Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz
kicsi kecske #49595 üzenetére
Ez a 8 fenyőszék és fenyőasztal kb 80-100e-ből kijön újonnan az ikeából, nem nagyon volt 180e. Értelmetlen vele foglalkozni. Most szép valódi tölgyfa széket lehet ott kapni ekedalen néven, huzattal 18e/db és hozzá tölgyfurnéros asztal.
-
T J
tag
válasz
Ez borovi fenyő.
Az asztal és székek alja nincs lepácolva, ha jól látom, csak a látszó felületek. Csiszolás után olyan színű lenne, mint az alja. Azt kell mondjam, hogy ezzel az enyhén "koszos" színű páccal vagy legközelebb a kívánt tölgyhöz, ha hozzányúlsz se biztos, h sikerül hasonlóbb színűre pácolnod, illetve a rajzolata, keménysége, felülete (tölgy nyitott pórusú), még a szaga is tök más.
Egyszóval felesleges bajlódnod vele, sose fog úgy kinézni mint a tölgy-utánzat dekor, amit linkeltél.jimy_l
Erre gondolsz? -
jimy_l
tag
Hali!
Tudtok valami olyan vasalatot 38-as munkalaphoz amivel a hosszát lehet növelni, kb 40 centivel? -
Vesa
veterán
válasz
Ilyen szaínvilágú bútoraink vannak, nekünk asztalos azt mondta, hogy színazonosra javítani nem nagyon lehet. Műhelykörülmények között lehetne felújítani, csiszolni és újralakkozni, de mindenképpen sötétebb lesz a szaki szerint. Én hagytam a fenébe, ráadásul a miénk viaszolva van, ami a világ marhasága egyébként, nem tudom ki volt az a pihent aki kitalálta. Nem véd semmitől, cserébe baromi könnyen sérül. Egy magazinnak fotón csodás, de mindennapi használatra alkalmatlan. Szóval én úgy döntöttem, marad így ahogy van, "rusztikus" aztán kész. Maga a bútor egyébként -ahogy a tiéd is-, kiváló állapotú, a faanyag egészséges, csak ez a viaszréteg egy tévedés.
-
kicsi kecske
tag
Hát igen, ettől félek én is, hogy lecsiszolom kb 2 hét kínkeserves melóval aztán a végén minden hülye kis rejtett zugba ott marad a lakk meg, nem lesz 100%ig homogén és egyenletes a csiszolás, aztán gyakorlatilag tönkretettem egy anno 180 ezres bútort
Csatoltam pár képet, sajna lámpa fényben kicsit világosabbnak hat képen, élőben talán 1-2 árnyalattal sötétebb és "vörösesebb"
https://www.dropbox.com/sh/igy55i190pzmmqz/AACX0N_Lim2Wn8g_x8kDPoMpa?dl=0 -
T J
tag
válasz
NeoPampalini #49591 üzenetére
Ha nem fűrészeled fel amíg vizes, a száradástól elkezd repedezni.
-
válasz
NeoPampalini #49591 üzenetére
Ne kérdezd az árakat, rég volt, nem emlékszem összegekre, meg amúgy sem lenne már releváns. Az üzem, ahová annak idején fűrészeltetni jártam, már nem működik, de a környéken van még, aki megoldaná.
Hogy mennyit érdemes elvinni és hogyan, az sok mindentől függ. Meg tudod-e magadnak oldani a felrakást-szállítást, az üzem fogad-e kisebb mennyiségeket is, vannak-e benne olyan nagy rönkök, hogy darus teherkocsi kell hozzá, stb. A nagyokat teherautóval, de vittem kisebb mennyiségeket is, utánfutóval. Rövidebbeket nem gatterra, hanem szalagfűrészre. (Kell egy megfelelő hossz a gatternak, hogy be tudja fogni a rönköt.)
A legfontosabb, hogy először találj valakit, aki foglalkozik ilyennel, aztán lehet egyezkedni. Szerintem az általad leírt mennyiség és vastagság egy nagyobb, rönkvágó sínes szalagfűrésszel is megoldható, nem kell hozzá gattert találni.
A legkérdésesebb a fenyő rönköd, mind méretileg, mind gazdaságosság szempontjából. A gyümölcsfákkal jobban megéri foglalkozni, persze a fenyő sem esélytelen, ha olyan embert találsz. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
liszi70 #49560 üzenetére
Mennyi fát és hogyan vitted/vitetted oda, illetve kb. mennyibe került ez a mutatvány? Nálam van egy kb. 4 méteres fenyő durván 40 centis átmérővel, egy 2 méteres cseresznye szintén kb. 40 centis átmérővel, meg néhány 1 méter körüli cseresznye. Ezeket szeretném feldolgozni, de még mindig nem jöttem rá, hogy megéri-e. Plusz az sem segít, hogy a környékemen nem nagyon tudok olyan üzemet, ahol vállalnak bérfűrészelést.
-
MrChris
nagyúr
válasz
kicsi kecske #49588 üzenetére
Rengeteg munkát, időt és pénzt kellene ilyen projektbe fektetni. Végeredmény pedig kétséges. Valódi dió sötétebb árnyalatú a tölgyhöz képest. Abból nem tudsz világosítani, csak összemaszatolni lazúrral, festékkel, de annak semmi értelme. Házi használatnál pár év és ütöttkopott leharcolt kinézete lesz. Mire egy szék minden részéről leszeded az összes lakkot, vagy akármit amivel kezelték megőszülsz és még úgy is minden ficakjában ott fog maradni egy kis cucc. Sötét dióból nem lesz aranyló világos tölgy.
-
T J
tag
válasz
kicsi kecske #49588 üzenetére
Most is beszélsz eggyel
Asztallap tömör, vagy furnéros? Ha furnéros, akkor felejtős. Ha mutatnál képet, amin látszik két éle is, akkor meg tudom mondani. Székről is jöhet. És alá is lehet nézni ezeknek, hátha valahol látszik a fa eredeti színe. Ha jó felbontású képet mutatsz, talán meg tudom mondani milyen fa. -
kicsi kecske
tag
válasz
Krogoth #49587 üzenetére
Köszi, ezeknek utána nézek.. még nem hallottam róla. Csak ilyen fóliázásról, de ahhoz meg nagyon precíz meló kell sztem.
Csiszolás előtt mindenképp beszélek egy asztalos szakival, hogy egyáltalán megvalósítható-e ebből a színből a kívánt eredmény, vagy tényleg inkább eladás és vásárlás lesz belőle. -
Krogoth
senior tag
válasz
kicsi kecske #49582 üzenetére
Bútortapéta esetleg?
-
T J
tag
válasz
Ezzel több gond is van:
Először is ha jól értem, a szín amit kinéztél, az egy dekor. A natúr (nyers) tölgyfának van ilyen színe, de amint lekened valamivel, változni fog.
Azután tudni kéne, hogy milyen fából van a bútorod. Mert ha netán dióból, akkor hiába csiszolod, nem lesz világosabb. Vannak fajok, amiknek hasonlít a rajzolata a tölgyére, de célszerű lenne eleve tölgyfából készült bútort venni. De előtte nézd meg, hogy felület-kezelve is tetszik-e a színe.
A csiszolás nagy meló. Csak akkor fognék bele a helyedbe, ha ragaszkodsz ehhez a garnitúrához. Különben érdemesebb eladni, és venni helyette ami tetszik. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
liszi70 #49574 üzenetére
Detto. Mi is vágtunk ki fákat, de azok közül egy ránőtt/dőlt a tetőre plusz beteg is volt (a háztól távolabb eső fele gyakorlatilag elkorhadt), meg volt egy kidőlésveszélyes fenyő, ami grátisz nagyon közel nőtt már a villanyvezetékhez. Maradt egy-két szilvafa, meg egy beteg dió (már a fán megrohad a termés), utóbbi marad, csak meg kellene trimmelni, mert túlnőtt a telekhatáron, meg a melléképület tetejére is rálóg.
-
epmd
tag
válasz
Szia!
Anyagilag jobb ha te állsz neki.Ezt egy szaki nem fogja fix áron vállalni neked csak órabérben.Lehet hogy rá megy két hete is mire elkészül vele,és a munkadíjából már tudnál venni egy új garnitúrát is.A Milesinél minden felületkezelő anyagot meg tudsz venni,de előtte a nyers fáig le kell majd csiszolnod mindent. -
pali923
aktív tag
Mindenkinek mások az igényei. Éppen minap beszélgettem erről egy asztalos vállalkozóval: mondta, hogy időnként csak azért álltak meg a műhelyben, mert összegabalyodtak a szerszámok vezetékei, és a munkát akadályozta. Bim is szívesebben rohangál a tetőkön az akksis szerszámaival.
Valóban egészen más világ, ha valaki egyedül egy műhelyben dolgozik. Az vitathatatlan, hogy az akksis gép drágább, nehezebb, kevésbé időtálló, viszont sok esetben előnyös. Aki hajlandó megfizetni, elviselni a súlyát, az használja.Csak senki ne gondolja azt, hogy csak előnyei vannak az akkus technológiának, csak azért, mert ma olyan divatos. Minden gyártó reklámjaiban, a bemutatókon csak erről beszélnek, de hát ők eladni akarnak.
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Adott egy KIKA-s tömör fa asztal és hozzá tartozó 8 db szék. Ilyen Dió színű az asztal, még anyósék adták át nekünk költözéskor.
Most, hogy új házba költözünk kicsit szeretnénk átalakítani/átszínezni.. Nagyon tetszik a Craft tölgy szín, több bútor áruházban is láttunk hasonló konyhabútort, munkalapot stb-t erre szeretnénk megváltoztatni a színét.
Néztem YTon jópár videót, mindenhol úgy kezdték, hogy lecsiszolták a teljes asztalt, majd ilyen "stain" kencével lekentél, majd finom csiszolás ismét, megint kence, majd a végén, hasonló bázisú (ha olajos volt a stain akkor olajos finisht adtak neki, ha víz alapú akkor vizeset) lakk réteggel lekenték. A kérdésem a következő:
Egy dió színből mennyire nehéz ilyen gold craft tölgyet varázsolni? Full laikusként állok hozzá, nem akarom tönkretenni a bútort, de ha nem egy ördöngösség akkor megpróbálkoznék vele. A problémám csak az, hogy nem találtam ilyen színű festéken a neten..
Ha esetleg szakihoz fordulok milyen ár kategóriára számítsak? Az asztal 180x100as és van hozzá 8 db szék is. -
Hát igen csakhogy a normális kazán egy vagyon, főleg ha még elgázosító is. A sok tákolmány meg vagy beválik vagy nem, mert errefelé inkább ezek mennek sztem mint a "gyáriak". Nem beszélve arról hogy nálam a tüzelés úgy kezdődik hogy kivágtam a fát és lehet tárolni évekig mire kiszárad. Nedves fával nem lehet tüzelni - nem célszerű
Na mind1 akkor nézelődök vezetékes téren is. Elsőnek a Dewaltot néztem de még bármelyik lehet. Az akkus gépnél az alapgép 50k ársávban van, amit most mutatok 20%-al többe vannak.
Melyiket jobb/könnyebb kezelni, fogni, vezetni?Külön markolatos
Test markolatosHa megvan amelyik fogás a célszerűbb utána szűkülhet márkára és ársávra ez a dolog, addig úgy érzem hosszú távra 50k körül kell egy ilyen gépbe.
-
Vesa
veterán
válasz
SchumiBácsi #49577 üzenetére
Nem csak a tüzeléssel van a baj, hanem azzal is, hogy az emberek nem tudnak tüzelni. És főleg amit említesz, a műanyagok és egyéb kommunális hulladékok égetése, ami amellett, hogy büdös, még irtózatosan mérgező is, érdemes utánaolvasni kicsit, milyen vegyületek szabadulnak fel ilyenkor. Egy minőségi tüzelőberendezéssel, megfelelő tüzelőanyaggal és hozzáértő módon tüzelve gyakorlatilag elhanyagolható a koromképződés. Egy jól megépített és rendes anyaggal töltött tömegkályha kéménye kvázi tiszta...
Gáz nincs mindenhol, tehát a tiltás nem megoldás, mert sok családnak csak a tüzelés marad. Azt viszont börtönnel büntetném, aki műanyagot vagy gumit éget!!
-
mephi666
nagyúr
fúró-csavarozóból kb 4 éves a kis bosch-om, 2 akkuval... nem használtam minden héten, csak időszakos barkácscélra vettem, de már most ott tart, hogy ha nekiállok valami komolyabbnak, akkor fullra töltöm előre, cserélem az akkukat, majd váltok-töltök és kényszerpihenőt kell már tartanom, mert nem tölti olyan gyorsan a lemerültet, mint ahogy lemerül a fullra töltött
minden más gépem drótos... dekopírból kb a legolcsóbb hitachi van, vannak hibái, de elég volt arra, amire eddig használtam... el nem tudom képzelni mennyivel lehet jobb egy több mint 10szer annyiba kerülő dewalt/milwaukee... ami szintén elvileg otthoni barkácsra kell
-
válasz
liszi70 #49574 üzenetére
Mondjuk én a fatüzelést úgy ahogy van eltörölném és mehetne a gáz, persze nem olyan áron és minőségben ahogy ma rendelkezésre áll nálunk. Falun kinyitod este az ablakot ha szellőztetni akarsz és dől be a korom, füst, műanyag szaga mert mindenki éget mindent. Értelmes szél meg csapadék ebbe az országban már nem is lesz márciusig, tehát szmogriadó fél éven keresztül.
-
mdk01
addikt
válasz
SchumiBácsi #49565 üzenetére
Az első gondolatom ugyanaz volt, mint pali923-nak és Soká-nak.
20éven keresztül jártunk vezetékes gépekkel szerelni, egyedül a behajtógépek voltak akkumulátorosak. Amikor elkezdődött ez az akkumulátor őrület 5-10 éve csak fogtam a fejem, hogy minek(?) lehet anélkül is dolgozni, hogy teleszemeteljük a bolygót akkumulátorral. Persze kicsit rá is voltunk kényszerülve a vezetékes gépekre, mert azért nem dobom el a tökéletesen működő gépeket 10 év után sem, hogy akkumulátorosat vegyek. Mindig szenvedés volt a helyszínen a konnektorokat hajkurászni hosszabbítóval.
Ahogy észrevettem ebben a felgyorsult világban egyre fontosabb, hogy gyorsan végezzen az ember jó munkát ezért kicsit belekényszerülve, vettünk egy pár akkumulátoros gépet, mert nagyon meg tudja gyorsítani a munkát és egyre olcsóbbak, tehát ár/időtakarékosság szempontjából nagyon megéri aki sokat szerel helyszínen.
A gépek vásárlásánál szem előtt tartottuk, hogy ne vegyünk felesleges akkumulátort a környezetvédelem, a súly cipelés, és persze a pénz spórolás miatt.
A makita DHP458RTJ behajtóhoz kaptunk 2db 5.0Ah-s aksit, ami mellé vettünk egy aksi nélküli sarokcsiszolót és aksi nélküli porszívót. Egyszerre ezek a gépek szinte sosem kellenek, ha meg igen akkor 2db aksi van. Tervben, hogy veszünk még egy aksi nélküli dekopírt is, így 2db aksival 4gépet lehet használni akár egész nap, mert elég nagy aksik.A véleményem a te esetedre, hogy feleslegesnek érzem, az aksis gépet, mert műhely körülmények között mindent meg lehet oldani vezetékről ha akarja az ember.(ha akarja az ember).
A műhelyben a mai napig vezetékes gépeket használunk, mindenhol van konnektor. -
Bemásolom az egészet, hadd legyen meg kétszer, mert minden mondatoddal maximálisan azonosulni tudok!!!
"...végignéztem, ahogy a full erdős, ősfás területen minden egyes kiköltöző azzal kezdi, hogy fákat vágat ki, de volt olyan is, aki az összes fát kiszedette, mert neki napfény kell a napozáshoz. Aztán meg sírnak nyáron, hogy szétég minden, és kínlódnak a műanyag tescos napernyőkkel. Hülyék az emberek, főleg a várolsból kiköltözőkkel van baj, fingjuk nincs a természetről. Láttak egy szép díszkertet a neten, vagy egy magazinban, aztán az erdő közepén golfpálya pázsitot akar fák nélkül a szerencsétlen marhája. Én meg nem győzöm ültetni a fákat, viszont baromi vicces, ahogy az utca lecsupaszodott az évek során, nálam meg. kb. egy kisebb erdő van. A másik kedvenc témám a tüzelés, amikor a panelből kiköltözött szerencsétlen elkezd kandallót hasnzálni, csak arról nincs finga se, hogy mivel, és hogyan kéne tüzelni. Mi meg fuldoklunk jókat télen. Legjobb lenne egy tanya, egy minimum 3 hektáros területtel, hogy a közelembe se kerülhessenek ilyen emberek."
Mintha az én tapasztalatomat és véleményemet osztottad volna meg, köszi!
-
Soká
senior tag
válasz
SchumiBácsi #49572 üzenetére
Valószínűleg megpróbálnám kézbevenni mindkét gépet, elolvasni teszteket, ha van, majd megérzés alapján döntenék
Amelyiknek a színe, alakja jobban tetszik
Nekem talán a Milwakee jön be jobban, ugyanakkor amikor DeWalt szúrófűrész volt a kezemben, az nagyon meggyőző volt.
Hátha van valaki, aki legalább az egyiket ismeri. -
A klímahisztibe nem mennék most bele mert ami most ezzel kapcsolatban zajlik meg van róla a véleményem.
Természetesen egyetértek a problémával de sajnos nem azzal mentem meg a bolygót hogy közvetlen az erőművet cibálom a gépeimmel, vagy akkut használok amiket nyilván töltögetni kell de az mégse olyan drasztikus
Az akkus csavarozó/fúró nem is tudom mennyi, de már több min 5éves. Eszembe sincs váltani, ha tönkremegy az akkuja akkor veszek majd bele. Valószínűnek tartom hogy az akku ahogy én használom ezeket, minimum 5évig jó.
Más témakörökben (világítástechnika) rengeteg Lítium (18650/26650) akku van forgalomban aminek első szériája több mint 5éves. Sokkal többet vannak használatban mint ezek a gépek majd lesznek és nincs különösebb bajuk. A legelső 4db szériából kezd kiesni 1db de sztem az elején volt több túlmerítés valamint túl gyors töltés, aminek most ez az ára. Az összes többit mérem és a megfelelő időben töltöm. Ha állnak sokáig akkor megadott feszültségen és nem tele töltve.
Visszatérve a két szerszám nem tudom mennyire okos és milyen gyorsan avul el. A piros 4fokozatban kijelzi a töltöttséget, a sárgát nem ismerem. Tehát ha akkus gépet veszek ezek szerint a legjobban a pirossal kedvezek a bolygónak, mert ahhoz már legalább van típus-azonos akkum?
-
Vesa
veterán
Az akku probléma sajnos valós, régebbi gépekhez akkut beszerezni kb. lehetetlen, vagy csak olyan áron, hogy nem éri meg. Valójában engem leginkább ez tart vissza ezektől a gépektől, nem beszélve arról, hogy a használatuk némi menedzselést igényel, elvégre lemerült akkuval nehéz lesz dolgozni. A kábeleset viszont bármikor rá tudom dogni a gridre. Mondjuk a fúró-csavarozó gépnél viszont nagy áldás, hogy nem a fúrógépet kell kábellel együtt húzkodni a létrára meg ki tudja hova, ahol épp be kell hajtani egy csavart. De ennél bonyolultabb gépnél nem sok értelmét látom, ráadásul az akkuk teljesítménye folyamatosan gyengül, tehát a gépek hatásfoka is romlik idővel.
-
Soká
senior tag
válasz
Ahogy pali is kérdezte, az akkust/vezetékest? kérdést kell eldönteni. Persze, Te már eldöntötted.
Az az igazság - és ezért is tettem offba - nekem tapasztalatom nincs, legfeljebb kicsit öreg vagyok és nehezen értem meg, hogy miért ennyire népszerű ez a minden szerszám legyen akkus mozgalom.
Odáig oké, hogy kényelmesebb egy vezeték nélküli géppel dolgozni mint egy vezetékessel, de tényleg olyan nagy előny ez, hogy ezért képesek legyünk:
1. 10-15.000Ft-tal többet fizetni
2. lecsökkenteni a gépünk várható élettartamát hosszú évekkel
3. rombolni a környezetet a sok akkutermeléssel?Nekem már az első is elegendő indok lenne, mert sosem okozott olyan gondot a vezeték, hogy emiatt hajlandó legyek többet fizetni, a második meg végképp elriaszt, mert tudom, hogy egy akku élettartama 4-5-6 év (vagy annyi se, ha intenzíven merítgetem) és van már annyi élettapasztalatom, hogy a pótolható/cserélhető sztorikban ne higgyek, mert tudom, hogy 5 év alatt úgy elévülnek ezek az eszközök és olyan drágává válnak az alkatrészek, hogy semmi értelme nem lesz a régi gépre költeni.
A harmadikat meg csak azért nem értem, mert miközben egyre többet dumálunk a klíma-katasztrófáról és kerüljük a műanyagokat, meg minden eldobhatót, közben - kényelemre hivatkozva - gyártjuk az eldobhatós szerszámokat. Ti nem érzékelitek, hogy miközben egy jó szerszám képes évtizedekig is kiszolgálni, a gyártók elkezdik "okosítani" az eszközeiket, amitől azok pár évig jobbak lesznek, hogy aztán jól elavulhassanak.Félre ne értsetek, aki olyan terepen dolgozik, ahol áram sincs, ott persze van létjogosultsága az akksis gépeknek, de az emberek döntő többsége nem ilyen terepen használja a gépeit.
Közben olvasom a 49569-et. A kábelt felül kell elvezetni, nem a földön és máris nincs annyira útban.
Azt érzem, hogy ez a hülye szellem belekényszeríti a vállalatokat egy kíméletlen öngyilkos marketingbe. -
-
Vesa
veterán
Környezetvédelmi rendelet országos hatályú, de csak bizonyos esetekben engedélyköteles a kivágás. Megvan határozva minden paraméter a törvényben, pl. a törzs kerülete (ha jól rémlik, 80cm felett már engedélyes).
Ugyanakkor senki nem foglalkozik ezzel sajnos, főleg vidéken nem. Én itt pl., végignéztem, ahogy a full erdős, ősfás területen minden egyes kiköltöző azzal kezdi, hogy fákat vágat ki, de volt olyan is, aki az összes fát kiszedette, mert neki napfény kell a napozáshoz. Aztán meg sírnak nyáron, hogy szétég minden, és kínlódnak a műanyag tescos napernyőkkel. Hülyék az emberek, főleg a várolsból kiköltözőkkel van baj, fingjuk nincs a természetről. Láttak egy szép díszkertet a neten, vagy egy magazinban, aztán az erdő közepén golfpálya pázsitot akar fák nélkül a szerencsétlen marhája. Én meg nem győzöm ültetni a fákat, viszont baromi vicces, ahogy az utca lecsupaszodott az évek során, nálam meg. kb. egy kisebb erdő van. A másik kedvenc témám a tüzelés, amikor a panelből kiköltözött szerencsétlen elkezd kandallót hasnzálni, csak arról nincs finga se, hogy mivel, és hogyan kéne tüzelni. Mi meg fuldoklunk jókat télen. Legjobb lenne egy tanya, egy minimum 3 hektáros területtel, hogy a közelembe se kerülhessenek ilyen emberek.
-
-
pali923
aktív tag
válasz
Az első kérdés, amit feltennék magamnak: biztosan kell nekem az akkus verzió?
-
Üdv all!
Melyiket vennétek időszakos, tehát nem folyamatos napi szintű használatra különféle kivágásokhoz?
A piroshoz egy már meglévő akkus fúró miatt végszükség esetén volna még két akku és töltővel is jól ellennék látva mert akkor már kettő volna belőle. Ezzel kapcsolatban megjegyzés hogy okozhat e problémát ha egymásután elhasználok 4akkut? Túlmelegedhet e például a motor? Rendkívül ritka de lehetséges eset ha már 4db akku van.
A sárgához annyi akku lesz amennyi az újjal jön, cserébe nagyobb teljesítményű és igen nagy vágásmélységű. Kérdés van e benne értelem 12-13centis tömör dolgokat átvágni szúrófűrésszel, főleg akkussal.
Vágandó anyagok több mint 90%-ban MDF. Maradékon osztozik a bútorlap, esetleg platólemez, a vastagságuk pedig átlagosan 19mm. Vágási idő hetente előreláthatólag nem több 2-4óránál.
Köszi előre is!
-
pali923
aktív tag
Amennyire én tudom, minimum bejelentésköteles, a jegyző ad rá engedélyt.Egy kört tehát mindenképpen megér, legalább érdeklődni a hatóságnál.
Ez mellesleg egy mezőgazdasági terület inkább, csak családon belül hívjuk Fölső-kertnek, mert van másik kert is.Azt nem tudom, hogy a lakóterületek és a hasonlók között van-e különbség favágás ügyben.
Az meg másik ügy, hogy ma már nem kell minden épületre építési engedély, csak bejelentés van, ha igaz. Ha jó emlékszem, 300 m2 az engedélykötelesség határa. Nem tudom, mit fog építeni, de nekem vannak kételyeim a mai magyar hatóságok erejéről, ha bontatni kell utólag egy házat.
-
Soká
senior tag
válasz
pali923 #49558 üzenetére
Ha már wood helyett tree a téma...
Merre van az a kert? Nem engedélyköteles az ilyen fák kivágása?
Budapesten - bár kerületenként eltérő rendelkezések vannak - engedélyköteles ls pótlásköteles minden kivágott fa. (a gyümölcsfákat kivéve).
Nálunk most a szomszédos üres telken kivágtak egy csomó fát. Profik jöttek, nekiestek. Átmentem és udvariasan megkérdeztem, hogy van-e engedélyük a kivágásra, merthogy az errefelé engedélyköteles. Mondtam nekik, hogy ők tudják, de még időben szólok nekik, nehogy utólag érje őket meglepetés, hogy ha a telekhatárnál lévő jókora lombozattal bíró, többtörzsű japán akácot kivágják, akkor én magam érdeklődöm az engedély után az önkormányzatnál. Természetesen ha megmutatják az engdélyüket, akkor vághatnak, legfeljebb sajnálni fogom a hiányát.
Mondanom sem kell, a fa maradt a helyén, ahhoz nem nyúltak.
És a dologban csak az a szomorú, hogy az új tulaj szerintem úgy esett neki a fák kivágásának, hogy még nem tud arról, hogy a megvett telkének a végébe (ezeknek a fáknak a helyére) nem kap majd építési engedélyt, mert az utcakép miatt kötelező lesz az utcafront vonalában x méter előkerttel építkezni. Tehát éppen a leendő udvarát szabadította meg a fáktól. Azokat a fákat meg meghagyták, ahová engedélye lenne építkezni. -
válasz
pali923 #49561 üzenetére
Félreértettél, nem arra sarkalltalak, hogy vágd ki a fáidat.
Amiket összegyűjtöttem, azok nem a saját fáim voltak, hanem hirdetés útján hozzám került, vagy ismerősök által kivágatott és általam megvásárolt fák. Az élő fáimra nagyon vigyázok, borzasztóan nyomós ok kellene ahhoz, hogy egyet is kivágjak közülük.
"4 nagyobb fa van a telkünkön, szeretném, ha ezek maradnának a helyükön."
-
válasz
pali923 #49558 üzenetére
"Tavaly dőlt ki egy 10-15 méteres kőrisfánk. Ott is kénytelen voltam belátni, hogy mire elvitetném egy fűrészüzembe......"
Nem egyenként kell ezeket fűrészeltetni vinni. Én összegyűjtöttem jó adag különböző rönköt, elfért a telken. Lekérgeztem őket, aztán amikor értelmes mennyiség összegyűlt, akkor egyszerre vittem őket gatterra, és úgy már igencsak megérte. Így lett használható mennyiségű diófám és cseresznyém is. Egyenként össszegyűjtve, és egy ideig raktározva a rönköket. (Kőris is volt, az sajnos csak egy fa, pedig imádok vele dolgozni, főleg az illata miatt.
)
-
gorje
senior tag
Sziasztok!
Panel lakás, fa ablakkereteit szeretném lefesteni mivel eléggé le van pattogva és hólyagosodva. Mivel nem nagyon vagyok jártas a témában így érdeklődnék hogy milyen festéket és szükséges hozzávalókat ajánlanátok és mi módon járjak el? -
pali923
aktív tag
válasz
#46372352 #49557 üzenetére
Apóssal tanakodtunk éppen a héten hasonló témában. Van kb. 60 gesztenyefája, de elég sok már terméketlen. Van egy külön kert, ahol legalább 10 fa van, mind ki kéne vágni. Csakhogy nagy részük legalább 100 éves, hatalmas. Kitermelve kijönne belőle vagy 2millió Ft értékű tűzifa, de ki az, aki ki tudná egyáltalán vágni, no meg mennyiért? Nem egyszerű ebből bizniszt csinálni.
Tavaly dőlt ki egy 10-15 méteres kőrisfánk. Ott is kénytelen voltam belátni, hogy mire elvitetném egy fűrészüzembe, hazahozatnám a megművelhető részét, már jobban járok, ha elmegyek egy fatelepre, és veszek fűrészelt árut. Ebből is tűzifa lesz.
-
szaszyka
senior tag
válasz
generatoros #49554 üzenetére
Nincs semmiféle mentalitás, egyszerűen nem értek hozzá, ezért kérdeztem. Nem fűtök fával, nem ismerem a tűzifa árait, favágók munkadíját pláne nem, ezért bátorkodtam kérdezni. Nem vagyok zsidó, hogy ezen nyerészkedjek, de hülye sem, hogy “egy csomó” pénzért elvigyenek valamit a telekről, mintha csak építési törmelék lenne, miközben lehetne hasznosítani akár. Gondolom én laikusként. Ezért bátorkodtam kérdezni. De megkaptam a
választ, szóval részemről téma lezárva.
Szép estét! -
generatoros
tag
válasz
szaszyka #49544 üzenetére
bocsi, nem akarlak én megbántani, de nagy ellentmondás van a hsz-odban. azt írod nem akarsz nyerészkedni, ennek ellenére kivágatnál egy fát és az egyetlen értékes részét azt megtartanád. nem gondolom a leírtak alapján hogy 5 mázsánál nagyobb a súlya ami tüzelőnek használható ha ebből lejön a törzs ami lehet 200 kg. gondold át, hogy te elvállalnál egy ilyen melót? Nincs 10 ezer a fa ára ami megmarad, ezért a haszonért nem hiszem , hogy egy értelmes ember szerszámokkal felszerelve kimegy egy ilyen munkára. Akinek tüzelőre van szüksége 3 mázsa fát 10 ezerért megkap főleg díót ( fűtőérték nem nagy). a szép az lenne, ha még a gyökereket is kivetetnéd a megmaradó vastagabb ágakért és a lomért cserébe. még egyszer, kérlek ne haragudj, de nálam ez a mentalitás kiveri a biztosítékot.
-
Vesa
veterán
válasz
szaszyka #49551 üzenetére
Ha nem viheti a törzsét és a vastagabb ágakat, akkor pláne fizetni kell a kivágásért, megjegyzem, teljesen jogosan, hiszen a munka nincs ingyen. Előfordul, hogy tüzelőnek alkalmas fákat a faanyagért cserébe kivágnak, de ez sem általános, legalább is itt nálunk nem divat. Szomszéd most szedetett ki egy 35m magas, kb. 40 éves fenyőt, nem volt olcsó, mondjuk 3 nap volt mire végeztek ezzel az egyetlen fával, gallyazással, kivágással, elszállítással együtt. A fenyő pont nem jó tüzelőnek, de vágtak ki egy hatalmas diófát és mandulafát is, ezzel párhuzamosan.
Gazdaságtalan bármit kezdeni vele sajnos, esetleg fafaragó iparművészt tudok elképzelni, aki talán használni tudja vagy olyanok, akik ilyen natúr, "természetes" fa kerti bútorokat készítenek ahol maximum lehántolják és lakkozzák a törzseket, de nem dolgozzák fel rendesen, asztalos minőségben. Vagy magad hasznosítod, kertbe ezernyi ötlet van, amire kiválóan használható.
-
-
szaszyka
senior tag
Nyáron panaszkodott anyám, hogy megfeketedik a dió zöld burka, és kukacok vannak benne, akkor olvastam utána én is. Valami olyasmi rémlik, hogy Amerikából jött át ez a légy, ami a dió zöld burkába petézik, a lárvája ott fejlődik, attól feketedik meg a burok, és lesz használhatatlan a termés. Valami olyasmit találtam, hogy fehérjetartalmú cuccal (tejjel?) kell összekeverni a permetszert, és azzal kell “lefesteni” a fát a koronában, “permetezni”, illetve a lepotyogott diót összeszedni, eltüzelni, mert a burokban képes áttelelni a talajon a lárva, és következő év tavaszán kikel. Na ezt a permetezős, lombkoronában kenegetős témát nem akarja már bevállalni, azért döntött az “irtás” mellett.
Liszi70: megértem a nézőpontod, de anyám is falusi környezetben élte le az életét, “ami nem ad termést csak a helyet foglalja”, pláne a melléképületek végében a kertben. Így csak a helyet foglalja. Ha a ház előtt lenne, maradhatna, mert akkor érvényes az árnyékot ad szitu például, de így csak táplálja a kártevőket. -
(#49546) szaszyka
"megfeketedett az összes termés rajta"Tehát a termése használhatatlan. Pont mint az én egyik diófámnak, aminek olyan kicsi és kemény héjú a diója, hogy lehetetlen gazdaságosan hozzájutni a dióbélhez.
Ennek ellenére eszemben sincs kivágni. A fa csak önmagáért, kézzelfogható haszon nélkül is nagy érték. Árnyékot ad, véd a szél ellen, de legfőképpen gyönyörű. Ez a "ha nincs haszna, ne is legyen ott", egy rossz beidegződés, kivéve persze, ha ültetnek a helyére másik fát.
Bocs, csak elmélkedek, hangosan gondolkozom..... -
-
szaszyka
senior tag
válasz
liszi70 #49545 üzenetére
Amerikai, vagy Nyugati diófúró légy (talán ez a neve) támadta meg, aztán megfeketedett az összes termés rajta. Lassan 70 évesen màr nem akarja permetezni, bár utánaolvasva inkább rákenni kellene elvileg az irtószett. Nem akar már ezzel is foglalkozni. Nem élek a közelben ezért nincs ráhatásom a dolgokra már, csak javasolni tudok neki max, hogy ne kallódjon el “az értékes faanyag” a családban tüzelőként. Pláne me fizessen azért, hogy valami nyerészkedő lehúzza.
-
válasz
szaszyka #49541 üzenetére
Beszéld rá anyukádat, hogy ne vágassa ki. Nem tudom, mi az ok, amiért mennie kell, de ha nincs útban és egészséges, akkor egy fa sokkal többet ér élve, mint kivágva.
Ha mindenképp ki kell venni, akkor rakd el a törzsét és a vastagabb ágakat, azokból semmiképp ne legyen tüzelő, kár lenne érte. Ha meghirdeted, előbb-utóbb jelentkezik valaki érte.
-
szaszyka
senior tag
Köszi a választ. Igazából nem nyerészkedni akarok vele, csak fennakadt a szemem mikor anyám mondta, hogy 35-ért vágnák fel, plusz 10-ért darabolnák, aztán még el is vinnék tüzelőnek. 45.000-t fizetni azért, hogy odaadja tüzelőnek kicsit sok... Akkor inkább ingyen vágja ki valaki, törzs kivételével vigye el tüzelni, csak ne kelljen még fizetni is érte...
-
mephi666
nagyúr
szüleimnél kb 10éve lett kivágva a diófa, mert már kezdett volna átmászni a szomszéd házára... az a fa öregebb volt nálam 10-15 évvel biztos... (akkor kb 40-45 éves) amikor kicsi voltam, milliószor felmásztam rá, mert onnan a házak fölött szépen elláttam a templomtoronyig
...hatalmas fa volt, tüzelő lett abból is meg néhány tuskó ülőalkalmatosságnak pl szalonnasütéshez
-
Soká
senior tag
válasz
szaszyka #49541 üzenetére
Valóban tüzelőnek felesleges kivágni, de hidd el, hogy egy darab, nem is túl nagy kerti dióval szinte senkinek nem éri meg bíbelődni. Gondolj bele, neked megérné-e hívni egy favágót, aki kivágja, utána valahogy elszállítani (oda-vissza) egy gatterüzembe, ott felvágatni, utána vagy kifizetni a szárítás díját vagy te magad szárítanád otthon, aztán utána lehet gondolkodni azon, hogy mennyiért is add el köbméter-árban.
Nem akarlak elkeseríteni, de szinte kizártnak gondolom, hogy még fizessen is neked valaki azért, hogy kivághatja és eltünteti hulladékkal együtt. Ha ez egy dióliget lenne, akkor igen, de fél köbméter fáért... kétséges. A te fád asztalosipari célra egyszerűen kevés, ugyanakkor kisebb fafaragói célra, kisebb igényes famunkákhoz felhasználható.
Ezért végzi sok hasonló dió a tűzön mert nem fizetnének érte többet, mint tűzifaként. -
szaszyka
senior tag
Sziasztok.
Nem tudom mennyire témába vágó, de remélem tudtok esetleg "segíteni".
Az lenne a kérdésem, hogy a szülői háznál van egy kb 10-13 éves diófa, ami azért már van 6-8 méter magas, a törzse kb 1,5 méter, és olyan 30-35cm átmérőjű, illetve az abból kiágazó ágai is elég vastagok. Anyám ki akarja vágatni, és tüzelőnek elajándékozni, de szerintem kár lenne érte, legalábbis a törzséért, és vastagabb ágaiért. Az érdekelne, hogy mennyire lehet eladni egy ilyen fát, szoktak-e egyáltalán asztalosok vásárolni fákat feldolgozás céljából, illetve kb mennyit érhet egy ilyen fa? Mivel nem 40-50 éves fáról van szó, nem gondolnám, hogy korhadt lenne a törzse(bazinagy lyuk a közepén). Vagy csak tegyem fel jófogásra mondjuk kivágás ellenében + "X" Ft, és talán "elviszi, kivágja valaki?
Tüzelőnek szerintem felesleges lenne "elhasználni". -
MrChris
nagyúr
válasz
pacman_123 #49539 üzenetére
Sajnos a fenőköveinket nem tudtam teljesen kisíkolni, pedig most sokat csiszatoltam őket. Van erre bevált módszer? Vannak durvák és 1200 a legfinomabb.
A gyalu kése bár éles volt, de picit íves, az él letörése is domború, hát végül meggyaláztam Tormekke
Ezzel nagyon precízen be lehet lőni és nem cseszem el se a kést, se az egész napot rá. Meg jó éles is lesz.
-
pacman_123
tag
válasz
MrChris #49538 üzenetére
akarod mondani: húzogattad
Mivel élezel, ha nem titok? Elég keményre vannak eddzve a japcsi kések, nehezebben lehet élezni is. Nekem vésőim vannak japánok, de azok borotvaélesen jöttek. Idővel azonban ... vannak King vizeskövek (400-800-1200-4000), meg ATOMA gyémánt lapok (600-800-1200). Ja meg mivel kézből béna vagyok, van élezősablonom. Van még cseresznyés vésőm is pár, eddig azokat meg gyalukéseket éleztem ezeken.
-
MrChris
nagyúr
Nekem marhára tetszenek a japán kéziszerszámok, csak kissé drágák, csináltam korábban egy japános gyalut ami meglepően jó. Viszont nem bírtam ki, hogy ne vegyek egy kicsi eredetit. Íme: [link]
Hosszas beszabályozás és élezés (nélkülük nem is lehet használni) után nagyon könnyen lehet vele dolgozni. Csak úgy próbából tologattam, hogy hogyan visz, mi merre hány méter és a 40cm-es próbadarab nyíl egyenes síma lett. Semmi végletörés, gömbölyítés propeller. Nem véletlen, hogy úgy is szerepeltetik néhol, hogy egy 5 éves is tud vele gyalulni.
Pici, könnyű, kijáró cuccnak is ideális. -
kapu2006
tag
válasz
indianjoe23 #49532 üzenetére
-
kapu2006
tag
-
kapu2006
tag
válasz
indianjoe23 #49532 üzenetére
-
indianjoe23
csendes tag
Sziasztok!
Lamellás ajtó készítéséről van valami oktató anyag?
Ilyesmire gondolok: -
Köszi a választ!
A vászon kb. duplájába kerül a papírnak. Hát igen, a papír könnyebben szakad, jobban kell rá vigyázni. Viszont a vászon meg nyúlik, legalábbis amit én használtam, arra időnként rá kellett feszíteni.
Magam is ragasztottam papír és vászon szalagot is, de ezt már inkább szakemberre bíznám, sokkal jobban meg tudják csinálni, és nem vészes az ára. A sia-t tudom megrendelni végtelenítve, kb. 420 a papír, 900 a vászon métere, meg valami párszáz forint a végtelenítés. A Mirka papír kerülne kb. 260-ba ha egész tekercset veszek.
Hogy hullik-e a szemcséje, nem tudom, egyedül a sia-t tudom megnézni, a többit csak akkor hozzák, ha megrendelem. -
T J
tag
válasz
liszi70 #49529 üzenetére
Papír könnyebben szakad.
Papírt csak készet vennék, mert nem biztos, h meg tudnám toldani.
Ha a vászon tekercsben olcsóbb, mint a méretre gyártott papír, akkor a vásznat venném, és megragasztanám magamnak PVAC vagy kontakt ragasztóval.
Ezek közül a SIA a legjobb, mirka se rossz, Caratot nem ismerem.
De ha a legolcsóbb fajtából a vásznas annyiba kerül, mint a SIA papír, és nem hullik a szemcséje, akkor az olcsó vásznast venném.Így a kérdés az, hogy a legolcsóbb vászon, aminek nem hullik a szemcséje, tekercsben olcsóbb-e, mint a legolcsóbb végtelenített papír, aminek nem hullik a szemcséje.
(Szerintem) -
Sziasztok!
Asztali szalagcsiszológépre való 120mm széles szalagnak mit ajánlotok? Papír vs. vászon? A vászon jóval drágább és tapasztalatom szerint nyúlik. A papírnak mi a hátránya?
Végtelenítve SIA-ra van ajánlatom, tekercsben vehetek itt helyben SIA, Mirka vagy Carat szalagokat. Ti melyiket javasoljátok? És szerintetek vászon vagy papír?
Köszönöm! -
mephi666
nagyúr
igen, viszont annál pontosabb, mint amikor szakemberre iszom magam, kijelölöm a vonalat és nekimegyek mindenféle segédeszköz nélkül dekopírral
ahogy eddig tapasztaltam, vékony (18mm alatti) anyagnál annyira nem megy el a lap, viszont amikor az 54mm-s oszlopot kellett vágnom, ott azért elmászott bőven
ui: az alsónak látnám otthon nagyobb hasznát, amikor sok lécet kell méretre darabolni... rengeteg időt lehet nyerni ezzel a módszerrel és nem nagy gányolást igényel
#49528: ez vagyok én, csak 1. emeleten a panel erkélyén
meg is mutatom milyen lecsukható kisasztalt barkácsoltam pár hónapja egy régi rozoga asztal lábaiból, hogy több hely legyen az erkélyen
(amikor a tv elé csináltam egy gyerekvédelmi kerítést, ahhoz is itt vágtam-lazúroztam-csiszoltam a léceket)
-
T J
tag
válasz
pacman_123 #49524 üzenetére
Jól érted
De legjobb csak egy furatot készíteni a menetes szárnak (mint a tönkanyának), ha van hely a helyszínen összetologatni, így a munkalap alsó része sincs elgyengítve.mephi666
Szamárból nem lesz versenyló
Dekopír nem pontos, csak szükségmegoldás, de szinte mindenre van jobb gép. Az első videón gérvágót próbál belőle csinálni, de 0:24-nél látszik, h a káva >90°.
A másodikon szalagfűrészt, de erre se igazán jó, mert a lap hajlamos elkóvájogni. Szalagfűrésszel szebb felületet, gyorsabban és kényelmesebben lehet vágni. -
mephi666
nagyúr
ezt nem tudom láttátok-e
ha sokat dolgoznék dekopírral, szerintem egy ilyet összeraknék hozzá
-
pacman_123
tag
"& dekopírral tudod a helyét kialakítani."
Hogy mivel? Én életemben 1x martam össze (jó, nem szabályos összemarás volt, de én ennyit tudtam, illetve így kérte öcsém. Igazából 90 fokban illeszkedő munkapultok, kettő között T aluléc, így), de az összehúzó vasalathoz kell ugye amit írtál, egy forstner (én 38-assal fúrtam, az illeszkedett jobban a "félkör" ütközőhöz), és a menetes szárnak meg felsőmaróval martam egy nútot.
Dekopírral ez utóbbit hogy? Vagy valamit nem értek ...
-
T J
tag
válasz
Haugland #49512 üzenetére
Egy léc vagy aluléc mellett is le lehet marni csak annyit, amennyi a gömbölyítés. Vég-ütközőnek is egy fadarab megteszi. A másik munkalap elején le is csiszolhatod azt a kis ívet. Összehúzó vasalatnak 35-ös pánthelyfúró & dekopírral tudod a helyét kialakítani.
Csak azért írom, mert szerintem felesleges egyetlen munkáért ennyit elverni ilyen sablonra.A szintezéshez viszont nem ártana lamellát is belemarni 4x2 db-ot, és (csak) az egyikbe beleragasztani.
-
lacib
tag
-
kapu2006
tag
válasz
thomgrande #49518 üzenetére
Általában 30mm-es a vezetőgyűrű és 1/2"-os a maró.
Persze igazad van. A sablon készítőjétől függ, milyen méretekkel tervezte a sablont. -
Grizzlu
tag
-
kapu2006
tag
-
Haugland
aktív tag
Sziasztok,
Nem tudjátok véletlenül, hogy a 2db konyhai munkapultot ~90°-ban szeretnék összeilleszteni, akkor az ehhez használatos marósablonnak mi a neve?
Esetleg szerintetek ilyen szerszámnak nem lehet letölteni a rajzait? Lehet egyszerűbb/gyorsabb lenne kivágatnom egy 1mm -es rozsdamentes lemezre.. -
mephi666
nagyúr
válasz
Zolabol #49508 üzenetére
uhh, hát nekünk is tavaszra tervben van egy ilyen projekt: panelban van kb 5 ajtókeret, amit ideje lenne már rendbetenni, mert csúnyák... ilyen melót úgy lenne az igazi csinálni, ha teljesen üres a lakás és a padlószőnyeg is cserére vár, mert akkor nekimegyek szalagcsiszolóval+multicsiszolóval és nem érdekel hova megy a por... a baj, hogy a lakás kiürítése nem megoldható és olyan módszer kellene, ami viszonylag "tiszta"... csiszolóra fel lehet rakni a porszívót, de kíváncsi lennék, így mennyire száll máshova a por... (eddig nem próbáltam így csiszolni, mert szabadban megoldottam, nem zavart)
arra gondoltam, hogy kifeszítek minden szobába valami festőfóliát a köszöbtől indulva ívesen majdnem a plafonig, hogy a padlószőnyegre meg be a szobába ne szálljon semmi és így porszívót csiszolóra kötve nekimegyek... ha kint a járólapra megy a por, az nem zavar... cifra egy művelet lesz, az biztos
a festés már annyira nem problémás, azzal tudok óvatosan bánni (ajtók szintén nem jelentenek problémát, azt max kiviszem a lépcsőházba és ott lerendezem (szomszédok is rászoktak az emeleten arra, hogy ott csinálnak mindenféle asztalosmunkát)
-
Vesa
veterán
válasz
Zolabol #49508 üzenetére
Szellőztetni nem árt. Mondjuk én házon csináltam, tavasszal, úgy nem volt büdös. Esetleg próbáld meg vegyes technikával. A nagyobb felületeket szalagcsiszólóval told át, a nehezen hozzáférhetőket pedig az itt leírt egyéb módszerekkel. A teljes csere valóban a legjobb, viszont csak beltérben. Kívül ahol süti a nap és veri az eső, veszett fejsze nyele az egész, lekenheted bármilyen kamu csodaszerrel, 4-5 év és annyi a festéknek megint.
-
Zolabol
tag
Helló, köszi a segítséget mindenkinek.
Hőlégfúvó jó ötlet lehet, mennyire szabadulnak fel egészségre ártalmas gázok? Kint még nem gond, de az ajtókeretet nem tudom kivenniLakásba pedig nem büdösítenék mert kivágnak
Ha igazán igényesen akarnám megcsinálni, akkor teljes ajtócsere tokkal együtt, ezek már elég régi nyílászárók...
Kromofágot is néztem, de ezek az új kiadások már nem az igaziak. -
Krogoth
senior tag
válasz
NeoPampalini #49504 üzenetére
Tiplizve és ragasztva volt. Fonalfűrész+véső+kalapács trióval megoldottam.
Holnap jöhet a javítás, szerencsére annyira nem kellett szétbarmolni.(#49505) T J
Ajtón kifért, csak be nem fér, meg meg kell cserélni a két oldalt (az egyik fiókos, a másik ajtós) -
Vesa
veterán
Egy régi ablakon volt trinát, az persze pattogzott le valami egészen undorító módon. Viszont a hőlégfúvó simán lehozta szerencsére. Nem volt ilyen könnyű dolgom az új nyílászárókkal, melyeket lazúrral festettek le. 3 év alatt megadta magát a napsütötte/eső verte oldalon, pedig Sadolint vettem, nem a legolcsóbb sz*rt. Na azt leszedni kb. lehetetlen volt teljesen 100%-ban. Vagy csak én nem találtam rá jó megoldást. és mivel az új lazúr réteg nem fed -hiszen ez lenne a lényege, hogy látszódjon az erezet-, a végeredmény sem lett tökéletes.
NeoPampalini
Igen, gondoltam rá én is, de nem tudom kapható-e még kromofág, és őszintén szólva kissé tartottam is tőle, így elvetettem. Annyit az egész nem ér, hogy valamit rólam is lemarjon. -
NeoPampalini
senior tag
Kromofág + spakli/citling elég jól működött anno. (Nem tudom, lehet-e még lehet kapni a kb. 20 évvel ezelőtt forgalmazott, meglehetősen hatékony kromofágot (folyékony, mint a víz, zöld üvegben árulták)).
Mondjuk nem ártott, ha jól szellőző helyen, valamint kesztyűben/szemüvegben használta az ember, mert ez az anyag nem viccelt. Cserébe pikk-pakk leszedett bármit, úgy értem, percek alatt.
Utána pár évvel találkoztam egy "takony" állagú, fémdobozos kromofággal, ami szerintem csak hidratálta a festéket, nem marta le.
Ja, amúgy a megoldás, amit keresel, az a kb. 4 mm-es rés az ajtó/ablak és a tok/falc között, így csak glettelni/csiszolni, majd újrafesteni kell, a régi szakik is így csinálták. Mondjuk egy élmény volt utánuk javítani bármit, a falcgyalu élét kb. azonnal tropára tette a több mm-nyi festék...
-
Krogoth
senior tag
Hali.
Van egy régi (20+éves) fa asztalom (tölgy, bükk, hirtelen nem tudom), amit szét kellene kapni, azonban az elemek ragasztva vannak.
Hogy kellene ezt megvalósítani? Ragasztó oldó folyadék esetleg nagyon vékony drót fűrész?
Flex és társai nem játszanak, mert később még használni szeretném -
Vesa
veterán
Szalagcsiszolóval nem fér hozzá a vékonyabb részekhez, üveg mellett, és a sarkokhoz sem. Batár gépek azok, nagyopbb felületre jók szerintem. Én hőlégfúvóval szedtem le a régi festéket, a forró levegőt be lehet fújni bárhova. Egyébként kevés nagyobb szívás létezik, mint régi ajtó/ablakkeretet felújítani. Már ha szépen akarja az ember. Valahol borszasztó egyébként, hogy a faanyag legtöbbször teljesen hibátlan, csak a festék adja meg magát pár éven belül, amit aztán 100% leszedni egy rémálom. Kitalálhatnának már erre valami egyszerű és hatékony megoldást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 15 Pro / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest