- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HDMI topic
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- ZIDOO médialejátszók
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
kemcso #22778 üzenetére
Az sem mindegy, h "mezei" relé, vagy relé modul. A modulnál van már minden is, nem kell semmit hozzápattintani, picit drágábban optós verziók vannak, stb...
A szenzor onewire, azzal nem lehet gond, vagy látja, vagy nem.
i2C szokott "bedugulni", erre ESPEasy-n van külön beállítás, h ezt a részt resetelje. Erre még keress rá szerintem, ha Te írtad a kódot. -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Jah, ohh, itt nekem sem látszik, mobilon jó volt...
Annyi, h a hullámok egymást módosítják, 2 hullámból lesz egy harmadik. Az meg hogy zenénél (klasszikus vagy vokál) hol a határ... van olyan cég, aki szerint 40 kHz, erre készítenek spéci mikrofonokat, stb... minőségibb a hangzás, ha nincs levágva a felső tartomány. Talán ezért sem halt még ki a bakelit. De az audio téma is olyan, mint az aranyozott HDMI, meg az audio kábelek... van benne biztosan placebo-hatás is, de két egyforma fül sincs -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #22679 üzenetére
Nálam 30 cm-re van egy fullra járatott 4 antennás routertől, beamforming meg minden bekapcsolva...
Viszont lehetett ott nem stabil táp, vagy rossz kód, stb...DarkByte: kb. 2-3 hetente rendelek vmit... nem volt még ilyen, h nem szállítanak. Milyen cuccok ezek, beállítások jók? Néhányan ilyen vietnámra állított linkeket osztanak, lehet az a baj?
-
ViZion
félisten
Valaki itt ajánlotta az ESP32-C3 Supermini-t (Pick 3-ban csak 743 Ft). Ezután már a Wemos is hatalmas... egy UNO már múlt századi technikának hat. OK, analóg pinek meg mittomén, de nem tudnék akkora MCU-val mit kezdeni. Egy Supermini már kipróbálva, beüzemelve ESPHome-al, jön az újabb.
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #22654 üzenetére
Teljesen szubjektíven, a saját tapasztalataim alapján...
Gyakorlatilag két fontos infó van, azokat emelném ki. Gauge megfelelőbb, mert azt máshogy dolgozzuk fel, a számszerű érték csak akkor érdekes, ha a zöld tartományon kívül van. Csak mintaként egy netes bármi:
A kezdeti lelkesedés után senkit nem fognak érdekelni az ikonok, senki nem olvassa le az adatokat... ami baj a kis jószágoknak...
Viszont egy mutatóra egy hónap múlva is ha csak rápillantasz, már látod, h OK-e. Ezt lehet kombinálni Undoroid villogós javaslatával.
Pár saját kép, h ami fontos, azt ki kell emelni, lényegteleneknek meg kb. mindegy egy hét után...
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22602 üzenetére
erről beugrott,h vki mondta, h egy bigyóra keressek rá, van oldal, ahol free 3d print tervek vannak. azt meg hazai nyomtató céghez feltölteni, kész. végül kb. annyi lett volna, mint a bolti...
rajzra angolul, pl electronics case 3d print model . kiterjesztése keresni? hátha van kb. megfelelő. -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
cog777 #22581 üzenetére
Áhh, értem. Valami koordinátor kell akkor is. Google: ESP coordinator. Nem próbáltam. Okos otthon topikban lehet, h vkinek működik így.
-
ViZion
félisten
válasz
Janos250 #22497 üzenetére
Sok apróság akciós Alin, de sok a kamu is benne. 100W töltőkábel 25 W fölé nem tudtam erőszakolni sehogy. Kép alapján ca. 8 cm átmérő smartscene kapcsoló a valóságban 2 cm... ezen a tárcsa is pici, elég macerás így tekergetni. Szal. értékeléseket, hozzászólásokat figyelni kell. -
ViZion
félisten
válasz
Arabiata #22491 üzenetére
A sulinetes elektronikánál alapabb már csak a fizika órákon volt.
Iskolát nem tudok, de biztos van levelezős műszerész képzés még.
Illetve ez is a linken volt. Ha angolul keresel, akkor rengeteg YT videó van a témában, ahol a legegyszerűbb alkatrészektől egész a CPU-ig mindent elmagyaráznak, látványosan. Gyerekeknek így mutogattam a HDD (ez is jó), SSD felépítését Infóra. Szal. ha angol megy, akkor kb. végtelen tudás van előtted, ingyen. -
ViZion
félisten
válasz
User_2 #22332 üzenetére
igen, az áramváltó az eredeti terv, fesz mérés nélkül, mert az már van mind a 3 fázison logolva. De a fenti megállapítás is jogos, h az ESP nem olyan pontos az ADC-je, kérdés, h mennyire nem? Áramváltónak is van egy pontatlansága + az ESP32 ADC... de nem gondolom, h ezzel bajom lenne. A hiteles úgyis az, amit a villanyóra mutat. De nem elszámoláshoz kell, csak felügyelni a ház részeit, hamár szétkaptam nagyfogyasztókra meg mindenféle körökre a rendszert. Láttam komolyabb ADC modult is, de annyi extra modul megdobná az árat. Fesz mérő modulra nem gondoltam, de ez is lehet opció
Most ez hátrébb lett sorolva, megjött a motoros szelep, annak kell vmi vezérlés.
-
ViZion
félisten
nincs miért
Az a fura, h mindenhol azt írják, az ESP ADC nem pontos. Viszont a Shelly cuccok ESP8266, az újabbak pedig ESP32 alapon működnek...
Akkor mi a nem pontos?Vagy ott hogy oldják meg a fogyasztásmérést? Nagyobb Shelly-ken van áramváltó, a kicsik hall sensorosak gondolom.
-
ViZion
félisten
Találtam ilyet is: [link] ez már pontosabb. ESP32 ADC-ről nem találtam imfót, csak annyit, h kb. minden pontosabb nála... akkor viszont lehet ESP8266 is, amihez BluePill-t lehet csatolni, asszem I2C-n keresztül.
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22325 üzenetére
Shelly 1pm van, sonoff az macerásabb Homa Assistanthoz. Feszültség mérve van mind a 3 fázison. nem a hajszálpontos fogyasztás érdekel, esp32 12 bit felbontás elég, áramváltó sem hajszálpontos. jelenleg 3 Shelly van ott, kellene még 3... 6 db wifi egy helyen, ez helyett lenne jó 1 eszköz, Shellyk mennének kötődobozba. k
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
ESP32 Wroom-al (30 pines változat) tervezgetek jelenleg. A feladat "AC power meter" lenne, a kismegszakítók után lenne a szekrényben. Terv a fogyasztár mérése (nem kell 2 tizedes pontosság) az analóg bemeneteket felhasználva, árammváltóval.
Már az elején elakadtam:
Van, ahol ADC bemenetre 3,3 Vmax-ot írnak, van ahol 1,1 Vmax-ot (ESP8266-nál ennyi az biztos).
Most még csak keresgélek, mcu ez lenne, áramváltónak ezekből a 10A 1 V és a 20A 1 V (több helyen ajhánlották, de sztem vmi kisebb jobb lenne...). Valami védelem is kell majd az ADC pinekre, de ott még nem tartok...
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #22194 üzenetére
Hát... ezek... hááát...
megérkeztek és qrva jók
Még nem szereltem be, de már fogásra is komolyabb. Aki mini projectekbe van, annak nem ez lesz a kedvence. Én már próbálok inkább a tartósság/szerelhetőség felé menni, a kis méret rengeteg lemondással jár. Ezek sem szekrény méretűek, de dupla hely, mint az átlag kínai sorkapocs. De itt lehet rögzíteni a vezetéket normálisan, nem csak 0,0001 mm átmérőig használható....Gergosz: [link] ha nincs senkinek. Esetleg aprón keresés?
Néha vannak kincsek, fiókürítős akciókban.
-
ViZion
félisten
Köszönöm, meglesem ezeket este
-
ViZion
félisten
Sziasztok! Triviálisnak tűnő kérdés, de ki milyen csatit használ, ajánl? PCB-be forrasztott + lengő, illetve vezetékek között (max 24 V 5 A mindenre is elég, de szerényebb is OK).
pl. az ilyesmik nagy része kuka/katasztrófa szerelni [link] a nyomógombos verziót sem kedveltem meg. Ilyen lenne jó, ha lehet az anya ne krimpelős legyen, inkább forrasztok...
Van bevált páros Nektek? -
ViZion
félisten
válasz
Tankblock #22169 üzenetére
JulianSinulf rakná rpi-re, nálam egy kis Dell-en futnak a dolgok. Uptime nálam nem releváns, mindig mókolok, most költöztettem át, megint 1 napos
opnsense tűzfalban bízok erősen, jelszavakon és IP-range-n kívül nincs védelem, illetve SSH csak a PC portján működik a másik LAN a minden egyébnek van.Windows host-ot én elengedném, ahhoz gyáva vagyok, h ilyesmit futtassak rajta
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22163 üzenetére
Ha Rpi 4, akkor az elég mindenre is... SSD-re telepítsd, ha virtualizálni szeretnél (VM visszaállítás egyszerűbb), akkor van a Proxmoxnak nem hivatalos Pimox változata, erre egy VM-be HA OS, egy konténerbe AGH, kész. Win-es gépet ilyenért kár lenne elindítani. Ha kevés lesz az Rpi 4 (mert lesz rajta adatbázis, Grafana és 100 IoT eszköz), akkor átköltözteted a VM-eket, IP címeket átírod és halad tovább.
ESP8266 van több nálam, mert nincs olyanom, amire ne lenne elég. Egy kis Wemos lazán tud 3-4 hőmérőt, 1-2 relét, kijelzőt kezelni. Az I2C buszon is lehet több eszköz, 2 hő+páramérő és kijelző volt már nálam egyben, csak a teszt miatt.
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22159 üzenetére
Hááát, Arduinos tapasztalatokkal elég bonyolult a váltás...
Kb. annyi, h az ESP kisebb, programozni nem kell, mert a HA-hoz mindent is készen odatolnak. HA-ban pl. ESPHome-ban megírod amit szeretnél (Yaml, semmi extra, ha a formázást megszokod). Ezeket összelegózza a rendszer, kapsz egy bin fájlt, amit feltöltesz a weboldalukon keresztül, kész, működik. Utána már OTA alakítod a kedvedre...
Csak miheztartás végett egy PIR szenzor + fény- hő- és páramérő "kódja" (wifi és OTA részek nélkül, képként, mert összehúzza amúgy):
Lehet még ESPEasy-vel vagy saját kóddal is szórakozni, MQTT-n csatlakozva, de azért az ESPHome kényelmesebb, gyorsabb összerakni. HW-ben alap dolgokra Wemos D1 mini klón tökéletes, ócó. Komolyabb cucc az ESP32, abból rengeteg verzió van, az kell, ami a feladatnak megfelel.
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22091 üzenetére
OK, akkor nem hagyom abba a szivarkázást
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22089 üzenetére
"Gyártunk egy eszközt, ami képes a szívet és a tüdőt is helyettesíteni. "
hmm... milyen évet írunk?Vagy szakmaibb módon kérdezve: há'aszthogy?
-
ViZion
félisten
válasz
mindenes24 #22068 üzenetére
furatszereltet is írtam, mindegy.
YT rengeteg videó van. Elszívó azért nem egy must have hobbi szintre, kinyitod az ablakot, kész. Meg nem kell fölé hajolni... -
ViZion
félisten
válasz
mindenes24 #22059 üzenetére
...ezt írtam fentebb.
-
ViZion
félisten
válasz
mindenes24 #22057 üzenetére
...meg kell fogni
Vannak vastagabbak is.
Itthon 0,8-tól indul a móka, van 0,6-os is, de azt alig használom. Ált. az 1,2-1,6 jó választás lehet. Rég nem vettem, biztos mondják majd, h hol kapni kis kiszerelésben.
Ha közelben vagy, akkor sztem pár féle 30-50 cm-es darabot tud bármelyikünk adni, h kipróbáld. -
ViZion
félisten
válasz
mindenes24 #22055 üzenetére
Van...
Egy példa: a nagyon vékonyat egy furatszerelt alkatrész beforrasztásakor nyomni kell, mint süket a csöngőt... Egy felületszerelt alkatrésznél a vastagabbal meg egyszerre forrasztasz meg 3 lábat, nem szerencsés, ha nem az a cél... De majd tapasztalod. -
-
ViZion
félisten
Online kalkulátorral a 45 W izzónak ca. 16-os rézkanóc kellene.
De a feladatból nekem úgy jött le, h ez egy működő konfig, ami most nem működik és hol a hiba. Ezért a keresztmetszet itt nem releváns, hiszen má' világított.Postás, kellene valami válasz
-
ViZion
félisten
Anno telefonosok meséltek durvákat: a telefonkábelt itt tanyán elvágták, eltépték inkább, nem szándékosan. Majd -h legalább ne lifegjen, vagy kitudja miért- a jóemberek összekötötték egy bálamadzaggal. A telefonosok meg egy délelőtt rohangáltak (4-5 km-es szakasz), h hol a hiba, mert a szakadást így nem látták...
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #21991 üzenetére
"Az izzó jó, a kontaktok jók..."
elsőre ezeket gyanúsítanám. Ezek a lengő foglalatok elég gyatrák, de izzót is cserélnék, mert nekem van olyan infra, ami egyik foglalatban műXik a másikban nem (a kivezetéseknél a forrasztás túl lapos, a foglalat érintkezőt nem piszkálom, mert eltörik)... Vezeték keresztmetszetről nem volt szó.
Mi a helyes válasz? -
ViZion
félisten
válasz
Dißnäëß #21984 üzenetére
Nekünk a szárítógéppel volt bajunk, akkor keresgéltem megoldásokat, mert minden jobb, mint 60k-ért a 8 éves szárítóba vezérlőpanelt venni.
Akkor bukkantam rá, hogy VAN mosógéphez DIY vezérlés, komplett panel tervvel, rengeteg in-out-al, leírással, videóval, opensource minden. Komplett mosógépet beleztek ki, elvileg nem kellett volna, de át is vezetékezték, gondolom a videó miatt. Majd este megpróbálom megkeresni. -
ViZion
félisten
válasz
Istv@n #21932 üzenetére
Akkor a saját cuccokat át kell programozni, MQTT az egyszerűbb.
HA sem bonyolult, ha kicsit elmerül benne az ember. És ott mindenre találni megoldást, nagy a közösség mögötte. De ha a saját cuccok nem kommunikálnak a külvilággal, akkor nem a világ fog hozzájuk alkalmazkodni... Ha nem nagyon speciális kütyük, ritka szenzorokkal, akkor ESPHome jó eséllyel kiválthatja az egyedi progit, az meg fut HA alatt. -
ViZion
félisten
válasz
Istv@n #21921 üzenetére
Tailscale a minimum, amivel kintről elérhető és biztonságos.
Home-made dolgokat senki nem fogja megmondani, h hogy integráld gugli alá, esetleg a google maga.
Ha MQTT-t tudsz hozzáadni, akkor jobb a helyzet. Még jobb, ha telepítesz egy Home Assistant-ot, amivel összefogod a mindenféle kütyüidet. Ezt meg már mindenhez IS lehet kapcsolni, távolról elérni, stb... csak idő kérdése, h mennyit szánsz rá.
A programjaidnál van vmi keretrendszer, vagy csak a "nyers" arduino cuccok? Mert sok minden ESPHome-ra átrakható, ami gyönyörűen fut HA alatt. Bonyolultabbaknak MQTT, de itt is jobb az ESPEasy, ami biztosan működik. Nem mindegy, h csak a Te kódodban kell a hibát keresni, vagy a teljes kódban, ha nem működik vmi. -
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #21866 üzenetére
Ha van Home Assistantod, akkor ESPHome és a HA tudja vezérelni a nap állásához viszonyítva. Standalone ESPEasy-vel csinálnám, ott könnyű "átprogramozni" -azaz a rules-be módosítani, h mit csináljon.
Próbálkozni érdemes szerintem, szeretek építeni, csúnya és lehet, h nem ócó, de az enyém. -
ViZion
félisten
válasz
vegyszer #21664 üzenetére
Jah, a másodregje lehet annak a kollégának, aki növény világítást tervezett pár hónapja
Multiplexerrel sokat tud kezelni. Lépcső világításhoz láttam olyant, ami mittomén 10 lépcsőfokot figyelt (nem tudom már, h mi volt a szenzor), pár GPIO-val. Van I2C-re köthető multiplexer is, meg itt egy 32 ch-os [link] -
ViZion
félisten
válasz
tibi-d #21658 üzenetére
tudom...tudom... én egy ESP
bu....ehh megszállott vagyok. Rekeszenként ESP8266, pl. Wemos D1 mini bőven elfér akkuval együtt. Ami a problémás szerintem: "A mérés időpontját a központi egység vezérli."
Nem lehet itt kompromisszum, h pl. óránként mérés, vagy ilyesmi? Mert random időnkénti mérésre sleep-et nem igazán lehet beállítani, úgy meg az akku kérdéses. B tervként lehetne mérés X időnként, amit egy fix tápos ESP "serverre" küldene, a központi egység meg kiolvassa, amikor akarja. -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #21630 üzenetére
Valószínűleg klón, ami alapvetően nem baj. az 5VDC stab IC-n szoktak spórolni, ezért usb helyett a VCC pin táplálás és az 5 V/ 3 V eszközök tápolása is
különa bejövő tápról/feszstabról javasolt, nem a wemos 3.3 V-ről.Ott csak pár óra adat van, belekattintva asszem 72 óra, Grafanában meg asszem 3 hónap van beállítva, bár alapvetően a hálózati feszt nézegettem, mert harcolok a 230 V-ért, ugyanis 240-253 V van, ami néha 257 is. Talán így fél év levelezés után megoldották, dec eleje óta már 240 V alatt van.
its_grandpa: nyugodtan kapcsolgasd a redőnyt.
2 kollégámnál a computherm termosztátos fűtést kapcsolgatták. Egyikük váltott, a másik meg átrakta másik csatornára, mert 5 db termosztátot kezel, az első az bukó volt. El tudom képzelni, h akkor mi lehet egy társasházas lakóövezetben...
-
ViZion
félisten
válasz
its_grandpa #21620 üzenetére
977-ért az ajándék, szervezhetnénk itt group buy-t, mert én nem ismerem/nem szeretem a kínai webshopokat. Banggood-ról rendelgettem anno, meg a kolléga ebayezik, de nem mondanám tapasztaltnak magam és félek is mindentől.
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #21615 üzenetére
Ismerkedésre nem biztos, h ez a legjobb. Wemos D1 mini és ezen lehet Arduinoval, ESPEasy-vel, ESPHome-val vagy Tasmotával játszani. Nem mindig a legkisebb a legegyszerűbb. Vettem Node MCU-t is, mert sok kivezetés, kis kecses-aranyos... de már a WLED-el is bajok voltak, csak vmi régebbi támogatja, utána törés, amit nem is javítottak az újabb kiadásokban. Szal. a Wemos D1 mini az MCU "etanol"
izé, etalon. Rengeteg leírás, videók, mittomén. ESP-01-nél már az is képzavar, h több féle van hasonló néven, ráadásul a klónokkal ez csak bonyolódik, sok a csapda (OK, Wmosnál is vannak bajos klónok).
-
ViZion
félisten
Anno én azért vettem, mert ilyenem nem volt, akku meg mittomén... de egy Wemos D1 mini max 2 sör árával több, de nincs vele macera. Persze lehet, h vkinek a kevesebb hely fontos, de szvsz ha az fontos, akkor egyedit kell tervezni, annak minden bánatával együtt.
Itt egy hidegforrasztásos megoldás. [link] írja is, h ez a forrasztás törik. A lábat forrasztani én már öreg vagyok, de az lenne az igazi. -
ViZion
félisten
lyukasztgattam (alja-teteje, kanócnak is meg pár kisebb Luk), így fizikailag védi körben, lehet, h a változásokra lassabban reagál, mint fém dobozban, de nekem a kinti inkább csak segéd adat. HA weather amúgy nagyon pontos hőmérsékletben (amikor figyeltem az elején pár napig).
-
ViZion
félisten
válasz
vegyszer #21543 üzenetére
Saját AdGuard Home szever, reklámokat és szolgáltatásokat blokkol. Nálam ezen kívül opnsense is van, ha felmorcosít, akkor a 0,5 MBit/sec "IoT" pipe-ba rakom, nesze neked tiktoklyutúb...
De ez a netről is lekapcsolja 21 h-kor.
PC-n van egy progi, már nem használjuk, Romaco timeout a neve, ez kijelentkezteti X idő után. Lehet napi, session, stb. kvótákat beállítani. Winfos family-t próbáltam, telepítésig sem jutottam el, olyan körülményes. Telefonra a Family link egy bugos sz@r, gyerek megkerülte, de leszedni nem lehet, azt is tiltotta, amit amúgy engedélyeztünk... -
ViZion
félisten
válasz
#99235328 #21540 üzenetére
De mindegy, h mit mérsz, az nem arra való... FET-et vezérelni tud, ahogy Aryes is írta. Nem bonyolult, filléres dolog és megvédi az MCU-t.
Nálam az OLED-et gombnyomásra kapcsolja be, asszem 50 sec-re. Szal. csak akkor műXik, ha nézem. Nem a fogyasztás miatt, hanem így praktikus. Ez nem lehet megoldás? Szenzorok (többsége) alig használ energiát, szal. azzal nem foglalkoznék külön. -
ViZion
félisten
válasz
#99235328 #21537 üzenetére
Tápot nem a GPIO adja. A 3 V szenzorokat símán a wemos 3.3 V-re kötöttem, a kijelzők ált. 3-6V vagy ilyesmit írnak, azt az 5 V-os betápra rakom közvetlen.
I2C-nél nem kellenek külön pinek, Wemos pl. nem is támogat több pinre I2C-t, csak egyre kösd mindet. Nálam 2 szenzor + kijelző ment ua. pinekről. -
ViZion
félisten
válasz
JozsBiker #21532 üzenetére
Szia! Köszönjük. Szerintem akik itt olvasgatnak, azok ismerik ezt a kínai khmmm... minőséget. Ahogy itt is és az okosotthon topikban is elhangzott sokszor, a kínaiak azt írnak rá, amit a vevő (nem a végfelhasználó, hanem a nagyker, importőr, etc..) kér.
Szal. lehetne a relék, szenzorok, okos kapcsolók nagyon nagy részét is ehhez pattintani, a szitu ugyan az. Pl. konnektoros/dugvillás okosrelé, 20 A terhelhetőség, vagy a sokat emlegetett Wemos klónok, stb... egy kalap. Amúgy nekem is Fotek klón van, elvi 25A, eszembe nem jutna megküldeni annyival. Keringetőt kapcsol, max 65 W, de ált. a 40 W állásban használom (lehet nem ezek a pontos értékek, nem emléXem).
Ohh, és a kínai TV okosítókon backdoor is van, pár hete linkeltem valahol. -
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #21499 üzenetére
És mi lenne, ha semmit nem adnál meg? Akkor elvileg csinál AP-t, amiben lehet konfigolni. Má' csak ezért gondolom, mert ott van:
"/** Do not hard code anything below here unless you know what you are doing **/
/** Use the web interface to configure wifi settings **/"
Szal. ez akár egy bug is lehet. Ha nincs a Nálad előfordulóhoz hasonló bugreportban, akkor sztem tedd újra, vanilla FW-vel. -
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #21491 üzenetére
Van Home Assistant-od? Mert akkor adnék esélyt az ESPHome-nak.
-
ViZion
félisten
Szerintem a Tasmota ehh...
Persze kinek mi, ez a jó benne.
Merjünk nagyot álmodni, mert azt tudjuk, h a fogyasztásmérés meg a hőmérők az okosotthon "kapudrogja". Szal. lehet mindjárt egy HA + Mosquitto broker + Victoriametrics + Grafana. Ha MQTT-t nem akar, akkor ott az ESPhome, nekem ez egyszerűbb, mint a Tasmota.
-
ViZion
félisten
válasz
joczo1337 #21472 üzenetére
Szia!
DHT11-et engedd el!Az nem való kültérre. Ha kültéren párát is szeretnél mérni, akkor arra AHT20/AHT21 az ócó és a pára része pontos, de ez I2C, közel kell legyen a boardhoz. Beltérre jó és ócó cucc.
Hőmérsékletre kültéren szerintem OneWire a megfelelőbb (pl. Dallas DS18B20 szenzor), a DHT22 drága.ESPEasy-t lehet FW-nek használni, kontrollernek a Thingspeak vagy uhh, nem is tudom mit használtam, Blynk volt asszem...
Ez nem "gyári" cloud, csak a Te dashboardodra küldi az adatokat, azt sem tudja, h mitől és mit kap. Otthoni szerverre is MQTT-t tud küldeni, ha a szerveren van bróker. -
ViZion
félisten
válasz
its_grandpa #21443 üzenetére
csak érdeklődöm, nem ismerem a LoRa cuccokat, de két eszköz nem tud egymással kommunikálni, a "nagy" hálón kívül?
-
ViZion
félisten
A mérés metódusa is eltér, sztem az AHT-nál én is csak 5-10 mérés átlagát küldöm el. A DS18B20 az kültérre megy, kap -0,5 korrekciót. Ennek csak az átmeneti időben lesz szerepe, mittomén 15°C külső felett ne kapcsoljon fűtést, ha nem vagyunk otthon.
#21434 its_grandpa: sok ócó 433 MHz cucc van, lehet majd ráveszem magam egyszer. Van fejben egy project, amihez jó lehet: a háztól 100-120 m-re egy pl. napelemes lámpát bekapcsolni... halvány wifi vétel van még ott, de figyelni a wifit túl sok energia.
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #21437 üzenetére
Hazai boltból, komplett modul, a szenzoron DALLAS és még pár felirat. Ez a pontosabb:
DS vs. kalibrált: 21,0/20,7; 21,5/20,9; 23/22,4
Az AHT21-esekben majdnem 2 °C van.
A páramérésük viszont pontos. Meg is lepődtem, rosszabbra számítottam.
Ami kicsit bonyolította a dolgot, hogy a kalibrált ritkábban mér, illetve szerintem több mérést átlagol. -
ViZion
félisten
Kicsi érdekesség: ESPEasy 3 db I2C eszközt párhuzamba kezeli szépen, bódottá.
Még érdekesebb, h a 3 elvileg csúcs (DIY kategóriában) szenzor (DS18B20 és 2 db AHT21) mást mér. Legalább az AHT21-ek kb. egyformák.
Dallas 12 biten magasabbat mér, hibásan, mert nincs itt 26°C... 10 biten pontosabb.
30 sec mérések mindnek, az eredmény:
Viszem holnap és a cégnél a kalibrált hő és párához igazítom őket. Természetesen nem kell a 2 tizedes pontosság, páránál le is vettem már (+-5% eltérés is megfelel).
-
ViZion
félisten
válasz
its_grandpa #21428 üzenetére
Hmmm... annyiba kerül, mint a Wemos és a 433 MHz-hez nincs gateway-om.
Amúgy aranyos, gondolom átsiklottam felette, mert Arduino (drága) és mert nincs wifi. -
ViZion
félisten
ehh... gyerekek... az enyémek inkább felhasználók, ettől idegbeteg vagyok, h nem érdekli őket, h "mi hajcsa". A nagyot a biológia/kémia érdekli, már segíteni sem tudok neki pár éve... a kisebb nemrég kicsit tanult forrasztani (pár órát szórakoztunk, alapok mennek szépen a próbanyákon), "megfertőzöm" elektronikával... vettem egy játékot, Ő rakja majd össze holnap.
-
ViZion
félisten
A fenti feladatok (a Te kiegészítésed nélkül
) így egyben egy Wemosnak meg se kottyannak. Csak azt elemmel táplálni... ehh. Van deep sleep, de még ESPEasy-nél is írják, h néha nem jön vissza onnan...
szeretem, ha mélységében is értem, amit programozni próbálok
Ez dicséretes, főleg ha csak hobbi. -
ViZion
félisten
válasz
#99235328 #21403 üzenetére
Tapasztalatom szerint AHT20/21 az a 18-25 tartományban ugyan annyit téved (nálam 1 °C alatt volt), bent használom, ezért nem is szórakoztam %-al.
Sőt... magasan volt, így -2.9°C lett a vége. A 2m-feletti hőfok nem érdekel, ha az asztalnál ülve kevesebb van. De elhelyezéstől is függ (nálam ott pont megreked a meleg és a kis Wemos és a LED FET is fűti), meg hogy mi a célja a mérésnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OLED TV topic
- Fotók, videók mobillal
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Óvodások homokozója
- Esik a hóóó!!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged