Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- iPad topik
- Androidos tablet topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED monitor topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Siet tisztázni az RX 5000/6000 sorozat jövőjét az AMD
- Mindenki bukja a Blackwell chipeket, ha bejön Trump terve
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani
üzenetére
Pontosan én se tudom, hogy ki szedi a sápot a hagyományos logisztikai láncban.
Ha más termékeknél nincs ilyen 2-3-szoros árnövekmény, mint a videokártyák esetén, akkor lehet, hogy az se mindegy, hogy milyen mértékű a túlkereslet. (Direkt nem beszélek chiphiányról, mert itt valójában minden chiptervező és gyártó cég halálra keresi magát, és bármilyen nagy fejetetejénállás/drágulás is van a logisztikában, azt nem veszem be, hogy az AMD félék által megtervezett, TSMC által legyártott chipek és az Asus-félék által összeszerelt eszközök, miközben a cégek hatalmas profitokat söpörnek be, az áru valójában hánykódik valahol a óceánon, vagy kallódik a kikötői konténerekben.)Na mindegy. Szóval szerintem a videokártyák terén szerintem arról van szó, hogy nagyjából a lánc minden szintjén vastagabban fog a ceruza és így rakódik össze. Minden szinten lehetnek megbízható több-kevesebb raklappal megrendelő bányászok, akik nagytételben rendelnek és nem nekik adni csak úgy éri meg, ha többet kérsz érte a hagyományos csatornán. De mindegy is, a lényeg hogy nagymértékű a túlkereslet és megengedheted magadnak, hogy 5% marzs helyett 20%-ot kérj. Vagy 10% helyett 30%. A számokat nem tudom.
disztribútor => nagyker => kisker => (scalper =>) végfelhasználó
Ha minden szinten 10% marzs helyett vastag 30%-kal dolgoznak, akkor az eredeti beszerzési árhoz képest nem 1.5x, hanem máris 3x drágább a termék a végfelhasználónak és közben minden szereplő szedi magát, de nem annyira, hogy az kizárólag rajta múljon a drágaság."csak az én elmémben létezik, pláne, hogy az egyik a consumer ellátásról beszél, másik pedig egy NV miner edition, amit nem feltétlenül érint a chiphiány, mert nyilván drágábban lehet eladni a GPU-t. Hiány csak ott van, ahol kevesebb a pénz."
Hát érted, ez olyan, hogy legyártja a chipeket és ha van megrendelés a drágábban eladható verzióra, akkor abbana formában adja el. Ez igaz az AMD-nél arra, hogy mennyi chip jut epyc-re vagy desktop CPU-ra, vagy mennyi jut PRO vagy consumer GPU-ra. És szerintem igaz itt is. Az CMP kártyaként eladott chipek pont hiányozni fognak a konzumer chipeket használó kártyák piacán. Persze világos, hogy jelenleg ott is bányászok vásárolnák fel.
Tehát ha holnap kitalálja a Központi Bank, hogy WC papír lapokért készpénzt kaphatsz, és még aznap eltűnik az összes WC papír a boltokból, akkor ezt vajon minden idők legnagyobb papírhiányaként, vagy minden idők legnagyobb túlkeresleteként lenne érdemes emlegetni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- MSI GeForce GT 710 2GD3H 2GB GDDR3 64bit
- SAPPHIRE RX 9060 XT 16GB GDDR6 NITRO+ - Új, Bontatlan, 3 év garancia - Eladó!
- ASRock RX 9060 XT 16GB GDDR6 Challenger OC - Új, Bontatlan, 3 év garancia - Eladó!
- ROG Strix GeForce RTX 3090 OC Edition 24GB GDDR6X
- Gigabyte AORUS GeForce RTX 5080 MASTER ICE 16GB GDDR7
- Honor X7a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jabra Speak2 75 MS Teams USB-bluetooth hangszóró
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő