Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- TCL LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Amazon Fire TV stick/box
- Androidos tablet topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Goblin12 #38999 üzenetére
elfelejtettem mondani, hogy az anta konfiggal menjen a tm5
aida meres nem rossz, de nem is tragikus. de a cache&mem alatt picivel ottvan a rendszer stresszteszt, menjen az is picit ; nekem sajna van ilyen egy teszt nemteszt, két teszt fél teszt, stb beütésem.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Goblin12
őstag
válasz hokuszpk #38998 üzenetére
tm5:
========= TestMem5 Log File =========
Customize: Default @serj
Start testing at 15:28, 1Gb x16
Testing completed in 4m 30s, no errors.
Aida+Membench -
hokuszpk
nagyúr
válasz Goblin12 #38995 üzenetére
idleben nem jön ki, a benne lakozó power.
valami meres nincs ? legalabb a cpu-z benchre nyomjal mar ra, de inkabb stresszeld le valamivel ; elsokorben aida stresszteszt, az gyorsan kidobja, ha nagyon gáz a ramtuning.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Goblin12
őstag
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz CJ4567 #38988 üzenetére
Régebben mértem, de érdekes hogy rossz beállításokkal, kisebb videokártyával, egész tűrhető lett :
Majd újramérem, ha sikerül jobban belőni a vasat.
(#38990) jokeph : nem is tudom, még gondolkodok hogy frissítsem-e, bár ha az újabb nem tetszik, vissza lehet flashelni a régit.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Sziasztok!
Egy Ryzen 7 3700x proci MSI MPG X570 Gaming plus lapban BIOS frissítés után az alapórajelet egészen 1700MHz-ig veszi vissza Silent módban, míg korábban 2200MHz volt, ennyit tesz egy frissítés? Nem szeretem piszkálni a BIOS-t, de új procit várok a lapba és gondoltam nehogy ne ismerje majd fel, hát feltettem a legfrissebb BIOS verziót. Minden más ugyanaz mint régen, csak ezen csodálkoztam, hogy ennyire visszavette az energiafelhasználással együtt (ami szintén nem gond).
RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz
-
nagyúr
válasz CJ4567 #38987 üzenetére
Talán szoftveres jellegű a félresikerült matek, olyan mintha egy Ferrarit Trabant szinten kezelne.
#38989DarthSun: MSI-nél pl. visszavarázsolja a Click BIOS felületet hagyományosra.
Bár, ez nem jár funkció vesztéssel tudtommal.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz jokeph #38984 üzenetére
Visszaolvasva, az újabb BIOS- okkal is voltak gondok , volt akinek eltűnt megszokott funkció, stb.
(#38987) CJ4567 : célirányosan nem is néztem utána az oknak, csak tapasztalatból tudjuk, de sokszor szóba került, ennek ellenére nem láttam még rá magyarázatot, hogy miért lassul Win7 vagy újabb rendszerrel. Lehet hogy senki nem tudja.
-
nagyúr
válasz CJ4567 #38985 üzenetére
Működik, de az lesz amit tapasztaltál.
3DM2006
i5-7600k 3,8@4,5 GHZ, 9600GT, W10x64 PRO-val:Xeon X5690 3,7@4,4 GHZ, 9600GT, XP-vel:
Ryzen 3 3300X, 9600GT, XP:
A procik között van azért némi IPC difi.
Amúgy van a CPU tesztben "erősorrend", többnyire a régebbiek arányosan kevesebbet kapnak, de az XP és a W7/8/10 eredmények közvetlenül nem összehasonlíthatóak.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz DarthSun #38982 üzenetére
Tényleg érdemes feltolni az újabb, nem Béta BIOS-t.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz CJ4567 #38979 üzenetére
A CPU tesztre kimaradt : eléggé hamis, szemre is lassú, szaggat.
Tendencia : Win98/XP alatt jók a retro tesztek, Win7/8/8.1/10/11 alatt fail a 3DM99/2000/2001/2003, a legrégebbi a FinalReality jónak látszik. Emiatt faragtam hozzá a RyZen- hez az XP- t.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz CJ4567 #38981 üzenetére
No, jönnek itt az infók. Ja, hogy akkor 3.7GHz- en megy , mintha láttam volna hogy behúzza a turbót, bár lehet nem jól nézem. Most csak a 24/7- es gépem megy, majd megnézem, meg akkor frissítem a BIOS- t is. Nem frissítettem, mert elindult benne a 3800X, mondom akkor ok, jó ez így .
-
CJ4567
nagyúr
válasz DarthSun #38980 üzenetére
Az alaplapon mikori BIOS van? Sokat javult a memória kompatibilitás az újabb BIOS-okkal. Ha a szorzót állítod manuálisan, akkor az kikapcsolja a turbót, és akkor fixen azon az órajelen fog menni.
Szerk: most látom, a HWInfo írja, hogy mikori BIOS van a lapon, én frissítenék rajta, elég régi van jelenleg rajta.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
válasz CJ4567 #38979 üzenetére
Szép eredmény ! A videokártyád erős, a 256bit sokat jelent a retro teszteknél. Ja, nálam sacc per kb van állítgatva egyelőre. Mondták hogyan kéne, de pld belőttem a RAMot is XMP/1.35V- ra, aztán el sem indult a gép. Meg még asszem a turbonál is volt valami, amit ha engedélyezek, nem indul. Meg látom az alap-szorzó is 37- en maradt, át kell tenni 39- re, bár a turbót kitolja így is megfelelően. Majd állítgatom még, bár nekem így is elég gyors, régebbi gamek mennek jól, meg azokhoz a 1650 is elég.
-
CJ4567
nagyúr
válasz DarthSun #38978 üzenetére
R5 3600 @ 4,375GHz(a valós feszültség ennél kevesebb, CPU-Z csak az alaplapi vcore szenzort olvassa ki), 3800 CL16-os finomhangolt RAM-okkal, 3070 1980 / 16GHz VRAM(effektív).
Legutoljára nem is emlékszem, hogy mikor futtattam le ezt a tesztet, érdekes volt modern hardveren látni, főleg a CPU teszteket.
Nálad az utolsó két képen nincs bekapcsolva az XMP, 2133MHz-en futnak a RAM-jaid, azzal általánosságban nagyon sok teljesítményt vesztesz.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
Sziasztok,
Jövök ide is, látom hogy hirtelen 3 kollégát is ismerek a retro fórumból.
3800X- el raktam össze egy konfigot még régebben, mely passzol a topikhoz.
Azóta sem értek hozzá részletesebben, talán itt többet megtudok.Nagyjából sikerült azért belőni(segítettek a kollégák), retro tesztekkel flexelek
XP_4.64GHz_GTX770_3DMark2001 :
-
nagyúr
Anno a 3600X-et megküldtem 1,35 Volttal, de így is csak a 4350 MHZ-et "tudta" hibázás nélkül, cserébe fűtőtt rendesen, igaz lépett is.
Aztán visszaálltam alap módra, azaz sima PB, amit a CPu tud, pici UV-vel.
Cimboránál most is így ketyeg.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
zolee0307
őstag
-
ricsi99
addikt
Sziasztok
Van egy Asus TUF X470-Plus Gaming deszkám
Első am4-as lap ,jelenleg egy 5-2600x kocog benne... gyári tuning megy némileg alulfeszelve átlag 4ghz alcore megvan
Most szemezek egy 5-3600 as procival
Ennek ugye alacsonyabb a tdp-je -200mhz az x-hez képest
Nem tudom megvegyem e... ha csak a -200mhz a különbség az annyira nem zavarna.... arra éennék kiváncsi hogy a 65w tdp lejebb korlátozza e az átlagos turbó sebességét vagy 95W-os x es procit nézegessek a 4ghz-s sebességét.
Van jó léghűtőm amivel a 2600x et is kordában tartottam... de késöbb valami vizecske lessz rajta.Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
nagyúr
válasz Shkiz0 #38966 üzenetére
Egy kis utószó: a SOC feszültsége roppant szivatós tud lenni (valamennyit droppolhat is, lehet az a kevés is ami hiényzik a stabilitásához), 3200 felett nem mindig elég az AUTO beállítás még 2 modulnál sem, ha meg 4 modult használsz 3200 felett, majd mindig kézzel rá kell állítani.
-
nagyúr
Nos srácok nem akarom elhinni, de soc fesz emelés úgy néz ki megoldotta a dolgot
Nagyon köszi mindenkinek a tanácsokat.Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
nagyúr
válasz Dragon3000 #38962 üzenetére
A biost már csak kinomban frissítettem, hátha alapon. De 90%, hogy proci lesz mert mint mondtam a másik lapban is tudtam produkálni a hibát.
Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Shkiz0 #38959 üzenetére
ha csak az nvme meghajtóval áll fent a hiba, akkor a soc fesz emelese segithet, nekem is volt ilyen, 1.025 -rol megemeltem 1.05 -re, es elmujlt ; lehet nalad egy picit tovabb kell emelni, mittomen 1.075 vagy 1.1 -re. ha utobbi sem eleg, akkor tovabb felesleges, tapasztalat szerint 1.2V -vel sem fog menni.
-
nagyúr
Jelenleg egy szintén frissen felbontott táp van rákötve, sőt még asztalon van csak összerakva és így is fennáll a hiba.
Amúgy így is újraindult szóval nem a memória lesz a ludas.Igen, mind a kettő M.2.
szerk:
Közben agyaltam azon amit mondtál, a SATA SSD-s dolgot.
Nos lehetséges, hogy a proci lesz a ludas, és az döglődik.
Ugyanis most nézem muter gépébe SATA SSD van, így oda átrakva a 3600-os procit lehet azért nem jelentkezik a hiba.
A Giga lapban meg azért nem jelentkezik a 2200G-vel mert ott meg tökéletes a proci.
De ezt mindjárt kipróbálom, hogy átrakom a 3600-ot az Asrock lapba, lehúzom a SATA SSD-t, belerakom az NVME-t, és ha ott is jön anomália akkor fix a proci lesz a ludas.[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz Shkiz0 #38953 üzenetére
Még egy utolsó utáni (tudom, hogy hülyeségnek hangzó ) ötlet. A csere (" másik SSD-t is a frissen kibontottal is ezt csinálja.") ssd is M.2 ? Ha van kéznél egy Sata-s vagy akár egy sata-s Hdd is, M.2-t kiszedve is megkotlik install alatt ?
Bár már túl vagy a táp cserén is, szóval nem igen látok rá esélyt, de hallottam valakiről, akit nem kicsit szopatott meg a +3,3V. [Ő voltam az. ] Itt még nem tudtam, hogy mi okozza, de később meglett a hiba....
No, mire bepötyögtem, már úgy néz ki, hiábavaló volt. Legalább van valami fejlemény.
Simán lehet, hogy változott az ic ! Gyártója válogatja, hogy meg lehet-e mondani a pontos típust. Patriot-ot annyira nem vágom, de ha egy általánosabb spec. (pl. 3200 c16-18-18), akkor kb. bármi lehet. (amennyiben a patriot-nál nincs az ic-re utaló kód / számozás) Ha ilyen, akkor szinte biztosan változtattak idővel. :/[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
nagyúr
Nem nem volt semmi gond, sőt a muter gépéből átrakva is marad a hiba.
Most még amit megpróbálok, hogy megpróbálom a másik 2 slotban a memóriát, bár ahogy nézem a manualt, itt elvileg nem számít hogy A1-B1 vagy A2-B2-be van e, az Asrocknál viszont nem mindegy, ott okozhat anomáliákat.Persze, hogy így is újraindult a telepítés alatt.
Egy modullal még nem próbáltam, mindjárt megnézem.
De ha IMC elszált volna prociból akkor átrakva muter gépébe ott is kéne lennie anomáliának, de ahogy procit cserélek egyiken sem jelentkezik a hiba.
Legkönnyebben win-ben úgy lehet előhozni, hogy elkezdek másolni hálózatról (az van kéznél ez a legegyszerűbb) egy nagy iso-t és sokszor ilyenkor dobja el. Emiatt gondoltam SSD-re is, de 99%-os, és mint mondtam már másik SSD-t is a frissen kibontottal is ezt csinálja.Kiégek
Szerk 00:42:
Nem akarom elkiabálni, de talán lehet meglesz a hiba.
Most 0-ról telepítve a muter gépéből tettem át a memóriát.
Eddig felment a win, most a drivereket szedem illetve a win update megy.
Ha beigazolódik a gyanúm az lesz amibe már korábban belefutottam noti vonalon.
Az is szintén Patriot memória volt.
Notiba integrálva volt 4Gb, plusz ment bele egy 4GB-os modul. Ha a modul benne volt akkor szintén BSOD hegyek voltak, de ott AIDA is eldobta magát, itt most nem.
A vicc az volt, hogy maga a memória tökéletes, hibátlan más notiba gyönyörűen ment, egyedül a Lenovo notikat nem szerette.
Ha igazam lesz, és nem lesz BSOD most, akkor itt is ez lesz a hiba, hogy valamiért nem lesz a giga lap kompatibilis ezzel a memóriával.
Viszont ez annak fényében érdekes lenne, hogy korábban utolsó cikkszámig ezzel megegyező volt a helyén 2020 derekától december végéig és nem volt semmi gond.
Amire gondolni tudok, hogy bár cikkszám nem változott, de talán más chip lapul a bordák alatt. Azt viszont már nem tudom megmondani a régi milyen lehetett, és hogy van e difi ez és a korábbi között.[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz Shkiz0 #38951 üzenetére
Ja, ha már a telepítőnél csinálja, akkor valóban kilőve a "c state"-es dolog.
Még egy, amolyan uccsó' ötlet, hogy próbáld meg, fix setuppal. Kézzel belőve 4 Ghz-re és X feszre. Bár ezzel nem igen tudsz meg konkrét hibaokozót csak némileg csökkented a lehetőségeket.
Gondolom a Te, kölcsön ramjaiddal nem volt semmi gond. Így még azt sem mondanám, hogy amikor az egyik ram megkotlott, ott az imc is kapott vagy ilyesmi. (nekem volt olyan, hogy a lap ölte meg a ram-ot aztán pár hét múlva vitte az egyik channel-t is imc-ből.)
Az ilyen "egy stick-kel", ram csere (A Tiedre vagy Anyud HyperX-jeire), stb. alap dolgokon gondolom rég túlvagy. (Semmi.. Visszaolvasva látom, hogy írtad is. Sry)
Jó f@x egy hiba...[ Szerkesztve ]
-
-
-
nagyúr
Most néztem, közben rosszul emlékeztem, mert a Giga lapon csak F52 van, a legfrissebb pedig F63. Ezt mindjárt lefrissítem.
szerk:
Közben elindítottam egy 28GB ISO másolást, és már dobta is a "kernel thread priority floor violation" BSOD-ot.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz hokuszpk #38942 üzenetére
két ötletem van : az egyik egy tiszta windows telepités, épp nemrég játszottam ilyet, hogy új procival halott a dolog ; a regivel meg frankó ; gyalu utan kiakaszthatatlanna valt az uj procival is.
Megérteném, ha a win szivat, de akkor a gigán lévő win miért nem akad ki ha a 2200G van benne? (PCIE dolog még lehet)
Ezen tudunk segíteni, mindjárt húzok egy friss wint.* harmadik : nezd meg, mennyi soc feszt ad a lap a 3600 -nak ; lehet, hogy keveset vagy eppen tulsokat ; probalj ra egy fix 1.05V -val, a procik 99% -a elmegy annyival.
Ezt csekkolom mindjárt, de igazából a fő kérdés, miért ment eddig évekig tökéletesen, most meg nem? Elvileg azért nem kéne manuálisan turkálni semmit, ha eddig okés volt.Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
Alpi.
addikt
válasz Shkiz0 #38941 üzenetére
Az "újraindulós" windows-ban mennyi a cpu min. az energiagazdálkodásos résznél ? Meddig veszi vissza az órajelet ? Ha 0% vagy 5% és visszaveszi 2xxx -ekre, akkor tedd fel 99%-ra. Vagy akár 100%-ra. Volt egy időszak, amikor rengeteget csökkentgettek a vid értékeken és akkor jött be ez az újraindulgatás. Utána változtattak is az "ajánlott" működésen.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Shkiz0 #38941 üzenetére
két ötletem van : az egyik egy tiszta windows telepités, épp nemrég játszottam ilyet, hogy új procival halott a dolog ; a regivel meg frankó ; gyalu utan kiakaszthatatlanna valt az uj procival is.
masik : a 2200G -vel szemben a 3600 az pcie4 -et tudo proci, ugyan elvileg a b450 lap meg hozzatartozo agesa nemtud pcie4 -et, de megneznem forszolva eloszor mondjuk pcie2 modban mitortenik.* harmadik : nezd meg, mennyi soc feszt ad a lap a 3600 -nak ; lehet, hogy keveset vagy eppen tulsokat ; probalj ra egy fix 1.05V -val, a procik 99% -a elmegy annyival.
** negyedik : uresjaratos ujraindulas tulzott alulfeszelesnel szokott eloallni, ezesetben egy lehelletnyi pozitiv cpu offset fesz csodat tesz.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Srácok help, mert kb az agyvérzés határán vagyok.
Adott egy gép:
Gigabyte B450 Aorus M, Ryzen 5 3600, Be Quiet! Shadow Rock Slim, FSP Hyper M 700, Kingston A2000 M.2 PCIe SSD SA2000M8/500G, Patriot DDR4 3200MHz 32GB (2x16GB) Viper Steel CL16 1.35V. EVGA RTX 3080 FTW32020-ba lett vadi újonnan összerakva, ment tökéletesen kb 1 hónappal ezelőttig. Akkor az egyik memóriamodul megkotlott, így ment a KIT gariba. Addig kölcsönadtam azt a KIT-et havernak amit aprón is hirdetek (Patriot DDR4-4000)
Visszajött a memória garból, cserélték ugyanolyanra. Aztán elkezdett random újraindulni a gép, különböző BSOD hibakódokra hivatkozva.Elhoztam a gépet, mondom segítek neki kitesztelni mert neki nincs semmi cserecucca hozzá.
Elkezdtem egyesével kicserélgetni a cuccokat. Ram, táp, VGA, SSD amire új friss win is ment fel, a hiba nem tűnt el.Ebből jött az, hogy akkor kizárásos alapon vagy a proci, vagy a lap rossz.
Ekkor eltulajdonítottam egy kis időre muter netezős gépét, amibe pedig ezek vannak:
Asrock B450M-HDV, Ryzen 2200G, 16GB DDR4 3000 Hyper X memória, CM MWE-450W.Nos ami érdekes, hogy ha a 2200G-t teszem az első konfigba, akkor tökéletesen üzemel.
Ha a 3600-at teszem a muter konfigjába akkor az is tökéletesen megy. Próbáltam futtatni AIDA-t (4 pipás teszt) megy.Kb 40 órát basztam már el rá, és egyszerűen külön külön minden okés, ha visszarakom a Giga lapba a 3600-at akkor meg képes desktop is újraindulni BSOD-al, mikor semmi sem fut, vagy akár filekezelőbe mászkálva.
Bios mind a két lapon a legutolsó ami elérhető (egyiken sem az volt, de már kizárásos alapon ezt is megcsináltam)
Illetve full alapon van mind a két lap egyedül XMP van bekapcsolva mind a két lapon.
Memóriákat próbáltam alapon is és XMP-vel is. Megcserélve a procikat tökéletes mind a két konfig, ha visszamegy az eredeti helyére a 3600 akkor megint random újraindulások BSOD stb.Egyelőre tanácstalan vagyok, rég szívtam ennyit egy géppel mint ezzel.
Valakinek van valami ötlete?[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
nemkellett volna a keresot hasznalni, eleg ha a kerdes feltevese elott visszaolvas pár lapot.
bár a kersesővel lehet kijöttvolna, hogy a topic fénykorában hetente felvetődött ez.
igérem ebben a topicban a továbbiakban senkit nem fogok gondolkodásra serkenteni, a Zen2 úgyis elavult cucc, a Zen4 vagy az Intel 13 gen simán körbefutja kétszer, feltéve, hogy kör alakú a pálya.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
nagyúr
Na, ezt megnézem az X370-ben, R5 5600X-el.
A BIOS-ban a menü tutira megvan, anno 3600X-el kipróbáltam.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Alpi.
addikt
[Custom P-states] [Meg lehetett adni szorzót és ] [hozzá tartozó vid értékeket]
[Ezek mentén boostolt a proci] De ez Zen1 / Zen+ feature.[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz deelear #38929 üzenetére
Új topic-lakóként [ezt a pár lépéses] műveletet célszerű elvégezni (nem mondom, hogy ajánlott ) mielőtt az "okoska" jelző mellett döntünk. A konkrét állítás ettől még ugyan úgy lehet valós vagy kevésbé az, de legalább annyit megtudunk, hogy régi motoros, sokat látott, így jóval nagyobb esély van arra, hogy "eltalálja" a jó választ. Písz.
[ Szerkesztve ]
-
deelear
újonc
-
Alpi.
addikt
válasz deelear #38929 üzenetére
Zen+ -al még működött. Ez egy sok éves video egy régebbi cpu-val, régebbi Agesa-val és teljesen más PBO rendszerrel. Azokkal még lehetett custom P-state -eket meghatározni és a cpu azok mentén boostolgatott. Egyébként még mindig benne van ez a feature az AMD menübe, de Zen2 PB-je már teljesen más rendszer alapján működik. (sokkal összetettebb, gyorsabb, jobb)
Zen2-vel ha fix szorzót állítasz, akkor annyin megy, onnan nem mozdul sehova.[ Szerkesztve ]
-
deelear
újonc
Sziasztok.
Szeretném megkérdezni, hogy mit kell biosban beállítani ahoz, hogy üresjáratban a magfesz, és a magfreki lejjebb kússzon?
1.2800Vcor, 4500Mhz , ezek az értékek nem mozdulnak üresjáratban.
Szorzó manual 45x/ccx
Vcore-t Offsetben adtam meg 1.1000V, és ezt plusszoltam 0.1800V-al , igy stabil.
Ha Vcore-t auton hagyom fix1.5V-os feszt rak a procira!
Azt vettem észre, ha hozzányúlok manuálba a szorzóhoz, jön a fix fesz!
Próbáltam Global c state ki-be, core performance boost ki-be, pbo ki-be, de semmi.Köszönöm előre is a segítséget.
Üdv mindenkinek
Zsoltmbo: Msi B550 Mortar
Cpu R5 3600 -
Nuada herceg
őstag
Köszi az infót!
Eddig nem tapasztaltam újraindulást, vagy fagyást üresjáraton. Terhelés/játék alatt volt már crash, így kapott egy pici pluszt és azóta nem.
Viszont igazi üresjáraton nincs, mert kb indítás után rögtön indítom a böngészőt, legalább 8 ablakkal.
De majd akkor teszek próbát úgy is, hogy nem indítok semmit. De szerintem nem lesz gond, mivel emeltem már kicsit a feszen.Itt öregszem meg...
-
MaddeNNNN
őstag
válasz papafater197 #38915 üzenetére
Melyik memtest? Lehet nem fogalmaztam pontosan. Én is a hokuszpk által említett TM5 memtestre gondoltam. Azon belül is a config gombnál az 1usmus és az Anta Extreme preseteket érdemes egyszer-egyszer végig hagyni.
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
hokuszpk
nagyúr
-
adr0001
aktív tag
válasz Sanyi19 #38909 üzenetére
Pbo nélkül ugyanez ha jól emlékszem, BIOS alappal 4075 MHz allcore. Bár úgy is PBO-zik azt hiszem.
A kézi PBO csak a 4.3 GHz single core-t adta mint pluszt a gyári 4.2 helyett és + 25MHz-et az all core boost-ra.
Most kb. ígymaradósra beállítottam: 1.32V, 4.2GHz allcore.1.1V-tal is elmenne win/játékok alatt, de kellett a több fesz mert X265 kódolásnál/AVX izzasztásnál kifagyott. CPU-Z Stressz teszt negyed óra után 65 fokra hevít csendes ventillátor-profillal, az idle 35C.Általánosságban így hűvösebb egy picit. A teljesítmény kb ugyanaz mint volt. Már három éve használom alap+PBO-val. A legtöbb amit beállítottam használatba vételkor az a 3733 MHz-es Infinity Fabric volt és hogy szinkronban legyenek vele a ramok, mert anno azt olvastam hogy a két CCD-s felépítés okozta késleltetést így lehet a legjobban minimalizálni.
Kb 1x csináltam overclock-t, és amikor megláttam hogy a cinebench kb +50 pötty lett, hát visszaraktam alapra.Ehhez képest most három év után csak hobbiból illetve kínomban próbaként beállítottam fix órajelre, plusz a CPPC-t is kilőttem, mert a CP2077 igencsak CPU limites 3600-on, erre olyan eredményt kaptam azon a helyen a játékban ahol az összes reviewer teszteli a CPU-kat, hogy a minimum FPS 31-ről 40-re felment, az 1% meg 40-ről 47-re. Crysis classic-ot single-core tesztnek raktam el, az "Assault" szinten van egy mentésem, ott a 40 FPS 1% 55 lett, és az átlag is arányosan ennyivel nőtt.
Nem igazán értem.
Single core veszítettem 100MHz-et. Multicore-ban nyertem 100-at. Tesztek szerint a sebesség maradt kb ugyanaz. A játékokban meg olyan mintha beraktam volna egy új CPU-t.Sírva viszem magammal a tíkot
-
Sanyi19
őstag
válasz papafater197 #38915 üzenetére
Akkor is szokta ezt csinálni, ha nem jó foglalatban vannak. Két memória esetén A2-B2 foglalat a helyes installáció.
“Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” (Oprah Winfrey)
-
MaddeNNNN
őstag
válasz papafater197 #38912 üzenetére
maga a windows nálam is jól futott. játékokban voltak kilépések és fagyások. futtass egy memtestet, színte biztos hogy fog hibákat dobni.
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
MaddeNNNN
őstag
válasz papafater197 #38910 üzenetére
Biztosan ram lesz, nálam ugyan ez volt csak nekem rossz tuning miatt. Valamelyik időzítést nem bírja a lapod vagy a ramok.
-
papafater197
tag
Sziasztok!
Van ötletetek miért indul csak másodszorra a gépem.Először egy pillanatra bekapcsol ,kikapcsol majd újraindul és ok.Asus 570ACE alaplap. Valahol olvastam ,hogy ez a DOCP hibája.A Ramokat támogatja az alaplap. Nem tudom,esetleg valakinek ötlete? -
-
-
adr0001
aktív tag
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni!
A CPU egy r5 3600, 3733 CL16 ramokkal. PBO-val stabilan tartott 4.1GHz-ig allcore boost-ol HWInfo szerint, ez eddig renben is van. Viszont 4.3 GHz all core kézi tuning mellet, ami ehhez képest kb +5% OC, brutális emelkedést kaptam (van ahol 50%) minimum fps-ekben egyes játékok alatt. Szeretném így hagyni, és a kérdésem a következô:Mit kell tennem hogy CPU idle esetén legyen vmi aktív power save-em is?
A freki meg a VCore is fix marad, 0-24. BIOSban minden auto-n, kivéve a VCore, és a cpu szorzò, valamint még a RAM/Infinity Fabric (1:1) van manuálisan beállítva. C'nQ és társai aktívak de sajnos valòjában semmit nem csinálnak.
Sírva viszem magammal a tíkot
-
Biga123
addikt
válasz FireFox1996 #38902 üzenetére
Megbízható boltból már 90 alatt kapsz 5700X et . Inkább arra váltanék. (arra is váltottam 3600 ról )
A linkeden az árak nagyon nem fedik a leírtakat---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
FireFox1996
őstag
73e ft-ért kapható AMD Ryzen 7 5700G.
Itthoni gépben van egy Ryzen 7 2700X + Asus RX570 4GB vidi kártya.
Szerintetek érdemes a 2700X-et lecserélni a 5700G-re?
Játékok néha mennek, de nem a legújabbak. (az erősebbek közül néha a Kerbal Space + MS Flight simulátor megy)<< Nem szabad félni a kudarctól, játszd végig a játékot ! >>
-
fanti
addikt
válasz Nuada herceg #38899 üzenetére
Majd arra is figyelj oda, ha semmit sem futtatsz, csak az üres asztalon vagy, hogy ne rebootolgassan, mert ha csinálja, akkor az idle feszt is nagyon visszaveszi...
Nálam volt olyan 3900X-el, hogy alaposan teszteltem prime95, y-cruncher, LinX, majd BF V multi több óra, és atomstabil volt.
De az asztalon hagyva úgy, hogy még böngésző sem ment, olykor rebootolt...
Persze pár +mV offset és ott is stabil lett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900F 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest