Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amazon Fire TV stick/box
- ASUS notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
NeoPampalini
senior tag
Nem tudom, mennyire járok jó helyen, de végül is fáról van szó.
Kivágtunk a kertben két fát, és úgy vágattam, hogy a törzs használható része egyben maradt. Ezeket kellene valahogy felszabatni palló vagy deszka vastagságra, ahogy kiadja.
Néztem ilyen bérfűrészelős cégeket, de ezek jellemzően saját telepen csinálják, viszont mivel az egyik egy kb. 4 méteres fenyő (kb. 45 cm átmérő), a másik meg egy 2 méteres cseresznye (50+ centi átmérő, plusz ebből még néhány 1 méter körüli darab), talán helyszínen könnyebben menne.
Létezik itthon olyasmi, hogy kijönnek egy mobil fűrészállomással, és megoldják, vagy keressek fuvarost, aki viszi-hozza?
-
NeoPampalini
senior tag
válasz st6969 #49265 üzenetére
Igazából semmi sem lesz olcsó.
Én 25-30mm rétegelt lemezt tennék rá, ahhoz hozzá lehet fogatni a satut minden gond nélkül. Plusz a tetejére egy vékony lemezt (akár farostot), amiért nem kár, ha azon barkácsolsz, és tönkremegy, legalább cserélhető. Esetleg valami kész munkalap, de árban kb. ugyanott vagy, és azok kisebbek is mint az asztalod.
Vagy, ha tudsz ingyen/nagyon occsón szerezni, akkor használt lépcsőlapok is jók erre a célra (lehetőleg ne valami puha fenyő vagy hasonló legyen).
-
NeoPampalini
senior tag
Fenyő munkalap (vagy akár sima munkalap, ha elég a 60 centis mélység)? Tömörfa táblásított anyagból van 65 centi széles, 1,75 - 2,5 méter hosszban (3 centi vastag), az elbírná, persze kérdés, hogy mennyi a keret erre az egészre.
-
NeoPampalini
senior tag
Kromofág + spakli/citling elég jól működött anno. (Nem tudom, lehet-e még lehet kapni a kb. 20 évvel ezelőtt forgalmazott, meglehetősen hatékony kromofágot (folyékony, mint a víz, zöld üvegben árulták)).
Mondjuk nem ártott, ha jól szellőző helyen, valamint kesztyűben/szemüvegben használta az ember, mert ez az anyag nem viccelt. Cserébe pikk-pakk leszedett bármit, úgy értem, percek alatt.
Utána pár évvel találkoztam egy "takony" állagú, fémdobozos kromofággal, ami szerintem csak hidratálta a festéket, nem marta le.
Ja, amúgy a megoldás, amit keresel, az a kb. 4 mm-es rés az ajtó/ablak és a tok/falc között, így csak glettelni/csiszolni, majd újrafesteni kell, a régi szakik is így csinálták. Mondjuk egy élmény volt utánuk javítani bármit, a falcgyalu élét kb. azonnal tropára tette a több mm-nyi festék...
[ Szerkesztve ]
-
NeoPampalini
senior tag
válasz liszi70 #49574 üzenetére
Detto. Mi is vágtunk ki fákat, de azok közül egy ránőtt/dőlt a tetőre plusz beteg is volt (a háztól távolabb eső fele gyakorlatilag elkorhadt), meg volt egy kidőlésveszélyes fenyő, ami grátisz nagyon közel nőtt már a villanyvezetékhez. Maradt egy-két szilvafa, meg egy beteg dió (már a fán megrohad a termés), utóbbi marad, csak meg kellene trimmelni, mert túlnőtt a telekhatáron, meg a melléképület tetejére is rálóg.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz liszi70 #49560 üzenetére
Mennyi fát és hogyan vitted/vitetted oda, illetve kb. mennyibe került ez a mutatvány? Nálam van egy kb. 4 méteres fenyő durván 40 centis átmérővel, egy 2 méteres cseresznye szintén kb. 40 centis átmérővel, meg néhány 1 méter körüli cseresznye. Ezeket szeretném feldolgozni, de még mindig nem jöttem rá, hogy megéri-e. Plusz az sem segít, hogy a környékemen nem nagyon tudok olyan üzemet, ahol vállalnak bérfűrészelést.
-
NeoPampalini
senior tag
Kétféle módon lehet megoldani:
- gyalult deszkára kétoldalas ragasztóval felrakod, aztán körfűrésszel, vezető mellett, megvágod
- asztali marógépen, lehetőleg "zero clearance" (nem tudom, mi a magyar megfelelője, bocs) asztalbetéttel és vezetővelAz elsőhöz csináltam egy skiccet, hogy el tudd képzelni:
-
NeoPampalini
senior tag
válasz pacman_123 #52199 üzenetére
Kétoldalas ragasztószalag helyett valami ilyesmi nem működne? (Hangszerkészítőknél láttam először, de CNC-nél is alkalmazzák.)
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz runner 125 #52972 üzenetére
Fenyő jó lesz, esetleg annyit tuningolhatsz rajta, hogy rácsavarozol egy mit tudom én, 18-as nyírfa rétegelt lemezt, így az használódik el, nem pedig a fenyő. De ha nagyon nem zúzol rajta, akkor még ez se kell.
-
NeoPampalini
senior tag
Hogyan távolítsunk el festéket fa felületekről, kísérlet #1
A helyi festékboltban vettem egy elvileg erős festékeltávolító csodát, állítólag most ez a legjobb, amit a klasszik kromofág helyett lehet kapni (Owatrol Dilunett). Hááát...
Ez a cucc a papírja szerint olaj- és oldószeres festékek eltávolítására jó, na, akkor essünk neki.
Bocs a szuper minőség miatt. Szóval, azt a két betétet, valamint a középső összekötőt sikerült kábé négy óra alatt lekaparni, így a büdös életbe' nem fogok végezni.
A leírása szerint 15-20 percig kell hagyni hatni, aztán lekaparni. Végülis a felső néhány mikromillimétert feloldja, az igaz. És ez ahogy nézem, csak két réteg fehér festék. 2x kentem be, a végén meguntam, és izomból lekapartam, úgy gyorsabb volt (egy régi rossz vésővel, a spaklit ugyan előszedtem, de ez, fogalmazzunk úgy, meglehetőst optimista elképzelés volt részemről).
Most vagy én vagyok hülye, vagy ez az izé nem jó mégsenem. Hozzák vissza a kromofágot!
Fene tudja, mi a jó megoldás. Ennek a reklámvideója is olyan, mint a zsíroldó mosogatószereké: csak kend be, aztán 20 perc múlva könnyedén dörzsöld le egy kefével. Hát egy francokat!
Van valahol egy hőlégfújóm, de mondjuk az a megállapodás az asszonnyal, hogy lehetőleg úgy sikítsam le a festéket, hogy ne legyen égett szag. Ennek a löttynek is nehezen viseli az "illatát".
Jó játék lesz ez, érzem. Még van két szobaajtó ezen kívül...
-
NeoPampalini
senior tag
válasz NeoPampalini #53052 üzenetére
Update:
- a hőlégfúvó sokkal hatékonyabb
- ez viszont a mellékelt kaparójáról nem mondható el, használhatatlan (ez akkor is gáz, ha egy csupán ötezer forintos masináról van szó)
- szerencsére ez egy erősebb spaklival orvosolhatóValamivel több mint egy óra alatt a teljes másik oldalt lenyomtam, illetve csak majdnem, mert közben a szomszéd nekiállt műanyagot égetni a kályhájában, így abbahagytam, be kellett csuknom az ablakokat.
Ja, valaki írt a vetemedett ajtókról, azokat kukázom. Ezek a nyócvanas évekből itt maradt, rusnya ajtók, csináltatok helyettük másikat.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz okezsoke #53357 üzenetére
A meghajlás attól függ, hogy mit akarsz rajtuk tárolni. Nekem a ruhásszekrényben 100x56 centis polcok vannak (táblásított, nem hossztoldott fenyő), polctartó lécekre rátéve. Nagy súly nem megy rájuk, nem is hajlottak meg x év alatt. Ellenben ha súlyosabb dolog kerül rájuk, akkor lehet, hogy érdemes inkább valami féle dobozszerűséget építeni, pölö:
-
NeoPampalini
senior tag
válasz mrhero #53495 üzenetére
A zaj érdekes kérdés, engem az kevésbé zavar, mint mondjuk a füst.
Ez a mit hol lehet ma már egyértelmű, üzletszerűen nem lehet otthon csinálni, de jó sok évvel ezelőtt, amikor elkezdték vegzálni ezzel az "otthon vállalkozókat" (tűzvédelmi ellenőrzés címszóval, betarthatatlan előírásokkal), valamilyen "fennmaradási hozzájárulás" létrejöhetett, mert pl. faterom azóta is a lakóház melletti műhelyben nyomja, meg még néhány másik asztalos is (kertváros).
-
NeoPampalini
senior tag
válasz Stylewars_kp #53700 üzenetére
-
NeoPampalini
senior tag
válasz wargabe #53853 üzenetére
Hát, én ilyeneket látok 5e-70e Ft-ig mindenféle áron hirdetve. Én tavaly az első képen lévőhöz hasonlóból asszem kettőt (de kétajtós verziót), bartereztem el egy raklap válaszfal téglára.
Meg van egy ilyen háromajtós behemót a műhelyemben, most az a szerszámos, de nem igazán optimális.
-
NeoPampalini
senior tag
Kaptam apámtól egy nem mai darab Makita gérvágót (LS-1030), van valakinek tippje arra, hogy milyen lágyindító cuccot lehet/érdemes ebbe beszerelni? Guglival nem lettem okosabb.
Hiába "csak" 1.380 W, indításkor állandóan lecsapja a biztosítékot, így kábé használhatatlan. Sajnos a villanyóránál még nem történt meg a modernizálás, ott a fő biztosíték egy ki tudja mikori 15 amperes darab.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz KaraDani #54294 üzenetére
Arra a 40-re még vagy 200e pénzt rá kell dobni, ott már lehet nézelődni. Nemrég megtaperoltam az Obi-ban egy zöld Bosch cuccot (PTS 10 asszem), hát, nem győzött meg.
Most egy Dewalt DWE7492-QS-en gondolkodom, semmi sallang meg csilli-villi. Árban kb. ugyanott van a Bosch GTS 10-XC, azt is jónak mondják, mondjuk nekem kicsit macerásnak tűnik az a csúszóasztal-az-asztalban megoldás. -
NeoPampalini
senior tag
válasz pacman_123 #54285 üzenetére
Szuper, köszi.
@hzsolee: neked is köszi!
-
NeoPampalini
senior tag
Köszi! Sokat ötleteltünk a párommal, hogy mi milyen színű/formájú legyen, szerintem is baromi jóra sikerült.
Nekem "adta magát" a fecskefark, nem feltűnő, mégis észrevehető. A munkalapnak pedig (ami a papírja szerint gyárilag olajozott akart lenni) határozottan jót tett két réteg Biopin olaj.
A sütőn már emeltem picit, ez a nyílás marad, pontosabban még ötletelek valami esztétikus rács megoldáson, ami talán javít az esztétikán.Igen, a mosogatnál a szekrényt úgy kellett volna megoldani, ahogy írod, mindegy, majd kap ajtót, ami eltakar mindent.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz troszti #54326 üzenetére
Köszi.
Az útmutató oldalanként 65 cm2 szellőzést írt elő, igazából azt nem írja sehol, hogy hova kell tenni, vagy milyen formában. Én nem tettem fel hővédő fóliát, igaz, nem tudom, kell-e, a leírás ilyesmit nem említ. Egyébként 9 darab 6 cm átmérőjű lyuk van oldalanként, pontosabban a gázbekötésnél ki kellett vágnom kettőt, mert nem fért el rendesen sem a cső, sem a kezem.
-
NeoPampalini
senior tag
Felületkezelésnek én Biopin munkalap keményolajat javaslok, legalábbis a konyhánál a pultra bevált. Nem ragad, nem látszik meg rajta egyelőre semmi. Na, ez olyan lett, mint valami reklám.
A pác az ízlés kérdése, vizessel nehezebb elcseszni (nem látszik meg, ha két perc múlva észreveszed, hogy valahol picit javítani kell), az oldószeres cserébe gyorsabban szárad.
-
NeoPampalini
senior tag
Na, készülnek a konyhába a felső szekrények. Ezen is sokat gondolkoztunk, hogy mi legyen, mivel pénz nincs rá túl sok, így egy kicsit kockáztatva a megoldás obi-s táblásított fenyő lett.
Bár sok nem fog belőle látszani, fecskefarkú fogazással lesz összeépítve, valahogy így:
Ahhoz képest, hogy vagy 15 éve nem csináltam ilyet, meg "jóárasított" szerszámokkal dolgoztam, egészen vállalható lett. Meg a műhelyem is eléggé "vészmegoldás" módban van, nincs egy rendes munkaasztalom/gyalupadom sem, ez mind az "asztal", ami látható.
Ez az elszívó szekrénye lesz. A gépet tartó alsó vízszintes elem is csapozva (+ csavarozva) került be:
Itt kiütközött a kockáztatás egy kicsit, ugyanis eléggé változó az anyagminőség. Egy másik szekrénynél nem volt semmi baj, amiből viszont ezt sikerült összerakni, az borzasztóan "pudvás" volt, nem lehetett szépen kivésni sehol (erről fotó nem készült, úgy felmérgeltem magam rajta, hogy kimaradt ).
Grátisz az egyik lapon gyári hiba is van, rejtve lesz, de azért na:
-
NeoPampalini
senior tag
válasz zoli03 #54489 üzenetére
Nekem valami hasonló van, de olcsóbb (obi-s piros kivitel, talán Ellix?). Végülis használható, derékszög azért legyen kéznél, mert ez nem egzakt 90 fok lesz.
Ha van rá keret és termék is akad, akkor lehet, hogy célszerű olyat venni, aminek nagyobbak a szorítófelületei.
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz Stylewars_kp #55171 üzenetére
Én így elsőre Sketchup-ra tippelek.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz Stylewars_kp #55175 üzenetére
Passz, én eddig a Sketchup-nál gyorsabban semmiben sem tudtam "építeni", de nyilván más a logika egy vérbeli CAD és e között, meg kérdés ugye, hogy készül-e belőle valami nyomtatandó, vagy pl. CNC-be beolvasandó. (Nekem bőven elég, ha a gépen összedobom, a többit megoldom s.k. )
Egyesek a Blenderre esküsznek, de abba asszem csak valami plugin hoz be egyáltalán bármiféle mérőeszközöket, amikor én próbálgattam, még ez se volt, hamar letettem róla.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Milyen okostelefont vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- iPhone topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Hardcore café
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest