- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Asztrofotózás
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
Új hozzászólás Aktív témák
-
York
tag
válasz
fogtunder #56896 üzenetére
En a Dewalt DWS774-gyel szemeztem, aztan hasznaltan sikerult loni egy Dewalt DWS773-at (ebben nincs vilagitas, egyebkent ugyanaz mint a 774). A workzone gervagot valtotta, hat eg es fold
, gyari lap van meg rajta, de szep a vagaskep, a porelszivasa is ezerszer jobb mint a WZ-nek. Hely hiany miatt olyat kerestem ahol a sin elore all, igy kozel lehet tenni a falhoz. A 216-os lappal kevesebbet tud atvagni mint a WZ, de azt hiszem nekem a muhelybe nem fog hianyozni az a par centi
.
-
Zοltta
senior tag
válasz
thomgrande #56894 üzenetére
Épp most mélyültem bele a topicba jobban.....
Pont ezt néztem ki Metabo KGS 216 M (619260000)
És persze amit emlitettél, az keseritett el róla... a beállitása.
Metabo KGS254M (602540000) ez is szép és jó, de 100k ... ami már sok lenne, találtam fele ennyiért használtan, de tartozékok nélkül, meg hát kitudja ,hogy az milyen állapotba van motorilag :S
Elkezdtem nézni az Einhelleket , de azt a márkát nem nagyon ismerem, arról is halottam jót meg rosszat is..
Ha ennek lene csuszósine... Makita MT M2300
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Zοltta #56891 üzenetére
Az az igazság, hogy még a 216-os Metaboból is volt olyan valakinek, amit nem tudott úgy beállítani, hogy pontos legyen. Én a kis előre csúszós Hikokit akartam megvenni tavaly, de sehol nem lehetett kapni, végül egy Dewalt DWS778 lett, ez elég jó, bár az asztala ennek se sík teljesen, majd ha lesz időm, síkba kellene csiszolni. Viszont elég pontos, egy bajom van vele, hogy nincs mélységhatároló rajta, ami azért ácsolás jellegű melóknál nem lenne rossz, plusz az elszívás közel se tökéletes rajta, de ezzel még tudok együtt élni
-
pacman_123
tag
válasz
kapu2006 #56892 üzenetére
Igen, Paco a hobbista fórumról. Kérdezd őt
Kizártnak tartom hogy kapna is valamit, de ha mégis, veszek egy kalapot és megeszem és felteszem a Youtube-ra.
-
thomgrande
tag
válasz
Zοltta #56872 üzenetére
Álmodozni, csodát várni lehet de nem érdemes. Hobby célra hobby pontosság jár sajnos. Az hogy valakinek valami bevált az nem azt jelenti hogy amit Te fogsz venni az is jó lesz. Még a márkásabbnak tartott és drágább gépekkel is sokszor sok s szívás. Aki rendszeresen olvassa a fórumot az tudja. Ez olyan mint a lottózás, vagy kifogod vagy nem.
-
kapu2006
tag
válasz
pacman_123 #56601 üzenetére
Valaki rendelt ilyen gyalugépet. Megérkezett már neki?
Vagy valami tapasztalat? -
Zοltta
senior tag
válasz
generatoros #56890 üzenetére
Én is néztem azt ,de ezek a hibák amiket a srác felsorolt, pont ,hogy le beszélt róla
[link] . De amúgy sem kapni ezt már ha igen várd ki kategória. ..
Dewalt más világ ami az árat tekinti
-
tothjozsi96
addikt
válasz
generatoros #56885 üzenetére
A kérdés nagyon jó!
Hogyha nedvességtartalom mérővel is méri az ember, sokszor van az hogy a nedvességmérő teljesen más értékeket mutat különböző pontokon. Mondjuk az anyag közepén sokkal nedvesebb mint a széleinél. Én se tudom mennyi eltérés lehet, én csak azt gondolom hogyha mondjuk májusban veszel fűrészárut akkor jó eséllyel sokkal jobb anyagot kapsz, mint amit most nekem sikerült elcsípnem.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
tothjozsi96 #56824 üzenetére
Szia!
Én lecekkel jártam ugyanígy vagy 7-8 éve.
Az én megoldásom az volt, hogy lekentem háztartási hipóval ( ecsettel).
Előtte próbáltam a SAVO-t is, de azt pénztárcával nem bírtam volna.# Soká : u.e. neked is címezve.
Ezek a lecek részben felkerültek egy melléképület tetejére (cserép alá), részben még maradt belőle pár szál, amit ennek a padlásán tárolok. Látszólag egyiknek sincs különösebb baja.
Üdv: Ferkó
-
válasz
generatoros #56884 üzenetére
Jól tudod, az 50-es anyag az palló természetesen, nem "gerenda".
Az 50x50 az stafni, vagy zárléc.
Igazából a szélesség és vastagság aránya határozza meg szerintem, hogy palló, vagy gerenda. Egy 75x75-ös anyagot bátran hívhatunk gerendának, de egy 75x150-es "szarufa", az inkább palló. Szerintem. -
generatoros
tag
válasz
tothjozsi96 #56877 üzenetére
Az hogy nagyon vizes a fa az nagyon tág fogalom. egy tartós nyári száraz időben és egy 40 napos esőzés után kivágott fák víztartalma(nedvességtartalma) vajon mennyi eltérést mutathat? aztán a kivágás gatterolás után a fatelepen mennyi ideig volt intenzív esőzés?
-
generatoros
tag
nem biztos, hogy jól tudom, de az 5cm vastag faanyag inkább palló, még akkor is ha csak 12cm széles , esetleg focni deszka. az 5x5 az mindig stafni és nem léc, a léc téglalap keresztmetszetet feltételez. ezeket még gyerekkoromban hallottam így lehet homályosulnak az emlékek, bocsi.
-
Soká
senior tag
válasz
tothjozsi96 #56870 üzenetére
Hát, azért most elszomorítottatok ezekkel a hézagolási információkkal
Egy csomót dolgoztam, megmozgatva 2,5m³ anyagot és most kezdhetem újra?... Elment vele vagy 2-3 napom...
Ezt nem is mutattam. kb. 25-30%-os a nedvességtartalma)
Kimondottan nedves helyen lakom, majd megmérem milyen a páratartalom odakint.
Vastagabb lécem sincs, az is még egy csomó pénz."Egy kérdés, ami legfelül van az deszka vagy palló?"
Nem tudom, ki mit ért a fogalmak alatt, de talán érzékelhető, hogy ezek colos deszkák, a szélességük kb. 12cm. Alatta vannak 5x12-es "gerendák" illetve előtte 5x5-ös lécek.
Elhívtam egy barátomat és válogattuk az anyagot. -
pacman_123
tag
válasz
ViktorSz #56881 üzenetére
"a felsőmarós módszerre rámehet az egész nap"
Én azért javasoltam neki, mert igen .. ha nem is az egész napja de elmegy egy kis plusz idő, legfőképpen arra mire kitalálja miből/hogyan. A sablon kivitelezése már nem olyan dolog. És ugye az jó máskorra is.
Nekem ez beletelt kb egy órámba :
... igaz ez mérete okán korlátos, mivel akármilyen vastagságra sem jó - ezért érdemes magára a sablonra több időt fordítani, nekem volt kéznél egy éppen még sík bútorlap, kevés rétegelt lemez, teljesen jó eredményt adott.Állítható magasságúra azért érdemes csinálni, hogy többféle vastagságot is be tudjon az ember tenni - ugye a marószár hossza, annak leengedhetősége itt a szűk keresztmetszet.
És ha kész van, például egy ilyen marószárral kis túlzással seperc alatt végig lehet azon a darabon menni. Meghát (hobbista hozzáállással) nem lóverseny ez
Ha meg nincs akkora szárra lehetősége, hát akkor egy 20-30mm-es "nútmaró" is megteszi, kicsivel több idő lesz végigmenni rajta. Nekem van aliról egy ilyen síkoló is, 8mm-es szár, 30 mm-es munkaátmérő. Így ez már egy kis élmaróba is befogható.
De igen jó hogy írtad azt a "vastagolást hanyagolni kéne". Nekem le sem esett hogy ez egy darab "bütüs" fa, megvan a jó esélye hogy egy darabban tolod be és több darabban jön ki a másik oldalon. Főleg ha elkezd száradni, berepedezni időközben. Steve_p, ezt a nagy vastagolóban vastagolást így már én sem nagyon erőltetném!
-
ViktorSz
tag
-
Horec
tag
válasz
tothjozsi96 #56877 üzenetére
Úgy értem, hogy kell egy-egy léc a végekre mindig és innen lehet számolni a távokat befelé.
Az is lényeges, hogy egy függőleges síkban legyenek a lécek, különben az egyenlőtlen terhelés hatására alakváltozás lép fel. -
tothjozsi96
addikt
válasz
generatoros #56874 üzenetére
De hogyha túl hirtelen távozik belőle a víz akkor alakváltozáson esik keresztül a fa és kireped, nem? Mondjuk nem tudom hogy egy forró nyári napon mennyi víz tud távozni belőle, viszont hogyha teszem azt nyár van, akkor valószínűleg nem is lesz benne annyi víz, szóval lehet tök értelmetlen amit írtam.
#56875 Horec
Akkor nálam se elegendő a hézagléc, "jó" tudni!"Valamint az elhelyezési távolságok is függenek az anyag vastagságtól. 18mm vastagságig 50cm, 24mm-nél 1m, 48mm-esnél 1,5m a javasolt távolság."
Ezt hogy érted? A palló 50mm vastag, tehát 1,5 méter kellene hogy legyen a rakat mindkét irányában szabadon hagyva?
-
pweisz
senior tag
válasz
ViktorSz #56865 üzenetére
Aztmondták akiknek készült hogy jó ez így...
Nem kell amúgy tartani, csak nem szabad alul nyitnod az ajtót, szóval törpéknek, gyerekeknek nem lenne jó, de felnőttek használják, és azt mondták nem zavaró. Egyébként teljesen jól működik. Ki lehetne venni, a 15mm nem számít, görgők ugyanúgy tartják fent.
-
Horec
tag
válasz
A hézaglécek keresztmetszete függ a szárítandó faanyag vastagságától. 20mm fűrészáru vastagságig 15x20 mm, 20-40mm között 25x35 mm, 40mm vastagság felett 35x50 mm-es hezagléc az ajánlott.
Szokás azt is csinálni még nagyobb rakatoknál, hogy a hézagléceket a máglya magasság alsó 40%-ában a keskenyebb oldalával fektetik.Valamint az elhelyezési távolságok is függenek az anyag vastagságtól. 18mm vastagságig 50cm, 24mm-nél 1m, 48mm-esnél 1,5m a javasolt távolság.
Plusz még a legalsó réteget érdemes a talaj szinttől 450 mmre megemelni és távolságokat is kialakítani a fűrészáruk között szélességben is (40mm min.). Így elérhető egy jó légáramlás a megfelelő száradáshoz.
-
generatoros
tag
válasz
nem vagyok szakember, de láttam tapasztaltam már sok mindent. szerintem, ha nagyon vizes a fa akkor a rakatolásos szárítás nem biztos, hogy jó módszer, bármekkora vastag lécek vannak közé rakva. Józan ész azt diktálja nekem, hogy először meleg helyen vízteleníteni kell rakat nélkül és a már félig száraz fát szabad rakatban tárolni illetve utószáritani ,fedett de szabad levegőn. Persze azt nem tudom hogy hobbi szinten a családiházas övezetben hogyan lehet megoldani a nagyja víztelenítést. Talán a megoldás az , hogy meleg nyári napokon kell betankolni.
-
Zοltta
senior tag
Sziasztok 30-40 ezres kategóriában, milyen gérvágót tudtok ajánlani hobby célra? 0-90 fokig tudjon bármilyen szögben vágni. Mindenféle extra ha van hozzá jól jön, lézer, lágy indítás.
Ha nincs ekkora összegnél akkor, kérnék egy általatok megbízhatónak tartott tipust :)köszi
-
tothjozsi96
addikt
Ahogy York is írta, én is cseréplécet tettem közé.
Én úgy tudom hogy 16mm légrés alatt nem tud cirkuláció kialakulni, anno rengeteget olvastam a témában építőipari dologgal kapcsolatban és ez többször elhangzott hogy min. 16mm légrésnek kell lennie és akkor indul meg a levegő cirkulációja.Kép alapján nehéz megmondani mekkorák azok a távtartók.
Egy biztos, én a vastagabb-nagyobb faanyaghoz sűrűbben raktam volna a távtartókat.Többen ajánlották itt nekem hogy a penészes faanyagot külön szárítsam, sajnos nem tudom máshol szárítani, én azt csináltam hogy kiválogattam a penészeseket és azokat legfelülre tettem, elméletileg az van a legjobban befülledve, abban lehet a legtöbb víz.
Egy kérdés, ami legfelül van az deszka vagy palló?
Kicsit jobb árut kaptál, mint én. -
Soká
senior tag
Sziasztok! Nekem is lenne építőipari fával kapcsolatos kérdésem.
Ezen is fütyülhettek még pár hete a téli rigók, jó vizes a fa. Egy egyik oldalán rácsos fészerben helyeztem el az anyagot, a kérdés, hogy ezek az ujjnyi kis rések elegendőek-e?
Én 90-ért vettem az anyagot de eléggé elkeseredve, mert novemberben ugyanez még 75e volt. És hülye fejjel halogattam a dolgot.
Az én anyagomban is van pár deszka, amin enyhe penész(?) foltok találhatóak.
És érdekességképpen: ugyanabban a rakatban, két látszólag egyforma deszka között hatalma súlybeli különbség: az egyik deszka 7,4kg, a másik (ugyanakkora) 4,7kg. Közben eltelt pár nap, és a fűtött kazánszobában a 7,4kg-os deszka máris könnyebb egy kilóval... -
ViktorSz
tag
válasz
steve_p #56859 üzenetére
Én nem merném berakni vastagolóba,mert lehet,hogy szétszakítja az anyagot.Keress olyan asztalosműhelyt,ahol csinálnak kontaktcsiszolást.El fognak vele tökölni fél órát/órát,de legalább egyben marad.Ahová szoktam vinni,minden megkezdett fél óra:2500ft.Bpest környékén nyilván drágább vmivel,de megéri ,mert biztosan jó lesz.Vastagolóval meg vagy sikerül,vagy nem.
-
ViktorSz
tag
válasz
pweisz #56818 üzenetére
Ezt majd csak évek múlva fogom megtudni,ha egyáltalán visszaszólnak,hogy valami nem stimmel az ajtóval
Ha tartanod kell a tolóajtót,akkor pont a lényegét veszíti el a csillapító,nem?Lehet,hogy egyszerűbb lenne kivenni a féket és sima stopperrel használni...bár most már macerás megváltoztatni,mert az ajtód elvileg alacsonyabb 15mm-rel. -
mdk01
addikt
válasz
tothjozsi96 #56853 üzenetére
deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka, deszka,
Nem figyeltem a zsákhoz az árányokat, de még figyelve sem egyszerű megállapítani. -
steve_p
csendes tag
válasz
pacman_123 #56860 üzenetére
Érdekes ötlet, ezt akár meg is tudnám oldani. Bár türelem kell hozzá, mire egy ekkora szeletet lesimítok, de az ötlet nagyon jó. Köszönöm. (azért ha találok nagy vastagolót, oda is betolom 1 percre :) )
-
pacman_123
tag
válasz
steve_p #56859 üzenetére
Még ha van is 800-as vastagoló a környékeden ... felsőmaród valamilyen (akármilyen) nincs?
Mert ha igen .. meg egy kis érzéked: egy ilyen "segéd" máskorra-másra is jó. És magad is meg tudod egyengetni, "vastagolni", a gyakorlatilag bármilyen kiterjedésű faanyagot.
https://www.youtube.com/results?search_query=planing+with+router
Én pl 35x50-es bütüs vágódeszkát egyengettem (itt éppen a bütre forgatás előtt) így.
De más meg kis Makita élmaróval kb mammutfenyőt egyenget. Ezért is írtam az "akármilyen" felsőmarót. Meg egy kis egyenees nyersanyagot, de lehet akár OBIban megvett alu "ölesléccel" is játszani. -
fogtunder
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #56856 üzenetére
hát az a 3 tüzép, akikkel szoktam dolgozni, persze, van több kocsijuk, általában pár napon belül időpont is szokott lenni. de ez itt könnyű, Pest határában vagyunk, pörög az ipar keményen, kiszállítás nélkül szerintem nem maradnának életben.
mindjuk a fatelep, ahonnan általában rendelem az anyagot 5+ÁFA egy fuvar, ami ahhoz képest sok, hogy gyalog negyed óra a táv, viszont van olyan cucc, amit ha akarok se tudok elhozni. -
tothjozsi96
addikt
válasz
fogtunder #56855 üzenetére
És például felétek a tüzép ki is szállítja az anyagot?
Számomra ez az érthetetlen hogy itt nem!
De ez hagyj ám, még csak el sem intézik, neked kell telefonálni fuvarosnak hogy elhozná-e esetleg..Mikor vettem Multirock-ot, 216m2-et, 9 raklap, rengeteg.
Akkor úgy volt hogy itt megveszem és akkor kérdeztem hogy a kiszállításnak mi a várható időpontja és mondták hogy nincs kiszállítás. De mondom a Rockwool Hungária is kamionnal hozza ki hozzátok, akkor mondom az hogy van? Hozzánk nem hozhatja? Nyilván nem.
Aztán megrendeltem közvetlenül a gyártól, sokkal olcsóbban és Üllőről kihozták 0 forintért.
De tőlem 5km-ről nem tudják kihozni, vagy fuvaronként 3-4 ezer forintért kihozza valaki, csak azért ennyi gyapotot elhozni az nem egy forduló. -
fogtunder
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #56851 üzenetére
nekem ilyen szempontból mázlim van, mert 20km-en belül van vagy 5, lehet válogatni. az más kérdés, hogy mindenhol ugyanaz a fos van
-
válasz
tothjozsi96 #56853 üzenetére
Nem én deszkáztam le a pallót, ezt mdk01-nek címezd!
-
válasz
tothjozsi96 #56851 üzenetére
"3-4 mm lejön a pallókról és szép lesz a felülete, akkor ez nekem tökéletes lesz járófelületnek a padlásra"
Végre eljutottál arra a következtetésre, amire már az elején kellett volna.
Szerintem 0, azaz nulla nyoma lesz gyalulás után annak a penésznek.
Húzd el a faltól, így nem tud rendesen átszellőzni. Nem jár át a rakaton a levegő, megreked!
Szerk.: Ahogy mdk01 írta: "Faltól húzd el, ha azt akarod hogy szellőzőn, illetve egy pár centivel nagyobb helyett hagyj a deszkák között." -
tothjozsi96
addikt
válasz
fogtunder #56850 üzenetére
30km-es körzetben nem nagyon tudok válogatni, mert nincs mi közül.
Itt nálunk nincs is fatelep, ez egy építőanyag kereskedés (STAVMAT).
Van még egy ilyen kereskedés itt, egyszer voltam ott, Kanizsai kéménytéglát akartam venni, 320 forint/db áron volt ott, átjöttem ide ahol a fát is vettem, itt 250 forint volt/db és még engedtek belőle a végén is, ~230 forint környéke lett a vége.Ebben az egészben az a kellemetlen hogy ott állsz úgy hogy kifizetted előre, mert hogy "ki kell", és akkor a végén nézed hogy ez nem az amit szerettél volna, közben arra gondolsz hogy amire neked kell oda jólesz, de akkor is dühít a dolog. Hogyha édesapám munkahelyén nem lenne 40 centi munkafelületű gyalu, akkor vertem volna az asztalt. Szerintem ha 3-4 mm lejön a pallókról és szép lesz a felülete, akkor ez nekem tökéletes lesz járófelületnek a padlásra.
Na mindegy, nem húzom az időtök!
Köszi mindenkinek! -
fogtunder
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #56847 üzenetére
méretpontosság tekintetében nem a hosszra gondoltam, hanem a keresztmetszetre. az, hogy be van repedve a vége, építőiparban nem tétel, én egyébként is úgy szoktam rendelni, hogy legalább 30cm extra legyen egy szálban, pont az ilyenek miatt. persze a keresztmetszetre is lehet mondani, hogy 1mm ide-oda az építőiparban nem tétel, de sok pár mm-es eltérés a végén simán kiad 7-8mm-t és az már tud gond lenni.
van első osztályú szárított áru, gyalulva, fóliázva, csak kétszeres áron. meg BSH, de járófelületnek lehet hajópadlót is venni.
persze ettől penészes fát még nem kellene kihozni, de mivel mostanában akkora a kereslet, hogy a szart is el lehet bármikor adni, el is adják, és nagyjából csak szar van. nálunk amúgy a környéken minden fatelep tart 6m-es anyagot is, és nem is kell 100%-ban kifizetni szállítás előtt. ezzel szerintem most átkúrtak én keresnék egy másik telepet.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
generatoros #56848 üzenetére
Igen!
4 méteres pallót itt is lehet válogatni, de 6 méterest nem tartanak raktáron. Előre ki kellett fizetnem hogy lerendeljék, ezt kaptam.
Az a becsapós ebben hogy a 4 méteres palló nagyon szép volt novemberben mikor vettem, ez pedig az ellentettje.Mindegy, ez van, próbálom elfelejteni a dolgot.
-
generatoros
tag
válasz
tothjozsi96 #56847 üzenetére
nem tudom hol laksz. Ha van lehetőséged ne rendelj , mert inkorrekt cég esetében ezt a vackot kapod. Azért mert építő minőség a fájuk nem kéne ilyennek lenni. Személyes vásárlást próbálj megvalósítani sok helyen még válogathatsz is.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
fogtunder #56846 üzenetére
Persze, ez 6 méteres palló, ráhagytak 5 centit de többnek be van repedve a vége 8 centinek.
Nem tudom azt se hogy minek kell ráhagyni az 5 centit, mert elvileg ha normálisan van mozgatva, az nem sérül.Én csak azt nem értem hogy miért nincs olyan lehetőség hogy van a "standard" minőség és miért nincs olyan hogy elsőosztályú szárított áru? Hogyha szeretnél valamit szépen megcsinálni jó anyaggal egyszer az életedben (ez a járófelület nekem legalábbis ilyen), akkor legyen már rá lehetőséged is. Most én is szárítom a melléképületben, de nekem megérne akár 1,5x árat is az hogy most egyből felkerülhetne a padlásra egy olyan faáru ami szárított és jó minőségű.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #56845 üzenetére
szánalom. de egyébként a méretpontosságot is elég tág keretek között értelmezik manapság az építő minőségű áru esetén.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #56843 üzenetére
Hát felénk kb 92-95K egy m3 és ennyiért már van olyan hely, ahol tető alatt tárolják (legalább abban a pár napban, amíg a telepen tartózkodik)
-
tothjozsi96
addikt
válasz
fogtunder #56841 üzenetére
Összesen 12 pallót vettem, 5x20x600-as, ez 0,72m3 és ezért fizettem 82 ezer forintot!
Tehát ez a végösszeg, +3 ezer forintért hozta ki egy fuvaros.Azért vettem így mert járófelülethez kell, (tudom sokak szerint elég lett volna a deszka is) de mikor építettem a járófelület vázát akkor nem figyeltem az élére állított pallók pontos helyzetére és hogyha 4 méteres pallót veszek akkor kellene még egy alátámasztás, de nem akartam kiszedni a gyapotot stb, ezért vettem 6 méterest amit pont akkorára tudok vágni ami nekem jó.
Ez fogja fogadni a pallókat, [kép1] [kép2]
Azért sem értem ezt az egészet mert a járófelület váza 4 méteres pallóból lett csinálva, az a fa nagyon jó minőségű volt szerintem, [kép]
-
fogtunder
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #56840 üzenetére
Hát nem volt olcsó, bár kérdés, hogy benne van-e a szállítás, és milyen messzire kellett vinni, de 114K-ért én se penészes fát várnék
-
steve_p
csendes tag
Sziasztok.
Egy kis tanácsot kérnék.
Egy talpat készítek a macskakaparónak és kaptam egy szelet fát (70×90cm) amin van par szú lyuk illetve a képen látható puha részek.
Mivel lenne célszerű kezelni élősködő ellen, illetve utána az egészet hogy ne érjen meglepetés?Sajnos mikrózni nem tudom, se fagyasztani.
[kép] [kép]
Köszönöm -
válasz
tothjozsi96 #56837 üzenetére
Nem asztalos-minőség a fa, valószínűleg nem is abban az árban vetted. Építőipari felhasználásra, födémszigeteléshez tökéletes lesz, ha elszíneződik valamennyire, akkor is. Azt a kettő penészeset válaszd el a többitől, szárítsd külön, ahogy már írták is. Nem kell túldramatizálni.
Más kérdés persze, ha befülledt, "pudvás" belül, ezt mi nem látjuk innen, de az a fekete penész önmagában nem tragédia.
-
tothjozsi96
addikt
-
sörösló
aktív tag
válasz
tothjozsi96 #56835 üzenetére
Ha vizes úgyis, akkor nagynyomású vizes mosóval kínáld meg. A száraz anyag se vesz fel sok vizet ha nem hagyod sokáig ázni. Én azért megreklamálnám, sokat nem veszítesz vele.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
generatoros #56830 üzenetére
Köszi!
Amúgy palló.Rendelésre jött, 6 méterest vettem, 4 méteressel pont nem adta volna ki magát, ez 320 -280-ra van elvágva.
Az a baj hogy előre ki kellett fizetnem, nagyon nem tetszik amit kaptam. -
York
tag
-
passatgt
aktív tag
Asztali körfűrészhez és gérvágóhoz milyen fűrészporgyűjtő megoldást ajánlanátok? Hobbi cél elsősorban. Ezt néztem és mellé egy ipari porszívó, pl Bosch GAS 15 PS?
-
generatoros
tag
válasz
tothjozsi96 #56831 üzenetére
azért mondtam, hogy fedett de szabad helyen tartani, az sem baj, ha napon van pár napot és akkor veszít a víztartalmából annyit, hogy meggyaluljad. Azt nem tudom ,hogy mennyi a kénpor ára, de biztos nem ártana beszórni a felületet, bár azt nem tudom mennyire színezi be a deszkákat, nagyon csúnya a két felső deszkád. Persze nagyon vizesen ne gyaluld.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
generatoros #56830 üzenetére
Nagyon vizes, így nem tudom mennyire jó ötlet lenne gyalulni.
-
generatoros
tag
válasz
ha csak a felső kettő ilyen csúnya akkor én még külön is tenném a két darabot. semmi esetre sem szárítanám zárt térben. Ez nem fog eltűnni, ennek erős napsütés kellene pár napig és minél előbb legyalulni, minél tovább marad így annál mélyebb lesz a gombás elszíneződés.
-
Horec
tag
válasz
Stylewars_kp #56828 üzenetére
Grabcad.com-on lehet találsz olyat amit keresel
-
mdk01
addikt
válasz
Faltól húzd el, ha azt akarod hogy szellőzőn, illetve egy pár centivel nagyobb helyett hagyj a deszkák között.
Penész nem fog eltűnni, ha szerencséd van akkor csak felületi, de így messziről nézve nekem építőipari anyagnak tűnik és lehet már mélyen benne van a penész. -
mdk01
addikt
válasz
Stylewars_kp #56823 üzenetére
Milyen modell-t szeretnél?
-
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Vettem jó pár pallót, van köztünk olyan ami szépen befülledt és elég penészes lett. Most a melléképületben fogom szárítani őket, jár elég jól ott a levegő, fedett helyen van.
Nem tudom meddig szárítom, de az a kérdésem hogy ez a penész ez magától el fog tűnni vagy nekem kell eltüntetnem?
Mit kellene tennem hogy szép lehessen a felület? -
Stylewars_kp
őstag
válasz
razorbenke92 #55177 üzenetére
Na most jutottam el odáig, hogy van időm tervezni.
Most nézem, hogy ez a téma még tavaly novemberi....SketchUp-ot, feltelepítettem, elindítottam, egy ahhamm okk után be is zártam és letöröltem. Annyira hozzászoktam a SolidWorks-höz, hogy lövésem nem volt, hogy mi, hogy merre. Próbálkoztam a Blummal is. Számomra nem elég szabad cserébe jók a vasalt megoldásaik 3D-be.
Szóval SW-be tolom a bútortervezést. Majd ha lesz felmutatható eredményem hozom ide szemlére/fikázásra/ellenpéldának.SW-hez honnan szedtek le modelleket? Eddig erre nem volt szükségem, mert fémipari rajzoláshoz találtam modelleket meg van is egy csomó, de faiparihoz nincs. Köszi.
-
pali923
aktív tag
válasz
woodworm #56821 üzenetére
Még egy dolog eszembe jutott a gázosításra, amihez hozzá lehet férni: a klórtabletta, amit medencék fertőtlenítéséhez használnak.
A volt főnököm egyszer véletlenül olyat vett a beltéri medencéjébe, amit kültérre kell használni. Nem csak a hifit tette tönkre, hanem a kilincseket, csapokat, poharakat is megmarta a gázfelhő. Nem tudom, a fa mit szólna hozzá, de bogarak nem szeretnék, az biztos. -
Soká
senior tag
válasz
ViktorSz #56816 üzenetére
Én olyat nem mondtam, hogy nem fog vetemedni
Nem dolgozom bútorlappal, de abból indulok ki, hogy egy egy "döglött" táblásított termék. Pont azért találták ki, hogy sík legyen és maradjon. Vetemedni nem illik neki, viszont a saját súlyánál fogva torzulhat a geometriája. De ha betartod, amit mdk01 mondott, 5 ponton megfogatod, akkor szerintem nem kell ott problémának lennie. Lehetőleg ne egyedül akard felszerelni - gondolom én.
-
Soká
senior tag
válasz
liszi70 #56814 üzenetére
Különböző helyeken már sokszor leírtam, hogy én Pomázra vittem az anyagot, ott van egy cég amelyik ezzel foglalkozik. Egy garázs méretű helyiségbe bezárják pár napra az anyagot (komplett bútorokat) és valamilyen gázzal feltöltik. Emlékeim szerint volt valami kis szaga a fának pár napig, de nem gond.
-
pweisz
senior tag
válasz
ViktorSz #56816 üzenetére
Kiváncsi vagyok hogy sikerül. Majd írj egy élménybeszámolót. Ilyen magasságnál én is arra gondoltam volna hogy vetemedhet. A multkor amit itt kaptam infó hogy a magas vékony toló ajtóhoz nem jó a csillapító bejött, ha allul fogod meg az ajtót, és úgy huzod el, keresztbe áll és kijön a sinből, ennek ellenére maradt a megoldás, mert egyébbként müködik ha az ajtó min derékmagasságnál van megfogva.
-
ViktorSz
tag
Gondolom azért lett így kitalálva,mert részben akasztós szekrény,meg mellette ugyanolyan magas tolóajtós szekrények vannak és így néz ki egységesnek valamennyire a kétféle bútor.
Ha már mindketten(@mdk01) azt mondjátok,hogy nem fog elhajolni,akkor maradok az eredeti tervnél -
pali923
aktív tag
válasz
liszi70 #56814 üzenetére
Belenéztem a másik fórumba, ott volt szó erről talán többször.
A valószínűleg tuti megoldás, ha elviszed valamilyen céghez, amik ezzel foglalkoznak. Ők általában hőkezeléssel oldják meg a rovarmentesítést. Elég sokáig van legalább 70 fokos hőben a fa, akkor jó eséllyel minden elpusztul benne. Ezt otthon is meg lehet csinálni, csak megfelelő méretű tűzhely kell hozzá. Nagyobb darabok esetén pl. kemence, de kicsiknél jó lehet sütő, sőt akár a mikró is.
A másik megoldás, hogy valamilyen szerbe beáztatod. Nem félórára, hanem addig, hogy mindenhova bejusson a kence.
Ezeknek a kezeléseknek a hátránya, hogy valamilyen változást okozhat a fán: repedezés, színeződés, ilyesmik. Ez vagy tetszik, vagy nem.
A 3. megoldás a gázosítás. Zsákba, csőbe kell berakni, de tényleg légmentesen, és főleg nagyon figyelni a belégzés elkerülésére. Itt is több napig érdemes a kezelést alkalmazni. A gázra az egyik megoldás a kénlapok égetése, ez nyilván nem veszélytelen amúgy sem. Vannak a nyilvánosság számára nem elérhető anyagok is. Én egyszer kaptam gázgolyókat valahonnan, ez titok, de vakondok ellen próbálkoztam vele, elég kis hatásfokkal. Arra éppen vizet kellett önteni, és szabad téren kicsit beleszippantva sem volt kellemes. Lehet, hogy vannak még erre ötletek, de az biztos, hogy ez a legveszélyesebb megoldás.
Meg van még a manuális megoldás: megkeresni a lyukakat, és egyesével kiirtani belőlük mindent. Az viszont biztos, hogy ez a legkevésbé hatékony, mert nem biztos, hogy mindent megtalálsz, meg ki tudja, mi rejtőzik még a fában láthatatlanul. -
mdk01
addikt
válasz
ViktorSz #56803 üzenetére
Nem teljesen értem a problémát. Rakd fel 5-6db pánttal és kész.
Dogoztunk Bécsben anno egy külföldi zeneszerző lakásán. A beltéri ajtók passzléc nélküli, a fallal(!) síkba csukódó ajtók voltak 3,1m magas volt egy ajtószárny 4cm vastag és felül sem volt borítás, 5mm-re nyílt el az ajtó a mennyzettől, mindezt magasfényű festett fehéren képzeld el.
Meg lehetett csinálni, csak rettentően sok pénz volt, cserébe rettentően jól nézett ki. -
mdk01
addikt
Egyetértek.
Sok tervezővel egyeztettem már, volt köztük okleveles belsőépítész is. Mindegyik meggyőzhető volt ész érvekkel és ha az ember tett olyan javaslatot ami az ő elképzeléséhez hasonló végeredményt hoz, de mégis legyártható lesz a termék, akkor belementek a változtatásba.
Azokkal volt a legjobb dolgozni, akiknek volt rálátásuk a szakmára, értették a nyelvet és átlátták, hogy nem lehet úgy megcsinálni ahogyan kitalálták, ezáltal rugalmasak lettek. -
pali923
aktív tag
válasz
satibi #56808 üzenetére
Én a régebbit választanám, de valóban kéne rovarmentesíteni.
Az a gázosítás akár otthon is lehet, beszéltünk is már róla. Belerakod egy nagy zsákba, vagy bármibe, ami légmentesen zár, és melléraksz valamilyen hatásos gáztermelőt. Pl. kénlap a borászoktól, vagy keress rá itt, milyen anyagokat mondtak a hozzáértők. Azért arra vigyázz, hogy te ne szippants belőle. -
-
satibi
csendes tag
Sziasztok!
Az étkezőnkben a világítást valami hasonló kocepcióval azeretném megoldani:
https://dodo.hu/products/barracuda-barna-ujrahasznositott-fa-fuggolampa-73x12x112?gclid=Cj0KCQiA1pyCBhCtARIsAHaY_5fY3z7fSbjyyQXMVLEW_3mWb7eeKkIPhhhm45d8v1tuSR0Zs7dkn-AaAqM0EALw_wcB
Minél érdekesebb, karakteresebb fával, lekérgezett ágra gondoltam. A következő 2 opció van most és ezekkel kapcsolatban kérnék tanácsot:
1. Van egy több éve elrakott gyümölcsfa ágam, amit most kérgeztem le, sajnos alatta jó bogaras volt, valószínűleg szuvas is. Eztmeg lehet valahogy stüntetni? Érdemes ezzel szóraozni?
2. Mentettem most tavaszi gyümölcsfa metszésből érdekesebb ágakat(alkar vastagságtól kicsit csenevész combvastagságig) esetleg ezekből indulnék neki. Ezek esetében lehet-e gond élősködőkkel? Lehet-e gond abból, hogy ott szárad ki a plafonon lógva? Érdemes-e most lekezelni, vagy pár év múlva szedjem le és akkor kezdljem le, vagy hagyjam kezeletlenül?
Szerintetek melyikből lenne jobb ötlet nekiállni?
Köszönöm, Tibor -
mrhero
tag
Régi kombinált gyalu egyengető részéhez keresek vezetővonalzót. Az eredeti gyári megoldáshoz minél hasonlatosabbat (persze jobb lehet annál
). Van ötletetek, hogy merre induljak? Egyébként egy Robland XSD 31-ről lenne szó. Esetleg ilyen egyedi faipari kiegészítő gyártással foglalkozik valaki?
-
ViktorSz
tag
Hát ezt egy tervező találta ki,amit ugye le kellene másolnom és arra gondoltam,ha egy ekkora ajtó ,azon kívül,hogy szerintem is baromság és még vetemedik is,akkor biztosan le tudom róla beszélni a vevőt .
Meg most már átvariáltam a terveket és holnapra lenyomom a torkukon,ha tetszik nekik,ha nem.
-
ViktorSz
tag
Üdv!
Olyan szekrényt kellene csinálnom,amire menne 2db 2350*450-es ajtó,ráütődő pántokkal.
Egy idő után nem lehet,hogy el fog vetemedni?Valahogy nem bízok benne.Legjobb esetben el tudom választani 1950mm körül.Érdemes rábeszélnem a vevőt,vagy feleslegesen aggódom?
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic7 Lite / 8/ 512 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest