szóval én nem látom azt, hogy milyen lassú lenne a GPU...De ha gondolod, csinálhatsz te is teszteket a GTX285-öddel, had lássuk, hányszáz FPS-t produkál....
GTA4-ben és az asztalon láttam némi különbséget. De pl. a Colin Dirt-ben nem láttam. Én se vitának szántam, de ez tapasztaltam....
De amúgy nagyon pici a különbség, nem kell aggódni.... -
HSM
félisten
válasz
schwartz #46616 üzenetére
Valóban, optimalizáltak rajta minimális mértékben, elvileg: [link] Szóval vegyük úgy, hogy egyformák....
De várj, szerintem eltévedtél a hsz-ek között:DirectX 9.0c ENTHUSIAST 3X @ Map: ambush @ 0 1680 x 1050 AA 0x
==> Framerate [ Min: 24.25 Max: 40.43 Avg: 32.96 ]
DirectX 9.0c ENTHUSIAST 3X @ Map: avalanche @ 0 1680 x 1050 AA 0x
==> Framerate [ Min: 18.64 Max: 41.69 Avg: 33.19 ]
DirectX 9.0c ENTHUSIAST 3X @ Map: frost @ 0 1680 x 1050 AA 0x
==> Framerate [ Min: 25.34 Max: 38.33 Avg: 32.53 ]
DirectX 9.0c ENTHUSIAST 3X @ Map: airfield flythrough @ 8 1680 x 1050 AA 0x
==> Framerate [ Min: 26.56 Max: 45.12 Avg: 38.77 ]
DirectX 9.0c ENTHUSIAST 3X @ Map: cargo flythrough @ 8 1680 x 1050 AA 0x
==> Framerate [ Min: 17.23 Max: 37.03 Avg: 32.97 ]
DirectX 9.0c ENTHUSIAST 3X @ Map: frost flythrough @ 8 1680 x 1050 AA 0x
==> Framerate [ Min: 21.44 Max: 39.59 Avg: 30.53 ]Én itt 18-20 feletti minimum és 30 feletti átlagos sebességeket látok....
De ha DX10-ben nézzük, akkor se lesz sokkal rosszabb a helyzet: [link] Nyugodtan hasonlítsd össze az eredményeket....
És továbbra is azonos körülmények, órajelek...És bár lehet, hogy bajban vagy a matematikával, de elárulom, hogy 15-20FPS-nél is ugyanannyira 20% a 20%, mint 150-200Fps-nél....
És nyugodtan hidd el, érezhető a különbség 512mb és 1gb között. Volt nekem már 512-es 4850-em, 1GB-os 4850-em, GTX260-am és 4890-em is, szóval nem a levegőbe beszélek....
A tesztekre meg magasról teszek, hiába nem publikálták sehol, ha betettem a GTX után az Ati-t, és hopp szebb lett a kép....
Nekem, mint felhasználónak teljesen mindegy, hogy miért, ez van. Nem kötelező elhinned.
-
HSM
félisten
válasz
schwartz #46612 üzenetére
Itt teszteltünk picit Crysis-t Keldor papa-val..... [link]
Ugyanazon órajelen, ugyanazzal a beállítással, driverrel. A különbség, hogy neki 512-es, nekem meg 1gb-s a karim. (Na meg más a platform, de elég erős mindkettőnké, hogy ne fogja vissza az eredményeket.)
Nézegesd meg, kb 20-25% előny mindenhol megvan, a minimumfps-ek is sokkal barátságosabbak, és Keldor papa a legdurvább, AA-s tesztekkel még el se készült....
Szóval csak a nyers, 1680*1050-es, AA nélküli tesztekben 20-25%....
Kicsit bogarászni kell, de kirakod egy új ablakba egy másodpéldányban, és mindjárt lehet hasonlítgatni....(Amúgy röhögj csak a képminőség dolgon a GTX-eddel... Volt nekem is, és látható a különbség, igaz, én nem jöttem rá a forrására.... És nem én és Macka vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy az Ati kártyáknak szebb a képe.... És hidd el, nem azért van Ati kártyám, mert nem telne GTX-re....
)
-
HSM
félisten
Kár, hogy a 4870-t szidja mindenki, csak épp arra nem jönnek rá, hogy az 512-esnek a memóriája kevés....
Az 1gb-s 4890 pl. simán pariban van egy közepesen feltuningolt gtx260 216sp-s karival..... De néha a gtx285-öt is utoléri....
Próbáld majd ki a fényerős dolgot, amit Abu85 írt, kíváncsi vagyok, segíteni fog-e! Csak mert én is így éreztem a képminőséget, ahogy írtad, csak mire javasolták ezt a beállítást, már nem volt meg a gtx....
-
HSM
félisten
válasz
_Toka_ #46513 üzenetére
Szerintem nem a felbontás a lényeg, az már csak az utolsót teszi be az 512-es kariknak, pláne élsimítással... De még azok nélkül, 1680*1050-ben is bőven érezhető különbség van 1gb és 512mb között bizonyos játékoknál. (Főleg Crysis, GTA4, FC2... Meg amit nem próbáltam eddig...)
-
HSM
félisten
válasz
Daffni2 #46482 üzenetére
Engem is, de meg kellett barátkoznom vele, a jelenlegi 4890-em VRM-je is 90-100 fok furmark terhelés alatt. (Játék alatt viszont max 60-70) Mondjuk a kari hátulja már csak olyan max 60-80, szóval nem vészes....
Ezek a modern kártyák sajnos többségében ilyenek... (A házbafűtős meg lehet hidegebb, de az nekem még rosszabb lenne, ha fűtené a drága lapomat....Szóval inkább süljön meg a VGA, mint a gép többi része....
)
-
HSM
félisten
válasz
Májsztró #46480 üzenetére
Nekem a refi karim teljesen jól bírta a furmark-ot, csak fel kellett húzni a hűtőt 80%-ra, hogy ne menjen 105 fok fölé, bár ahogy néztem a BIOS-ban a vezérlést, az automata is felhúzta volna ilyen hőfokon eddig, de nem bíztam benne....
A hangja komoly terhelésre borzalom, meg jó melegen hagyja a GPU-t, és nem is fúj ki a házból, de ezeket leszámítva jól végzi a dolgát....
-
HSM
félisten
válasz
Májsztró #46469 üzenetére
Nem tudom, mi lehet a gond, de nálam anno a referencia 4850-el ment a powerplay, 500/750-en ment a kari üresben. A hűtés meg olyan, amilyen, tűz forrón tartja a karit, de mégsem engedi túlmelegedni, jól működik, csak olyan, amilyen...
Nálam is engedte terhelés alatt 90-100 fokig is, de tovább semmiképp. cserébe beton stabil volt.
A Catalyst-nál az overdrive-hoz a kis lakatot ki kell nyitni, ami a sarokban van. -
HSM
félisten
válasz
Daffni2 #46420 üzenetére
Tudtommal akkor van ilyen, ha ATT-t elindítod, ugye 2D-ben. Na az akkor fixálja a 2D-s üzemmódot, és blokkolja a powerplay-t, hogy rendesen menjen a kártya 3D módban. Az ATT uninstallálása megoldja a gondot, ha ez a baj...
Ahogy nézem, a korábban küldött furmark-od jóval gyorsabban ment...[link] Szóval ott még valszeg jól működöt a cucc.... -
HSM
félisten
válasz
Daffni2 #46398 üzenetére
Az átnevezés azért fontos, mivel ha furmark.exe néven fut, akkor a kari drivere lelassítja a programot, hogy az elégtelenül hűtött karik ne süljenek meg, és menjenek vissza gariba. Ha viszont átnevezed pl. Ati.exe-re, akkor teljes sebességgel fog futni...
Ezen a képen bekarikáztam zölddel a 4870 VRM-jének melegedős alkatrészeit...[link] Ezeket mivel hűtöd? A gyári lemez van rajtahagyva?
(#46399) sgteam: Azon nem biztos, hogy működik a mérés, de amit linkeltem leírás, ott ha berakod a VT1165 plugint rivatunerbe, akkor kiderül! (Sajnos nem volt olyan kártyám, nem tudom rajtavan-e a Volterra VT1165 csip, ami ezekért az adatokért felelős....
-
HSM
félisten
válasz
_Toka_ #46391 üzenetére
Köszi, amúgy a 4850 radeonon 2833-on ment, (alapon) csak az energiamenedzsment visszavette 1600-ra.....
Ja, és Physx OFF volt természetesen a GTX-en...
(#46393) Daffni2: Hű, nem rossz!
Mivel hűtöd? Esetleg tudnál csinálni egy képet, hogy átnevezed a "furmark.exe"-t "Ati.exe"-re, és úgy indítva 1280*1024, ablakban (ha nem megy, kisebb felbontás is jó), és 0XMSAA??? És persze a GPU-Z monitorozás?
(#46392) dangerzone: Az alapórajeles GTX260-at alaposan veri az alap 4890 is.... Csak tuningban a radeon nem tudott olyat alkotni, a GTX-em extra tuningos volt, nézd csak meg pl. a memória-órajelet.... +35%..... GPU +30% shader +23%...... Ja, és a vantage-ból csak az NV-logó hiánytik....
Érdemes megnézni a részpontokat is..... -
HSM
félisten
válasz
dangerzone #46387 üzenetére
Hát, vegyük a 4850 512-t alapnak. Ehhez képest egy minőségi váltpzás a gigás, ugyanis nem ad több fps-t, de pl. zoomoláskor, forduláskor nem röccen be, folyamatos, sokkal élvezetesebb, és bizonyos játékokban sokkal komolyabb beállítást bír hasonló teljesítménnyel. A GTX260/4890 viszont ezen előnyök mellett jól érezhetően gyorsabbak is. (Olyan 25-40%-al, kb... De bőven jól érezhetően...) Ehhez hozzátenném, hogy ezek csak érzésre vett tesztek, pontos értékek (A GPU-score-t érdemes alapul venni):
4850 1GB [link]
GTX260: [link]
4890:[link]Az összehasonlítás annyiból igazságtalan, hogy a 4850-t nem tuningoltam, mivel a GPU nem nagyon bírt többet, és a memória úgyis visszafogta volna, a memóriát meg nem akartam külön hűtés nélkül húzni. És a GTX260-ból egy igen tuningos van egy közepese/gyengén tuningolható 4890 ellen.
(#46388) sgteam: Valamiért nem méri nálad....
Mondjuk, ha nem referenciakártya, akkor nem tudja mérni... Glaciatoros volt a kari?
-
HSM
félisten
válasz
sgteam #46384 üzenetére
Hmm.... Ezek nagyon szép hőfokok, teljesen jó, de az legalább ennyire fontos, mennyi a hőfoka a VRM-nek... Ezzel a progival a sensor fülön meg tudod nézni, ha ablakban futtatod a furmark-ot....[link]
(#46385) dangerzone: Egész pontosan így nézett ki a dolog: refi 4850 + AC S1 volt sokáig, utána GW 4850 GS 512 sokáig, majd egy hétig GW 4850 GS 1GB egy hétig kb, majd Asus GTX260 216sp 65nm refi, majd megint egy hét múlva a megjelenés másnapján egy Asus 4890.....
-
HSM
félisten
válasz
sgteam #46382 üzenetére
Inkább az lenne az érdekes, hogy mennyi lett a hőfok...
A 4870 esetében a kritikus pont a VRM hűtése.... GPU-Z-vel lehet nézni, VRM slave temperature...
Azt mivel hűtöd? Furmark alatt mennyire melegszik fel?
Nálam ennyi a legújabb furmark-al 1024*768 0XMSAA, extreme burning módban nyüstölve 4890+gyári hűtéssel: [link] -
HSM
félisten
válasz
paprika #45767 üzenetére
Hát, sajnos nem a felbontástól függ, mekkora VRAM használat van...
Én 1680*1050-ben toltam GTA4-et, és medium textúrákkal, 30-as látótávolsággal, minden maxon mondjuk megyegetett.... (20-25FPS, utólag kirajzolt cuccok így is néha) Utána lett egy gigás 4850-em, hát az nem kcsit jobb...
Lazán fel tudtam húzni a látótávolságot 72-re, a detail distance-t 64-re, és még így is jobban ment a játék, zéró utólagos rajzolással. Ez a beállítás a játék szerint kb. 750MB VRAM-ot igényel, nem véletlenül, 512-essel esélyem se volt így élvezhető játékélményt kapni.... Itt még írtam erről: [link]
És a Crysis is sokkal jobb 1GB-al. Nem kapsz több FPS de pl. hirtelen, zoomolásnál fordulásoknál ez rezzenéstelen, az 512-es picit, de jól érezhetően "belelaggol".... -
HSM
félisten
Valakinek volt pedig belőle gondja, hogy Ati driverfrissítés előtt nem a saját progijával, hanem ezzel törölte, és utána meg szidta az ATI-t, hogy milyen szar a driver, nem akar rendesen felmenni.... Én még nem használtam ezt a progit és még sose volt gondom Ati driverfrissítéssel.... Viszont Nvidia kari után segíthet.... De az Ati rendesen leszedi a driverét, ha arra kéred, szóval felesleges.....
-
HSM
félisten
válasz
Depose #45680 üzenetére
Nem kell semmi ilyesmi... Simán Windóz, és a vezérlőpultban van az Ati-nak valami install manager, vagy uninstaller, az kitűnően letakarítja, én a driver cleanert nem használnám.
Felesleges, inkább árthat, mint javíthat. Viszont az új driver előtt fontos az újraindítás.
-
HSM
félisten
válasz
Depose #45672 üzenetére
Próbáld meg uninstallálni az ATT-t, majd a catalyst-et is, (és minden programot, amivel a VGA órajeleit, stb. lehet piszkálni) majd újra feltenni a komplett drivert (a matatós progikat ne). Ha ez sem segít, akkor igen valószínüleg memóriahibás a karid. Amúgy Ipon-ban elég normálisak gari terén, szóval no para....
(GTA4-ben nálam Anti aliasing nélkül egy textúrahibám volt, néha a köd bohóckodott 32 bites vistán. Mindent elnyelt.
64bites Vistán még nem volt ilyen....
)
-
HSM
félisten
Igen, de az "élmény megfizethetetlen".... Szóval, az 1GB-s nem megy több FPS-t, de viszont ha kipróbálod, rájössz pár turpisságra, miért nem mérnek több FPS-t....
Pl. GTA4, egy centivel se lett gyorsabb, az átlag FPS még csökkent is. Viszont feljebb húzhatom/húztam a látótávolságot, de még ez se minden, ugyanis az 512-essel még pici látótávolságnál is volt "utólagos" kirajzolás, amikor látod, hogy előtted épül fel a város. Elég kiábrándító látvány, néha bosszantó is, mikor eléd varázsol a semmiből egy betontömböt. Na, az 1GB-ssel nincs ilyen. Azzal BENN VAGY A VÁROSBAN! És a város létezik, nem eléd épül. Na, asszem maradjunk ennyiben.
De mint említettem, a játékok többségénél nincs semmi előnye, de egyre több cím jelenik meg, amiben igen....
Szerk: itt egy link, miről van szó... [link] (Először egy reklámot nyom be, nem anyázni, hogy szar a link....
) És az is látszik, hogy az 1GB-s jobban szaggat, mint az 512-es! Ha az ember jbban átgondolja, logikus is, mivel az 1GB-snek minden adat ott van a memóriájában, tehát azonnal megkap minden kirajzolandó objektumot, míg az 512-esnek "van ideje", míg a hiányzó adatok egyenként megérkeznek.... De ez nagyon ritkán van, hogy az 1GB-s jobban akad, és ez már inkább a játék maximalizmusából fakad, hogy még a kilométerekre lévő dolgokat is igen részletesen megrajzoltatja a karival. De van ellenpélda is, a Crysis WH pl. sokkal stabilabb FPS-ekkel hálálta meg a plussz Vram-ot. Körbenézel, és abszolút no lag.... Meg se rezzen. Zoomolásnál sem. Nyilván itt azt is meg kell említeni, hogy az 512-es kártya se rossz, csak számolni kell a kompromisszumokkal, amikkel jár. De nyilván jóval olcsóbb is.
-
HSM
félisten
válasz
baleee89 #45561 üzenetére
Akinek 512-es kártyája van (többség) azt mondja, nincs!
Azon múlik egyébként mivel játszol... GTA4, FC2, Crysis WH, ilyesmik igencsaak meghálálják, de egy régebbi játéknál ne is várj egy db plusszfps-t se...
A 4830-nál talán érdemes meggondolni, hogy elég az 512-es, de 4850-ből már mindenképp 1GB-st javasolnék.... -
HSM
félisten
Kicsit túloptimista, cserébe nem túl alapos review, egy kihagyott nagy ziccerrel. (GTA4 100-as látótávolsággal miért nem teszteltek az 1GB-sen????
)
És az is kár, hogy elfelejtették megemlíteni, hogy a sima dual-dvi-ból ugyanúgy lehet HDMI-t és analóg kimenetet csinálni, olcsóbb adapterekkel, mint fordítva....Amúgy jó kis cuccnak tűnik, de várjunk még egy alaposabb review-ra....
-
HSM
félisten
No, friss saját tapasztalat: a 9.2-es driver nálam nagyon sokat dobott a GTA4 sebességén Vista 32bit alatt!
Nem nőtt a max, de az átlag és a minimum rengeteget!
Mondjuk gondolom ehhez legalább 4 processzormag kell.....
-
HSM
félisten
válasz
z0lcs1 #42955 üzenetére
Egy kártya egyszerre egy képet számol, a másik kártya meg számolja a következő képkockát, mindkét kártya a saját kis 512Mb ramjából gazdálkodva. Itt hol látsz te 1GB-ot? Vagy 1,5-öt? Gyakorlatilag mindkét kártya memóriájában ugyanaz van, de ez mégis szükséges, mivel az egyik kártya nem tud a másik kártya memóriájából elég gyorsan adatot áttölteni, mivel a lokális memória sávszélesség nagyságrendekkel nagyobb, mint ami a kártyák között van. A lényeg: egy képkockát egy VGA számol, a saját erőforrásaiból. (512MB ram) Ezzel párhuzamosan a másik VGA is ugyanígy számolja az ezutáni képkockát, ebből a gyorsulás.
-
HSM
félisten
válasz
tome.jr #42903 üzenetére
A DDR3 elméletileg sokkalta jobb, viszont a BIOS-ok nem kiforrottak, és a lapok se mind kezelik jól aztafajta ramot. Leglábbis P35-P45 esetén ez volt a baj. Sőt, a BIOS-optimalizálatlanság miatt néhol még rosszabb volt a DDR3 teljesítménye. Én amúgy nem ajánlok semmit, pláne amit nem próbáltam, csak elmondtam, hogy kb. miben kéne gondolkoznod. Nekem A Giga X48-DS5 tetszik amúgy.... Meg az Asus X38 lapjai se tűnnek rossznak... De nem nagyon foglalkoztam a témával, nekem P35-öm volt, úgyhogy kénytelen leszel utánajárni, ha érdekel.
-
HSM
félisten
válasz
tome.jr #42897 üzenetére
Egy X48 miért ne lenne alkalmas tuningra?
Lehet, nem bír akkora FSB-t, mint a P45, de nem csak 600-as FSB-n lehet tuningolni....
Én maradnék a DDR2-nél, legalábbis a P35-P45 vonalon volt baj a DDR3-al bőven.... De hogy melyiket vedd.... Erre a kérdésedre én nem nagyon tudok válaszolni.... Próbálkozz az alaplapos topicban....
-
HSM
félisten
válasz
proof88 #42891 üzenetére
Jogos, a P35 kb. katasztrófa volt CF-re, a P45 megfelelő mennyiségű sörrel elmegy, azért írtam, hogy ha komolyan gondolja, akkor X-es csipszet.
Amúgy a P45-nél a 3. PCIe1.1 4X slot ráadásul nem is az északi hídban van, hanem a déliben....
(#42894) Qru: Amúgy ugye senki nem akar referencia 4870-en ramsünivel VRM-et hűteni???? A VF1000-hez gyárt a Zalman 4870 VRM-hűtő modult. Az megfelelő.
-
HSM
félisten
válasz
ádikácska #40208 üzenetére
Attól függ, mihez... GTA4:esélytelen, cpu limited lenne még 4ghz-en is bőven, ami eléggé necces E6550-el, de pl a Crysis szépen fut 3ghz körüli órajellel, de akár még alapon is.
Viccet félretéve attól függ, mivel akarsz éppen játszani, amúgy amíg jól megy a gamma, addig minek aggódni?
Én pl. eddig alapon hajtottam a quadom, semmihez se kellett húzni, de pl. a GTA4 érezhetően gyorsbb 3ghz-en, úgyhogy most már 3ghz-en megy...
-
HSM
félisten
válasz
bacsis #40205 üzenetére
ATT-vel vagy BIOS-moddal meg lehet emelni a feszét, 1,084V-ról 1,158V-ra. Eddig megy szoftverből. Így olyan 720 mehet stabilan, de szépen melegszik a vrm-je... Figyelj oda rá!
Nekem a refim így 720/1050-en maxolt ki, furmarkkal csekkolva. A Gainward GS-em már bírja 740/1175-ön is, de az se tud efölé menni.A GPU-nak nagyobb fez kell hogy többet menjen, nem véletlen kap a 4870 1,2x-ot, ennek meg 1,158 a max.... (Nem véletlen, nem akarták, hogy a vmoddolt finomhangolt 4850-ek 4870 órajel felett menjenek....)
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
DeSanto #40031 üzenetére
A GPU nem volt meleg, az tény... De Furmark alatt igencsak forró volt a kártyán a VRM, tuning nélkül is.....
A linkelt feszemelős, furmarkos képnél pedig már nagyon-nagyon meleg, kb. 80 fokos. Igazából a baj az, hogy alapon, játékok alatt is megvolt az 55-60 fok... Amúgy igen, a VRM-re elég 2 azokra a kis izékre, és a memóriára sem feltétlen muszáj. Amúgy nem a süniken a tétel, 700Ft/8db...
Volt bőven!
A lényeg, én nem hagynám csupaszon a VRM-et, az 100.
-
HSM
félisten
válasz
H.O.D. #40026 üzenetére
Nem tudom, milyen 4850-ed van, de ha referencia, akkor a gondolatát is felejtsd el, hogy a VRM-re nem raksz hűtést.... Nem valami erősek ezek a sünik, de sokat számítanak.
Kb. így kéne kinéznie a cuccnak:[link] (Képek gyorsabb HOST-on: [link])
(#40024) DeSanto: Igen, közkedvelt nézet, hogy az Nv-nek szebb a képe, meg hogy az Ati textúrahibás. De én is úgy vettem észre, hogy a 3870-emnek szebb képe volt, mint a 8800GTS320-amnak. A textúrahibák meg....
(Legyint....)
-
HSM
félisten
válasz
CimbiX #39439 üzenetére
Lezárom asszem a kérdést.... Töltsétek l a legújabb (1.5-ös) furmarkot, kerek perec megmondja, hogy a 8.X-es drivertől felfelé "le lett szabályozva" és ha ezt nem akarjuk nevezzük át....
Bár nálam az 1.4-es jobban bevált... (Jobban terhelte a kártyát, de ez szerintem kártyafüggő....
)
-
HSM
félisten
válasz
dangerzone #39385 üzenetére
Nem az a kérdés, hogy szar-e vagy sem... Arra jó, amire való. Csak épp ide nem elég, se nem "rögzül" elég erősen (ezért rosszul vezeti el a hőt), és ráadásul kb egytized ekkora hőleadó felülete sincs 3-4 ramsüninek (ami kb elférne ott a VRM-en), mint ennek....
A refi 4850+AC S1-re elég a süni, alapórajelre. -
HSM
félisten
Igen, csak neked Sapphire duplaslotos a karid. A refkari 500-as ram-órajel alatt teleszemeteli a képet. (Nálam legalábbis így volt.)
(#39074) dangerzone : Nem. Gondolkodj %-okban. Sokkal nagyobb mértékben lehet spórolni az órajellel, mint a feszültséggel. Viszont a feszültség csökkentése %-ban négyzetesen, az órajel viszont csak lineárisan csökkenti a fogyasztást.
-
HSM
félisten
válasz
jpwadkan #38985 üzenetére
Nekem volt 8800GTS 320, meg 3870-em, és 4850-em is, eddig elégedett vagyok az Atival, bár az NV-vel se volt sok bajom. Az Nvidianak is megvannak a saját betegségei szerintem, szimpátia kérdése, a 4850 helyett én tuti nem vennék Nvidiát, esetleg gtx 260-at, de az már egy kategóriával feljebb van árban... Nekem amúgy nagyon bevált a Gainward Golden Sample 4850....
(#38986) jpwadkan: Igen, erre gondoltam, elég komoly proginak tűnik, szerintem érdemes 2-3 alkalommal lefuttatni....
-
HSM
félisten
válasz
jpwadkan #38977 üzenetére
Nekem ez elég memóriahiba-szagú...
Nálam FC2-ben semmi textúrahiba nem volt, igaz xp-n nyomtam... Próbálhatsz még furmark-ot is a kártyán, hátha az előhozza a hibát. Vagy van egy video-memória teszter progi, de nem tudom pontosan a nevét... Esetleg majd ha otthon leszek pár nap múlva....
(#38981) Skizz:A refi nálam 2d-ben 160/500-on ment, 1V-on.
-
HSM
félisten
válasz
Szuperboci #38574 üzenetére
Igen, de azt is tudni érdemes, hogy 4850-et általában "költséghatékony" játékos gépekbe vesznek, amit általában össze-vissza húznak, hozzáértés nélkül, aztán lehet szidni jobbra-balra az Ati-t....
Nekem volt 3 4850-em is, a refi teljesen zsír volt (AC S1-el mert ne legyen 100 fok), a Giga gagyi, a GW GS is full jó. És a legviccesebb az egészben, hogy nekem egy db lefagyásom nem volt a kari miatt, egy db játékkal se volt semmi gondom, és a teljesítményével is elégedett vagyok.
(Persze, elsősorban az árához igazítva, de abszolút értékben is.)
És ezt nem a flame kedvéért mondom, csak reagálva a "panaszhegyekre"....
Neked mi volt a baj a 4870-eddel? Volt játék amit nem vitt rendesen?
-
HSM
félisten
válasz
Szuperboci #38565 üzenetére
Kérhetnénk kicsit részletesebb beszámolót?
-
HSM
félisten
válasz
jorden06 #38171 üzenetére
Namostmár nem értelek... Azt mondod, a 700Mhz GPU elég lenne neked, mert nem akarod túlhúzni, aztán meg hogy mégis...
Szóval a GW GS tápköre gyárilag, gyári hűtővel, elég meleg furmark alattt, de teljesen stabil. Nekem 745/1150 volt a max, amit jól szellőző házban, 3dmark stabilan tudott a cucc, 80%-ra tett ventivel. A gyári kártya viszont 700-on sokkal melegebb volt, mint a GS, AC S1 alatt+sünizve a VRM résznél. Amúgy a módosított vrm részre saját házi bordát tudsz rakni, vagy egy pár sünivel lefogatni. De mondom, a gyári 700/1100-on a kártya gyárilag igen halk (furmark 60% venti) és semmi nem melegszik túl rajta. Ha meg sokkal feljebb akarsz menni ~740-nél, ahhoz már Vmod is kell, plussz ezerrel VRM hűtés....
-
HSM
félisten
Ami nem mindegy, hogy a sima DUAL slot GW/Sapphire-en gyárilag gyengébb ramok vannak, gyárilag 2ghz-esek, míg a Toxic-on és GS GW-n 2,4Ghz-esek. És ez nagyon nem mindegy, mivel a 4850 700mhz-es GPU körül már erősen memória-limites! Viszont sajnos még így se minden Toxicon/GW GS karin megy 2,4Ghz-en a ram, de a 2,3Ghz szinte biztos OK.... Bár lehet, a GW GS-en ezen egy RAM hűtő segítene....
-
HSM
félisten
válasz
jorden06 #38085 üzenetére
Ha igazán tuningolni akarsz, vegyél Gainward GS-t, és gyártass/gyárts hozzá egy VRM hűtést... Azon van a legkomolyabb VRM gyárilag, de nincs hűtve, cserébe ott vannak a hűtés-rögzítő helyek a nyákon, és úgy van tervezve, hogy fel is tudd rá szerelni! [link]
És erre szerintem AC nem is kell, az alap 700mhz magórajellel gyári hűtéssel még nem láttam furmark alatt sem 75 fok felett, ráadásul halkan!
A linken a Palit Sonic van, ez abban különbözik a GS-től, hogy gyengébb memóriák vannak rajta, csak 685Mhz a magórajele, és csak 1000 a ramé, de a felépítés 100% ugyanaz, lleszámítva, hogy más műanyagidom van a GS hűtésén. -
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
Vasinger! #37770 üzenetére
Terhelve -10, 15 fok kb a tuningoshoz képest... Tehát 45-50 között. Üresben... Hát.... Annyira kevés volt, csak röhögtem rajta, talán olyan 30-35?
Az 1400-as Noctua jónak tűnik, azért az 1800-as Papst picit túlzás....
Igazából arra kell figyelni, hogy a VRM fölött legyen folyamatos légmozgás...
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
Vasinger! #37766 üzenetére
Rámegy, de azzal meg az a baj, hogy nem jön ki jól, mert a második venti pont úgy fér el, hogy a kellős közepén, a holttérben van a VRM rész a kártyán... Nekem jobb volt egy jól elhelyezett 1200-as ventivel.... Azért ajánlottam a két 9,2cm-est.
Szerintem azzal jobban meg lehet oldani.....
-
HSM
félisten
válasz
Vasinger! #37755 üzenetére
[link] (képek gyors szerveren: [link])
Jól müxik, de érdemes 2db 9,2cm-est rátenni, mivel egy 12-es nem az igazi, ugyanis a kártya hátuljára nagyon kell a légáramlat, de akkor a 12-es venti már nem az igazi, mert nagyon hátul van...
Ezzel meg is válaszoltam.. A kártya vége melegszik NAGYON, de azért hűthető, de amit én applikáltam rá, az a minimum...
A kártya jobb oldalán a két süni a kondik között, amikből az egyik le is lóg, a memória tápkörét hűtik, az elhagyható tudtommal. -
HSM
félisten
válasz
Ferdzsoo #37166 üzenetére
Neked van Core3 duód?
Igazából mind3 szépen lehűti, én az S1-et ajánlom, egy ilyennel:[link ZM-RHS70]
(Bár lehet, nem fog beférni alá szépen....)
Vagy esetleg gyárthatsz valami hasonlót otthon, de a ragasztgatós fosbordákat nem ajánlom 4870-re.... -
HSM
félisten
válasz
Le Pingvin #37076 üzenetére
Az attól függ.... Én az 1200-as 12cm-es ventiket preferálom, ha elefér, vagy egy olyat szerelnék a ház oldalára/oldalához, hogy lefújja a meleget a kariról.... De igazából kb mindegy, mivel szellőzteted, csak ne ragadjon meg a meleg a kártyán/a házadban. Vagy taláb be lehetne szerelni úgy,hogy a kártya alatti helyre, hogy felfelé fújjon... De ezt tényleg neked kéne megálmodnod....
-
HSM
félisten
válasz
Le Pingvin #37074 üzenetére
Erre az esetre általában egy venti + kábelkötegelő/kreativitás című felszerelési mód kombó szokott működni a legjobban....
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #36970 üzenetére
Nincs rajtuk hűtés se ramokon, se a VRM-en, amúgy furmark alatt sem melegszik az enyém se 75 fok fölé, és a crysis ~60 fok is stimmel. Egyszerűen jó a karesz hűtése... Amúgy teljesen jó a kari így, bár furmark alatt igencsak forró... De ezek az analóg PWM cuccok bírják, ráadásul jó nagy felületen vannak szétszórva, és a venti is hűti őket a szélcsatorna-burkolat okán.
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #36591 üzenetére
Nem, eszem ágában sem volt igazolni. Volt 1GB-s RV770-ed vagy sem? Nem. Akkor meg miről beszélsz?
Ez az "érzésre" azt jelenti, hogy például hirtelen mozgásoknál, zoomolásnál, vagy amikor megy az akció ezerrel, akkor nincsenek hirtelen, pici FPS-esések, ergó jóval folyamatosabb a játékmenet. Ezek csak minimális leakadások, tehát az átlagba nem nagyon fognak beleszólni, de a játékélménybe igen. És ez a különbség egyre jobban ki fog jönni, ahogy jönni fognak olyan játékok amik jobb minőségű (nagyobb méretű) textúrákkal, több objektummal, nagyobb pályával, és akkor hamar szűkös lehet az 512Mb Vram.
De amúgy azt is hozzátenném, hogy nálam a P35-s lapom miatt kisebb a sávszélesség a RAM és a GPU között, (mert ugye csak PCIe 1.1) tehát lehet, egy modernebb lapban ez egyelőre kevésbé jelentkezne, de az nem lesz hosszútávú megoldás a problémára.
Amúgy nincs érzés? Akkor nem is értem, néhányan miért panaszkodnak avg. 40 fps-el a GTA IV topicban, hogy néha olyanokat zuhan az FPS, hogy kivannak.... Mondjuk ott ez nem a VRAM miatt van, de ez most mind1....
Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- MSI Prestige 13 AI+ EVO ultrabook: grammozás mindenáron
- OLED monitor topic
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asus Zenfone 8 - komplett kompakt
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Tőzsde és gazdaság
- Könyvajánló
- Formula-1
- További aktív témák...
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fotó állvány eladó
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest